wojciech.2345 21.06.11, 19:59 Co należy zrobić jutro by Świat był odrobinę lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Zrob b.a. 21.06.11, 20:18 czyli bonne action. Przeprowadz pijaka przez droge, wybacz koledze z pracy, tak temu idiocie, ktoremu trza dac juz od dawna w morde w morde, pochwal pania ktora chce ciagle wygladac za mlodsza niz jest... B.a. sie propaguja jak bakterie E-coli i swiat stanie sie lepszy. PF Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Zrob b.a. 21.06.11, 20:21 Przez całe lata myślałem o założeniu takiego wątku. No i co z tego wyszło? Żadnego tekstu, fabuły, rozwinięcia, .... Pospieszyłem się? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Dobro 21.06.11, 21:08 to kategoria moralna. A o moralnosci trudno sie rozmawia bo to nie jest news ale filozofia. By ci troche rozwinac ten watek, trudno zachowac zsady w dzisiejszym swiecie. Wlasnie bo dobro nie jest wynagradzane. Na ogol. A niewynagradzana cecha jest jak gen, ktory zanika. Jesli juz chcesz bardziej i glebiej n/t porozmawiac to zaloz watek dotyczacy newsa w ktorym jakos sie dobro przejawia. Ale zaloze sie, ze ci kilku forumowiczow wytlumaczy jaki sie przekret za tym dobrem chowa:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dobro 21.06.11, 22:42 Werbalnie dobro nie ma adresu, a zło je posiada. Lub inaczej - o tym co dobre nie mówi się bo jest zwyczajne, a zło jest zdarzeniem o którym mówi się aż do upojenia. To dobra recenzja czasów. Nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Zrob b.a. 22.06.11, 00:10 wojciech.2345 napisał: > Przez całe lata myślałem o założeniu takiego wątku. > No i co z tego wyszło? > Żadnego tekstu, fabuły, rozwinięcia, .... > > Pospieszyłem się? nie... nie słuchasz odpowiedzi... na początek przestań się tak napawać brzmieniem własnego głosu Odpowiedz Link Zgłoś
br0fl0vski Re: małe dobro 21.06.11, 20:36 jedyne co mozna zrobic to zmienic siebie na lepsze ma sie rozumiec Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: małe dobro 21.06.11, 20:40 br0fl0vski napisał: > jedyne co mozna zrobic to zmienic siebie na lepsze ma sie rozumiec ------------------------------------ Pytanie jest - co zrobić jutro? Cel nie może być odległy i niewykonalny. Łatwo jest powiedzieć Świat jest zły. Wobec czego jestem bierny. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 myśl przewodnia 21.06.11, 20:58 Marek Aureliusz "Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego. " No i co z tego? Za jego czasów rzezie chrześcijan były chyba największe. Wiedział jak się rzeczy mają, a działo się pod jego panowaniem coś zupełnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk mawiasz,ze to Aureliusz napisal? 21.06.11, 23:18 wojtus,litosci.przestan korzystac z polskich google,zglupiejesz ostatecznie. Reinhold Niebuhr , The Serenity Prayer (1934) : "God, give us grace to accept with serenity the things that cannot be changed, Courage to change the things which should be changed, and the Wisdom to distinguish the one from the other. Living one day at a time, Enjoying one moment at a time, Accepting hardship as a pathway to peace, Taking, as Jesus did, This sinful world as it is, Not as I would have it, Trusting that You will make all things right, If I surrender to Your will, So that I may be reasonably happy in this life, And supremely happy with You forever in the next." I tu ciekawostka o tej modlitwie: "At least in the English- and German-speaking worlds, this is undoubtedly the most famous prayer originated in modern times, probably the only prayer ever to rival the Lord's Prayer in popularity. Billy Pilgrim hung it on his office wall in Slaughterhouse-Five; Bill Clinton '73JD invoked it repeatedly when he campaigned for the presidency. It has given inspiration and solace to millions of people and has been very prominently employed by Alcoholics Anonymous." wojtus,po raz kolejny wykazales sie doskonala znajomoscia tematu.Ale ty nie jestes ze swiata angielsko-niemiecko jezycznych,dla tego kazda glupote wyszukana w googlach po polsku musisz przyjac za objawienie. I ,jak ty mnie bedziesz lubic?Jak ja cie na kazdym kroku wskazuje twoja glupote. Ale intencje zalozenia tego watku byli wspaniale.Gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: mawiasz,ze to Aureliusz napisal? 22.06.11, 00:05 Igor, czułem, że Ty możesz znaleźć ukojenie tylko w cerkwi (i w robocie) Popatrz sobie na to zdjęcie, ja mogę na nie patrzeć co chwilę, jest genialne: www.rarehollywood.com/videos/9763.jpg A tu cały film na odmulenie: http://www.google.de/imgres?imgurl=http://www.rarehollywood.com/videos/9763.jpg&imgrefurl=http://www.rarehollywoodauction.com/item.asp%3Fid%3D4459868&usg=__exPlnDrpvo8yiZQ2-p3h1tj_6c8=&h=320&w=192&sz=25&hl=de&start=6&zoom=0&um=1&itbs=1&tbnid=j_r1eGDJ-pDh2M:&tbnh=118&tbnw=71&prev=/search%3Fq%3Dglory!%2Bglory!%2Banderson%26um%3D1%26hl%3Dde%26sa%3DN%26biw%3D854%26bih%3D576%26tbm%3Disch&ei=4hABTo_kOoWA-wazqsXcDQ A może tak przez pieniądze do szczęścia? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: mawiasz,ze to Aureliusz napisal? 22.06.11, 16:10 Pimpus,ja i cerkiew! Chyba kpisz z religii.Jestem ateistem i leniem,tak co nic z tych rzeczy. Sprawa jest o wiele bardziej przyziemna. Troche udzielam sie tu spolecznie,a to ze wzgledu na to,ze znam doskonale jezyk rosyjski,wystarczajaco dobrze jezyk polski i dzieki temu moge byc tlumaczem dla wielu narodowosci z Europy Wschodniej i Centralnej. NIe tak dawno bylem zaproszony do clubu AA (wiadomo,ze i Polace i Litwini i Lotysze calkiem nie zle potrafia sobie odpoczac po pracy,a i Slowacy im nie ustepuja wiele) gdzie mialem byc za tlumacza. Pomieszczenie bylo praktycznie puste,tylko krzeselka i jeden plakat na scianie i to wlasnie byl ten tekst,ktory zacytowal wojtus.Pierwsze co mnie poprosili - przetlumaczyc ten tekst i dla tego on mnie zapamjetal sie. Jak tylko zobaczylem cytat u wojtusia,niby autorstwa Aureliusza,odrazu wiedzialem-mam go. wojtus jest zwyklym nieudanym geniuszem,takich jest wiele,a na to forum,to jak widze-wiekszosc. Cos kiedys lizneli,cos pogooglowali i zakladaja watki lub pisza posty z beznadziejnie glupimy tekstami,w ktorych nie widac nawet odrobiny wlasnego myslenia. Pimpus,ciebie to nie dotyczy.Ty nie jestes "nieudanym geniuszem",a tylko czlowiekiem Wielkiej Wiary,ale o to my juz przepychali sie. U ciebie widze,ze myslisz. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: myśl przewodnia 22.06.11, 00:11 Wojtus rola klauna o 100% lepiej ci pasuje. Filozofia nie na twoj leb. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: małe dobro 22.06.11, 00:04 wojciech.2345 napisał: > Co należy zrobić jutro by Świat był odrobinę lepszy? Pilnie zbombardować Libię, to była recepta p_cia kilka tyg. temu. Ostatnio coś o tym zamikł, może już myśli o zbombardowaniu Syrii? Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: małe dobro 22.06.11, 00:19 może już myśli o zbombardowaniu Syrii? No cos nasi forumowi moralisci pfcio i ykw nie leca ratowac cywilow w Syri. Nie modne czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: małe dobro 22.06.11, 00:30 Byłoby modne, gdyby nie to, że jak dotąd francuscy demokraci (i spółka) ugrzęźli ratując Libię. Syria to obok Libii drugi przypadek, gdzie tzw. rewolucja ludu jest od początku "rewolucją" sterowaną z zewnątrz i podczepiającą się bezpodstawnie pod ludowe ruchy w Tunezji i Egipcie. W międzyczasie nawet i Zachód przyznaje, że po stronie "rewolucjonistów" libijskich walczą najemnicy. Najemnicy walczą też i w Syrii, ale jak im pomóc, skoro w Libii tak kulawo ta pomoc wychodzii? Trudno by Sarkozy i jego p_cie się rozdwoili, już i tak robi, co mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: małe dobro 22.06.11, 00:38 Evo, czarnowidztwo jest Twoją specjalnością. Dlaczego ktoś musi być bardzo mądrym, żeby się nad tym tematem zastanawiać? Erudycja i elokwencja w Twoim przypadku jakoś tym nie zaowocowały. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: małe dobro 22.06.11, 00:45 Jakie czarnowidztwo? Sarko i jego p_cie będą walczy aż do zwycięstwa, jeden zza biurka w pałacu E.. drugi zza kompa.. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: małe dobro 22.06.11, 01:12 eva15 napisała: > Jakie czarnowidztwo? Sarko i jego p_cie będą walczy aż do zwycięstwa, jeden zz > a biurka w pałacu E.. drugi zza kompa.. Będzie dobrze. A kogo to w ogóle interesuje, co tam się wyprawia? Tę sprawę też załatwi rynek. Poza tym jest to niewiele znaczący fragment większej całości. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: małe dobro 22.06.11, 09:33 " A kogo to w ogóle interesuje, co tam się wyprawia?" Pitolisz! Cala "postepowa czesc" miedzynarodowej opinii publicznej zadala ratowania libijskich cywili za pomoca rakiet i bomb, a ty twierdzisz ze to juz nikogo nie interesuje? Skoro nie interesuje to po co tam jeszcze stoja lotniskowce NATO? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: małe dobro 22.06.11, 10:03 Ba, wg W. Tarpleya USA szykują wielkie przegrupowanie wojsk i od lipca będą wysyłać dodatkowe siły do basenu morza Sródziemnego. Wygląda na to, że zajmą się pomocą dla Francji i GB w Libi (bo kulawo tym bohaterom idzie) a następnie być może postanowią zdemokratyzować Syrię . Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: małe dobro 22.06.11, 12:00 A nie powiedział Tarpley, że bandyckie Nato już dawno minęło point of no return? Pytanie jest: Jak to możliwe, że bandziory mogą robić już dawno, co chcą i nie ma w ogóle żadnej dla tego opozycji? To na pewno nie wynika z wielkiego tym zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: małe dobro 22.06.11, 11:56 Trzeba jeszcze odróżniać propagandę od opinii publicznej, światowej czy jak ją tam propaganda zwie - bo to naprawdę nikogo nie interesuje. Tak, jak nie ma i w ogóle nie było żadnych innych alternatyw - i to nie tylko u palantowatych obrońców praw człowieka w Rosji - jak i nie ma żadnej dyskusji na ten temat, bo to... A pytał się ktoś kogoś o te lotniskowce Nato? I nie wymądrzaj się tak, bo za głupi jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Skoro przy "wyzwalaniu" Libii jestesmy 22.06.11, 16:33 glos z kontynentu Is NATO bombing two thirds of the population of Libya in order to protect the other one third from the (alleged) danger of being slaughtered? www.modernghana.com/newsp/335783/1/pagenum1/libya-bombing-23-of-the-people-to-save-13-of-the-p.html#continue Odpowiedz Link Zgłoś