madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:09 Siedzę przez cały dzień Nad filozofią Zen Nie wiem nic z tego Wytłumacz mi kolego Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:13 Czasem w kabarecie Ale o tym wiecie Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:18 Element ruchomy drzwi to skrzydło, a nieruchome obramowanie otworu to ościeżnica. Uchwyt, który służy do otwierania i zamykania drzwi to klamka. Elementy te są typowe dla tradycyjnych, najczęściej spotykanych drzwi. Jednak wiele nowoczesnych rozwiązań nie posiada w ogóle klamki i ościeżnicy, a nawet nie ma typowego skrzydła, tylko płaty drzwiowe. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 25.11.25, 22:24 Już teraz używam kapsułek do prania. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 16:00 I co ty na to To bluzeczka na lato Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 16:08 Używany jest głównie do ręcznego mycia – usuwania brudu i resztek posiłku z naczyń kuchennych, zastawy stołowej i sztućców. Sprzedawany jest w postaci koncentratu dobrze rozpuszczalnego w wodzie. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 16:18 Skład chemiczny płynu powinien zapewniać jego neutralność dla środowiska naturalnego oraz szybką biodegradację. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:05 Rozmawia dwóch znajomych: - Słuchaj stary i jak Ci układa z żoną po ślubie? Jaki macie podział obowiązków w domu? - No więc tak: to ja myję naczynia po posiłkach ... - Naczynia powiadasz...? - No nie tylko naczynia.... Myję również łazienkę, podłogi, kuchnię, kafelki... - O kurczę! A Twoja żona? - Moja żona myje się sama! Nie mogę przecież myć wszystkiego? Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:08 Generał robi zbiórkę kompanii i pyta: - Kto chce dzisiaj iść do klubu garnizonowego? - My! - odzywają się dwaj żołnierze. - Dobrze. Wyszorujecie tam kible i podłogi. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:21 Jeżeli nie mamy specjalnej pasty do czyszczenia to najprostszym sposobem jest wyczyszczenie ich białą pastą do zębów bez fluoru. Nakładamy troszkę na ściereczkę i pocieramy pastą. Potem przecieramy jeszcze suchą ściereczką. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:29 Mop jest popularnym przyrządem do sprzątania, prosty w użyciu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Pierwotnie mopy były przeznaczone do sprzątania na mokro, a do ich produkcji stosowano długie splecione bawełniane sznurki, które myły i wchłaniały wilgoć. Gdy w wielu krajach w sferze sprzątania położono nacisk na higienę, ekologię i ergonomię, bawełnę zastąpiono mikrofibrą i zaczęto wdrażać metodę suchego sprzątania jako najbardziej wydajną, oszczędną (do 90% oszczędności na środkach czystości) i przyjazną dla środowiska Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:35 Por (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowe). Pochodzi z Azji Mniejszej. Uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na tereny Polski trafiła w średniowieczu. Jest jednym z symboli narodowych Walii. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:42 Pasta do czyszczenia powierzchni. Miała konsystencję podobną do pasty do podłóg. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:45 Tor ułożony jest na podtorzu, a miejsce po jego demontażu i likwidacji jest zwane starotorzem. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:51 Sprawa jest taka Dostałam takiego ptaka Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:54 Długość ciała 46–95 cm; masa ciała 285–1708 g Charakteryzują się bardzo długim ogonem, kolorowym upierzeniem oraz dużym, hakowato zakończonym dziobem. Gdy są podekscytowane, ich policzki mogą się rumienić. Dymorfizm płciowy praktycznie nie występuje. Odżywiają się owocami i orzechami (kruszą skorupę, a następnie wydobywają zawartość językiem). Łatwo się oswajają. Niektóre mogą uczyć się naśladować ludzką mowę[11]. W niewoli dożywają czasem nawet do 65 lat. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 17:59 2. Weź kota na ręce i głaszcz go cały czas po drodze do łazienki. Odpowiedz Link
madohora Re: Baba sprząta w szaradach 26.11.25, 18:03 5. Trzy - lub czterokrotnie spuść wodę. Ten etap to ”dokładne płukanie”. Odpowiedz Link