Dodaj do ulubionych

Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd.

28.11.10, 18:33
Media mainstreamowe rozpisują się, jaki to w Korei Płn. zamordyzm i jak to K. Płn. zaczepia Bogu ducha winną K. Płd.

Z tego jazgotu na jedną nutę wyrwał się nieco FAZ i opisał, co dzieje się w Korei Płd. Otóż zamordyzm jest tam niegorszy niż na północy. Za jakiekolwiek pochwalenie K. Płn. można dostać 5 lat odsiadki., właśnie zamknięto 20 osób za to, że ośmieliły się podać w internecie, ż to jednak K.Płd. sprowokowała konflikt i jako pierwsza ostrzelała K. Płn. Ludzie udzielali korespondentce FAZ informacji anomimowo (w tym jeden urzędnik rządowy) bo boją się represji swego rzekomo tak denmokratycznego rządu. Gdy jeden z parlamentarzystów próbował uzasadnić zachowanie K. Płn. naubliżano mu w parlamencie od komunistów. Manewry amerykańskie odbierane są przez część społeczeństwa jako prowokacja, ale ludzie milczą, bo się boją.

Plecenie o wolności słowa w K. Płd. jest farsą, skoro za poglądy niezgodne z oficjalną linią grozi więzienie lub przynajmniej b. wysoka kara pieniężna.

www.faz.net/s/RubDDBDABB9457A437BAA85A49C26FB23A0/Doc~EF5C7CFE080774287A482CF5CADC0E2AF~ATpl~Ecommon~Scontent.html
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 28.11.10, 18:43
      Ewa,czlowiek z otwartym umyslem zauwazy,to co ty piszesz,nawet w tych migawkach,co pokazuja w polskiej TV,relacjonujac "spoleczne" oburzenie w Korei Pld. prowokacjami Korei PLN.
      Tam jedni i drudzi siebie warci,a tak naprawda sa zakladnikami Wielkich tego Swiata.
      • przyjacielameryki Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 17:04
        igor_uk napisał:

> Ewa,czlowiek z otwartym umyslem zauwazy,to co ty piszesz,nawet w tych migawkach
        > ,co pokazuja w polskiej TV,relacjonujac "spoleczne" oburzenie w Korei Pld. pro
        > wokacjami Korei PLN.
        > Tam jedni i drudzi siebie warci,a tak naprawda sa zakladnikami Wielkich tego S
        > wiata.

"Jedni i drudzy"!!! Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy Koreą Płn. i Płd.??? Jesteś albo wtórnym analfabetą albo sowieckim propagandystą. Obstawiam to drugie!
        • igor_uk Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 17:08
          - Очень хорошо, что вы зашли, - говорит психиатр. - Ну, как
          состояние вашей жены? Удалось ли ей излечиться от клептомании
          благодаря моим советам?
          - Еще нет, - отвечает муж, - но ее поведение стало значительно
          лучше. Теперь она приносит вещи, которые мы можем использовать в
          доме.
          • nihil-istka Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 17:13
            Biedny igor(KU)rwa. Modlmy sie za tego niedotlenionego przy porodzie czlowieka.
            NIe odpowiada on za wlasne czyny i slowa.
    • j-k Evciu, Skarbie :) 28.11.10, 19:00
      przypominam, ze w Rosji Carskiej za nielegalnie posiadanie broni dostawalo sie 2 lata
      (jak dla brata) a w ZSRR lat 8.

Polsza Ludowa - gdzie dostawalo sie za to lat 5. - moze uchodzic za przejaw komunistycznego liberalizmu.

Tvoj, kak vsiegda, Dr. J.K.
      • br0fl0vski Re: Evciu, Skarbie :) 28.11.10, 20:06
        a ile dostaje sie za to w Rzeczpospolitej Polskiej?
        • br0fl0vski Re: Evciu, Skarbie :) 28.11.10, 21:31
          Art. 263. § 2. Kto bez wymaganego zezwolenia posiada broń palną lub amunicję,
          podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

im bardziej rzeczy sie zmieniaja tym bardziej pozostaja te same
      • gosc88 j-k! jablka a gruszki ?? 28.11.10, 20:30
        j-k napisał:

> przypominam, ze w Rosji Carskiej za nielegalnie posiadanie broni dostawalo sie
        > 2 lata (jak dla brata) a w ZSRR lat 8.

A ja przypominam, ze Korea Pld. jest demokracja a Rosji Carska nigdy nie byla.
      • mongolszuudan Re: Evciu, Skarbie :) 29.11.10, 15:38
        В царской России в начале 20 века вообще не требовалось никакое разрешение на покупку и владение огнестрельным оружием. Разве что возраст - для городских жителей. В деревне оружие имели буквально все, особенно в Сибири - там и дети начиная с 10-14 лет в разных местностях и у разных народов. Не у всех, естественно, хватало денег на покупку винтовок (да и не всякому нарезное оружие было необходимо), а гладкоствольные ружья висели на стенке в каждом доме, где и по несколько. Так же ситуация, впрочем, и сейчас - только что три четверти оружия нелегального. В современных сибирских сёлах у местных жителей ныне разве что пулеметов пока нет, а охотничий карабин "Сайга" (на базе АКМ), да еще нередко с оптическим прицелом - далеко не редкость.
        • nihil-istka dobry komuch to zdechly komuch 29.11.10, 15:42
          Zrownac z ziemia komuchow z Polnocy.
          • mongolszuudan Re: dobry komuch to zdechly komuch 29.11.10, 21:21
            img12.nnm.ru/f/5/3/a/7/f83b815704b0a9c26aee8813d49.jpg
            Twój koń już czeka na Ciebie! Czy słyszysz jego rżenie?
      • melord Re: Evciu, Skarbie :) 29.11.10, 20:33
        j-k napisał:

> przypominam, ze w Rosji Carskiej za nielegalnie posiadanie broni dostawalo sie
        > 2 lata
        > (jak dla brata) a w ZSRR lat 8.
        >
        > Polsza Ludowa - gdzie dostawalo sie za to lat 5. - moze uchodzic za przejaw kom
        > unistycznego liberalizmu.
        >

w Australii za nielegalne posiadanie broni grozi 10 lat...wiec ZSRR moze uchodzic za przejaw kom
        > unistycznego liberalizmu.
    • polski_francuz Azjaci 28.11.10, 19:34
      Ewa sa dosc podobni.

Bez obrazy Igor, ale Rosjanie (pol Europejczycy) tez maja te uleglosc wobec: panstwa, cesarza, wladzy...Taka jest troche ta azjatycka mentalnosc.

PF
      • eva15 Einfache Pauschalurteile 28.11.10, 19:47
        Widać Niemcy, czy w ogóle narody nordyckie i protestanckie to też Azjaci. Ech...
        • polski_francuz Re: Einfache Pauschalurteile 28.11.10, 20:10
          Moze.

Ale, w tym wypadku, zutreffende.

Pozdro

PF
        • polski_francuz Naduzywasz 28.11.10, 20:34
          Ewa.

Ludy protestanckie maja szacunek dla slowa, regul, pracowitosci a nie dla uosobienia wladzy. Co zreszta dobrze wiesz. Pytam sie tylko, dlaczego tak mnie podpuszczasz?

PF
          • eva15 Prost ogląd świata 29.11.10, 18:54
            polski_francuz napisał:

> Ludy protestanckie maja szacunek dla slowa, regul, pracowitosci a nie dla uosob
            > ienia wladzy. Co zreszta dobrze wiesz. Pytam sie tylko, dlaczego tak mnie podpuszczasz?

Ja tego nie wiem, nie przypisuj mi Twojego oglądu świata, bo mam nieco bardziej dywersyfikowany.

Rację ma Igor pisząc, że naginasz pojęcia: jednym przypisujesz szacunek do reguł, a innym szacunek do tych, ltórzy te reguły tworzą. Tymczasem jednego nie da się pod drugiego odzielić.
            Nikt nie będzie szanował reguł, jeśli ma gdzieś tych, którzy je tworzą, czyli władzę.

Dlatego Zachód (wzłaszcza ten protestancki) jest w tym aspekcie bardziej podobny do Azji niż np. Polska czy Rosja.
            • polski_francuz Weltanschauung 29.11.10, 19:16
              chcesz napisac.

Ba zaczac cos rozumiec trzeba zaczac od uproszczenego modelu. A potem zaczac komplikowac. Bo wyjatkow jest wszedzie co niemiara. Potem w miare przybywania nowych szczegolow weryfikujemy model i stwarzamy nowy. Bardziej bliski prawdzie.

PF
              • eva15 Re: Weltanschauung 29.11.10, 19:19
                No cóż, to jestem na różnych etapach rozwoju, w tym i modeli. Co zresztą często widać.
                • polski_francuz All about something 29.11.10, 19:28
                  something about all.

Taki jest moj model wiedzy.

PF
                  • eva15 Re: All about something 29.11.10, 19:40
                    Something dobrze tu pasuje, gorzej z all.
                  • igor_uk Re: All about something 29.11.10, 19:42
                    polski_francuz napisał:
                    > something about all. Taki jest moj model wiedzy.<
                    To widac . Ja takich nazywam nie udanymi geniuszami.Poniewaz wam brakuje cierpliwosci zaglebic sie w tematy.Wiekszosc informacji pobieracie z naglowkow artykulow.Literature poznajecie po strzeszczeniach,kino po recenzjach,wiedzy glebokiej nie macie,ale dzieki dostepu do internetu mozecie zawsze blysnac czyms madrym.
                    p_f nie obraz sie,ale ja dyskutujac z toba,to juz zauwazyl ,nawet w delikatny sposob zwrocilem na to twoja uwage.Wiecej czytaj,analizuj,a co najwazniejsze,nie chwal sie tym,ze wolisz wiedziec po troche,ale o wszystkim,poniewaz w taki sposb nie bedziesz wiedziec nic.

p.s. mam nadzieje ze nie poczul sie obrazonym,przeciez szczerosc nie obraza,tym bardziej ,ze jestem zyczliwy wobec ciebie.
                    • polski_francuz A w czym jestes 29.11.10, 19:51
                      specjalista?

PF
                      • igor_uk Re: A w czym jestes 29.11.10, 20:00
                        Jak to w czym? jestem dyplomowanym agentem,dawniej KGB,teraz FSB,delegowanym do pracy na forum "GW".Chyba musisz zgodzic sie,ze w pisaniu bzdet,zeby nie byc rozpoznanym,jestem prawdziwym fachowcem (specjalistem).

p_f widze ze obrazil sie,a nie potrzebnie.Przeciez wszysci my tu sa anonimowi (oprocz mnie oczewiscie,zawsze kliknow na moj nick ,mozesz zobaczyc kim ja jestem) i mozemy pisac o sobie co tylko zechcemy,dla tego nie wierze,jak ktos pisze ,ze jest profesorem,czy innym doktorem nauk scislych,ale zawsze wyczuje (tak mnie uczyli w KGB) ,czy ktos posiada gruntowna wiedze- ty nie posiadasz,jak i 95 % forumowiczy (wlacznie ze mna).
                        • polski_francuz A czy ktos ma zasady 29.11.10, 20:03
                          tez umiesz wyczuc?

PF
                          • igor_uk Re: A czy ktos ma zasady 29.11.10, 20:11
                            p_f. mozno udawac wszystko,oprocz dwoch rzeczy - inteligencji i wewnetrznej kultury.
                            Zasady,to tylko slowa.Ty ,zreszta , w dyskusji o Anglii pokazales,ze tymi slowkami potrafisz niezle manipulowac.Mam nadzieje ze nie musze cie przypominac o co mnie chodzi?

p_f ,naprawde nie obrazaj sie,przeciez napisalem,ze nie jestem lepszym od ciebia ,a siebie uwazam za bardzo porzadnego ,a do tego madrego czlowieka.
                            • polski_francuz Igor 29.11.10, 20:24
                              ja mysle, ze Rosjanie (na ogol) stracili zasady. A Polacy je (na ogol) troche zachowali. Dlatego Ci o nich pisze, jako zes mlodosc w Sojuzie spedzal.

Nie obrazam sie, ale wole sam narzucac reguly gry niz je sobie dawac narzucac. I tu, sadze, ze jestesmy dosc podobni.

No to na razie.

PF
                              • igor_uk Re: Igor 29.11.10, 20:28
                                Rosjanie stracili zasady - pieknie .
                                Na razie.
                                • eva15 Re: Igor 29.11.10, 20:34
                                  Rosjnie stracili, a Polacy mają - wot cały P_F.
                        • eva15 Re: A w czym jestes 29.11.10, 20:08
                          To by było jeszcze nic, bo rzeczywiście nikt z nas nie posiada gruntownej wiedzy na każdy tenmat. Sęk w tym, że P_F probuje na każdy temat zabrać głos ex-catedra i wgłasza takie "niepodważalne aksjomaty", jak np. że Rosjanie są jak Azjaci.
                          • polski_francuz Re: A w czym jestes 29.11.10, 20:13
                            "Rosjanie sa na pol Azjaci."

Cytujze porzadnie, wenn schon.

PF

• igor_uk Re: A w czym jestes 29.11.10, 20:25
                              p_f ,moj drogi. Czy to naprawda jest istotne,czy pol,cwierc,czy moze 1/10.Wazne jest to,co ty chcesz przez to powiedziec.A chcesz powiedziec,ze mentalnosc Ropsjan,to mentalnosc Azjaty .Mnie osobiscie to nie razi,poniewaz nie jestem szowinistem i nie uwazam ze ktos jest gorszy tylko dla tego,ze nie jest taki ,jak ja. Zapytalem cie,co to znacy byc Azjatem- nie potrafiles odpowiedziec.Jezcze na pare pytan w tym watku innych forumowiczy) ty rowniez nie udzieliles odpowiedzi.Dla czegogo? Moge domniemac,ze nie umiesz odpowiedziec na te pytania,czyli jestesmy w domu-jestes nieudanym geniuszem z wybujalym mniemaniem o sobie.tylko zostanowiam sie nad jednym,kto z nas jest wiekszym nieudanym geniuszem-ty,czy ja?
                          • igor_uk Re: A w czym jestes 29.11.10, 20:13
                            Ewa,ty moja zielonooka ,ty odrazu polapala co ja chcialem powiedziec p_f,a jemu ja musze rozlozyc wszystko na czesci pierwsze.
                            • eva15 Re: A w czym jestes 29.11.10, 20:17
                              Priwiet, puszczam oko (zielonym okiem).
                              • igor_uk Re: A w czym jestes 29.11.10, 20:27
                                Masz i moje oczko (puscilem).a pamjetasz jaki kolor oczy ja mam?
                                • eva15 Re: A w czym jestes 29.11.10, 20:30
                                  brązowe?
                                  • igor_uk Re: A w czym jestes 29.11.10, 20:41
                                    ZIELONE !!!!
                                    A ja pamjetalem caly czas ,jakiego koloru ty masz oczy.
                                    • eva15 Re: A w czym jestes 29.11.10, 21:21
                                      Strasznie mi przykro, ale obiecuję, że od teraz już NIGDY nie zapomnę twoich oczu. Zwłaszcza, że są jak moje własne.
                  • zlotamajka A little about everything 29.11.10, 20:37
                    jak juz.
                    • igor_uk Re: A little about everything 29.11.10, 20:44
                      majka,tak jest poprawnie dla zwyklych ludzi,dla nieudanych geniuszow,tak jak napisal p_f,czyli i do mnie rowniez bardziej pasuje-something about all.
                      • zlotamajka Re: A little about everything 29.11.10, 20:51
                        W takim razie kapituluje ;)
                    • eva15 Re: A little about everything 29.11.10, 23:46
                      To chyba zależy od tego, czy chcesz powiedzieć "niewiele" czy też "coś tam". "Coś tam" dobrze pasuje do P_F.
                      • nihil-istka Re: A little about everything 29.11.10, 23:52
                        A moze milczenie jest zlotem, efa.
                      • zlotamajka Re: A little about everything 29.11.10, 23:54
                        Wtedy powinno byc: something about everything.
      • igor_uk Re: Azjaci 28.11.10, 20:30
        polski_francuz,jak tobie z ta swiadomoscia jest lzej zyc,to nie bede cie wyprawadzac z blogiej nie wiedzy.
        Powiem cie tylko jedno - ze wszystkich narodow,ktore poznalem,najbardziej ulelgle wobec Panstwa,sa Anglice. Jak cie wiecej interesuje na ten temat,to moge go rozwinac.

p.s. czy nie za czesto uzywasz utartych sloganow.Mentalnosc Azjata- a co to jest? Czy ty uwazasz,ze mentalnosc Afganczyka lub Pakistanczyka,mozno porownac z mentalnoscia Koreanczyka? Czy podoba sie cie takie cos,Polak pijak -zlodziej samochodow?
        • polski_francuz Bryci a Azjaci 28.11.10, 20:39
          Anglicy, Igor, maja szacunek dla regul glownie. Nie lubia ich zmieniac, bo szanuja tych Angoli, ktorzy kiedys te reguly stworzyli.

"Czy ty uwazasz,ze mentalnosc Afganczyka lub Pakistanczyka,mozno porownac z mentalnoscia Koreanczyka?"

Historia Korei byla inna. Wplyw Chin i wplyw Chin byl przeogromny. Troche jak, dla Polakow, wplyw Rosji i Niemiec.

Pakistan i Affanczyk zyja jeszcze troche w epoce plemiennej. A w kazdym razie zyli.

PF
          • igor_uk Re: Bryci a Azjaci 28.11.10, 20:54
            p_f i tak "slowobludiem" mozno wszystko zmienic.W jednym przypadku chodzi o szacunek ludzi do regul,a w drugim o uleglosc wobec Panstwa.Dobrze,damy tenu spokoj,widac ty nie mieszkal w Anglii.
            Ciag dalszy twojego postu rowniez jest wzorem "slowobludia".Czy ja pytalem cie o to,czemu sa roznice w mentalnosci? Ja tylko dal cie kilka Panstw azjatyckich i zapytalem,czy ty uwazasz ich mentalnosc taka sama. Co ma wplyw Chin do tego.
            Ale zeby cie ulatwic zadanie,to zapytam jeszcze raz.
            Czy ty widzisz roznice miedzy Iranczykiem i Czinczykiem?
            Tylko na boga ,nie zaczynaj pisac o wplywach Brytyjczykow na mentalnosc Iranczykow,bo calkowicie odbierzesz u mnie ochote dyskutowac z toba.
            p.s. Anglice (ta wiekszosc ,bardzo slabo wyksztalcona) nie maja zadnego szacunku do regul wypracowanych przez poprzednikow,oni o tym nawet nie slyszeli.Ale bardzo dobrze wiedza ,ze wszedzie sa kamery (UK to jeden wielki Big Brother ) i nie uwazaja to za zle,poniewaz wierza,ze Panstwo wie co robi,a to wlasnie i jest uleglosc wobec panstwa.O tym ze kazdy Brytyjczyk kabluje jeden na drugiego,wspominac nie bede.
            • polski_francuz Badzmy literalni 28.11.10, 21:00
              "widac ty nie mieszkal w Anglii"

Zylem w Australii.

"Czy ty widzisz roznice miedzy Iranczykiem i Chinczykiem?"

Iranczycy maja mniej skosne oczy. Odczuwam ich jako mniej pragmatycznych i widoczniej dumnych.

"ta wiekszosc ,bardzo slabo wyksztalcona"

Jest wszedzie taka sama albo dosc podobna. Podobna do lokalnej TV

PF
              • igor_uk Re: Badzmy literalni 28.11.10, 21:12
                p_f. dobrze damy spokoj.Nie umiesz odpowiedziec wprost.Kiedys slyszalem,ze kazdy francuz jest troche Zydem,a polski francuz jest takowym napewno(he,he).
                • polski_francuz Na sowas! 28.11.10, 21:20
                  Przeciez Ci na pytania odpowiedzialem.

A zreszta mnie nie obrazaj. Nie jestem Francuzem. Najwyzej Polskim Francuzem. Czy ja Cie od Angoli wyzywam?

PF
                  • igor_uk Re: Na sowas! 28.11.10, 21:30
                    p_f,a jak cie nazwalem?

"p_f. dobrze damy spokoj.Nie umiesz odpowiedziec wprost.Kiedys slyszalem,ze kazdy francuz jest troche Zydem,a polski francuz jest takowym napewno(he,he). "

Uwazniej czytaj posty ,moi zwlaszcza.
                    p.s. mozesz nazwac mnie nawet palelnia,tylko na kuchenke nie staw.
                • malkontent6 Re: Badzmy literalni 29.11.10, 17:31
                  igor_uk napisał:

> Kiedys slyszalem,ze kazdy francuz jest troche Zydem,a polski francuz jest takowym napewno

Igor to prawdziwy komsomolec.
                  • igor_uk Re: Badzmy literalni 29.11.10, 17:39
                    malkontent6 ,nawet nie wiesz,jak by ja tego chcial.Ale w moim wieku,tego mozno tylko chciec,niestety.

malkontent6 napisał: > Igor to prawdziwy komsomolec.<
              • walter622 Re: Badzmy literalni 29.11.10, 16:24
                polski_francuz napisał:
                > Iranczycy maja mniej skosne oczy.

Powracając do początku Twoich wywodów o Rosjanach. Czy, będąc takim znawcą jesteś w stanie wskazać różnice między Rosjanami, mieszkającymi np. w Pskowie i dajmy na to w
                Irkucku ?
                Czy może dla Ciebie to identische?
                • nihil-istka Re: Badzmy literalni 29.11.10, 16:29
                  Kacap z kazdej czesci Rosji nie ma moralnosci i etyki chrzescijanskiej. Moralnosc i etyka chrzescijanska u kacapow zostal zniszczona prze 3 pokolenia bolszewizmu. Namiastka etyki u
                  wszystkich kacapow to strach. Kacapowie to nieodwracalnie chore spoleczenstwo skazane na samo-zaglade.
                  • walter622 Re: Badzmy literalni 29.11.10, 16:43
                    Na.uj_listek, ty nie wklejaj wszędzie ten sam banalny tekścik tylko weź się do roboty. Kiedy wreszcie napiszesz kto rozwalił budynek nr 6 ? Smerfy czy może kosmici ?
                    • nihil-istka Re: Badzmy literalni 29.11.10, 16:54
                      ej walter, czy budynek 6 to oddzial dla nieuleczlnie chorych wariatow ? ha,ha,ha,ha,
                    • gosc88 ktory to budynek nr 6 ? 29.11.10, 17:43
                      • walter622 Re: ktory to budynek nr 6 ? 29.11.10, 17:55
                        O ile pamiętam był tam jakiś budynek, który się zawalił , tak sam z siebie. Kompletnie dziwna
                        sprawa - budynek się złożył jak domek z kart.
                        • nihil-istka Re: ktory to budynek nr 6 ? 29.11.10, 18:05
                          No i dobrze. Dziob im w rufe
                        • gosc88 Re: ktory to budynek nr 6 ? 29.11.10, 19:14
                          walter622 napisał:

> O ile pamiętam był tam jakiś budynek, który się zawalił , tak sam z siebie.

Tam tzn. gdzie ? (bo wpadlem w srodek rozmow i nie chce mi sie czytac wszystkiego od poczatku). Czy chodzi moze tu o budynek w N.Jorku ktory sie zaskakujaco zawalil w okresie 9/11 ? jesli tak to byl to budunek znany jako nr. 7 a nie 6.
                          • walter622 Re: ktory to budynek nr 6 ? 29.11.10, 19:38
                            No właśnie czyli ma nr 7. Tylko raz widziałem jak się wtedy złożył i nie znalazłem żadnych info na jego temat. Kompletnie dziwna sprawa - położył się "do środka".
                • polski_francuz Re: Badzmy literalni 29.11.10, 16:51
                  Juz pisalem, ze moja wiedza o Rosjanach jest rodzinno-ksiazkowo-gazetowa. Podejrzewam, ze roznica jest miedzy moskowitami (petersburzanami) i reszta Rosji.

Moje osobiste doswiadczenie z Syberia jest takie, ze jedna moja doktorka z 2005 roku urodzila sie na Syberii i skonczyla studia w Petersburgu. I na poczatku jej pobytu tutaj troche wstydzilem sie z nia chodzic bo mialem wyglad rajfura z podopieczna:)

Pozdro

PF
                  • walter622 Re: Badzmy literalni 29.11.10, 17:41
                    polski_francuz napisał:
                    > jedna moja doktorka z 2005 roku urodzila sie na Syberii i skonczyla studia w Petersburgu.
                    > I na poczatku jej pobytu tutaj troche wstydzilem sie z nia chodzic...

Zaintrygowałeś - możesz ten wątek rozwinąć ?

> roznica jest miedzy moskowitami (petersburzanami) i reszta Rosji.

Owszem, lecz różnica pomiędzy wskazanymi populacjami jest równie wielka. Generalnie uwielbiam czytać opowieści o tym że wszyscy Francuzi jedzą żabie udka, Niemcy piją piwo,
                    Polacy kradną namiętnie samochody, a Ruscy nic tylko piją wódkę i uwielbiają swoich władców. No i Chińczycy - ci jedzą ryż pałeczkami, mają warkoczyki i skośne oczy.
                    Bardzo odkrywce spostrzeżenia. Nieprawdaż ?

A tak przy okazji, czy Mordwinów uważasz za Rosjan ?
                    • polski_francuz Rosjanki 29.11.10, 18:35
                      chca sie podobac.

Dziewczyny z Zachodu nosza rzeczy wygodne. Pracujace maja kod ubraniowy narzucony.

Rezultat jest taki, ze widaac te dziewczyny z daleka.

PF
                      • nihil-istka Re: Rosjanki 29.11.10, 18:41
                        No przestan sie oblizywac PF. Daj se upust chuci i ruska tirowke wydmuchaj. Smacznego
                        • polski_francuz Re: Rosjanki 29.11.10, 18:49
                          Studentki sa owocem zabronionym.

Chociaz jeden moj kolega, Rosjanin z pochodzenia zreszta, sie ozenil wlasnie ze studentka. Brakowalu samodyscypliny...

PF
                      • walter622 Syndrom snickersa 29.11.10, 19:29
                        polski_francuz napisał:
                        > Rezultat jest taki, ze widaac te dziewczyny z daleka.

Piszesz o "opakowaniu", a miałem nadzieję przeczytać coś o "zawartości".
                        To, że obecnie ubierają się w sposób powodujących ich "widoczność" jest w pełni zrozumiały
                        - klasyczny syndrom snickersa po latach sovieckiej zgrzebności. Ale czy spotkałeś dziewczynę/kobietę, która nie chciała by się podobać? Przypuszczam, że to uczucie nawet
                        nie jest obce Finkom.
                        www.youtube.com/watch?v=piVzI5q81y0
                        Osobiście podziwiam Ujghurki. No, może również Wołżskie Tatarki (te we Francji obowiązkowo uchodzą za "Rosjanki").

www.youtube.com/watch?v=gx8xN_bbfLs
                        www.youtube.com/watch?v=Lgi2EKQ69aA&feature=related
                        • polski_francuz O zawartosci 29.11.10, 19:33
                          wiele nie wiem.

Moze tylko, ze nie maja wielu zasad. I tak mysle o Rsjanach, ze stracili drogowskazy.

PF
                          • walter622 Re: O zawartosci 29.11.10, 19:42
                            polski_francuz napisał:
                            > wiele nie wiem.
                            Dziwne, jeżeli była Twoją doktorantką , jak piszesz, to musiałeś z nią sporo rozmawiać i praktycznie "poznać na wylot".
                            Drogowskazy z czasem odbudują - po bolszevickiej dewastacji to trochę musi zając
                            czasu - więcej niż postawienie takich drogowskazów na jakieś drodze nr xxx.
                            • polski_francuz Re: O zawartosci 29.11.10, 19:49
                              Dyskusje sa fachowe a nie swiatopogladowe. Te prowadze na forum.

PF

• walter622 Re: O zawartosci 29.11.10, 20:02
                                polski_francuz napisał:

> Dyskusje sa fachowe a nie swiatopogladowe.

To trochę dziwne. Pracujesz przez kilka lat z człowiekiem, w pewnym sensie jego kształtujesz
                                (nie tylko "zawodowo") i jego nie poznajesz "na wylot"? Tak jakoś na marginesie bezwolnie wspomniałem "Pigmaliona" G.B.Shaw.

Na marginesie to też Jego aforyzm : "Nienawiść - to zemsta tchórza za przeżywany strach".
                                • polski_francuz Re: O zawartosci 29.11.10, 20:11
                                  Swiatopogladu nie dalo rady uksztaltowac, bo sa zbyt wielkie roznice. Brak zasad byl jedna z tych wielkich roznic. A zawodowo to byl program do zrobienia i czesc.

Nie zadaj ode mnie bym Ci o mojej studentce opowiesci snul (Wikileaks czuwa). A jeden przypadek nie nadaje sie do uogolniania.

PF
                                  • walter622 Re: O zawartosci 29.11.10, 20:28
                                    Faktycznie skojarzenie z "Pigmalionem" trochę było nie na miejscu - nie chodzi o kształtowanie światopoglądu ( zwykle ludzie w wieku doktorantury mają już ukształtowany). Inna rzecz - dzielisz cię wiedzą, przemyśleniami i własnym doświadczeniem z osobą tobie całkowicie obcą - z twojej wypowiedzi wynika, że właściwie to podobne do flekowania butów. Czy nie korciło Ciebie wybierać sobie doktorantów z którymi posiadasz "łączność" w tej szerszej przestrzeni i odwalania doktorantów, którzy tego kryterium nie spełniają ?
                                    Takie podejście chyba jest bardziej uczciwe względem samego siebie.

> (Wikileaks czuwa)
                                    E, tam podniecanie się kolejna papką plotek. Chociażby te niedyskretne fotki zrobione pewnemu "lewicowemu" politykowi w żoliborskim parku. Jedyne co mnie w tej sytuacji zastanawia jak ten niesamowity grubas wcisnął się do małego fiata ( o seksie w tej sytuacji nie wspominając - to nawet nie jest Kamasutra) ? To jakaś kolejna medialna burleska.
                • malkontent6 Re: Badzmy literalni 29.11.10, 17:25
                  walter622 napisał:

> Czy, będąc takim znawcą jesteś w stanie wskazać różnice między Rosjanami, mieszkającymi np. w Pskowie i dajmy na to w Irkucku ?

Oj, Francuz będzie miał problemy. W czasach PRL zostałby pewnie zadenuncjowany przez komsomolca Wołodię. :)
      • no-jak-nie Re: Azjaci 28.11.10, 20:42
        Bzdury kwadratowe, nie wiem chyba jakaś mało uległa jestem albo i wyjątek aaaaauuuuuu
    • wojciech.2345 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 28.11.10, 20:20
      Wystarczy angielskie rozumienie wolności słowa przyłożyć do "czytania" kraju azjatyckiego i już mamy co chcemy.

Takie to łatwe.
      Nieprawdaż?
    • felusiak1 ciężarna wfka 28.11.10, 22:41
      jest ciagle w ciazy i każdego dnia rodzi coraz to wieksze bzdury.
      wiesz efka, w korei południowej jest niezależna prasa a obywatele posiadaja nieskrepowany dostep do internetu. w chinach prasa niezależna nie istnieje, internetu jest ocenzurowany a dostep do niego kontrolowany. w korei północnej nie wiedzą co to internet, radio odbiera tylko jeden program a prasa niezależna to byłby przejaw amerykańskiego imperializmu.
      maja tam za to milicjantów na skrzyzowaniach ulic, którzy dyryguja ruchem pojazdów, wszystkich trzech pojazdów.
      www.youtube.com/watch?v=FJ6E3cShcVU&feature=related
      • jorl f1 28.11.10, 22:49
        Drogi f1 nie migaj sie. Po prostu prawda jest ze pochwalenie Koreii Pn przez obywatela Koreii Pd moze sie dla niego skonczyc wiezieniem? Tak czy Nie?
        Sprobuj sie skoncentrowac tylko na tym i odpowiedz.

Pozdrowienia
        • przyjacielameryki Re: f1 29.11.10, 16:36
          jorl napisał:

> Drogi f1 nie migaj sie. Po prostu prawda jest ze pochwalenie Koreii Pn przez ob
          > ywatela Koreii Pd moze sie dla niego skonczyc wiezieniem? Tak czy Nie?
          > Sprobuj sie skoncentrowac tylko na tym i odpowiedz.
          >
          >
          Tak, tak Ty "inżynier" w sowchozie im. Wł. Lenina zapewne również pochwalasz Koreę Płn. Przecież to Twój świat, ale masz do tego prawo! Jednak nas Polaków zupełnie to nie interesuje! Róbta co chceta byle z dala od nas!

• br0fl0vski Re: ciężarna wfka 28.11.10, 23:09
        felusiak , nie ma sensu tracic na dyskusje o zamordyzmie w swej najgorszej formi jaki jest w koreii polnocnej. co zas do niezaleznosci mediow to od kogo sa one niezalezne? w stanach jest moze jakies 5-7 glownych networkow cala resza tylko powtaza te pierdoly. te networki biora swoj shit z dwoch swiatowych agencji . . czy przyszlo ci do glowki kieds pytanie kto jest fizycznym wlascicielem tych networkow i agencji i jaki wspolny interes maja ci fizyczni ludzie w tworzeniu rzeczywistosci? dla wielu to pytanie jest zbedne bo demoktacja dla nich to mozliwosc kupowania coraz wiecej niepotrzebnego im gowna. widzisz moj drogi Nkorea to inny rynek na informacjie .wiec wciska sie ja na chama. w krajach demokratycznych ludzie dla komfortu psychicznego nie zadaja sobie niewygodnych pytan i dyskutuja tylko tematy ze scieku informacyjnego.
        • br0fl0vski Re: ciężarna wfka 28.11.10, 23:17
          i to link do klasyki ktora wyjasnia jak sieludzi robi w ch...a.

sandiego.indymedia.org/media/2006/10/119695.pdf
          a to cytat z samego poczatku

CHAPTER I
          ORGANIZING CHAOS
          THE conscious and intelligent manipulation of the
          organized habits and opinions of the masses is an
          important element in democratic society. Those who
          manipulate this unseen mechanism of society constitute
          an invisible government which is the true ruling
          power of our country.
          We are governed, our minds are molded, our
          tastes formed, our ideas suggested, largely by men
          we have never heard of. This is a logical result of
          the way in which our democratic society is organized.
          Vast numbers of human beings must cooperate in
          this manner if they are to live together as a smoothly
          functioning society.
          Our invisible governors are, in many cases, unaware
          of the identity of their fellow members in the
          inner cabinet.
          They govern us by their qualities of natural leadership,
          their ability to supply needed ideas and by their
          key position in the social structure. Whatever attitude
          one chooses to take toward this condition, it
          remains a fact that in almost every act of our daily
          lives, whether in the sphere of politics or business,
          in our social conduct or our ethical thinking, we are
          9
          Propaganda
          dominated by the relatively small number of persons—
          a trifling fraction of our hundred and twenty
          million—who understand the mental processes and
          social patterns of the masses. It is they who pull the
          wires which control the public mind, who harness old
          social forces and contrive new ways to bind and guide
          the world.
          It is not usually realized how necessary these invisible
          governors are to the orderly functioning of
          our group life. In theory, every citizen may vote
          for whom he pleases. Our Constitution does not
          envisage political parties as part of the mechanism
          of government, and its framers seem not to have
          pictured to themselves the existence in our national
          politics of anything like the modern political machine.
          But the American voters soon found that
          without organization and direction their individual
          votes, cast, perhaps, for dozens or hundreds of candidates,
          would produce nothing but confusion. Invisible
          government, in the shape of rudimentary
          political parties, arose almost overnight. Ever since
          then we have agreed, for the sake of simplicity and
          practicality, that party machines should narrow down
          the field of choice to two candidates, or at most three
          or four.
          In theory, every citizen makes up his mind on
          public questions and matters of private conduct. In
          practice, if all men had to study for themselves the
          abstruse economic, political, and ethical data involved
          10

• swiblowo Re:Czesc Br0fl0vski! 28.11.10, 23:36
            br0fl0vski napisał:

> i to link do klasyki ktora wyjasnia jak sieludzi robi w ch...a.
            --------
            Robieni w ch...a lubia, zeby to z nimi robic.
            Wiec jak maja polubic cos zupelnie odwrotnego?

pozdrawiam!-s.
    • malkontent6 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 15:09
      Ewciu, rozumiem z tego, że gdy grunt zacznie Ci się palić pod nogami w Niemczech to wyemigrujesz chętniej do Korei Północnej niż Południowej?
      • rusek11 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 15:42
        zabawne wnioski wyciagasz.
        to o tobie swiadczy.

p.s. koniec azbestowej fuchy?
        • malkontent6 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 17:25
          rusek11 napisał:

> p.s. koniec azbestowej fuchy?

Nie rozumiem pytania.
          • rusek11 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 17:34
            malkontent6 napisał:

> rusek11 napisał:
            >
            > > p.s. koniec azbestowej fuchy?
            >
            >
            > Nie rozumiem pytania.

wcale sie nie dziwie.
            jesli wziac pod uwage ze twoje starsze wiekiem towarzysze azbestowej emigracji udawali z siebie ruskich to nima nic dziwnego ze czujesz kompleks kawalow jankieskich o polakow.
            podejrzewac moge ze robiles za zyda, czules sie wstretnie nieobrzydzany jacku?

he

• malkontent6 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 18:28
              rusek11 napisał:

> podejrzewac moge ze robiles za zyda, czules sie wstretnie nieobrzydzany jacku?

Aaaa, teraz rozumiem. Ty też jesteś komsomolcem.
              • igor_uk Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 18:56
                malkontent6 napisał: > Aaaa, teraz rozumiem. Ty też jesteś komsomolcem.

malkontent,trzeba cie przyznac,ze myslisz jak prawdziwy "komsomolec"
      • gosc88 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 17:28
        malkontent6 napisał:

> Ewciu, rozumiem z tego, że gdy grunt zacznie Ci się palić pod nogami w Niemczec
        > h to wyemigrujesz chętniej do Korei Północnej niż Południowej?

To juz nigdzie poza Koreami nie mozna emigrowac ?
        • malkontent6 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 17:30
          gosc88 napisał:

> To juz nigdzie poza Koreami nie mozna emigrowac ?

A co jest złego w emigrowaniu do Korei, zwłaszcza Północnej?
          • gosc88 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 17:33
            malkontent6 napisał:

> A co jest złego w emigrowaniu do Korei, zwłaszcza Północnej?

Nie wiem. Ale mozna nie lubiec zadnej Korei.
            • malkontent6 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 18:30
              gosc88 napisał:

> Nie wiem. Ale mozna nie lubiec zadnej Korei.

Pytanie do Ewci miało charakter spekulacji zwiazanej z jej komentarzem na temat Korei Płd i Płn. Która Koreę wybrałaby gdyby jej wybór był ograniczony do tych dwóch państw?
              • igor_uk Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 18:35
                malkontent6,twoje pytanie do Ewy bylo prowokacyjne,dla tego takie odpowiedzi dostajesz. Ja widze wiele wad w USA,najwieksza moim zdaniem,to ta,ze zyja ponad stan dzieki reszcie Swiata.Ale jak by ty mnie zapytal,gdfzie by ja wolel mieszkac,w Rosji (tam gdzie urodzil sie i ktora kocham),czy w USA,to ta wada dla mnie staje sie odrazu zaleta i ja by chcial zyc ponad stan dzieki wysilku innych(he,he). Tak i w tym przypadku. Ewa mieszka w RFN,jest przyzwyczajona do okreslonego pozioma zycia i w zaden sposob obnizyc by go nie chciala,bo w przeciwnym wypadku dawno by juz wyjechala z niemiec.
              • gosc88 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 19:21
                malkontent6 napisał:

> Pytanie do Ewci miało charakter spekulacji zwiazanej z jej komentarzem na temat
                > Korei Płd i Płn. Która Koreę wybrałaby gdyby jej wybór był ograniczony do tyc
                > h dwóch państw?

Czy w komentarzy Ewci jes tresc dla ciebie zaskakujaca albo taka z ktora sie nie zgadzasz ? Jesli tak to wskaz ktora. Twoje pytanie o preferencje emigracyjne (Korea Pln/Pld) b.slabo przystaje do jej komentarza (o ile w ogole).

A ty wolalbys byc zdrowym i bogatym czy chorym i biednym ?
                • malkontent6 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 20:57
                  gosc88 napisał:

> Czy w komentarzy Ewci jes tresc dla ciebie zaskakujaca

Tak, Ewcia pisze o Korei Południowej:

"Otóż zamordyzm jest tam niegorszy niż na północy."
                  • gosc88 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 22:41
                    malkontent6 napisał:

> Tak, Ewcia pisze o Korei Południowej:
                    >
                    > "Otóż zamordyzm jest tam niegorszy niż na północy."

Tylko, ze ona opiera sie na linkowanym niemiecko-jezycznym artykule i wyglada wiec na to, ze z sufitu tego nie zciagnela. Trzeba by zatem zbadac w oparciu o co ten artykul zamieszcza swoje informacje: z sufitu, realu czy jeszcze czegos innego ?

A wiec sprawa otwarta.

• malkontent6 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 22:57
                      gosc88 napisał:

> A wiec sprawa otwarta.

Sprawa otwarta, powiadasz. Niech i tak będzie...
      • jorl Ucieczka do Koreii Pn 29.11.10, 19:50
        malkontent6 napisał:

> Ewciu, rozumiem z tego, że gdy grunt zacznie Ci się palić pod nogami w Niemczec
        > h to wyemigrujesz chętniej do Korei Północnej niż Południowej?

A ja przed paru laty zbudowalem dla jednej firmy spore urzadzenie sterujaca do koparki. Ktore mierzyolo rozne jej parametry, geometrie i jak trzeba hamowalo narzedzia aby sie nie przewrocila.
        Jak widzialem jak 3 tony zelastwa jechaly pelna par do przodu i jednak hamowaly gdzie chcialem to mimo to mialem dreszcze na plecach. I temu czlowiekowi z ktorym z tamtej firmy wspolpracowalem przy opracowaniu tego urzadzenia powiedzialem ze jak przezemnie walnie ta maszyny na pysk to uciekne wlasnie do Koreii Pn. Dlaczego nie? Nie wydadza mnie przeciez, zawsze chcialem juz jako chlopak budowac rakiety a wiec jakies sterowania do nich moglbym im budowac. Slyszalem ze maja tam batalion dziewczyn oficerek szkolonych na filmach porno i mysle ze jak bym sie przykladal do tych rakiet to bym mial jakies przydzielone z tego batalionu. Napewno ladne, wiadomo odzywianie jarskie bo tylko trawka, zadna cola czy czekolady wiec nic dziwnego. Niestety sobie uswiadomilem ze referencje bo sie moja koparka przezemnie przewrocila nie bylyby dobre. Wiec jak co nie pojade tam.
        No i na szczescie urzadzenie juz w sporej ilosci dziala niezawodnie wiec i powodu nie ma. Narazie.

Pozdrowienia
        • eva15 Ucieczka do krainy marzeń? 29.11.10, 20:01
          Jorl, tak całkiem serio - powoli zastanawiam się, czy ty nie jesteś impotentem, Nie ma takiego tematu, którego nie sprowadziłbyć do wychwalania się swoim wielkim apetytem seksualnym. Mówisz o tym właściwie w kółko, jak głodny o jedzeniu...
          Nie pomyślałeś o udzielaniu się na bardziej odpowiednich do tej tematyki forach? Tam się lepiej wyżyjesz (wirtualnie).
          • eva15 Re: Ucieczka do krainy marzeń? 29.11.10, 20:05
            Ne piszę, by cię urazić, ale twoje ciągłe chwalenie się jest jakieś obsesyjne.
          • jorl Re: Ucieczka do krainy marzeń? 29.11.10, 20:35
            eva15 napisała:

> Jorl, tak całkiem serio - powoli zastanawiam się, czy ty nie jesteś impotentem,
            > Nie ma takiego tematu, którego nie sprowadziłbyć do wychwalania się swoim wiel
            > kim apetytem seksualnym. Mówisz o tym właściwie w kółko, jak głodny o jedzeniu.
            > ..
            > Nie pomyślałeś o udzielaniu się na bardziej odpowiednich do tej tematyki forach
            > ? Tam się lepiej wyżyjesz (wirtualnie).

Po pierwsze Eva to przeze mnie przemawia radosc z mojego sposobu na zycie. Naprawde.
            Dalej czy forum odpowiednie? Mysle ze az tak zle nie jest. W koncu przedstawiam to w szerszym aspekcie. Jesli chodzi o ta koparke to nawet temu Francuzowi o ktorym wspomnialem to i naprawde powiedzialem ze sie abseile w N.Koreii w razie wypadku. Jemu o tych oficerkach w N. Koreii nie wspomnialem ale innym juz tak. Ciekawe ze szczegolnie kobiety np. kreslarki, Niemki w pracy u mnie chetnie takie rzeczy slysza.
            Polki troche wolniej pojmuja ale tez. Faceci? Czesto wsciekli. Jest jeden w recepcji w jednym hotelu w Polsce jak mnie widzi to by mnie wzrokiem zabil. Nie dziwie mu sie, sam by tak chcial a tak to musi sie przygladac. Starsze a znajome panie w recepcjach hotelowych jak mnie widza chetnie zartuja. Wychowuje ludzi na Swiat Wspolczesny. Tu tez, niech wiedza jak bywa i to nierzadko. W koncu Forum Swiat.
            Poza tym bawi mnie jak tacy przyjacieleameryki pieja z zachwytu nad wspanialym kapitalizmem i w Polsce a ja wlasnie z tego zyje. I dobrze zyje. Zyje wlasnie z tych nierownosci ktore ludzie jak p.a usiluja zaklamac. I to im pod nos podstawiam. Z cala satysfakcja.
            A czy klamie? Mysl jak uwazasz ale ja np. mojej corce zawsze mowilem ze klamia slabi. Dodawajac pytanie "chcesz byc taka?". Nie chciala, ma geny po mnie. Fajnie miec luksus mowienia prawdy.
            Apetyt sexualny? Hm.. tylko weekend, nawet jakwtedy intensywnie, to az tak duzo? Coz, wiek juz nie ten.

Pozdrowienia

• eva15 jorl, you are the best! 29.11.10, 22:38
              Aha, rozumiem, pokazujesz, że posiadłeś kamień mądrości i wychowujesz, jak skromnie piszesz, ludzi na świat współczesny. Wg ciebie starsze i młodsze (jak się domyślam) panie są zachwycone, a faceci ci zazdroszczą.
              To cię niewątpliwie różni od alfa zwierzaka - Putina, on by nigdy nie wpadł na pomysł, by tak o sobie pleść. Zajęty jest robieniem, a nie autoreklamą. To inni ogłaszają go alfa zwierzakiem, a nie on sam siebie.

Co można wynieść z dyskusji z ludźmi, którzy zajęci są własną nahalną promocją, niewiele (jeśli pominąć wyssane z palca statystyki np. odnośnie obrotów handlowych Niemcy-Chiny) do dyskusji wnoszą? Już wielokroć czytałam, jaki jesteś wspaniały, pełen sukcesów i potentny, ale co z tym robić, co to daje?
              • eva15 Re: jorl, you are the best! 29.11.10, 23:40
                korekta:

oczywiście nachalną, za szybko piszę..
        • przyjacielameryki Re: Ucieczka do Koreii Pn 01.12.10, 16:04
          jorl napisał:

>
          > A ja przed paru laty zbudowalem dla jednej firmy spore urzadzenie sterujaca do
          > koparki. Ktore mierzyolo rozne jej parametry, geometrie i jak trzeba hamowalo n
          > arzedzia aby sie nie przewrocila.

W sowieckim sowchozie im. Wł. Lenina to chyba zbudowałeś drewniana latrynę. Ale pomarzyć zawsze można.
          Jak ci tak blisko do Korei Płn. to się tam przenieś, po co tyle nieprzytomnego bajdurzenia??? Kremlowscy propagandyści zachowują się jak islamiści czy Talibowie. Często korzystają w pełni z dobrodziejstw demokracji i cywilizacji za granicą ale u siebie ja zwalczają.
          • nihil-istka Generalowie polnocy maja dosc kimow 01.12.10, 16:25
            Generalowie polnocy maja dosc Kimow, chca sie uwlaszczyc. Kimowie to Causescu Azji i taki sam bedzie ich los.
    • wujcio44 Re: Zamordyzm w Korei Płd., tak tak Płd. 29.11.10, 16:46
      eva15 napisała:

>Otóż zamordyzm jest tam niegorszy niż na północy.

Bredzisz.

> Za jakiekolwiek pochwalenie K. Płn. można dostać 5 lat odsiadki.

A słyszałaś, że Republika Korei i KRLD są w stanie wojny?
    • melord Zamordyzm w Korei Płd., Taiwan...troche histori 29.11.10, 21:04
      Wielu juz zapomialo jak wygladala "demokracja" w w/w panstawach do niedawna,zamordyzm
      to w miare liberalne okreslenie.
      Faktem jest,ze zamordyzm przyczynil sie w duzym stopniu do rozwoju gospodarczego tych krajow.
      Korea:
      W 1953 Korea Południowa zawarła z USA układ o wzajemnej obronie, na którego mocy na jej terytorium stacjonują wojska amerykańskie. Do roku 1960 Li Syng Man sprawował dyktatorską władzę w Korei Południowej do 26 kwietnia 1960, kiedy to zmuszony został do rezygnacji pod wpływem burzliwych wystąpień studenckich. 16 maja 1961, armia dokonała zamachu stanu, na czele nowych władz wojskowych stanął generał Park Czung Hee. W 1963 objął on stanowisko prezydenta i na następnych 16 lat wprowadził ścisłą dyktaturę wojskową, która limitowała prawa i wolności obywatelskie oraz żelazną ręką dławiła ruchy opozycyjne.
      W mieście Kwangczu w 1980 wybuchło prawdziwe powstanie antyrządowe, które stłumiło wojsko. W ciągu 9 dniowych walk zginęło 200 osób, a ok. 1000 odniosło rany. Niepanujący nad sytuacja prezydent 16 sierpnia 1980 podał się do dymisji. Zastąpił go szef wywiadu wojskowego generał Czun Du Hwan, który 27 sierpnia 1980 objął urząd prezydenta i sprawował władze dyktatorską przez 7 lat. do czerwca 1987. itd,itd

Taiwan:
      During the White Terror, a period of the longest martial law in the world, over 38 years, was imposed and many, many thousands of Taiwanese were arrested, tortured, imprisoned and executed for their real or perceived opposition to the Kuomintang Party. Since these people were mainly from the intellectual and social elite an entire generation of political and social leaders was decimated. It was not until 2008 that a public apology was made for those actions. No form of restitution or compensation has ever been made (as of 2010).
      en.wikipedia.org/wiki/White_Terror_%28Taiwan%29
      (najdluzszy okres stanu wojennego w historii 38 lat )

Jeszcze niedawno(5 lat temu) kiedy w tych krajach bylem sluzbowo wyczuwalo sie wszechobecnosc sluzb specjalnych......takiego odpowiednika UB z okresu stalinizmu...nie SB
      • mara571 dobrze, ze przypomniales historie najnowsza 29.11.10, 23:18
        Tajwanu i Korei Pld.
        Ale jak sie na obydwa kraje patrzy mozna powiedziec: oplacalo sie.
        Przynajmniej dla przecietnego obywatela: stopa zyciowa w obywdu krajach jest wysoka.
        I co najwazniejsze na przyszlosc, dzieki wysokiemu poziomowi szkol udaje im sie zapewnic koncernom technologicznym wysoko wykwalifikowana kadre.
        Co do historii Korei Pld. nie nalezy zapominac, ze oni zyja caly czas w stanie wojny( traktaku pokojowego z Polnoca nie ma i nie bedzie). A agenci z Polnocy caly czas przenikaja na poludnie. I potrafia dzialac "skutecznie.
        en.wikipedia.org/wiki/Korean_Air_Flight_858
        Rozwojowi Tajwanu towarzyszyly caly czas grozby Pekinu. I tylko tajne sluzby w Pekinie wiedza ilu szpiegow ulokowali na wyspie.
      • eva15 Re: Zamordyzm w Korei Płd., Taiwan...troche hist 29.11.10, 23:32
        Noo, a spróbuj o tym poczytać w mainstreamowych mediach.
    • nihil-istka za dwa tygodnie rezim Koma upadnie 29.11.10, 23:35
      Nareszcie ludobojczy rezim Kima upadnie - zaczelo sie odliczanie.
    • nihil-istka pod egida ONZ ruszy ofensywa przciwko Kimom 29.11.10, 23:55
      Ofensywa na polnoc bedzie prowadzona pod egida ONZ
    • nihil-istka polnoc jest slabsza od armii irackiej 29.11.10, 23:57
      POlnoc jest o wiela slabsza od irackiej armii Hussaina. Wystarczy polowa sil operacji pustynna burza aby zniszczyc rezim kimow.
    • nihil-istka wiele generalow polnoce chce upadku rezimu 29.11.10, 23:59
      Tak jak w Iraku , wiele generalow polnoscy chce upadku rezimu i przejdzie na strone odzaiow ONZ.
    • nihil-istka Phenian nasz do Bozego Narodzenia 30.11.10, 00:02
      Phenian nasz do Bozego Narodzenia, aby zonlierze mogli na swieta wrocic do domow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka