madohora Re: Balkan? 24.09.17, 22:49 Ich zdaniem pętla torów mogłaby okalać dzielnicę. To łatwe, bo po zamknięciu kopalni można by wykorzystać torowisko Wieczorka. Mało tego! Balkan mógłby jeździć z Nikisza do przyszłego Muzeum Śląskiego na terenie byłej kopalni Katowice. Odpowiedz Link
madohora Re: Balkan? 24.09.17, 22:49 - Ta kopalnia miała połączenia wąskotorowe. Trasa z centrum miasta w kierunku Szopienic mogłaby powstać na starym śladzie. Istnieje nienaruszony wiadukt nad Aleją Roździeńskiego i dalej śladami torów kopalni Wieczorek w kierunku Nikiszowca - wyjaśnia Miłoszewski. Dodaje, że wiele razy ratował przed złomiarzami stary tabor. - Mam lokomotywę i wagoniki. Brakuje tylko torów - przekonuje. Koszt odtworzenia trasy przy ul. Szopienickiej szacuje na ok. 2 mln zł. Odpowiedz Link
madohora Re: Balkan? 24.09.17, 22:52 Bardzo podoba mi się pomysł z reaktywacją Balkana. Tylko niech to będzie Balkan a nie jakaś Banka. Odpowiedz Link
madohora Re: Balkan? 24.09.17, 23:13 Mimo całego mojego sentymentu do kolejki wąskotorowej jaką był Balkan wiem, że reaktywowanie jej niesie za sobą ogromne koszty. Z jednej strony fajnie by było ale z drugiej...kogo na to stać. A wszystkie pomysły na "pseudo - Balkan" mi się nie podobają. Jednak pomarzyć sobie zawsze wolno... A ty jak uważasz? Odpowiedz Link
madohora Re: Balkan? 24.09.17, 23:16 Dzisiaj pozwoliłam sobie zamieścić dwie na pozór identyczne sondy. Proszę uważnie je przeczytać a potem zagłosować: Odpowiedz Link
madohora Re: Balkan? 24.09.17, 23:21 Masz jakieś wspomnienia związane z "Balkanem", podziel się nimi z nami. Mamy oczywiście osobny wątek związany z samą kolejką. tutaj chodzi o wspomnienia, śmieszne,szare codzienne, czasem smutne, tragiczne związane z "Balkanem" Odpowiedz Link