Dodaj do ulubionych

"dziekuje" po hebrajsku

IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 26.04.04, 23:53
W odpowiedzi na historie o moim dziadku, ktory uratowal Zyda dajac mu metryke
ze swoim nazwiskiem, i umozliwiajac mu ucieczke z okupowanej Polski do USA,
Dana wyrazila zydowski wdziecznosc w imieniu tegoz uratowanego ZYda:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=12199336&a=12221853
Po czym dodala, ze to nazwisko ktorym sie moj dziadek z jej ziomkiem
podzielil to g*wno warte bo pewnie moj dziadek tego za darmo nie zrobil.
W kilku zdaniach ponizyla honor mojego dziadka i honor naszego nazwiska,
ublizyla mojego dziadka pamieci i wysunela faszywe oskarzenie pod jego
adresem. Wszystko z wdziecznosci za to ryzyko, ktore podjal dajac wlasna
metryke dla Zyda, co w przypadku wpadki kosztowaloby go zycie wlasne, jego
zony i dwoch synow.
No to powiedz mi Dana jaka byla ta cena!!!! Powiedz mi bo wiesz lepiej, ile
warte bylo zycie calej rodziny mojego dziadka za wolnosc twojego ziomka? Ile
zlotych?
DLATEGO JESTESCIE SMECIAMI TEJ PLANETY
Obserwuj wątek
    • boruch_goldstein Re: "dziekuje" po hebrajsku 26.04.04, 23:56
      ABE Normalna Pani!

nawet jezeli Dana bylaby najgorszym smieciem na ziemi (a nie jest), to ze na
      tej podstawie uogalnia pani ta ceche na caly narod zydowski robi z pani nawet
      nie antysemitke, a poprostu ABEnormalna idiotke!

• Gość: ABE Re: "dziekuje" po hebrajsku IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 27.04.04, 00:06
        Czym jest uogolnienie w porownaniu do bezposredniego bezpodstawnego oskarzenia
        skierowanego przeciwko osobie, ktora udzielila pomocy, i ktora nie moze sie
        bronic.
        Nie stosuj tych waszych zydowskich chwytow odwracania uwagi od sedna sprawy
        jakimis "uogolnieniami" bo jest to na poziomie dziecka.

No i coz, dobrze sie czujesz po nazwaniu mnie idiotka? Mnie to pustoslowie ani
        grzeje ani ziebi.
        • Gość: dana33 Re: "dziekuje" po hebrajsku IP: *.broadband.actcom.net.il 27.04.04, 00:25
          abe zlotko. jest tu probka malenkiej manipulacji z twojej strony. widzisz, to
          co napisalam, to byla odpowiedz na to, co ty napisalas. a raczej na to, JAK
          napisalas. ja juz dawno przestalam tutaj cos tlumaczyc, bo nie ma komu. ci co
          wiedza naprawde, nie potrzebuja moich tlumaczen. ci co mysla, ze wiedza, tez
          nie, bo ich nie przekonam. jedyne co mi pozostalo, to odpowiadac odpowiednio.
          wiec jak jakas abe z new zealand pisze tak: "Moj dziadek dal "Zydkowi" (tak go
          nazwal, a wiec honoruje jego wybor nomenklatury)" i ty to honorujesz, mind
          you, i dalej "Teraz gdzies chodza male zlosliwie nastawione do Polakow
          Zydzieta", dalej " Ani babcia ani dziadek na tego Zydka nie doniesli", to
          mysle, ze moja odpowiedz byla odpowiednia do poziomu zamieszczonego przez
          ciebie postu, prawda? zwyczajnie, ty pogardliwie o zydach, i to nie pierwszy i
          napewno nie ostatni raz, a ja pogardliwie o twoim dziadku. chcesz szacunku? to
          naucz sie szanowac innych. nie chcesz? nie musisz. ale nie oczekuj tez zadnego
          szacunku w stosunku do siebie.

• marcus_crassus swoja droga dana zobacz na jedna rzecz 27.04.04, 00:30
            dlaczego Polacy sa jednak lepsi od was :PPPP

bo ja nie mam problemu z powiedzeniem ABE gdzie jest jej miejsce i kim a
            raczej czym jest dla mnie i dla Polakow...

a pamietasz casus fredzia???na "swojego" ani slowa zlego :)))))

a my Polacy tak sie nie zachowujemy :))ot,taka roznica...

• Gość: ABE Re: "dziekuje" po hebrajsku IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 27.04.04, 00:41
            Nie oczekuje szacunku od was do siebie, ale do osoby ktora pomogla jednemu z
            was.
            Twoja odpowiedz jest "niewytlumaczalne" w jakichkolwiek innych kategoriach niz
            arogancja.
            Zylas w Polsce to wiesz, ze w latach '40 nie bylo politycznej poprawnosci i
            slowo "Zydek" bylo w uzyciu potocznym, szczegolnie jak "chlopak byl petak". Nie
            bylo to jednak zlosliwe czy wrogie. W wykonaniu mojego dziadka bylo to raczej
            dobroduszne. Twoje odpowiedz to "abomination" najwiekszego kalibru.

Az mi sie niedobrze robi. Zaluje ze przywloklam na to forum pamiec mojego
            dziadka po to tylko by zostala ona zbezczesczona.
            Od pierwszego dnia jak weszlam na to forum natknelam sie niespodziawanie na
            wasz zydowski jad w stasunku do Polakow. Pierwszy post ktory przeczytalam byl
            Fredzie54. To bylo "rozjuszajace" doswiadczenie. A po tym tylko sie wkopala
            glebiej i glebiej w ten ping-pong pogardy z waszej strony, zlosci z naszej.
            Po dzisiejszym doswiadczeniu, czas stad sie zabrac i zostawic ten padol brudu
            dla robactwa, ktore sie tu mnozy.
            • Gość: dana33 Re: "dziekuje" po hebrajsku IP: *.broadband.actcom.net.il 27.04.04, 01:04
              abe zlotko, lata 40 byly 60 lat temu. mnie wtedy nawet w planie nie bylo. ja
              zyje teraz, ostatnie 50 lat. jak dlugo pamietam, nikt w moim, nie zydowskim
              otoczeniu nie uzywal slowa zydek. w moim, zydowskim domu, nie wolno bylo mowic
              slowa goj, nawet jak ono nie obrazliwe, bo goj znaczy tyle co nie zyd. ale ze w
              polskim to slowo brzmialo pogardliwie, nie wolno go bylo uzywac. ty zyjesz
              disiaj, tez uzywasz tego slowa. jak widac, prada jest, ze jablko pada niedalkeo
              od jabloni.
          • Gość: ABE Re: "dziekuje" po hebrajsku IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 27.04.04, 00:52
            Nie oczekuje szacunku od was do siebie, ale do osoby ktora pomogla jednemu z
            was.
            Twoja odpowiedz jest "niewytlumaczalne" w jakichkolwiek innych kategoriach niz
            arogancja.
            Zylas w Polsce to wiesz, ze w latach '40 nie bylo politycznej poprawnosci i
            slowo "Zydek" bylo w uzyciu potocznym, szczegolnie jak "chlopak byl petak".
      • kosel_maruwi [...] 28.04.04, 09:31
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • lee.miller jeśli to prawda, o tym, co Twój dziadek zrobił, 27.04.04, 00:13
      musi się dziś w grobie przewracać, że mu się wnuczka tak wynaturzyła :(
      • marcus_crassus przeczytaj lee calosc tej rozmowy radze :)))) 27.04.04, 00:20
        to bedziesz wiedziala o co chodzi :))))))))

abus sie nie wynaturzyla :))))))

niedawno stwierdzila ze wlasciwie jakby niemcy zgermanizowali Polske to nie
        byloby nic takiego bo to pokrewne ludy :))))))))

to sie nazywa syndrom sieroctwa - odrzucony kundel szuka w swojej siersci
        przejawow jakiejs rasy bo glupio tak widziec ze ci z ktorych myslal ze sie
        wywodzi maja go w dupie :))))

sad,but true ;))
        • lee.miller Re: przeczytaj lee calosc tej rozmowy radze :)))) 27.04.04, 00:28
          Mam coraz poważniejsze watpliwosci co do jej stanu psychicznego...
          Skąd się takie coś bierze? Rozumiem, ze jej jest tam napewno ciężko, pewnie
          wykonuje najpodlejsze prace, jakie sa do wykonania i czuje się upokorzona, ale
          zeby to prowadziło do takiego zezwierzęcenia? O cholera :)))))
          • marcus_crassus ja obstawiam najprostsze rozwiazanie :)) 27.04.04, 00:32
            abe jest brzydka ;))))
            • lee.miller Re: ja obstawiam najprostsze rozwiazanie :)) 27.04.04, 00:35
              > abe jest brzydka ;))))

no cóż, brzydki też ktoś musi być :DDDDDDD
              • marcus_crassus no ale dlaczego padlo akurat na abe??? 27.04.04, 00:36
                zydzi czy kapitalisci???przeciez ktos musi byc temu winny :))))

abe nie ustaje w poszukiwaniach :))))))

• lee.miller Re: no ale dlaczego padlo akurat na abe??? 27.04.04, 00:40
                  Z tego wynka, ze jej rodzice to Żydzi albo kapitaliści :)))))))
        • goldbaum Pytanie do marcuSSa 27.04.04, 10:13
          marcus_crassus napisał:

> niedawno stwierdzila ze wlasciwie jakby niemcy zgermanizowali Polske to nie
          > byloby nic takiego

Mozesz podac link do tej wypowiedzi?
      • Gość: ABE [...] IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 27.04.04, 00:21
        • Gość: dana33 Re: Dlaczego "jesli to prawda" IP: *.broadband.actcom.net.il 27.04.04, 00:29
          nu, abe sie lekko zdenerwowala...
        • jota22 [...] 27.04.04, 02:22
          • Gość: ABE Re: Dlaczego "jesli to prawda" IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 27.04.04, 02:48
            jota22; "I jeszcze mały wtręt ten "żydek" którego uratował Twój dziadek był i
            jeżeli
            > zyje jest waszym , naszym ziomkiem. (?)"

Zdecydowanie "waszym" i to z wlasnego wyboru. To wy (zakladajac, ze ty to
            Zyd/owka) zawsze podkraslaliscie swoja odrebnosc narodowa. A wiec ten "Zydek"
            byl waszym ziomkiem, nie mojego dziadka.
            • Gość: dana33 Re: Dlaczego "jesli to prawda" IP: *.broadband.actcom.net.il 27.04.04, 03:20
              abe zlotko. zdenerwowalas sie. dopieklam ci. nawet cie rozumiem. widzisz, tu
              dostalas lewym sierpowym to, co my dostajemy od was ciagle i bez przerwy. moze
              sie nad tym zastanowisz. moze zamiast zydek bedziesz pisac zyd. moze zamiast
              wyzywac nas w kazdym poscie, zaczniesz pisac do nas normalnym jezykiem. moze
              zamiast oskarzac zydow o wszystkie nieszczescia tego swiata, zaczniesz widziec
              rowniez nasze dobre strony. moze nawet niektore rzeczy zaczniesz doceniac.
              wtedy tez nikt nie bedzie pisal bez szacunku do ciebie. usiadz spokojnie,
              wciagnij gleboko powietrze i pomysl.
            • Gość: chala [...] IP: *.rdu.bellsouth.net 27.04.04, 03:24
            • jota22 Re: Dlaczego "jesli to prawda" 27.04.04, 06:46
              Definicji NARODU nadal brak, ale kolejne uparte mylenie pojęć owszem
              jest. "Ziomkiem" naszym waszym bo nie wiem gdzie mieszkasz, ale z tym "żydkiem"
              urodziłas się na tej samej ziemi i dlatego czy Ci się to podoba czy nie
              jesteście ziomkami mimo różnicy pokoleń.
              Czasami również winni są cykliśći, jest to co prawda rzadszy przypadek.
        • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 27.04.04, 06:07
          • Gość: ABE Re: He,he.. IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 02:45
            Chyba cie lepiej teraz rozumiem, Guciu. Trzeba szybko walnoc im prawde w oczy
            zanim nie wytna, i w dyskusje sie nie wdawac!
            • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 28.04.04, 04:22
              • Gość: ABE Re: He,he.. IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 04:33
                Pomyslalam, ze mozna by otworzyc nowe Forum Ghetto. Tam beda mogli wypowiadac
                sie sami Zydzi, i sami ze soba dyskutowac, i nawet na Polakow psioczyc, ale
                wszystko we wlasnym towarzystwie. Baki tez beda mogli puszczac tam, nikt im
                niczego tam nie zabroni.
                Bo nikt tam nie bedzie zagladal.
                Myslisz, ze sie Admin zgodzi? Moim zdaniem to swietny pomysl.

AHA, najwazniejsze to jest, ze jak juz bedzie takie specialne Forum dla
                Wybranych, to nie wolno im bedzie przychodzic na inne Fora. Ale pewnie by nawet
                nie chcieli "znizac" sie do dyskusji z gojami. Przeciez oni tu tylko przychodza
                zeby ze soba pogadac, nam to tylko ublizaja. My to tylko ich draznimy nasza tu
                obecnoscia. Wiec takie wlasne (oni lubia to slowo "wlasne", "moje") forum
                dobrze chyba bedzie przez nich przyjete ;-)
                • Gość: Gucio Re: He,he.. IP: *.ipt.aol.com 28.04.04, 05:04
                  > Dowcip plega na tym, aby ubiec zyda w jego wlasnej grze!

> Nie sadze ze to trudne...
    • marcus_crassus ty nie jestes "moj narod" :))))) 27.04.04, 00:17
      ty jestes cos co sie niestety tutaj urodzilo,nie wiem jak to mozna
      nazwac...pomylka natury???blad??przypadek??tak samo jak miedzy takimi
      szlachetnymi zwierzetami jak np tygrysy albo lwy urodzi sie czasem jakis
      odpad...smrod...czy to przygarniac??brac do siebie???

z litosci??ze sie urodzilo juz???

chyba zartujesz..a co wtedy z czystoscia lwiej "rasy" jak sie taki bekart
      bedzie platal miedzy nami :)))bedzie udawal ze jest jednym z nas :))))))

chyba zartujesz...wywalic jak najdalej..pokazac zeby szukal czegos innego,moze
      ktos go przyjmie bo my tutaj pogardzamy takim czyms :))))))tak tak abe -
      takim "czyms" bo do ciebie nie odnosze sie jako do rownego mi czlowieka ale
      ujmujac to wprost - jako do jakiejs pomylki natury :))))))

zanieczyszczasz nas jednym slowem - nie mozesz zmienic jezyka i nie probowac
      sie podawac za jednego z "nas" bo tutaj nikt sie za bardzo do ciebie nie
      przyznaje :))))

no chyba ze inne smieci :)))))))))

• Gość: ABE ZOSTAWIAM TE OTCHLAN BRUDU IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 27.04.04, 00:47
      DLA WAS KARALUCHY. KISCIE SIE W SWOICH ODCHODACH. TO NIE DLA MNIE.
      • lee.miller miejmy nadzieję, że na dłużej... 27.04.04, 00:50
        bo nie śmiem marzyć, że na zawsze.
      • marcus_crassus [...] 27.04.04, 00:56
        • Gość: zbalansowany Re: ja sie tu troche jeszcze pokisze :))))) IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 27.04.04, 04:02

ABE

Nie denerwuj sie !!

Wiekszosc z nich operuje ich talmudystyczna logika: jak zyd ukrasc krowe to
          dobrze, jak zydowi to zle, to naprawde bardzo ulatwia im "zrozumienie swiata".
          Jest calkiem sporo przyzwoitych i logicznie myslacych (w naszym rozumieniu tego
          pojecia) Zydow, ale mala masz szanse spotkania ich na tym forum. A ostatnia
          rzecza ktora mozesz zrobic to usilowac ich (mowie o tych forumowych)przekonac
          do swoich racji, oni po prostu nie sa w stanie tego pojac tak to jest rozne od
          systemu wartosci ktorym operuja; oni sa po prostu "rozumujacy inaczej".
          Taka Dana usiluje wywrzeszczec tu swoje nonsensowne racje myslac ze
          okreslenia "antysemita", "manipulator", "ciucius" zastepuja argumenty ktorych
          nie posiada ani ona ani wiekszosc z nich.
          A patrzac na zagadnienie humorystycznie to nie zauwazylas ze oni tam u siebie
          gadaja do kamiennej sciany? - to wlasnie dlatego ze juz nikt z nimi nie ma sily
          na zadne dyskusje.
          Pozdrowienia
          • Gość: ABE Re: ja sie tu troche jeszcze pokisze :))))) IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 27.04.04, 04:28
            Dzieki Zbalansowany!
            Wydawaloby sie, ze sa pewne uniwersalne wartosci, przez co rozumie te, ktore sa
            pojmowane jednakowo przez kazdego cywilizowanego czlowieka. Okazuje sie jednak,
            ze nawet "uniwersalne" nie ma zastosowanie do Zydow, ktorzy od wiekow zyli
            wsrod cywilizowanych ludzi, a jakos nic z tego sie o nich 'rubbed off'.
            No tak, masz racje z ta ukradziona krowa - swietosci to oni rozumieja, ale
            tylko ich wlasne. Naszymi swietosciami mordy sobie wycieraja (niestety nie da
            sie inaczej tego ujac).
            Ale i tak ten ich ekstremizm amoralnosci nie porownuje sie z zanikiem
            podstawowych wartosci godnosci i dumy narodowej u tych co nazywaja
            sie "Polakami" a reka w reka z tymi najbardziej anty-polskimi zydami,
            uczestnicza w ponizaniu wlasnego narodu. To juz degeneracja i
            samounicestwienie. Rozpacz.
            • Gość: ABE Przyklad zeszmacenia przez tzw "Polaka" IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 27.04.04, 04:48
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=12218332&a=12218894
              To jest sto razy bardziej smutniejsze niz swiat zydowskiej (jednostronnej)
              moralnosci, bo oni chociaz samych siebie szanuja
              • Gość: zbalansowany Re: Przyklad zeszmacenia przez tzw "Polaka" IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 27.04.04, 05:06

Nie sadze zeby nasza forumowa Krasula byla Polakiem.
                • marcus_crassus [...] 27.04.04, 16:19
              • Gość: PP Re: Przyklad zeszmacenia przez tzw "Polaka" IP: *.156.0.160.Dial1.Boston1.Level3.net 27.04.04, 05:06
                No i widzisz ABE.Miedzy lwami i tygrysami typu krasula urodzilas sie Ty,odpad
                ludzki,czy cos w tym rodzaju. Aha i ze nienalezysz do ich "narodu" (Tu mozesz
                byc dumna)

Pisalem Ci,zebys sie nie dala wciagnac. Te lwy i tygrysy sa od wiekow odpychane
                wymiatane przez tych,ktorzy ich przyjeli, szybko sie na nich poznali i nie mogli
                zniesc wydzielanego przez nich smrodu,ktory wypalal dziury w historii,kulturze
                tych narodow. Podfrun troche wyzej.Dyskusja ta niema sensu.
                • Gość: ABE [...] IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 27.04.04, 05:18
                  • Gość: PP [...] IP: *.156.0.160.Dial1.Boston1.Level3.net 27.04.04, 05:28
                  • Gość: chala [...] IP: *.rdu.bellsouth.net 27.04.04, 05:33
                    • Gość: zbalansowany [...] IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 27.04.04, 05:49
                      • Gość: mak Re: do ABE IP: *.proxy.aol.com 27.04.04, 07:06
                        przecietny,nie mowie ze kazdy Zyd ci nie uwierzy,ze mozesz cos zrobic dla kogos
                        za darmo,a tym bardziej uratowac komus zycie narazajac wlasne,za darmo!?,jak to
                        twoj dziadek uratowal zycie Zyda za darmo!?,nadstawial swoj kark,no nie musial
                        wziasc za to pieniadze,a jakie ma to znaczenie pytam sie?, wzial czy nie,chyba
                        wazne ze uratowal zycie Zyda i ten lub jego rodzina powinna byc wdzieczna za to
                        na cale zycie.
                        • Gość: ABE Re: do ABE IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 02:07
                          Rzecz jasna, Semici i Europejczycy funkcjonuja na zupelnie innych plaszczyznach
                          moralno-socjalnych. To co dla nas jest normalka, dla nich jest niewybrazalne, i
                          na odwrot.
                          Wszelkie dyskusje na ten temat to tak jak rozmowa w dwoch jezykach, ktorych
                          rozmowcy na wzajem nie znaja.
                      • Gość: ABE Zbalansowany, jej chodzi o to mianowicie IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 01:45
                        ze my Polacy zbudowalismy i utrzymalismy Polske przez tysiaclecie (z drobnym
                        wyjakiem 100 lat zaborow). Mielismy zoladek na to by walczyc o granice z
                        sasiadami dziesiec razy bardziej grabiezczymi niz na przyklad ci biedni
                        bezpanstwowi Palestynczycy. Przetrwalismy jako panstwo i narod dwie wojny
                        swiatowe i utrzymalismy nasze miejsce na ziemi jako nasz wlasny suwerenny,
                        niepodlegly kraj.
                        A coz na temat Zydow? Zaczelo sie od niewoli egipskiej, poprzez niewole
                        rzymska, w ktorej co najwyzj udalo im sie wywalczyc to namiastka automii i
                        pseudo-panstwowosci, poprzez setki lat nieistnienia ich panstwa, az do tych
                        miernych 59 lat Izraela, ktory nota bene istnieje tylko dzieki poparciu
                        WIelkiego Brata.
                        No to kto tu nie ma zoladka na walke to jest chyba jasne.

Ja nie to ze zoladka do walki nie mam, tylko ochota na babranie sie w tej
                        wulgarnosci i nienawisci.
    • Gość: jarek-Zyd Po pierwsze metryku mu nie dal ale mu IP: *.fastres.net 27.04.04, 07:45
      sprzedal, ABE nie opowiadaj bajek.
    • Gość: jarek-Zyd A dziwnym trafem moj ojciec znal ludzi IP: *.fastres.net 27.04.04, 07:46
      ktorzy podarowali Zydom w Bielsku donos na gestapo i wyjazd do Oswiecimia...
    • Gość: jarek-Zyd I dwoch z tych ,ktorzy podarowali donos IP: *.fastres.net 27.04.04, 07:51
      do Gestapo mieszkali po wojnie na ulicy Grunwaldzkiej i udawali ( albo tez byli
      ) patryjotami Polskimi.
      • gini Re: Wyscig z czasem 27.04.04, 08:04
        Wyścig z czasem

Kiedy uczennice z Uniontown wystawiły po raz pierwszy swoją sztukę,
        zatytułowaną "Life in a jar" (Sendlerowa przechowywała zaszyfrowane dane
        ratowanych dzieci, z ich prawdziwymi nazwiskami, w zakopanych w ogrodzie
        butelkach po oranżadzie; w sztuce są to słoiki), były przekonane, że opisują
        los wielkiej, nieżyjącej bohaterki. Dopiero, gdy ich praca nabrała rozgłosu,
        dowiedziały się, że Irena Sendler żyje. W 2001 roku Elizabeth, Megan, Sabrina i
        Janice przyjechały do Polski, wraz ze swoim nauczycielem i opiekunem
        przedstawienia Normem Conardem. Spotkały się z panią Ireną w jej warszawskim
        mieszkaniu. "Wasze przedstawienie to kontynuacja pracy, którą rozpoczęłam
        pięćdziesiąt lat temu", napisała w jednym z listów pani Irena, przy której
        łóżku stoją dziś fotografie czterech dziewczyn.

Elżbieta Ficowska, przewodnicząca stowarzyszenia "Dzieci Holocaustu",
        reprezentowała panią Irenę w zeszłym roku na uroczystości ku jej czci
        zorganizowanej w Kansas City. Uroczystość miała podniosły charakter; w części
        artystycznej wystąpił Art Garfunkel, ceny zaproszeń na dinner liczyło się w
        tysiącach dolarów. Ficowska, uratowana jako niemowlę i adoptowana przez nową,
        polską matkę, chciałaby wykorzystać ten moment, kiedy pojawiło się większe
        zainteresowanie postacią osoby, której zawdzięcza życie. Nagroda Karskiego,
        przyznana w ostatnich tygodniach, to dopiero początek planów
        stowarzyszenia. "Chcielibyśmy powołać do życia nagrodę imienia Ireny
        Sendlerowej, o międzynarodowym charakterze, którą otrzymywaliby ludzie
        kontynuujący w jakimś sensie jej dzieło, tak jak nauczyciel z Uniontown,
        krzewiący w swoich uczniach ducha tolerancji", mówi Ficowska. Na razie
        realizacja idei rozbija się o kwestię pieniędzy, na których nadmiar
        stowarzyszenie nie narzeka. Jego przewodnicząca ma jednak nadzieję, że w
        znalezieniu sponsora pomoże październikowa wizyta w Waszyngtonie, gdzie w
        imieniu pani Ireny będzie odbierać nagrodę Karskiego.

"Irena Sendler i jej życie to wielki symbol humanizmu. Dzisiejszy, dziczejący
        świat, potrzebuje takiego symbolu", mówi Ficowska. I dodaje nieoficjalnie, że
        kolejnym celem jej stowarzyszenia będzie złożenie wniosku o przyznanie Polce
        pokojowej nagrody Nobla.

Marcin Mierzejewski, "The Warsaw Voice"

polish-jewish-heritage.org/Pol/listopad_03_dzieci_sendlerowej.htm
        2.500 dzieci i dopiero amerykanskie uczennice , wyciagnely hisrtorie
        Sendlerowej na swiatlo dzienne.
        Co robily wczesniej uratowane przez Sendlerowa i inych bo przeciez nie dzialala
        sama Dzieci Holocaustu?
        Dlaczego dopiero teraz gdy Sendlerowa stoi nad grobem zaczyna sie wyscig z
        czasem?

• Gość: zbalansowany Re: Wyscig z czasem IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 27.04.04, 09:54

Gini

Przeciez wiesz dlaczego o tych faktach wspomina sie tylko od swieta i to
          polgebkiem.
          Jeden znany Zyd powiedzial "There is no business like Shoah business", a jak
          wiesz w kazdym businessie chodzi o forse.
          Mowienie o ludziach ktorzy Zydom pomagali po prostu psuje interes i nie pasuje
          do obrazka.
          Nikt poza Rosja nie stawia muzeum ku czci ofiar np komunizmu( ponad 40
          mlnofiar ) , holokaustu Ormian, Cyganow czy Kambodzan, natomiast wszedzie
          stawiane sa (jak dawniej pomniki Lenina w ZSRR) muzea holokaustu.
          Holokaust stal sie swoista religia ze swoja wlasna obrzadkowoscia i szamanami,
          znawcami, autorytetami itp. Czy ty wiesz Gini ilu ludzi straciloby prace na
          zachodnich uniwersytetach gdyby zlikwidowano "holokaustologie" ??? - dziesiatki
          tysiecy!!!!
          Nie dosc ze zarabiaja na tym niezliczone rzesze wyznawcow i szamanow, to
          holokaust sluzy za argument przy wszelkich dyskusjach o Palestynie.
          Argumentacja przebiega mniej wiecej tak : "No tak, moze i Palestyna nie nalezy
          do nas, ale w koncu popatrzcie co robiono z nami w Europie, w koncu chcemy
          gdzies bezpiecznie mieszkac". Jest to w istocie bardzo skuteczny argument.
          Dlatego tez holocaust to "specjalny", zarezerwowany wylacznie dla Zydow termin
          i jakas kobiecina pomagajaca Zydom w czasie wojny zupelnie tam nie pasuje!
          Na zakonczenie, Hitler mial zamiar wykonczyc Zydow, potem Slowian, potem pewnie
          wszystkich innych (to byla tez tylko kwestia czasu i "mocy przerobowych"), wiec
          tragedia Zydow byla przygrywka do czegos znacznie wiekszego.
          To co denerwuje mnie to "slizganie" sie i Izraela i spolecznosci zydowskiej na
          przeszlosci. To wieczne obnoszenie sie ze swoja "specjalnoscia", "tragedia" i
          zinstytualizowanym "cierpietnictwem" jest po prostu niesmaczne. A ze ekshumuje
          sie tych pomordowanych przy kazdej okazji mowiac krotko temat sie przejadl.
          Od czasow 2W bylo dziesiatki tragedii, wymordowano setki milionow ludzi (wiem,
          wiem, zydowskie ofiary, to "specjalne" ofiary) i czas zamknac sprawe.
          Ja dodalbym jeszcze ze jak ktos kiedys powiedzial "Ostatnia ofiara zydowskiego
          holokaustu sa Palestynczycy" .
          • wtracalski Re: Wyscig z czasem 27.04.04, 10:27
            Gość portalu: zbalansowany napisał(a):

>
            >
            > Gini
            >
            > Przeciez wiesz dlaczego o tych faktach wspomina sie tylko od swieta i to
            > polgebkiem.
            > Jeden znany Zyd powiedzial "There is no business like Shoah business", a jak
            > wiesz w kazdym businessie chodzi o forse.
            > Mowienie o ludziach ktorzy Zydom pomagali po prostu psuje interes i nie
            pasuje
            >
            > do obrazka.
            > Nikt poza Rosja nie stawia muzeum ku czci ofiar np komunizmu( ponad 40
            > mlnofiar ) , holokaustu Ormian, Cyganow czy Kambodzan, natomiast wszedzie
            > stawiane sa (jak dawniej pomniki Lenina w ZSRR) muzea holokaustu.
            > Holokaust stal sie swoista religia ze swoja wlasna obrzadkowoscia i
            szamanami,
            >
            > znawcami, autorytetami itp. Czy ty wiesz Gini ilu ludzi straciloby prace na
            > zachodnich uniwersytetach gdyby zlikwidowano "holokaustologie" ??? -
            dziesiatki
            >
            > tysiecy!!!!
            > Nie dosc ze zarabiaja na tym niezliczone rzesze wyznawcow i szamanow, to
            > holokaust sluzy za argument przy wszelkich dyskusjach o Palestynie.
            > Argumentacja przebiega mniej wiecej tak : "No tak, moze i Palestyna nie
            nalezy
            > do nas, ale w koncu popatrzcie co robiono z nami w Europie, w koncu chcemy
            > gdzies bezpiecznie mieszkac". Jest to w istocie bardzo skuteczny argument.
            > Dlatego tez holocaust to "specjalny", zarezerwowany wylacznie dla Zydow
            termin
            > i jakas kobiecina pomagajaca Zydom w czasie wojny zupelnie tam nie pasuje!
            > Na zakonczenie, Hitler mial zamiar wykonczyc Zydow, potem Slowian, potem
            pewnie
            >
            > wszystkich innych (to byla tez tylko kwestia czasu i "mocy przerobowych"),
            wiec
            >
            > tragedia Zydow byla przygrywka do czegos znacznie wiekszego.
            > To co denerwuje mnie to "slizganie" sie i Izraela i spolecznosci zydowskiej
            na
            > przeszlosci. To wieczne obnoszenie sie ze swoja "specjalnoscia", "tragedia" i
            > zinstytualizowanym "cierpietnictwem" jest po prostu niesmaczne. A ze
            ekshumuje
            > sie tych pomordowanych przy kazdej okazji mowiac krotko temat sie przejadl.
            > Od czasow 2W bylo dziesiatki tragedii, wymordowano setki milionow ludzi
            (wiem,
            > wiem, zydowskie ofiary, to "specjalne" ofiary) i czas zamknac sprawe.
            > Ja dodalbym jeszcze ze jak ktos kiedys powiedzial "Ostatnia ofiara
            zydowskiego
            > holokaustu sa Palestynczycy" .
            >

Różnica między dużym idiotą a małym polaga na tym, że od dużego można więcej
            usłyszeć.
            (RA)
            • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 27.04.04, 13:49
              • wtracalski Re: He,he... 28.04.04, 08:32
                Gość portalu: Gucio napisał(a):

> >
                > > Różnica między dużym idiotą a małym polaga na tym, że od dużego można więc
                > ej
                > > usłyszeć.
                > > (RA)
                >
                >
                >
                > > I zadnej ambicji u wtracalskiego?
                >
                > > Zapewnie zdechnie malym idiota, jak na mala wsze przystalo....
                >
                > > Tylko dlaczego takim wielkim smrodem jedzie?

Moje ty Gucisko
                Dzięki za zaszczyty. Nie zapominaj o mnie na przyszłość.
                Wtrącalski
            • Gość: zbalansowany Re: Wyscig z czasem IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 28.04.04, 02:06
              Wtracalski:

Dobrze wiesz ze w tym co napisalem jest wiele prawdy, ale jak sie z czyms nie
              zgadzasz to przynajmniej zacytuj dany fragment i podaj jakis kontrargument, to
              przynajmniej wniesiesz cos do dyskusji
              • Gość: ABE Re: Wyscig z czasem IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 02:26
                Kontraargumentu nie ma. W przypadku braku argumentow, siegac nalezy do obelg,
                tym sposobem odwaracajac uwage od merytorycznej dyskusji, do dyskutantow. Tak
                mowi talmud ;-)

Historia Pani Sandler tylko potwierdza to, ze w naszej "gojowskiej" moralnosci
                heroizm jest nie na pokaz, ale dla idei. W naszym gojowskim slowniku "heroizm"
                jest forma BEZPLATNEGO poswiecenia.
                W Zydowkim slowniku slowa "heroizm" nie ma. Jest tylko "OBOWIAZEK" - to co im
                sie nalezy od innych. Weglug tego nasze Panie Sandler, czy nasi dziadkowi mieli
                OBOWIAZEK pomoc Zydom. Wiec dlatego nie powinni spodziewac sie wdziecznosci.
                I najsmieszniejsze jest to, ze oni sie niczego nie spodziewali, choc dzialali w
                ramach gojowskiego heroizmu, nie z zydowsko-pojetego obowiazku.
                Taka sobie drobna roznica
                • wtracalski Re: Wyscig z czasem 28.04.04, 08:46
                  Gość portalu: ABE napisał(a):

> Kontraargumentu nie ma. W przypadku braku argumentow, siegac nalezy do obelg,
                  > tym sposobem odwaracajac uwage od merytorycznej dyskusji, do dyskutantow. Tak
                  > mowi talmud ;-)

Ten powyższy, powielany tu tak masowo przez oczytanych w talmudzie rasistów,
                  pseudo-logiczny chwyt, to takie wirtualne kły, demonstrowane przez nich w
                  chwilach szczególnej wściekłości. W gruncie rzeczy są oni bezzębni. Cholera, to
                  musi boleć.
                  Wtrącalski
                  • Gość: ABE "Bezzebni" to tez wirtualnie w takim razie? IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 22:28
                    To nie boli. W realnym swiecie to nie boli.
              • wtracalski Re: Wyscig z czasem 28.04.04, 08:19

> Wtracalski:
                >
                >
                > Dobrze wiesz ze w tym co napisalem jest wiele prawdy, ale jak sie z czyms nie
                > zgadzasz to przynajmniej zacytuj dany fragment i podaj jakis kontrargument,
                to
                > przynajmniej wniesiesz cos do dyskusji

A.D.-yskutuj sobie raczej z Guciem. To będzie dyskusja godna prawdziwych
                rasistów.
                • Gość: ABE Nastepny bezzebny argument n/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 22:29
                • Gość: zbalansowany Re: Wyscig z czasem IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 30.04.04, 02:40
                  Wtracalski

Zaskoczyles mnie

Nie myslalem ze wyjde w twoich oczach na rasiste. Ciekawi mnie skad to wziales,
                  bo ja definitywnie do miana rasisty sie nie poczuwam. Mam powazne zastrzezenia
                  do Izraela i jego polityki w stosunku do Palestynczykow i okupacji ich ziemi po
                  67 roku, ale co to ma wspolnego z rasizmem ?
                  W kazdym razie nigdy nie twierdzilem ze np Slowianie sa "wyzsi" rasowo niz
                  Germanie, Semici czy Chinczycy i takie teorie sa mi zupelnie obce. Nie widze
                  wiec powodu abys mial uzywac w stosunku do mnie tego wyswiechtanego i
                  doszcztnie zuzytego argumentu.
          • Gość: dana33 Re: Wyscig z czasem IP: *.bb.netvision.net.il 28.04.04, 08:00
            ah ah, zafajdancu, jaki to znany zyd powiedzial "There is no business like
            Shoah business"????? napewno masz link do takiego powiedzonka, to podeslij
            prosze.....
            • Gość: White Rower Re: Wyscig z czasem IP: *.acn.pl 28.04.04, 14:09
              Gość portalu: dana33 napisał(a):

> ah ah, zafajdancu, jaki to znany zyd powiedzial "There is no business like
              > Shoah business"????? napewno masz link do takiego powiedzonka, to podeslij
              > prosze.....

Dana, to chyba Yaffa Eliach (ta z Ejszyszek, teraz z USA), chociaż, zdaje się, umieściła to sformułowanie w tekście, w którym przekonywała, że nie wolno - a nawet nie warto dłużej czynić z Holokaustu bazy żydowskości. Ale niektóre zdania są tak sformułowane, że mozna je wyciągnąć z każdego kontekstu i potem posługiwać się nimi - jak pałką. I to zdanie właśnie do takich należy. Trudna rada. Tak się robi również ze zdaniami wypowiedzianymi przez np. papieża podczas wojny. Czy kiedy walczono w Polsce przeciwko "zaplutym karłom reakcji".

Znalazłem to (autorstwa Dany Alvi):

In "Preserving Memory, The Struggle to Create America's Holocaust Museum" (1995) by Edward T. Linenthal (Linenthal), on page 13: "Writing in 1979, Eliach declared that American Jews had discovered the "vast educational and financial potential of the Holocaust". It was, she said, "an instant Judaizer, shocking people back into their Jewishness. ... One may sadly reflect that 'there is no business like Shoah business.'"

www.codoh.com/zionweb/zisocultpol/zionp7.html

Nie mam możliwości, żeby sprawdzić, czy ta wskazówka bibliograficzna jest rzetelna. Z pewnością możesz to zrobić Ty.

C.
              • Gość: dana33 Re: Wyscig z czasem IP: *.bb.netvision.net.il 28.04.04, 14:31
                nie moj drogi, nie bede sprawdzac. nie slyszalam ani o eliach, ani o alvi,
                nawet nie o ejszyszkach (nu, ja prowincjonalna, farsztejst). ale takie
                znow "znane" to tez one nie sa, nawet ja ja o nich nie slyszalam. ze
                zafajdaniec slyszal, to jest mi jasne, bo on to przeciez poluje tylko i
                wylacznie na takie zdanka, wiec niech ma ta satysfakcje. od dzisiaj zakladam,
                ze kazde nazwisko, ktore zafajdaniec slyszy, to napewno nazwisko znanego zyda
                lub zydowki, natomiast cala reszta to zydzi nikomu nie znani. zoll zejn.
                ja ci cos powiem. cepku, tak miedzy nami: ile by niemcy nie placili, nigdy,
                farsztejst, nigdy nie beda w stanie zaplacic ani za utrate rodzin, ani za
                utrate szansy w zyciu, ani za pieklo, jakie ci ludzie przeszli tam i przechodza
                do dzisiaj w swoim codziennym zyciu. ani za to, co przechodzi czesc drugiego
                pokolenia. to sa rzeczy, ktorych nie mozna przeliczyc na pieniadze, na
                bizuterie, na mieszkania, na luksus, na nic. moim wrogom nie zycze takiego
                piekla.
                • abe_normalna_baba [...] 28.04.04, 14:37
                  • Gość: dana33 [...] IP: *.bb.netvision.net.il 28.04.04, 14:57
                    • Gość: White Rower Wiesz dlaczego Ci post usunęli? IP: *.acn.pl 28.04.04, 23:02
                      Bo w tekście było słowo "żydówa". Nieważne, że użyte ironicznie. Admini tną za sam wygląd. To jest przejaw anty-antysemityzmu.
                      • Gość: dana33 Re: Wiesz dlaczego Ci post usunęli? IP: *.broadband.actcom.net.il 28.04.04, 23:50
                        nu, jak sobie pomysle, ze musza biedaczki czytac te posty i to wszystkie na tym
                        forum, to jeszcze oczekiwac, zeby sie "wczuwaly" kiedy ironicznie a kiedy na
                        serio, to chyba juz nie mozna... nic nie szkodzi, tez nie byl taki moj wklad
                        znow blyskotliwy.... :)
                  • Gość: White Rower Re: Wyscig z czasem IP: *.acn.pl 28.04.04, 15:25
                    abe_normalna_baba napisała:

> Szanowna Pani Dano
                    > Znam Doktor Jafe Eliach osobiscie.
                    > Ta Zydowa nigdy niczego takiego nie powiedziala.
                    > Napisala ksiazke w ktorejudowadnia ze parchaci przebywali w Polsce od 800 roku
                    > -
                    > znacze dluzej niz Polacy. Ot i juz
                    > Wszystko wyssane z jej palca na nodze.
                    > www.twbookmark.com/books/65/0316232394/

A czemu nie napisałoś, że z brudnego?

I udowadnia co? Bo nie zrozumiałem?
                • Gość: White Rower Re: Wyscig z czasem IP: *.acn.pl 28.04.04, 15:16
                  Tu masz dane o tej pani:

Yaffa Eliach is a pioneering scholar in Holocaust studies and the founder of the first Center for Holocaust Documentation and Research in the United States; she has introduced new concepts in Holocaust documentation, both written and visual. She is a professor of history and literature in the department of Judaic Studies at Brooklyn College, with areas of specialty in Eastern European history, Holocaust studies, and Hasidism. A member of President Carter's Holocaust Commission, she lectures frequently to academic and lay audiences and appears often on television at home and abroad. Her earlier book, Hasidic Tales of the Holocaust, is an international classic.

Ode mnie. Krytykuje się niektóre książki tej pani. Z powodów czysto merytorycznych. Więcej niż słaby warsztat naukowy, za to mocne przekonanie, że Holokaust zrobili Polacy. Jeden z poważnych recenzentów napisał, że niektóre treści z jej książek mogą w przyszłościc stać się znakomitą pożywką dla rewizjonistów Holokaustu. Dlaczego? Dlatego, że tak łatwo je obalić, że są po prostu nie poparte ani dokumentami ani faktami.
                  • Gość: dana33 Re: Wyscig z czasem IP: *.broadband.actcom.net.il 28.04.04, 20:12
                    ok, to twoje zdanie. ja nie bede sie wypowiadac na temat poziomu jej prac, bo
                    ich nie znam, ale prawde mowiac, byle kto nie moze pelnic pozycji, ktore ona
                    pelni. juz napewno nie w usa. to co mi wazne, ze ona tego zdania nie
                    powiedziala, a zafajdaniec robi tu manipulacje. to jest nieuczciwe i nawet jak
                    on twoj przyjaciel, to nie, ze masz go krytykowac, przynajmniej nie na forum,
                    (bo co mu piszesz prywatnie to nie moja sprawa)ale nie probuj go tlumaczyc.
                    a kto to ten typek to ja juz wiem.
                    • Gość: White Rower Re: Wyscig z czasem IP: *.acn.pl 28.04.04, 20:41
                      Dano,

Dałem Ci tylko wskazówkę bibliograficzną. Napisałem też, że zdanie jest wyjęte z kontekstu, w którym zostało wypowiedziane - pewnie niefrasobliwie, ale jednak wypowiedziane.

Warto to sprawdzić. Myślę, że te ksiązki masz o krok od siebie u siebie w biurze. Co Ci zalezy sprawdzić?

A tak to masz tylko zdanie kogoś, kto twierdzi że zna p. Eliach, i że ona na pewno tego nie powiedziała. I zaraz potem dodaje kosmiczną bzdurę, jakoby p. Eliach udowodniła, że Żydzi byli w Polsce wcześniej od polskich Słowian. Co ona udowadnia, to ja mniej więcej wiem. A standardy naukowe bywają różne. To co przechodzi w USA niektórym profesorom, nie przeszłoby w Polsce zwykłym asystentom. Chodzi głównie o dwie rzeczy: pomijanie źródeł polskich/litewskich/białoruskich/rosyjskich, i pomijanie ludobójczego charakteru władzy sowieckiej. Przy takim podejściu wiele tez przełykanych gładko przez amerykańską akademe po prostu nie trzyma się kupy. Jeden z recenzentów wielkiej książki Eliach o "zapomnianym świecie" podkreślił, że z trudnego egzaminu, jaki zróżnicowanemu etnicznie obszarowi polskich Kresów kazała zdawać historia, nie wyszła z czystymi rękami i sumieniem żadna grupa etniczna - polska, białoruska, ukraińska, litewska i żydowska. Podział na dobrych Żydów i złą resztę jest oczywiście możliwy, ale nie da się pogodzić z wiedzą historyków. A ta opiera się na twardych dokumentach.

Tę jej książkę masz na pewno w bibliotece swojego biura. Weź do domu i przeczytaj. Przekonasz się, jakiego języka uzywa się w niej, żeby opisać Polaków.

Rozumiem, że autorka ma osobistą pretensję do Polaków - w akcji odwetowej na funkcjonariuszy NKVD przebywających w domu, gdzie mieszkali jej rodzice (również jej ojciec był funkcjonariuszem NKVD), straciło życie kilkoro członków jej rodziny. Nikt temu nie zaprzecza. Ale wbrew temu, co ona przedstawia jako antysemicki pogrom, akcja została przeprowadzona przez antykomunistyczną partyzantkę i miała na celu likwidację ludzi z lokalnej komórki NKVD. W strzelaninie zginęli niewinni ludzie. To fatalne zdarzenie - ale jeszcze nie powód, żeby wkładać osobiste nastawienia do książki, która ma stanowić historyczną syntezę losów Żydów na polskich Kresach. Osobiste nastawienia nigdy nie zastąpią dokumentów.

Sam - mówię uczciwie - tej ksiązki nie czytałem. Znam tylko obszerne wyjątki i dobrych parę recenzji. Tych pochwalnych i tych krytycznych.

C.

• Gość: dana33 Re: Wyscig z czasem IP: *.broadband.actcom.net.il 28.04.04, 20:52
                        nie wiem, czy mam ta ksiazke obok siebie. ale wiem, ze mam cos lepszego do
                        przeczytania i czekam na szabes, bo nie mam na nic czasu....
                        ja po prostu nie wierze, ze profesor uniwersytetu moze cos takiego twierdzic i
                        pozostac na swoim stanowisku, nie wierze, ze ktos wogole moze powiedziec takie
                        zdanie publicznie. nie na serio i nie zartobliwie. co tu jest do zartowania?
                        • Gość: White Rower Re: Wyscig z czasem IP: *.acn.pl 28.04.04, 20:59
                          No więc Ci już napisałem, że z tego co widzę, zostało wypowiedziane w innym kontekście, a potem zostało już od niego uwolnione i teraz żyje sobie własnym życiem.

I też nie wiem, czy to na 100% prawda. Byłbym wdzięczny, jakbyś sprawdziła. Dotrzeć do tych źródeł w Jerozolimie jest na pewno łatwiej niż gdzie indziej. W końcu niewielka fatyga - a mogłoby trochę oczyścić atmosferę. Weź to tak. Jeśli powiedziała - to będziesz mogła pokazać, w jakim kontekście. Jeśli nie - to jeszcze lepiej, nie?
                          • Gość: dana33 Re: Wyscig z czasem IP: *.broadband.actcom.net.il 28.04.04, 23:51
                            co znaczy sprawdzic, musialabym przeczytac cala ksiazke!!! jak bede miala czas,
                            najpierw poczytam inne inszosci.... :)
                • Gość: zbalansowany Re: Wyscig z czasem IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 30.04.04, 03:00

Pomijajac pierwsza czesc twojej wypowiedzi przynajmniej o waszych roszczeniach
                  w sosunku do Niemiec wypowiedzialas sie w sposob rzeczowy i rozsadny. Niemcy
                  moga moze dyskutowac z twoja argumentacja, ale na pewno nie moga jej
                  zignorowac, bo uzasadnilas swoja opinie. Takie podejscie do tematu (kazdego)
                  jest o wiele lepsze niz "ciucius nie deneruj sie", "antysemitniki", i podobne
                  okreslenia ktorymi czesto usilujesz zastapic brak argumentow.
            • Gość: zbalansowany Re: Wyscig z czasem IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 30.04.04, 02:49

Powiedzial to jeden z waszych premierow, jezeli koniecznie ci zalezy to sie do
              tego dogrzebie i podam link, ale mysle ze paru znajomych legitymujacych sie
              dluzszym stazem pobytu w Izraelu od ciebie z latwoscia opowie ci o tym co mnie
              zajeloby sporo czasu na znalezienie.
            • Gość: zbalansowany Re: Wyscig z czasem IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 30.04.04, 03:17

Mala korekta, nie premier a minister spraw zagranicznych Abba Eban
              (mam nadzieje ze nawet przy twojej ignorancji to nazwisko ci cos mowi).

Znajdzies te wypowiedz:

www.salon.com/ent/feature/2002/04/03/mirroring_evil/index1.html
              • Gość: dana33 Re: Wyscig z czasem IP: *.jazo.org.il 30.04.04, 07:44
                nu, rzeczywiscie. jak widac, nawet madry czlowiek ma przeblyski glupoty.
                przychodzi mi z trudem byc dobrze wychowana w stosunku do ciebie, ale zoll
                zejn, dziekuje za link
                • Gość: zbalansowany Re: Wyscig z czasem IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 30.04.04, 07:56
                  You welcome
    • goldbaum Re: posłuchaj suczko :) 27.04.04, 10:16
      lee.miller napisała:

> Część Polskiego Narodu to jestem ja.
      > Ty stoisz na szczeblu ewolucji niżej niż szczur w polskiej stodole.

lee.miller wpisal mnie niedawno na liste wrgow. Za to, ze nazwal
      mnie "idiota", "pustakiem" itd. czyli za MOJE "chamstwo"

To tak tylko na marginesie :))))
    • goldbaum Nauczka dla ABE 27.04.04, 10:25
      Widzisz ABE, bylo lepiej sie nie wychylac?
      Dziadek uratowal Zyda ale popelnil kardynalny blad: mowil na Zydow "Zydki",
      czyli tak, jak wtedy powszechnie sie na nich zwyklo mowic.....
      Sama chyba przyznalas nawet, ze za nimi nie przepadal....

Ale mimo to uratowal mu zycie ryzykujac zycie wlasne i calej swojej rodziny...
      Ale to sie wcale nie liczy bo...... on mowil "zydek".. a ty glupia jeszcze to
      powtorzasz!

• mirmilek nie rozumiem cie, ABE... 27.04.04, 14:06
      Po co wogole wyciagasz takie rzeczy na forum. Tylko pobrudzisz wspomnienia o
      dziadku.

Czego oczekiwalas od naszych forumowych gosci z izraela, wdziecznosci? ;) Zly
      adres. Wyglada na to, ze to ty powinnas przepraszac za dziadka ewidentnego
      antysemite...
      • Gość: ABE Naiwna bylam sadzac, ze moge sobie dziadka IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 02:36
        mile powspominac. A tobie by przyszlo do glowy, ze nawet Takie wspomnienia
        zbeszczeszcza?
        Teraz juz wiem. Dziadek sie pewnie w grobie przewraca i rzeczywiscie dumny ze
        mnie nie moze byc, ze go wystawilam na to publiczne linczowanie
        • Gość: jojo [...] IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 02:42
          • Gość: ABE Re: Naiwna bylam sadzac, ze moge sobie dziadka IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 02:53
            Z tego co wiem to Zydzi nie posiadali ziemi w Polsce. O czyjej ty farmie
            piszesz wiec?
            Czy to ten sam dziadek co rowniez byl wlascicielem kamienic na Piotrkowskiej?
            Prosze, prosze, wlasciciel ziemski (szlachcic jakby nie bylo) i wlasciciel
            nieruchomosci (burzuja jakby nie bylo) twoj dziadek musial byc wielostronnie
            utalentowany
            • Gość: jojo Re: Naiwna bylam sadzac, ze moge sobie dziadka IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 02:58
              talentow naszych nie tylko taka swieta krowa jaka ty jestes i "inne" krowy
              zazdroszcza !!!
    • fredzio54 [...] 27.04.04, 15:24
    • Gość: ABE I na tym akcencie zamkniemy ten watek RIP n/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 02:47
      • Gość: chala [...] IP: *.rdu.bellsouth.net 28.04.04, 02:51
        • Gość: jojo Re: I na tym akcencie zamkniemy ten watek RIP n/t IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 02:54
          dobre to bylo !!! HA HA HA !!!
      • Gość: jarek-Zyd Nie zapominajac , ze z 320 Zydow ktorym udalo IP: *.fastres.net 28.04.04, 07:27
        sie uciec z Soliboru az 50 zamordowali jacyc ci co im dostarczyli dokumenty( zgonu).
    • Gość: ABE [...] IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 02:55
    • Gość: jarek-Zyd Ale revelacja- i ja i nikt z mojej rodziny IP: *.fastres.net 28.04.04, 08:22
      nie majac nic wspolnego z kommunistami( nikt nie byl czlonkiem PZPR albo tez
      CPK) jakimi szczurami bylismy: zydowsko-czeskimi.
      • Gość: Flader [...] IP: *.acn.pl 28.04.04, 08:27
      • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 28.04.04, 14:52
    • Gość: dana33 Re: Ubowska emigrantka jestes, to nie jeęcz IP: *.bb.netvision.net.il 28.04.04, 14:34
      rybko zlota, w 68 nikt nie wyjezdzal. w 68 wszystkich wyrzucili. jest roznica.
      i nie tylko czerwone szuje. zwykli ludzie tez. mozesz sobie zapisac, ze 1968 to
      byl koniec pieknej, dlugiej i bogatej historii zydostwa polskiego. i zanotuj
      sobie rowniez i to zdanko: strata tu jest po obu stronach.
      • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 28.04.04, 14:46
      • Gość: Fląder Re: Ubowska emigrantka jestes, to nie jeęcz IP: *.acn.pl 28.04.04, 21:12

> rybko zlota, w 68 nikt nie wyjezdzal. w 68 wszystkich wyrzucili. jest roznica.
        > i nie tylko czerwone szuje. zwykli ludzie tez. mozesz sobie zapisac, ze 1968 to
        >
        > byl koniec pieknej, dlugiej i bogatej historii zydostwa polskiego. i zanotuj
        > sobie rowniez i to zdanko: strata tu jest po obu stronach.

To ciekawe, bo jak wszystkich wyrzucili, to skąd ja znam dużo takich co
        zostali? Fakt że, mieli jeden problem czy drugi ale nic aż tak strasznego.
        Są sobie w Polsce, nie bieduja. Jakos tak sie sklada, ze ci co nie wyjechali
        nie mieli kariery z czasow Stalina. Też zostali tacy co sie przekabacili na
        czas i tez ich nie wyrzucili. Chały rodzina musiala wyjechac? A co by władza
        mogła zreobic, jakby sie zaparli i powiedzieli ze nie chcą wyjezdżać z Polski?
        Najwyzej by stracili stanowiska, poszliby pracowac na jakis czas do melioracji
        czy u badylarza, wielkie mi mecyje.

Tak to było. Więc przestańcie gadac, ze wszystkich wyrzucili. Nie jestem
        wczoraj urodzony. A strata na pewno jest. Dla was wieksza.
        • Gość: dana33 Re: Ubowska emigrantka jestes, to nie jeęcz IP: *.broadband.actcom.net.il 28.04.04, 23:55
          nu, znasz duzo, a zochn wej. ilu znasz? 100? nie rozsmieszaj mnie.
          nasza strata wieksza? nie jestem taka pewna. mam uczucie, ze dosc rowno.
          ale jak ci to sprawia satysfakcje? nu, zoll zejn.
          chociaz z drugiej strone, jak mawial tevje..... to co israel osiagnal w ciagu
          zaledwie 56 lat jest w duzej mierze zasluga zydow polskich. to co polska
          stracila, zyskal israel. niezle to wyszlo, musze przyznac....
          • Gość: ABE Re: Ubowska emigrantka jestes, to nie jeęcz IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.04.04, 00:07
            To dziwne, bo Polska tylko tracic zaczela jak Zydow przyjela do swojego grona,
            i to przez jakies 500-600 lat. Wyraznie Zydzi w Polsce udzielali sie w
            przeciwnym kierynku, niz ZYdzi w Izraelu.
            Chyba sie to sabotaz nazywa
          • Gość: Fląder Re: Ubowska emigrantka jestes, to nie jeęcz IP: *.acn.pl 29.04.04, 00:10
            Ilu znam tylu znam. Ale o to chodzi że nie wyrzucali. Jak ktos
            chcial w Polsce zostać to został i tyle tego. Mogli wyrzucić
            z pracy albo ze słuzbowego mieszkania to fakt, ale z Polski nikogo
            wyrzucic nie mogli. A jak juz nie mial dobrego mieszkania to co?
            Mało w Polsce ludzi biednie żyło? A pracy bylo wszedzie pelno.
            Mogł taki jeden z drugim pójśc na dozorce nawet albo do PGR-u czy
            korepetycje dawac. Korona z glowy by nie spadła nie? Ale ojczyzny
            by sie nie porzuciło. A teraz takaą Chałke i jej pretensje ojczyzna
            ma gdzieś i ma racje.
      • Gość: jarek-Zyd nie bedac Polakiem nie rozumiem ,ze strata jest IP: *.fastres.net 28.04.04, 22:47
        po obu stronach, czyzby tam cos uczuciowo sie stracilo.
        A dla ABE podam pierwsze litery nazwisk tych Polakow z Bielska ,ktorzy sie
        wyroznili donasami na Bielskich Zydow, jeden mial nazwisko ,ktore sie zaczynalo
        na K i koniec na n(mienkie) ( on doniosl z zazdrosci, bo jego kolezanka z klasy
        w roku 1932 Gymnazium Polskiego (Pilsudzkiego) dala mu kosza, drugi mial
        poczatek nazwiska na W i koniec na k i podal tylko dlatego, bo mu sie dom
        Zydowski podobal i jako nowy Niemiec go chcial i tez dziwnym trafem dostal i po
        wojnie tez byl jego wlascicielem, az do roku 1949, po utracie, corka jego
        zostala wielka kommunistka i w roku 1993 widzialem ,ze w tym domu znowu mieszkaja.
        Moze chcesz jeszcze kogos z Wisly i z Cieszyna?
        • Gość: ABE Zydzie drogi IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 22:59
          Co mi do jakichs ludzi z Bielska, Wisly i Cieszyna. Nawet z wiekszych miast.
          Nie znam ich. Pewnie ich oczerniasz bo skad mozesz wiedziec o ich najbardziej
          intymnych motywacjach?
          Aj waj
          • Gość: jarek-Zyd Wlasnie oczerniasz- ha,ha bo wydawanie IP: *.fastres.net 30.04.04, 09:20
            Zydow dla ciebie bylo patryjotycznym obowiazkiem, kazdego polskiego antysemity.
    • Gość: Wqrwiony2 Danuś jak zwykle dała pokaz swojego prawdziwego IP: *.aine.pl 28.04.04, 20:57
      oblicza - coraz większy rynsztok z biedaczki wychodzi:
      "...oj, będziem, oj będziem, lepić BAŁWANA
      i śpiewać wesoło: oj, DANA, DANA!
      i śpiewać wesoło: oj, DANA, DANA!?"
      • Gość: ABE Bloody Admin tnie jak slepe nindzie!!!! IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 22:42
        Niektore posty wyciete z [...] a po niektorych zupelnie jakikolwiek sluch
        zaginal. Tak poszatkowaly, ze wszystko stracilo sens - nozyce i rece ociekaja
        krwia niewinnych postow. Wstydzcie sie adminy!
        • Gość: jojo [...] IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 22:53
          • Gość: ABE Mozesz uznac ten twoj 'post' za wyciety tak jak IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 28.04.04, 22:56
            twoje joja sa juz od dawna
            • Gość: jojo Re: Mozesz uznac ten twoj 'post' za wyciety tak j IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 22:59
              nie martw sie,mam jeszcze 2 cale i wielkie (chcialbys je polizac,no nie?) !!!
            • Gość: jarek-Zyd Jezeli ty uwazasz ,ze twojemu dziadkowi IP: *.fastres.net 30.04.04, 09:19
              SS zaplacilo za malo, to zal sie na forum niemieckim.
              • Gość: zbalansowany Re: Jezeli ty uwazasz ,ze twojemu dziadkowi IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 03.05.04, 03:13

Nauka nie poszla w las:

Israel’s treatment of the Palestinians since 1948 has also been to regard them
                as "untermenschen" sub-humans and never more so than today. In January 2001
                Ha'aretz published an article by Amir Oren, At the Gates of Yassergrad which
                cites an Israeli officer's statement that the Israeli Defense Forces (IDF)
                studies the 1943 military tactics of the Nazi SS against the Jewish resistance
                in the Warsaw Ghetto, for application against the Palestinians of the West Bank
                and Gaza.

Calosc:

www.ramallahonline.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1886&mode=&order=0&th
                • rhinoceros Artykuł z Haaretza "Yassergrad" 03.05.04, 06:46

>
                  > Nauka nie poszla w las:
                  >
                  > Israel’s treatment of the Palestinians since 1948 has also been to regard
                  > them
                  > as "untermenschen" sub-humans and never more so than today. In January 2001
                  > Ha'aretz published an article by Amir Oren, At the Gates of Yassergrad which
                  > cites an Israeli officer's statement that the Israeli Defense Forces (IDF)
                  > studies the 1943 military tactics of the Nazi SS against the Jewish resistance
                  > in the Warsaw Ghetto, for application against the Palestinians of the West Bank
                  >
                  > and Gaza.
                  >
                  > Calosc:
                  >
                  > www.ramallahonline.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1886&mode=&order=0&th

www.haaretzdaily.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=121553&sw=warsaw

Dziwnie to brzmi w ustach izraelskiego wojskowego; ale poza tym to studiowanie
                  taktyki powstańców
                  z Getta Warszawskiego niewiele wnosi, bo warunki były zupełnie inne. O wiele bardziej przydatne
                  były studia nad taktyką powstańców warszawskich, które przeprowadzili Niemcy i zastosowali wnioski
                  w obronie Berlina i Wrocławia.
                  • Gość: dana33 Re: Artykuł z Haaretza "Yassergrad" IP: *.bb.netvision.net.il 03.05.04, 08:52
                    taaak, fajnie cytowac haaretz.... not long ago..... israeli defence minister
                    benjamin ben eliezer..... haaretz cus zostaje w tyle za wiadomosciami, od
                    ponad 2 lat ministrem opbrony jest shaul mofaz.... tyle co do wiarygodnosci
                    haaretz....
                    • rhinoceros Re: Artykuł z Haaretza "Yassergrad" 03.05.04, 08:56

> taaak, fajnie cytowac haaretz.... not long ago..... israeli defence minister
                      > benjamin ben eliezer..... haaretz cus zostaje w tyle za wiadomosciami, od
                      > ponad 2 lat ministrem opbrony jest shaul mofaz.... tyle co do wiarygodnosci
                      > haaretz....

Artykuł jest z 2001. Ale archiwalne kawałki podaje w ramce z dnia dzisiejszego.
                      Każdy to widzi. Tak że sie za bardzo nie irytuj.
                      • Gość: dana33 Re: Artykuł z Haaretza "Yassergrad" IP: *.bb.netvision.net.il 03.05.04, 12:14
                        alez, rhinoceros, ja sie absolutnie nie irytuje, juz napewno nie z powodu
                        haaretz.... :) sprawdzilam jeszcze raz, moze haaretz ma jakies rami, ale ja ich
                        nie widze. moze tez byc, ze ja slepa lub nie umiem patrzec. ale ramek to ja tam
                        nikak nie widze.....
                • fredzio54 Re: Jezeli ty uwazasz ,ze twojemu dziadkowi 03.05.04, 07:12
                  zablo zyjesz nie jestes jako arabski terrorysta w sydney aresztowani

wole byc przesladowany palestynczyk niz przesladowany polski zyd.
                  dalczego hitler wypbudowal oboze polskie bo mog cielic na polska spolprace?
                • Gość: ABE To jest tzw "symptom helsinski" IP: *.dialup.xtra.co.nz 03.05.04, 10:37
                  ofiary utozsamiaja sie z oprawcami. Oczywiscie w przypadku izraelskich Zydow
                  osiagnieto nowe wyzyny w doskonaleniu gestapowskich metod.
                  • Gość: mirex Re: To jest tzw "symptom helsinski" IP: *.abhsia.telus.net 03.05.04, 10:47
                    community.webshots.com/photo/17023497/139565933kdDRik
                    • Gość: ABE Dokladnie!!! IP: *.dialup.xtra.co.nz 03.05.04, 10:54
                      Prosze porowac ze oprawcy niemieccy w porownaniu z izraeskimi zachowuje sie
                      raczej wstrzemiezliwie.
                      • Gość: dana33 Re: Dokladnie!!! IP: *.bb.netvision.net.il 03.05.04, 12:18
                        nu, abe zlotko, jeszcze tu jestes, widze, nie odeszlas w dal, niestety....
                        nu, ty tak lubpisz porownywac, to do czego porownasz to bydlo terrorystyczne,
                        ktore najpierw postrzelalo sobie w samochod, a potem podeszlo do niego, i tej
                        matce i kazdej z tych czterech dziewczynek wsadzilo po dwie kule w glowe?
                        • Gość: White Rower Co dalej? IP: *.acn.pl 03.05.04, 13:50

> nu, abe zlotko, jeszcze tu jestes, widze, nie odeszlas w dal, niestety....
                          > nu, ty tak lubpisz porownywac, to do czego porownasz to bydlo terrorystyczne,
                          > ktore najpierw postrzelalo sobie w samochod, a potem podeszlo do niego, i tej
                          > matce i kazdej z tych czterech dziewczynek wsadzilo po dwie kule w glowe?

Takie coś, to jest element ekstremalnie zaostrzonej wojny psychologicznej - niestety. John Masters w jednej ze swoich kiążek opisuje podobne przypadki podczas konfliktu brytyjsko-afgńskiego w latach '20 ub. wieku. Po tym, jak pewnego ranka znaleziono w obozie brytyjskim zwłoki obdartego ze skory oficera, a jego skorę rozpiętą fachowo na kołkach do wysuszenia, wielu żołnierzy miało tzw. second thoughts co do swego udziału w tej wojnie. Moim zdaniem to sygnał przemyślany i podwójny: do władz Izraela - że rozwiązanie proponowane przez Szarona nie odpowiada mocodawcom zamachowców, oraz do mieszkańców osiedli w strefie Gazy - że nikt z nich i w żadnych warunkach nie może się czuć bezpieczny.

Niestety, to w historii nie odosobniony incydent. Przeciwnie, dość rozpowszechniony. Podobnym celom służyły akcje w Lidicach, My Lai, w Deir Yassin, w dziesiątkach wsi wołyńskich, w Srebrenicy. Tam przybierały cechy ludobójstwa. Akcje "odstraszające" o mniejszej skali liczą się zapewne w tysiące.

Trudno to wszystko pojąć. Zwłaszcza że po czymś takim margines porozumienia dramatycznie się zawęża.
                          • Gość: ABE Dana, kiedy ty sie nauczysz IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 04.05.04, 00:05
                            ze brutalne metody przeciwnika nie usprawiedliwiaja twoich wlasnych? Ucza nas
                            tego od szkoly podstawowej w cywilizowanym swiecie, ze nie powinnieniesz sie
                            znizac do bydlecych metod przeciwnikach bo sam staniesz sie bydleciem.
                            W Palestynie to juz nie wiadomo kto znizyl sie do czyich metod. Moze to
                            Palestynczycy do waszych?

I odpowiedz mi na jedno pytanie w kwestii waszych twierdzen ze dzialacie w
                            ramach prawa - czy po odkryciu masowych mogil po WWII alianci znizyli sie do
                            masowego roztrzeliwania ludnosci niemieckiej, zmuszania ich do kopania wlasnych
                            mogil, i zakopywania ich w nich bez nazwisk, imion, bez znaku? Czy alianci
                            zrobili uzytek z Auschwitz i spedzili tam 6 milionow Niemcow na gasowanie?
                            • Gość: dana33 Re: Dana, kiedy ty sie nauczysz IP: *.bb.netvision.net.il 04.05.04, 09:14
                              abe zlotko, ty tak argumentujesz w sadzie dla swoich klientow? to pewnie
                              przegrywasz raz za razem, zlotko...
                              naszych brutalnych metod nie moznesz porownac do metod terrorystow. terror to
                              nie my wprowadzilismy, tylko oni. a co do twojego idiotycznego pytania, to
                              gdzie my to masowo rozstrzeliwujemy ludnosc arabsko-palestynska? gdzie zmuszamy
                              ich do kopania wlasnych grobow bez znaku, bez nazwisk, bez imion? jesli nie
                              wiesz, to nawet zabici przez nas terrorysci maja wlasny cmentarz, gdzie sa
                              pochowani ze znakiem, nazwisiem i imieniem. a groby kopane sa przez nas.
                              a obozy uchodzcow to nie by stworzylismy, tylko oni sami i ich bracia arabowie.
                              marny z ciebie prawnik, bardzo marny.
                          • Gość: dana33 Re: Co dalej? IP: *.bb.netvision.net.il 04.05.04, 09:09
                            nu, cepku, komu sie zawweza temu sie zaweza, nam nie. generalissimo natomiast
                            zawezilo sie juz dawno. i nic sie nie zmienilo.
                            co dalej? nu, nie brak nam pomyslow. juz cos bedzie, jakis nowy plan. na ktory
                            generalissimo naturalnie sie tez nie zgodzi. on chce, farsztejst, ale nie tak
                            bardzo. on bardziej od panstwa palestynskiego chce zabijac zydow. w ostatnich
                            13 latach mial kupe okazji do wypelnienia paru punktow i osiagniecia
                            porozumienia. a nie bardzo chcial. nu, my napewno bedziemy probowac dalej.
                            a generalissimo trzeba natychmiast odstawic albo do gazy albo, najlepiej, do
                            suhy w paryzu.
    • fredzio54 Re: "dziekuje" po hebrajsku 03.05.04, 07:14
      zeman parcowal Izraelzcyk z nazwieskiem Kowalski
      pamietam ze nie chlal i nie bil zone bo nie maial zadna
      • Gość: ABE To nie ten. Po za tym to nie Izraelczyk byl IP: *.dialup.xtra.co.nz 03.05.04, 10:40
        PS: Fredzio ty jestes bardzo zabawny
        • fredzio54 Re: To nie ten. Po za tym to nie Izraelczyk byl 03.05.04, 11:59
          Gość portalu: ABE napisał(a):

> PS: Fredzio ty jestes bardzo zabawny
          ja nie zartuje zemna parcowal Izraleczyk Kowalski
          rodzice pochodza z Lomze i emigrowali do izraela
          mozesz sparwdzic w ksiaszke telofoniczna ile kowalskich sa w Izraelu
          • Gość: ABE Tylko wspolczuc tym Kowalskim w Polsce IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 04.05.04, 00:06

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka