Dodaj do ulubionych

na Białorusi ludzie wykupują ocet

21.05.11, 10:04
W Mińsku ludzie "wykupują produkty, które można długo przechowywać" - donosi gazeta. W jednym ze sklepów sprzedawczyni opowiada, że ludzie: "rozchwytują mąkę, cukier, sól i ocet". W sklepie od rana sprzedano też prawie wszystkie paczki niedrogich makaronów - donosi "Komsomolskaja Prawda".

Urzędnicy państwowi zapewniają, że nie ma powodów do paniki.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9634624,Panika_cenowa_na_Bialorusi__ludzie_wykupuja_ocet.html
Obserwuj wątek
    • borrka Skutek braku montowni Balcerowicza. 21.05.11, 10:44
      Msci sie brak reform gospodarczych w mega-kolchozie Lukaszenki.
      Bialorusini, to pracowici i dobrze zorganizowani ludzie.
      Polozenie na granicy systemow sprawia, ze ich kraj staje sie przedmiotem gier politycznych, a stan gospodarczy zalezy od kaca kremlowskich aparatczykow.
      • eva15 Bądą rosyjskie montownie, nie martw się 21.05.11, 11:58
        borrka napisał:

> Msci sie brak reform gospodarczych w mega-kolchozie Lukaszenki.
        > Bialorusini, to pracowici i dobrze zorganizowani ludzie.
        > Polozenie na granicy systemow sprawia, ze ich kraj staje sie przedmiotem gier p
        > olitycznych, a stan gospodarczy zalezy od kaca kremlowskich aparatczykow.

I od kaca Zachodu, który zdegustowany brakiem możliwości przejęca białoruskiej gospodarki zakręcił Łukaszence (via MFW) kurek z pieniędzmi.
        Głupota EU (napędzana w znacznym stopniu głupotą polskich elit politycznych) doprowadzi do sukcesu Rosji. Teraz Rosja, nie MFW, da kasę w zamian za prywatyzację.
        Polsce udało się przeprowadzić wielki plan prywatyzacji Białorusi dla ruskich oligarchów.
        Mądrość Sikorskiego zawsze podziwiałam.
        • eva15 Re: Będą rosyjskie montownie, nie martw się 21.05.11, 12:02
          Borrcia pomyśl tylko, jak długo gimnastykowała się Rosja, by się dobrać do białoruskiego "miodu"?
          Łuka zwodził i uwodził, bo miał alternatywę. A teraz dzięki MFW i jego decyzjom Putin pojechał w ub. tyg. do Mińska na gotowe. Myślę, że na Kremlu wypito "Krimskoje szampanskoje" za zdrowie Sikorskiego i paru innych.
          • wojciech.2345 Re: Będą rosyjskie montownie, nie martw się 21.05.11, 12:06
            eva15 napisała:
            > Putin pojechał w ub. tyg. do Mińska ...
            ------------------------------------
            Zapewnił dostawy octu na najbliższe miesiące?

Żałośnie kompinujesz.

• j-k Tu masz racje , Evcia 21.05.11, 12:09
          gdy ruscy przejma MAZ (minskij avtomobilnyj zawod) produkujacy i tak wielkie ciezarowki
          w 90 % na potrzeby Rosji, to bedzie tego pierwszy przyklad.

Historia zatoczyla kolo.
          Lukaszenka byl wczesniej za zjednoczeniem z Rosja
          potem poszedl za glosem Narodu i zjednoczenia na warunkach rosyjskich odmowil.
          dzisaj zjednoczenia nie bedzie,

za to Bialorus stanie se kolonia Rosji i rezerwuarem sily roboczej dla niej
          (jest nia juz Ukraina)

bo przeciez Unia kasy nie podypie , gdyz nie ma.

• borrka Bialorus nie przestala byc kolonia Rosji. 21.05.11, 12:26
            Rosja stancjonuje wojska na Bialorusi.
            Kontroluje lwia czesc eksportu Minska i to to bez potrzeby jakichs zabiegow specjalnych.

Jesli Rosja nie zmieni swej koncepcji geopolitycznej i nie zrezygnuje z bredni Dugina, na korzysc sztucznych szczek dla babuszek z Miedwiedkowa, czarno widze przyszlosc Bialorusi.

PS. A Sikorski, doprawdy nie ma tu ZADNEGO znaczenia.
            • j-k nie - byla polkolonia :) 21.05.11, 12:38
              Jednak z wrowadzeniem wojsk rosyjskich pytano Lukaszenke o zdanie i o zgode.

Po przejeciu najlepszych kaskow gospodarki pytac o zdanie go przestana

i wtedy stanie sie pelna kolonia :)
            • eva15 Zbrojne ramię zachodnich gospodarek 21.05.11, 12:56
              borrka napisał:

> Rosja stancjonuje wojska na Bialorusi.

Ha, ha, widzę borrcia, że słusznie dostrzegasz, iż Zachód swoje inwestycje zabezpiecza najpierw rozstawieniem swoich wojsk (a najlepiej przyjęciem "demokratyzowanego" kraju do NATO), a z tym na Białorusi byłoby trudno. Dlatego był pomysł z "rewolucją", ale nie wypalił.

Niemniej nawet przy obecności wojsk rosyjskich Niemcy i inne kraje zach. inwestują na Białorusi i chciałaby znacznie więcej, podobnie jak chcłabyby wziąć udział w prywatyzacji. Wszystko to jednak pod niezbywalnym warunkiem, że Białoruś zgodziłaby się na unijne ramy prawno-gospodarcze dla takich inwestycji - to by jakoś (mimo braku wojsk) zabezpieczało wielki kapitał.

Białoruś była dotąd rosyjską pół-kolonią. MFW (z wydatną pomocą polskich polityków) zrobi z niej najprawdopodobniej kolonię pełną. W ub. tyg. ten proces się zaczął.

Nieładnie mówić, że Sikorski nie ma tu ZADNEGO znaczenia. ma, ma, przydał się Kremlowi jak znalazł. To właśnie w dość sporym stopniu dzięki Polsce EU i MFW położyły lagę na Łukaszenkę i postawiły go pod ścianą (rosyjską).
              • eva15 Wkrótce padną polskie zakazy wizowe dla Białorusi 21.05.11, 13:05
                Ha, ha, przyszło mi do głowy, że jeśli Putin na koniec udanego procesu prywatyzacji Białorusi rozda każdemu Białorusinowi rosyjski paszport w nagrodę, to polskie zakazy wpuszczania Białorusinów do PL i tym samy do EU (Schengen) padną z hukiem.
                Bo chyba nie myślisz, że dzielny Sikorski wymusi na EU zakaz wydawania wiz dla obywateli rosjskich?
                • borrka Fantazjujesz, Efcia. 21.05.11, 13:15
                  Chlopaki z Kremla najwyrazniej naczytaly sie Jadzki Staniszkis i probuja budowac imperium sieciowe.
                  Chwala im (i Jadzce) za to !
                  To duzo lepsze, niz Suworowskie sztyki.

Ja jestem optymista i licze na normalizacje stosunkow Zachodu z Rosja.

Bo prawdziwe sukcesy odnosi nie Rosja i Dugin, lecz post-postmodernistyczny neoliberalizm, ktory sprawia, iz Wanki gwaltownie upodobniaja sie mentalnosciowo do swych (niedoscignionych) wzorcow nad Potomakiem.

To w zaufaniu powie Ci nawet Igorczik.
                  Znikl jakos - moze nakarmili go polonem za wybryki na forum ?
                  • eva15 Re: Fantazjujesz, Efcia. Eee tam 21.05.11, 13:21
                    Rozdanie paszportów jako koronacja procesu to rzecz zupełnie prawdopodobna.

Natomiast co do neoliberalizmu w Rosji to masz rację tyle, że ja to już od dawna mówię.
                    • wojciech.2345 Re: Fantazjujesz, Efcia. Eee tam 21.05.11, 13:26
                      eva15 napisała:
                      > Natomiast co do neoliberalizmu w Rosji to masz rację tyle, że ja to już od dawna mówię.
                      --------------------------------------------
                      Klocki w które bawią się chłopcy znad Potomacu mają kilka wieków.
                      No powiedzmy jakieś 4 wieki.

Jesteś pewna, że chłopcy z Łubianki pojęli arkana tej sztuki?
                      • eva15 Rosyjska Białoruś to dla Niemiec dobre rozwiązanie 21.05.11, 13:32
                        Borrcia, jest jeszcze jeden obok Rosji beneficjent polskiej polityki. Dla Niemiec rosyjska Białoruś to dobre rozwiązanie, oni prędzej dogadają się z Rosją niż z PL i całą tą porąbaną EU-biurokracją. Ruskie dadzą im udziały w firmach białoruskich a oni dadzą technologię. I po krzyku.

A na koniec Łuka będzie się przechadzał z rosyjskim paszportem po Warszawie.
                      • eva15 Geniusz wojciecha, wielka uciecha 21.05.11, 13:52
                        wojciech.2345 napisał:

> eva15 napisała:
                        > > Natomiast co do neoliberalizmu w Rosji to masz rację tyle, że ja to już
                        > od dawna mówię.
                        > --------------------------------------------
                        > Klocki w które bawią się chłopcy znad Potomacu mają kilka wieków.
                        > No powiedzmy jakieś 4 wieki.

Powaażnie, bystrzaku? To już Indianie w XVI, XVII w. bawili się w te klocki na Wall Street? Czego ty jeszcze nie wymyślisz, jak tylko pomyślisz.
                  • polski_francuz Igor przegral 21.05.11, 13:22
                    i sie wycofal ze wstydu.

PF
                    • mara571 daj spokoj 21.05.11, 13:27
                      wroci z urlopu to nam opowie, gdzie byl i co widzial.
                      • polski_francuz Urlop? 21.05.11, 13:35
                        Niech bedzie. Mnie go nie brakuje. Frakcja moskiewska oslabiona i ja sie martwic tym nie bede.

PF
                        • igor_uk Wrocilem! 21.05.11, 17:42
                          P_F,wrocilem (niestety dla ciebie samolot nie spadl).Bylem na Ukrainie i nie mam dla ciebie zadnych dobrych wiesci - wplywy Rosji tam rosna (widac to na kazdym kroku),jezyk rosyjski ma sie bardzo dobrze,ludzi maja dosyc politykinerstwa,ich goowno obchodzi do kogo naleza fabryki-najwazniejsze,zeby byla praca,a ta jest tam,gdzie jest kapital rosyjski.

p.s. Chyba jednak klamiesz,ze nie brakuje cie mnie.Jak by tak bylo naprawde,to by nie pisales by nic na moj temat.
                          • polski_francuz Nie pisales 21.05.11, 17:49
                            ale odpowiadales.

Ukraina jest bardziej pozadana przez matuszke niz Bialorus ale i ona budet nasza. Znaczy sie polska:)

No to pozywaj charaszo z prazdnikiem.

PF

• igor_uk Re: Nie pisales 21.05.11, 18:05
                              P_F,jak mozno zrozumiec twoi slowa,ze nie pisales,ale odpowiadales? Jak mozno odpowiadac,nie piszac?
                              Co dotyczy "waszej",czyli polskiej Bialorusji ,czy Ukrainy,to widac ze chlasz ostro .

p.s.O jakim prazdnikie wspomniales?
                              • polski_francuz Re: Nie pisales 21.05.11, 18:58
                                Odpowiadales na uwage borki.

Na zgnilym zapadzie klasa pracujaca wywalczyla wolna sobote. Nie musze zatem, jak codzien, czyscic ubikacji na dworcu Paris Nord. I dla mnie sobota to prazdnik.

Lud pracujacy Bialorusi i Ukrainy wie z ktorej strony wieje wiatr wolnosci i swobody. Brutalne ataki kapitalistow rodem z Kremla go nie zwioda. O nie!

PF
                                • igor_uk Re: Nie pisales 21.05.11, 19:05
                                  P_F,wylecialem na Ukraine 13 maja i na zadne uwagi Borci nie odpowiadalem.

p.s. cos mi sie wydaje,ze ta sobota jest dla ciebie pierwsza wolna i dla tego jest dla ciebie prazdnikiem,dla mnie to norma,ze w sobote nie pracuje sie.
                    • pimpus18 Re: Igor przegral 21.05.11, 13:31
                      polski_francuz napisał:

> i sie wycofal ze wstydu.

Ja myślę, że on tu jeszcze rychło wróci.
                      Nie pozdwowił przecież wszystkich adwersarzy pożegnalnym fuckiem.

Sprawy sercowe pewnie go znowu bardzo zajmują.

• polski_francuz Sprawy sercowe? 21.05.11, 13:36
                        naczytales sie o DSK pewnie.

Dla mnie poczul sie okrazony i sie wycofal.

PF
                  • pimpus18 Borrat, napisz coś o rurze! 21.05.11, 13:26
                    Już dawno nie pisałeś.

Pisz też więcej hymnów na neoliberalnych palantów - bo możesz nie zdążyć i ta balcerowiczowska perwersja prędzej orła wywinie.

Zostaniesz znowu jak z tą rurą - jak ostatni samotny palant!
                    • mara571 zdradz mi jedna tajemnice: 21.05.11, 13:36
                      gdzie u borrki znalazles "hymny na czesc neoliberalanych palantow"?
                      • pimpus18 Re: zdradz mi jedna tajemnice: 21.05.11, 13:46
                        mara571 napisała:

> gdzie u borrki znalazles "hymny na czesc neoliberalanych palantow"?

Właśnie piszę, że to mi u tego klauna brakuje.

Tobie mogę zdradzić przy okazji, że on się nazywa Michalkiewicz.

Mogłabyś wreszcie do kurii niędzy poprawić ten błąd, bo się pochlastać można, jak się na to patrzy.
                        • mara571 Re: zdradz mi jedna tajemnice: 21.05.11, 13:54
                          masz racje, poprawilam.
                          • pimpus18 Re: zdradz mi jedna tajemnice: 21.05.11, 14:02
                            Spasiba
              • wojciech.2345 Re: Zbrojne ramię zachodnich gospodarek 21.05.11, 13:12
                eva15 napisała:
                > Nieładnie mówić, że Sikorski nie ma tu ZADNEGO znaczenia. ma, ma, przydał się Kremlowi jak znalazł. To właśnie w dość sporym stopniu dzięki Polsce EU i MFW położyły lagę na Łukaszenkę i postawiły go pod ścianą (rosyjską).
                -----------------------------------------------
                Gołąbeczko
                Rosja i Białoruś dryfują. Białoruś bardziej swobodnie.
                Rosja nie ma oferty cywilizacyjnej.

A co to takiego jest "rosyjska oferta cywilizacyjna"?
                Ano styl życia na rosyjskiej prowincji.
                Tego nie chce każdy myślący racjonalnie.

Kompinuj dalej.

PS. Słusznie postrzegasz Sikorskiego jako pisklę wychowane na Zachodnich salonach. Ale myślę, że przesadzasz w ocenach jego roli.
        • borrka Rosyjskie montownie matrioszek ? 21.05.11, 12:12
          Rosja nie dysponuje technologia.
          Jesli jakas kupi na Zachodzie, to dla siebie.
          Nie dla bat'ki.
          • j-k Tym razem, Borka 21.05.11, 12:21
            wyjatkowo brak zgody, Borka :).

Evcia chyba jednak nie o technologiach mowila.
            Nie potepiam Sikorskiego.
            probowal przekonac Unie i namowic ja do pomocy Bialorusi i "zmiekczenia" rezimu Lukaszenki.
            To sie nie udalo, z racji klopotow wewnatrz samej Unii
            I dzis Rosja ma calkowicie wolna reke wobec Bialorusi.
            Zjednoczenia nie bedzie , bo po co brac sobie na utrzymanie 10 mln gab ?
            z to Rosja wykupi wszystko co najcenniejsze na Bialorusi (MAZ, gazociagi itd...)
            i zrobi sobie z Bialorusi kolonie, pozostawiajac prezydentowi tego kraju (jakiemukolwiek)
            role zarzadcy.
          • eva15 Re: Rosyjskie montownie matrioszek ? 21.05.11, 13:01
            Nie martw się tak bardzo. Białoruskie ciężarówki sprzedają się świetnie (bez zachodnich technologii) a w prod. nawozów potasowych Białoruś jest 2. na świecie potentatem - też bez zachodnich technologii. Jescze mniej zachodnich technologii potrzeba do białoruskich rur z ruskim gazem.
            Będzie dobrze, borrcia.
            • polski_francuz Ewcia 21.05.11, 13:04
              ze ci tak temat zmienie. Salatke polewasz bialoruskim octem, czy wolisz polewac olejem z oliwek?

PF
              • eva15 P_fcia, 21.05.11, 13:06
                polski_francuz napisał:

> ze ci tak temat zmienie. Salatke polewasz bialoruskim octem, czy wolisz polewac
                > olejem z oliwek?

Od kiedy ocet i oliwa to produkty substytucyjne w sałatce?
                • polski_francuz Widze, ze sie znasz na rzeczy 21.05.11, 13:20
                  no i kto by powiedzial?

Bon appetit, zatem.

PF
            • j-k Nie bedzie, Evcia :) 21.05.11, 14:42
              eva15 napisała:

> Nie martw się tak bardzo. Białoruskie ciężarówki sprzedają się świetnie
              (bez zachodnich technologii)

- tak, gdyz Bialorus (MAZ) produkuje je prawie wylacznie na potrzeby Rosji

a w prod. nawozów potasowych Białoruś jest 2. na świecie

- a to jakas super technologia ?

> Będzie dobrze, borrcia.

- nie, Evcia, bedzie zle. Bialorus, wobec slabosci Unii
              z polkolonii stanie sie kolonia Rosji.

Tfu(j), ja zawsze, Dr. J.K.
              chemik i ekonomista.
        • johnny-kalesony Re: Bądą rosyjskie montownie, nie martw się 21.05.11, 12:15
          Montownie, ale czego? Gazu?

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
        • mara571 obawiam sie, ze nie zrozumialas 21.05.11, 13:12
          bialoruskiego eksperymentu: on byl tak dlugo mozliwy, jak dlugo Rosja zgadzala sie na subwencjonowanie Bialorusi.
          Pod wczorajszym wspolnym "dzielem" red. Kublika i Radziwonowicza mozna przeczytac wpis asperamanka podsumowujacy "sukcesy gospodarcze Bialorusi".
          forum.gazeta.pl/forum/w,904,125369645,125370318,Autor_moze_sie_zna_na_polityce_postradzieckiej_.html
          Ja tez pisalam o niskich cenach energii jako podstawie funkcjonowania gospodarki Bialorusi.
          Ty natomiast zapewnialas nas, ze prywatyzacja na Bialorusi nastapi na warunkach jakie ustali rzad w Minsku.
          • eva15 Eureka 21.05.11, 13:46
            Rzeczywiście, bardzo to odkrywcze, że Rosja cały czas subwencjonowała Białoruś.

To wiadomo, ale póki Rosja dawała kasę a Łuka miał jeszcze w dodatku zachodnią alternatywę i mógł lawirowa . Ne przeprowadzał więc prywatyzacji na zasadzie wyprzedaży lecz robił ją, na ile mógł, na warunkach Mińska. W przeciwieństwie do PL przy prywatyzacji brał KILKA różnych firm konsultingowych, w tym własną (tak, tak) oraz rosyjskie, banków zachodnich (Deutsche Bank) i Rotshilda. Wybierał najlepsze wyceny i umiał handlować, np. tak sprzedał udziały w bankach białoruskich. Rosjanie też je otrzymali ale nie po cenach wg własnych wycen.

Sytuacja zmieniła się drastycznie, gdy Rosja przycięła subwencje, a MFW prawie jednocześie (tak jakby chciał pójść jej na rękę) przyciął kurek z kredytami. Teraz, jeśli się nic nie zmieni, Łuka ma już tylko jednego kontrahenta, stoi pod ścianą, a dalsza prywatyzacja będzie się już odbywać na warunkach rosjskich a nie Mińska. I nie Zachodu.

• mara571 zgadza sie 21.05.11, 14:06
              czyli eksperyment sie jednak nie udal.
              Wkrotce moze sie okazac, ze Herr7 mial racje. Zobaczymy, co i ktory oligarcha kupi.
              Niepowodzenie eksperymentu Lukaszenki wskazuje, ze zaden kraj nie ma szans na tzw. trzecia droge.
              • eva15 Re: zgadza sie 21.05.11, 14:14
                Łukaszenko miał szansę, ale wygląda na to, że przegiął, grał na obie strony za wysoko tracąc poczucie realizmu - Białoruś to mały kraj, a nie światowa potęga. Małe kraje mają to do siebie, że zawsze są od kogoś zależne, pytanie tylko na JAKICH warunkach. Tymczasen on chciał być maksymalnie niezależny, zamiast starać się być możliwie najmniej zależnym. I na dodatek liczył na to, że inni będą mu tą niezależność oraz zaczepki i prowokacje ciągle finansować.
                • mara571 w tym dziesiecioleciu 1:0 dla Rosji 21.05.11, 14:22
                  nastepna rozgrywka to Serbia.
                  • eva15 Re: w tym dziesiecioleciu 3:0 dla Rosji 21.05.11, 14:25
                    Osetia, Abchazja, Białoruś.
                    • eva15 Re: w tym tysiącleciu 3:0 dla Rosji 21.05.11, 14:28
                      Sorry, w tym 1000- leciu. A ono dopiero się zaczęło....
                    • mara571 nie 1:0, bo Abchazja i Osetia 21.05.11, 14:29
                      to twory XX wieku z czasow rozpadu ZSSR.
                      • eva15 Nonsens 21.05.11, 14:32
                        Ze co? A Białoruś to niby jaki twór? Z którego wieku?
                        • mara571 Re: Nonsens 21.05.11, 14:50
                          z XX, ale podbity gospodarczo w XXI...
                          • eva15 Re: Nonsens 21.05.11, 14:53
                            Taak? Sama piszesz, że Białoruś zawsze zależała od rosyjskich subwencji, co zresztą prawda.
                            • mara571 panstwo 21.05.11, 18:33
                              czy spotkalas juz czlowieka z wiza do Uni wbita w paszport wydany przez Abchazje lub Osetie?
                              Ja widuje czasami Bialorusinow, ktorzy Niemcy odwiedzaja.
                              A subwencje to wylacznie decyzja polityczna: byl czas, ze Bialorus mogla kupic rope i gaz po cenach rosyjskich, ale sie skonczyly. To jest swiadoma decyzja Kremla. Czas pokaze, co oznacza przejecie firm przez Rosjan dla pracownikow.
                • borrka Efciu... 21.05.11, 14:27
                  Na Bialorusi wszystko jest za ruska kase.
                  Gdyby nie Rosja, nie byloby wzglednie porzadnego Minska i nowych budynkow, dawno padlby rachityczny przemysl, a Lukaszenko wrocilby do kolchozu.

Ty nazywasz to niezaleznoscia i gra polityczna.

To sa czasem urojenia (Bialorus partnerem Rosji), czasem maniackie pomysly Bat'ki (wannabe prezydenta Federacji ZBiR).
                  Przewaznie posluszne ruchy marionetki zakrecajacej kurki, bo Wowie nie wypada.
                  • eva15 Borrcia, 21.05.11, 14:31
                    Przecież piszę, że Białoruś funkcjonowała dzięki rosyjskim subwencjom. Zamiast podskakiwać i jednocześnie brać kasę od tych, których obraża Łuka miał możliwość zajęcia się sensownie gospodarką. Mógł uniknąć prywatyzacji-wyprzedaży na rzecz prywatyzacji z głową. Zaczął to nawet całkiem sensownie robić, ale zupełnie bezsensownie cały czas pogrywał wobec Rosji i EU też zresztą. Tylko pokorne cielę dwie matki ssie.
                    • borrka To nieporownywalne. 21.05.11, 14:40
                      Decydujace srodki plynace w rozny sposob z Rosji i grosze z Zachodu.

A teraz Rosja przestanie dawac, bo woli zmarnowac u siebie.
                      Nawet nie na znane Ci babuszki.
                      Na car-puszki.
                      • eva15 Re: To nieporownywalne. 21.05.11, 14:52
                        Owrotnie. Teraz po przerwie Rosja znów zacznie dawać. ale już w zamian za firmy. Putin już obiecał 1 miliard, po udanych rozmowach (prywatyzacjynych).
        • dystans4 Re: Bądą rosyjskie montownie, nie martw się 22.05.11, 00:30
          Dokładnie tak.
          Pozdrowienia
          bul.
    • polski_francuz Ocet? 21.05.11, 12:29
      no i co z tym octem? Salatke mozesz polac to wszystko. Jeszcze rozumiem alkohole...

Sorry wojciechu za ten kulinarny wpis, ale wlasnie robie obiad:)

Pozdro

PF
      • wojciech.2345 ocet to ikona 21.05.11, 12:37
        HISTORIA I WSPOMNIENIA

Zajmuje honorowe miejsce w każdej opowieści o czasach PRL. Największa spożywcza ikona tego okresu razem z wyrobem czekoladopodobnym. W czasach kiedy z powodu „przejściowych trudności w zaopatrzeniu" w sklepach klientów witały puste półki i nagie haki, ocet był towarem, którego nigdy nie brakowało.

www.spodlady.com/prod_191_Ocet_z_polki_sklepowej_PRL.html
        • pimpus18 Re: ocet to ikona 21.05.11, 13:43
          wojciech.2345 napisał:

> HISTORIA I WSPOMNIENIA
          >
          > Zajmuje honorowe miejsce w każdej opowieści o czasach PRL. Największa spożywcza
          > ikona tego okresu razem z wyrobem czekoladopodobnym. W czasach kiedy z powodu
          > „przejściowych trudności w zaopatrzeniu" w sklepach klientów witały puste
          > półki i nagie haki, ocet był towarem, którego nigdy nie brakowało.
          >
          > rel="nofollow">www.spodlady.com/prod_191_Ocet_z_polki_sklepowej_PRL.html

Przynajmniej wtedy nie trzęśli dupą każdego dnia, że ich z roboty wypier....lą, że do garnka nie będą mieli co włożyć, że z mieszkania wyje.bie komornik na zbity pysk na bruk, że o związkach zawodowych to lepiej zapomnieć, że coraz bardziej nawet do kościoła nie chce się chodzić, a w telewizji zamiast komuchów mają celebrytów do oglądania.

Postęp?

Chyba liczyli na więcej.
      • pimpus18 Re: Ocet? 21.05.11, 13:35
        polski_francuz napisał:

> no i co z tym octem? Salatke mozesz polac to wszystko. Jeszcze rozumiem alkohol
        > e...
        >
        > Sorry wojciechu za ten kulinarny wpis, ale wlasnie robie obiad:)
        >
        > Pozdro
        >
        > PF

W szołowizji czasem (mimo wszystko nie da się tego uniknąć) pokazują stare filmy dokumentalno-fabularne z okresu komuny i ci tam nie wyglądają bynajmniej, jakby żywili się głównie octem.

Porównanie z tych szajsem, który teraz kręcą, już nie uciśnieni i nie cenzurowani (ponoć) "artyści" wychodzi też jakoś na korzyść komuchów.

• polski_francuz Tourner au vinaigre 21.05.11, 13:43
          Alkohol (etanol) utleniony zamienia sie w ocet:

CH3-CH2OH + O2 ←→ CH3-COOH + H2O + 348 kJ

I smakoczulym Francuzom dal to powiedzenie co w tytule dalem. W praktyce niektore bakterie typu Acetobacter zamieniaja dobre wino wlasnie w ocet. Stad powiedzenie "vin + aigre".

A serio kupuje jeden ocet na rok ( i jeszcze) i by mi do glowy nie przyszlo sie w ocet w trudnych czasach zaopatrzac.

Ziemniaki to co innego. Bez ziemmniaka (nie mowie o kartoflu), prawdziwy Polak traci swoja meskosc!

PF
          • pimpus18 Re: Tourner au vinaigre 21.05.11, 13:53
            Masz na myśli: zamienić się w coś gorszego.

Ale to już nie XVIII wiek i francuski odchodzi coraz bardziej w przeszłość.

Mnie się PRL z octem w ogóle nie kojarzy. Neoliberalne palanty zupełnie przeginają pałę - zamiast udowadniać w czym są lepsi, pokazują coraz bardziej nachalnie, w czym komuchy były gorsze.

To nie jest w dobrym guście.
            • polski_francuz Octem nie pozyjesz 21.05.11, 14:02
              ale masz racje mowiac "Masz na myśli: zamienić się w coś gorszego"

To bardzo wtorny produkt. I malo uzyteczny w zyciu codziennym.

PF
              • mara571 mylisz sie P_F, 21.05.11, 14:09
                bo zapomniales, ze ocet jest uzywany w procesie konserwacji jarzyn. Bialorusinki jeszcze potrafia zrobic zapasy na zime z jarzyn uprawianych w przydomowym ogrodku lub na dzialce.
                • polski_francuz Mam z toba problem 21.05.11, 14:24
                  mara.

Piszesz rozsadnie i znasz sie na rzeczy. Ale obawiam sie, ze Ty sie obawiasz sily wyzszej. Ktora przyjdzie i Cie ukara. Odwagi pan Bog wymaga od Polakow a nie od Polek, ale mnie to troche przeszkadza, mowiec szczerze.

Co do tego uzycia octu nie wiedzialem. Mea culpa.

PF
    • borrka Podsumowujac. 21.05.11, 14:13
      Nikt nie bedzie specjalnie walczyl o Bialorus.
      Zachod nie wie, co to takiego.

Rosja dramatycznie upodabnia sie do biednych krajow zachodnich, w rodzaju Brazylii.
      Przejela powierzchownie zachodnia mentalnosc w gospodarce.
      Religijne odrodzenie sie skonczylo - nikogo nie obchodzi, a cerkiew przestala byc "trendy".
      Liczy sie kasa i bardzo watpie w chec "oligarchow" wkladania pieniedzy w bialoruskie piaski, laski i karaski.
      Tam niewiele jest, a ludzie sami pojada.
      Do Rosji, na Zachod.

To smutne, ale pewnie tak bedzie.
      Bez wielkich gestow politycznych.
      • eva15 Borrcia, podsumowujac -przyszłość EU na Białorusi. 21.05.11, 14:22
        Możliwy scenariusz:
        Rosjanie przejmą, co jest do przejęcia. Łupami podzielą się z Niemcami (udziały w zamian za technologie), reszta EU obejdzie się smakiem, a Barroso nie będzie mógł do niczego na Białorusi się wtrącać (ku niemieckiej uldze).
        Białorusini dostaną rosyjskie paszporty i będą grać Sikorskiemu i EU na nosie.

Tak to jest jak się w EU oddaje sprawy Wschodu w ręce "specjalistów" od Wschodu. Myślę, że to "Krimskoje" Rosjanie wypiją razem z Niemcami za polskich speców.
        • borrka Dla Niemcow sprawa nie jest warta ... 21.05.11, 14:34
          nawet enerdowskiego Sektu Rotkäppchen:).

Powtarzam - na Bialorusi nie ma nic.
          Maly, biedny rynek.
          Dawno podzielony.

Ruscy juz osiagneli, czego chca.
          Jest w tym jeszcze troche slowiansko-imperialnego sentymentu, ale czym bardziej Rosja sie "westernizuje", tym mniej.
          • eva15 Mało wiesz o Niemczech i ich inwest. na Białorusi 21.05.11, 14:49
            amborrka napisał:

> nawet enerdowskiego Sektu Rotkäppchen:).
            > Powtarzam - na Bialorusi nie ma nic.

Powtarzasz, bo mało wiesz. Niemcy mają inne zdanie i tam jak najbardziej inwestują:

www.ost-ausschuss.de/belarus-wirbt-um-ausl-ndische-investoren
            www.ost-ausschuss.de/kooperationsprojekt-mit-belarussischen-wirtschaftsverb-nden
            In Belarus sind derzeit rund 360 deutsche Unternehmen aktiv. Mit 51,6 Mio. USD an ausländischen Direktinvestitionen in Belarus nimmt Deutschland den 4. Platz ein.

Czyli - na Białorusi działa 360 niem. firm, a Niemcy są 4. najważniejszym zagr. inwestorem (51,6 mln dol).
            A ta Białoruś, która jest zacofana i niczego konkurencjynego ponoć nie produkuje sprzedaje do Niemiec m.in. traktory, urządzenia medyczne, optyczne i produkty przem. chem.

www.minsk.diplo.de/Vertretung/minsk/de/05/Wirtschaftliche__Zusammenarbeit/Bilaterale__Wirtschaftsbeziehungen.html
            Spoko, będzie dobrze, borrcia, Niemcy z Ruskimi dadzą Białorusi kopa do przodu.

• borrka 50 milionow ! 21.05.11, 15:21
              Czy to wymaga komentarzy ?!

Efciu, w Rajchu istnieje caly biznens doradctwa inwestyjnego na Wschod od Odry, teraz raczej juz Bugu.

On musi zyc, zarabiac.
              Tworzy smieszne mity.

Dla inwestora takiego, jak Niemcy 50 mlo to trinkgeld w hotelu.
              • eva15 Re: 50 milionow ! 21.05.11, 15:33
                borrka napisał:

> Czy to wymaga komentarzy ?!
                > Efciu, w Rajchu istnieje caly biznens doradctwa inwestyjnego na Wschod od Odry,
                > teraz raczej juz Bugu.
                > On musi zyc, zarabiac.
                > Tworzy smieszne mity.

Nie roumiesz pojęcia inwestycje bezpośrednie przedsiębiorstw. Doradztwo odnośnie wsch. i III. Swiata finansowane jest głównie przez państwo (przede wszystkim via GZT) i to zupełnie inna działka.

> Dla inwestora takiego, jak Niemcy 50 mlo to trinkgeld w hotelu.

To są głównie małe i śr. przedsiębiorstwa (Mittelstand) i na początek jak dla nich to wcale nie tak znowu mało, parę milionów inwestycji na twarz/firmę. Oczywiście całościowo to jeszcze nic. Przyjdą Ruskie i ruch w interesie będzie większy, zobaczysz. Zresztą spójrz nan link z planami inwestycyjnymi. Nie oznacza to, że wszystkie plany zostaną zrealizowane, ale już sam fakt, ILE chce się zrobić, jest jak na małą Białoruś imponujący.
                • borrka Jak miasto chce zrobic trawnik... 21.05.11, 15:53
                  Przed ratuszem w Castorp-Rauxell, to koszty planuje na 50 mlo.
                  To dzis suma smieszna.

Nie sledze inwestycji w CCCP, wiec przyznam, ze to zupelnie znikome zaangazowanie firm niemieckich na Bialorusi, zaskoczylo mnie.

Znaczy, uznali, ze nie ma tam czego szukac.
                  Dziwne.
        • eva15 Re: Borrcia, podsumowujac -przyszłość EU na Biało 21.05.11, 14:37
          No i jeśli wszystko na Białorusi dobrze pójdzie, to Niemcy na koniec być może przeniosą trochę montowni z PL na Białoruś. Tam siła robocza tańszta, ceny energii w ręku Rosjan, no i nie ma pęt EU z jej kretyńskimi nakazami i zakazami. Barroso po nocy nie straszy, żyć nie umierać!
          • borrka Efciu, Efciu... 21.05.11, 14:44
            Ciagle nie rozumiesz, dlaczego i w Rosji, i na Bialorusi nie ma wielkich inwestycji Zachodu.

Zachodnie koncerny sa calkowicie bezradne wobc biurokracji postsowieckiej i mafii.
            Przy czym mafia jest pod kontrola "resortu", biurokracja zupelnie nie.
            • eva15 Borrciu, 21.05.11, 14:55
              borrka napisał:

> Ciagle nie rozumiesz, dlaczego i w Rosji, i na Bialorusi nie ma wielkich inwes
              > tycji Zachodu.
              >
              > Zachodnie koncerny sa calkowicie bezradne wobc biurokracji postsowieckiej i maf
              > ii.
              > Przy czym mafia jest pod kontrola "resortu", biurokracja zupelnie nie.

Gubisz się, a przecież sam słusznie napisałeś, że wielkich inwestycji nie ma, bo stoi tam armia rosyjska a nie NATO. Bajki o biurokracji są dla ludu, to jest jednak drugorządne.
              • eva15 Re: Borrciu, 21.05.11, 15:03
                Poza tym:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,125403343,125409455,Kto_jest_bardziej_skorumpowany_Zachod_czy_Rosja_.html
          • mara571 byc moze 21.05.11, 14:49
            ale po pierwsze nie od razu tylko za jakies 10 lat.
            Po drugie pod warunkiem, ze na Bialorus pozbawiona mocnej reki Luki nie zarazi sie wirusem korupcji.
            Ikea pewnie jeszcze zdazy wybudowac swoja fabryke, ale jak bedzie z nastepnymi inwestorami nikt nie wie.
            • eva15 Legenda korupcji 21.05.11, 14:57
              Jakoś legendy o rosyjskim wirusie korupcji Niemcom w inwestowaniu tak nie przeszlkadzają jak innym. Widać czytają mniej światłych gazet, a więcej robią.
              • eva15 Kto jest bardziej skorumpowany Zachód czy Rosja? 21.05.11, 15:02
                Prasa jest pełna opowieści o rosyjskiej (niewątpliwie istniejącej) korupcji, ale milczy jednocześnie o zachodniej. Tymczasem to właśnie zach.. koncerny są do cna skorumpowane. Już na wlocie do danego kraju żądają subwencji, zwolnień podatkowych i innych korzyści materialnych, czyli kik-backu dla siebie. Szantażują przy tym, że jak nie, to pójdą do innych i tam dostaną kasę.

Widać Ikea to jak kosa, która trafiła w Rosi na kamień.
                • eva15 Re: Kto jest bardziej skorumpowany Zachód czy Ros 21.05.11, 15:15
                  Różnica jest tylko taka, że zachodnia korupcja i szantaż są prawnie sankcjonowane. Wystarczy zmienić prawo, by nie było przestępstwa, podobnie jak wystarczy stłuc termometr, by nie było (mierzalnej) gorączki.
                • borrka Wypowiadasz sie , Efciu... 21.05.11, 15:16
                  Na tematy, o ktorych nie masz zielonego pojecia.

Korupcja jest dzis podstawowa bariera rozwoju Rosji.
                  Przeciwstawianie jej "korupcji" zachodniej nie ma sensu.
                  Ta zachodnia to element systemu, wschodnia pewnie tez.
                  I te systemy sa niekompatybilne, a polityka zmusza je do kompatybilnosci.
                  Bo tak naprawde, Rosja chce do Europy.
                  • eva15 Re: Wypowiadasz sie , Efciu... 21.05.11, 15:25
                    Tak, mamy tylko jednego znawcę, wiem. wiem. przekonaleś mnie już dawno tą rurą, że wiesz, co mówisz..
                    Nie martw się, Rosja się ucywilizuje i usankcjonuje prawnie swoją korupcję tak, jak to zrobił Zachód ze swoją.
                    • borrka To zdanie czolowych politykow rosyjskich. 21.05.11, 15:47
                      Moje jest bez znaczenia.

Powtarzam - z mafia Putin sobie poradzil.
                      Oswoil ja.
                      Z korupcja nie radza sobie Rosjanie, a co dopiero firmy zachodnie.
                    • wojciech.2345 Re: Wypowiadasz sie , Efciu... 21.05.11, 19:06
                      eva15 napisała:
                      > ... Rosja się ucywilizuje i usankcjonuje prawnie swoją korupcję tak, jak to zrobił Zachód ze swoją.
                      ------------------------------------------
                      No, no ciekawe. Bizancjum przećwiczyło ten wariant.

Skutki są znane.
                      • borrka Ewcia wierzy w Konika Garbuska. 21.05.11, 19:17
                        Ja wiem, jak to dziala.

Ktos otwiera mala firme.
                        Przychodzi bratwa mafijna, szybko mowi, ile sie nalezy, a w przeciwienstwie do lat 90-siatych, nie jest to dzialka rujnujaca, i na tym koniec.
                        Swoje biora regularnie, ale konkurencji nie dopuszczaja.

Potem pojawiaja sie czynownicy z roznych kontroli i wyciagaja reke.
                        Tu nie obowiazuja zadne stawki i regul tez nie ma.
                        Przychodzi, kto moze.
                        Zachlannosc bez granic i to wykancza inicjatywe prywatna w Rosji.
                      • eva15 Geniusz dał głos 21.05.11, 19:24
                        Może coś opowiesz o 4 wiekach amerykańskiego świata finansów:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,125403343,125408138,Geniusz_wojciecha_wielka_uciecha.html

• wojciech.2345 Re: Geniusz dał głos 21.05.11, 19:34
                          eva15 napisała:
                          > Może coś opowiesz o 4 wiekach amerykańskiego świata finansów:
                          ---------------------------
                          Gołąbeczko
                          przecież chłopcy znad Potomacu bawiący się w wielki biznes to Anglosasi.

Czepiasz się.
                          • eva15 Re: Geniusz dał głos 21.05.11, 20:15
                            Ha, ha, to oni bawią się od 4 w. nad Potomakiem w giełdę i finanse. To dopiero palnąłeś.
                            • wojciech.2345 Re: Geniusz dał głos 21.05.11, 20:18
                              eva15 napisała:
                              > Ha, ha, to oni bawią się od 4 w. nad Potomakiem w giełdę i finanse. To dopiero
                              > palnąłeś.
                              ---------------------------------------
                              Nadal się czepiasz. Dobrze wiesz jaki sens miała moja wypowiedź.

I dobrze wiesz, że to nie jest lapsus.
                            • mara571 Re: Geniusz dał głos 21.05.11, 20:20
                              niekoniecznie w finanse, ale liberalna gospodarke.
                              Poniewaz Anglia w tym przeszkadzala usunieto ja sila.
    • l-oxo-l Re: na Białorusi ludzie wykupują ocet 21.05.11, 17:33
      Widać Białoruś wkroczyła na drogę przetartą przez Polskę , tyle tylko że wlezie do ruskiego tyłka zamiast do amerykańskiego jak Polska. No i oczywiście stanie się kolonią wzorem Polski. Pozostaje mieć nadzieję że Białoruś nie stanie się ruskim chudopachołkiem zjadającym odpady z królewskiego stołu na wzór Polski.
      • igor_uk Gazprom z pomoca Bialorusji. 21.05.11, 18:20
        Гaзпрoм гoтoв кyпить гaзoвyю трyбy Белoрyccии (Gazprom gotow kupic gazrure Bialorusji).

"Премьер Белoрyccии Михaил Мяcникoвич зaявил жyрнaлиcтaм, чтo Минcк рaccмaтривaет прoдaжy 50% «Белтрaнcгaзa» Гaзпрoмy. Ориентирoвoчнaя ценa cделки $2,5 млрд.
        - Речь идет не прocтo o прoдaже..., - зaявил Мяcникoвич. - Нaдo, чтoбы предприятие рaбoтaлo, чтoбы шел трaнзит, oпределенные cредcтвa пocтyпaли в бюджет. Однoвременнo мы ведем рaбoтy и пo прoгнoзy цен."

Dla niekumatych w jezyku rosyjskim.
        W tym co wkleilem chodzi o to,ze Minsk rozwaza mozliwosc sprzedazy 50% "Bieltransgaz" Gazpromu ,cena wstepna 2.5 mlrd$ i ta kasa jest potrzebna dla zalatania dziur w budzecie.
        I taka ciekawostka.
        "Пoлoвинa «Белтрaнcгaзa» yже принaдлежит «Гaзпрoмy». Дoгoвoр был пoдпиcaн в 2007 гoдy междy рoccийcким гaзoвым мoнoпoлиcтoм и гocyдaрcтвенным кoмитетoм пo имyщеcтвy Белoрyccии...........Актив был тoгдa oценен в $5 млрд............Деньги зa cвoю пoлoвинy предприятия - $2,5 млрд. - «Гaзпрoм» yже пoлнocтью выплaтил. Кcтaти, нa эти cредcтвa Белoрyccия и пoкyпaлa y Рoccии гaз и нефть"
        Dla niekumatych w jezyku Puszkina :

Polowa "Bieltransgazu" juz nalezy "Gazpromu" i to od 2007 roku,"Gazprom" zaplacil Bialorusji 2.5 mlrd $ ,z ktore Bialorus i kupowala od Rosji gaz i rope.
        Czyli Bialorus przypomina pod tym wzgledem Polske,ktora rowniez sprzedaje spadek po PRL (BIalorus po ZSRR) ,zeby znalezc pare groszy na pokrycie biezacych wydatkow.Tylko Bialorus jest w lepszej sytucji,poniewaz Rosja nie jest zainteresowana zamkniecie przedsiebiorstw,ktore kupuje.Trzba pamjetac,ze caly ciezki sprzet wojskowy (zestawy S-300, rakiety "Topol" i inne) poruszaja sie na podwoziach produkowanych na Bialorusi,a i rura Rosji jest potrzebna.
        • mara571 w Polsce Igor 21.05.11, 18:37
          kupionych/przejetych firm tez raczej nie likwidowano. Tak bylo w bylym DDR.
          Zwalniano jedynie polowe pracownikow.
          • igor_uk Re: w Polsce Igor 21.05.11, 18:52
            mara,do polski przyjechalem w 1989 roku i wyjechalem po 15 lat pobytu,dla tego nie opowiadaj mnie jak bylo,ja wiem sam. W miejscowosci,gdzie mieszkalem ,nie zostalo sie zadnego przesiebiorstwa,a bylo tego sporo ,wchodzili "inwestorzy" i wkrotce fabryki zamykali.
            • igor_uk Putin z pomoca Bialorusji. 21.05.11, 19:01
              Пyтин привез cпacaтельный крyг Лyкaшенкo (Putin dostarczyl kolo ratunkowe Lukaszence).

"Вчерa Влaдимир Пyтин прилетел в Минcк, где егo c нетерпением дoжидaлcя белoрyccкий рyбль. Нa егo cпacение решенo выделить 3,5 млрд. дoллaрoв. Рoccиянaм же cтoит ждaть дешевых тoвaрoв из брaтcкoй cтрaны."

Dla niekumatych :

Wczoraj Putin wyladowal w Minsku,gdzie na niego z niecierplimoscia czekal rubel bialoryski.Na jego ratunek postanowiono przyznaczyc 3.5 mlrd$.Rosjanam ze warto teraz oczekiwac tanich towarow z bratniego Kraju.

Ciekawo,co by Polska mogla zaproponowac Bialorusinam ?
            • mara571 Re: w Polsce Igor 21.05.11, 19:15
              wiem o czym mowisz: tzw inwestorzy byli czesto kombinatorami. I to byli Polacy lub ludzie od prania pieniedzy. Glownie z Wloch.
              Ja ma na mysli powazne przejecia duzych firm, takich jak np TPSA, niektore banki czy huty.
              Ja znam z mojej miasta kilka przejetych firm: wszystkie z wyjatkiem jednaj pracuja nadal, ale zatrudniaja mniej niz polowe pracownikow. Ta jedyna padla przed 4 laty, co mozna bylo przewidziec. Produkcja byla bardzo energochlonna.
              • igor_uk Re: w Polsce Igor 21.05.11, 19:25
                mara,masz racje,byli i powazne firmy,jedna z nich kupila fabryke i nie zamknela (dziala po dzien dzisiejszy),z tym ze tam pracowalo dawniej wprawie 4 000 ludzi,a dzis nie pracuje i 200-tu .Dawniej robilo sie wszystko na miejscu,a teraz tylko sklada sie do kupy z tego,co zwożą z calego Swiata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka