Dodaj do ulubionych

jak Rosja tańczy pod melodię Goldman Sachs

26.10.11, 17:43
Artykuł z rosyjskich mediów pokazujący jaka jest zależność Rosji od Międzynarodowego Funduszu Walutowego i jego ekspozytur w postaci Goldman Sachs i Morgan Stanley. Po stronie rosyjskiej "pasem transmisyjnym" dla amerykańskich poleceń był faworyt Putina Aleksiej Kudrin. Z artykułu wynika, że Rosja w kwestiach finansowych stała się krajem całkowicie podporządkowanym Zachodowi i te wszystkie wierzgania karłowatą nóżką to jedynie piar dla maluczkich.
Kudrin zasłynął ostatnio pomysłem, żeby sprywatyzować wszystkie rosyjskie aktywa za skromne 850 mld $. Tak ów bystry minister wyliczył sobie wartość ropy, gazu, lasów, ziemi ornej, słodkiej wody - czyli wszystkiego czym dysponuje ten kraj. Jest to "deal" w rodzaju tego, który pozwolił Romanowi Abramowiczowi (tzw. dobry oligarcha) sprzedać swoje aktywa w Sibniefti rosyjskiemu państwu za 13 mld $. Sam Abramowicz nabył je w czasie jelcynowskiej prywatyzacji za 100 mln $. I ktoś tu jeszcze twierdzi, że Rosja nie upadnie?

svpressa.ru/politic/article/49162/
Obserwuj wątek
    • johnny-kalesony Re: jak Rosja tańczy pod melodię Goldman Sachs 26.10.11, 17:48
      Nic nowego pod słońcem. Nasze postkomusze biznesmeństwo (a raczej - pseudo-biznesmeństwo) robi dokładnie to samo ... Najlepszy przykład to pewien najbogatszy obywatel miasta Poznania.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • herr7 to nie ta sama skala... 26.10.11, 17:55
        W Rosji są bogactwa o których Kulczykowi nawet się nie śniło. I wszystko to można ukraść, pod warunkiem, że jest się przyjacielem Władimira Władimirowicza Wszechmocnego Prywatyzatora!
        • crash.test.dummy Re: o których Kulczykowi nawet się nie śniło 17.04.15, 15:14

Fakt - inna skala :-)
    • igor_uk [...] 26.10.11, 18:19
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • herr7 macie dwie możliwości... 26.10.11, 18:31
        albo przejmą was np. Chińczycy - wariant najbardziej korzystny dla zwykłych ludzi, albo się rozpadniecie na szereg zwalczających się państewek. Igorze to nie zależy ode mnie, ale od was Rosjan. Tyle, że ja nie dostrzegam nikogo kto mógłby ten upadek powstrzymać. Ostatni car w porównaniu do obecnie rządzących Rosją to był szczyt odpowiedzialności i uczciwości. A wiemy jak skończył?
        • igor_uk Re: macie dwie możliwości... 26.10.11, 18:37
          Daj spokoj.Takie teksty mozesz pisac do jk2007 lub do przyjacielameryki.Oni to kupia.
          • herr7 zobaczysz i to szybciej niż ci się wydaje... 26.10.11, 18:41
            Kolaps będzie szybszy niż sądzisz....
            • igor_uk Re: zobaczysz i to szybciej niż ci się wydaje... 26.10.11, 18:43
              Nie zobacze,a i ty nie doczekasz sie.
              • herr7 czekacie na Stołypina? 26.10.11, 18:50
                Gdyby się taki objawił to drzew na szubienice by nie starczyło.
              • eva15 Oj, Igor, Igor 26.10.11, 19:00
                igor_uk napisał:

> Nie zobacze,a i ty nie doczekasz sie.

Igor, po co Ty się szarpiesz? Zostaw go w gronie bystrzaków, niech sobie razem dyskutują na swoim poziomie.
                • jk2007 Oj, Eva, Eva 26.10.11, 19:06
                  "Рoccия для рyccких гoвoрят придyрки, либo прoвoкaтoры".
                  Премьер-миниcтр РФ В.В. Пyтин
                • igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 26.10.11, 19:21
                  Ewa,mnie intryguje tylko jedno. O co mu chodzi? Bo teksty,co on wkleja,mnie sa bardzo dobrze znane.Takich na rosyjsko--jezycznych stronach znalezc mozno tysiece codziennie.Co ciekawe.Strony i autory sa niby rozne,ale teksty praktycznie sa jednakowe.Wiele razy zauwazalem,ze nawet bledy popewniaja te same. Wyglada tak,jak by wszystkie korzystali z jednego zrodla.
                  Taka ciekawostka-dzisiejszy link herra. Wystarcze skopiowac tytul i wkleic na Yandex i wynik poszukiwan jest taki,jak zawsze .W roznych wydaniach,w roznych blogach,na roznych stronach ten sam tekst.
                  Kilka przykladow:

www.tuulik.org/minakudr.html
                  nnm.ru/blogs/surgery_1976/kakie-miny-zalozhil-kudrin-pod-rossiyu/
                  vostrjkova.livejournal.com/633787.html
                  day.zp.ua/news/30850.html

Przeciez to jest zmasowany atak informacyjny na Rosjan.Malo im macic w Rosji,to taki herr i na polsko-jezyczny forum wlazi,zeby i tu pomacic.
                  • eva15 Re: Oj, Igor, Igor 26.10.11, 19:30
                    Tak, to rzeczywiście ciekawe. Widać on działa jak kopiarka dla zagranicy, ciekawe....
                    • igor_uk Re: Oj, Igor, Igor 26.10.11, 19:45
                      Ewa,wlasnie w taki sposob szykowali sie rozne kolorowe rewolucji.Zauwaz co bylo ostatnio w Uniwersytecie moskiewskim.Odbylo sie spotkanie Prezydenta Duzego Panstwa ze studentami.Jest rzecza normalna,ze nie ma szans,zeby wszystkie chetni byli dopuszczeni na to spotkanie . A zrobili z tego cala afere.
                      • eva15 Re: Oj, Igor, Igor 26.10.11, 19:57
                        Widzę, widzę, akcja jest zmasowana. Po tym jak udało się wciągnąć Arabów i Afr. PŁn. w chaos, nędzę i walki plemienne, trzeba iść dalej tym tropem...
                  • herr7 po co się Igorze odzywasz 26.10.11, 20:30
                    Przede wszystkim to jest polskie forum, a ty tu jesteś dość aroganckim gościem. Dyskutuje się tu praktycznie o wszystkim. Moje wpisy nie są przeznaczone dla ciebie i tej groteskowej obrończyni putinizmu evy15. Dyskusja z wami do przyjemności się nie zalicza. Wy putinowcy od dawna nie macie nic ciekawego do powiedzenia. Jedynie co robicie to atakujecie swoich oponentów. Czy coś się od tego zmieni? Np. czy w twoim kraju rządząca elita przestanie rozkradać twój kraj? Nie. Niczego to nie zmieni i jak Rosja jest w upadku tak i będzie. Póki co macie jeszcze swobodę w internecie, być może wasz reżim ukróci i to. Ale o tym, że reżim się boi świadczy wasz przyszły budżet, w którym wzrost zanotują jedynie ministerstwa siłowe, kosztem edukacji, ochrony zdrowia czy rozwoju.
                    • jk2007 Re: po co się Igorze odzywasz 26.10.11, 20:37
                      herr7 napisał:
                      > i tej groteskowej obrończyni putinizmu evy15.

raczej zawodowej obrończyni putinizmu :)
                    • igor_uk Re: po co się Igorze odzywasz 26.10.11, 20:44
                      Ha,ha.Kolejny ,kto chce w wirtualnym Swiecie granicy budowac.
                      herr,ja jestem u siebie pod kazdym wzgledem.Po pierwszych i najwazniejsze,to nie jest polski forum,a tylko polsko-jezyczny,tak samo,jak w Rosji nie mam rosyjskich forumow,a sa rosyjsko-jezyczne,zreszta tam wielojezyczne forumy,ale nie w tym sprawa.
                      A po drugie,jak by cie to pierwsze nie przekonalo.Mam polskie obywatelstwo i moi dzieci w polowie sa etnicznymi Polakami.
                      Wiem,ze dyskusje z nami do przyjemnosci dla ciebie nie naleza.Bo w dyskusjach z nami,trzeba myslec,a nie wklejac cudze teksty i na cudzych opiniach wypowiadac sie.Przeciez ty nie jestes wstanie zrobic kroku a nie w lewo,a nie w prawo od tematu,ktory jest zawarty w tekscie,z ktorym ty wyskakujesz.Bo ty nic nie wiesz,oprocz tego,co przeczytasz gdzies na blogie,czy w jakichs dziwnych wydaniach,ktore przeciez moga nalezac i do wrogow Rosji,ktorych nie brakuje.
                      • jk2007 Re: po co się Igorze odzywasz 26.10.11, 20:48
                        igor_uk napisał:
                        > Wiem,ze dyskusje z nami do przyjemnosci dla ciebie nie naleza.Bo w dyskusjach z nami,trzeba myslec,

raczej wyzywac sie i przeklinac jak wy
                        • igor_uk Re: po co się Igorze odzywasz 26.10.11, 21:27
                          jk2007,a czy wiesz,ze to wlasnie dzieki tobie,tak zaczalem odzywac sie na tym forum.
                          Czy pamjetasz nasza adyskusje,w ktorej ty kreciles i klamal ,jak tylko mogl,udowodniajac mnie cos o wiezach w Smolensku?
                          Wlasnie wtedy w pierwszy raz do mnie byl adresowany post,ktory mial tytul z takimi slowami -glupi igorku .Wtedy zrozumialem,ze wyzywac adwersaza,to norma na tym forum. Co najwazniejsze,ty nigdy nie przeprosil mnie ,chociaz nie miales zadnej racji.To teraz zry to, co sam przygotowales.
                          • jk2007 Re: po co się Igorze odzywasz 26.10.11, 21:39
                            igor_uk napisał:
                            > Co najwazniejsze,ty nigdy nie przeprosil mnie ,

ja dawno o tym zapomniałem, a ty głupku nadal czujesz się urażony?
                            • igor_uk Re: po co się Igorze odzywasz 26.10.11, 21:43
                              Nie,glupku,ty nawet prostego tekstu nie potrafiles zrozumiec.Nie o wiezy chodzi.
                              • jk2007 Re: po co się Igorze odzywasz 26.10.11, 21:48
                                niestety nie potrafię zrozumieć twoje urojenia i kompleksy
                                • igor_uk Re: po co się Igorze odzywasz 26.10.11, 22:30
                                  urojenia i kompleksy masz ty.To wlasnie ty leczysz swoi kompleksy,obsierajac Kraj,ktorego deklarujesz sie patriotem,na polsko-jezycznym forum. Grzejac dusze roznym rusofobam,oczewiscie przy okazji.
                                  pytalem cie dziesiatki razy -dla czego tak nienawidzisz Rosji i Rosjan.Nigdy nie odpowiedziales.
                      • igor_uk herr,to dla ciebie. 26.10.11, 21:00
                        Moze cos zrozumiesz.

Jak by moglbys,to napisz,jak zrozumiales ten filmik,od tego zaleze,jak bede ciebie traktowac dalej.
                        • de_oakville Ciekawy filmik 28.10.11, 13:10
                          igor_uk napisał:

> Jak by moglbys,to napisz,jak zrozumiales ten filmik,od tego zaleze,jak bede ci
                          > ebie traktowac dalej.

Choc ja nie jestem herr, to moge Ci napisac jak ja ten filmik zrozumialem. Na wstepie jednak powiem Ci, ze wcale nie mysle, ze Rosja sie rozpadnie. Nie rozpadla sie przez setki lat w przeszlosci, to i nie rozpadnie sie w przyszlosci (Rosja to nie ZSRR), co nie oznacza, ze pewne "drobne" nacje lezace na jej obrzezach nie pokusza sie o oderwanie od niej. Trudno im jednak bedzie odniesc "sukces".
                          Wracajac do filmu. W Niemczech juz przed 1-sza Wojna Swiatowa uswiadamiano narod (zreszta swietnie uswiadomiony i bez tego) zwracajac sie do kazdego obywatela: "Cokolwiek robisz postepuj tak jakby los calego kraju i narodu zalezal tylko od ciebie." Innymi slowy - rob wszystko dobrze i z "namaszczeniem". I Niemcy to robili. Kazdy Niemiec z czasow Wilhelma II-go wiedzial, ze "Niemcy to najlepszy kraj na swiecie". Niedawno pokonaly wlasnie "nigdy nie zwyciezona" dotad Francje, wojska niemieckie zajely Paryz, a teraz szykowaly sie do "rzucenia rekawicy" Anglii o wladze nad swiatem (1-sza WS). Bo uwazali, ze w niczym nie ustepuja Anglikom, a ponadto byli narodem 2 razy liczniejszym, wiec "mieli prawo". I chcieli na sile "ujezdzic kobyłę historii", ktora ich jednak nie chciala, bo polubila juz poprzedniego jezdzca. Przegrali. Ich tragedia po 1-szej Wojnie Swiatowej polegala na tym, ze do nich nie dotarlo, ze przegrali. Bo obce wojska nie wkroczyly do Niemiec i ich nie okupowaly. W swiadomosci Niemcow zakorzenilo sie przekonanie, ze militarnie nie przegrali, a wycofanie sie z pola walki bylo jedynie wynikiem zdrady. I przecietny Niemiec w to wierzyl, co pomoglo dojsc Hilterowi do wladzy. Bo tak naprawde Niemcy 1-sza Wojne Swiatowa zdecydowanie przegraly. Militarnie. I potrzeba bylo straszliwej II-giej Wojny Swiatowej aby to do nich dotarlo.

Ten filmik przemawia do zwyklych Rosjan podobnymi slowami jak propaganda wilhelminska przemawiala przed wieloma laty do zwyklych Niemcow. A zatem wzorzec jest ciagle jest ten sam, a opoznienie znaczne, podobnie jak socjalizm byl wziety stamtad, choc realizowany byl w Rosji w nieco "koslawym" wydaniu. Rosja - najwiekszy kraj na swiecie. Zgoda! Najbogatszy? Najlepszy? Dla Rosjan najlepszy, bo dla innych, no coz, tabele liczby emigrantow do poszczegolnych krajow swiata powiedza obiektywna prawde. A do Rosji ludzie z innych krajow nie emigruja - przeciwnie to z Rosji emigruja do innych krajow.
                          • igor_uk Re: Ciekawy filmik 28.10.11, 16:04
                            Nu cos,dzieki za podzielenie sie swoimi wrazeniami z filmiku,chociaz uwazam,ze do ciebie on nie dotarl ,moze dla tego,ze nie znasz zbyt dobrze rosyjski,a moze dla tego,ze masz ambiwalentny stosunek do Rosji .
                            Otoz,ja odebralem ten film w taki sposob-przestan marudzic i we wszystkim,co cie spotyka zlego,winic innych .Jak chcesz,zeby TOBIE bylo dobrze,to pamjetaj,to tylko od ciebie zalezy.
                            Oczewiscie ten filmik nie ma nic do propagandy wilhelminskiej. Chociaz by dla tego,ze chodzi o calkiem co innego.Tu ty mocno wszystko naciagneles,zeby pokazac,jak Rosjanie sa opoznieni w rozwoju.
                            Z kolei twoja wypowiedz o emigracji do Rosji,to co mozno powiedziec? Tylko jedno,mowienie wiele i o nic nigdy nie zamieni wiedzy,a tej u ciebie brakuje,przynajmniej w tym temacie.Statystycznie Rosja jest na drugim miejscu,tuz za USA,po liczbie przyjmowanych emigrantow.Moze ciebie to zdziwi,ale na Swiecie sa bardzo wiele Krajow,dla ktorych to Rosja jest Ameryka.
                          • eva15 Ciekawy filmik, a niemądre wnioski 29.10.11, 01:31
                            de_oakville napisał:

> A do Rosji ludzie z innych krajow nie emigruja - przec iwnie to z Rosji emigruja do innych krajow.

Co ty za głupstwa wypisujesz? Rosja jest 2. po USA krajem imigracji w świecie. Więcej czytaj, mniej pisz, warto sprawdzać własną (nie)wiedzę. To dotyczy też nietrafnych porównań z okresem wilhemińskim. Rosja potrzebuje wenętrznego odrodzenia, okres wilhelmiński to okres ekspansji zewnętrznej.
                        • des4 Re: herr,to dla ciebie. 28.10.11, 21:13
                          arogancja forumowego ciecia?

generalnie, innych wali jak ich będziesz "traktować"

jak na razie to twoje posty kasują dziadku, hehe...

gor_uk napisał:

>
                          > Jak by moglbys,to napisz,jak zrozumiales ten filmik,od tego zaleze,jak bede ci
                          > ebie traktowac dalej.
                          • igor_uk Re: herr,to dla ciebie. 28.10.11, 21:18
                            desik,ty maly padalec i do tego ciec.Tak i podejrzewalem,ze to ty,wredna bestia,kablujesz na forum.
                            To i felus potepil ciebie za to.
                            • des4 Re: herr,to dla ciebie. 28.10.11, 21:51
                              wali mnie to dziadku

z cieciowaniem też przystawimy cię do pionu, hehe....
                              • igor_uk Re: herr,to dla ciebie. 28.10.11, 21:52
                                Ha,ha.Desik,jestes cieniutki.
                                • des4 Re: herr,to dla ciebie. 28.10.11, 22:26
                                  cóż ci innego pozostało powiedzieć dziadek, patatajki?
          • przyjacielameryki Re: macie dwie możliwości... 26.10.11, 19:54
            igor_uk napisał:

> Daj spokoj.Takie teksty mozesz pisac do jk2007 lub do przyjacielameryki.Oni to
            > kupia.

Igor, zwalczające się państewka! Zapamiętaj to dobrze!!! Na które państewko stawiasz? Moskiewskie, Riazańskie? Ale zawsze mogą te państewka utworzyć Związek Państewek. Macie w tym duże doświadczenie, na pewno się uda!!!!
        • jk2007 będzie jak w USA? 26.10.11, 19:17
          www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QngE6kKk8Lg
        • jk2007 Re: macie dwie możliwości... 26.10.11, 19:30
          Предчyвcтвие Орды.
          www.rus-obr.ru/lj/14275
      • igor_uk ha,ha. 26.10.11, 18:39
        Nu nie,a czy mogl by cenzor mnie wytlumaczyc,w czym regulamin byl zlamany? Czy napisalem cos niestosownego?
      • mlody747 Do Igora 26.10.11, 18:42
        Widać ze nie nauczyłeś się nic na tym forum. Tu się przewiduje upadek Europy czy USA od dawna i wcale o to nie chodzi, czy ktoś to przewidział ktoś dobrze czy nie(jak się nad tym zastanowisz dobrze). Widzisz, jak bierze się pod uwagę możliwość takiego zdarzenia, to przygotowujesz się na ta okazje. Nie inwestujesz w domy, akcje giełdowe itd jak zawarowany, bo zawsze pójdą do góry. Żebyśmy wierzyli, ze nigdy te wymienione nie upadną zależny bankstera (ostatnio już wiemy ze i Watykanowi). Jak się każdy przygotuje do upadku, to oni gubią władze nad jednostka. Nie obchodzi ciebie, ze market upadnie lub ukradną emerytury. Rozumiesz? Jesteś wolny i gotowy do upadku ekonomi, przejścia huraganu, powodzi itd. Przygotowujesz się raz i się nie martwisz. Żyjesz sobie na luzie. To tak od mlodego z USA. Hahahaha
    • jk2007 Moskwa 26.10.11, 18:54
      В центре Мocквы влacти coздaют "зaкрытый гoрoд".
      top.rbc.ru/society/25/10/2011/621981.shtml
      • gocha033 tez mi nowina 26.10.11, 19:20
        w Warszawie mamy takich juz sporo.
      • johnny-kalesony Re: Moskwa 26.10.11, 21:14
        No proszę ... Stary dylemat znajduje nową symbolikę. Czy Moskwa to jeszcze wschodni Nowy Jork czy też może - zachodni Pekin ...

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • jk2007 Re: Moskwa 27.10.11, 21:01
          johnny-kalesony napisał:
          > No proszę ... Stary dylemat znajduje nową symbolikę. Czy Moskwa to jeszcze wschodni Nowy Jork czy też może - zachodni Pekin ...

Ależ jesteś złośliwy, johnny-kalesony. Akurat ta dzielnica w Moskwie nazywa sie Kitaj-gorod
        • crash.test.dummy Re: wschodni Nowy Jork czy - zachodni Pekin? 11.04.15, 05:15
          Gang-szaj ;-)
    • br0fl0vski Re: jak Rosja tańczy pod melodię Goldman Sachs 26.10.11, 20:13
      istnieje tjeden system kontroli. zarowno ludzie w rosji jak i ty zyja pod jego kontrola. zyjesz na dole drabiny spolecznej, co masz z tego wypisywania o ruskich poza chwilowym orgazmem?
    • jk2007 list do prezydenta Miedwiediewa :) 26.10.11, 21:33
      top-lap.livejournal.com/392655.html
    • jk2007 Łużkow kontratakuje 27.10.11, 21:15
      i kpi z prezydenta Miedwiediewa
      svpressa.ru/politic/article/49322/
    • jk2007 ciekawa analiza 28.10.11, 20:15
      martinis09.livejournal.com/282885.html#cutid1
    • jk2007 współczesna Rosja 28.10.11, 21:05
      martinis09.livejournal.com/282686.html#cutid1
    • entefuhrer Re: te wszystkie wierzgania karłowatą nóżką 02.04.15, 06:52

Cóż, Kudrin od dawna na aucie - ale jak tam nóżka ? Urosła?...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka