Dodaj do ulubionych

Wanki kręca !

17.04.11, 08:43
Filmy kreca, ze szczeka opada...

Jako Rusofob (duza litera, Russofob - to szlachetna profesja), musze znac mentalnosc obiektu pozadania.
Ogladam sporo sowieckich i ruskich filmow.
Sporo, to wzgledne okreslenie, bo w tygodniu mam malo czasu.
No, ale np. holyłudzkiej sieczki nie przyjmuje - organizm calkowicie odrzuca.

Zawsze lubilem moskalskie kino i to nie tylko "Moskwa nie wierzy lzom", rowniez nizsze polki.

Do rzeczy:
ostatnio kino matuszkanskie robi sie bardzo cienkie.
Mowie to z przykroscia.

Zaczelo sie od "Spaleni sloncem II".
Superprodukcja Michalkowa okazala sie kompletnym flopem, przy ktorym chruszczowowskie "Plomienne lata" robia za dzielo.

Dalej, hit TV, serial "Katia", niczym serial "Plebania", tylko o partyzantach.

Kolejna superprodukcja, to zmarnowany wspanialy temat "Admiral" (Kolczak).
Nietuzinkowa postac rosyjkiej histotii, z ktorej zrobiono tandetnego Rhetta Butlera bialej Matuszki.

Wszystko pikuś w zestawieniu z "Мы из бyдyщегo ".

Pomijam pierwszy film, bo nie widzialem.
Powtorka z rozrywki, Мы из бyдyщегo 2, to kwintesencja rosyjskich strachow historycznych i politycznych:
skinheadzi z Pitra, ukrainscy "zapadiency", banderowcy z UPA i szkilowcy z UNA/UNSO, SS-Halyczyna i SMIERSZ...
No, wszystkie strachy na Wanki, tyle, ze w sosie ... fantazy !

Takiej bzdury, mowie to z czystym sumieniem, w zyciu nie widzialem.

Rezyserzy dali wszystko, by pokazac sie , jako idioci.

www.kinopoisk.ru/picture/1195096/
Na zjeciu 12 UNA/UNSOWCY z "Lviva" zmuszani (przez upowcow !), w time warpie rozstrzeliwuja "mirnoje nasielenie".

Powaznie, to film niesmaczny, obrazliwy dla pamieci pewnych wydarzen, technicznie ... kompilacja "Losu czlowieka", "ET" i "Teksanskiej pily mechenicznej".
Dno.

Obserwuj wątek
    • j-k nu Wanki kręca ! :) 17.04.11, 08:50
      borrka napisał:

> Filmy kreca, ze szczeka opada...

To ja mam gorzej, bo jestem rusofobem (gdy chodzi o rosyjski imperializm)
      i rusofilem (gdy chodzi o rosyjska tkzw. wysoka kulture) - w jednej osobie.

fakt - za Jelcyna mieli lepsze filmy.
      ale dyktatura, chocby ta lagodna, ja putinowska, nie sprzyja artyzmowi.
    • igor_uk Re: Wanki kręca ! 17.04.11, 08:51
      borcia,zajebal ty juz ze swoimi durnymi watkami.Czy nie wiesz,ze istnieje taki forum "Kino"?
      • borrka To tylko pozornie o kinie, Igorczik. 17.04.11, 09:01
        Doktor slusznie zauwazyl, ze putinowszczyzna kulturze nie sprzyja.
        • j-k Re: To tylko pozornie o kinie, Igorczik. 17.04.11, 09:06
          borrka napisał:

> Doktor slusznie zauwazyl, ze putinowszczyzna kulturze nie sprzyja.

Nie przejmuj sie Borka, w Rosji tez istnieje Wschod i Zachod.

Podoba mi sie Wladywostok, ale tylko geograficznie :)
          • igor_uk Re: To tylko pozornie o kinie, Igorczik. 17.04.11, 09:10
            jeb-koziolek,ty lepiej napisz cos o marnym kinie radzieckim,ktore nie moglo,zgodnie z twoimi slowami,nic dobrego nakrecic.
            • j-k belkot 17.04.11, 09:14
              igor_uk napisał:

> jeb-koziolek,ty lepiej napisz cos o marnym kinie radzieckim,ktore nie moglo,zgo
              > dnie z twoimi slowami,nic dobrego nakrecic.

o bywszym kinie radzieckim
              z la t 20-tych i 30-tych jestem dobrego zdania.
              mialo w koncu "kapitalistyczne" wzorce.
              • igor_uk Duren j-k. 17.04.11, 09:16
                Tobie chodzi o filmy z serii "Lenin...."?
                • j-k belkot Goriii :) 17.04.11, 09:20
                  nie dziecie, tylko o to, ze Putinowszcizna

kulturze nie sprzyja :)

nudzisz.
        • igor_uk Re: To tylko pozornie o kinie, Igorczik. 17.04.11, 09:09
          borcia,jeb-koziolek takie durnoty wypisal,ze tego komentowac szkoda.Najwieksze dziela powstali za czasow ktore uwazaja sie za tyranie,chociaz by wspomniany przez ciebie film"Moskwa lzam nie wierzy",a ten pridurok pisze,ze "dyktatura, chocby ta lagodna, ja putinowska, nie sprzyja artyzmowi. ",a ty to powtarzasz.
      • mongolszuudan Re: Wanki kręca ! 17.04.11, 09:07
        Zajebali wy wszyscy - to co wy nieszczesni wiecie pod nazwa rosyjskie kibo - to chyba 1-2 proncetow rosyjskiego kino. O tym innem, ktore 99 procentow, wszelki polski duraczok naturalnie pojecia nie ma. Lecz pizdi za duzo.
        • igor_uk Re: Wanki kręca ! 17.04.11, 09:13
          mongol,tak oni i o tych 1-2% kina rosysjkiego wiedza tylko tyle,co przeczytaja w recenzjach i to u wacka.Przeciez te durni mowia o tym,o czym nie maja pojecia.
          • mongolszuudan Re: Wanki kręca ! 17.04.11, 10:02
            Ктo бы coмневaлcя. Извини, чтo кинyл cвoю репликy пoд твoим пocтoм, этo пoлyчилocь cлyчaйнo (caм дyрaк) и ни в кoем cлyчaе не oтнocитcя к тебе.
      • bywszy1 Re: Uprzedzam+ 17.04.11, 17:51

Jezeli jeszcze raz tak sie wyrazisz,to doniose.Zrobie to samo,coscie ze mna zrobili,chociaz Was nie ponizalem w sposob chamski,jak wyscie to robicie.Szanuj przeciwnika.Tak mnie pouczales?
        • igor_uk Re: Uprzedzam+ 17.04.11, 18:10
          o czym ty piszesz?
    • mara571 kasa, misu, kasa 17.04.11, 08:56
      czasy sponsoringu spod znaku Wydzialu Kultury KC KPZR sie juz dawno skonczyly.
      • j-k Re: kasa, misu, kasa 17.04.11, 09:00
        mara571 napisała:

> czasy sponsoringu spod znaku Wydzialu Kultury KC KPZR sie juz dawno skonczyly.

nie wiem/nie znaju
        w Polsze niet :)
      • br0fl0vski Re: kasa, misu, kasa 17.04.11, 09:08
        porogramowanie spoleczenstwa to delikatne i odpowiedzialne zadanie. wymagajace kosztow. stad wszedzie na calym swiecie dofinansowouje ste tz. tworcow kultury. pisarzy rezyserow itp. kultura nie powstaje oddolnie a odgornie
        • mara571 brof, kultura zawsze rozwijala sie dzieki 17.04.11, 09:45
          instytucji mecenasa kultury.
          Tymi mecenasami byly dwory krolewskie i ludzie bogaci. Czy Florencja bylaby tym czym jest, gdyby rodzina Medyceuszow?
          Owszem istnieje w dzisiejszych czasach instytucja mecenatu panstwowego, ale srodki sa bardzo skromne, "wystarczaja" z trudem na utrzymanie istniejacych instytucji kulturalnych.
          Na kulturze przez male k mozna niezle zarobic. Szczegolnie produkujac tzw blockbuster. Na takie produkcje pieniadze zawsze sie znajda. W Hollywood jest sporo bardzo zdolnych producentow, ktorzy z odpowiednim scenariuszem znajduja pieniadze, nawet bardzo duzo pieniedzy.
          • br0fl0vski Re: brof, kultura zawsze rozwijala sie dzieki 17.04.11, 09:53
            o tym uczono mnie w podstawowce. a zastanawialas sie kiedys dlaczego? czy tez zastanawialas sie dlaczego z pasja niszczono kultury krajow podbitych? czy przypadkiem nie chodzi w tym o swego rodzaju konformizm myslowy? o programowanie zachowania moich ulubionych "chamow"?

niedoceniasz roli "swietego drzewa" w roli ksztaltowania umyslow nie tylko w USA ale na swiecie
      • igor_uk Re: kasa, misu, kasa 17.04.11, 09:14
        mara,akurat w Rosji sporo filmow powstaje ze znacznym finansowym udzialem panstwa.
    • mara571 widzisz borrka, watek o kulturze 17.04.11, 09:21
      powoli przeksztalca sie w watek pokazujacy "kulture" uczestnikow dyskusji.
      Tez ciekawe.
      • br0fl0vski Re: widzisz borrka, watek o kulturze 17.04.11, 09:38
        co to kultura? z jakiego wydania slownika definicja?
        • br0fl0vski troche pozolklych gazet o fabrykowaniu kultury 17.04.11, 09:46
          en.wikipedia.org/wiki/Association_for_Cultural_Freedom
          www.voltairenet.org/article30039.html
          mara nic nowego pod sloncem. pomysl o tym gdy idzesz kupowac sobie ciuchy. skad wiesz w co sie ubrac?
        • mara571 Re: widzisz borrka, watek o kulturze 17.04.11, 09:54
          mnie chodzi o kulture osobista, konkretnie o sposob prowadzenia dyskusji przez niektorych.
          • br0fl0vski Re: widzisz borrka, watek o kulturze 17.04.11, 10:05
            sandiego.indymedia.org/media/2006/10/119695.pdf
            a to dla tych co nie lubia czytac i wola televizornie

www.youtube.com/watch?v=CFXLLopp8jc
            www.youtube.com/watch?v=jexp9A6QaDU&feature=related
            widzisz mara z borrka nie mozna dojechac nigdzie indziej tylko do rosji. co dziwi to to ze jest to osobnik (jesli nie grupa ludzi o ksywie borrka, to tez sie zdarza) osobnik relatywnie mlody stad ruskich pamietac nie moze i nie wiadoma co uformowalo mu zwoje mozgowe tak a nie inaczej. statystycznie biorac ruscy nie roznia sie od innych nacji , a to co im przypisuje borrka mozna przypisac innym nacja.
    • polski_francuz Rola kina 17.04.11, 09:34
      Kino wychowuje, a przynajmniej wychowywalo. Amerykanow w wierze ze sa dobrzy i zli, ze dobry czyn sie oplaca, i ze jest na ogol happy end. I ja takie filmy bardzo lubilem ogladac i do dzisiaj lubie.

Przestalem chodzic do kina jak Hollywood zaczal w siebie watpic. I takie filmy jak "America Beauty" zniechecaja i pokazuje takie zycie i takich ludzi, ktorych i ja znam. To po co mi do kina chodzic, wystarczy do pracy.

Pewnie i Rosjanie krecily by wychowywac narody w dumie z matuszki. Ale jakos mi niewiele filmow w pamieci zostalo. Zbyt nachalna propaganda na wykwintny polski gust? A moze tez wiekszosc Polakow znala prawde o codziennej ZSRR i sie nie dawala przekonac.

A dzisiaj? Mara, slusznie mowi o kasie. Zabraknie jej pewnie na olimpiade w Soczi i na dobre kino. Tym bardziej, ze ceny ropy skacza jak opetane.

A drugi element? Ano widze to z Polski, jak ludziom sie jako tako wiedzie, to kultury i sztuki nie potrzebuja. A i poziom dowcipow politycznych upada.

No wiec moze i Rosjanon, niebezposrednio dowodzac, ma sie sie nienajgorzej?

PF
      • borrka Overdose. 17.04.11, 10:10
        Moi Rodzice nie trawili kina sowieckiego - za duzo go bylo.
        Z podobnych przyczyn nie znosze siekaniny amerykanskiej ostatnich lat.

Kino moskalskie autentycznie lubie.
        Byc moze to genetyka - kobiety z mojej rodziny maja od pokolen falde wschodnia nad policzkiem.
        Tak wiec moze jestem genetycznie takim kacapo-mongolem.
        Wyje we mnie wschodnia tesknota stepowa, tesknie za dymem palonych chutorow i wrzaskiem gwalconych molodyci.

A to daje mi tylko kino rosyjskie.
        Nawet jesli nie doslownie.

• br0fl0vski Re: Overdose. 17.04.11, 10:12
          borrka ilu was tam jest w tej preznej brygadzie?
          • borrka Mnoho i nas nie dogoniat ! 17.04.11, 10:21
            kotomatrix.ru/images/lolz/2011/03/30/870319.jpg
            • br0fl0vski Re: Mnoho i nas nie dogoniat ! 17.04.11, 17:41
              tak tez myslalem , walczycie o dusze i umysly
        • mongolszuudan Re: Overdose. 17.04.11, 10:23
          borrka napisał:
          > Tak wiec moze jestem genetycznie takim kacapo-mongolem.

Wiec to ty jestes mongolokacapem. A dlaczego, gnoju, chciesz zapisac do twojej nacji jeszcze wieciej 200 nmilionow ludzi?
      • mongolszuudan Re: Rola kina 17.04.11, 10:19
        >>> A dzisiaj? Mara, slusznie mowi o kasie. Zabraknie jej pewnie na olimpiade w Soczi i na dobre kino. Tym bardziej, ze ceny ropy skacza jak opetane.

Chwala Bogu, ze w Rosji nie na i nie moze byc nic takiego jak formowanie spoleczecznej opinii z pomoca kino. Rosyjskie kino, nawet to, co finansowane przez panstwo, nie sa zadna ideologia, ale w najbardziej zlym przypadku - tania zabawa, a dla 1 procenta samych bezmozgich - zlym przykladem dla przeksztalczenia swojego zycia w pelnie gowno.
        • polski_francuz Pelne szczescie 17.04.11, 10:31
          Sa pewnie rezyserowie, ktorzy kreca bogo-ojczyzniane filmy. U was Nikita Michalkow (o ile pamietam) a w Polsce Andrzej Wajda. Ale sztuka i propaganda nie ida w parze. Moze kiedys jakis mlody, zdolny sie zalapie na finansowanie by moc cos nakrecic, ale ludzie z nazwiskiem, przede wszystkim o nazwisko dbaja.

Pytanie jest po co jest kino? Ano, dla mnie to jest rozrywka. I lubie jak mnie z zycia codziennego wylacza. I jeszcze jak sie dobrze konczy, to moje szczescie jest pelne.

PF
          • mongolszuudan Re: Pelne szczescie 17.04.11, 10:41
            No, nie wiem. Mysle, ze absolutnie nie mozna porównywać Micalkowa i Wajdu. Pierwszy po prostu szyzoid, drugi - stara się wyżyć w współczesnych politycznych i ekonomicznych warunkach, nawet jeśli dla tego należy robić różne goowno.
    • johnny-kalesony Re: Wanki kręca ! 17.04.11, 13:20
      A mnie ostatnimi czasy bardzo spodobał się "Piter FM" - pełna lekkiego wdzięku (jak sama główna bohaterka) film o uczuciowym mijaniu się pary młodych ludzi, których połączył zgubiony telefon ... Film jak na Rosję bardzo nietypowy, bo bez tych wszystkich rosyjskich ciężkości, melancholii i hieratycznych rozwaleń mentalnych, tych rozdrapań do krwi i głębi duszy ostatnich ...

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • borrka Obejrze. 17.04.11, 14:39
        Choc wole Moskwe.
        my-hit.ru/film/5447/online
        A zalecany dla amatorow Petersburga:).
        • borrka Na swoj sposob doskonaly film. 17.04.11, 17:38
          Niesamowita atmosfera i muzyka super.
          Zaraz mi sie przypomnialo, jak na Wyspie Wasilewskiej zabladzilem.
          Byly czasy.
          • borrka Wypada sie zgodzic... 17.04.11, 17:49
            nick тoнкc:
            чyдеcный фильм. co cмыcлoм.
            прямoе дoкaзaтельcтвo тoгo, чтo нaши режиccеры мoгyт cнимaть хoрoшее кинo, кoгдa не гoнятcя зa гoлливyдoм. гoрaздo лyчше чем бекмaмбетoвcкие фильмы c извечными cпецэффектaми. легкий, пoднимaющий нacтрoение, кoгдa вcпoминaешь o нем cрaзy yлыбкa нa лице пoявляетcя. в нем хoрoшo вcе: нacтрoение, aктеры, мyзыкa, cюжет. Бyдyчи oчaрoвaнa гoрoдoм Петербyргoм cчитaю, чтo тo, чтo этo именнo Питер, a не вcегдaшняя Мocквa, еще oдин плюc. Питер FM - этo мoй любимый фильм.
    • bywszy1 Re: ciebie tez uprzedzam+ 17.04.11, 17:54
      Tak jak i twego przyjaciela
      • bywszy1 Re: P.S+ 17.04.11, 17:56

Uprzedzam
        • bywszy1 Re: P.S.P.S+ 17.04.11, 17:58
          Powtarzam
          • bywszy1 Re: czy mnie tez tak wolno?czy tylko+ 17.04.11, 18:04
            domniemanym slowianom?
    • gosc_ze_smolenska Wanki domagaja sie prawa... 17.04.11, 19:52
      Borrka, masz absolutna racje: “Утoмленные coлнцем 2” i “Мы из бyдyщегo 2” sa zle, nawet mozna powiedziec jeszcze ostrzej: sa gownem. To sa typowe sequel’y, po bardzo dobrym pierwszym filmie widza oczekuje kompletne rozczarowanie po obejrzeniu sequela. “Мы из бyдyщегo 2” nie jest kwintesencja rosyjskich strachow historycznych i politycznych. To jest po prostu zly film, nakrecony, nawiasem mowiac, przez innego rezysera, niz tego co krecil pierwszego “Мы из бyдyщегo ”. Pierwszy film jest nieporownywalnie lepszy prawie pod kazdym wzgledem, naprawde warto zobaczyc. Ty natomiast zaczynasz od drugiego, ktory, trzeba zaznaczyc, mial rowniez bardzo zle opinie wsrod rosyjskich widzow. Z drugiej strony musisz zrozumiec, ze Rosja jak Polska czy kazdy inny kraj ma swiete prawo do produkcji gowna. Dlaczego kazdy kraj MOŻE krecic debilne filmy, tylko Rosja MUSI wytwarzac same arcydziela, nienaganne pod wzgledem historycznym dla kazdego widza, obojetnie w kraju czy za grananica, nawet bardziej dla widza zagranicznego, oraz wzgledem artystycznym, bo to PRESTIŻ nacji!? Pozwol nam produkowac kilka a moze nawet kilkanaszcie procent debilnych artystycznie, politycznie niepoprawnych, historycznie absurdalnych filmow, sztuk, powiesci i td. O to walczylismy w latach 90-ch.
      • borrka Gosciu Smolenski... 17.04.11, 20:12
        Rosja jest bez watpienia suwerennym krajem (nawet nie Chinami Polnocno-Zachodnimi).
        Jako taka moze krecic co roku n-ty remake "Jak hartowala sie stal" w 3D.
        Nie ukrywam jednak, ze byloby mi zal, bo wasza kinematografie lubie.
        Te komunistyczna tez.

Dlaczego pisze na ten temat na forum ?
        Wrodzona zlosliwosc + totalne zmeczenie kinem amerykanskim.
        Mam ochote podyskutowac o moskalskim, a jest faktem, ze dwa (powiedzmy) ostatnie lata byly takie sobie.
        Z mojego punktu widzenia, jesli dacie rade, mozecie krecic SAME arcydziela.
        Zezwalam.
        • gosc_ze_smolenska Re: Gosciu Smolenski... 17.04.11, 20:35
          Niestety musze Cie rozczarowac: kino rosyjskie podaza za amerykanskim. Wiec twoje zmeczeczenie kinem amerykanskim chyba (co najmniej w wiekszosci przypadkow) nie ukoi wspolczsne kino rosyjskie. Coz, globalizacja! Wiec polecam powrocic to starych sprawdzonych filmow radzieckich: bedziesz mial i dobra pocieche i sie ponabijasz ze starych stereotypow, co napewno uspokoi Twoja niebezpiecznie rozdwojona dusze rusofila i rusofoba.
          • igor_uk Re: Gosciu Smolenski... 17.04.11, 20:41
            gosc smolenski,a powiedz mi,dla czego to kino rosyjskie podaza za amerykanskim.
            Nie wiem ile masz lat i czy dobrze pamjetasz kino radzieckie,ale wtedy rowniez nakrecalo sie sporo gniotow propagandowych.Czy zapomniales(lub nie wiesz) ile wtedy krecili filmow o ktorych dzis nikt i nie wspomne,wlacznie z aktorami ktore musieli w nich grac? My pamjetami tylko "Sud'ba czelowieka" lub " Briliantowaja ruka",ale o gniotach propagandowych zapominali odrazu,jak tylko wychodzili z kinoteatrow.
            • gosc_ze_smolenska Re: Gosciu Smolenski... 17.04.11, 21:02
              dlaczego kino rosyjskie wzoruje sie na amerykanskim? (podobnie: dlaczego moda wzoruje sie na Paryzu? a dlaczego KHL wzoruje sie na NHL?) Jak Rosja bedzie produkowala dla swoich 142 mil.mieszkancow co najmniej polowe tego, co kreci Hollywood dla swoich 300 mil mieszkancow, wtedy, jestem gleboko przekonany, swiat bedzie sie wzorowal na nas. Naprawde nie uwazam, ze za czasow Zw.Radzieckiego powstawaly same arcydziela, ale tych zlych fimow po prostu juz nie ma. Sa zapomniane. Wiec kto bedzie ogladal to, czego nie ma? Co prawde tendencyjne politycznie filmy radzieckie, z tego jest dostepne, (albo tak zwana чернyхa z lat 90ch) od czasu do czasu puszcza sie w telewizji polskiej. Dlaczego? Chyba w celach poprawnego wychowania, ale to jest ich sprawa.
              • igor_uk Re: Gosciu Smolenski... 17.04.11, 21:09
                gosc smolenski, ogladam wiekszosc nowosci kina rosyjskiego (dzieki portalam online) i tak naprawda nie zauwazylem,zeby kino rosyjskie podazala za kinem amerykanskim.Oczewiscie trafiaja sie gnioty wzorowany na amerykanskiej produkcji,ale to raczej wyjatki.
                Rosyjskie producenci jak juz produkuja gniote,ale to swojskie,typowo rosyjskie gnioty-tak mi sie wydaje.Ale nie mamy o co spierac sie,tak mi sie wydaje.Goowno ono i w Afryce goowno.
                • borrka Igorczik zastygl na etapie... 17.04.11, 22:08
                  Nu pogodi zajka !

Ale wyjatkowo musze sie z Nim zgodzic.
                  Ruskie filmy sa inne.

Nie mowie o tym najgorszym chlamie - w tym wypadku wszystko jedno, czy to Mikey Corleone, czy moskiewska bratwa.
                  Ale ta troche wyzsza klasa amerykanska, jest moze bardziej atrakcyjna na pierwszy "rzut oka", lecz NIGDY nie mam checi powrotu do tych filmow.
                  Ruskie chetnie ogladam ponownie i wylapuje pewne niuanse.

Oczywiscie nie dotyczy to wszystkich filmow.
                  Wspomniany "Admiral" moglby byc holywoodzki - tylko Kornilowa zastapic generalem Lee, a Syberie plenerami z Luizjany.

• igor_uk Igorczik zastygl ,a borcia chla... 17.04.11, 22:11
                    borcia,"Nu zaec pogodi" to rowniez arcydzielo.
                    • borrka Obejrzales, Igorek, Питер FM ? 17.04.11, 22:23
                      Dla mnie taka wspolczesna wersja Вoкзaл для двoих .
                      Banalna, ale optymistyczniejsza.
                      OK w sumie.

• igor_uk Re: Obejrzales, Igorek, Пит 17.04.11, 22:43
                        ZNie ogladalem jeszcze.
                        Musiales przypomniec o "Вoкзaл для двoих" ? Znow mnie ogarnal smutek po Lusie.
                  • borrka Kolczaka, oczywiscie:) 17.04.11, 22:15

• igor_uk Re: Kolczaka, oczywiscie:) 17.04.11, 22:23
                      Borcia,znam lepsza wersje filma "Admiral".
                      Masz,poogladaj sobie.
                      • borrka Parodia super. 17.04.11, 22:38
                        Gdybym ja cos w tym stylu napisal/powiedzial, zaraz by mnie czekisci forumowi okrzykneli rusofobem szargajacym czesc Matuszki.
                        • igor_uk Re: Parodia super. 17.04.11, 22:45
                          To nasze prawo smiac sie z siebie.Ty smiej sie z siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka