Dodaj do ulubionych

kilka osobistych refleksii o Hiszpanii

22.05.11, 10:30
Co tydzien na mecze swoich druzyn, Realu w Madrycie i Barça w Barcelonie przychodzi 80 tys kibiców, którzy swoje karty wykupili juz przed sezonem. Futbol to powazna sprawa. Gdy Barça,z tradycyjnie antymadrylenskiej i socjalistycznej Katalonii, zapewnila sobie zwycięstwo ligi z 4 punktami nad Realem, jej piłkarze rzucali na trybune czerwone papryki. Katalonskie „amb dos pebrots” – „z obydwoma paprykami” oznacza: miec „cojones” – byc twardzielem i zwyciesca
(zabawny szczegól. Polak Jerzy Dudek byl do wczoraj rezerwowym bramkarzem Realu. Nigdy nie gral ale zarabial miliony. Jaki biznesmen!)
Ale futbol to nie tylko przyjemnosc. To klasyczne „circenses” gdy „panem” nie wystarcza dla wszystkich. Hiszpania przeszla niewyobrazalna metamorfoze po obaleniu Franco. Dzięki inteligentnym gospodarowaniem srodkami z Unii, turyzmowi i wlasnej ciekawej kulturze pracy i robienia interesów stworzyli wygodne warunki zycia w zdrowym klimacie, ktory juz przed 1300 laty zwabił tam cywilizacje muzulmanska.

Ich „business culture” – kultura pracy i przedsiebiorczosci jest przezyciem. Oni naprawde pracuja aby zyc, a nie odworotnie. Przed laty bylem przez 3 tygodnie gosciem u kontrahenta hiszpanskiego. Przez pierwszy tydzien obwozili nas samochodem po pól Hiszpanii, pokazujac wszystko, chwalac sie swoimi osiagnieciami. Po pierwszej nocy – fiescie, bylo mi jak na lato, po drugiej bylo mi juz ciezko zebrac sie o 7 rano na spotkanie w bufecie sniadaniowym. Po 3 nocy zrozumialem, ze musze cos wymyslic bo tu chodzi o moje zdrowie. Symulowalem chorobe ...

Partia socjalistyczna otwarla wrota dla nowoczesnosci i tolerancji, stworzyla swietne szkolnictwo powszechne, miejsca pracy z zarobkami, o których np Portugalczycy mogliby tylko marzyc, godziwe warunki zycia dla kazdego Hiszpana a do tego i dla milionów imigrantow z Maghrebu i Am Pld. Chociarz najb utkwiła mi w pamieci dzielnica azjatycka w Madrycie. Wyladowalem tam zupelnie przypadkowo podczas jednej z moich wedrówek. Sklepik przy sklepiku, drzwi prosto na ulice, zapachy, rozmowy, szyldy po chinsku. Fascynjace.
Jestem pewien, ze „China town” funkcjonuje jak zwykle, natomiast ci inni imigranci stali sie niechcianymi niewolnikami.
Budownictwo stanelo, to nawet wyzyskiwac ich nie ma kto.

Miedzy 1996-2004 rzadzil liberalno-konserwatywny José M Aznar. Wyprzedal wlasnsoc panstwową, bronil dyscypliny fiskalnej ale budzetówka i tak wzrosla za jego rzadów o 15%. Bezrobocie bylo wysokie jak zawsze ale szczególnie dramatyczne bylo i jest przez caly czas wsród mlodych Hiszpanów. Generacja doroslych przy zlobie ma sie dobrze ale pokolenie ich dzieci nie ma perspektyw.
Nieinaczej jest w wielu innych panstwach. Np w Szwecji bezrobocie wrod ludzi ponizej 25 roku zycia jest 30% Sa oni pierwsza generacja po wojnie, ktora musi zyc na garnuszku swoich rodziców albo inaczej mowiac - podatników.

Rewolta „del Movimiento 15-M” i ich odpowiedników powstajacych w innych krajach jak grzyby po deszczu „as we speak” jest slusznie skierowana przeciw całemu establiszmentowi krajowemu plus globalnemu neoliberalizmowi, ktory zrabował im zycie i przyszlosc.

Sadze, ze nie tylko ja odczuwam satysfakcje, ze młodzi ludzie maja instynkt samozachowawczy i nie daja sie wyszlachtowac jak barany.

Jedno jest pewne. W sobote 28 maja na stadionie Wembley (gdzie Domarski w 1973 „wstrzelił” Polske do MS i 20 letniej swietnosci) cała Hiszpania a nawet hiszpanskojezyczny Nowy Swiat bedzie zgodnie kibicował El Barça w finale Champions League przeciw Manchester United

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
podrózuj w czasie i przestrzeni
Obserwuj wątek
    • mara571 kilka uwag i prosba 22.05.11, 10:45
      Na poczatek prosba: opisz prosze, jesli mozesz Puerta del Sol i okolice, dla tych, ktorzy go jeszcze nie widzieli i nie znaja. Robisz to swietnie.
      Uwaga pierwsza: tak Aznar pilnowal budzetowej dyscypliny i mial do dyspozycji fundusze unijne, ktore dobrze wykorzystano do budowy infrastruktury. Niestety rzad Aznara popelnil gigantyczny blad, ktory doprowadzil do tego deweloperskiego boomu, szczeolnie na wybrzezo M.S. Ustawa zezwalajaca na przeksztalcenie dzialek wskazanych przez dewelopera w dzialki budowlane i zwiazane z nia wywlaszczenia przepadlaby wlasciwie wszedzie w Trybunale Konstytucyjnym.
      Czy termin del Movimiento 15-M zastapi Demokracia real ya !?
      • br0fl0vski Re: kilka uwag i prosba 22.05.11, 10:54
        nieruchomosci , handel nimi, to doskonala forma prania pieniedzy
        • kaszebe12 Nie oszukujmy siebie... 22.05.11, 11:00
          ...i przestanmy "rozdrabniac" istote tematu na " A bo w Grecji popelniono te bledy , w Hiszpanii popêlniono tamte , a w USA -jeszcze inne"...-bzdura ! - Przeciez wszyscy wiemy ,ze chodzi o caly pieprzony ,globalny , "liberalny" SYSTEM , ktory , czas na to najwyzszy,nalezy zlikwidowac.
          • zeitgeist2010 Re: Nie oszukujmy siebie... 22.05.11, 11:20
            kaszebe12 napisał:

..i przestanmy "rozdrabniac" istote tematu na " A bo w Grecji popelniono te bledy , w Hiszpanii popêlniono tamte , a w USA -jeszcze inne"...-bzdura ! - Przeciez wszyscy wiemy ,ze chodzi o caly pieprzony ,globalny , "liberalny" SYSTEM , ktory , czas na to najwyzszy,nalezy zlikwidowac.
            mam przyjemnosc sie z kolego zgodzic na 100% W szwecji jest od 5 lat rzad z elementami polityki neoliberelnej. Wybrano go 2 razy dzieki temu ze obnizyl podatki na prace. Wyprzedaje jednak i demontuje wlasnosc panstwowa a moje podatki trafiaja do zagr "risc capital enterprises" zamiast do finansowania szkoly i systemu zdrowia
          • br0fl0vski Re: Nie oszukujmy siebie... 22.05.11, 15:50
            alez oczywiscie ze chodzi o kolejna juz zmiane tego samego systemu. tyle ze to system feudalny. do tej zmiany potrzebna jest kooperacja mas. ludziska powinni chcec zmian. tylko ze nikomu nie przyjdzie do glowy zapytac zmiana , a na co? radze przrzucic pozolkle gazety z poczatku roku i przypomniec sobie co dzial sie i dziele w swiecie muzulmanskim. podobne tlumy , podobne obrazki. jaki rezultat?
            • kaszebe12 Re: Nie oszukujmy siebie... 22.05.11, 17:36
              Zauwaz ,ze istnieje spora roznica miedzy Afryka a Europa....
      • zeitgeist2010 Re: kilka uwag i prosba 22.05.11, 11:09
        mara571 napisała:

Na poczatek prosba: opisz prosze, jesli mozesz Puerta del Sol i okolice, dla tych, ktorzy go jeszcze nie widzieli i nie znaja. dziekuje za zaufanie :) jak czas pozwoli ...

Uwaga pierwsza: tak Aznar pilnowal budzetowej dyscypliny i mial do dyspozycji fundusze unijne, ktore dobrze wykorzystano do budowy infrastruktury. Niestety rzad Aznara popelnil gigantyczny blad, ktory doprowadzil do tego deweloperskieg o boomu, szczeolnie na wybrzezo M.S. Ustawa zezwalajaca na przeksztalcenie dzialek wskazanych przez dewelopera w dzialki budowlane i zwiazane z nia wywlaszcze nia przepadlaby wlasciwie wszedzie w Trybunale Konstytucyjnym.
        Znam to. Nie jestem ekonomista i nie za bardzo mnie to interesuje wiec nie nie bede sie wypowiadal. Znam pewne sprawy od wewnatrz, np szkolnictwo i zycie codzienne. Spotkalem nawet wielu hiszpanow starszych, którzy mowili ze lepiej bylo za Franco...
        Aznar zostawil b. pozytywne dziedzictwo gosp. A teraz rzad socj robi to co mu Merkel powiedziala w lutym :) Mlodych Hiszpanów spotykam w rzeczywistosci i znam ich postawy i frustracje ale nigdy bym tej rewolty nie przewidzial. I ten romantyzm rewolucyjny mnie rozbraja

Czy termin del Movimiento 15-M zastapi Demokracia real ya !? nie wiem i nie czuje sie na silach zeby spekulowac
    • walter622 Witaj Zeitgeist2010 22.05.11, 11:13
      Gratuluję kolejnego świetnego tekstu . Mam nieskromną nadzieję, że częściej będę miał
      szansę czytania Twoich wypowiedzi - osobistych, rzeczowych i wyjątkowo życzliwych dla opisywanych Krajów i ich zamieszkujących Narodów.
      Nie byłem w Hiszpanii i Portugalii. Po przeczytaniu Twoich tekstów strasznie tego żałuję.
      • zeitgeist2010 klaniam sie i dziekuje 22.05.11, 11:29
        walter622 napisał:

Zawsze to osobiste jest najbardziej cenne i autentyczne. I dlatego byc moze zanudzam niepotrzebnie ludzi tym futbolem :) Rzeczywistosc zawsze przewyzszy literature. Bylem przed miesiacem w Granadzie, siedzialem wsród studentów na dziedzincu universytetu, miód i wino z nimi pilem a za nic w swiecie bym nie pomyslal, ze ich generacja wyjdzie tak tlumnie na ulice

Gratuluję kolejnego świetnego tekstu . Mam nieskromną nadzieję, że częściej będę miał
        szansę czytania Twoich wypowiedzi - osobistych, rzeczowych i wyjątkowo życzliwych dla opisywanych Krajów i ich zamieszkujących Narodów. Nie byłem w Hiszpanii i Portugalii. Po przeczytaniu Twoich tekstów strasznie tego żałuję.
        • igor_uk Re: klaniam sie i dziekuje 22.05.11, 11:34
          zeitgeist2010 napisał: "za nic w swiecie bym nie pomyslal, ze ich generacja wyjdzie tak tlumnie na ulice"
          zeitgeist2010,to co naprawda moglo ich pchnac do tego? Czy naprawda Hispanie maja sie gorzej,niz Portugalczyki,ktore masowo wyjezdzali i wyjezdzaja,z Kraju?
          • zeitgeist2010 Hiszpania o numer wyzej od Portugalii 22.05.11, 12:12
            igor_uk napisał:

to co naprawda moglo ich pchnac do tego? Czy naprawda Hispanie ma ja sie gorzej,niz Portugalczyki,ktore masowo wyjezdzali i wyjezdzaja,z Kraju?
            Tak, Portugalia jest duzo biedniejsza niz Hiszpania. I nie mówie tutaj o teoriach ekonomicznych tylko to co ty, ja moze na ulicy zobaczyc. Moda, infrastruktura, design itd jest o kilka numerów wyzsza w Hiszpanii niz Port. Do tego drastyczne kontrasty, ktorych nie ma w Hiszpanii.
            Z drugiej strony sila nabywcza. Jag mnie odwiedzili Portugalczycy i Hiszpanie, to smialem sie widzac i slyszac Portugalczyków: "ach ci Hiszpanie, caly czas tylko robia shopping. Oni MAJA szmal" :)

Wyjscie na ulice mlodych to konsekwencja dlugotrwalej frustracji, obojetnosci rzadzacych, ktora im nie pozostawia innej alternatywy a do tego sprowokowala wstepnym zakazem demonstracji plus aktualna inspiracja z pln afryki.
            Mlodziez z maghrebu uczyla sie we Francji i Hiszpanii a teraz mlodzi Hiszpanie biora z nich przyklad.
            • kaszebe12 Mlodzi ? 22.05.11, 12:57
              Ogladam codzienne , filmowe reportaze ,krecone w roznych miastach iberyjskich...-Mlodosc pragnacych DEMORACJI jest , dosyc ,wzgledna.-Prowodyrami sa ,czesto , bardzo dobrze wyksztalceni ludzie , w wieku 35 -40-u lat...
              • zeitgeist2010 No to kim są ci protestujący ? 22.05.11, 19:32
                kaszebe12 napisał:
                Ogladam codzienne , filmowe reportaze ,krecone w roznych miastach iberyjskich.. .-Mlodosc pragnacych DEMORACJI jest , dosyc ,wzgledna.-Prowodyrami sa ,czesto , bardzo dobrze wyksztalceni ludzie , w wieku 35 -40-u lat...

Movimiento M-15 jest najczęsciej cytowane w mediach hiszpanskich. Ale jest wiele innych organizacji utworzonych oddolnie i działających od pewnego czasu.
                "Juventud sin Futuro", "La generacion NoNo" – no trabajo, no futuro - ani pracy ani przyszlosci
                www.facebook.com/pages/La-generacion-NoNo/193840110651754
                democraciarealya.es/ wydaje sie dobrze zorganizowana w internecie. Ten twitter live po prawej stronie jest super!

Wedlug El País inspiracją do M-15 byly co-sobotnie demonstracje w Reykiaviku przeciw spłaceniu dlugów bankom holenderskim i brytyjskim, Pln Afryka, publikacje WikiLeaks, dawny Attac, hacker community Anonymus itd.

Nie ulega watpliwosci, ze mamy nową dynamike spontanicznych, oddolnych ruchów społecznych opierających sie na mediach socialnych

• kaszebe12 Re: No to kim są ci protestujący ? 22.05.11, 19:58
                  Normalnymi ludzmi ,zadajacymi minimum ludzkiego szacunku .-Ci ludzie chca , po prostu, byc OBYWATELAMI...-sa wsrod nich emeryci ,studenci,adwokaci , naukowcy , robotnicy ,bezrobotni,inzynierowie , lekarze...-Kazdy plac jest swoista Agora , na ktorej LUD dyskutuje o wszystkim , nawet o polityce zagranicznej. -Belgowie nie musza zaznawac tego szczescia...-ich kraj dobrze funkcjonuje bez rzadu , bez premiera , a politycy zabawiaja sie w prywatna wojenke gdzies na innej planecie...Podobnego szczescia nie doznaja ,rowniez , Szwajcarzy , ktorzy cierpia na "demokracje" bardziej demokratyczna...
                  • zeitgeist2010 Re: No to kim są ci protestujący ? 22.05.11, 20:47
                    kaszebe12 napisał:

Normalnymi ludzmi ,zadajacymi minimum ludzkiego szacunku .-Ci ludzie chca , po prostu, byc OBYWATELAMI
                    Złote słowa. Miód wacpanowi dzisiaj z gęby płynie :) Movimiento 15-M obublikowało 10 bardzo szczegółowych postulatów:
                    politica.elpais.com/politica/2011/05/19/actualidad/1305837713_243847.html
                    buenas noches
                    • kaszebe12 Re: No to kim są ci protestujący ? 22.05.11, 21:24
                      Nie znam hiszpanskiego,zeit, ale udalo mnie sie "rozszyfrowac"...-dziekuje
                      • zeitgeist2010 Te postulaty to moim zdaniem 23.05.11, 12:04
                        najbardziej zajmujacy element tej calej rewolty, która najprawdopodniej do niczego konkretnego, niestety, nie doprowadzi.
                        Niektóre sa latwe do zrealizowania i niekontrowersyjne. Np odtsąpienie od emerytury w wieku 67 lat.
                        Mój komentarz: To jest przeciez nonsens trzymac na rynku pracy zmęczonych ludzi podczas gdy 40% mlodych jest bezrobotnych! Ubezpieczenia rentowe kosztują panstwo? No to primo jest to zadaniem rządu aby stworzyc optymalny system jego finansowania. Secundo ,koszt spoleczny 40% bezrobotnych musi byc tysiąckrotnie wiekszy!

Ujawnienie systemu finansowania partii politycznych , który w Hiszpanii jest bardzo sekretny.

Walka z korupcja. Ewidentne lamanie prawa przez polityków, którzy mimo to zachowuja swoje pozycje.

Plan dzialania rzadu aby zlikwidowac bezrobocie wsrod mlodych.
                        Plan dzialania rzadu aby rozwiazac problem mieszkaniowy wsrod mlodych.
                        To przypomina PRL. Czlowiek 30-letni, magister z zoną nie mial mieszkania!

Inne postulaty są juz bardziej ryzykowne. Np. obnizenie progu wejscia do parlamentu z obecnego 5% i lokalnych z 3%.
                        Wiadomo, ze zniesienie tych progów otwiera droge dla partii niepowaznych i ultra-ektsremistycznych,

Zreformowanie systemu przydzielania mandatów w parlamencie wedlug procentu uzyskanych glosów, który do tej pory faworyzowal te dwie najwieksze: socjalistów i PP (konserwatywna).
                        Wiele partyjek w Cortezach? Ryzykowne. Hiszpania raczej nie ma tradycji kompromisów i konsensusu jak Austria, Dania, Finlandia czy Niemcy.
                        Et cetera , et cetara
        • walter622 L'Estaca 22.05.11, 12:08
          zeitgeist2010 napisał:
          > I dlatego byc moze zanudzam niepotrzebnie ludzi tym futbolem :)

Jeszcze raz dziękuję .
          Wręcz przeciwnie takie teksty, moim skromnym zdaniem, są bardzo cenne dla zrozumienia
          otaczającego Świata. Zbyty wiele na tym forum jest bezmyślnego przepisywania cudzych artykułów i informacji pozyskanych z googla ( o namiętnym tropieniu komsomolców i faszystów nie wspominam).

Natomiast opisy reakcji kibiców, smak wina na dziedzińcu Uniwersytety Granady i podróży tym szalonym tramwajem po ulicach Lizbony są, jak to trafnie dostrzegłeś, "cenne i autentyczne" a także zawierające w sobie coś pozytywnego i optymistycznego. Po takiej lekturze zazdroszczę, a zarazem jestem wdzięczny - nie zanosi się bym w najbliższym
          czasie tam pojechał, lecz w ten sposób czuje, że tam byłem.

Odnośnie Barcelony - w ramach podziękowania L'Estaca L. Llach'a. Ma marginesie, z tego
          co wiem, L'Estaca jest nieformalnym hymnem greckich anarchistów 2010, natomiast L. Llach,
          przestał śpiewać i produkuje wino.

www.youtube.com/watch?v=6pkxj378FLg
          • zeitgeist2010 Lluís Llach 22.05.11, 12:56
            byl zakazany za Franco. Jego ”País Petit"
            www.youtube.com/watch?v=Te4QWD9_kAg jest nieoficjalnym hymnen Katalonii.
            Gdy trener Barcelony Pep Guardiola parował prowokacje werbalne trenera Realu Madryt, poslużyl sie parafraza z País Petit:
            "Nasz kraj jest tak mały, ze widzi sie wieże kościelne z jednej wsi do drugiej. My bylismy wielokrotnie na kolanach i jako kraj i jako drużyna. Ale zawsze sie podnieślismy."

Byly trener Barcelony Sir Bobby Robson: "Katalonia to jest kraj a (klub) Barcelona jego armią"

• polski_francuz Prosba 22.05.11, 11:47
      napisz kilka slow o Barcelonie. Co warto/da sie zwiedzic w kilka godzin jednego popoludnia. Bede za dwa tygodnie na konferencji i moze troche skorzystam.

Wezme aparat i kamere i troche pofotografuje przy okazji.

Pozdro

PF
      • zeitgeist2010 Re: Prosba 22.05.11, 13:10
        O Barcelonie moglbym ci tylko dac standartowych rad. Ale mam znajoma rodowita Barcelonke. Skonsultuje sie z nia i wróce z czyms oryginalnym.

a la prochaine

• zeitgeist2010 Re: Prosba 23.05.11, 12:20
        polski_francuz napisał:
        Co warto/da sie zwiedzic w kilka godzin jednego popoludnia. to nie ma czasu na ambitne projekty:)
        Ja na twoim miejscu wskoczyl bym na "on- off- sithtseeing bus. Bilet musisz wykupic na caly dzien ca 20 E o ile pamietam. Tura trwa 2 godz. mozesz zejsc, i zowu wrocic kiedy chcesz. Okolo 30 przystanków! Takze dobrze to funkjonuje.
        Alternatywa. Kosciól "Sagrada Familia" Stamtąd piechotą do "starówki" - Barri Gótic. A jak jestes wyglodnialy za morzem (nie wiem gdzie mieszkasz) to najblizsza plaza - Barceloneta.

Tak sie sklada, ze ja tez moge wyladowac w Barcelonie w najbl tygodniach, ale moze tez byc Berlin albo Istanbul. Nigdy nie wiadomo :) przyjemnych wrazen!

• polski_francuz Re: Prosba 23.05.11, 13:12
          Dobry pomysl z tym sight-seeing bus. Zajde tez do ksiegarni i zobacze przewodnik Michelin.

Dzieki

3m sie

PF
          • zeitgeist2010 w weekend wylatuje 26.05.11, 13:25
            rzeczywiscie do Barcelony. Przetrę szlaki ...
    • fajnyfred Re: kilka osobistych refleksii o Hiszpanii 24.05.11, 16:40
      Latynosi z Ameryki Łacińskiej nigdy nie będą kibicować drużynom z Hiszpanii,oni Hiszpanów nienawidzą nawet bardziej niż usAmerykanów.A poza tym oni mają swoje potężne kluby piłkarskie np.Boca Juniors,River Plate,Racing Clube,Independiente,Milionarios,America,UNAM Pumas,Chivas,Colo Colo Santiago i wiele innych.Nie wiem czy wiesz że np.w Argentynie 50% narodu( 20 milionów) ma włoskie korzenie,a tylko mała część hiszpańskie(głównie galisyjskie).Ot taka ciekawostka.
      • zeitgeist2010 Re: kilka osobistych refleksii o Hiszpanii 25.05.11, 08:02
        fajnyfred napisał:

Latynosi z Ameryki Łacińskiej nigdy nie będą kibicować drużynom z Hiszpanii,oni Hiszpanów nienawidzą mają to wspolnego z Katalonczykami i Baskami :)

mają swoje potężne kluby piłkarskie np.Boca Juniors,River Plate,Racing ube,Independiente,Milionarios,America,UNAM Pumas,Chivas,Colo Colo Santiago i wiele innych. Oczywiscie. Am Pld ma dumną przeszlosc pilkarską a zaangazowanie a nawet fanatyzm ich kibicow nie ma równych.
        Nie wiem czy wiesz że np.w Argentynie 50% narodu( 20 milionów) ma włoskie korzenie,a tylko mała część hiszpańskie(głównie galisyjskie).Ot taka ciekawostka.

I całe 20 milionów jak jeden mąż(i żona)bedzie w sobote przylepionych do telewizora i kibicowac Barcelonie. Zgadnij dlaczego?
        Ja osobiscie zycze zwyciestwa Manchesterowi. Nalezy im sie za porazke w 2009 a poza tym wnerwilo mnie symulowanie niektorych graczy Barci i „małpa” Busquetsa wobec Marcelo w jednym z tych 4 ostatnich 4 klasikos.
    • oszolom-z-radia-maryja a oto moja refleksja 24.05.11, 17:40
      początek końca zapateryzmu?-Hiszpanie mają go dosyc!
      -Hiszpania się budzi po osmiu latach letargu w który wprowadził ich sam Osama Bin laden zamachami z 11 marca 2004 roku. Rzady Zapatero to totalna wojna z kościołem na polu tak prawnym jak i kulturowo obyczajowym, Czyli psucie i demoralizacja społeczeństwa hiszpanskiego czyli aborcja eutanazja małżeństwa homoseksualne i adopcja przez tych dzieci. Jak widac w zaden sposób nie polepszyło to sytuacji bytowej przeciętnych Hiszpańów, wrecz przeciwnie, Kraj ten boryka się z potęznym kryzysem gospodarczym, połowa młodych ludzi w wieku produkcyjnym nie ma pracy, rozpadają się rodziny, kurczy sie PKB pojawia się stadionowe chuligaństwo a do tego dochodzą problemy z imigrantami - efekt antyrodzinnej polityki która ogranicza dzietnośc czego rezultatem jest spadek ilosci osób w wieku produkcyjnym wzrost tych co sa już emerytami. To wielka kompromitacja socjalistów na miarę tych z Wegier. czeka ich nieuchronna wielka kleska wyborcz a w przyszłym roku przed wyborami parlamentarnymi. Mam nadzieję że tak sie stanie że wygra prawica i przywróci ład moralny i porzadek społeczny ktory zniszczyli socjaliści. To takze przestroga dla tych w Polsce którzy patrzą z nadzieją na wielbiciela Zapatero na niejakiego Grzegorza Napier..skiego.
      Jeśli Po wyborach w Polsce powsanie koalicja PO SLD to mamy jak w banku to co było udziałem Wegier i Hiszpanii. Badzimy rodacy madrzy przed szkodą, nie słuchajmy wykreowanych przez GW i TVN pseudoautorytetów bądzmy sobą i nie wsdydxmy się tego żesmy sa Polakami prawicowcami konsertystami czy narodowcami! przykłady rzadów socjaliberałow z Wegier i Hispzanii powinny być dla nasz wszystkich przestroga. z Bogiem
      Poleć znajomemu
      • zeitgeist2010 Re: a oto moja refleksja 25.05.11, 08:26
        oszolom-z-radia-maryja napisał:

początek końca zapateryzmu?-Hiszpanie mają go dosyc!

Faktem jest, ze Aznar przegral wybory w 2004 r z powodu ataku na metro. Ale problemy gospordarcze zaczely sie juz za czasów rzadów konserwatystów, którzy tez nie wprowadzili konieczych reform, np uelastycznienia prawa zatrudnienia i zwolnien na rynku pracy.
        W dalszym ciagu jest tak, ze jak ktos ma stala prace , to nie sposób go zwolnic. Nie ma otwarc dla mlodych. Z drugiej strony, i to dotyczy glownie gosp prywatnej, praktuje sie b. niepewne formy zatrudnienia przejsciowego i „na projekt”. Do tego gosp prywatna nie stwarza zadnych miejsc pracy a raczej odprowadza zyski do ponadnarodowej sfery finansiery spekulacyjno-kasynowej. I to ostatnie jest besposr przyczyna bezrobocia i klopotów gosp w Hiszpanii i w wielu innych krajach.

Ideologia i partie polit nie maja tutaj wiekszego znaczenia. I znowu Hiszpania jest tutaj dobrym przykladem. Protest mlodych kieruje sie przeciw miedzynarodowej mafii finansowej a ci u zlobu ignoruja to. Frekwencja niedzelnych wyborów 65%. Nikt jakos tych mlodych nie posluchal

Gdy PP wroci do wladzy, sytuacja dla tych co sie tak zgrabnie po ang nazywa "have nots" - poza rynkiem pracy i systemem ochron socjalnych, niczym sie nie zmieni. Najwyzej na gorsze

• kaszebe12 Re: a oto moja refleksja 26.05.11, 18:45
          "Ci u zlobu ignoruja..." -sluszna uwaga ,zeit. -Wystarczy zauwazyc ,ze Hiszpania przestala istniec w mediach...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka