madohora Re: Krzyżówka z hasłem 05.07.21, 22:50 Zakładasz go dy jedziesz rowerem, motorem Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:29 Czy jest coś złego W budowie arki Noego Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:27 Dzisiaj już tak masz Że musisz założyć kask Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:25 Na ten temat to wszystko To po prostu stoisko Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:19 Gdzie wstawisz zdjęcie matki Jak już mamy cyfrowe ramki Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:19 Ramka cyfrowa (też: e-ramka, cyfrowa fotoramka) – elektroniczne urządzenie oprawka dla zdjęć cyfrowych, umożliwiająca przeglądanie cyfrowych zdjęć z kart pamięci. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:18 Reja (także Rea; gr. Ῥεία Rheía, Ῥέα Rhéa, łac. Rhea) – w mitologii greckiej jedna z tytanid, bogini płodności. Opiekunka dzieci. Utożsamiana z Kybele Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:15 Pik (fr. pique – grot, pika) – jeden z czterech kolorów w kartach typu francuskiego, oznaczony czarnym pojedynczym listkiem Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:22 Koincydencja (fr. coincident, od śred. łac. im. czas. coincidere, od co-, „razem, współ-” i incidere, „upadać na”, od in- i cadere, „upadać”, być może spokr. z sanskr. śad-, „spaść”) – przypadek, zbieg okoliczności, zbieżność kilku zdarzeń, często nieoczekiwana i bez dostrzegalnej przyczyny. Jako takie koincydencje są nieintuicyjne do badania naukowego przez co bywają źródłem błędów poznawczych prowadzących do twierdzeń z zakresu okultyzmu, zjawisk nadprzyrodzonych czy paranormalnych. W ogólności w przypadku braku bardziej wyszukanych metod wyjaśniania zdarzeń mogą służyć jako łącze do ludowej psychologii i filozofii. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:25 Kram (z niem.) lub stoisko handlowe – drewniana budka, również ława z rozłożonym towarem. Kramem może być m.in. kiosk, sklepik, stoisko, stragan na rynku, ława z towarem itp. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:28 Kask (fr. casque) – rodzaj ochronnego nakrycia głowy, używanego przez osoby uprawiające sport oraz wiele grup zawodowych i w zależności od tego różniących się budową Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:30 Arka Noego (hebr. תֵבָה tebah, łac. arca – skrzynia) – według Biblii pływająca drewniana konstrukcja, która zgodnie z przekazami religii abrahamowych zbudowana została na polecenie Jahwe przez Noego, by mógł on ocalić własną osobę, swoją rodzinę (w sumie 8 osób) i przedstawicieli wszystkich rodzajów zwierząt przed Potopem. Najbardziej znany opis arki znajduje się w biblijnej Księdze Rodzaju (6,14 – 8,19). Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:32 Arak (z arab. عرق ʿaraq) – aromatyczny azjatycki napój alkoholowy (zawartość alkoholu pomiędzy 40% a 80%), o smaku anyżowym. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:34 Hamak – rodzaj wiszącego łóżka zrobionego z materiału lub sznurków, zawieszonego między dwiema podporami. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:35 Hamaki powstały najprawdopodobniej na Wyspach Karaibskich. Gdy Krzysztof Kolumb dotarł do Nowego Świata, były one w powszechnym użyciu. Hiszpanom bardzo spodobały się wiszące łóżka i wkrótce zaczęli sypiać na hamakach na swoich statkach. W ten sposób hamak dotarł do Europy. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 09.07.21, 23:35 Obecnie w wielu regionach Ameryki hamaki są najpopularniejszym rodzajem łóżek. Odpowiedz Link