Dodaj do ulubionych

Kiepski los przedmurza

23.08.11, 09:57
chrzescijanstwa, broniacego Zachod przed Mongolami i Turkami i Slowianszczyzny broniacego Slowian przed Germanami:

www.polityka.pl/historia/1518370,2,polska-przedmurzem-europy-i-chrzescijanstwa.read
Stad pewnie indywidualizm i trudnosci w uzyskaniu przyjaciol.

PF
Obserwuj wątek
    • bywszy1 Re: to samo+ 23.08.11, 10:24
      moga twierdzic wyznawcy prawoslawia,mowiac o Polsce i Zacodu w ogole.
      A pozatem:
      Ilekroć więc przyjdzie się nam porównywać z innymi państwami, pamiętajmy, iż Polska dlatego pozostaje w tyle za ich rozwojem moralnym, przemysłowym czy politycznym, ponieważ przez kilka stuleci stanowiła tarczę ochronną kontynentu. Zapóźnienie to nie jest więc związane z „upośledzeniem naszej ziemi lub naszego plemienia”
      • bywszy1 Re: to samo.P.S+ 23.08.11, 10:28
        "Ilekroć więc przyjdzie się nam porównywać z innymi państwami, pamiętajmy, iż Polska ....."---Naturalnie ma byc Rosja.
        I rzeczywiscie jej trudno bylo byc przedmurzem katolickiego Zachodu.
        A pozatem i siebie miala Bronic przed wyprawami "krzyzakow Zachodu".
    • przyjacielameryki Re: Kiepski los przedmurza 23.08.11, 10:46
      To hasło przedmurza jest takim trochę wytrychem mającym uzasadnić nasze kiepskie efekty gospodarcze i społeczne i w końcu upadek państwa. Z cała pewnością pierwsze uderzenia ze Wschodu szły na Polskę i Polska musiała jakoś sobie radzić a "ochrona Zachodu" była tak przy okazji. Polskie problemy to anachroniczny ustrój na czele ze "złotą wolnością szlachecką" i w zasadzie sami sobie przygotowaliśmy upadek. Takie to były czasy - trzeba było być silnym i mieć silną władzę wykonawczą.
      Obecnie chyba wyciągnęliśmy właściwe wnioski z historii - związaliśmy się na stałe z Zachodem poprzez UE i NATO, stworzyliśmy nowoczesne demokratyczne państwo, rozwijamy się dynamicznie i mamy bardzo dobre stosunki ze wszystkimi państwami europejskimi członkami UE. Jak zwykle kiepskie z Moskwą, ale to już robota Moskwy.
      • vladexpat Ale teraz jest całkiem nieźle. 23.08.11, 11:10
        przyjacielameryki napisał:

> To hasło przedmurza jest takim trochę wytrychem mającym uzasadnić nasze kiepski
        > e efekty gospodarcze i społeczne i w końcu upadek państwa. Z cała pewnością pie
        > rwsze uderzenia ze Wschodu szły na Polskę i Polska musiała jakoś sobie radzić a
        > "ochrona Zachodu" była tak przy okazji. Polskie problemy to anachroniczny ustr
        > ój na czele ze "złotą wolnością szlachecką" i w zasadzie sami sobie przygotowal
        > iśmy upadek. Takie to były czasy - trzeba było być silnym i mieć silną władzę w
        > ykonawczą.
        Rzeczpospolita była panstwem demokratycznym. Oczywiście demokratycznym z cenzusem (szlachta) ale jednak. Dziś przecież nikogo nie dziwi cenzus wiekowy. Niestety właśnie w Rzeczpospolitej demokracja pokazała swoje najgorsze strony. Najśmieszniejsze jest to, że w naszej tradycji Konstytucja 3 Maja jest rozpatrywana jako symbol nowożytnej demokracji mimo, że właśnie demokrację ograniczyła na rzecz królewskiego absolutyzmu.

> Obecnie chyba wyciągnęliśmy właściwe wnioski z historii - związaliśmy się na st
        > ałe z Zachodem poprzez UE i NATO, stworzyliśmy nowoczesne demokratyczne państ
        > wo, rozwijamy się dynamicznie i mamy bardzo dobre stosunki ze wszystkimi państw
        > ami europejskimi członkami UE. Jak zwykle kiepskie z Moskwą, ale to już robota
        > Moskwy.

Stosunki z Rosją są całkiem dobre. Chyba nigdy w historii tak dobre nie były. Nie mamy konfliktów granicznych, nie prowadzimy wojen, nie jesteśmy wzajemnie uzależnieni politycznie, militarnie czy gospodarczo. Polskie firmy rozwijają swoją aktywność na rosyjskim rynku, w Polsce rosyjski kapitał (co z tego, że często formalnie występujący pod flagami Cypru, USA czy UK) też całkiem nieźle sobie radzi. A że czasem coś się psuje? Normalne ryzyko biznesowe. Czasem polityka nakłada swój odcisk i faktycznie głównie ze strony Rosji (wszelkie "sanitarne" embarga) ale zwykle łatwo znaleźć im pretekst dzięki polskiemu "jakoś-to-będzie" przy załatwianiu formalności. I całe szczęście nie są w stanie popsuć naszych coraz lepszych stosunków domorośli wodzusie pobrzękujący z obu stron ideologicznymi szabelkami.
        • polski_francuz Na wszystko jest czas 23.08.11, 11:21
          "Rzeczpospolita była panstwem demokratycznym"

I kiedy trzeba bylo obywateli krotko trzymac krolowie z wyboru dawali im coraz wieksze przywileje. W tym sensie konstytucja 3 maja byla powrotem do normalnosci. Szkoda, ze poznym powrotem.

PF
          • darekvtb Nie wierze wlasnym oczom! 23.08.11, 11:24
            Normalnosc vs demokracja
            (c) p-f
            :-))))
        • borrka Tez bym nie demonizowal sytuacji. 23.08.11, 11:24
          Zostawmy to zadanie czekistom, szczegolnie senilnemu Wani.

PS. Do roli "przedmurza" pretendentow jest sporo: Rosja, Ukraina, Serbia, Wegry...
          Kopii kruszyc nie warto, bo to x..wa rola.
    • wojciech.2345 Re: Kiepski los przedmurza 23.08.11, 19:28
      Czas przedefiniować nasz los.
      Z przedmurza na łącznika Wschód - Zachód.

To chyba najlepsza dla Polski opcja.
      Przydałoby się jeszcze by Marsjanie znormalnieli.

No i do przodu.
      • romrus Za pozno 23.08.11, 20:02
        wojciech.2345 napisał:
        > Czas przedefiniować nasz los.
        > Z przedmurza na łącznika Wschód - Zachód.
        > To chyba najlepsza dla Polski opcja.
        > Przydałoby się jeszcze by Marsjanie znormalnieli.

Stracili ta szanse w 92-98.
        A to byla naprawde dobra dla Polski ocja.
        Wtedy Polska na prawde byla lacznikiem, ale dalej dzinsow i komputerow to nie poszlo.

> No i do przodu.

Za pozdno. Teraz radzimy sobie z Zachodem bez posrednikow i wcale nie zle.
        • wojciech.2345 Re: Za pozno 23.08.11, 20:05
          romrus napisał:
          > Za pozdno. Teraz radzimy sobie z Zachodem bez posrednikow i wcale nie zle.
          ------------------------------------
          Nieprawda.
          Jesteście na początku drogi.
          A Zachodu nie rozumiecie.

Potrzebny Wam tłumacz.
          • romrus Re: Za pozno 23.08.11, 20:12
            wojciech.2345 napisał:
            > Nieprawda.
            > Jesteście na początku drogi.
            > A Zachodu nie rozumiecie.
            > Potrzebny Wam tłumacz.

I wlasnie Polak
            www.youtube.com/watch?v=N_urmb3GOck
            • wojciech.2345 Re: Za pozno 23.08.11, 20:15
              romrus napisał:
              > I wlasnie Polak
              > www.youtube.com/watch?v=N_urmb3GOck
              -----------------------
              Wiem co mówię.
              Tematu nie podjąłeś.

Mnie na tym nie zależy.
              • romrus Re: Za pozno 23.08.11, 20:23
                wojciech.2345 napisał:

> Wiem co mówię.
                > Tematu nie podjąłeś.

Tak cie sie wydaje.

Rozmawiam w trzech europejskich jezykach i stala wize do UE.
                Po co bede placil polskiemu tlumaczu?

W 90-ch szukalem kontaktow z Zachodem przez Polakow, bo mieli rodakow, mieszkajacych tam i mieli swobode podrozowania.
                A teraz po co?

> Mnie na tym nie zależy.

Teraz mnie tez nie zalezy.
                • wojciech.2345 Re: Za pozno 23.08.11, 20:27
                  Ja wiem, a Tobie wydaje się, że wiesz.

Może w innym wątku będzie okazja o tym porozmawiać.
                • polski_francuz Nie musisz brac doslownie 23.08.11, 20:41
                  tego lacznika.

Jak bedzie normalniej to wlasnie u lacznika sie bedzie robilo probne sprzedaze, robilo wspolne przedsiewziecia w krajach trzecich, itd.

JESLI stosunki znormalnieja i ton rozmow stanie sie rzeczowy.

PF
                  • romrus Jestem za.... 23.08.11, 20:52
                    polski_francuz napisał:
                    > tego lacznika.
                    > Jak bedzie normalniej to wlasnie u lacznika sie bedzie robilo probne sprzedaze,
                    > robilo wspolne przedsiewziecia w krajach trzecich, itd.
                    > JESLI stosunki znormalnieja i ton rozmow stanie sie rzeczowy.

.....i to absolutnie.

Ale, szanowny PF, dla tego Polacy a-la Wojtek musa wybic sie z glowy ty rozny "nie rozumies", "nauczymi was" etc.

W latach 90-ch Polska byla o niebo blizej Zachodu, Polacy mieli swobode wyjazdow, rodziny mieszkali na Zachodzie, w tym byla przewaga i wspaniala pozicja dla startu.

Teraz tego nie ma, wiec wszystko od poczatku i na rownych prawach z innymi - Finnami, Estonczykami, Lotyszami etc.
                    Neraz za prawo byc posrednikami stoi kolejka.
                    Rowniez Rosjanie odrobili wielu rzeczy, bez znajomosci obcych jezykow do dobrej firmy juz nie trafisz.
                    • polski_francuz Re: Jestem za.... 23.08.11, 20:57
                      nasze pokolenie (Wojtek i ja jestesmy z tego samego) ma jeszcze 5-10 lat i odejdzie na emerytury. Mlodzi jakos sie beda musieli dogadac.

Podobnie u was nadejdzie nowe pokolenie.

To jest pewnie klucz.

PF
                    • wojciech.2345 Re: Jestem za.... 23.08.11, 21:03
                      Romrus
                      kluczem jest know-how w głubince.
                      To jest wyćwiczenie wzorców (patterns) postępowania w biznesie,
                      funkcjonowaniu państwa obywatelskiego, ... .

Do kapitalizmu nie da się przejść z niedzieli na poniedziałek
                      nawet jeśli ma się kapitał. Państwa europejskie dochodziły
                      do tego 400 lat.

Kreml chyba nie ma nawet świadomości co i jak należy robić.
                      Jest bierny.
                      • romrus Re: Jestem za.... 23.08.11, 21:12
                        wojciech.2345 napisał:

> Romrus
                        > kluczem jest know-how w głubince.

> Kreml chyba nie ma nawet świadomości co i jak należy robić.
                        > Jest bierny.

Moze i tak.

Tylko dlaczego nauczyteliami maja byc wlasnie Polace, a nie Finnowe, Czesi, Slowacy czy jeszcze ktos inny?

Bo wies polska jest lepsza od czeskiej czy finskiej?

• polski_francuz Bo stosunki 23.08.11, 21:16
                          miedzy Rosjanami i Polakami sa wlasnie innej jakosci. Moze nie ma respektu ani szacunku ale cos w tym kierunku...moim skromnym zdaniem.

PF
                        • wojciech.2345 Re: Jestem za.... 23.08.11, 21:17
                          romrus napisał:
                          > Tylko dlaczego nauczyteliami maja byc wlasnie Polace, a nie Finnowe, Czesi, Slowacy czy jeszcze ktos inny?
                          >
                          > Bo wies polska jest lepsza od czeskiej czy finskiej?
                          --------------------------------------------------------
                          Wymieniłeś państwa maleństwa, a poza tym chyba
                          my to najlepiej umiemy.

Może się mylę, ale tak to widzę.

PS. Dobrze, że Rosjanie licznie jeżdżą na urlopy do Europy.
                          Niech obserwują inne kraje, to jest kapitał.
                          • romrus Re: Jestem za.... 23.08.11, 21:23
                            wojciech.2345 napisał:
                            > Wymieniłeś państwa maleństwa, a poza tym chyba
                            > my to najlepiej umiemy.

No wlasnie.
                            A reszta Europy - do doopy)))
                            • wojciech.2345 Re: Jestem za.... 23.08.11, 22:24
                              Może spróbuj postawić sobie takie pytanie:
                              Jak ożywić rosyjską głubinkę?

Uważam, że to jest kluczowa sprawa dla przyszłości Rosji.
                              To co się dzieje w Moskwie, czy w Petersburgu nie jest tak
                              naprawdę ważne dla przyszłości Rosji.

A z tego co widzę na forum, to odwrotne podejście -
                              Moskwa, Petersburg i pustka.
                              • romrus Re: Jestem za.... 23.08.11, 23:33
                                wojciech.2345 napisał:
                                > Może spróbuj postawić sobie takie pytanie:
                                > Jak ożywić rosyjską głubinkę?
                                > Uważam, że to jest kluczowa sprawa dla przyszłości Rosji.
                                > To co się dzieje w Moskwie, czy w Petersburgu nie jest tak
                                > naprawdę ważne dla przyszłości Rosji.

Zgadzam sie, ta sprawa jest bardzo wazna.

Teraz bierzeme ciebie, jako fachowca od rozwoju polskiej wsi i wysylame na Sibir.
                                Na delegacje, oczewiscie)))
                                Czemu bedziesz uczyl Jakutow i Czukcze - jak rosna buraki i ogorki w Poslce?
                                A moze demokracji ich bedziesz uczyl?

Cala twoja wiedza o sposobach rozwoju, pochodzoca z kraju, gdzie od wsi do wsi jest naiwyzej pare kilometrow i troche inny klimat, w Rosji jest do doopy.

Swoja wiedze bedziesz niosl, zapepszajac na jeleniach po tundrie, jak Sw.Mikolaj))

A pitolenie o propagandzie demokracji, ktora wsystko zalatwi, zostaw przyjacieluUS, to jego fach.

Doswiadczenije Finlandji, Kanady, Polnocnych Stanow US moga sie przydac, ale tez nie w calosci.
                          • walter622 Re: Jestem za.... 23.08.11, 21:24
                            wojciech.2345 napisał:

> Wymieniłeś państwa maleństwa,

Warto byś choć raz wyjechał do Moskwy na jakiekolwiek międzynarodowe targi w Krokus-Centrum. Wtedy może zrozumiesz kto jest "potęgą" w zakresie przedstawianej oferty, a kto
                            "maleństwem".

>a poza tym chyba my to najlepiej umiemy.

Wiecznie pouczać Rosjan? No tak.

**************************************************************
                            "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                            Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
        • przyjacielameryki Re: Za pozno 24.08.11, 14:42
          romrus napisał:

> wojciech.2345 napisał:
          > > Czas przedefiniować nasz los.
          > > Z przedmurza na łącznika Wschód - Zachód.
          > > To chyba najlepsza dla Polski opcja.
          > > Przydałoby się jeszcze by Marsjanie znormalnieli.
          >
          > Stracili ta szanse w 92-98.
          > A to byla naprawde dobra dla Polski ocja.
          > Wtedy Polska na prawde byla lacznikiem, ale dalej dzinsow i komputerow to nie p
          > oszlo.
          >
          >
          > > No i do przodu.
          >
          > Za pozdno. Teraz radzimy sobie z Zachodem bez posrednikow i wcale nie zle.

masz na myśli Putina, Schroedera, oligarchów . . . etc.? Z pewnością tak. Ale dla przeciętnego Rosjanina Polska mogłaby być niezła przystanią, takim łącznikiem, krajem bliskim ze względu na język, również słowiańskość ale z bardzo wielu powodów leżących po rosyjskiej stronie tak już nie jest i chyba nie będzie. W Polsce Rosjanie mogliby czuć się dobrze i swobodnie ale chyba tak nie jest bo z uwagi na nieustanne prowokacje rosyjskie nie ufamy Rosjanom, traktujemy ich dosyć podejrzliwie a dla młodego pokolenia Rosjanie w ogóle nie istnieją. Moim zdaniem tracą na tym tylko Rosjanie a nie Polacy bo np. dla zwykłego Niemca zwykły Rosjanin nigdy nie będzie normalnym partnerem. Ja o tym dobrze wiem romrus!

Romrus, radzcie sobie! Życzę powodzenia!

• romrus Re: Za pozno 24.08.11, 15:37
            przyjacielameryki napisał:

> masz na myśli Putina, Schroedera, oligarchów . . . etc.?

Mam na mysli kazdego biznesmena, ktory ma jakoms wspolprace z zagranica.

> nie ufamy Rosjanom, traktujemy ich do syć podejrzliwie a dla młodego pokolenia Rosjanie w ogóle nie istnieją.

I to bylo na tyle.
            Szczera prawda.

>tracą na tym tylko Rosjanie a nie Polacy bo np. dla zwykłego Niemca zwykły Rosjanin nigdy nie będzie normalnym partnerem.

Co konkretnie traca Rosjanie?

Polacy na braku wspolpracy z Rosja traca pieniendzy.

Tak samo jak wy sie zachowuje Estonia, ktora bardzo lubilem.

Ode mnie do Tallina i do Helsinek jest tak samo okolo 400 km.
            Jade do Finnow, tak samo jak dziesiatki tysiace Rosjan.
            Kto na tym traci - Rosjanie? Nie - Estonczycy.

Po co pojde do sklepu gdzie spredawca "traktuje mnie podejzliwe", pojde tam gdzie jest grzeczny i zadowolony.

>Ja o tym dobrze wiem romrus!

Co ty wiesz? Ja mialem wspolnika Polaka i co?
            Okazalo sie ze jest zadluzony w cholere, ZUS, bank, komornik.
            Z Niemcem takich jaj raczej nie bedzie.

> Romrus, radzcie sobie! Życzę powodzenia!

Dzienkuje, radzimy.
            Mozesz sie nie martwic.

A powodzenia - na wzajem.
            >
            • przyjacielameryki Re: Za pozno 24.08.11, 16:18
              romrus napisał:

> > nie ufamy Rosjanom, traktujemy ich do syć podejrzliwie a dla młodego pok
              > olenia Rosjanie w ogóle nie istnieją.
              >
              > I to bylo na tyle.
              > Szczera prawda.

Takie życie. To młode pokolenie odreagowało i utożsamia się z zachodem. O Rosji nie wiedzą prawie nic a jeżeli coś wiedzą to jest to negatywny obraz. Przez bardzo wiele lat np. korespondenci telewizyjni z Moskwy pokazywali tylko i wyłącznie negatywne zjawiska w Rosji. One z pewnością były prawdziwe ale zapomniano o tych pozytywnych które z pewnością też miały miejsce. Mnie to denerwowało, ja znam literaturę i muzykę rosyjską i mnie zawsze kultura rosyjska bardzo interesowała i z moim synem prowadzę czasami bardzo rzeczowe rozmowy n/t Rosji ale on sam z siebie już nie wykazuje takiego zainteresowania. Chyba naszym specom od wizerunku chodziło trochę o to żeby utrwalić w naszej opinii publicznej negatywny obraz Rosji . Ale różne wypowiedzi i działania Rosji w/s np. Katynia czy II w.ś, straszenie nas rakietami, bardzo trudne godzenie się z naszą opcja atlantycką, przystąpieniem do NATO i naszym sojuszem z USA(dla bardzo wielu Polaków Ameryka to druga ojczyzna, dla innych wzorzec demokracji, wolności, gospodarki, przedsiębiorczości i patriotyzmu - generalnie pomimo dużej odległości i wiz to bardzo bliski dla nas kraj czego Rosjanie nie mogą zupełnie pojąć), polityczne embarga, próba wchłonięcia Białorusi i Ukrainy itd., itd., same z siebie zrobiły i robią złą robotę i w znacznym stopniu przełożyły się na raczej negatywne postrzeganie Rosji i Rosjan przez Polaków.
              Ja twierdzę, że to Rosjanie na tym tracą.
      • walter622 Pociąg odjechał 23.08.11, 20:40
        wojciech.2345 napisał:
        > Z przedmurza na łącznika Wschód - Zachód.

Taka szansa istniała - na początku lat 90-ych Wschód i Zachód poszukiwał takiego "pośrednika" - w tej roli Polska i Polacy mieli spore szanse. Niestety bezpowrotnie zmarnowane. Zostały nawiązane bezpośrednie kontakty (można wspomnieć chociażby coroczne niemiecko-rosyjskie spotkania biznesu). Również inne państwa nie próżnowały
        - w roli takiego "pośrednika" doskonale sprawdzają się .... Czechy i w trochę mniejszym stopniu Węgry.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
        • wojciech.2345 Re: Pociąg odjechał 23.08.11, 20:47
          Pociąg nie ruszył z miejsca, tak naprawdę.
          Przed Rosją jeszcze daaaleka droga do Europy.

To jest proces i Rosja SAMA poprosi o pomoc.
          • walter622 Re: Pociąg odjechał 23.08.11, 21:00
            By pełnić rolę "pośrednika" trzeba być wiarygodnym dla obu partnerów.
            Po ekscesach Kaczyńskiego, Macierewicza i Radziwonowicza po stronie rosyjskiej jest
            wyraźny brak jest zainteresowania tego typu "pośrednikiem". To stanowisko doskonale rozumieją na Zachodzie i dostrzegają w Czechach. Gdy Kaczki doszły do władzy Czesi
            sporo pracowali by w tym zakresie zająć pozycję niekwestionowanego lidera. Nawet zachęcali polskie firmy, działające na Wschodzie by "zmieniały flagę" na czeską.
            Teraz większość "delikatnych" spraw załatwiana jest za pośrednictwem Pragi. W zakresie
            "pośrednictwa" gospodarczego również spore znaczenie posiadają Węgry.
            Większość konferencji z udziałem Rosjan i przedstawicieli UE nieprzypadkowo w ostatnim czasie odbywa się w Pradze i Budapeszcie - o Warszawie jakoś kompletnie cicho.

Tak więc pozostały wyłącznie marzenia, że może jakiś pociąg się jednak zatrzyma.

• wojciech.2345 Re: Pociąg odjechał 23.08.11, 21:07
              To "omijanie" Polski śmieszy mnie.
              Jeśli Kreml ćwiczy takie numery, to można wzruszyć ramionami.

Mnie to ani ziębi, ani grzeje.
              I tak będą prosić Polaków.
              • walter622 Re: Pociąg odjechał 23.08.11, 22:21
                wojciech.2345 napisał:
                > I tak będą prosić Polaków.

A cóż takiego wyjątkowego posiadają Polacy by o to zabiegać ?
                Owszem Polska miała szansę lecz została ona zniweczona przez Kaczyńskiego, Macierewicza i Radziwonowicza. By mówić o jakiejkolwiek współpracy powinny istnieć ku temu warunki -
                wzajemnego zrozumienia, poszanowania i zaufania. To w chwili obecnej nie istnieje.
                Odtworzenie tych warunków będzie wymagało wielu lat pracy, a w tym czasie inne państwa
                nie będą traciły czasu i będą załatwiały swoje interesy.

• borrka Wańka 23.08.11, 21:05
          Pie...lisz w sposob nieregulaminowy.
          A pocoz taki duzy kraj mialby korzystac z JAKICHKOLWIEK posrednikow ?
          Jestes tak starczo niesprawny umyslowo, czy chec dokopania Polsce przeslania ci resztki rozsadku ?
          • walter622 Borracik 23.08.11, 21:18
            borrka napisał:
            > czy chec dokopania Polsce przeslania ci resztki rozsadku ?

Polsce i Polakom wyjątkowo skutecznie dokopali Kaczyński, Macierewicz i Radziwonowicz.
            I tego trzeba mieć świadomość - po przez pryzmat ich ekscesów formułowany jest w Rosji bardzo konkretny i jednoznaczny obraz Polski i Polaków.

> A pocoz taki duzy kraj mialby korzystac z JAKICHKOLWIEK posrednikow ?

Kicuś, jesteś zbyt głupi by zrozumieć, że wiele spraw jest sondowanych przez "pośredników"
            - w tym zakresie idealnie sprawdziła się Czeska Republika.

Z drugiej strony w czysto zachodnich firmach, działających na Wschodzie spotkasz sporo Polaków, traktowanych przez pracodawców jako lepiej orientujących się w miejscowych realiach i zawiłościach.

• borrka Powinni cie wyrzucic z web brygady za te dyrdymaly 23.08.11, 21:25
              Sam sobie przeczysz - czy jestes tak senilny, ze wyobrazasz sobie Polske w roli ruskiego Stierlitza ?
              Chocby tylko gospodarczego.

Grosza bym ci nie dal na miejscu twych zwierzchnikow.
              Cienki jestes.
              • walter622 Re: Powinni cie wyrzucic z web brygady za te dyrd 23.08.11, 21:50

Sam jesteś cienki i piszesz kompletne bzdury.
                Polska dzięki ekscesom "trzech orłów" zmarnowała sympatię jaką się cieszyła wśród Rosjan
                i z tym związane szanse.
                Dla młodego pokolenia Rosjan Polska albo nie istnieje albo jest postrzegana jako ojczyzna tych trzech oszołomów. Tak więc mówienie o jakiejkolwiek roli "pośrednika" w czymkolwiek jest pozbawione sensu.

• mara571 Re: Kiepski los przedmurza 23.08.11, 19:49
      tak sobie mysle, ze ciagu dwoch pokolen mozemy stac sie chrzescijanska wyspa w muzlmanskiej Europie.
      Jak to bedzie nazwane?
      • wojciech.2345 Re: Kiepski los przedmurza 23.08.11, 19:56
        mara571 napisała:
        > tak sobie mysle, ze ciagu dwoch pokolen mozemy stac sie chrzescijanska wyspa w
        > muzlmanskiej Europie.
        > Jak to bedzie nazwane?
        ----------------------------------------
        Zastrzeliłaś mnie tym pytaniem.
        Brawo.

Straciłem wszelką nadzieję, że na forum zostanie sformułowany
        jakiś ciekawy problem.

Pozdrawiam.
      • polski_francuz Uwaga sluszna 23.08.11, 20:38
        z tym ze i tym razem jakos sie pewnie zatrzyma ten zalew. Podobny problem maja, zreszta, Izraelczycy. jak? lepiej mnie nie pytajcie bo nie wiem.

"w ciagu dwoch pokolen"

Musze sie wziac z powrotem za polski z latorosla aby mogla przekazac jej latorosli:)

PF
    • swarozyc Re: Kiepski los przedmurza 23.08.11, 20:45
      Mniejszosci nas wykonczyly i nasz tumiwisizm.
    • j-k a alternatywy ? 23.08.11, 20:46
      bo narzekac to latwo

nie walczyc z germanizmem ? (11-12 w.)
      nie walczyc z Tatarami ? (13 w.)
      nie wlaczyc z Turkami ? (15-18 w.)
      nie walczyc Z Moskwa ? (17-20 w).

wybranie jakiejkolwiek z tych opcji skonczyloby sie jeszcze gorzej.

zyje sie tam, gdzie sie zyje.

nie kazdy ma tak laskawe polozenie - jak Francuzi.
      chociaz swoje wyspy (Jersey, Guersney) tez na korzysc Anglii stracili...

Jedyna Opcja do dyskusji to:
      dogadanie sie z Hitlerem (autostrada do Prus Wschodnich, oddanie Gdanska)
      i przepuszczenie Niemcow na Rosje.

Niemcy i tak by te wojne przegraly.
      ale Polska (jak Wegry), wyszlaby z tej wojny mniej/lub wcale niezniszczona
      • polski_francuz Francuzi tez byli w obcegach 23.08.11, 20:54
        hiszpanskich. Bo Flandria byla hiszpanska jakis czas.

A co Hitlera to chyba nie bylo w Polsce Petaina, ktory mial swoja chwale w 1ws i widzial bezsens wojny. Moze Marszalek by jakos poradzil. Niemcy ja szanowali.

PF
        • j-k Re: Francuzi tez byli w obcegach 23.08.11, 21:04
          polski_francuz napisał:
          . Moze Marszalek by jakos poradzil. Niemcy ja szanowali.

Toz to mam na mysli.
          na naradzie sztabowej (1935) u kresu swoich dni - Pilsudski powiedzial do Generalow:

moi Panowie , generalowie - wy chcecie isc na wojne z Niemcami ?
          • polski_francuz No wlasnie 23.08.11, 21:05
            Gott war nicht mit uns i zabral nam Marszalka kilka lat za wczesnie.

PF
        • polski_francuz Errata 23.08.11, 21:04
          ...Niemcy GO szanowali...

Te cholerne literowki

PF
      • borrka A ty sie nie zgadzam. 23.08.11, 20:58
        Gdyby Polska poszla na kompromis zHitlerem i CCCP wojne wygral, nie byloby Polski.
        Moze Polska Socjalistyczna Republika Radziecka ...

Stalinowi bylo jednak troche niezgrabnie zlikwidowac pierwsza ofiare III Rzeszy.
        • polski_francuz Jakby Hitler 23.08.11, 21:03
          zaczal chodzic na kompromisy to historia by sie inaczej potoczyla. On od Monachium zaczal wierzyc, dass Gott mit ihm ist i skonczylo sie to na wojnie na dwa fronty, ktorej jeszcze nikt w historii nie wygral.

PF
        • j-k A ja sie tez nie zgadzam :) 23.08.11, 21:07
          borrka napisał:

> Gdyby Polska poszla na kompromis zHitlerem i CCCP wojne wygral, nie byloby Pols
          > ki.
          > Moze Polska Socjalistyczna Republika Radziecka ...

Gdyby Niemcy startowaly na Moskwe z rejonu Baranowicz (a nie Brzescia), toby zajely Moskwe.

Wojne wygralby Zachod (amerykanskie bomby atomowe na Niemcy, miast na Japonie)

a Rosja wyszlaby z tej wojny tak jak w 1918-tym.
          oslabiona.
          • borrka Bomby atomowe na nasza Efcie !? 23.08.11, 21:14
            A powaznie, taka byla koncepcja radykalnie prawicowych odlamow AK.
            Chyba slabo znali Zachod :):)
            • mara571 Re: Bomby atomowe na nasza Efcie !? 23.08.11, 21:23
              pierwszym celem bomby mialo byc Drezno.
              Z budowa nie zdazono. Zamiast tego byl ten wielki dywanowy nalot.
              • j-k Bomby atomowe Niemcy ? 23.08.11, 21:48
                mara571 napisała:

> pierwszym celem bomby mialo byc Drezno.
                > Z budowa nie zdazono. Zamiast tego byl ten wielki dywanowy nalot.

Popierajac Zachod (w wiekszosci) nie zamykam oczy na jego ku*estwa

Bombka "A" powinna spasc na Zaglebie Ruhry i Hamburg
                by przystopowac produkcje zbrojeniowa Reichu.

Ale potem trzeba by to za zachodnie pieniadze odbudowywac.

jasne, ze moglo padnac na Bogu Ducha winne Drezno.
                byloby taniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka