willi2 17.06.03, 01:00 Simonides ile ci placom ??????????? Wy pierony !!!!!! Bravo Niech Zyje Slonski Narod !!!!!! Trzeba to dzis uczcic ! Prosit !!! -- Pyrsk willi2 (goscinnie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewald_latacz Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 17.06.03, 01:05 Simonides ale ganba !!!!! ty wariacie buuuuu Ponad dwiescie tys ludzi w Polsce jest narodowosci Slaskiej ! W Czechach rowniez jest naszysz braci sporo !!!!!!!!! jak i w Niemcach. To Simonides wszyscy sa obrazeni razem na :Niemcy,Czechy no i Polske ? Wrzuc luz !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaxa Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.acn.waw.pl 17.06.03, 01:42 Mieszkam od pewnego czasu w Warszawie, przeprowadziłem się tu z Katowic. Wpisałem narodowość śląską, bo dopiero w Warszawie poczułem, jak wielka przepaść cywilizacyjna i mentalna mnie dzieli od mieszkańców tego kawałka Polski. Po latach spędzonychw Katowicach przywykłem do zupełnie różnych standardów, od sposobu rozmawiania przez komórkę w samochodzie po stosunek urzędnika do obywatela (w Warszawie: petenta). Niewiele mnie obchodzi sytuacja kopalń czy restrukturyzacja regionu, Pani Senator, i wpisałem słowo "śląska" nie jako formę protestu, ale jako formę poczucia tożsamości. Sądzę, że Ślązacy na Śląsku nie mają takich problemów z identyfikacją i mogli wpisać "polską", bo są u siebie i nie czują różnicy. Wszyscy moi znajomi ze Śląska mieszkający w Warszawie też wpisywali śląską narodowość - jako znak tożsamości (i poczucia obcości kulturowej), a nie jako protest przeciw czemukolwiek. Nie od rzeczy będzie dodać, że mieszkając w Paryżu czy Berlinie czułem się mniej obco, albo - dużo bardziej "u siebie" niż mieszkając w Warszawie. Pewnie w Berlinie czy Paryżu bym nie czuł swojej "śląskości" tak bardzo jak w Stolycy. Warszawa (Mińsk, Ostrołęka, Kijów, Wilno, Białystok) to naprawdę jest Wschodnia Europa. Katowice, Kraków, Gliwice, Racibórz, Jejkowice, Rudyszwałd, Bielsko, Praga, Wiedeń, Berlin czy Opole to Europa Środkowa. Pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roxie Ale jaja! IP: *.ny325.east.verizon.net 17.06.03, 04:46 Dziecko, nie belkocz i nie wpisuj Bielska do kategorii Katowic. Bielszczanie nie cierpia Slazakow i wola Warszawe, choc jej tez nie cierpia. Katowice i najblizsze okolice to cos niepowtarzelnego i mozna je zgrupowac chyba tylko z Ostrawa, Lodzia, Belchatowem i Zaporozem (choc stacje kolejowa macie fajna). A Warszawa moze jest Europa wschodnia, ale jesli "wschod" to dla ciebie slowo pejoratywne, to Katowice przeciez przy niej sa przeciez tym bardziej wschodnie! Tylko Kutz probuje wam honor oszczedzic, ale gorszego obroncy nie mogliscie sobie sprawic. hi hi...Katowice - tez mi Wieden..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strider Poucz sie nieco z historii bracie! IP: *.de.ibm.com 17.06.03, 11:32 Wtedy dowiesz sie, ze: - W ciagu ostatniego tysiaca lat Slask nalezal do Polski przez jakies 300-350 lat. - Tramwaje na Slasku pojawily sie 10 lat wczesniej niz w Warszawie. - Przed II wojna swiatowa Slask posiadal autonomie w wyniku czego w Katowicach byly wtedy 2 ambasady i 13 konsulatow a budzet Katowic byl wiekszy od budzetu Warszawy (wplywy w przemyslu, ktory wtedy nie byl jeszcze przestarzaly - komuchy nie zdazylu go zapuscic). - Region Gornego Slaska byl nieraz porownywany do Zaglebia Ruhry pod wzgledem infrastruktury, a w tzw. aglomeracji slaskiej zyje okolo 2.5 mln ludzi - na pewno nie mniej niz w stolicy. - Komunistyczna propaganda po wojnie wmowila wszystkim, ze w Polsce nie ma problemu narodowsciowego i wszystko ma stare piastowskie (czyli polskie) korzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Poucz sie nieco z historii bracie! IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 20:22 Gość portalu: strider napisał(a): > Wtedy dowiesz sie, ze: > - W ciagu ostatniego tysiaca lat Slask nalezal do Polski przez jakies 300-350 l > at. > - Tramwaje na Slasku pojawily sie 10 lat wczesniej niz w Warszawie. > - Przed II wojna swiatowa Slask posiadal autonomie w wyniku czego w Katowicach > byly wtedy 2 ambasady i 13 konsulatow a budzet > Katowic byl wiekszy od budzetu Warszawy (wplywy w przemyslu, ktory wtedy nie by > l jeszcze przestarzaly - komuchy nie zdazylu > go zapuscic). > - Region Gornego Slaska byl nieraz porownywany do Zaglebia Ruhry pod wzgledem i > nfrastruktury, a w tzw. aglomeracji slaskiej zyje > okolo 2.5 mln ludzi - na pewno nie mniej niz w stolicy. > - Komunistyczna propaganda po wojnie wmowila wszystkim, ze w Polsce nie ma prob > lemu narodowsciowego i wszystko ma stare > piastowskie (czyli polskie) korzenie. > No prosze a tu propaganda z najmniej przesiaknietego propaganda koncernu. A skad Pan zes sie urwal. Slask slaskiem a Wielkopolska? A wie Pan o kolei na wsi wielkopolskiej? Wie Pan jakie oczy robili SSmani gdy sie tam pojawili z ciezko wbijana wiedza o rasie podludzi ktorzy to nawet wychodkow nie maja.. NO i co - czekaja na autonomie? Wie Pan cos o spichlerzu Europy i eksporcie do Niderlandow? A widzi Pan a ja tak - choc z W-wy. I pisze zle o Niemcach bo sie na tych co wlasnego jezyka nie pilnuja zloszcze... Czegos sie Pan stolicy uczepil.. Ze ja spalono i zburzono? A problem narodowosciowy... W Czechach Niemcy to byla prawie polowa spoleczenstwa. I jakos nikt z tym problemu nie mial.. Problem jest jak sie ludzie glupio do autonomii rwa tam gdzie zawsze byly problemy - patrz powstania, tam gdzie jedni sie do swej polskosci przyznawali inni nie.. Jak Pan tak do Niemiec ciagnie niechze Pan wyjezdza.. Sadzi Pan ze tu tak dobrze? Bo Niemcy sie do swoich chetnie przyznaja jak maja wlasciwy kolor skory..A ekonomicznie tu lepiej jak na slasku przynajmniej na razie. A jak sie od Polski oddzielicie to Wam na pewno lepiej nie bedzie- to nie te czasy.. Chyba ze bedziecie zyc z doradztwa lub zalozycie filie glownych koncernow miedzynarodowych oraz strefe bezclowa.. Boje sie jednak ze to nie przejdzie.. Wiec jak bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Poucz sie nieco z historii bracie! 17.06.03, 20:27 Gość portalu: ANka napisał(a): > Gość portalu: strider napisał(a): > > > Wtedy dowiesz sie, ze: > > - W ciagu ostatniego tysiaca lat Slask nalezal do > Polski przez jakies 300-350 l > > at. > > - Tramwaje na Slasku pojawily sie 10 lat wczesniej niz > w Warszawie. > > - Przed II wojna swiatowa Slask posiadal autonomie w > wyniku czego w Katowicach > > byly wtedy 2 ambasady i 13 konsulatow a budzet > > Katowic byl wiekszy od budzetu Warszawy (wplywy w > przemyslu, ktory wtedy nie by > > l jeszcze przestarzaly - komuchy nie zdazylu > > go zapuscic). > > - Region Gornego Slaska byl nieraz porownywany do > Zaglebia Ruhry pod wzgledem i > > nfrastruktury, a w tzw. aglomeracji slaskiej zyje > > okolo 2.5 mln ludzi - na pewno nie mniej niz w stolicy. > > - Komunistyczna propaganda po wojnie wmowila wszystkim, > ze w Polsce nie ma prob > > lemu narodowsciowego i wszystko ma stare > > piastowskie (czyli polskie) korzenie. > > > > No prosze a tu propaganda z najmniej przesiaknietego > propaganda koncernu. A skad Pan zes sie urwal. Slask > slaskiem a Wielkopolska? A wie Pan o kolei na wsi > wielkopolskiej? Wie Pan jakie oczy robili SSmani gdy sie > tam pojawili z ciezko wbijana wiedza o rasie podludzi > ktorzy to nawet wychodkow nie maja.. NO i co - czekaja na > autonomie? Wie Pan cos o spichlerzu Europy i eksporcie do > Niderlandow? A widzi Pan a ja tak - choc z W-wy. I pisze > zle o Niemcach bo sie na tych co wlasnego jezyka nie > pilnuja zloszcze... > Czegos sie Pan stolicy uczepil.. Ze ja spalono i zburzono? > A problem narodowosciowy... W Czechach Niemcy to byla > prawie polowa spoleczenstwa. I jakos nikt z tym problemu > nie mial.. Problem jest jak sie ludzie glupio do > autonomii rwa tam gdzie zawsze byly problemy - patrz > powstania, tam gdzie jedni sie do swej polskosci > przyznawali inni nie.. Jak Pan tak do Niemiec ciagnie > niechze Pan wyjezdza.. Sadzi Pan ze tu tak dobrze? Bo > Niemcy sie do swoich chetnie przyznaja jak maja wlasciwy > kolor skory..A ekonomicznie tu lepiej jak na slasku > przynajmniej na razie. A jak sie od Polski oddzielicie to > Wam na pewno lepiej nie bedzie- to nie te czasy.. Chyba > ze bedziecie zyc z doradztwa lub zalozycie filie glownych > koncernow miedzynarodowych oraz strefe bezclowa.. Boje > sie jednak ze to nie przejdzie.. Wiec jak bedzie? Cos ci powiym. Klikosz ze kraju, kiery jes federacjom. Federacja landow to trocha wiyncyj, jak autonomia regionow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Poucz sie nieco z historii bracie! IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 21:11 TAk wiem cos o tej federacji - np o tym ze w kazdym landzie szkoly sie zaczynaja w innym terminie. Super dla dzieci i dla rodzicow. Poza tym jak land biedny to i instytutu nie utrzyma. Cale szczescie ze do mojego doplaca tez centralny budzet... To co bedzie land niemiecki na slonsku? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Poucz sie nieco z historii bracie! 17.06.03, 22:36 Gość portalu: ANka napisał(a): > TAk wiem cos o tej federacji - np o tym ze w kazdym > landzie szkoly sie zaczynaja w innym terminie. Super dla > dzieci i dla rodzicow. > Poza tym jak land biedny to i instytutu nie utrzyma. Cale > szczescie ze do mojego doplaca tez centralny budzet... > To co bedzie land niemiecki na slonsku? Nie, slaski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Poucz sie nieco z historii bracie! IP: *.ifn-magdeburg.de 18.06.03, 00:03 A niechze tam bedzie. Gdybym mogla tobym wam dala. Tyle ze to nie ode mnie zalezy. I co ja sie martwie ze wasze dzieci to juz gwara mowic nie beda? Oby nie doszly do wniosku ze niemiecki lepszy bo wiecej slodyczy sprzedaja.. Np zaczynaja swieta juz od sierpnia.. Wielkanocnego krolika mozna kupic juz w lutym.. Powodzenia chlopcy.. Ide spac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesierin Re: Poucz sie nieco z historii bracie! IP: *.gen.twtelecom.net 18.06.03, 22:55 Skoro tak to czemu siedzisz w tych znienawidzonych niemczech, moze pora wracac do ukochanej Polski, tu przynajmniej jestescie wszyscy tacy sami I kupa mosci panowie mozecie pyskowac nam Niemca i Slazakom nieprawdaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Poucz sie nieco z historii bracie! IP: *.ifn-magdeburg.de 19.06.03, 11:43 Coz mialam siediec gdzie indziej - w zyciu roznie bywa - niektorzy umieraja itd.. Tego Pan o mnie nie wie. Zupelnie nie chcialam tu akurat jechac. Gdzies juz pisalam poznalam tu tez b. milych ludzi wiec kompletnie w tych kategoriach tego nie oceniam. PO prostu tak mi sie jakos wydaje ze jesli ktos stad na slask przyjedzie to nie beda to ci ludzie pokroju moich znajomych ale raczej Ci ktorym pracowac sie nie chce a beda chcieli cos odzyskac. Sami zobaczycie.. Kwiat inteligencji i Ci NIemcy ktorych dobrze miec za przyjaciol jezdza zwykle bardziej na zachod a nie wracaja do Niemiec. Tak jest np z jedna z moich kolezanek tu ktorej rodzina pochodzi z Gliwic. Jej corka pracuje w IBM-ie w zachodnich niemczech i z cala pewnoscia na Slask nie ciagnie.. Ale chyba sa tacy co ciagna. Czytala tez tu na miejscu pare rzeczy.. Obchodzi mnie moze --hmmm przez sentyment albo dlatego ze jestem moze typowym wodnikiem.. Ale nie musi.. sami zobaczycie.. A autonomia pewno bedzie - czemu nie.. wogole za pare lat nie bedzie Panstw.. Wtedy ci co chca beda bardziej niemieccy nizby nawet chcieli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Dajcie nam autonomię!!!! IP: 212.127.95.* 17.06.03, 13:27 Zastanawiam, kto by bardziej stracił na tym, aby jak w okresie międzywojennym Śląsk otrzymał autonomię od Polski - Polska czy Śląsk. Wszyscy, którzy nigdy nie byli na Śląsku tylko narzekają, że my tu "zatrute" powietrze, że trzeba dotować kopalnie, zresztą źle zarządzane przez Warszawę. Śląsk poza oczywiście Warszawką(tam idzie większość kasy) jest najlepiej rozwijającym się obecnie regionem - buduje się autostrady, drogi szybkiego ruchu, remontuje się stare, stolica coraz zmienia się na plus. Po prostu wszystkie negatywne opinie o Śląsku wypowiadają ludzie, którzy nie byli na Śląsku i nie mają poczucia przynależności jak prawdziwi Ślązacy(autochtoni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: Dajcie nam autonomię!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 13:35 Jo uwazom ize cza nom przedstawic dowody potwierdzajonce utrudnianie wpisow "Narodowosc - Slonzok" i pociongnonc polsko strona do odpowiedzialnosci. Sztrazburg sie kuanio!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydzyk Raczej :NARODOWOSC: Wasserpolacke IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 15:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tesiap Re: NARODOWOSC: VOLKSDEUTSCH IP: *.swietochlowice.org 18.07.03, 01:01 Czlowieku modl sie o zdrowie,bo o rozum za pozno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Dajcie nam autonomię!!!! IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 21:32 Gość portalu: Hanys napisał(a): > Zastanawiam, kto by bardziej stracił na tym, aby jak w okresie > międzywojennym Śląsk otrzymał autonomię od Polski - Polska czy > Śląsk. Wszyscy, którzy nigdy nie byli na Śląsku tylko narzekają, > że my tu "zatrute" powietrze, że trzeba dotować kopalnie, > zresztą źle zarządzane przez Warszawę. Śląsk poza oczywiście > Warszawką(tam idzie większość kasy) jest najlepiej rozwijającym > się obecnie regionem - buduje się autostrady, drogi szybkiego > ruchu, remontuje się stare, stolica coraz zmienia się na plus. > Po prostu wszystkie negatywne opinie o Śląsku wypowiadają > ludzie, którzy nie byli na Śląsku i nie mają poczucia > przynależności jak prawdziwi Ślązacy(autochtoni). A Pan siedzi w tej stolicy i widzial te pieniadze? Bo nie ma ich nawet na smietniki.. No to gdzie sie podzialy? Czyzby je wcielo po drodze? Ja nie wypowiadam np negatywnych opinii o slasku.. Dziwia mnie te dazenia separatystyczne.. Wszyscy teraz sie jednocza a znalezli sie tacy co sie wyodrebniaja.. Warto to robic w kulturze i jezyku ale nie w ekonomii i polityce... Chyba ze sie jest milosnikiem wojen domowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajna Re: Dajcie nam autonomię!!!! IP: *.ula7.1000lecie.pl 27.09.03, 20:32 Niech nom dają pełno autonomia to domy sie rada bez tych kombinatorów z Warszawy.Najpierw grabili co sie do , doprowdzili tyn region do ruiny a teroz za pieniodze unijne niszczą cały przemysł.Może lepiej zginąć od kuli niż z głodu a taką perspektywę szykują nam rządzący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psg Re: Dajcie nam autonomię!!!! IP: *.tfh-berlin.de 10.10.03, 17:15 1. Oberschlesien ist mein liebes Heimatland, wo vom Annaberg man schaut ins weite Land; wo die Menschen bleiben treu in schwerster Zeit, /:Für dies Land zu kämpfen, bin ich stets bereit.:/; 2. Wo die Schalen sausen in den Schacht hinein, wo der rote Himmel glüht im Feuerschein, wo die Häuser grau und hell die Herzen sind; /:dahin geht mein Sehnen, bis ich Ruhe find'.:/ 3. Wo der Kumpel schaut dem Tod ins Angesicht, wo die Mädchen lieblich und die Frauen schlicht, wo an dunkler Halde steht mein Vaterhaus; /:da ist meine Heimat, da bin ich zu Haus.:/ 4. Wo der Wind der weiten Wälder Wipfel wiegt, wo verträumt und einsam manches Schlößchen liegt, wo im Odertale liegt so manches Gut. /:Heimat, liebe Heimat dir gehört mein Blut.:/ wiecej wom nic nie zaspiewom ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: Ale jaja! IP: 212.244.67.* 17.06.03, 13:38 Jakby nie ten znienawidzony przez ciebie Slask,to bys na tym swoim podbeskidziu wpindalal kit z okien.Zyjecie z turystyki przyjazdowej wlasnie ze Slaska.A ja,jak ci sie,drogi bielszczaninie,nie podoba Slask,to juz w Beskidy nie pojade>Pojade sobie do Czech,albo na Slowacje i mam cie w glebokim powazaniu.A hotele i restauracje w Beskidach niech sobie wypelnia Warszawka. Z powazaniem Hanys z Rybnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roxie Hanysku IP: *.ny325.east.verizon.net 17.06.03, 14:27 Po pierwsze nie wyzywaj Bielska bo jest super. Bo drugie, jesli chcesz wyzywac mnie, to wyzywaj Warszawe - i latwiej i bardziej trafnie, bo akurat tam jestem rodzony i wiecej tam czasu spedzilem niz gdzie indziej. A Rybnik tak sie ma do Katowic jak Tworki do Warszawy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys2 Re: Hanysku IP: cache:* / 192.168.12.* 17.06.03, 14:44 Droga Roxie! Czy jetseś taka niedouczona, naiwna, czy po prostu głupiutka? Przeczytaj jeszcze raz to wszystko co napisałaś. I pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Road_King Re: Hanysku IP: 212.160.138.* 17.06.03, 17:45 Słuchaj Gorolu z Warszawy.Jak nie znasz geografii i historycznych granic to nie pieprz głupot, bo sie ośmieszasz. Ich bin ein Schlesien!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzok z Gliwic Re: Hanysku IP: *.bmj.net.pl / 192.168.20.* 23.06.03, 21:38 Gość portalu: Road_King napisał(a): > Słuchaj Gorolu z Warszawy.Jak nie znasz geografii i > historycznych granic to nie pieprz głupot, bo sie ośmieszasz. > Ich bin ein Schlesien!!! _______________________________________________________________ Piszesz nieprawdę! Nie ma narodości śląskiej bo nie ma państwa śląskiego / nie mylić księstwa w przeszłości / - ślązak to regionalizm wraz ze śląską gwarą a nie niemickim językiem który przywieźli n. osadnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z cieszynskiego Re: Hanysku IP: *.han.telia.se 19.08.03, 14:01 Gość portalu: Krzok z Gliwic napisał(a): > Gość portalu: Road_King napisał(a): > > > Słuchaj Gorolu z Warszawy.Jak nie znasz geografii i > > historycznych granic to nie pieprz głupot, bo sie ośmieszasz. > > Ich bin ein Schlesien!!! > > _______________________________________________________________ > > Piszesz nieprawdę! Nie ma narodości śląskiej bo nie ma państwa śląskiego / nie > mylić księstwa w przeszłości / - ślązak to regionalizm wraz ze śląską gwarą a > nie niemickim językiem który przywieźli n. osadnicy wedlog tego co pan pisze to by wynikalo ze przez 123 lata nie bylo narodowosci polskiej, no bo przeciez nie bylo panstwa Polski, no nie?. buhahaha. to skad sie wziela nagle po I wojnie???? tak samo jak narodowosc polska istniala bez swojego panstwa, to analogicznie narodowosc slaska tez istnieje bes swojego panstwa, bucu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jur Re: Hanysku IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.03, 16:24 Pisze sie "Ich bin ein Schlesier" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pips Coś o Ślonsku i Bielsku do Roxie IP: *.messer.pl / 10.24.34.* 18.06.03, 08:51 A Rybnik tak sie ma do > Katowic jak Tworki do Warszawy, prawda? Droga roxie - przekazuję garść podstawowych informacji: Bielsko jest starym Slaskim miastem, Biała była biednym miasteczkiem w Małopolsce. Róznice w zabudowie widać chyba do dzisiaj. Bielsko-Biała to sztuczny twór. Co do zdania dotyczacego Rybnika, osmielam się twierdzić, że Rybnik z terenami przyległymi jest obecnie bardziej śląski niż Katowice, do cna juz przesiąknięte desantem z Zagłebia. Te nieliczne śląskie enklawy w mieście zostały niestety sprowadzone do statusu dzielnnic zamieszkanych przez hołotę. Vivaat Silesia Superior!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Coś o Ślonsku i Bielsku do Roxie IP: 195.205.4.* 27.11.03, 08:26 Owszem - jeśli chodzi o regiony geograficzne to masz rację pips, ale jeśli chodzi o regiony mentalne, to nie znam bielszczanina, który jest ślązakiem, a tym bardziej, który poczuwa się do czegoś tak abstrakcyjnego jak narodowość śląska ... Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Re: Ale jaja! 17.06.03, 21:07 Gość portalu: Roxie napisał(a): > Dziecko, nie belkocz i nie wpisuj Bielska do kategorii > Katowic. Bielszczanie nie cierpia Slazakow i wola Warszawe, ^ Bielszczanie ze wschodnim akcentem owszem. Rodowici odwrotnie. Silesius Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SILWSIANUS Re: Ale jaja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 06:44 silesius napisał: > Gość portalu: Roxie napisał(a): > > > Dziecko, nie belkocz i nie wpisuj Bielska do kategorii > > Katowic. Bielszczanie nie cierpia Slazakow i wola Warszawe, ^ > > > Bielszczanie ze wschodnim akcentem owszem. Rodowici odwrotnie. > > Silesius Tak ale czy Bielko to ludzie z Białej Krakowskiej? Raczej NIe, bo krakusy warszawki nie lubią!!!! CZyli Bielsko to Ci napływowi, którzy pojawili się po wojnie!!!! I jakie macie związki z tą ziemią!!!!!! Mylą się wam pojęcia ziemi -landów!!!! A tego nie zmienisz nigdy!!! Bielsko było i będzie w granicach Śląska!!! Jak to ci się niepodoba to zamieszkaj w Białej, może ci ulży!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Ale jaja! IP: 195.205.4.* 27.11.03, 08:31 No tak w kwestii autonomii Śląska, to bielszczanie nigdy za tym nie będą. Nienawiść tu do Śląska (od Tychów w górę) jest przeogromna. I jeśli nastanie jakaś tam autonomia, to Bielsko się z niej wyłamie napewno. Zresztą dążenia do separacji od tzw. Śląska są aż nadto chyba widoczne. "Jeb..e chamy z kopalni niech spierd... i nie śmiecą nam tu po górach." - jak powiedział mój znajomy kiedyś na wycieczce na Malinowską Skałę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja? Re: Ale jaja! IP: *.*.*.* 18.06.03, 14:53 Mój drogi gdy wasze bielitz bylo zapyziala wsią to u nas budowano najnowoczenisjesze miasto na kontynencie. Gdyby nie wszarze z Warszawy i kilku nawiedzonych cysoroków wygladalo by u nas normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u : A aja! IP: 192.168.1.* / 192.168.1.* 13.08.03, 19:51 Dziecko, nie belkocz i nie wpisuj Bielska Bielszczanie nie Wieden..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen z poznania Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.cs.put.poznan.pl 17.06.03, 11:07 Chrzanic Warszawke. Jezeli niechec do Warszawki ma byc wyrazana przez wybor innej narodowosci, to jak myslisz, ilu tutaj by wpisalo narodowosc "POZNANIAK"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.03, 12:21 Nie pierdziel bo u nas też są petenci.Bez pzrekłamań mi tu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mefisto Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: 213.78.171.* 22.11.03, 11:21 Chciałem Ci pogratulować wyważonej opinii. Moje spostrzeżenia są dokładnie takie same. Ogromną przepaść mentalną pomiędzy Ślązakami a Polakami odkryłem dopiero, gdy zacząłem pracę poza Śląskiem, i podobnie jak Ty, dużo lepiej czuję się w Anglii czy Niemczech, niż w Krakowie i Warszawie. To także był moment, w którym tak naprawdę zacząłem zastanawiać się nad swoimi śląskimi korzeniami. I powoli dojrzewam do myśli o prawdziwej, śląskiej autonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 06:30 willi2 napisał: > Simonides ile ci placom ??????????? > Wy pierony !!!!!! > > Bravo Niech Zyje Slonski Narod !!!!!! i co ze spiskowa teoria dziejow, opowiadana tu przez bajkopisarzy, jakoby "narodowosc slaska" mialaby byc w spisie zmieniana na "polska"?? echh, robicie duzo szumu wokol siebie, a z tego i tak nic nie wynika:) pozdr Jaracz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acz Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.03, 07:56 Gość portalu: Jaracz napisał(a): > willi2 napisał: > > > Simonides ile ci placom ??????????? > > Wy pierony !!!!!! > > > > Bravo Niech Zyje Slonski Narod !!!!!! > i co ze spiskowa teoria dziejow, opowiadana tu przez bajkopisarzy, > jakoby "narodowosc slaska" mialaby byc w spisie zmieniana na "polska"?? > > echh, robicie duzo szumu wokol siebie, a z tego i tak nic nie wynika:) > > pozdr > > Jaracz U mnie i u moich znajomych była poprawiana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaracz Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 09:10 Gość portalu: acz napisał(a): > U mnie i u moich znajomych była poprawiana przy tobie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acz Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 22:08 Gość portalu: Jaracz napisał(a): > Gość portalu: acz napisał(a): > > > U mnie i u moich znajomych była poprawiana > przy tobie?? tak Odpowiedz Link Zgłoś
arrko Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 17.06.03, 06:55 gdybym miał protestować przeciwko czemukolwiek przy rubryce "narodowość", to bym wpisał, że jestem grenlandczykiem, tak żeby było widać, że to jest protest, a nie narodowość. skoro wpisałem jasno i wyraźnie "ślązak", to znaczy, że określiłem swoją narodowość jako śląską pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arnold17 Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 17.06.03, 08:21 willi2 napisał: > Simonides ile ci placom ??????????? > Wy pierony !!!!!! > > Bravo Niech Zyje Slonski Narod !!!!!! > > Trzeba to dzis uczcic ! > Prosit !!! > -- > Pyrsk > willi2 > (goscinnie) To teraz My Was zaskoczymy i przestaniamy doplacac do slaskich kopalni i hut zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 17.06.03, 08:53 Jestesmy najwieksza mniejszoscia narodowa w Polsce i to sie liczy. A pani Simonides to zaprzeproszeniem ale obchodzi mnie tyle co zeszloroczny snieg! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.um.katowice.pl 17.06.03, 08:55 a jo czekom na lipiec na decyzja ze Strasbourga.... Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 17.06.03, 11:02 arnold17 napisał: > To teraz My Was zaskoczymy i przestaniamy doplacac do slaskich kopalni i hut > zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie. Jak na razie, to WY oddajecie DLUG jaki zaciagneliscie przez 45 lat czerpania korzysci ze Slaska. Slask budowal Warszawe, Slask budowal calej Polsce przemysl, to na Slasku sie pieniadze zarabialo.. Teraz czas naprawic co zepsuliscie i czas oddac ten dlug.. Odpowiedz Link Zgłoś
haider Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 17.06.03, 11:07 orientman napisał: > arnold17 napisał: > > > To teraz My Was zaskoczymy i przestaniamy doplacac do slaskich > kopalni i hut > > zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie. > > Jak na razie, to WY oddajecie DLUG jaki zaciagneliscie przez 45 lat > czerpania korzysci ze Slaska. > Slask budowal Warszawe, Slask budowal calej Polsce przemysl, to na > Slasku sie pieniadze zarabialo.. Teraz czas naprawic co zepsuliscie i > czas oddac ten dlug.. Jasne Bercik z kolegami odbudowywali Warszawe heheheeheh.Jeden Slazak na tym forum sie chwalil jak jego tata w 1944 rownal z ziemia Warszawe nazwal to "precyzyjna robota za ktora tata zarabil medal" Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 17.06.03, 11:37 haider napisał: > Jasne Bercik z kolegami odbudowywali Warszawe heheheeheh.Jeden Slazak na tym > forum sie chwalil jak jego tata w 1944 rownal z ziemia Warszawe nazwal > to "precyzyjna robota za ktora tata zarabil medal" Na Twoim miejscu wstydzilbym sie tak publicznie okazywac nieznajomosc historii wspolczesnej kraju, w ktorym zyjesz. Proponuje poczytac pare ksiazek, a potem dopiero podnosic glos w takich sprawach. Zycze wytrwalosci i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roxie Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.ny325.east.verizon.net 17.06.03, 14:32 Warszawa ma dlug wobec Slunska tak jak Polska miala dlug wobec Rosji za komuchow. Na papiorze. Przeciez to cala Polska fundowala nowo upieczonym Katowiczaninom i Dabrowszczakom darmowe mieszkania w zamian za malo warty wegiel i koks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bierut Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 15:36 A za co wom ta Wwa postowiyli, za gynsi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z cieszynskiego Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.han.telia.se 19.08.03, 14:33 Gość portalu: Roxie napisał(a): > Warszawa ma dlug wobec Slunska tak jak Polska miala dlug wobec > Rosji za komuchow. Na papiorze. Przeciez to cala Polska > fundowala nowo upieczonym Katowiczaninom i Dabrowszczakom > darmowe mieszkania w zamian za malo warty wegiel i koks. to ciekawe dlaczego najlepsza droge swego czasu wybudowano ze slaska do warszawy? zeby partyjnym prominentom wygodnie sie jezdzilo na slask zalatwiac interesy (czyt. wywozic kase na odbudowe warszawy, a pozniej na jej utrzymanie) a co do mieszkan to gdzie postawili ich wiecej po wojnie w katowicach czy podczas odbudowy warszawy??? i skad warszawa miala na odbudowe pieniadze? napewno nie ze sprzedarzy gruzu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z cieszynskiego Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.han.telia.se 19.08.03, 14:15 arnold17 napisał: > To teraz My Was zaskoczymy i przestaniamy doplacac do slaskich kopalni i hut > zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie. nie ma sprawy, pod warunkiem ze pieniadze z naszych podatkow i naszego przemyslu zostana na slasku. wyjdziemy grubo na plus, a wy wszyscy warszawsioki i temu podobni bedziecie musiel w koncu zarobic sami na siebie!!! (chyba pierwszy raz w historii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.kopernet.org 17.06.03, 08:54 A co powiecie na inne mniejszości. Jest ich znacznie mniej niż sami deklarowali. Niemców miał być milion, Ukraińców 300 tysięcy, Białorusinów 250 tysięcy, Litwinów 30 tysięcy. Okazało się, że te liczby nie miały nic wspólnego z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.um.katowice.pl 17.06.03, 08:56 choelera jasna, a ta mo cos wspolnygo z rzeczywistosciom?????? 4 qwa % - wetna sie ou wszistko co to ou wiela za malo...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom67 Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.telpol.net.pl / 172.16.4.* 17.06.03, 09:40 Niema co ! Prawda jet taka że nasz ukochany Górny Śląsk jet spaprany jak jasny pieron!Kiedyś godało sie że ci co mieszkają na "wulcach"i przyjechali do nos za chlebem ze swoimi skrzynkami po margarynie to gorole ! I to byla prowda !Ale jest jeszcze coś bardzej gorzszego(!), mianowicie szarańcza z zagłębia! Takich przemądrzalych cwaniaczków to nikaj nie znajdziecie! tam kożdy mo ciotka i wujka prokuratora czy doktora! Wszyscy są zadufani w swojej wielkości , a w rzeczywistości to zwykle ciecie oderwane od pługa granatem! Jak slysza ich "mówienie " to mie trzepie. Robia tyle lot na grubie i wiela żech już widzioł ale, takich egzemplarzy jak altraichy to nie ma nikaj! tam pozamykali im kopalnie bo tak filozofowali zamiast pracować, ze zajechali swoje zakłady pracy! Teraz ta szarańcza zaczyno filozofować u nos! Nie dejmy sie wyrolować tym czerwonym zaglebiokom!!!Ich to szteruje,że wszyscy wiedzą że niema nic gorzszego niż sie urodzić zaglebikiem a najgorzsze to są farbowane zaglęboiki co przyjechali na Śląsk i tu ich nie chcieli to pojechali do Sosnowca i okolic! Teraz muszymy sie my HANYSY trzymać razem! A te 170 tyś . deklaraccji narodowościowej to jest protest przeciwko niszceniu ostatniej przyzwoitej dzielnicy Polski! A co może tak nie ma..??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczeciniak Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.dialup.mindspring.com 17.06.03, 09:53 NO pieknie jaki wielki narod z tych slazaczkow 173tys!!! ha ha.Pierwsi Polscy indianie,no mam nadzieje ze niedlugo wam jakis rezrwat otworza , moze na Lysa Gore z wami,troche by was wiatr z tego pylu otrzepal.Europejczycy za kilo wegla.Co moze Cesarstwo slaskie chcecie na ternie POLSKI.Obudzcie sie OSZOLOMY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilym do schlesiera 17.06.03, 10:06 Rzeczywiscie, liczby dotyczace mniejszosci narodowych sa wyjatkowo niskie. Niecale 50 tys Bialorusinow, nieco ponad 30 tys Ukraincow. Moim zdaniem generalnie te liczby sa zanizone, rowniez w odniesieniu do Slazakow. uwazam, ze w naszym przypadku dane prawdziwe sa przynajmniej trzykrotnie wyzsze. Ale nie ma co sie obrazac na 173 000, pierwszy oficjalny zapis na ktory mozna sie powolac. A wracajac do danych: moj kolega Macedonczyk zapytal mnie gdzie podziali sie polscy Macedonczycy i Grecy? A Ormianie? Z tego co wiem w samych Gliwicach jest ich okolo 3000!!! Pozdrawiam Wilym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: do Wilyma IP: *.kopernet.org 17.06.03, 12:29 wilym napisał: > Rzeczywiscie, liczby dotyczace mniejszosci narodowych sa wyjatkowo niskie. > Niecale 50 tys Bialorusinow, nieco ponad 30 tys Ukraincow. Moim zdaniem > generalnie te liczby sa zanizone, rowniez w odniesieniu do Slazakow. uwazam, ze > > w naszym przypadku dane prawdziwe sa przynajmniej trzykrotnie wyzsze. > Ale nie ma co sie obrazac na 173 000, pierwszy oficjalny zapis na ktory mozna > sie powolac. > A wracajac do danych: moj kolega Macedonczyk zapytal mnie gdzie podziali sie > polscy Macedonczycy i Grecy? A Ormianie? Z tego co wiem w samych Gliwicach jest > > ich okolo 3000!!! > Pozdrawiam > Wilym A ja uważam, że w stosunku do wszystkich mniejszości poza śląską liczby te oddają rzeczywistość. Po prostu Ukraińcy i Białorusini do tej pory grubo zawyżali swoją liczebność. Większość Greków i Macedończyków dawno wyjechała do Grecji. Ci co zostali są silnie zasymilowani i często uważają się już za Polaków. Ormianie zamieszkali w Gliwicach też uważają się za Polaków, juz przed wojna się uważali. Od reszty Polaków odróżniają się tylko religią. Wiem o tym bo w Tarnowskich Górach też jest dużo Ormian. A z tym trzykrotnym zaniżeniem liczby Ślazaków to myślę, że grubo przesadzasz no ale niestety nie jesteśmy w stanie sprawdzić kto ma rację bo rzeczywiście były wypadki kiedy odmawiano wpisywania narodowosci śląskiej. Różnica między nami jest taka, że wg. ciebie odmówiono tego setkom tysięcy ludzi a według mnie dziesiątkom tysięcy. A tak na marginesie nie wiesz może kiedy będzie następny spis? Pozdrawiam. Schlesier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: do Wilyma IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 12:35 Co do liczby Slonzokow to zgadzom sie z Wilymym, conajmiyj czi razy tela je nos naprowdy jeszcze na Gornym Slonsku(polsko czynsc), a co do Niymcow to je ich trocha wiyncyj jak pokozujom te dane. Pozostowo kole tego tysz mocka Slonzokow kere majom dwa obywatelstwa, ale niymajom miejsca zamiyszkania we Slonku i oczywiscie te Slonzoki kere juz niymajom, abo nigdy niy mieli obywatelstwa polskego i miyszkajom poza granicami Slonska. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: do Wilyma 18.06.03, 09:12 Gość portalu: schlesier napisał(a): > wilym napisał: > > > Rzeczywiscie, liczby dotyczace mniejszosci narodowych sa wyjatkowo niskie. > > > Niecale 50 tys Bialorusinow, nieco ponad 30 tys Ukraincow. Moim zdaniem > > generalnie te liczby sa zanizone, rowniez w odniesieniu do Slazakow. uwaza > m, > ze > > > > w naszym przypadku dane prawdziwe sa przynajmniej trzykrotnie wyzsze. > > Ale nie ma co sie obrazac na 173 000, pierwszy oficjalny zapis na ktory > mozna > > sie powolac. > > A wracajac do danych: moj kolega Macedonczyk zapytal mnie gdzie podziali s > ie > > polscy Macedonczycy i Grecy? A Ormianie? Z tego co wiem w samych Gliwicach > > jest > > > > ich okolo 3000!!! > > Pozdrawiam > > Wilym > A ja uważam, że w stosunku do wszystkich mniejszości poza śląską liczby te > oddają rzeczywistość. Po prostu Ukraińcy i Białorusini do tej pory grubo > zawyżali swoją liczebność. Większość Greków i Macedończyków dawno wyjechała do > Grecji. Ci co zostali są silnie zasymilowani i często uważają się już za > Polaków. Ormianie zamieszkali w Gliwicach też uważają się za Polaków, juz > przed wojna się uważali. Od reszty Polaków odróżniają się tylko religią. Wiem > o tym bo w Tarnowskich Górach też jest dużo Ormian. A z tym trzykrotnym > zaniżeniem liczby Ślazaków to myślę, że grubo przesadzasz no ale niestety nie > jesteśmy w stanie sprawdzić kto ma rację bo rzeczywiście były wypadki kiedy > odmawiano wpisywania narodowosci śląskiej. Różnica między nami jest taka, że > wg. ciebie odmówiono tego setkom tysięcy ludzi a według mnie dziesiątkom > tysięcy. A tak na marginesie nie wiesz może kiedy będzie następny spis? > Pozdrawiam. > Schlesier Swoje szacunki opieram nie tylko na przypadkach w ktorych odmowiono ludziom wpisu narodowosci slaskiej, ale rowniez majac na uwadze takie sytuacje, kiedy ludzie sami uwazajacy sie tylko i wylacznie za Slazakow dla swietego spokoju wpisywali narodowsc polska (znam takie przypadki m.in. z najblizszego otoczenia). Tutaj nie mam pretensji do rachmistrzow, ani do nikogo. Ludzie po prostu z braku zaufania do urzednikow reprezentujacych aparat panstwowy (a dla wielu takim byl rachmistrz) podawali takie informacje, ktore nie moglyby im przyniesc zadnej szkody czy sprowadzic zagrozenia. Z innej beczki: w moim obwodzie spisowym problemy byly nawet z rolnikami, bo choc w ewidencji gruntow i fizycznie grunt byl, to pan X wypieral sie go podczas spisu ("a nuz przyjda, podwyzsza podatki, albo co gorsza zabiora"!). Niestety takie myslenie jeszcze w ludziach jest. Co do liczb dotyczacych poszczegolnych mniejszosci to przynajmniej w odniesieniu do Ukraincow ale i Niemcow dane uwazam za zanizone. Co do Slazakow znasz moje zdanie. Ubiegloroczny spis byl przeprowadzony na wyrazne zadanie UE, z tego co sie orientuje nastepnego mozemy sie spodziewac nie predzej juk za jakies 20-25 lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: do Wilyma IP: *.kopernet.org 19.06.03, 09:44 Co do Ukraińców i Niemców to może ich być najwyżej kilka tysięcy więcej. Szczególnie Ukraińcy do tej pory drastycznie zawyżali swoją liczebność. A że teraz prawda wyszła na wierzch to są źli. Pozdrawiam. P.S. Wiem, że dokładne wyniki z poszczególnych województw będą opublikowane w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: Grecy w PL IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 18.06.03, 17:45 W samym tylko Zgorzelcu osiedlono ich wtedy ok. 20.000-30.000 i do dzisiaj organizowane sa tam rokrocznie: zjazd i festiwal "polskich Grekow"/"Polakow gr.pochodzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Grecy w PL 18.06.03, 17:48 Gość portalu: ABC napisał(a): > W samym tylko Zgorzelcu osiedlono > ich wtedy ok. 20.000-30.000 > i do dzisiaj organizowane sa tam > rokrocznie: zjazd i festiwal > "polskich Grekow"/"Polakow gr.pochodzenia". no wlasnie-a w wynikach spisu nie uwzgledniono ani ich ani Macedonczykow, ktorzy przeciez maja nawet swoje wlasne stowarzyszenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greju Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.03, 11:45 napisol nom tu jakis obcy szczeciniak ... ludzie jo wom powiem tyla ze od dziada pra dziada zech jest slazokiem i nim byda dali ,nie wstydza sie tego wcalle od kupa lot mieszkom w Köln i widza wiela pieronskich goroli nazyko na Slask ino jo caly czos godom jak by nie nasze Opy na grubie to by te wsioki do dzis slonca nie widzieli -ciekawe czym oni w doma gzoli ? ale jedno jest pewne Slask zaniko z kuli tego ze gorole pomalu zaczynaja rzadzic u nos na slasku i to jest to co boli .Przyjechali do nos i teraz momy skutki nazykali kupa lot na slask na nasza tradycjo a teraz by juz nie chcieli isc do swego gniozda ..........pozdrowienia do wszystkich czystych slazokow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol To cwaniacy robią "narodowość śląską" IP: 217.173.193.* 17.06.03, 10:37 Moim zdaniem należy zlikwidować przywileje dla mniejszości narodowych o zobaczycie że problem zniknie. W tej chwili mniejszości narodowe mają większe prawa niż Polacy. Niektórzy mając "owczarka niemieckiego" w domu ,wyrabiają sobie niemieckie papiery aby pracować na zachodzie. Jeden Polak może legalnie pracować na zachodzie a inny nie. Kto zatem ma większe prawa?. Obywatele polscy zatem nie są trakowani jednakowo. Pseudo działacze "narodowości śląskiej" widząc korzyści dla siebie "tworzą" inne narodowości aby "wskoczyć" z mocy ułomnego polskiego prawa na przykład do sejmu , lub skorzystać z innych przywilejów. To jest działanie z pobudek materialnych a nie narodowościowych, tak jak wyrabianie niemieckich papierów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: To cwaniacy robią IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.03, 11:50 a wiec panie gorol od lat mieszkam tu na zachodzie i moge troche na ten temat powiedzie kto umie pracowac slazok podwinie rekawy i .pracuje tak ze wszyscy go chwala .. co jest z innymi ludzmi z polski - przyjezdzaja i zaczynaja kombinowaci w sklepach przy kasach krzyczec ze ta kura zamrozona nie kosztuje 2.99€ tylko 1.99€ i to po polsku do kasjerki z pretesjami .......wniosek niech kazdy sam z tego wyciagnie co to za kultura przyjechala do niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Powiedział co wiedział. IP: 217.173.193.* 17.06.03, 12:10 Jaki to ma związek z "narodowością śląską". Nie pisz co wiesz, lecz na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaxa Re: To cwaniacy robią IP: *.acn.waw.pl 17.06.03, 18:30 Gość portalu: gorol napisał(a): > > Moim zdaniem należy zlikwidować przywileje dla mniejszości > narodowych o zobaczycie że problem zniknie. W tej chwili > mniejszości narodowe mają większe prawa niż Polacy. Niektórzy > mając "owczarka niemieckiego" w domu ,wyrabiają sobie niemieckie > papiery aby pracować na zachodzie. Jeden Polak może legalnie > pracować na zachodzie a inny nie. Kto zatem ma większe prawa?. > Obywatele polscy zatem nie są trakowani jednakowo. Pseudo > działacze "narodowości śląskiej" widząc korzyści dla > siebie "tworzą" inne narodowości aby "wskoczyć" z mocy ułomnego > polskiego prawa na przykład do sejmu , lub skorzystać z innych > przywilejów. To jest działanie z pobudek materialnych a nie > narodowościowych, tak jak wyrabianie niemieckich papierów. Synek, jakie ja miałem "materialne pobudki", kiedy ja mieszkam w Warszawie, dobrze zarabiam, do żadnego bundu nie należę, a wpisałem narodowość śląską? Jedyna moja "pobudka" jest taka, żeby wytłumaczyć sobie samemu moją kulturową obcość wobec karłów umysłowych takich jak ci tutaj goście - Roxie, szczeciniak itd. którzy mienią się "Polakami", a plują jadem na prawo i lewo. Jak oni są, proszę bardzo, "Polakami", to ja nie jestem, nie życzę sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slonzok Jo tysz niy je Polokym IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 18:32 Jo tysz se niy zycza coby mie kajs za Poloka podowali. Odpowiedz Link Zgłoś
haider Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 17.06.03, 10:46 Posiadanie niemieckich papierow juz nie jest tak oplacalne jak kiedys to sobie wymyslili narodowosc slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 17.06.03, 10:52 Wasze chlipanie na forum brzmi dzisiaj szczególnie żałośnie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
haider Re: 173 tys. obywateli Polski deklaruje, że należ 17.06.03, 11:04 slezan napisał: > Wasze chlipanie na forum brzmi dzisiaj szczególnie żałośnie;-) To kiedy oglaszacie secesje? Odpowiedz Link Zgłoś
haider Wielki wodz narodu slaskiego Gorzelik 17.06.03, 11:01 Jego dziadek się w grobie przewraca - wzdycha Tadeusz Kijonka, poeta i pisarz. W Sali Portretowej redakcji miesięcznika ?Śląsk w Katowicach, którego Kijonka jest redaktorem naczelnym, spogląda na nas z portretu dziadek Gorzelika Zdzisław Hierowski. Hierowski był jednym z najwybitniejszych krytyków i historyków literatury mieszkających na Śląsku. Urodził się w 1911 r. pod Przemyślem. Kiedy przyjechał na Śląsk z rodzicami, miał 11 lat. Ukończył polonistykę w Krakowie, po studiach wrócił do Katowic i zaprzyjaźnił się z Wilhelmem Szewczykiem. Napisał m.in. ?25 lat literatury na Śląsku (1920-1945) i ?Życie literackie na Śląsku w latach 1922-1939, tłumaczył też na polski literaturę czeską. Fascynował go polski romantyzm. Hierowski uważał, że Śląsk jest polski, ale - wskutek wpływów niemieckich - swą polskość w znacznym stopniu utracił. Uznał więc, że trzeba walczyć z objawami zniemczenia i tendencjami autonomicznymi. Przed 30 laty o Hierowskim mówiono, że jest jednym z tych, którzy ?przynieśli na Śląsk kaganek oświaty. Gorzelik wychował się na Koszutce, u babci Stefanii, matki ojca. Jeden pradziadek był powstańcem, drugi - komisarzem plebiscytowym. Bracia komisarza głosowali jednak podczas plebiscytu za pozostawieniem Śląska Niemcom, a potem część ich rodzin wyjechała do Niemiec. Dziadek Jerzego (również Jerzy) był polskim oficerem. W 1939 r. trafił do niemieckiej niewoli, z której uciekł. Za działalność w Związku Walki Zbrojnej w Katowicach trafił do Oświęcimia, a potem do Dachau. Po wojnie dwa lata spędził w więzieniu za ?szkalowanie władz PRL-u. Umarł w latach 60. Jaki z niego przedstawiciel narodu slaskiego ze swoim kresowym pochodzeniem bardziej mi wyglada na Ukrainca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slonzok Re: Wielki wodz narodu slaskiego Gorzelik IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 11:06 Typowe slonske losy. Jedyn brat ciongnou w strona Niymiec, drugi w strona Polski. To nic niy zmiynio. slonzok zostonie slonzokym, tysz jak mo konsek inkszyj krwi. Pyrsk! PS Ale GOROLA poznac po tym co godo zaroski i wszyndzie. Pra?! Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Slazacy byli, sa i beda! 17.06.03, 11:13 Ale wam dzisiaj ciknie piana panowie hanysek, echostar, haider, etc! Ludzie, wezcie sobie na wstrzymanie-nie zmienicie rzeczywistosci. Sibie tak, ale swiata nie! zal mi was! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: 217.173.193.* 17.06.03, 12:02 Wilym, nikt nie kwestionuje,że Ślązaków nie ma. Byli są i będą. Żałuj raczej siebie i tobie podobnych. Deklaracja o "narodowości śląskiej" nie przystaje do tego,że jak komu jest to wygodne to stara się o niemieckie papiery, albo w szkole aby dzieci mogły uczyć się za darmo języka ojczystego- niemieckiego ,deklaruję się jako Niemiec. Znam takich deklarujących "narodowość śląską" których jedno z rodziców jest Ukraińcem a drugie Niemcem, lub Czechem i Niemcem. Trzeba się na jakąś narodowość zdecydować. Narodowość to nie jest deklaracja a pochodzenie, gdyż Chińczyk nigdy nie będzie narodowości polskiej. Może Ty jesteś Niemcem ,Czechem , Polakiem, lub "mieszańcem". Tereny pogranicza zawsze nacechowane są tym dylematem. Należysz chyba do tych, którzy mają bardzo miękki kręgosłup i w zależności od koniunktury rynkowej deklarują swoją narodowość. Zajrzyj dokładnie w swoje papiery i nie dorabiaj ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Slazacy byli, sa i beda! 17.06.03, 12:15 Twoje wyobrażenie o kryteriach, według których określa się narodowość, są rodem z zamierzchłej przeszłości. Pochodzenie - też mi pomysł! W świecie, w którym większość ludzi to mieszańcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slonzok Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 12:19 Slonzoki deklarowali swoja narodowosc tysz sto lot tymu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buridan Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 13:40 Gość portalu: Slonzok napisał(a): > Slonzoki deklarowali swoja narodowosc tysz sto lot tymu. 100 lat temu? jako śląską?? za kajzera Wilusia tacy byliscie odważni??? przyznam,że nie wierzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slonzok Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 13:47 Niywiarzysz bos uaziou do polskyj szkouy. ale to niy Twoja wina. Polecom choby ino ta lektura: www.echoslonska.com/0304/EwaldBienia_POW.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buridan Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 14:10 Gość portalu: Slonzok napisał(a): > Niywiarzysz bos uaziou do polskyj szkouy. ale to niy Twoja wina. w danych spisu powszechnego z 1.12.1900 nie ma żadnej mniejszości z ojczystym językiem śląskim! jest polski mazurski,kaszubski, czeski,morawski...nawet portugalski www.literad.de/regional/fremdsprachen.html może i naród śląski dziś istnieje,może istniał już wówczas ale za kogo podawaliście się 103 lata temu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 14:15 A za kogo Ty mie bys tak dzisio podou? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buridan Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 14:26 1)dobry człowieku,podawaj sie za kogo chcesz,nic mi do tego, ja sprostowałem tylko fałszywe twierdzenie,że : "Slonzoki deklarowali swoja narodowosc tysz sto lot tymu" 2)za kogo podajecie sie w Niemczech,też za przedstawicieli narodu śląskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 14:28 Tys nic niy sprostowou ino udowodniou twoja niywiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Slazacy byli, sa i beda! 17.06.03, 18:34 Gość portalu: buridan napisał(a): > 1)dobry człowieku,podawaj sie za kogo chcesz,nic mi do tego, > ja sprostowałem tylko fałszywe twierdzenie,że : "Slonzoki > deklarowali swoja narodowosc tysz sto lot tymu" To ja pozwolę sobie sprostować Twoją wypowiedź. Sto lat temu nie pytano nas o to kim naprawdę jesteśmy. Sprawę uproszczono do czarno-białego schematu, którym jak widzę i Ty się posługujesz. Pytano Ślązaków czy jesteś Niemcem czy też Polakiem? Odrzucenia opcji niemieckiej nie oznaczało bynajmniej automatycznego opowiedzenia się za opcją polska. Ten pomijany przez ówczesnych fakt doprowadził m.in. do powstań slaskich. W tamtym czasie ludność polskojęzyczna stanowiła na Górnym Ślasku większość, ale właśnie ta większośc opowiedziała się plebiscycie za Niemcami. W przypadku Slaska nie sprawdziła się XIX w. teoria ojczyzny-polszczyzny: gdzie mówią po polsku tam są Polacy, a więc i Polska. Zakładając przy tym, iż śląski dialekt to część języka polskiego, a nie odrębny język. Kolejny przykład to Śląska Partia Ludowa na Ślasku Autriackim. Jej przedstawiciele od 1890 r. zasiadali w opawskim landtagu jako Ślązacy właśnie. O rząd dusz na Ślasku walczyli tak Niemcy jak Polacy, w mniejszym stopniu Czesi. Urzędnicy, księża, dziennikarze, politycy. A Ślazacy chcieli i nadal chcą być po prostu Ślązakami. I to właśnie pokazał ostatni spis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 20:37 albrecht1 napisał: > Gość portalu: buridan napisał(a): > > > 1)dobry człowieku,podawaj sie za kogo chcesz,nic mi do tego, > > ja sprostowałem tylko fałszywe twierdzenie,że : "Slonzoki > > deklarowali swoja narodowosc tysz sto lot tymu" > > To ja pozwolę sobie sprostować Twoją wypowiedź. > Sto lat temu nie pytano nas o to kim naprawdę jesteśmy. Sprawę uproszczono do > czarno-białego schematu, którym jak widzę i Ty się posługujesz. Pytano Ślązaków > > czy jesteś Niemcem czy też Polakiem? > Odrzucenia opcji niemieckiej nie oznaczało bynajmniej automatycznego > opowiedzenia się za opcją polska. Ten pomijany przez ówczesnych fakt > doprowadził m.in. do powstań slaskich. W tamtym czasie ludność polskojęzyczna > stanowiła na Górnym Ślasku większość, ale właśnie ta większośc opowiedziała > się plebiscycie za Niemcami. W przypadku Slaska nie sprawdziła się XIX w. > teoria ojczyzny-polszczyzny: gdzie mówią po polsku tam są Polacy, a więc i > Polska. Zakładając przy tym, iż śląski dialekt to część języka polskiego, a nie > > odrębny język. > Kolejny przykład to Śląska Partia Ludowa na Ślasku Autriackim. Jej > przedstawiciele od 1890 r. zasiadali w opawskim landtagu jako Ślązacy właśnie. > O rząd dusz na Ślasku walczyli tak Niemcy jak Polacy, w mniejszym stopniu > Czesi. Urzędnicy, księża, dziennikarze, politycy. A Ślazacy chcieli i nadal > chcą być po prostu Ślązakami. I to właśnie pokazał ostatni spis. NO coz chyba sie wtrace. I tak drodzy Panowie mimo iz wiedza brylujecie i to cenne sprawa sie rozbija o ekonomie i konsekwencje strategicznie a nie o to do czego sie poczuwacie.. Zdaje sie ze pod tym wzgledem jestescie jednak baaaardzo Polakami..... Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Slazacy byli, sa i beda! 17.06.03, 21:15 Gość portalu: ANka napisał(a): > NO coz chyba sie wtrace. I tak drodzy Panowie mimo iz > wiedza brylujecie i to cenne sprawa sie rozbija o > ekonomie i konsekwencje strategicznie a nie o to do czego > sie poczuwacie.. Zdaje sie ze pod tym wzgledem jestescie > jednak baaaardzo Polakami..... Kochana Aniu. Polecam program RAŚ www.raslaska.org.pl Poczynania polskiego rządu obecnie (vide transfer pieniedzy z regionu z NFZ, drastyczna polityka fiskalna), jak w przeszłości (degradacja ekonomiczna, ekologiczna, rabunkowa gospodarka) raczej nie wywołują u mnie pozytywnych skojarzeń i nawiązań do polskości. Poza tym, czy ja koniecznie muszę być Polakiem by być obywatelem polskim, płacić temu państwu podatki i wybierać polityków? A konsekwencje strategiczne są takie, że Śląsk wraz z Polską wkracza do Unii Europejskiej. A to oznacza większe znaczenie regionów i cywilizacyjne standardy w uprawianiu polityki. Zarówno tej wielkiej, jak również tej małej samorządowej, która dotyka nas wszystkich bez względu na narodowość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 21:35 albrecht1 napisał: > Gość portalu: ANka napisał(a): > > > NO coz chyba sie wtrace. I tak drodzy Panowie mimo iz > > wiedza brylujecie i to cenne sprawa sie rozbija o > > ekonomie i konsekwencje strategicznie a nie o to do czego > > sie poczuwacie.. Zdaje sie ze pod tym wzgledem jestescie > > jednak baaaardzo Polakami..... > > Kochana Aniu. > Polecam program RAŚ > <a href="http://www.raslaska.org.pl"target="_blank">www.raslaska.org.pl</a> > Poczynania polskiego rządu obecnie (vide transfer pieniedzy z regionu z NFZ, > drastyczna polityka fiskalna), jak w przeszłości (degradacja ekonomiczna, > ekologiczna, rabunkowa gospodarka) raczej nie wywołują u mnie pozytywnych > skojarzeń i nawiązań do polskości. > Poza tym, czy ja koniecznie muszę być Polakiem by być obywatelem polskim, > płacić temu państwu podatki i wybierać polityków? > A konsekwencje strategiczne są takie, że Śląsk wraz z Polską wkracza do Unii > Europejskiej. A to oznacza większe znaczenie regionów i cywilizacyjne standardy > > w uprawianiu polityki. Zarówno tej wielkiej, jak również tej małej > samorządowej, która dotyka nas wszystkich bez względu na narodowość. To sie wezcie za wsparcie tych ktorzy chca tez ten rzad obalic i poprawic strukture.. U mnie na wsi podwarszawskiej wszyscy sie wyodrebniaja.. jedni chca drog, drudzy kanalizacji, jedni wodociagow inni speedbumperow... I tak jest w kolko.. NO i co z tego mamy? Guzik z petelka.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 20:33 Gość portalu: Slonzok napisał(a): > Slonzoki deklarowali swoja narodowosc tysz sto lot tymu. To Pan juz taki stary? Wspolczuje.. A co z Pozaniakami? Bo z tego co mnie uczono to na Slasku sie co nieco szamotano z ta narodowoscia. Wiec tak latwo nie bylo.... Milosnicy wojny domowej? Jak Pan ma potrzebe mowienia po niemiecku niech i tak bedzie.. Slyszal Pan niemieckie oswiadczyny.. No coz ja wole opis uszkodzenia miski olejowej po francusku i oszczerstwa po wlosku.. A szkoda bo gwara slaska przyjemniejsza w brzmieniu od niemieckiego - nawet tego super nowoczesnie zmiekczonego.. A papierologia.. Blagam biurokracji mamy dosc.. Jak tu sami Niemcy sie w swoich pismach urzedowych rozeznac nie moga.. Za tym Pan teskni? Przeciez jesli Panu na odrebnosci kulturowej to czy ja Pan zachowa - zalezy tylko od Pana a nie od tego czy formalnie bedzie Pan mial autonomie..Nie mam racji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 21:18 Ani za fynik. Kompletnie mie Pni niy zrozumiaua. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 21:56 To wyrazaj sie Pan jasniej. Polakow wielu glosowalo na Leppera. Tylko czy dobrze na tym wyszli? Ja tam nie wiem na kogo wy tam na tym Slonsku glosowaliscie ale teraz to sie wezcie chlopy za Millera razem z nami.. A tak to Niemcow predzej czy pozniej bedziecie miec na karku.. A u nas tez duzo takich co NIemcow nie lubia - wiec predzej czy pozniej zamet tez bedzie...To jak - tez nie zrozumialam? Gadam z ludzmi to i widze. A kory przedczolowej troche mi zostalo... Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Slazacy byli, sa i beda! 17.06.03, 21:20 Gość portalu: ANka napisał(a): > Przeciez jesli Panu na > odrebnosci kulturowej to czy ja Pan zachowa - zalezy > tylko od Pana a nie od tego czy formalnie bedzie Pan mial > autonomie..Nie mam racji? Chyba nie. Polska gwarantuje ochronę praw mniejszości narodowych. Bez tego dochodzi do takich paradoksów jak przed spisem. Narodowości śląskiej ponoc nie ma i nie było. Państwo mając monopol na szkolnictwo, kulturę etc. bardzo silnie wpływa na kształtowanie się postaw obywateli. Nie wystarczy słaby głos jednostki. Potrzeba prawnych gwarancji. I o to chodzi w ideii autonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 21:46 albrecht1 napisał: > Gość portalu: ANka napisał(a): > > > Przeciez jesli Panu na > > odrebnosci kulturowej to czy ja Pan zachowa - zalezy > > tylko od Pana a nie od tego czy formalnie bedzie Pan mial > > autonomie..Nie mam racji? > > Chyba nie. Polska gwarantuje ochronę praw mniejszości narodowych. Bez tego > dochodzi do takich paradoksów jak przed spisem. Narodowości śląskiej ponoc nie > ma i nie było. Państwo mając monopol na szkolnictwo, kulturę etc. bardzo silnie > > wpływa na kształtowanie się postaw obywateli. Nie wystarczy słaby głos > jednostki. Potrzeba prawnych gwarancji. I o to chodzi w ideii autonomii. > > A co Panu da prawo jak Pan jezyka zapomni? Sadzi Pan ze o to tak trudno? Jak Pan sadzi ilu ´Polakow´ z zachodu wyjechalo z chlebem i b. szybko jezyka zapomnialo? Widzial Pan te dzieci w pociagach ktore lepiej po niemiecku mowia niz po polsku? Sadzi Pan ze z gwara slaska bedzie inaczej? Nie popieram obecnego rzadu. Faktycznie o wielu sprawach pewno nie wiem. Po to tu jestem tzn pisze.. Ale autonomia w tej sytuacji wzmocni tak naprawde dazenia niemieckie i nie bedzie to nic innego.. Czy o to w tym chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka A moze wszyscy tego chcemy? IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 21:58 To sie nazywa decentralizacja. Ale nie o to na Slonsku chodzi. Bo akurat o tym marzymy wszyscy wiec jak jest? Znow polityka? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: A moze wszyscy tego chcemy? 17.06.03, 22:42 Gość portalu: ANka napisał(a): > To sie nazywa decentralizacja. Ale nie o to na Slonsku > chodzi. Bo akurat o tym marzymy wszyscy wiec jak jest? > Znow polityka? Poczytaj cos na temat autonomii, ktora Slask juz kiedys mial. I to nie tylko ta czesc, ktora przed wojna nalezala do Polski, a o ktorej ten tekst jest: republika.pl/silesia2/kattowitz.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: A moze wszyscy tego chcemy? IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 23:01 No i odwracamy kota ogonem.. Wiec jednak narodowosc.. Dlaczego tylko Slask ma miec autonomie.. A moze wogole niech bedzie republika republik.. Czy dlatego ze Poznaniacy nie mieli autonomii to znaczy ze nie maja do niej prawa.. Szanuje tradycje ale jesli macie dobry pomysl to czemu nie sprzedacie go innym? Dlaczego przez mniejszosci narodowe? Na wszystkich tych stronach sa tez teksty niemieckie.. To jak to jest w koncu? Innych jezykow nie znacie? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: A moze wszyscy tego chcemy? 17.06.03, 23:08 Gość portalu: ANka napisał(a): > No i odwracamy kota ogonem.. Wiec jednak narodowosc.. > Dlaczego tylko Slask ma miec autonomie.. A moze wogole > niech bedzie republika republik.. Czy dlatego ze > Poznaniacy nie mieli autonomii to znaczy ze nie maja do > niej prawa.. Szanuje tradycje ale jesli macie dobry > pomysl to czemu nie sprzedacie go innym? Poznaniacy swoj rozum chyba maja, pra? Dlaczego przez > mniejszosci narodowe? Mniejszosc slaska jest faktem. Mamy udawac, ze nas nie ma, dla dobrego samopoczucia panienki? > Na wszystkich tych stronach sa tez teksty niemieckie.. To > jak to jest w koncu? Innych jezykow nie znacie? Nie masz pojecia o historii Slaska. Niemiecki byl, jest i bedzie tu uzywany. Niektorzy moi przodkowie zostali tu zaproszeni przez swiatlych Piastow slaskich! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=4132591 Przeczytaj, nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: A moze wszyscy tego chcemy? IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 23:26 No jasne nie mam tez pojecia o historii Niemiec np o intensywnych wplywach slowian z naszych stron. Np wiele miasteczek nosi tu nazwy czysto slowianskie.. Ach ci niebezpieczni slowianie.. Nie czepiam sie tego co wynika z tego spisu. Ludzie odpowiadali na pytania... Z historii jak mowie wynika fakt ze autonomia jest dobra ale ograniczona i bez przewagi jednych nad drugimi - tzn republika. Za to autonomie wyodrebnione w Panstwach nie wroza dobrze Katalonia tez ma korzenie historyczne... Oczywiscie to tylko moje zdanie. Panienka nie jestem jak nie patrzec mam dwie dziewczynki i bagaz doswiadczen i obowiazkow.. Co z tego wyjdzie zobaczymy. Mysle ze jak zwykle u nas duzo zametu i nic dobrego. Ale moze sie myle. A nawet jesli Niemcy na Slasku byli - a byli to nie znaczy ze nie mozna tez pisac w innych jezykach jak sie chce siebie dobrze przedstawic.. Skoro tak Panu spieszno zeby ta wiedza mnie poczestowac to czemu nie chce sie dzielic Pan z innymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesierin Re: A moze wszyscy tego chcemy? IP: *.gen.twtelecom.net 18.06.03, 23:06 Gość portalu: ANka napisał(a): > No jasne nie mam tez pojecia o historii Niemiec np o > intensywnych wplywach slowian z naszych stron. Np wiele > miasteczek nosi tu nazwy czysto slowianskie.. Ach ci > niebezpieczni slowianie.. > Nie czepiam sie tego co wynika z tego spisu. Ludzie > odpowiadali na pytania... > Z historii jak mowie wynika fakt ze autonomia jest dobra > ale ograniczona i bez przewagi jednych nad drugimi - tzn > republika. Za to autonomie wyodrebnione w Panstwach nie > wroza dobrze Katalonia tez ma korzenie historyczne... > Oczywiscie to tylko moje zdanie. Panienka nie jestem jak > nie patrzec mam dwie dziewczynki i bagaz doswiadczen i > obowiazkow.. > Co z tego wyjdzie zobaczymy. Mysle ze jak zwykle u nas > duzo zametu i nic dobrego. Ale moze sie myle. > A nawet jesli Niemcy na Slasku byli - a byli to nie > znaczy ze nie mozna tez pisac w innych jezykach jak sie > chce siebie dobrze przedstawic.. Skoro tak Panu spieszno > zeby ta wiedza mnie poczestowac to czemu nie chce sie > dzielic Pan z innymi? Tak masz racje Gasarbeiterzy Slowianie to znany temat zwlaszcza na Slasku w latach 1920/21. Czy cos ci mowi ta data? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: A moze wszyscy tego chcemy? IP: *.ifn-magdeburg.de 19.06.03, 13:10 Coz sie tak Panu cytat rozwlokl? A co to Pan laskawy nie wie o roznicach naprawde olbrzymich w najprzerozniejszych landach niemieckich? Obawiam sie ze roznice miedzy gwara slaska a oficjalnym jezykiem polskim wcale nie sa wieksze niz przecietne pomiedzy niektorymi landami niemieckimi.. I mowie to nawet nie z pozycji jakiegos wielkiego znawcy.. Sadzi Pan ze gorale niemieccy uwazaja sie za mniejszosc? A wiec o wplywach slowian na zachod od Odry nic Pan nie wie. Dobrze ze przynajmniej o swoim slasku cos pan wie.. Pozdrawiam mimo wszystko.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesierin Re: A moze wszyscy tego chcemy? IP: *.gen.twtelecom.net 18.06.03, 23:02 Masz racje poza Niemieckim i Slaskim nie znamy innych jezykow, ale to i tak lepiej niz zapyziali Polacy poslugujacy sie zachodnia gwara jezyka rosyjskiego pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANKa Re: A moze wszyscy tego chcemy? IP: *.ifn-magdeburg.de 19.06.03, 11:58 ? To o zapyzialych to do mnie? Jestem raczej szczupla.. Gwara na codzien sie nie posluguje. NO moze czasem sobie tworze z racji na takiego np Lesmiana.. A swoja droga co jest lepszego lub gorszego w gwarach? Czy rozmawiam z szowinista? Ze mi sie akurat bardziej podoba slaska czy goralska od nalecialosci ukrainskich? Des gustibus non disputandum est- czy jak tam bo lacina mimo iz jestem biologiem nie nalezy do moich mocnych stron... Jezeli chodzi o wplywy brakow kulturowych - no coz - ja od pewnego czasu mam na to swa wlasna teorie. Czy sie myle - np byl pan kiedys we wschodnich niemczech? Wplywy owszem destrukcyjne - ale na moj gust o wiele gorsze spustoszenie niz nawet we wschodniej czesci polski.. A dlaczego? No moze wlasnie taka interesujaca mieszanka..Uleglosc dla wladz, pracowitosc, porzadnosc i zamilowanie do przywolywania policji przy kazdej okazji... Wiec ja bym tak sie nie spieszyla z osadami..Najpierw trzeba popatrzec potem mowic..Np takie zdarzenie. MOj pies dokladnie 10 minut stal w cieniu pod krzaczkiem - na przeciwko mojego instytutu. Widzialam go z okna.. Zaniepokoil mnie widok samochodu - ktory zaslonil mi psa.. Schodze a tu sie okazuje ze to hycle ze strazy pozarnej bo nadgorliwa mlodziez zmartwila sie ze pies porzucony.. No niby nic zlego. Tyle ze pies inteligentny wiec choc w zyciu tego nie robil z zaciskowej obrozy sie wyswobodzil (nie wiem jakim cudem) i uciekal przed milymi Panami z lassem. Ostatecznie ciesze sie ze nie ma urazu psychicznego i nie atakuje teraz ludzi ze strachu.. Panowie gdy mnie ujrzeli zdenerwowali sie na mamusie i mlodziez a mlodziez z iscie obywatelska odwaga zniknela w czasie krotszym niz pol sekundy.. Odtad nosze tabliczke z nr mojego telefonu i informacja ze zostawilam psa na 5 minut.. (pies ma breloczek z waznymi szczepieniami, tatuaz, i adres zawsze widoczny na obrozy - i taki mial w dniu kiedy to sie stalo).... Zapewniam to nie jest najgorszy przyklad. Nadgorliwosc to jeszcze nic zlego - ale taki smieszny przypadek z zycia.. Ale sa za to inne i naprawde brak miejsca na to aby je przytaczac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jur Re: A moze wszyscy tego chcemy? IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.03, 21:47 Zaraz cos napisze na temat,ale mam swietna zabawe czytajac "dialog" Pani biolog z ameba. Niech sobie bedzie narod slaski,niech mowia gwara,pielegnuja tradycje,niech spiewaja o Karolince z Gogolina,jedza slaskie kluski,hoduja golebie i rybki. Slask byl niemiecki,czeski,slaski,pruski itd.Ale teraz jest polski i "slaski narod" musi podskakiwac w rytm Mazurka Dabrowskiego bo tak wyszlo. Skonczyl sie "Drang nach Osten" und das muss man schlucken lieber Schlesier ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Morzno tego niy kcymy? Ale bydymy mjeli. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 10:22 Hyba niy spomjarkowou`es' Karlusie co jurz Ci uszyli nowo fana i coroski gos'nij puszczajoom melodijo nowego hymnu. Wcale uoon niy przipoomino polskigo. Ucz sie tan'cowac' wedle niego i nosic' do mas'ci ze nowymi farbooma. Noom z tym pudzie zas' lecyj, bo uoone soom take jak Szloonske. Niy trza bydzie Noom doo nih prziwykac'!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: 217.173.193.* 17.06.03, 12:25 Więc podaj mi współczesną definicję narodowości?. Czy ja sobie mogę wybrać sobie narodowośc czy mam ją przpisaną?. Od czego zależna jest narodowość od biologii,czy psychiki?. Jakie są kryteria narodowości na przykład w Izraelu lub Niemczech?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pips Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.messer.pl / 10.24.34.* 17.06.03, 13:04 Tak jest - Byliśmy, jesteśmy, będziemy.... Ściolbych łodpisać gorolowi. Mom njymjecke nazwisko, cołko moja rodzina - tzn. generacja moich rodzicow bola urodzono przed abo w czasie wojny na Ślonsku, moj opa zginoł na Ostfroncie. Jak to pisze gorolo - mom njymjecke papjory. Za to moj prapraprzedek boł Czechym i sie jako njymjecki kolonista na Ślonsku osiedloł we 1796 roku - tysz na to momy papjory. To wszyjstko mi nie pszeszkodzioło podać na spipsie: narodowość ślonsko. Niy jestżech Niymcym, tym bardzij (choć mjyszkom we Polsce) niy sca mjec nic spolnego ze tym burdelem, co Poloki organizujom do siebie we Warszawje, a przi okazji do noś na Ślonsku. Sca być Ślonzokiym, sca poradzić godać po ślonsku na tankszteli, coby sie inksi na mje nie paczeli jak na prymitywa. Pani senator Symonides cheba padła na gowa. Ona sie oczywiście narodziola we Katowicach-Janowie, ale jeji rodzina pochodzi cheba ze Litwy. Jo przeciwko niczymu niy protestowoł - jo sie moj Ty "gorolu" czuja Ślonzokiym! Choć bych mog robić w Niymcach - robja teraz we Wrocławiu - po to żeby w Polsce boło lepij - i ucza tutejszych ludzi ślonskij kultury pracy. Kultura pracy, myntalność - to nos od goroli rozni. Ani niy wjycie jake to je budujonce, co osoby we Warszawie dopjyro zaczynajom czuć, że som Ślonzokami!!! Mom nadzieja, ze po wyjsciu do Unii Europyjskich Poloki dopjyro po dupie dostanom i sie okorze, co trza robic, zeby coś dostac. Boja sie yno, co Unia moze takigo balastu trutniow niy wytrzimac. Vivat Silesia Superior! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 13:10 Nawet jak Unia tego niy wyczimie to i tak bydzie to dobre lekarstwo, kere prziwroci slonkosc na Slonsku. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: 217.173.193.* 17.06.03, 13:53 PIPS BARDZO CIĘ POZDRAWIAM. SIMONIDES TO JEST PO NAZWISKO PO MĘŻU. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Slazacy byli, sa i beda! 17.06.03, 14:08 Facet nie staraj mi sie udowodnic, ze jestem Czechem, Polakiem czy Niemcem. Kto dal ci prawo zeby mi wmawiac moja tozsamosc? Nie dociera, ze mozna byc Slazakiem i nie byc Polakiem? Wyniki spisu nie daja ci nic do myslenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 22:15 wilym napisał: > Facet nie staraj mi sie udowodnic, ze jestem Czechem, Polakiem czy Niemcem. Kto > > dal ci prawo zeby mi wmawiac moja tozsamosc? Nie dociera, ze mozna byc > Slazakiem i nie byc Polakiem? Wyniki spisu nie daja ci nic do myslenia? A co z mieszancami Slasko polskimi? Czy tych odrzucacie ze spolecznosci Panowie? A moze tak jak Niemcy rozmnazacie sie przewaznie we wlasnej rasie i tylko na dziewczynki jezdzicie ´za granice´? Jezeli chodzi tu o decentralizacje to rozumiem. Jesli o szyszki to przykro mi ale nadal nie... A co ze slazaczka ktora wyszla za warszawiaka. Przyjmuje narodowosc meza czy jak? Malo w tym Panstwie jest klopotow - dla wlasnej frajdy dorzucacie swoje trzy grosze? Jasne ze w Europie o pewna niezaleznosc bedzie latwiej. TYlko co innego region a co innego odcinac sie od kraju ktory badz co badz za komuny gornikow na drogie wczasy wysylal. Sorry czasem tez bywam zlosliwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Slazacy byli, sa i beda! 17.06.03, 22:45 Gość portalu: ANka napisał(a): > wilym napisał: > > > Facet nie staraj mi sie udowodnic, ze jestem Czechem, > Polakiem czy Niemcem. Kto > > > > dal ci prawo zeby mi wmawiac moja tozsamosc? Nie > dociera, ze mozna byc > > Slazakiem i nie byc Polakiem? Wyniki spisu nie daja ci > nic do myslenia? > A co z mieszancami Slasko polskimi? Czy tych odrzucacie > ze spolecznosci Panowie? A moze tak jak Niemcy > rozmnazacie sie przewaznie we wlasnej rasie i tylko na > dziewczynki jezdzicie ´za granice´? > Jezeli chodzi tu o decentralizacje to rozumiem. Jesli o > szyszki to przykro mi ale nadal nie... > A co ze slazaczka ktora wyszla za warszawiaka. Przyjmuje > narodowosc meza czy jak? Malo w tym Panstwie jest > klopotow - dla wlasnej frajdy dorzucacie swoje trzy > grosze? Jasne ze w Europie o pewna niezaleznosc bedzie > latwiej. TYlko co innego region a co innego odcinac sie > od kraju ktory badz co badz za komuny gornikow na drogie > wczasy wysylal. Sorry czasem tez bywam zlosliwa.. Ci gornicy to w duzym stopniu byli gorole - werbusy z Mazowsza czy kieleckiego. Troche robisz wrazenie ciezko kapujacej, ale powiem Ci jedno - mylisz pojecie narodowosci z autonomia. Autonomia jest dla wszystkich mieszkancow. Niezaleznie od ich narodowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Autonomia IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 22:57 To nie ja myle - to Panowie pomyliliscie.. Ja mowie ze decentralizacja to cos na czym zalezy wielu ´kapujacym´w tym Panstwie. Ale to Panowie chcecie ja zalatwic przez narodowosc.. Nie chce podwazac znaczenia istnienia stronki ale tak nota bene dlaczego sa tam napisy niemieckie a nie ma np angielskich i francuskich. Czy to tez tradycja slaska? Przeciez klopoty z Niemcami tez na slasku byly.. Moze sie tak wysilic na informacje w innych jezykach skoro sie o wlasna odrebnosc dba.. Nie ja nie myle.. Owszem staram sie myslec wolno. Jak to juz komus pisalam w dawnej polsce to byl plus.. U Panow widac nie.. I staram sie mimo temperamentu a tego Pan docenic widac nie potrafi.. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Autonomia 17.06.03, 22:59 Gość portalu: ANka napisał(a): > To nie ja myle - to Panowie pomyliliscie.. > Ja mowie ze decentralizacja to cos na czym zalezy wielu > ´kapujacym´w tym Panstwie. Ale to Panowie chcecie ja > zalatwic przez narodowosc.. > Nie chce podwazac znaczenia istnienia stronki ale tak > nota bene dlaczego sa tam napisy niemieckie a nie ma np > angielskich i francuskich. Czy to tez tradycja slaska? > Przeciez klopoty z Niemcami tez na slasku byly.. Moze sie > tak wysilic na informacje w innych jezykach skoro sie o > wlasna odrebnosc dba.. > Nie ja nie myle.. Owszem staram sie myslec wolno. Jak to > juz komus pisalam w dawnej polsce to byl plus.. U Panow > widac nie.. I staram sie mimo temperamentu a tego Pan > docenic widac nie potrafi.. Zdaje sie, ze cos sie panience pomylilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Autonomia IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 23:38 Moze tak ja do Pana szanownego chlopczyku nie pisze. Nie zebym sie za panienke obrazala ale za kontekst. Jestem biologiem a nie politykiem i moja pasja jest troche co innego. Interesuje sie tez innymi sprawami z zaiscie slaskim poczuciem obywatelstwa.. Wiec tak - po pierwsze w calej zachodniej Polsce i nawet tu w Niemczech wplywy Slowianskie i germanskie wzajemnie sie przeplataly choc nie do konca mieszaly. Moze z uwagi na pewne roznice temperamentow..Po drugie siedze w Magdeburgu i mam czysty wzglad na kawalek historii - niekoniecznie z perspektywy polskiej. Niemcy byli tez i w Poznanskiem. Ja ich nie wyrzucalam..Dopoki nie ma wojen, powstan i dyskryminacji jednych przez drugich jest OK. Slowianie tez mieli swoja kulture ( nie chodzi o to czego mnie uczyli w szkole ale o fakty historyczne ktore znaja i niemcy) i ona tez byla dosc ekspansywna. Takze obie kultury na tej wymianie korzystaly..Ale organizacja panstwowa musi sie opierac na pewnej ciaglosci.. Wciaz mi Pan nie odpowiedzial dlaczego zalezy Panu bardziej na wlasnej odrebnosci niz na przynaleznosci do sprawnie dzialajacej struktury panstwowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Jakie sa nasze slazakow cechy pozytywne IP: *.ifn-magdeburg.de 17.06.03, 23:53 Ten watek mi sie najbardziej podoba.. Ja bym dodala tylko jedna ceche.. Skromnosc... Ech slazacy, slazacy... Jak mowilam tylko kluski zostana.. Ciekawe ze dla niektorych to na wschod od Wroclawia byla komuna. Szkoda ze nie moge mojemu tatusiowi powiedziec.. Pewno sie w grobie skreca.. Ja na pewno tez temu zawinilam ze biednych slazakow komuna tez dotknela.. A gornicy to tylko z Wroclawia.. NO i dyskutowac sie nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesierin Re: Jakie sa nasze slazakow cechy pozytywne IP: *.gen.twtelecom.net 18.06.03, 23:15 Gość portalu: ANka napisał(a): > Ten watek mi sie najbardziej podoba.. > Ja bym dodala tylko jedna ceche.. > Skromnosc... > Ech slazacy, slazacy... > Jak mowilam tylko kluski zostana.. Ciekawe ze dla > niektorych to na wschod od Wroclawia byla komuna. Szkoda > ze nie moge mojemu tatusiowi powiedziec.. Pewno sie w > grobie skreca.. > Ja na pewno tez temu zawinilam ze biednych slazakow > komuna tez dotknela.. A gornicy to tylko z Wroclawia.. > NO i dyskutowac sie nie da... To jest jedna dobra nawet taka zwlaszcza ze mowi o tym osoba nieprzychylna nam Slazakom Ja jeszcze dodalabym talent bo 14 Noblistow nie bierze sie ot tak Co zas sie sie tyczy pozytywnych cech polakow to ich zupelnie nie znajduje. Na koniec mala uwaga czy nie jestes przypadkiem czlonkinia LPR lub ich sympatykiem, slyszalam ze na LPR glosuje najwiecej kobiet, maja typowo kobiecy elektorat. I jak tu nie wierzyc opinia ze Polacy wysysaja szowinizm z mlekiem matki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANKa Re: Jakie sa nasze slazakow cechy pozytywne IP: *.ifn-magdeburg.de 19.06.03, 11:34 NIestety wogole nie jestem politykiem. Rydzykowa nie lubie tak jak zapewne Pan. Do rozmowcow zwracam sie kulturalnie.. Za rosjanami nie przepadam ale wogole nie lubie szowinizmu. Moja babcia wolala okupantow niemcow od okupantow ruskich - ja tam wogole nie lubie okupantow.. Ale nie chcial Pan ze mna przeciez rozmawiac? I po co ta zenska koncowka? Zainteresowalam sie tym watkiem bo nie mam watpliwosci ze Niemcy slaska gwara mowic nie beda. Dla nich Polski nie rozni sie od rosyjskiego. A gwara - ta ktora znam jest jednak duzo bardziej zrozumiala dla Polakow niz Niemcow. Chce Pan to kwestionowac? Prosze - moze Pan- to akurat nie tylko moje zdanie.. Gware lubie i lubie slazakow tych np lekarzy z ktorymi jezdzilam na obozy nurkowe.. Ba w niektorych sie nawet podkochiwalam ale to dawne czasy.. Nie jestem zlosliwa kazdy wybiera dla siebie i ma do tego pelne prawo.. Problem w tym ze u nas polityka byla i jest jak dotad malo funkcjonalna. Jestem za decentralizacja - ale przez wyodrebnianie sie jako narodowosc? To juz troche nie te czasy.. Pozdrawiam Pana b. serdecznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munthai Re: Jakie sa nasze slazakow cechy pozytywne IP: BURAK:* / 192.168.1.* 21.06.03, 12:38 neich żyje slonki naród!wypierdzielić goroli ze slonka niech spieprzają tam skond przyjechali!slonsk dla slonzoków!NIE dla WARSZAWY! stolica slonska to KATOWICE! Odpowiedz Link Zgłoś
wilym do ANki 19.06.03, 17:05 Po pierwsze: Slazakiem jest sie z wyboru, tak samo jak jest sie z wyboru polakiem, Niemcem itd. Korzenie maja zawsze znaczacy wplyw na tozsamosc, ale decyduje zawsze dana osoba. Co do Slazkow-Polakow czy Slazaczek wychodzacych za maz za warszawiakow - ich zapytaj kim sie czuja? Skoro ja nie staram sie nikomu narzucac identyfikacji narodoej to dlaczego mam pozowlic na to, zeby ktos decydowal za mnie? Autonomia tertorialna (regionalna) a kwestia narodowosci to dwie rozne rzeczy. Autonomia jest dla Slaska, a nie tylko dla Slazakow (jakkolwiek chcialabys ich definiowac). A co do stronki - jest calal w przebudowie. Zauwaz, ze najwiecej tekstow jest jednak po polsku, strona niemiecka jest opracowywana, ale juz w sieci, a strony angielska i francuska sa w tej chwili projektowane. gdybys czesciej do nas zagladala zauwazylabys caly proces. I na koniec: zastanawiam sie tylko, tak z czystej ciekawosci, dlaczego najwiecej zlosci na Niemcow maja ci Polacy, ktorzy nadaja z koncowka de? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka ? IP: *.ifn-magdeburg.de 19.06.03, 17:27 Jakiej znowu zlosci na Niemcow? Odkad zaczylam pisywac tu na tym forum to czytam rozne posty. Rowniez przerazonych przesiedlencow z kresow. Stad uwzgledniam niejako tez ich opinie. Nie ma tu zadnej zlosci. No moze - zreszta wielki milosnik niemiec i moj kolega podrzucil mi kiedys ksiazeczke o bohaterskich SS-manach. Ale to nie moj problem. A ten kolega naprawde kulture niemiecka b. lubi. Wiec nie o to chyba chodzi. Czy zaspokoilam ciekawosc? Nie wiem do konca kto tak naprawde w niej pisuje - nie zbieram tych egzemplarzy. Wydawana jest chyba z austrii a ci pisujacy to byli Ss- mani - przynajmniej tak sie przedstawiaja.. Ale i tak sadze ze to margines w praktyce jest tu zakazany. Nie moge miec zadnej zlosci bo wojny nie pamietam a moja rodzina szczesliwie w obozach nie ginela. Owszem zdjecia z Oswiecimia - te najdotkliwsze ogladalam w muzeum inwalidow w Paryzu razem z jakas pracka niemiecka ze holocaustu nie bylo. Ale co to ma do kultury niemieckiej? Gdybym byla zla to chyba ucierpialby na tym moj kolega ktory i tak juz mowi ze fatalnie sie czuje jako niemiec bo nawet norwegowie go palcami wytykaja - i ktory tu podrzuca mi literature piekna. A to ja wlasnie zawziecie mu tlumaczylam ze u nas raczej go wytykac nie beda i oczekiwanej antyniemieckosci - ktorej oni sie tu boja raczej nie ma w Polsce..NO raczej bo sa wyjatki. Ale on tu raczej do Polski jechac nie bedzie. A z autonomia pisalam - rozumiem tylko ze w tym panstwie - to juz nie wiem waszym czy nie waszym potrzeba generalnie decentralizacji i nie chodzi tylko o slask. A jednym slaskiej sie calej sprawy nie zalatwi. I nawet ci co nie czuja sie polakami musza chyba byc tego swiadomi. ze decentralizacja to nie jest tylko jeden region autonomiczny. Moze by tak zainicjowac jakies porozumienie niekoniecznie z innymi slazakami a np z innymi regionami? NO tak w ramach tego entuzjazmu spowodowanego wlasnie tym ze nareszcie mozecie podkreslic swoja odrebnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reden Na momynt... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.03, 23:20 Niy gorszcie sie na mie coch tak sam sie pozwolou wleź. Ale powiycie że fulom jak wom napisza że przed chwolom czytouch "Gazeta Wyborczo" i postanowiouch sam sie poczytać co łosprawiocie... Co napisza? Że mie duma rozpiyro jak wpisoł'ch w ankiyta narodowość ślonko siebie, moji i mojygo bajtla co mioł wtynczas rok. Bo jak czytom wypowiedzi łod Pani Anny z Niymiec to sie yno dziwuja jak tak idzie? Idzie. I to musza uszanować. Kożdy mo prawo do określynio i wypowiydzynio swoich poglondow. Szanuja to i sie niy byda wadzić. Dawno'ch sam niy boł, bo żadko właża boch je z Hajduk. Pani Aniu! Zapraszom. Pudymy sie na małe "Pod Lustra" abo do "Santosa". Ja! Z bajtlami! Mój mody uwielbio towarzystwo gryfnych dziouszków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljot Re: Autonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.03, 12:58 Gość portalu: ANka napisał(a): > Wciaz mi Pan nie odpowiedzial dlaczego > zalezy Panu bardziej na wlasnej odrebnosci niz na > przynaleznosci do sprawnie dzialajacej struktury panstwowej? bo ta "sprawnie (LOL) dzialajaca struktura panstwowa" wysysa NASZA kase. ostatnio stolyca odebrala slaskowi 300mln zl przeznaczone na sluzbe zdrowia. pociac sie mozna.. jesli ktos bedzie tak madry zeby przeprowadzic referendum dot. autonomii slaska podpisze sie pod nim rekami i nogami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOROL Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.b.002.pth.iprimus.net.au 16.07.03, 04:32 gorol!dlaczego podpisujesz sie moim pseudo?Dla odruznienia bede pisal duzymi literami.A poza tym to dlaczego jestes dla Nich taki delkatny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaxa Re: Slazacy byli, sa i beda! IP: *.acn.waw.pl 17.06.03, 18:36 Gość portalu: gorol napisał(a): >Trzeba się na jakąś narodowość zdecydować. Narodowość to nie jest > deklaracja a pochodzenie, gdyż Chińczyk nigdy nie będzie narodowości >polskiej. No i tu nie odrobiłeś lekcji, poczytaj jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Wielki wodz narodu slaskiego Gorzelik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 14:46 haider napisał: > Jego dziadek się w grobie przewraca - wzdycha Tadeusz Kijonka, poeta i pisarz. > W Sali Portretowej redakcji miesięcznika ?Śląsk w Katowicach, którego Kijonka > jest redaktorem naczelnym, spogląda na nas z portretu dziadek Gorzelika > Zdzisław Hierowski. > > Hierowski był jednym z najwybitniejszych krytyków i historyków literatury > mieszkających na Śląsku. Urodził się w 1911 r. pod Przemyślem. Kiedy przyjechał > > na Śląsk z rodzicami, miał 11 lat. Ukończył polonistykę w Krakowie, po studiach > > wrócił do Katowic i zaprzyjaźnił się z Wilhelmem Szewczykiem. Napisał m.in. ? 25 > > lat literatury na Śląsku (1920-1945) i ?Życie literackie na Śląsku w latach > 1922-1939, tłumaczył też na polski literaturę czeską. Fascynował go polski > romantyzm. > Hierowski uważał, że Śląsk jest polski, ale - wskutek wpływów niemieckich - swą > > polskość w znacznym stopniu utracił. Uznał więc, że trzeba walczyć z objawami > zniemczenia i tendencjami autonomicznymi. Przed 30 laty o Hierowskim mówiono, > że jest jednym z tych, którzy ?przynieśli na Śląsk kaganek oświaty. Czyli mówiąc wprost brutalnie polonizował Sląsk traktując Ślązaków jak bandę tępych matołów.. > Gorzelik wychował się na Koszutce, u babci Stefanii, matki ojca. Jeden > pradziadek był powstańcem, drugi - komisarzem plebiscytowym. Bracia komisarza > głosowali jednak podczas plebiscytu za pozostawieniem Śląska Niemcom, a potem > część ich rodzin wyjechała do Niemiec. Dziadek Jerzego (również Jerzy) był > polskim oficerem. W 1939 r. trafił do niemieckiej niewoli, z której uciekł. Za > działalność w Związku Walki Zbrojnej w Katowicach trafił do Oświęcimia, a potem > > do Dachau. Po wojnie dwa lata spędził w więzieniu za ?szkalowanie władz PRL- u. > Umarł w latach 60. > > Jaki z niego przedstawiciel narodu slaskiego ze swoim kresowym pochodzeniem > bardziej mi wyglada na Ukrainca. Fakt, typowym hanysem to Gorzeli knie jest (tak się chyba określa tych którzy są Ślązakami od pokoleń), ale istotne jest poczucie przynależności narodowej. > Odpowiedz Link Zgłoś
pistulka2 Zachwac zimna krew! 17.06.03, 14:19 Ludzie ino powoli, to nie wybory tylko spis. Jak przy nastepnym spisie bedzie podobnie i odpowiednie slaskie organizacje w ramach UE sie rozwina i beda mialy odpowiednie poparcie to bedzie mozna fajrowac. Ta euforia na forum przypomina mi ta z poczatku lat 90-tych wsrod MN dzisiaj pozostala tylko szara rzeczywistosc, wiec wole byc ostrozny. Woj. "Slaskie" tak skroili, ze i tak jest nas wszystkich tylko pare procent. Moim zdaniem dane o ilosci ludnosci narodowosci niepolskiej np. w woj opolskim sa mocno zanizone. Ale wyniki sa wynikami przejada na wiele lat do ogolnego obiegu. Ciekawe dopiero beda wyniki w poszczegolnych powiatach. Ciekaw jestem ilu "Niemcow" z Raciborza, Bytoma Gliwic jak i woj. opolskiego jak i ilu "Polakow" z rejonu przedwojennego woj. slaskiego podalo teraz narodowosc slaska. Ciekawi mnie tez ilosc Slazakow jak i Niemcow np. w Katowicach czy Chorzowie albo na Gorach wg. nowych danych spisowych. Beda karty na nowo rozdane, albo pozostanie to tylko milym epizodem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwager Re: Zachwac zimna krew! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 14:27 Epizody tworzom geszichta. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Zachwac zimna krew! 17.06.03, 14:31 Ale popierom-trzeba zachowac zimna krew, a teraz po prostu dzialac. Jak mawia pewien znany czlowiek: Alleluja i do przodu :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Zachwac zimna krew! 17.06.03, 14:41 wilym napisał: > Ale popierom-trzeba zachowac zimna krew, a teraz po prostu dzialac. Jak mawia > pewien znany czlowiek: Alleluja i do przodu :-))) Trza pamiyntac uo tych niyzdecydowanych, tych co niy wiedzieli, co mozna narodowosc sloonsko wpisac, uo zastraszonych i tych kierych wspis wygumowali. Podejrzywom, co jak by korzdy miou internet i czytou te forum, mielibymy cztyry razy tela zdeklarowanych Sloonzokow. Trza dziauac - a we nastympnym spisie bydzie nos milion! Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Zachwac zimna krew! IP: *.proxy.aol.com 18.06.03, 23:26 Recht,Alleluja i do przodu,niy ogladac sie do tylu,pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
barteks4 Wolny Sojusz Europejski komunikat w/s spisu 19.06.03, 09:13 Euforia nad wynikami spisu powszechnego - sukces Ślązaków Według oficjalnych wyników spisu powszechnego opublikowanych w tym tygodniu przez Główny Urząd Statystyczny Ślązacy są największą mniejszością narodową w Polsce. Taki wynik stanowi niewątpliwy sukces Ruchu Autonomii Śląska, członka Wolnego Sojuszu Europejskiego, od lat domagającego się oficjalnego uznania Ślązaków za mniejszość narodową w Polsce. Władze polskie przez lata odmawiały uznania Ślązaków za mniejszoś; nie należy też zapominać, że na wynikach spisu musiały zaważyć sytuacje, kiedy odmawiano wpisu narodowości śląskiej, bądź później zmieniano ją na polską. Ślązacy reprezentują obecnie największą grupę mniejszościową w Polsce (173 200 osob), drugą sa Niemcy (152 000), a trzecią Białorusini (48 700). Wyniki spisu z zadowoleniem przyjęła Przewodnicząca WSE, posłanka parlamentu Europejskiego Nelly Maes, która powiedziała: "Oficjalne uznanie narodu śląskiego przez władze polskie to proces wyjątkowo długi i odkładany w czasie. Wyniki spisu powszechnego to wielki sukces w kampanii na rzecz regionalnej autonomii Śląska, to wielki sukces RAŚ, głównego ugrupowania autonomistów na Śląsku. W chwili kiedy tak wielka grupa ludzi zdecydowanie określa swą narodowość jako śląską, pomimo nacisków i sprzeciwów ze strony władz, rząd polski powinien uznać to za sygnał, że regionalna autonomia Górnego Śląska to polityczny plan na najbliższą przyszłość. Jest to szczególnie istotne w kontekscie rozszerzania Unii Europejskiej, w której jak wierzymy, nowa konstytucja obejmie ochroną prawa mniejszości. Wyniki spisu to wspaniała wiadomość dla nas i jednoczesnie powód do zadowolenia dla Ruchu Autonomii Śląska, szczególnie w kontekscie zbliżających się wyborów do Parlamentu Europejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Zachwac zimna krew! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 15:25 Gość portalu: Szwager napisał(a): > Epizody tworzom geszichta. przepraszam,czy ta śmieszna polsko- niemiecka(geszichta,tanksztela...)gwara to jest język "narodowości śląskiej"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwager Re: Zachwac zimna krew! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.03, 15:29 Moja tanty Mari by padaua "poleku bo nachytosz", hehe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Zachwac zimna krew! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 15:34 Gość portalu: szwager napisał(a): > Moja tanty Mari by padaua "poleku bo nachytosz", hehe! no,jestem rozczarowana... znając polski i niemiecki wszystko rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: Zachwac zimna krew! IP: *.kopernet.org 17.06.03, 14:39 pistulka2 napisał: > Ludzie ino powoli, to nie wybory tylko spis. Jak przy nastepnym spisie bedzie > podobnie i odpowiednie slaskie organizacje w ramach UE sie rozwina i beda mialy > > odpowiednie poparcie to bedzie mozna fajrowac. Ta euforia na forum przypomina > mi ta z poczatku lat 90-tych wsrod MN dzisiaj pozostala tylko szara > rzeczywistosc, wiec wole byc ostrozny. Woj. "Slaskie" tak skroili, ze i tak > jest nas wszystkich tylko pare procent. > > Moim zdaniem dane o ilosci ludnosci narodowosci niepolskiej np. w woj opolskim > sa mocno zanizone. Ale wyniki sa wynikami przejada na wiele lat do ogolnego > obiegu. > Ciekawe dopiero beda wyniki w poszczegolnych powiatach. Ciekaw jestem > ilu "Niemcow" z Raciborza, Bytoma Gliwic jak i woj. opolskiego jak i > ilu "Polakow" z rejonu przedwojennego woj. slaskiego podalo teraz narodowosc > slaska. > Ciekawi mnie tez ilosc Slazakow jak i Niemcow np. w Katowicach czy Chorzowie > albo na Gorach wg. nowych danych spisowych. > > Beda karty na nowo rozdane, albo pozostanie to tylko milym epizodem? Nareszcie trochę lodu na rozgrzane głowy. Wasz wynik jest oczywiście bardzo dobry, gdyby wszyscy mieli mozliwość podania narodowości śląskiej byłby jeszcze lepszy. Ale mówienie, że byłoby 3 razy tyle to gruba przesada. W ogóle na miejscu członków narodu śląskiego byłbym ostrozny w ferowaniu wyroków. W Czechach pierwszy po rozpadzie Czechosłowacji spis też wykazał bardzo dużo osób narodowości sląskiej a następny spis juz znacznie mniej. Pamiętajmy o jeszcze jednym, że nawet gdyby faktycznie 3 razy tyle ludzi podało narodowość śląską to i tak większość Polaków podaje narodowość polską. Radzę o tym nie zapominać. A co do województwa opolskiego to co, sugerujesz, że spis sfałszowano. Skoro tamtejsi ludzie podawali narodowość polską to uszanuj to tak samo jak ja przyjmuje do wiadomości deklarowanie narodowości śląskiej choć sam podałem polską. Nie żyjemy w III Rzeszy albo w PRL. Z pewnością deklarowanie narodowości śląskiej było utrudnione ale niemieckiej czy ukraińskiej już nie więc liczba Niemców czy Ukraińców po prostu odpowiada rzeczywistości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś