Dodaj do ulubionych

dla nie wierzacych

06.02.11, 05:06
sa wierzacy i nie wierzacy. nie poprawiajcie mojej pisowni, bo ja nie o tym.
chodzi mi o nie wierzacych w to, ze stosunki usa-ru sa dla imperium o lub dwa rzedy wielkosci wazniejsze, niz "zobowiazania"(?) wobec polski, najbardziej uleglego poddanego. sa tez wielu wierzacych. ich wiara daje im sile i argumenty do uzasadniania koniecznosci podporzadkowania interesu polski interesowi usa.
no to popatrzmy na najnowszy przyklad tego, jak traktuje imperium wasala,
i to znacznie wazniejszego niz polack-land.

usa przekazywalo potajemnie rosji sekrety dot. angielskiej broni nuklearnej. po co?? jako karta przetargowa w negocjacjach z rosja. drobnostka.

Obserwuj wątek
    • you-know-who korekta 06.02.11, 05:10
      uh oh. potkniecie. to NIEwierzacy lubia wasalstwo, nie wierzacy. excuse me.
    • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 08:24
      you-know-who napisał:

> sa wierzacy i nie wierzacy. nie poprawiajcie mojej pisowni, bo ja nie o tym.
      > chodzi mi o nie wierzacych w to, ze stosunki usa-ru sa dla imperium o lub dwa r
      > zedy wielkosci wazniejsze, niz "zobowiazania"(?) wobec polski, najbardziej uleg
      > lego poddanego. sa tez wielu wierzacych. ich wiara daje im sile i argumenty do
      > uzasadniania koniecznosci podporzadkowania interesu polski interesowi usa.
      > no to popatrzmy na najnowszy przyklad tego, jak traktuje imperium wasala,
      > i to znacznie wazniejszego niz polack-land.
      ------------------------------------
      Widzę, że nadal używasz przesłanki, że Polacy za friko brali udział w wojnach
      z Irakiem i Afganistanem.

Ciekaw jestem kiedy zorientujesz się, że strzelasz n-tą gafę?
      • vladexpat Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 10:24
        wojciech.2345 napisał:

> Widzę, że nadal używasz przesłanki, że Polacy za friko brali udział w wojnach
        > z Irakiem i Afganistanem.
        >
        > Ciekaw jestem kiedy zorientujesz się, że strzelasz n-tą gafę?

A mi się rzeczywiście wydaje, że za friko. Ale mogę się mylić więc będę wdzięczny za uzasadnienie, że tak nie było.
        • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 12:08
          vladexpat napisał:
          > A mi się rzeczywiście wydaje, że za friko. Ale mogę się mylić więc będę wdzięczny za uzasadnienie, że tak nie było.
          --------------------------------------
          Nie podam informacji. Patrzę jak ykw brnie w absurdach.
          Chodzi o sumę z 11 pozycjami z $ na końcu.

Jak można się tak mylić???
          • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 17:14
            wojciech.2345 napisał:

> vladexpat napisał:
            > > A mi się rzeczywiście wydaje, że za friko. Ale mogę się mylić więc będę wdzięczny za uzasadnienie, że tak nie było.
            > --------------------------------------
            > Nie podam informacji. Patrzę jak ykw brnie w absurdach.
            > Chodzi o sumę z 11 pozycjami z $ na końcu.
            >
            > Jak można się tak mylić???

dobre pytanie wojtuś - tylko powinieneś je zadać sobie
            • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:01
              > dobre pytanie wojtuś - tylko powinieneś je zadać sobie
              ---------------------------------
              Poszukaj sumy 11 pozycjami z $ na końcu.

Potem pogadamy.
              • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:18
                wojciech.2345 napisał:

> > dobre pytanie wojtuś - tylko powinieneś je zadać sobie
                > ---------------------------------
                > Poszukaj sumy 11 pozycjami z $ na końcu.
                >
                > Potem pogadamy.

mój drogi - nie muszę szukać
                może Cie to zainteresuje z raportu Amerykańskie Izby Handlowej w Polsce i KPMG pt. "Dwadzieścia lat amerykańskich inwestycji w Polsce" 1990 - 2010:
                Najważniejszymi czynnikami decydującymi o lokalizacji inwestycji były kwalifikacje siły roboczej i potencjał gospodarczy kraju.
                Kluczowe znaczenie dla lokalizacji inwestycji przez przedsiębiorców amerykańskich miały
                czynniki związane z siłą roboczą. Trzy pierwsze miejsca wśród najważniejszych czynników zajęły umiejętności zawodowe pracowników (1 miejsce), jakość ich wykształcenia (2 miejsce) oraz dostępność wykwalifikowanej siły roboczej (3 miejsce). Każdy z tych czynników został określony przez ponad 60% firm jako bardzo istotny dla decyzji o lokalizacji inwestycji. Koszty zatrudnienia miały nieco mniejsze znaczenie i znalazły się na 7 miejscu. Duże znaczenie miał także potencjał wzrostu gospodarki (4 miejsce), stabilność gospodarcza (5 miejsce) i wielkość lokalnego rynku (6 miejsce).

mylisz czynniki ekonomiczne z politycznymi
                • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:20
                  Szukaj dalej.
                  • blogakt Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 10:10
                    Głupi ten który na jednej wadze jest wstanie postawić Rosję i Polskę przy wyborze istotnym dla interesów USA. I głupi ten który uważa, że faktycznie mamy coś do zaoferowania Amerykanom oprócz formalnej legitymizacji ich działań, poza takimi funkcjami Polska miała chyba większy wpływ na USA jak Kościuszko budował im fortyfikacje podczas wojny secesyjnej.
          • zlotamajka Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:09
            Wojtus, ja tez czekam na informacje co Polacy z tych wojen mieli. Mozesz mnie jasnie oswiecic.
            • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:15
              zlotamajka napisała:
              > Wojtus, ja tez czekam na informacje co Polacy z tych wojen mieli. Mozesz mnie
              > jasnie oswiecic.
              -------------------------------------
              Mogę, ale chcę się pośmiać i na razie nie podam.

Zadowolona?
              • zlotamajka Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:17
                Wojus, z kogo chcesz sie posmiac, z siebie? Zanim wyskoczysz z jakimis stwierdzeniami to musisz byc gotowy je poprzec, na tym Wojtus polega dyskusja.
                • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:19
                  zlotamajka napisała:
                  > Wojus, z kogo chcesz sie posmiac, z siebie? Zanim wyskoczysz z jakimis stwier
                  > dzeniami to musisz byc gotowy je poprzec, na tym Wojtus polega dyskusja.
                  Jestem gotowy je poprzeć.

Fakt, że trzeba umieć tę informację znaleźć.
                  • zlotamajka Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:25
                    Albo popierasz twoje stwierdzenia alba musze stwierdzic ze bredzisz, na bicie piany nie mam czasu ani ochoty.
                    • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:26
                      zlotamajka napisała:
                      > Albo popierasz twoje stwierdzenia alba musze stwierdzic ze bredzisz, na bicie piany nie mam czasu ani ochoty.
                      ----------------------------------------
                      Tia, bredzę.

Ale po co?
                      • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:27
                        wojciech.2345 napisał:

> zlotamajka napisała:
                        > > Albo popierasz twoje stwierdzenia alba musze stwierdzic ze bredzisz, na b
                        > icie piany nie mam czasu ani ochoty.
                        > ----------------------------------------
                        > Tia, bredzę.
                        >
                        > Ale po co?

bo lubisz grać w ping-ponga - tylko zasad zapomniałeś :P
                        • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:29
                          joanna_on-line napisała:
                          > bo lubisz grać w ping-ponga - tylko zasad zapomniałeś :P
                          ---------------------------
                          Jestem baaardzo dokładny.
                          • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:30
                            wojciech.2345 napisał:

> joanna_on-line napisała:
                            > > bo lubisz grać w ping-ponga - tylko zasad zapomniałeś :P
                            > ---------------------------
                            > Jestem baaardzo dokładny.

jak ktoś sie tak zachowuje, jak Ty w tej kwestii to dla mnie nazywa sie to: upierdliwość, a nie dokładność
                        • zlotamajka Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:29
                          Joasiu, Wojtej wyraznie nie ma zadnych argumentow. Probuje bawic sie w kotka i myszke. Mi szkoda na niego czasu.
                          • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:30
                            zlotamajka napisała:
                            > Joasiu, Wojtej wyraznie nie ma zadnych argumentow. Probuje bawic sie w kotka i
                            > myszke. Mi szkoda na niego czasu.
                            -----------------------------
                            Szukaj 11 cyfr.
                            • zlotamajka Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:37
                              > Szukaj 11 cyfr.

JA mam szukac poparcia i argumentow na TWOJE stwierdzenia. Tobie Wojtek cos sie naprawde pomylilo.
                            • joanna_on-line Hej Wojtuś! 06.02.11, 21:18
                              wojciech.2345 napisał:

> zlotamajka napisała:
                              > > Joasiu, Wojtej wyraznie nie ma zadnych argumentow. Probuje bawic sie w k
                              > otka i myszke. Mi szkoda na niego czasu.
                              > -----------------------------
                              > Szukaj 11 cyfr.

zajrzałam i ... nic - dalej szukasz tych miliardów $???
                              • joanna_on-line Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 00:19
                                ostatni raz pytam: gdzie zgubiłes te swoje miliardy $?

jesli ich nie pokażesz do jutrzejszego ranka, przyjmuję, że sciemniałeś albo jeszcze gorzej ;/
                                • wojciech.2345 Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 00:24
                                  joanna_on-line napisała:

> ostatni raz pytam: gdzie zgubiłes te swoje miliardy $?
                                  >
                                  > jesli ich nie pokażesz do jutrzejszego ranka, przyjmuję, że sciemniałeś albo jeszcze gorzej ;/
                                  ----------------------------------
                                  Show must go on.
                                  Argument jest.

Czeka.
                                  • joanna_on-line Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 00:29
                                    wojciech.2345 napisał:

> Argument jest.
                                    >
                                    > Czeka.

wiem, wiem... czeka aż zaprocentuje :D
                                    • wojciech.2345 Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 00:32
                                      joanna_on-line napisała:

> wojciech.2345 napisał:
                                      >
                                      > > Argument jest.
                                      > >
                                      > > Czeka.
                                      >
                                      > wiem, wiem... czeka aż zaprocentuje :D
                                      ----------------------------------------
                                      Trafna uwaga. Nienawidzę sofistyki.
                                      Ale znam jej szpetne arkana.

Czasami trzeba ich użyć.
                                    • igor_uk Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 00:47
                                      joanna,ten wojtus jest bez jaj,przed chwila "udowodnil",ze aforyzm Marka Aureliusza jest poklosiem "św. Augustyna i Kartezjusza".
                                      Juz pomijam fakt,ze tych dwoch ostatnich dzieli tysiac lat,ale i tak oni obaj urodzili sie przed tym,jak ten pierwszy zmarl
                                      • wojciech.2345 Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 00:52
                                        igor_uk napisał:

> joanna,ten wojtus jest bez jaj,przed chwila "udowodnil",ze aforyzm Marka Aureli
                                        > usza jest poklosiem "św. Augustyna i Kartezjusza".
                                        > Juz pomijam fakt,ze tych dwoch ostatnich dzieli tysiac lat,ale i tak oni obaj
                                        > urodzili sie przed tym,jak ten pierwszy zmarl
                                        ----------------------------------
                                        Drogie Dziecko
                                        przekonałeś mnie powtórnie, że rozmowa z Tobą traci sens.
                                        Myślałem, że zmądrzałeś.

Papatki.
                                        • igor_uk Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 00:59
                                          wojtus,wykazales sie,brakiem wiedzy . A teraz nadrabiasz geba.
                                          Nie potrafisz ,rowniez,odpowiedziec joannie(podejrzewam ze nie masz czym).Jak okazal sie zlapany na wygadywaniu glupstw,to wstajesz w poze.
                                          Nie wiem,kogo tym to nabierzesz-mnie napewno nie.jestes nieukiem,udajacym madrego.
                                          A juz pisalem na tym forum ,ze my mozemy udawac wszystko - madrych,dobrze wychowanych,oczytanych,tylko dwoch rzeczy nie mozno udawac-inteligencji i wewnetrznej kultury.
                                          Cham zawsze wyjdzie (tak ,jak z ciebie),jak rowniez brak inteligencji (rowniez udowodniles to).
                                          • joanna_on-line Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 01:10
                                            igor_uk napisał:

> wojtus,wykazales sie,brakiem wiedzy . A teraz nadrabiasz geba.
                                            > Nie potrafisz ,rowniez,odpowiedziec joannie (podejrzewam ze nie masz czym)
                                            .

oczywiście, że nie ma czegoś takiego jak finansowa korzyść Polski z tyt. udziału naszych żołnierzy w Iraku i Afganistanie - hehe i to miałoby byc co najmniej 10 miliardów $ - to totalna bzdura, ale taka, że aż aż... no słów brak
                                            - a Wojtuś - Wojtuś teraz będzie udawał, że miał zupełnie co innego na mysli, swoją drogą ciekawe jak będzie wykręcał kota ogonem.
                                            • wojciech.2345 Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 01:13
                                              joanna_on-line napisała:
                                              > oczywiście, że nie ma czegoś takiego jak finansowa korzyść Polski z tyt. udziału naszych żołnierzy w Iraku i Afganistanie - hehe i to miałoby byc co najmniej
                                              > 10 miliardów $ - to totalna bzdura
                                              -------------------------------
                                              Zgadza się ponad 15.

Szukaj.
                                              • joanna_on-line Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 01:24
                                                wojciech.2345 napisał:

> > oczywiście, że nie ma czegoś takiego jak finansowa korzyść Polski z tyt.
                                                > udziału naszych żołnierzy w Iraku i Afganistanie - hehe i to miałoby byc co naj
                                                > mniej
                                                > > 10 miliardów $ - to totalna bzdura
                                                > -------------------------------
                                                > Zgadza się ponad 15.
                                                >
                                                > Szukaj.

hehe 15 USD powiadasz - a to nie warto szukać - moge ci tyle przesłac na konto ;-)
                                                • wojciech.2345 Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 01:30
                                                  Ponad 15 miliardów?

Fiskus od razu by siem tym zainteresował.
                          • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:32
                            mnie także - zajrzę tu za czas jakiś... hehe żeby zobaczyć oczyma wyobraźni te miliardy $ :D
                            • zlotamajka Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:35
                              > mnie także - zajrzę tu za czas jakiś... hehe żeby zobaczyć oczyma wyobraźni te
                              > miliardy $ :D
                              ja tez, hehehe
                      • zlotamajka Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:33
                        Tia, bredzę.
                        >
                        > Ale po co?

Na to sam sobie musisz odpowiedziec.
                        Zasady sa takie, jak ktos robi jakies stwierdzenie to jest JEGO OBOWIAZKIEM je podeprzec. Jak tego nie robi to swiadczy o tym ze podeprzec tego stwierdzenia nie jest w stanie. I tak jest wyraznie w twoim przypadku. Wiecej na ciebie czasu tracic nie bede chyba ze dasz jakas KONSTRUKTYWNA odpowiedz. Na bicie piany nie odpowiadam.
    • igor_uk Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 09:51
      ykw,przeciez nie od dzis wiadomo,ze USA nie maja sojusznikow,dla nich licza sie tylko wlasne interesy i w tym nie ma nic zlego.Jak ktos o tym zapomina ,to jest tylko jego problem.
      • kaszebe12 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 11:02
        You-know ma racje...-Udzial w ,z gory przegranych , wojnach ,w interesie kilku hameryckich firm, nie nalezy do zaszczytnych , zwlaszcza w kontekscie smiesznosci,ponizenia i wstydu "problemow bezwizowego ruchu w USA"...-Czy blizsza , czy dalsza historia niczego nas nie nauczyla !?! --Juz zapomnielismy o przyslowiu "Smierc frajerom !" ?...-Jakie to smutne...-sluchac bajery o "przyjazniach" , "sojuszach" , "wspolnym bezpîeczenstwie".....
        Powtarzam SMIERC FRAJEROM !
      • yurek11111 Jak sojusznicy Rosje wykolegowali... :-)))))) 06.02.11, 21:20
        <>Cos chcieli od ruskich,to i im podrzucili jakies informacje ,potem Anglicy wszystko zmienili,a Putin sie cieszy ze wie wszystko....
        <>Zasadnicze pytanie brzmi:czy Rosja ,dzieki uzyskanym informacjom podbila Anglie
        Nie,to czym mi tu glowe zawracacie.... :-)))))))))))))
        -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    • felusiak1 towarzysz junoch 06.02.11, 16:55
      w stylu artykułów kazimierza kąkola zamieszczanych w późnych latach 60-tych w naczelnym organie polskiej i zjednoczonej partii robotniczej, trybunie pracujacego ludu miast i wsi, towarzysz junoch zamieścił g łebokie wyznanie swej duszy. oto jego zdaniem polska jest wasalem usa a on chciałby aby polska była krystalicznie suwerenna, niezalezna od nikogo.
      i brnie towarzysz junoch w swej utopijnej wizji swiata, ale robi to z kanady, której wasalne stosunki z usa mu nie przeszkadzają. on myśli, że kanada jest właśnie takim przykładem krystalicznej suwerenności.
      towarzyszu junoch wasza nienawiść do usa jest chorobą a wasz stosunek do spraw polskich jest niewiarygodnie prostacki.
      nie rozumiecie roli sojuszów i nigdy nie zrozumiecie.
      ponadto wierzycie, że rosja jest już dobroduszna i nigdy nie wyciągnie ręki po obce jej waszym zdaniem terytoria. musicie towarzyszu junoch zrozumieć, że rosjanie myślą nieco inaczej. to co wam wydaje się rdzennie polskie rosjanie postrzegają jako punkt wyjścia do "negocjacji".
      • you-know-who naiwnosc 06.02.11, 17:33
        polacy (u waaadzy i na pewno tez ci, ktorzy sa na wymarciu) zyja w strachu przed rosja, rosja jest najwieksza obsesja, mimo ze rosja nigdy nie zagrozila istnieniu polakow jak nie wymawiajac inny sasiad, a strach ten kaze im sie zeszmacic i trwac w nadziei ze (aktualnie) usa obroni polske. co waleczniejsi (kaczory) chca walczyc z rosja w imieniu imperium juz teraz, zaslaniajac tylek tarcza. ta wiara w odleglych sojusznikow jest doprawdy smieszna i krotkie spojrzenie na historie to pokazuje.
        w napoleona, w anglie+francje, w roosevelta, i kogokolwiek kto pomoze stworzyc iluzje bezpieczenstwa. ta wiara trzyma sie jak widac niezle. wystepuje tu przecwo tej naiwnej wierze.

a ty, zamiast zachwycic sie wielkim sprytem amerykanskich dyplomatow handlujacych bezpieczenstwem anglii z rosja, atakujesz moj swiatopoglad. prosze bardzo.
        • felusiak1 Re: naiwnosc 06.02.11, 17:38
          bulgoczesz nieskładnie. palisz coś?

amerykańscy dyplomaci pod obamową clintonówną nie zachwycają mnie.
          obama jest prezydentem i dyplomacja jest w jego wyłacznej gestii. nie jestem w stanie zaradzić temu, że otoczył sie dziećmi... na własne podobieństwo.
          waszyngton potrzebuje kilku dorosłych ludzi. ale pewnie trzeba poczekać dwa lata.
          • joanna_on-line Re: naiwnosc 06.02.11, 17:42
            felusiak1 napisał:

> bulgoczesz nieskładnie. palisz coś?

hehe a czego nie zrozumiałeś f1? może tym razem ja zabawię się w tłumacza ykw??? :P
            • felusiak1 Re: naiwnosc 06.02.11, 18:30
              droga joasiu bulgot trudno jest zrozumieć zawsze i wszędzie.
              towarzysz junoch opierajac się na jemu tylko wiadomej logice twierdzi, że rosja nie zagroziła istnieniu polaków tak jak niemcy. w rzeczywistości nikt nigdy nie zagroził istnieniu polaków.
              tu chodzi o istnienie suwerennego państwa czego towarzysz junoch zdaje się nie zauważać.
              towarzysz ziuk bardziej obawiał sie rosjan niż niemców. twierdził, że niemcy moga jedynie polaków zniewolić. rosjanie natomiast są w stanie nie tylko zniewolić ale też zmienić duszę polaka.
              towarzysz junoch zdaje sie również nie zauważać, że istnieje zasadnicza różnica pomiedzy dobrowolnym wejściem w sojusz północnoatlantycki a przymusowym zarzadem wojska przez "sprzymierzone państwo".
              towarzysz junoch nie wyciaga również wniosków z rosyjskiej eskapady w gruzji.
              natomiast wyciaga daleko idace wnioski z polskiego udziału w iraku i afganistanie.
              głeboka awersja do usa napedza towarzysza junoch. a los polski i polaków lezy mu bardzo na sercu. widzi sprawy tak a nie inaczej a ci, którzy widzą je inaczej są jego zdaniem naiwnymi wyznawcami wiary. pisałem wcześniej, że sojusze zawierane sa dla odstraszenia ale ta koncepcja nie może przebić się przez jego stwardniałe czoło.

no jak? 5 czy 3 z dwoma minusami?
              • wojciech.2345 pamiętasz Felusiak? 06.02.11, 18:35
                felusiak1 napisał:
                > towarzysz junoch zdaje sie również nie zauważać, że istnieje zasadnicza różnica
                > pomiedzy dobrowolnym wejściem w sojusz północnoatlantycki a przymusowym zarzadem wojska przez "sprzymierzone państwo".
                ------------------------------------------
                Pamiętasz epizod z NATO Bis?

Wpadka za wpadką nasi forumowicze zaliczają.
                • wojciech.2345 NATO Bis 06.02.11, 18:55
                  Nie chciano nas w NATO i zirytowany Wałęsa wypalił, że zrobi NATO Bis.
                  Powstało zamieszanie. Co ten Wałęsa knuje? Pytano.

No i sprawy poszły potem szybko.

NATO-bis
              • joanna_on-line Re: naiwnosc 06.02.11, 18:54
                felusiak1 napisał:

> no jak? 5 czy 3 z dwoma minusami?
                >
                to ma być jak rozumiem Twoje tłumaczenie? i ja mam je oceniać??? hehe a ocena w jakiej ma być skali?

ykw przede wszystkim nie zauważa, że nato jest jedynym ubezpieczycielem na rynku, a Polska nie powinna pozbawiać się polisy... co wcale nie jest równoznaczne z obawą przed Rosją - to strategia zarządzania ryzykiem, w danej chwili nie jest istotne czy to ryzyko istnieje czy jest tylko potencjalnie możliwe do wystapienia

ale zdradzę Ci tajemnicę: ykw wcale nie nienawidzi usa - to raczej tu masz rację los polski i polaków lezy mu bardzo na sercu - a jak wiadomo kierowanie się głosem serca mało ma wspólnego z ... hmmm... no przemilczę ;-)

PS. pochowałeś moxa? chyba z dwojga złego bardziej mi się podobał :-)
          • you-know-who Re: naiwnosc 06.02.11, 22:27
            > amerykańscy dyplomaci pod obamową clintonówną nie zachwycają mnie.
            > obama jest prezydentem i dyplomacja jest w jego wyłacznej gestii. nie jestem w
            > stanie zaradzić temu, że otoczył sie dziećmi... na własne podobieństwo.
            > waszyngton potrzebuje kilku dorosłych ludzi. ale pewnie trzeba poczekać dwa lat
            > a.

no to jestes optymista.
            • you-know-who i popelniasz typowa zenujaca pomylke 07.02.11, 03:47
              tj. typowa dla ludzi ktorzy nie staraja sie o zrozumienie niuansow.
              mowisz, ze "nienawidze ameryki". trudno mi sie z toba zgodzic. ja tak samo ja kocham jak miliony wyksztalconych amerykanow. nie kocham natomiast jej rzadu.

tobie jakos nie przeszkadza, ze ameryka sie zmienia? na gorsze. mi bardzo. jestem ultra-konserwatysta, w porownaniu z toba, drogi f1.
        • j-k bez jaj 06.02.11, 17:41
          you-know-who napisał:

> polacy (u waaadzy i na pewno tez ci, ktorzy sa na wymarciu) zyja w strachu prze
          > d rosja, rosja jest najwieksza obsesja, mimo ze rosja nigdy nie zagrozila istni
          > eniu polakow

bez jaj. w latach zaborow 1795-1914 wywieziono na Sybir POL MILIONA Paliakaw
          (ze o tych zabitych w powstaniach narodowych nie wspomne -przez skromnosc , naturalnie.)

a od 1864 do 1914 rusyfikacja byla w pelnym toku.
          Przyklad Zeromskiego i jego studiow na Warszawskam Miedicinskam Univiersitietie
          - te realia dobrze opisuje.
          • you-know-who Re: bez jaj 06.02.11, 19:56
            ty, j-k, widze z bialorusi jestes. juz igor zauwazyl te twoje WarszawskAm, PaliakaAw...
            :-)
            to tak na temat jezykowy, a o tresci nie chece sie wypowiadac, bo rusyfikacja byla juz tu omawiana.
            • j-k Re: bez jaj 06.02.11, 20:00
              you-know-who napisał:

> ty, j-k, widze z bialorusi jestes. juz igor zauwazyl te twoje WarszawskAm, Pali
              > akaAw...

nie hloopcze, jestem z Warszawy.
              za to dziadja (dziadek) mial przyjemnosc spedzic 10 lat w ruskiej Armii
              wiec, co nieco, sie nasluchalem.
              i nawet go tam pisac i czytac nauczyli.
              pa russki, kanieszna.
              • igor_uk Re: bez jaj 06.02.11, 20:34
                jebniety koziolek,nie znasz zadnego jezyka,wlacznie z polskim,dobrze.
                dziadjia,po rosyjsku,znaczy to samo,co wujek po polsku.
                jak juz cos chciales napisac po rosyjsku,to najpierw zapytaj grzecznie mnie (po polsku,zreszta -tez)
                Otóż ,dziadek,po rosyjsku brzmi-dzieduszka,mozno powiedziec i dzied,ale w zadnym wypadku nie dziadjia.
                • j-k nie baltaj , maladjec 06.02.11, 20:48
                  tym razem juz bez duzej litery.

i zajmij sie Respublika Tuwa, oraz Zydoskim Obwodem Autonomicznym. gdzie Zydow ,
                  jak na lekarstwo, oraz losem REALNEJ mniejszosci rosyjskiej w Kazachstanie. :)

dobrze cie to zrobi na zdrowie - te patiomkinowskie wioski .- to wasza specjalnosc.
                  podobnie jak waszwe interesy w Gruzji.

a teraz odmarsz.

Tfvoj, kak vsiegda, Dr. J.K.
                  • igor_uk Re:jeb-koziolek. 06.02.11, 20:52
                    Co,koziolek,zdenerwowal sie? kolejny raz wykazales sie glupota.A ile razy do ciebie pisalem,nie udawaj z siebie znawce Rosji i jezyka rosyjskiego,bo wychodzisz zawsze na glupka.
                    A teraz marsz w ugol ,za kare!
                    • j-k odmarsz , maladjec 06.02.11, 21:08
                      bo zaspisz - nie przedluza ci wizy brytyjskiej i wyladujesz w upragnionym Birobidzanie.

Tvoj , kak, vsiegda, Dr.J.K.

PS. i agurcaw pakuszac nie zabudz.
                      dzielajut muzikow palutsze :)
                      • igor_uk Re: jeb-koziolek 06.02.11, 21:18
                        Zdenerwowal sie,to widac.Ale nie martw sie,to tylko Swiat wirtualny,zmien nicka i nadal mozesz, przez jakijs czas, udawc "madrego".
                        Czemu wyszedles z kata bez pozwolenia?
                        • j-k belkotu gorii cd... 06.02.11, 21:22
                          igor_uk napisał:
                          Ale nie martw sie,to tylko Swiat wirtualny,zmien nicka
                          > i nadal mozesz, przez jakijs czas, udawc "madrego".

belkotu gorii cd :)

a teraz odmarsz. swiat virtualny jest tylko dla takich , jak ty.
                          normalny jest realny.
                          zalatwiaj przedluzenie wizy brytyjskiej, bo mozesz wyladowac w Birobidzanie i nawet kazachskie akurcy, nie wpominajac o kacapskich - nie pomoga :)

a Soho w Londynie byloby szkoda :)))
                          blog.xplana.com/wp-content/uploads/2010/08/soho-london.jpg
                          Tvoj, kak vsiegda, Dr. J.K.

• igor_uk Re: jeb-koziolek 06.02.11, 21:28
                            Uspokuj sie,bo ze zlosci zaplujesz monitor slina.
                            Ty naprawda uwazasz,ze to co tu na forum sie dzieje,to Swiat realny?
                            Biedaku,musze cie rozczarowac i jednoczesnie pocieszyc,to tylko fikcja,w realu ty by juz dawno stal przed mna na kolanch i prosil by pozwolenie wyczyscic moi pantofle.
                            • j-k belkotu gorii z birobidzanu cd... 06.02.11, 21:34
                              igor_uk napisał:

> Ty naprawda uwazasz,ze to co tu na forum sie dzieje,to Swiat realny?

belkotu gorii cd...
                              plujesz, plujesz na ten ukran i pies z kulawa noga cie nie slucha :)
                              a ja mam niezly ubaw.

Tfu(j), jak zawsze Dr. J.K.

w 1981 przeqwodniczacy "Solidarnosci" w jednej z warszawskich firm.
                              i to jest swiat realny.
                              pajatzu.
                              • igor_uk Re: jeb-koziolek 06.02.11, 21:43
                                koziolek,wlasnie widze,jaki masz ubaw.Juz cie literki przestawiaja sie ze zlosci.
                                Uwazaj na klawiature,ona nie jest w niczym winna.

plujesz, plujesz na ten ukran i pies z kulawa noga cie nie slucha ,a ja mam niezly ubaw.

jeb-koziolek,jestes za glupi,zeby ze mna wygrac.
                                • j-k belkotu gorii cd... 07.02.11, 13:01
                                  sluchaj:
                                  apropo's czyszczenia.
                                  mam 2 samochody i nie mam czasu i ochoty
                                  myc je od srodka.
                                  piszesz sie?

A ad meritum: 17. stycznia minela kolejna rocznica "wyzwolenia Warszawy"
                                  przez armie soviecka.
                                  zapomniales nam zlozyc zyczenia z tego powodu, czy jak, maladjec ?

Tvoj, kak vsiegda, Dr. J.K.
                            • yurek11111 igorczik klotliwy i belkotliwy w akcji...:-)))))) 06.02.11, 21:40
                              <>Wszystkich sie czepia,za svobody,za rodinu.... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                              --------------------------------------------------------------------------------------------------
                              • igor_uk Re: please. 06.02.11, 21:45
                                yureczek,ponowiam zaproszenie do "Piaskownicy".
        • joanna_on-line Re: naiwnosc 06.02.11, 17:49
          you-know-who napisał:

> polacy (u waaadzy i na pewno tez ci, ktorzy sa na wymarciu) zyja w strachu przed rosja, rosja jest najwieksza obsesja, mimo ze rosja nigdy nie zagrozila istnieniu polakow jak nie wymawiajac inny sasiad, a strach ten kaze im sie zeszmacic i trwac w nadziei ze (aktualnie) usa obroni polske.

ykw mylisz pojęcia - powiedz mi w takim razie dlaczego następujące państwa nie wystepują z nato?
          Albania
          Belgia
          Bułgaria
          Chorwacja
          Czechy
          Dania
          Estonia
          Francja
          Grecja
          Hiszpania
          Holandia
          Islandia
          Kanada
          Litwa
          Luksemburg
          Łotwa
          Niemcy
          Norwegia
          Portugalia
          Rumunia
          Słowacja
          Słowenia
          Turcja
          Węgry
          Wielka Brytania
          Włochy

naprawdę sądzisz, że wszyscy drżą przed Rosją???
          • you-know-who f1 zupelnie nie zrozumial lekcji z gruzji. 06.02.11, 19:53
            te ktore byly czescia zsrr na pewno tak. a... co to ma tu do rzeczy? ja mowie o polsce. a ty mowisz o portugaliach.

wolalbym zeby tak jak szwecja, polska nie byla w nato, a jesli chce byc, to prosze uprzejmie, ale blagam, niech nie wyobraza sobie ze to daje jej immunitet do zadzierania z rosja.
            • zlotamajka Re: f1 zupelnie nie zrozumial lekcji z gruzji. 06.02.11, 20:01
              Polska zadziera z Rosja nie z samej siebie ale na wyraznie zyczenie mocodawcow. Gdyby do dla mocodawcow bylo niewygodne, to z tymi PiSdzielcami, POgietymi i reszta tej bandy od razu zrobiono by porzadek, b. szybko. Ale takie zabawy dla modocawcow sa bardzo wygodne, wrecz zzyskokwne. Niestety Polska na tym traci i to baaaaaaaaaardzo wiele, ale forumowe bystrzaki tego nie rozumieja.
            • wojciech.2345 Re: f1 zupelnie nie zrozumial lekcji z gruzji. 06.02.11, 20:02
              A co tu rozumieć?

Kreml kradnie jak ma sposobność.
            • joanna_on-line Re: f1 zupelnie nie zrozumial lekcji z gruzji. 06.02.11, 20:50
              you-know-who napisał:

> te ktore byly czescia zsrr na pewno tak. a... co to ma tu do rzeczy? ja mowie
              > o polsce. a ty mowisz o portugaliach.

no własnie... a nie przyszło ci do głowy, że polska także może poczuć się "portugalią" :P
              trochę oczywiście koloryzuję, ale chodzi o zasadę - nie trzeba bac sie Rosji, żeby być członkiem nato
              >
              > wolalbym zeby tak jak szwecja, polska nie byla w nato,

też bym wolała, ale trzeba chodzić po ziemi, a nie z głową w chmurach - przecież już ci to mówiłam... chyba się zapatrzyłeś na Szwecję, tylko jakby nie zauważyłeś zasadniczych różnic między sytuacjami obu krajów... (uwarunkowania gospodarcze, geopolityczne itp)
              kiedyś coś czytałam, może znajdę o np. Szwecja wiedziała, że nie wolno jej zaniedbać własnych potrzeb w dziedzinie obrony i sił zbrojnych. Rozumiała, że niezbędne są jej profesjonalne i nowoczesne siły zbrojne, zdolne do obrony państwa. Obecnie, dzięki długoterminowym wydatkom na modernizację armii i obronę, stworzono profesjonalne, dobrze wyposażone siły.
              a my??? niby skąd mielismy wziąć kasę na podtrzymanie wiarygodności obronności naszego kraju? powtórzę raz jeszcze: na neutralność trzeba mieć fundusze, duże.

jak wychodzimy na członkowstwie w nato? to też juz mówiłam - ale to nie jest wina nato - to nasza polska polityka dawania d*** i na_to mozna tylko mocno zakląć

a jesli chce byc, to prosze uprzejmie, ale blagam, niech nie wyobraza sobie ze to daje jej immunitet do zadzierania z rosja.

no tu zgadzam się w 100, a nawet 200% - i chyba każdy, choć trochę myślący, sądzi podobnie.
              czy może podejrzewasz mnie czy nawet f1 o wspieranie polityki braci K??? pfffffff
              • joanna_on-line Re: f1 zupelnie nie zrozumial lekcji z gruzji. 06.02.11, 20:56
                ykw stanowczo źle na mnie wpływasz! ja napisałam Polska z małej litery - jednak świat się kończy :(
                • igor_uk Re: f1 zupelnie nie zrozumial lekcji z gruzji. 06.02.11, 21:16
                  joanna,nie tylko w tym ,ze piszesz Polska z malej literki,wyraza sie zly wplyw na ciebie YKW .Ty,rowniez ,zaczela ignorowac innych forumowiczy.
                  • joanna_on-line Re: f1 zupelnie nie zrozumial lekcji z gruzji. 06.02.11, 21:19
                    igor_uk napisał:

> joanna,nie tylko w tym ,ze piszesz Polska z malej literki,wyraza sie zly wplyw
                    > na ciebie YKW .Ty,rowniez ,zaczela ignorowac innych forumowiczy.

a konkretniej? Ty znowu o fk? czy coś nowego wymysliłeś?
                  • joanna_on-line Igorku! 06.02.11, 21:19
                    igor_uk napisał:

> joanna,nie tylko w tym ,ze piszesz Polska z malej literki,wyraza sie zly wplyw
                    > na ciebie YKW .Ty,rowniez ,zaczela ignorowac innych forumowiczy.

a konkretniej? Ty znowu o fk? czy coś nowego wymysliłeś?
                    • igor_uk Re: Igorku! 06.02.11, 21:31
                      joanna,a jak ze inaczej.zagladam tam co chwila,a ciebie niet.
                      dobrze,zarcik i tak spalony.
                      • joanna_on-line Re: Igorku! 06.02.11, 21:40
                        igor_uk napisał:

> joanna,a jak ze inaczej.zagladam tam co chwila,a ciebie niet.
                        > dobrze,zarcik i tak spalony.

słoneczko Ty moje - byłam tak miła, że przeczytałam wszystkie Twoje posty aż do 2 lutego br wrrrrrrrr

no i wybaczysz, ale nie natknęłam się na nic godnego mojego hihi pióra

wyjasnisz czemu ten post miałaby mnie skłonić do reakcji??? ;-)
                        • igor_uk Re: Igorku! 06.02.11, 21:49
                          joanna,moja droga,piszac o zuzce,uzylem tych slow :-
                          "Wprawie zawsze tak bywa,ze im kobieta glupsza,tym ladniejsza."
                          i myslalem,ze Ty mnie po raz kolejny wytkniesz meski szowinizm.
                          Nawet przygodowalem linie "obrony",ale okazlo sie,ze ty nie zwrocila na te slowa uwage.
                          Dawniej by mnie tego,nie przepuscila (chlip,chlip)
                          • joanna_on-line Re: Igorku! 06.02.11, 22:21
                            igor_uk napisał:

> joanna,moja droga,piszac o zuzce,uzylem tych slow :-
                            > "Wprawie zawsze tak bywa,ze im kobieta glupsza,tym ladniejsza."
                            > i myslalem,ze Ty mnie po raz kolejny wytkniesz meski szowinizm.
                            > Nawet przygodowalem linie "obrony",ale okazlo sie,ze ty nie zwrocila na te slowa uwage.
                            > Dawniej by mnie tego,nie przepuscila (chlip,chlip)

no nie oplułam monitor ze smiechu! Igorku nie płacz pls...
                            to proste - nie widze w tych słowach męskiego szowinizmu - to tylko Twoja sławna nie_znajomość kobiet :D
                            • joanna_on-line Re: Igorku! 06.02.11, 22:29
                              a nieco bardziej w temacie... wysyłam Ci na priv ;-)
        • wojciech.2345 tia naiwnosc tylko czyja? 06.02.11, 17:59
          Minister Tuska o Gruzji

Sikorski bał się Rosji po wojnie z Gruzją

W dokumencie ujawnionym przez WikiLeaks czytamy: „Według doktryny Sikorskiego każde następne działanie Rosji w celu zmiany granic europejskich siłą lub przez przewrót powinno być postrzegane przez Europę jako zagrożenie dla jej bezpieczeństwa i pociągnąć za sobą proporcjonalną odpowiedź całego Sojuszu Północnoatlantyckiego”. .

Szef MSZ miał powiedzieć USA, że Polska spodziewała się zagrożenia ze strony Rosji w ciągu 10-15 lat. Po wojnie w Gruzji uznano jednak, że do takiego zagrożenia może dojść w ciągu 10-15 miesięcy.

Według noty Sikorski ostrzegał, że NATO zamienia się w „polityczny klub bez zębów” i stwierdził, że Polska nie będzie mogła tolerować „powtórki scenariusza gruzińskiego na Ukrainie”. Szef MSZ w rozmowie z Amerykanami bronił także polskiej decyzji o dostarczeniu Gruzji broni.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,121798890,121821588,minister_Tuska_o_Gruzji.html
          Bujasz Waści w obłokach.
          • wojciech.2345 no i co? 06.02.11, 18:23
            Tak PiS jak i Platforma Obywatelska myślą o Rosji jako o zagrożeniu.
            No i po co przypisywać to jednej tylko partii.

Kolejne Twoje YKW potknięcie.
            • joanna_on-line Re: no i co? 06.02.11, 18:25
              wojciech.2345 napisał:

> Tak PiS jak i Platforma Obywatelska myślą o Rosji jako o zagrożeniu.
              > No i po co przypisywać to jednej tylko partii.
              >
              > Kolejne Twoje YKW potknięcie.

a której to jednej partii ykw to przypisał?
              • wojciech.2345 Re: no i co? 06.02.11, 18:28
                joanna_on-line napisała:
                > a której to jednej partii ykw to przypisał?
                ----------------------------------------------
                "co waleczniejsi (kaczory) chca walczyc z rosja ..."

forum.gazeta.pl/forum/w,50,121823864,121840041,naiwnosc.html
                • joanna_on-line Re: no i co? 06.02.11, 18:36
                  wojciech.2345 napisał:

> > a której to jednej partii ykw to przypisał?
                  > ----------------------------------------------
                  > "co waleczniejsi (kaczory) chca walczyc z rosja ..."
                  >
                  > forum.gazeta.pl/forum/w,50,121823864,121840041,naiwnosc.html

oj wojtuś wojtuś - ale może przeczytałbys całość?
                  cyt. z postu ykw:
                  polacy (u wł*)aaadzy i na pewno tez ci, ktorzy sa na wymarciu) zyja w strachu przed rosja, rosja jest najwieksza obsesja

wojtuś to my mamy według Ciebie teraz rządy pisu???

*) poprawiłam literówkę ;)
                  • wojciech.2345 a to pamiętasz? 06.02.11, 18:44
                    A pamiętasz Joanno jak prezydent Putin trzymał pół godziny prezydenta
                    Kwaśniewskiego w przedpokoju za nim go przyjął?

Co za upokorzenie.
                    • wojciech.2345 by nie być gołosłownym 06.02.11, 18:48
                      A media w Polsce istotnie cieszą się nadmierną swobodą, co było widać po różnicy w relacjach z moskiewskiej wizyty Kwaśniewskiego w programach informacyjnych telewizji publicznej i w TVN 24. W publicznej był sukces, przełom i radość, zwłaszcza z umorzenia przez rosyjskie władze śledztwa w sprawie Katynia, podczas gdy prywaciarze z TVN głosili klęskę i uczepili się zwłaszcza faktu, że Putin kazał Kwaśniewskiemu czekać na siebie pół godziny. No i co z tego? Kwaśniewski i tak miał czas, to mógł chwilę poczekać, a Putin może był zajęty, może ćwiczył ippon, a może robił siusiu.
                    • joanna_on-line Re: a to pamiętasz? 06.02.11, 18:49
                      jak się jest średnim krajem, to nie nalezy oczekiwac traktowania jak mocarstwo - to proste - a to o czym piszesz... to naprawdę mało istotne
                      • wojciech.2345 Re: a to pamiętasz? 06.02.11, 18:51
                        joanna_on-line napisała:
                        > jak się jest średnim krajem, to nie nalezy oczekiwac traktowania jak mocarstwo
                        > - to proste - a to o czym piszesz... to naprawdę mało istotne
                        ---------------------------------------------------------------
                        Doprawdy mało istotne?

Zabawne.
                        • joanna_on-line Re: a to pamiętasz? 06.02.11, 19:09
                          wojciech.2345 napisał:

> > jak się jest średnim krajem, to nie nalezy oczekiwac traktowania jak moca
                          > rstwo
                          > > - to proste - a to o czym piszesz... to naprawdę mało istotne
                          > ---------------------------------------------------------------
                          > Doprawdy mało istotne?
                          >
                          > Zabawne.

to się pośmiej - śmiech to zdrowie ;-)
                          • wojciech.2345 Re: a to pamiętasz? 06.02.11, 19:18
                            A pamiętasz preteksty odwołań wizyt rosyjskiego premiera w Polsce?

I to też jest wg Ciebie OK?
                            • joanna_on-line Re: a to pamiętasz? 06.02.11, 19:25
                              wojciech.2345 napisał:

> A pamiętasz preteksty odwołań wizyt rosyjskiego premiera w Polsce?
                              >
                              > I to też jest wg Ciebie OK?

wojtus przestań insynuowac, bo to mało wnosi do dyskusji i jest zwyczajnie delikatnie mówiąc nieeleganckie ;( - poproszę o cytat, w którym ja twierdzę, że ww. jest ok

bawi cie taka durna przepychanka?
                    • wi_kr Re: a to pamiętasz? 06.02.11, 19:27
                      A czy pamiętasz że J.K musiał obiecać Buszowi 2000 żołnierzy do Afganistanu aby udzielił mu 5 minutowej audiencji.
    • zlotamajka Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:08
      YKW naprawde myslisz ze USA by zdradzila takie informacje Rosji?! To juz nie chodzi o Brytanie, ale o struktury i instytucje a co wazniejsze bezpieczenstwo NATO. Takie dzielenie sie informacjami moze byc tylko na odpowiednich bazach i umowach. Rzadnych istotnych informacji nie oddadza, nie martw sie.
      • zlotamajka Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 19:02
        korekta:te wszystkie informacje sa na bazie Wikileaks a to juz watpliwy autorytet. Cala ta afera ma na celu zdeskredytowanie START treaty. Wcale nie oznacza ze Rosja dostanie te informacje.

The talks are contained in more than 1,400 US embassy cables published by the whistle blower website the WikiLeaks and in partnership with the Daily Telegraph.
        The leaked cables reveal that Russia has used the talks on New START treaty to demand more information about the UK's Trident missiles, which the US manufactures and maintains them.

www.presstv.ir/detail/163934.html
      • you-know-who Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 20:59
        .> YKW naprawde myslisz ze USA by zdradzila takie informacje Rosji?! (...) zadnych istotnych informacji nie oddadza, nie martw sie.

mam nadzieje ;-/
    • br0fl0vski Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:54
      jak sie zyta te dyskusje na forum tpo lektura o demografii przyszlosciowej euromy zaczyna dawac otuchy za lat jakies 20 - 30 bedzie nas jakies 30 milionow za 100 moze 15 -20 milionow szkoda ze nie wczesniej ludzie przestaliby tracic czas na te brednie
      • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 18:58
        W Rosji jest ponad 21 mln. muzułmanów.
        U nich nie ma spadku urodzeń.

Co to oznacza dla tego kraju za jakieś 20-30 lat?
        • br0fl0vski Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 19:45
          hecam do szukania odpowiedzi samemu. radze zaczac od publikacji ONZ i UE
          • you-know-who Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 20:04
            malejaca liczba polakow to fajtycznie jest problem.

acha, poza tym sie ciesze ze tu skrobnales, bo widze, ze ostatnio obydwaj piszemy za szybko zeby sprawdzac literowki.. wszystkich za to przepraszam. [juz myslalem, ze
            dostalem dysleksji]
            • br0fl0vski Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 20:37
              probuje pisac polskimi literami ale nie zawsze mi wychodzi. czasem mi sie pop prosu nie chce.

a wlasciwe to o tresc chodzi nie o forme. nie chce mi sie otwierac nowego watku dla wojtka wiec mo w tym odpowiem ze o populacjie Polski mi idzie a nie rosi bo jemu obsesyjnie pochlonietemu rosja to mogloby ujsc uwadze.

ja tu pisze do milczacej wiekszosci zeby je zachecic do samodzielnego myslenia. cala reszta ma i tak swoja opinie i nawet przez mysl nie przyszloby mi probowac to ich myslenie zmieniac
              • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 20:53
                br0fl0vski napisał:

> ja tu pisze do milczacej wiekszosci zeby ja zachecic do samodzielnego myslenia.
                > cala reszta ma i tak swoja opinie i nawet przez mysl nie przyszloby mi probowac to ich myslenie zmieniac

super!!! - to jedna z fajniejszych myśli, jakie przeczytałam na tym forum :-)
                • kaszebe12 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 21:05
                  Masz ,niestety , racje , Joanno...antynonim...-milczaca wiekszosc , a samodzielne myslenie.
                • felusiak1 chciałem by zapytać o czym jest dyskusia? 08.02.11, 05:47
                  bo jusz nie wiem. czy o wrednym usa, czy o zbawczym usa, czy o długach, czy o konspiracji?

ludzie, wiosna idzie. u mnie po dwóch dniach mrozów i sniegu wreszcie wyszło słońce i przygrzewa.
                  • joanna_on-line ja Cię nie bedę uświadamiała :P 08.02.11, 05:51
                    hehe znów potrzebujesz tłumacza - tym razem na mnie nie licz - naraziłeś mi się :P
              • felusiak1 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 21:03
                to mówisz, że mamy mysleć samodzielnie. to ciekawe bo ja myślę samodzielnie, wojtek, joaśka i ty i dochodzimy do zupełnie innych wniosków. a moze mamy myśleć jak ty brof? wtedy dojdziemy do wniosku, że wszystko wokół nas to konspiracja wielkiego kapitału ze skull and bones.
                • igor_uk Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 21:34
                  felus,wyjatkowo zgadzam sie z toba.brof nie ma prawo narzucac wam swoi poglady,poniewaz lepiej to zrobie ja(he,he).
                  Cos mi sie wydaje,ze nie zabardzo zrozumiales,co brof mial na mysli,piszac swoj post.
                • br0fl0vski Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 22:29
                  ja ci felusiiak od dawna tlumacze ze mnie wylacznie interesuje milczaca wiekszosc.
                  • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 22:53
                    br0fl0vski napisał:
                    > ja ci felusiiak od dawna tlumacze ze mnie wylacznie interesuje milczaca wiekszosc.
                    -------------------------------------------
                    Kyle
                    wielce sobie cenię, że troszczysz się o maluczkich.
                    Mówię to bez cienia ironii.

Jednak zważ, że zawsze tak było, że była niezależna ex definitione elita, która oceniała
                    samodzielnie sprawy.

Nie odkrywasz Ameryki.
                    Take it easy.
                    • br0fl0vski Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 23:15
                      dlatego bede to cagnal jak dlugo sie da bo jedyna nadzieja maluczkich jest to ze wreszcie zrozumieja ze sa wiekszoscia z ktora rzdzaca garstka musi sie liczyc. czasem malutcy sie budza na krotko , przypomnij sobie jak nie tak dawno nie zgodzili sie na pakowanie odciskow do dowodow. werchuszka musiala sie z tego wycofac i kombinuje jak dostac te odciski chylkiem. malutcy musza nauczyc sie jak mowic slowo NIE i nie moga tego zapomniec
                      • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 23:40
                        Kyle
                        dwie sentencje. Pierwsza z pamięci.
                        Ks. I.M. Bocheński.
                        Nie zajmuj się sprawami na które nie masz wpływu.

I druga, Marek Aureliusz od którego Bocheński to wziął. Nawiasem mówiąc Aureliusz
                        to wielki myśliciel, ale za jego czasów rzezie chrześcijan chyba były największe.

"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego. Marek Aureliusz (właśc. Marcus Aurelius Antoninus, 121-180) "
                        • igor_uk Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 23:49
                          To jest lepsze:

"Zajrzyj wewnatrz siebie! W twoim wnetrzu jest zrodlo, ktore nigdy nie wyschnie, jak potrafisz jego odszukac"
                          • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:09
                            igor_uk napisał:

> To jest lepsze:
                            >
                            > "Zajrzyj wewnatrz siebie! W twoim wnetrzu jest zrodlo, ktore nigdy nie wyschnie
                            > , jak potrafisz jego odszukac"
                            ----------------------------------------------
                            Pokłosie św. Augustyna i Kartezjusza. Pasuje do Bizancjum, którego los przesądzili
                            muzułmanie.

Ładnie powiedziane usprawiedliwienie bierności.
                            • igor_uk Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:16
                              wojtus,co znaczy poklosie?
                              • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:22
                                igor_uk napisał:
                                > wojtus,co znaczy poklosie?
                                Dziedzictwo.

Bardziej płasko - powielenie, powtórzenie, etc.
                                • igor_uk Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:33
                                  wojtus,to czemu ty aforyzm Aureliusza,nazwales poklosiem Augustyna i Kartezjusza?
                                  Przeciez on zmarl mniej wicej 1400 lat przed tym,jak urodzil sie Kartezjusz i wprawie 200 lat przed urodzeniem Augustyna.
                                  • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:35
                                    Drogie Dziecko
                                    ucz się. Słuchaj mądrzejszych.

Nie zadawaj "mądrych" pytań.
                                    • igor_uk Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:39
                                      wojtus,co nie znales tego aforyzma,co ja wpisalem,a teraz udajesz madrego?
                                      Przeciez trzeba miec jaja i umiec przyznac sie do bledu.
                                      Jak bede szukac kogos madrzejszego od ciebie,to poprosze o rade nihilistke.
                                      p.s. czy wiesz,ze joanna_on_line czeka na twoja odpowiedz?
                                      • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:42
                                        igor_uk napisał:
                                        > wojtus,co nie znales tego aforyzma,...
                                        -----------------------
                                        Drogie Dziecko
                                        trzeba wiedzieć gdzie jest źródło myśli, aforyzmu.

Poniał?

• igor_uk Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:50
                                          tak,starcze,zrozumialem.Jaj nie masz.
                        • br0fl0vski Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:05
                          sam kiedys cos podobnego napisalem
                          ale to stalo sie moim nieszkodliwym hobby bo wierze ze tak dlugo jak wolno mowic tak dlugo jest szansa.
                          • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:15
                            br0fl0vski napisał:

> sam kiedys cos podobnego napisalem
                            > ale to stalo sie moim nieszkodliwym hobby bo wierze ze tak dlugo jak wolno mowic tak dlugo jest szansa.
                            --------------------------------
                            Proponuję byś nie używał terminów: "cham", "chamy".

Wprawdzie to jedynie forma, ale forma czasami podpowiada trafność argumentu.
          • wojciech.2345 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 21:15
            br0fl0vski napisał:
            > hecam do szukania odpowiedzi samemu. radze zaczac od publikacji ONZ i UE
            ---------------------------------
            Czy to źródło wg Ciebie jest dobre?

www.os-connect.com/pop/p2a.asp?whichpage=3&pagesize=20&sort=2050
            • br0fl0vski Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 22:28
              wojtek najlepiej sam sobie odpowiedz. poszukaj tez polskich zrodel na temat kurczacej sie polskiej populacji , jesli je znajdziesz. jesli nie znajdziesz to w mojej opinii to bardzo zle. bo nie tylko doly spoleczne ale i wierchuszka ma to w dupie. wdety oczywisie nie ma senu dialogowac o pszyszlosci Polski
              • mara571 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 22:46
                prawdziwych danych nie ma i nie bedzie.
                GUS liczy osoby zameldowane, zgodnie z tym co przysylaja z terenu.
                W moim kregu rodzinnym zameldowanych w Polsce jest 35 osob, faktycznie mieszka w Polsce 20.
                16 nigdy wiecej nie wroci do kraju.
                • you-know-who Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 22:56
                  35 zaledowanych, 16 nie wroci, 20 mieszka.. to jedna osoba nie wroci nigdy do kraju, chociaz w nim faktycznie mieszka? przepraszam, myslalem ze to lamiglowka.
                  • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 23:00
                    you-know-who napisał:

> 35 zaledowanych, 16 nie wroci, 20 mieszka.. to jedna osoba nie wroci nigdy do k
                    > raju, chociaz w nim faktycznie mieszka? przepraszam, myslalem ze to lamiglowka.

>
                    hehe nudzisz się?
                    • you-know-who Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 23:12
                      > nudzisz się?

nie, robie cuda.
                      a masz jakas propozycje?
                      • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 23:18
                        you-know-who napisał:

> > nudzisz się?
                        >
                        > nie, robie cuda.
                        > a masz jakas propozycje?

znowu te cuda ;/

propozycję? dla Ciebie??? bez żartów ykw! jesteś za daleko :P
                  • mara571 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 23:12
                    oczywiscie mialo byc 15.
                    Przepraszam.
                    • br0fl0vski Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 23:18
                      mara
                      ytysiace urzednikow zajmuja sie toba i twoimi krewnymi i wiedza o tobe moze nawet wiecej niz ty sama. taka juz jest natura administracji panstwowej.
                      • mara571 Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 23:26
                        mam watpliwosci co do polskiej ...
                      • igor_uk Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 23:36
                        brof,co tam urzedniki!
                        w 1991 roku,przychodzi po koledzie do mnie ksiadz,oczewiscie wszystko bylo uszykowane dla przeyjecia .
                        To on wszedl,cos tam powiedzial,a poznie wyciagnal z teczki swoja "ksiazke" i wszystko mnie o mnie powiedzial,a na koniec stwierdzil,ze zyjemy z zona na kocia lape,poniewaz slubu koscielnego nie mamy,to on zadnej odpowiedzialnosci za nasze dzieci ponosic nie bedzie.Ja zone ledwie uspokoilem,po tych jego slowach.
                        A pozniej zapytalem ksiedza.A czy moze on nam udzielic slubu?Na co on powiedzial,ze owszem,ale musze przejsc na katolicyzm. dalej ,ja ten temat nie ciagnal,tylko powiedzial,ze pomyslimy z zona nad tym.Myslimy po dzien dzisiejszy i nadal zyjemy w grzechu.
                        • darekvtb Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 09:59
                          "Na co on powiedzial,ze owszem,ale musze przejsc na katolicyzm"

No to on Cie oszukal!
                          • you-know-who miedzy bogiem a prawda 07.02.11, 17:09
                            jakies sa roznice doktrynalne, tj. zasadnicze, ktore mialyby nie pozwolic na slub w kosciele?.. praktycznie zadne!
                            pewnie nie umiecie ich wymienic bez pomocy wiki/googla. te mikroskopijne, ktore sa, byly stworzone do celow politycznych ale duzo starszych niz konflikt polsko-rosyjski.
                          • igor_uk Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 18:27
                            darek,ja to wiem.tesciowa biegala do swojego proboszcza,to tam ten powiedzial,ze slub da bez zadnych przeskod.najwazniejsze,zeby ja nie mialem slubu w cerkwi branego.
                • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 06.02.11, 22:59
                  mara571 napisała:

> prawdziwych danych nie ma i nie bedzie.
                  > GUS liczy osoby zameldowane, zgodnie z tym co przysylaja z terenu.

nie, no nie jest tak źle - są robione spisy powszechne celem urealnienia danych - tylko w przypadku, gdy osoby ankietowane stwierdzą, że konkretna osoba jest w kraju (chociaż jej nie ma), to dojdzie do zawyżenia liczby ludności.
    • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:11
      igor_uk napisał:
      Maja tylko jedna wade,do kosciola zagonic ich nie moge.
      > Co by ty mnie poradzil?

hehe pokaż im posty nihilka i powiedz, że takie indywiduua mozna spotkac w kosciele - pójdą choćby zaraz ;-)

mój syn (lat 13), jak kiedyś zainteresował się tym, co to za posty, które mam zaznaczone na szaro i zaczął je czytać, to mało się nie posikał ze śmiechu - najbardziej podobało mu się to bezsensownie dodawane w co drugim poście: god bless america
      powiedział, że róznych dziwnych*) ziomali widział na forach, ale nihilistka wymiata :D

*) szczerze mówiąc uzył nieco innego wyrażenia ;-)
      • igor_uk Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:18
        joanna,a ty zauwazyloa,ze wszystkie posty nihilistki wymiotlo?
        • joanna_on-line Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:23
          igor_uk napisał:

> joanna,a ty zauwazyloa,ze wszystkie posty nihilistki wymiotlo?

hehe faktycznie - nie, wcześniej nie zauwazyłam, bo nie zwracałam na jej posty uwagi - ciekawe zjawisko - wygląda na to, że Kropka jednak jej sie przyjrzała :-)
        • you-know-who Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:25
          > posty nihilistki wymiotlo?

podejrzewam, ze nihil polecial znow do wietnamu helikopterem i zabral caly swoj dorobek ze soba.

w jakims innym watku przez to wyglam na glupa. rozmawiam sam ze soba. no ale szczerze mowiac, to zanim wymiotlo tak tez wygladalo.
          • igor_uk Re: dla nie wierzacych 07.02.11, 00:36
            nihilistka nowe posty juz plodzi.
    • wojciech.2345 Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 01:29
      nihil-istka napisała:
      > Joannie on odpowiedzial odpowiednio. Jak widzisz wyczepana jego dlugim i grubym argumentem poszla biedaczka spac.
      -----------------------------------------------
      Widzisz Nihil
      Polska duuużo zawdzięcza USA. Oni tego nie widzą.
      Nie mogą znaleźć miliardów, które Polska dostała od USA.

Ja to wiem.
      Czekam kiedy TO zobaczą.
      • joanna_on-line Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 01:33
        wojciech.2345 napisał:

> Polska duuużo zawdzięcza USA. Oni tego nie widzą.
        > Nie mogą znaleźć miliardów, które Polska dostała od USA.
        >
        > Ja to wiem.
        > Czekam kiedy TO zobaczą.

aha - zaczyna się hehe wykrecanie kota ogonem - nic z tego wojtuś - to nie ta bajka
        • wojciech.2345 Re: Halo, halo Wojtuś! 07.02.11, 01:46
          joanna_on-line napisała:
          > aha - zaczyna się hehe wykrecanie kota ogonem - nic z tego wojtuś
          --------------------------------------
          Dla mnie nic się nie zaczyna.

To zaledwie preludium.
    • wojciech.2345 miara polskiej "głupoty" 07.02.11, 02:48
      Polskie Google. Wpisujemy - operacja s (bez cudzysłowu).
      Wchodzimy w pierwszą propozycję przeglądarki i już wiemy.

Tam się pojawi 11 cyfr z $.
      • wojciech.2345 to jest info dla Joanny i Majki /bt 07.02.11, 02:51
        • zlotamajka Wojtus osmieszasz sie 07.02.11, 03:20
          Caly dzien zajelo ci to. A wynik nastepujacy.

Na polskim google wpisalam operacja s:
          www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1225&bih=718&q=operacja+s&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&fp=b69c820cf65c41a0
          pierszy rezultat

Wyniki wyszukiwaniaWrzuta.pl - Pe.eS.Be. - Operacja S (Spontan) (no-mixed. bo nie trzeba)12 Lip 2010 ... Operacja S (Spontan) (no-mixed. bo nie trzeba). Posłuchaj pliku audio dodanego

klikasz i dostajesz to:
          w730.wrzuta.pl/audio/7eRtoxxwttI/pe.es.be._-_operacja_s_spontan_no-mixed._bo_nie_trzeba
          Wojtus, powtornie udowodniles inteligencje mniesza od kota i ze dyskusja z toba nie ma najmniejszego sensu.

• wojciech.2345 Re: Wojtus osmieszasz sie 07.02.11, 08:11
            Operacja Samum
            • wojciech.2345 Re: Wojtus osmieszasz sie 07.02.11, 08:44
              W nagrodę za pomoc w uwolnienu funkcjonariuszy wywiadu cywilnego i wojskowego USA oraz zdobyte tajne materiały irackie przydatne w wojnie USA, rząd USA obiecał umorzyć połowę z długu zagranicznego Polski (zaciągniętego przez władze PRL), czyli 16.5 miliarda USD.

pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_Samum
              • joanna_on-line Re: Wojtus osmieszasz sie 07.02.11, 09:33
                wojciech.2345 napisał:

> W nagrodę za pomoc w uwolnienu funkcjonariuszy wywiadu cywilnego i wojskowego U
                > SA oraz zdobyte tajne materiały irackie przydatne w wojnie USA, rząd USA obiecał umorzyć połowę z długu zagranicznego Polski (zaciągniętego przez władze PRL),
                > czyli 16.5 miliarda USD.

>
                ale się obśmiałam - jak norka :D

wojtuś do nieskończoności (już zaczynam kumać czemu zawdzięczasz tę forumową ksywkę) nie wystarczy umieć serfować po necie - trzeba jeszcze umieć interpretować i filtrować to, co sie wyklikało ;-)

niestety nie mam teraz czasu na dokładniejsze wyłuszczenie Ci błędu w Twoim rozumowaniu - powiem tylko - nie wierz w takie bajki - czemu??? z bardzo prostego powodu - po pierwsze dług Polski wobec USA w tamtym okresie wynosił coś ok 1,5mld USD - w żaden sposób USA nie mogło więc umorzyć połowy z naszego zagranicznego długu wynoszącej 16,5 mld USD (hehe musielibyśmy byc winni wówczas USA coś ok 33 mld $), zreszta nie umorzyło nawet tych 1,59 mld - szczegółów poszukaj sobie w necie - tylko pls w nieco bardziej wiarygodnych źródłach, niż to które przytoczyłeś

po drugie poczytaj sobie co nieco nt. bankowości, ze szczególnym uwzględnieniem praktyk stosowanych przy restrukturyzacji długów zagranicznych, i to nie tylko Polski, ale w ogóle, szczególnie wobec zadłużenia państw, które sa w trakcie lub bezpośrednio po jakiejś dużej zmianie ustrojowej jak państwa byłych demoludów albo innej jak w krajach rozwijających się. potem poczytaj co to takiego Klub Paryski, Klub Londyński, jaki wpływ na ich decyzje ma/miał rząd USA, a potem dopiero wymyslaj swoje teorie

po trzecie - owszem mówiło sie o tym, że rząd USA poparł nas w negocjacjach na temat restrukturyzacji naszego zadłużenia wobec zachodnich banków państwowych, ale żeby coś takiego utożsamiać z darowaniem 16,5 mld USD to trzeba dłuuuugo mysleć.

i wreszcie po czwarte - mowa była o min 10 mld USD zapłaty dla Polski za udział naszych żołnierzy w misjach w Iraku i w Afganistanie - a co ma z tym wspólnego jednorazowa akcja naszych służb specjalnych wiele lat wcześniej? toż mówiłam: odwracasz kota ogonem :D, chociaż ty wolałbys pewnie żebym nazwała to uprawianiem sofistyki :P
                • wojciech.2345 Re: Wojtus osmieszasz sie 07.02.11, 09:47
                  Inne źródła mówiły o sumie 20 mld. $.

I to by było na tyle.
                  • wojciech.2345 20 mld.$ ? 07.02.11, 10:01
                    Z wdzięczności szef CIA zostawił Mazowieckiemu list, w którym zredukował polskie zadłużenie wobec Stanów Zjednoczonych o połowę, czyli 20 miliardów dolarów - wspomina gen. Gromosław Czempiński, polski szpieg, jeden z głównych bohaterów operacji Samum.
                    • joanna_on-line Re: 20 mld.$ ? 07.02.11, 12:28
                      wojciech.2345 napisał:

> Z wdzięczności szef CIA zostawił Mazowieckiemu list, w którym zredukował polskie zadłużenie wobec Stanów Zjednoczonych o połowę, czyli 20 miliardów dolarów - wspomina gen. Gromosław Czempiński, polski szpieg, jeden z głównych bohaterów operacji Samum.

ło matko! na ten Twój argument to już naprawdę nie pozostaje mi nic innego jak zacytować Einsteina:

Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.

co w wolnym tłumaczeniu znaczy:

Dwie rzeczy są nieskończone, wszechświat i ludzka głupota, jednak co do wszechświata nie jestem całkiem pewien.

a dlaczego dowiesz się jak przeczytasz (ze zrozumieniem) lekturę, którą poleciłam Ci jakis post wczesniej ;-)
                      • you-know-who Re: 20 mld.$ ? 07.02.11, 17:16
                        szef cia zredukowal zadluzenie polski w bankach prywatnych? teraz rozumiem dlaczego cia dostalo wtedy budzet wiekszy o 10 mld dolarow. :-))))

moze wojskowi powinni sie nie mieszac do polityki?
                      • igor_uk Re: 20 mld.$ ? 07.02.11, 18:31
                        joanna,pierwszy raz widze,zeby ty do kogos cos podobnego odpisala.
                        Ale w cale cie nie dziwie sie,wojtus i nie na taki slowa zasluguje.
                        To nieuk,co wczoraj mu udowodnil.
                        • joanna_on-line Re: 20 mld.$ ? 07.02.11, 20:30
                          igor_uk napisał:

joanna, pierwszy raz widze, zebyś ty do kogos cos podobnego odpisala.

Igorku - a co ja mogę innego? dałam człowiekowi szansę wycofania sie z tych bzdur, które wygłaszał - potrzebował tylko (i aż) poczytać nieco na tematy, które mu zapodalam... no ale mimo iz zaznaczyłam, że chodzi o wiarygodne źródła, to on sięgnął do wypowiedzi jakże wybitnego specjalisty w zakresie finansów międzynarodowych, a także restrukturyzacji polskiego długu - pana (skądinąd niezłego w swoim fachu) generała Gromosława Czempińskiego, zawód - szpieg, ale nawet nie w zakresie szpiegostwa gospodarczego ;/

i za tym panem powtarza takie brednie, że szef CIA za pomocą(?) listu do premiera Mazowieckiego umorzył polskie zadłużenie wobec USA o 50 % i było to 20 mld USD

noż czubaszek wysiada!

tymczasem całkowite faktyczne ówczesne zadłużenie Polski w USA wynosiło 1,59 mld USD +/- 100% na super duży margines bezpieczeństwa (słownie półtora do max max trzech mld USD), bo nie mam czasu szukać dokładnych danych, ale można wydedukować z tego, co podane tu:
                          na koniec 1990 r. zadłużenie Polski wobec państw Klubu Paryskiego wynosiło 32,778 mld USD
                          a na koniec 1994 dług wynosił 26 818,28 mln USD (już z uwzględnieniem redukcji kapitału) róznica jak widać to ok. 6 mld USD - redukcja kapitału zadłużenia wobec 17 krajów! a nie tylko wobec USA
                          i z faktu, że USA były na 8 miejscu w kolejce po nasz dług (z udziałem ok. 6% w całości naszego zadłużenia w Klubie Paryskim)

a jak do tego wszystkiego jeszcze oczyma wyobraźni zobaczyłam jak to Willi Webster (ówczesny szef CIA) biega od jednego premiera do drugiego, od jednego prezesa BC danego kraju-wierzyciela Polski do kolejnego i... no własnie i co? przystawia im pistolet do głowy i krzyczy jak na CIA przystało: redukujecie dług Polski albo... (wstawić wedle wyobraźni) lub też wyciąga jakieś kompromitujące dokumenciki (znowu jak to na CIA przystało;) i ponawia żądanie

kabaret to mało powiedziane :D :D :D

a to jest tylko sytuacja opisująca zadłużenie w Klubie Paryskim - a Klub Londyński??? litości toz to są prywatne, komercyjne banki - i tutaj to juz pan Webster musiał sie wykazać niezwykła inicjatywą... ufff mogłabym tak dalej, ale stanowczo jestem za leniwa ;/ - wojtusiowi to nie pomoże a inni, mam nadzieje i tak zrozumieja :-)
                          • joanna_on-line errata 07.02.11, 21:14
                            joanna_on-line napisała:

> a to jest tylko sytuacja opisująca zadłużenie w Klubie Paryskim - a Klub Londyń
                            > ski??? litości toz to są prywatne, komercyjne banki - i tutaj to juz pan Webster musiał sie wykazać niezwykła inicjatywą... ufff mogłabym tak dalej, ale stanowczo jestem za leniwa ;/ - wojtusiowi to nie pomoże a inni, mam nadzieje i tak zrozumieja :-)
                            >
                            sorki - oczywiście negocjacje z Klubem Londyńskim (przynajmniej finał) to juz nie pan Webster tylko panowie Robert M. Gates (1991–1993) i R. James Woolsey (1993–1995)
    • joanna_on-line Re: no jesli wtedy zadluzenie bylo tak male.... 07.02.11, 22:47
      nihil-istka napisała:

> .... to dlaczego teraz jest tak duze
      ?

no nie mogę - nihilek gada po ludzku ;-)

co do zadłużenia - przyczyn jest sporo - główna to efekty transformacji z gospodarki centralnie planowanej do wolnorynkowej - oczywiście nie chodzi o efekty "przejścia" - tylko odmienne podejście w ogóle do kwestii długów/kredytów w obu rodzajach gospodarek
      oj tego jest dużo - cos poszukam - brb
      • joanna_on-line Re: no jesli wtedy zadluzenie bylo tak male.... 07.02.11, 22:57
        to nie jest zbyt aktualne, ale masz klarownie pokazany mechanizm powiększania długu i róznic w obsłudze z uwagi na rozmiary eksportu
    • you-know-who wojtek! 08.02.11, 04:40
      widze zes popadl w tarapaty. (uprzedzalem zeby z joanna nie zaczynac, a ty zadarles i i z nia i z majaka!! oj, oj)

czy moge ci jakos pomoc?
      • joanna_on-line Re: wojtek! 08.02.11, 05:05
        you-know-who napisał:

uprzedzalem zeby z joanna nie zaczynac...

czy byłbyś tak miły ykw i nie robił mi czarnego PR? ;/

czy ja kogoś kiedykolwiek skrzywdziłam? za frico? jak nie przymierzając nasi żołnierze w Iraku? pfffff
      • wojciech.2345 Re: wojtek! 08.02.11, 08:55
        you-know-who napisał:
        > widze zes popadl w tarapaty.
        -----------------------------------------------
        Ty wpadłeś w tarapaty.
        Nie widzisz tego? Bujasz w obłokach.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,121863056,121905064,trzy_mity_sfalsyfikowane.html
        -------------------------------------------
        • you-know-who co chcesz udowodnic? 08.02.11, 18:17
          z twoich "mitow 1-3" tylko nr.3 jest prawda, ale dziwi mnie ze jestes ciagle w stadium zaprzeczenia, mam nadzieje ze to nie chodzi o meska ambicje zraniona przez dziewczyny. szczerze mowiac, nawet gdybys jakims cudem mial racje, to co to by oznaczalo....co chcesz udowodnic... ze polska polityka jest nie tylko utopijna ale i sprzedajna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka