Dodaj do ulubionych

Grecka tragedia zakonczona farsa

08.11.11, 03:33

W kolebce demokracji (nie zebym wierzyl w to ale tak sie juz przyjelo) zakneblowano Grekom usta. Nie dano im szansy niczego powiedziec chociaz cokolwiek by nie powiedzieli nic by to nie zmienilo.
Tak wiec troe w odpowiedzi aso62 troche zeby sobie wyluzowac otworzylem ten watek. Z krotkiej wymiany skrotow myslowych z aso62 szybko sie zorientowalem sie ze to drugi po felusiaku ktorego znam z forum uczony w pismie. Pogrzebalem sobie na forum i snalazlem dyspute miedzi nimi dwoma

forum.gazeta.pl/forum/w,50,128032693,128047148,Re_jak_kliniesz_na_tu.html
co za pokaz proznosci zakonczony dzentelmenskim remisem. Felusiak jawi sie jako gosc jowialny nie zupelnie oderwany od realiow. Aso62 jest bardziek koguci. Przywoluje to mi

sw Mateusza 24 Przewodnicy ślepi, którzy przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda!

W watku o \Grecji Aso62 podsunal mi zgrabnie wyrecytowane ch...owiny od ktorych zawsze chce mi sie rzygac. Wszystko mozna strescic w

Mateuszu 23 Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, lecz pomijacie to, co ważniejsze jest w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wiarę. To zaś należało czynić, a tamtego nie opuszczać.

A wiec jakies banialuki o niepanstwowej panstwowosci o leniwych ludziach i ku... uczciwych do bolu bankierach budujacych dla calej reszty swietlana szyszlosc poprzes przestawianie roznych papierow z polki na polke.

Radzilbym zaczac patrzec na to co sie wokol dzieje z prawnego punktu widzenia . Nie chce w chodzic w detale i sprobuje to wyjasnic na przykladzie FED. Czym sa banknoty FED (currency) ano sa zobowiazaniami rzadu usa rosto mowiac sa dlugiem USA czyli podatnikow pozyczonym do uzywania za oplata. W obecu ciagle istnieja inne banknoty w malych iloscia zwane lawful money o troche innych cechach. Banknot FED jest produktem zagranicznym . Stad FED sa zagraniczna korporacja i nie wazne grze rejestrowana wazne ze prawnie ma status zagranicznej. Wszystko nabyte za currency jest dlugiem ktorego rozmiar mierzy sie w jednostkach zwanymi US $. poniewaz wszystko co sie kupuje placac tymi currency ma ukryty lien wiec kupujacy z prawnego punktu widzenia nabywa tylko prawo uzywania . Currency jest tylko jednym z instrumentow fifansowych (zawsze radze zwracac uwage na nazewnictwo nie ma w nim przypadkow) jest i od metra cheki weksle stoki derywatywy wszystko co mierzy sie w jednostkach currency. I o co w tym chodzi ? Otoz te wszystkie instrumenty przenosza w procesie funkcjonowania ludzkiej spolecznosci odpowiedzialnosc i zobowiazania. Dzis mierzy sie to w dolarach za jakis czas w wenglowym kredzycie niewazne. Wazne to ze paru ludzi gromaci sporo tych legalnych papierow i jak wszystko jebnie oni ciagle beda mieli te papiery i jak dlugo ludzie wierza w oficjalny bullshit zrobia co im sie kaze.

Czesc z tych papierow ma jakiz zwiazek z jakas wartoscia, sporo jak derywatywy nie ma nic wspolnego jak z nazewnictwa wynika cos na ksztalt ubezpieczen nic nowego nie produkuje sluza tyko do syrkulowania zadluzenia (kombinacja kazsyna z totolotkiem i wyscigami koni i psow).

W derywatywach tym gownie sluzacym do zadluzania jest jakies 16 GDP calego swiata mimo tego wbrew zdrowemu rosadkowi wini sie ludzi takich jak Grekow bo im sie robic nie chce. I ku... chamy to kupija i powtazaja jak katarynki. Na tym to szalenstwo sie nie konczy ci co wposcili caly swiat w ten kanal maja nas ztego wyciagnac. Nawet KK popierajac occupay wall st chce wiekszej wladzy dla IMF podobnych potworow. I jakos do nikogo nie dociera ze problemem systemu jest system sam w sobie. I naprawianie do niczego nie doprowadzi poza wiekszym przykreceniem sroby. Co z kolei doprowadzi do utraty praw.

Podobnie z te jaja z pozyczkami z BRIK . Chodzi w tym o integracje poprzez stwozenia zaleznosci gospodarczej. Dla przykladu w tym pie...niu o koniecznosci rosji do “urozmaicenia” swojej gospodarki nie chodzi o to zeby ruscy wposcili na rynek swiatowy jeszcze jeden nowy samochod czy tv bo tego jest od ch...a i chamy nie maja kasy chdzi o stwozenie takiej wspozaleznosci zeby odebrac wszystkim kraja szanse na niezaleznosc.

I to na tyle, radze wszystkim zastanowic sie nad legalnym aspektem tego co sie dzieje a nie brandzlowac liczbami i podrzuc coraz to nowych ch...owin z medialnego scieku i mieszanie w nim.

Tak wiec robie sobie przerwe i bede sie przygladal z dala

Adois

Obserwuj wątek
    • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 06:48
      www.dailymail.co.uk/news/article-2058086/Now-Union-Jack-attack-EU-officials-try-closer-United-States-Europe.html
    • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 06:50
      online.wsj.com/article/SB10001424052970204554204577023501347602094.html?mod=WSJ_hp_LEFTTopStories
    • darekvtb zakonczona ? 08.11.11, 06:58
      To zaden koniec!
      To tylko zwloka. Jak nie dzis, to za rok, ale i tak ten balon je.nie!
      Dlugi ciagle rosna. Jesli bedzie narzucony plan oszczednosciowy, to beda rosly troche wolniej, ale wynik bedzie taki sam.
      • dystans4 Re: zakonczona ? 08.11.11, 20:49
        Jestem podobnego zdania. Tzn. gdyby ich jeszcze oddłużyć do rozsądnego poziomu i gdyby się za siebie wzięli, to by to wyszło. Ale nie wierzę, by Grecy chcieli spłacać długi. Tam już ponad dwa pokolenia żyją z dotacji, sami z siebie tego nie zmienią.
        Pozdrowienia
        bul.
    • przyjacielameryki Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 08:56
      No dobra Broff, powiedzmy że masz rację. Co zatem proponujesz? Co należy uczynić, żeby było właściwie i słusznie? Co powinni zrobić ludzie a co rządy? Widzisz jakieś rozwiązanie? Sama krytyka to za mało. Zawsze wszystko można skrytykować, zbluzgać, wykpić, ośmieszyć ale bez zaproponowania alternatywy taka krytyka nie ma żadnej wartości.
      • surfer_dude Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 10:36
        Wdepnelismy w niezle goowno, co widac na zalaczonym obrazku.
        www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5CZr17HLH5U
      • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 15:15
        pa mimo ze prubuje srugac durnia z wirtualnego pa
        nie mam nic do ciebie personalie powiem wiecej I love you man .

pa pierwszym krokiem jest zrozumienie ze wszystko oficjalne wokol nas to bulshit wtedy duzo trudniej zrobia sie w ch...a ludzie z bullshit industry. wtedy rzeczy sie same uloza
        • przyjacielameryki Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 15:09
          br0fl0vski napisał:

> pa mimo ze prubuje srugac durnia z wirtualnego pa
          > nie mam nic do ciebie personalie powiem wiecej I love you man .
          >
          > pa pierwszym krokiem jest zrozumienie ze wszystko oficjalne wokol nas to bulsh
          > it wtedy duzo trudniej zrobia sie w ch...a ludzie z bullshit industry. wtedy rz
          > eczy sie same uloza

Jednym słowem, żeby Polska rosła w siłę a ludzie żyli dostatnio. Wszystko się przecież jakoś poukłada.
    • aso62 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 12:20
      Z wielkim zadęciem oznajmiasz, że zaraz przedstawisz nam prawdę objawioną a już na początek walisz kompletną bzdurę:

> Czym sa banknoty FED (currency) ano sa zobowiazaniami rzadu usa rosto mowiac sa dlugie
      > m USA czyli podatnikow pozyczonym do uzywania za oplata.

Wyemitowane banknoty są zobowiązaniem emitenta, czyli banku centralnego. I tak są księgowane. Rząd nic do nich nie ma.

Cała reszta twoich wywodów to w większości niewarte dyskusji rojenia osoby nie mającej pojęcia o czym pisze. Ale parę rzeczy mnie zaintrygowało i chętnie poznałbym uzasadnienie takich tez jak:

> Banknot FED jest produktem zagranicznym

Dla mnie, osoby żyjącej w Polsce, rzeczywiście banknoty FED są "produktem zagranicznym", podobnie jak całe USA. Ale rozumiem, że nie pisałeś tego z punktu widzenia Polaka tylko Amerykanina. Chętnie się dowiem jakie przesłanki skłoniły cię do napisania, że coś co jest produkowane w USA, dystrybuowane przez instytucję działającą na podstawie ustawy Kongresu USA i w 100% obsadzoną przez Amerykanów jest dla Amerykanów "produktem zagranicznym".

> Wszystko nabyte za currency jest dlugiem ktorego rozmiar mierzy sie w jednostkach
      > zwanymi US $. poniewaz wszystko co sie kupuje placac tymi currency ma ukryty lien wiec
      > kupujacy z prawnego punktu widzenia nabywa tylko prawo uzywania.

Wielokrotnie kupowałem rzeczy za $ i nigdy nikt się do mnie nie zgłosił z jakimś lienem, twierdząc że te rzeczy nie są moją własnością. Znam nawet parę osób które kupiły samochody w USA, sprowadziły je do Polski i tu później sprzedały. Też nie miały żadnych problemów z kwestią prawa własności.
      • felusiak1 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 14:30
        aso jest nad wyraz kurtuazyjny. zadał ci pytania. a ja potraktowałem to jako incoherent rant.
        brof mimo dobrych checi i umiejetności czytania nic z tego nie rozumiesz.
        pożyczyłeś grekowi 100 złotych, ale po tygodniu zacząłeś wątpić czy ci ten grek odda pieniadze.
        pobiegłeś do PZU i kupiłeś sobie derywatywę pod nazwą CDS. jak ci grek nie odda to PZU ci wyplaci a ty oddasz im weksel. teraz grek będzie wisiał na stówę w PZU. nie muszę dodawać, że stałeś sie chamem i tym samym przestałeś siebie lubić.
        • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 14:59
          felusiak
          mam to w dupie bo zajmuje sie soba . dawno temu zaczalem analizowac slowa z blak,s law dictionary. felusiak w czystej teori nawet wyrok sadowy moze byc finansowym instrumentem. teraz wiesz dlaczego temida ma wage. widze ze nigdy do ciebie nie dotrze ze te derywatywy/prezerwatywy sa dlugiem i Grek ich nie stwozyl i nic w tym zmienic nie moze nawet jak sie opie... i chce isc na emeryture w wieku lat 30 staraciles felusiak poczucie proporcji i zupelnie nie rozuiesz legalnych konsekwencji. nie zaprzeczam ze znasz kod budowlny swiata finansowej magii. zawsze trzeba sobbie zadac pytanie po co i jakie sa teko konsekwencje zamiast recytowac zdrowas mario czy ojcze nasz
          • felusiak1 by poszłeś na spacer 08.11.11, 15:05
            albo by popływałeś w basenie. albo by poszłeś do kina na film co jeszcze na nim nie byłeś.
            • br0fl0vski Re: by poszłeś na spacer 08.11.11, 15:17
              man you know I love you

• br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 14:49
        sa 3 rodzaje jezyka
        jezyk uzywany na codzien
        jezyk uywany w byznesie
        jezyk legalny
        sa to 3 rozne jezyki jezyk legalny jest naj bardziej zdefiniowany. i ludziska nie rozumieja co sie mowi wystarczy isc do sadu i przysluchac sie mowie ludzi z legalnej profesji zwykly zul w sadzie potrafi powiedziec tylko swoje nazwisko. dlatego tak wazne jest zrozumiec znaczenie slow i ich legalne konsekwencje. i nie dziwi mnie twoja niechec do pojscia za moja rada zeby przyjzec sie legalnej rtonie tego co sie wokolnas dzieje. wiekszosc ludzi patrzy na to jak 100 czy 300 lat temu i mysli ze wystarczy wpakowac kase pod poduche czy zakopac. jest w prawie maxyma jak ktos jest ignorantem i jest dymany to zasluguje na to.
        i nie chce mi sie wyjasniac reszty mozesz to sam zrobi bo jestes piegly w pismie. musisz tylko chciec. w calej tej zabawie chodzi o takie zadluzenie wszystkich zeby jedli z reki. rownolegle do "najdoskonalszego systemu finansowego" istnieja inne. tyle ze o nich sie nie mowi nie mowie ze lepsze mowie ze inne.
        i cale to gadanie o bondach i akcjach i ile sie zarobi lub straci jast jak rozmowa miedzy inspektorami budowlanymi o kodzie budowlanym. od projektowania domu jest architekt czy inzynier a nie inspektor budowlany.
        radze z slownikiem prawnym czytac wszelkie ustawy

o tym ze FED banknoty sa produktem zagranicznym wynika ze spraw sadowych bo tak sa one tam traktowane. i zagraniczne nie znaczy wcale gdzies spoza gor i rzek znaczy ze zgrubsza zeby jeszcze bardziej ze ne stad . wiem ze przyklad zakonu rycerzy maltanskich niewielw wyjasni ale oni sa uznawani przez okolo 90 krajow jako niezalezni nie majac terytoriom
        tak czy owak reszta nalezy do ciebie . mozesz mi wierzyc mozesz to uznac jako zupelyny bullshit . w obu przypadkach nic z tego nie mam.
        • aso62 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 15:47
          br0fl0vski napisał:

> o tym ze FED banknoty sa produktem zagranicznym wynika ze spraw sadowych bo tak
          > sa one tam traktowane. i zagraniczne nie znaczy wcale gdzies spoza gor i rzek
          > znaczy ze zgrubsza zeby jeszcze bardziej ze ne stad . wiem ze przyklad zakonu r
          > ycerzy maltanskich niewielw wyjasni ale oni sa uznawani przez okolo 90 krajow j
          > ako niezalezni nie majac terytoriom

OK, czyli rozumiem, że pisząc zagraniczne miałeś na myśli coś jak "państwo w państwie", niezależne od rządu? Jeśli tak to zgadza się, banknoty FED są niezależne od rządu. I cały FED jest niezależny. Tylko co z tego? Wiele rzeczy jest niezależnych od rządu i tak powinno być. Inaczej bylibyśmy jego niewolnikami.
          • felusiak1 pozwólmy rządom drukować szmal 08.11.11, 16:18
            no widzisz brof jakie to proste. rząd drukuje sobie pieniadze i nigdy nie ma budżetowych deficytów. ale wtedy ubocznym efektem jest wzrost cen wszystkiego. na to też jest sposób. rząd ustali ceny. ubocznym efektem jest permanentny brak towarów i długie kolejki.
            przerabialiśmy to juz i watpię czy chcielibyśmy do tego wrócić. wolę lepsze zło od gorszego zła.
            • br0fl0vski Re: pozwólmy rządom drukować szmal 08.11.11, 16:41
              tlumaczylem ci to wiele razy i niestety jest poza twoimi zdolnosciami poznawczymi zrozumiec ze caly ten syf ktory mamy jest produktem finansowej magii zaczynajac na fakcyjnym systemie bankowym. pieniadz bierze swoja wartocs z tetgo ze ty cos robisz niewazne czy to azbest czy prom kosmiczny. bez tego jest tylko kupa papieru. zeby zabawioc sie w sensowna dyskusje trzebaby stworzyc do tego slownik i zdefinowac w nim znaczenia slow . nie mam na to czasu wiec gdy mowie bank znaczy to swiat finansowej matgii. bank nie ma szmalu . bank ksieguje to co ty bedziesz robi i daje ci papier ktory jest zpieniezonym dlugiem . i reszte sprawdz sam
          • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 16:34
            wszystko na tej ziemi ma swego wlasciciela. pieniadz w obecnym systemie jest spieniezonym dlugiem nawet mozna to wyczytac w glupiej wikopedii
            zastanow sie nad legalnymi konsekwencjami tego. sedno sprawy lezy w tym kto z tego ma kozysc. to jest widoczene gdy poszukasz kto ma te zobowiazania rzadu czyli podatnikow

wszyscy jestesmy niewolnikami a panstwa sa niczym innym jak korporacja a status chamow to bycie pracownikiem a pracownik nie ma nic do gadania jemu wolno tylko zapie...c

co do legalnej struktury ktora trzyma wszysto za ryj

www.forbes.com/sites/erikkain/2011/07/29/fullerton-police-brutally-beat-homeless-man-to-death/2/
            en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Kelly_Thomas
            All six officers involved in the beating were placed on administrative leave and several people, including two members of the Fullerton City Council, have called for the resignation of police Chief Michael Sellers,[23] who was later placed on medical leave for undisclosed reasons.[24] Over fifteen thousand people have signed an online petition calling for the firing of all six police officers that were present during the beating

teraz zadaj sobie pytanie co by bylo gdybys odwrocil sytuacjie i kilku bezdomnych schzofrenikow zalatwilo policjanta ze skonczylby jak Kelly Thomas
            w Polsce policja zabila nigeryjczyka o jak sie to skonczylo?
            to ci pokazuje system legalny jest zwiazany z forma nie z terscia. jestej inteligenty facet powinenes to rozumiec
            • aso62 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 18:48
              br0fl0vski napisał:

> wszystko na tej ziemi ma swego wlasciciela. pieniadz w obecnym systemie jest sp
              > ieniezonym dlugiem nawet mozna to wyczytac w glupiej wikopedii

Wikipedia właśnie dlatego jest "głupia" że każdy tam może pisać co mu się podoba i czasami są to głupoty.

Powszechne przeświadczenie że pieniądz=dług to wynik błędnego przyjmowania za aksjomat stanu który jest rzeczywisty ale nie jest konieczny. To tak jakby powiedzieć, że w stanie wojennym Polacy woleli wyroby czekoladopodobne od czekolady oraz ziemniaki od mięsa. Bo przecież statystyki spozycia tak mówią.

Nie ma żadnego prawa nakazującego bankowi centralnemu emitowanie pieniędzy wyłącznie pod instrumenty dłużne a zabraniającego emisji pod np. złoto. Nie ma. Robią tak tylko dlatego, że jest to najwygodniejszy sposób.

> zastanow sie nad legalnymi konsekwencjami tego. sedno sprawy lezy w tym kto z
              > tego ma kozysc. to jest widoczene gdy poszukasz kto ma te zobowiazania rzadu cz
              > yli podatnikow

Ma je każdy kto chce je mieć, każdy przecież może kupić obligacje. Ja też je mam, bezpośrednio i pośrednio (przez OFE). I mam z nich korzyść, gdy uznam że nie dają korzyści to się ich pozbędę. Nie rozium jaki tu masz problem?

> wszyscy jestesmy niewolnikami a panstwa sa niczym innym jak korporacja a status
              > chamow to bycie pracownikiem a pracownik nie ma nic do gadania jemu wolno tylk
              > o zapie...c

O to miej pretensje do natury lub Pana Boga. Nie zostaliśmy stworzeni jako perpetum mobile więc musimy pracować aby żyć.

> teraz zadaj sobie pytanie co by bylo gdybys odwrocil sytuacjie i kilku bezdomny
              > ch schzofrenikow zalatwilo policjanta ze skonczylby jak Kelly Thomas
              > w Polsce policja zabila nigeryjczyka o jak sie to skonczylo?

Przypadki nadużywania władzy były zawsze i będą zawsze.

> to ci pokazuje system legalny jest zwiazany z forma nie z terscia. jestej intel
              > igenty facet powinenes to rozumiec

Chodzi ci o "bezduszne" trzymanie się litery prawa? Bez uwzględniania np. "interesu społecznego"? Niestety, ale bezduszność czy wręcz pewien automatyzm w stosowaniu prawa jest jedyną skuteczną zaporą przed jego wypaczaniem. Coś za coś.
              • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 19:41
                § 411. Issuance to reserve banks; nature of obligation; redemption
                Federal reserve notes, to be issued at the discretion of the Board of Governors of the Federal Reserve System for the purpose of making advances to Federal reserve banks through the Federal reserve agents as hereinafter set forth and for no other purpose, are authorized. The said notes shall be obligations of the United States and shall be receivable by all national and member banks and Federal reserve banks and for all taxes, customs, and other public dues. They shall be redeemed in lawful money on demand at the Treasury Department of the United States, in the city of Washington, District of Columbia, or at any Federal Reserve bank.

jak pewnie wiesz konstytucja USA ma ponad 200 lat tylko kongres ma prawo bica "lawful coins" nie wszystkie monety sa "lawful"
                placac "lawful" monetami nabywasz nie tylko prawo uzywania ale i prawo wlasnosci i wiecej. prawa nie musi byc od tego jest "legalne lingo" ktore definiuje co jest dlugiem a co nie jest. bez rozumienia legalnego aspektu bedziesz chodzil wewnatrz pudelka. legalny system jest fikcja ale doskonale w praktyce reguluje spoleczna strukture. nie ty nie ja spisuje kodeksy legalne mimo ze one reguluja nasze zycie. musisz zrozumiec ze w interesie tych ktorzy pisza legalne papiery nie jest to zebys rozumial co sie dzieje wokol ciebie bo swiat kreci sie wokol osi z dwoma koncami na jednym jest sex na drugim wladza. zacznij zrozumienie od tego co dzieje sie w procesie wymiany bondow na szmal paperowy , podpowiem : powstaja zobowiazania. technicznie sa twie strony tego procesu , sprobuj zrozumiec ich prawna pozycje.

rob to ze slownikiem prawnym nie innym

FED jest dobrym poczatkiem poniewaz w krajach kultury anglosaskiej sa dwa sysytemy prawne common law i ustawy. probuje si eze wszystkich sil wmowic ludziom ze legal (ustawowe prawo ) to to samo co common law (prawo zwyczajowe) . ta podwojna ulatwia zrozumienie legalnego aspektu. w innych krajach "prawem kodeksowym" jest to prawie niewidoczne.

wikopedia nie do konca jest glupia bo najciemniej pod latarnia.
                ludzie niestety wola pie...c o ruskich , zydach i ufo
                • aso62 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 22:01
                  Nie ma czegoś takiego jak "lawful money", Kongres zapomniał to zdefiniować. Nie ma też prawnej definicji "unlawful money". Wielokrotnie już różni ludzie (głownie dla żartu) zgłaszali się do Treasury bądź któregoś FRB żeby im wymienili banknoty (nie tylko FRN) na "lawful money". I zawsze kończyło to się odesłaniem ich do Kongresu bo w żadnej z tych instutucji nikt nie wie co to miałoby być. Cały ten paragraf jest wadliwy prawnie i niewykonalny w praktyce, kolejny przykład radosnej twórczości parlamentarnej.

Twoje tezy, że transakcja nie rozliczona przy pomocy "lawful money" jest nieważna albo wynikające z niej prawa własności są niepełne jest zupełnie chybiona. Prawo w ogóle nie definiuje co może być środkiem wymiany w transakcjach handlowych, jedynie co może być środkiem płatniczym służącym do regulowania zobowiązań na linii państwo-obywatel.

Czyli np. gdybyś chciał mi sprzedać samochód, to tylko my dwaj mamy prawo decydować co ja ci za ten samochód dam. To może być plik dowolnych banknotów, uścisk dłoni albo worek kamieni - cokolwiek na co się umówimy. I w każdym przypadku transakcja będzie legalna a moje prawo własności do samochodu pełne i nieograniczone.

Ale, jeżeli od takich transakcji państwo pobiera podatek (np 1% wartości samochodu) to tego podatku już nie można zapłacić czym się chce tylko czymś co ma prawny status środka płatniczego. Czyli np. FRN, czekiem, przelewem bankowym, itd. W każdym kraju są przepisy definiujące co jest uznawane za środek płatniczy.
                  • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 23:13
                    a propos lawful money "szukajcie a znajdziecie" znowu musisz zrozumiec legalna konstrukcje

jam mowie o legalnych cechach szmalu jak kupujesz za wymieniajac samochod na FED note to wymieniasz na dlug z ukrytym 100% lien proste jak pie...nie. dostajesz ztem tylko prawo uzywania wlascicielem jest ten co ma lien. podobnie np .jak zaplacisz mi niespalconym domem. temat zbyt obszerny na pare postow ja ci nawet drogi nie wskazuje tylko kierunek. do sensownej dyskusji trzebaby stworzyc slownik zeby nie bylo nieporozumien
                    • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 23:25
                      podatek od tranzakcji kaza ci zaplacic w legal tender. i zakladaja ze kupiles za legal tender placac czekiem to tak samo jak placenie szmalem. podejzewam ze jak bys ro bil wymiane towarowa rzeczy ktore nie byly kupione za FED notes to mialbys szanse miec prawo wlasnsci . kazaliby ci zaplacic podatek od transakcji w FED note . do tego trzeba miec pojecie jak gadac w sadzie . ile jest takich rzeczy ktorych nie dotknely FED notes i czy masz czas na to by isc do sadu z kazdym gownem.
                    • aso62 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 23:28
                      Jaki dług i jaki lien? Gdzie ty masz podstawę prawną do twierdzenie że każdy posiadacz FRN jest obciążony długiem albo lienem? A może potrafisz wskazać jakiś przykład że z kogoś ściągnięto jakiś dług z tytułu posiadania FRN albo zabrano kupiony za nie przedmiot?
                      • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 23:32
                        jak kupujesz cos za dlug to lien na ten dlug przechodzi na to co kupujesz . dzis nie mam czasu ale podrzuce ci przypadki sadowe. nie jest o nich glosno ale sa . zastanow sie dlaczego
                        • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 08.11.11, 23:32
                          i jeszcze jendo jak wygladalby swiat gdybum mial racje?
                          • aso62 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 00:17
                            Rację w czym konkretnie?
                        • aso62 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 00:16
                          br0fl0vski napisał:

> jak kupujesz cos za dlug to lien na ten dlug przechodzi na to co kupujesz .

To nieprawda. Tak jest tylko jeśli umowa kredytu stanowi, że kupowany przedmiot jest jego zabezpieczeniem. Ale to dotyczy tylko niektórych kredytów.

No i pieniądz nie stanowi długu dla jego posiadacza.
                          • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 01:24
                            sluchaj ja moze troche upraszczam z kilku powodow popierwsze nie ma czasu na to po drugie terminy legalne nie zawsze sie pokrywaja w 100% podzi mi o przekazanie idei reszta zalezy od ciebie

jeszcze raz
                            FED notes sa dlugiem ktorey powsataje przyw wymiaanie na bondy rzadowe w ktorym FED ma interest a zatem ma lien gdyby nie bylo interst i lien jaki sens miala by ta "zamiana" bondow na zielony papier. czyje sa FED notes ? wez do reki i przeczytaj sa wlasnoscia FED jak komus placsz dlugiem i jest na tyle glupi ze to wezmie albo nie ma wyjscia to musi sie pogodzic z legalnymi konsekwencjami. i jak cos za ten papier kupisz to oczywiscie go masz prawo uzywac ale nie masz prawa wlasnosci . co w tym wszystkim sie liczy to obligations i liabilities ktore sa z bardzo zgrubsz azmonetyzowana legalna forma zobowiazan. bez tego to wsystko nie mialoby sensu i musiano by sie ucieka c o kruszcow czy czegos innego co ma wartosc sama w sobie np na pustyni mpoglaby to byc woda.
                            jak juz powiedzialem potrzebuje na napisanie czegos skladnego z odnosnikami do spraw sadowych troche czasu . ten temat poza toba nikogo nie interesuje wola o ruskich i innych sensacjach wysle ci odpowiedz na aso62@gazeta.pl daj mi troche czasu zeby wyjasnic to dokladniej.
                            • aso62 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 02:28
                              br0fl0vski napisał:

> FED notes sa dlugiem ktorey powsataje przyw wymiaanie na bondy rzadowe w ktorym
                              > FED ma interest a zatem ma lien gdyby nie bylo interst i lien jaki sens miala
                              > by ta "zamiana" bondow na zielony papier.

To jest bełkot. Załóżmy, że masz weksel wystawiony przez Felusiaka, czyli dług Felusiaka. Ja jestem jak FED, mogę emitować pieniądze. Drukuję sobie $100 i kupuję od ciebie ten weksel Felusiaka. Jaki ty masz dług? Żadnego nie masz, to Felusiak dalej ma dług tyle że teraz ja go trzymam. I ja nie mam do ciebie żadnego regresu, jeśli Felusiak nie wykupi tego weksla to ja mam problem a nie ty.

I dokładnie tak samo jest z FED. FED skupuje z rynku obligacje rządowe płacąc za nie drukowanymi przrz siebie FRN. Jeśli rząd nie spłaci tych obligacji to FED ma problem bo nie ma żadnego prawa regresu w stosunku do ludzi i firm od których je kupił.
                              • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 14:37
                                aso62

sam chyba rozumiesz ze temat nie jest prosty poniewaz opiera sie na legalnej interpretacji procesu finansowego. prawde mowiac mam w dupie co ludzie mysla bo nic nie mam z tego gdy zgodza sie ze mna albo gdy sie nie zgodza . aby ci to wyjasnic musialbym napisac pare stron albo i wiecej . na tym forum ludzie uzywja argumentow takich jak "belkoczesz" wiec jeszcze raz . na forum nie mozna tego zrobic bo w naturze forum jest tylko rzyganiem skrotami myslowym
                                jastem gotowy spedzic pare dni i napisac te kilka stron i wtedy mozesz sie nad tym zastanowic i zadac mi pare pytan i ja sprobuje odpowiedzic . pytalem cie o email address czy jest ok zeby ci to wyslac. jak cie to nie interesuje to ja nie mam problemu i zajme sie czy,s innym

wiec co chcesz bawic sie w to "rzyganie" czy tez poczekasz na moj email?
                                • aso62 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 16:10
                                  br0fl0vski napisał:

> jastem gotowy spedzic pare dni i napisac te kilka stron i wtedy mozesz sie nad
                                  > tym zastanowic i zadac mi pare pytan i ja sprobuje odpowiedzic . pytalem cie o
                                  > email address czy jest ok zeby ci to wyslac. jak cie to nie interesuje to ja ni
                                  > e mam problemu i zajme sie czy,s innym

Chętnie przeczytam, adres jest prosty - aso62@gazeta.pl
                              • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 14:58
                                to juz moje ostatnie skroty yslowe bo wyjasnic moge tylko w dluzszej wypowiedzi jak ponizej napisalem (w emailu)

felusiak potwierdzi ze w kazdym procesie tworzacym kontrakt u anglosasow s 3 elementy offer consideration i acceptance. nie wiem dokladnie jak jest poza ta swefa w polsce nie musi byc consideration. consyderation jest czyms co ma wartosc . dlatego jesli w tym procesie nie ma consideration kontrakt jest niewazny. czyli znowu upraszczajac jak jedna strona w kontrakcie nic nie dostaje to jest to niewazne. wtedy zamienia sie to w darowizne. a to nie kontrakt. w polsce jest inaczej nie ma konsyderation .

teraxz jaka wrtosc daja FED wzamian za rzadowe bondy? skad sie bierze w tych FED zielonych papierach ? skad sie w nich bierze jakakolwiek wartosc? przeciez one za produktem zobowiazani rzadu usa

teraz jak ja wezme $100 w dowolnej postaci od felusiaka i kupie za nie od ciebie drzwi do lasu to oczywiscie moge sobie te drzi do lasu uzywac ale felusiak ma 100% intrest w tych drzwiach. i moze go legalnie ode mnie sciagac ale nie musi. moze to zrobic kiedy mu wygodnie, moze zadowolic sie jakims procentem wyplacanym rocznie . jak sie nie zgodze to w sadzie przegram i felusiak wezmie moje drzwi do lasu

to na tyle to moj ostati post . czy chcesz zebym ci wyslal email czy tez moge zajac sie czyms innym? jesli chcesz emeil potwierdz adres

• aso62 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 16:48
                                  br0fl0vski napisał:

> felusiak potwierdzi ze w kazdym procesie tworzacym kontrakt u anglosasow s 3 el
                                  > ementy offer consideration i acceptance. nie wiem dokladnie jak jest poza ta s
                                  > wefa w polsce nie musi byc consideration. consyderation jest czyms co ma wartos
                                  > c . dlatego jesli w tym procesie nie ma consideration kontrakt jest niewazny. c
                                  > zyli znowu upraszczajac jak jedna strona w kontrakcie nic nie dostaje to jest t
                                  > o niewazne. wtedy zamienia sie to w darowizne. a to nie kontrakt. w polsce jest
                                  > inaczej nie ma konsyderation .

Odpowiednika "consideration" chyba nie ma, tym niemniej sprzedaż "za nic" i prawnie i potocznie jest uznawane za darowiznę.

> teraxz jaka wrtosc daja FED wzamian za rzadowe bondy? skad sie bierze w tych FE
                                  > D zielonych papierach ? skad sie w nich bierze jakakolwiek wartosc? przeciez on
                                  > e za produktem zobowiazani rzadu usa

Które jest w praktyce nieegzekwowalne. Jak pisałem wcześniej, nie ma obecnie w USA niczego co Kongres explicete nazwał "legal money". Sądy w wielu sprawach uznawały, że FRN są "legal money" więc sprawa jest prosta - chcesz wymienić FRN o nominale $100 na "legal money" to proszę bardzo, ale dostać możesz tylko nowy FRN $100 albo 2 po $50, itd.

A co do sprawy wartości FRN - sam ją im nadajesz gdy je od kogoś przyjmujesz. Bo wiesz, że w każdej chwili możesz iść do sklepu i wymienić je coś bardziej konkretnego. I to wszystko, żadnego innego źródła ich wartości nie ma.

> teraz jak ja wezme $100 w dowolnej postaci od felusiaka i kupie za nie od ciebi
                                  > e drzwi do lasu to oczywiscie moge sobie te drzi do lasu uzywac ale felusiak ma
                                  > 100% intrest w tych drzwiach. i moze go legalnie ode mnie sciagac ale nie musi
                                  > . moze to zrobic kiedy mu wygodnie, moze zadowolic sie jakims procentem wyplaca
                                  > nym rocznie . jak sie nie zgodze to w sadzie przegram i felusiak wezmie moje dr
                                  > zwi do lasu

Będzie miał interest w tych drzwiach wyłącznie wtedy jeśli wyraźnie uzgodnicie, że te drzwi są zabezpieczeniem tych $100 które ci pożyczył. W innym przypadku zabezpieczeniem będzie cały twój majątek i przyszłe dochody, ale oczywiście tylko do wysokości $100. Więc Felusiak ci zabierze np. $100 z konta albo stary telewizor czy pralkę. Drzwi też oczywiście będzie mógł wziąć ale tylko jeśli będzie chciał albo nie będziesz miał niczego innego.
                                  • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 17:38
                                    Odpisyje wylacznie dla tego ze powoli zblizasz sie do zrozumienia I pisz e prostm jezykiem zeby milczaca wiekszosc cos z tego zrozumiala.

konsyderation do NIC opakowane jest opakowane w iluzje wartosci.
                                    dla przykladu w zamian za posprzatanie mojej chatki dami ci prace jak w moim byznesie pojawi sie potrzeba zatrudnienia kogos takiego jak ty
                                    przy takiej umowie zamiatasz mi za friko tak dlugo za ja nie bede ciebie potrzebowal do roboty.
                                    jest to darowizna
                                    ale ty nie musisz zamiatac jak to rozumiesz bo nie co realnego nie dostajesz

Jak juz powiedzialem nie trzeba egzekwowac intrest to sie tylko dzieje jak zaczniesz process egzekwowania. Ja nie powiedzialem ze felusiak ma televizor czy pralke bo nie wiem a jak ma to oczywiscie moge sobie zamiast drzwi do lasu zabrac telewizor czy pralke. I nie o to idzie ze jest to pralka czy drzwi do lasu a o to ze mam interest (sprawdz w law dictionary co to interest to nie tylko %). Czy to zaczyna byc widoczne? Czy rozumiwsz roznice miedzy posiadaniem czegos w czym ktos ma interest a czegos w czym nie ma interest?
                                    Jak poczytasz uwazniej te wszystkie kody to zrozumiesz ze wartosc FED papieru (to FIAT currency to nie money I znowu sprawdz jaka roznica miedzy currency I money) ma pokrycie w zobowiazaniach rzadu USA poniewaz on moze wymusic na chamach produkowanie czegos co ma jakas z grubsza mowiac praktyczna wartosc. Bez tego nie byloby nic w sklepie I moglbys sobie tyllko tym FED papierem dupe podetrzec Te zobowiazania ich sa mierzone w $ jest to z grubsza spieniezenie dlugu (wyrazenie dlugu w jednostkach pienieznych) staje sie liability I nie wazne gdzie sie je ksieguje bo to fikcja koneczna do mierzenia wazne kto jest za to odpowiedzialny tak to wyglada w sadzie . gosc wisi komus krowe to ja musi oddac jak jej juz nie ma bo ja zjadl to bierze sie zmoneteryzowana wartosc krowy I musi zaplacic w papierach z nominalem wartosci krowy , moze zamiast tego przy zgodzie obu stron dac 2 kozy , widly I pare metrow szesciennych gnoju byte w numerkach bylo to samo co krowa. Tak na marginesie sady to bysnes
                                    Lawful money to monety z kruszcow bite przed 1933 zgodnie z konsytucja I przepisami sped 1933
                                    Co to bylo $1 dollar w zlocie ? ano z grubsza $1 zlota . na kawalu zlota bito jego “miare” nie wage.
                                    Jeszcze dzis mozna w USa isc do mennicy w usa ze swoim srebrem I kazac bic monety ze srebra . jaszcze nie tak dawno nie trzeba bylo placic za to bicie monet
                                    Wiem ze to wszystkiego nie wyjasnie ale mam nadzieje ze przybliza nas do celu.
                                    Swiat legalny to konstrukcja fikcyjna bez ograniczen
                                    I to na tyle to definitywnie moja forumowa koncowka
                                    FINIS, THE END, KONIEC, etc….etc….etc….
                                    • br0fl0vski i jeszcze farwell do milczacej wiekszosci 09.11.11, 18:04
                                      jeszcze jedno bo wazne
                                      sporo bullshitu posuwa sie podczas debat parlamentarnych . jedyna wazna debata , nie dlatego ze cham ma na wynik jakis minimalny wplyw lub zaden ale dlatego ze ma realny efekt na zycie chama.

w momencie gdy budzetem panstwa bedzie zarzadzany zatwierdzany przez IMF/Bank chamom pozostanie juz tylko brandzlowanie
                                      • br0fl0vski Re: i jeszcze farwell do milczacej wiekszosci 09.11.11, 18:10
                                        mialo byc
                                        jedyna wazna debata to debata o budzecie panstwa
                                        • felusiak1 Re: i jeszcze farwell do milczacej wiekszosci 09.11.11, 18:20
                                          ale debaty o budżecie państwa nie mamy od trzech lat. kongres nie uchwalił budzu od 2008.
                                          debatują i debatują i pozyczają i pozyczają a potem nie ma pieniędzy nie tylko na spłatę
                                          długu ale nawet na oddanie odsetek. gdybyś ty brof uchalał swój domwy budżet jak robia to polityczni to już dawno byłbyś pod mostem.....
                                    • felusiak1 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 18:16
                                      dzielisz włos na czworo.
                                      z praktycznego punktu widzenia lawful money jest bez znaczenia.
                                      konstytucja nie mówi słowa o "lawful money"
                                      masz tu link: www.famguardian.org/Subjects/MoneyBanking/FederalReserve/FRconspire/lawful.htm
                                      • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 18:34
                                        kiss me boodbye
                                        • felusiak1 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 19:03
                                          cry me a river
                              • felusiak1 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 15:34
                                ale skupowanie treasuries to zwykle repu rchase agr ement służące do tymczasowego zwiekszenia masy pieniądza w obiegu. po jakimś czasie banki odkupują rządowe weksle a pieniądze ulegają zniszczeniu.
                                • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 16:16
                                  ja nie neguje ani jednego twojego slowa. to wszystko prawda tylko ze mowienie w tym stylu to jak rozmowa o architektorze uzywajac kody budowlane jako punkt odniesienia. kody budowlane sa po to by zapewnic jednolitosc konstrukcji. kody prawne by zapewnic jednolitosc myslenia
                            • felusiak1 Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 02:40
                              podziwiam aso. ma tyle cierpliwości. powiem ci, ze to co piszesz jest bez sensu.
                              najprostszy przykład. kupujesz samochód za gotówkę. jest w 100% twój i masz prawo własności. kupujesz dom za gotówkę. dom jest twój i masz prawo własności - fee simple.
                              jedyny lien ciazacy na twoim domu to podatek.
                              o co ci do cholery chodzi?

wydaje się, ze ty piszesz o pożyczce hipotecznej. dom jest twój fee simple with encumbrance ponieważ dom jest zastawem. ale kiedy dom jest w całości spłacony jedyną różnica to brak encumbrances.

w którym miejscu jest napisane, że banknoty są własnością fed?
                              • kaszebe12 Farsa globalna... 09.11.11, 07:19
                                Nie palam do ciebie wielka sympatia , brof , ale przyznam ,ze w tym watku podobasz mnie sie -nazywasz , po prostu ,kota kotem...
                                -Tak , aso...-dolar US jest "zagraniczna" waluta nawet dla Yankesow , a FED jest panstwem w panstwie , a wlasciwie "panstwem" kontrolujacym panstwa (nie tylko Juesej).
                                -Moze , jednak , skonczymy dyskusje o dlugach ,kupowaniu i sprzedawaniu , a zastanowimy sie nad meritum tematu - nad globalna swiatowa tragifarsa ? -Bo baza owej farsy jest caly SYSTEM spoleczny , gospodarczy , i ,co najwazniejsze , POLITYCZNY.-Chcemy tego , czy nie ;-ten system jest zly , przestarzaly i nie odpowiada , z bardzo prostych przyczyn , terazniejszej i przyszlej sytuacji calej ludzkosci. -Ten system musi zginac !
                                • felusiak1 Re: Farsa globalna... 09.11.11, 07:35
                                  OK. a jaki system proponujesz?
                                  • kaszebe12 Re: Farsa globalna... 09.11.11, 07:45
                                    -Nie naleze do tych ,ktorzy wolaja " We need revolution !". -Chodzi o Drobny Krok , o ktorym mowia wszyscy Oburzeni .-Ow drobny krok jest , juz , dla wlascicieli swiata, rewolucja. -Chodzi o zwykla, prosta , bardziej bezposrednia DEMOKRACJE - nic wiecej ...

"Prawda lezy na Puerta del Sol"
                                    • felusiak1 Re: Farsa globalna... 09.11.11, 15:15
                                      brzmi bardzo eufemistycznie...bardziej bezpośrednia demokracja to tak jak prawdziwa ciąża.
                                      mógłbyś sprecyzować?
                                  • br0fl0vski Re: Farsa globalna... 09.11.11, 15:14
                                    niestety dla ciebie wszystko zaczelo sie wczoraj. FED system jest systemem opartym na dlugu i to jest istota zla
                                    system powinien byc oparty na kredycie
                                    • felusiak1 a czym jest kredyt? 09.11.11, 15:21
                                      jeśli ja tobie udzielam kredytu to ty masz dług a ja mam twój weksel.
                                      broflofski, zastanów sie jeszcze raz.
                                      • br0fl0vski Re: a czym jest kredyt? 09.11.11, 15:33
                                        juz ci pisalem jestes uczonym medrcem ze szkilkiem w oku , patrzysz na detale wiec nie mozesz zobaczyc tej piramidalnejj struktury.
                                        pieniadze fiatowskie sa rzadowa obligation . zmonetoryzowane zobowiazanie jest dlugiem.
                                        jak panstwo samo drukuje to papier jest kredytem

i to na tyle moj drogi
                                        • felusiak1 Re: a czym jest kredyt? 09.11.11, 15:36
                                          a gdzie tu masz zmonetaryzowane zobowiazanie?
                                          • br0fl0vski Re: a czym jest kredyt? 09.11.11, 16:06
                                            felusiak
                                            pomimo ze kocham ciebie nieodwzajemniona miloscia to musze sie zajac soba
                                            www.federalreserve.gov/default.htm
                                            poczytaj sam regulacjie ustawy kody i inne gowno .Radze tylko robic to ze slownikiem pojec prawnych
                                            • felusiak1 Re: a czym jest kredyt? 09.11.11, 16:14
                                              no to się zajmuj sobą tylko bez kosmatych zapedów.....
                                              ręce na kołdrę.
                                        • aso62 Re: a czym jest kredyt? 09.11.11, 19:33
                                          br0fl0vski napisał:

> jak panstwo samo drukuje to papier jest kredytem

Nie rozumiesz do końca pojęć którymi się posługujesz i mieszasz.

To, że pieniądz oparty jest na długu nie znaczy, że sam jest długiem. I podobnie to że pieniądz jest kredytem nie znaczy, że jest oparty na kredycie. Zresztą to jest w ogóle niemożliwe, kredytu nie można oprzeć na kredycie a długu na długu. A pieniądz jest zawsze kredytem dla emitenta a dla aktualnego posiadacza długiem emitenta wobec niego. Przy czym tak to można ustawić, i tak jest prawie wszędzie, że ten dług jest praktyce nieegzekwowalny. W USA niby FRN jest wymienialny ale tylko na inny FRN. W Polsce banknoty NBP są w ogóle niewymienialne na nic, choć w praktyce NBP wymienia je na inne banknoty. Robi to głównie dlatego, że banknoty się zużywają i trzeba je po prostu wymieniać. Czyli pieniądz, tak jak to jest współcześnie ustawione, jest takim wiecznym kredytem dla jego emitenta.

Na czym jest oparty? Generalnie pieniądz można oprzeć na dwóch rzeczach - jakichś aktywach które posiada emitent albo przymusie popartym groźbą użycia przemocy. Aktywa to różne rzeczy, może to być coś konkretnego do czego emitent posiada prawo własności (złoto, ziemia, samochody, etc), mogą to być wierzytelności (cudze długi) czyli bezwarunkowe zobowiązania które postać materialną przyjmą w przyszłości. Obecna praktyka jest taka, że w aktywach banków centralnych zdecydowanie przeważają wierzytelności.

Jeżeli chcesz aby państwo emitowało pieniądz musisz zdecydować na czym ma być oparty: majątku w ręku, wierzytelnościach czy przymusie.
                                          • br0fl0vski Re: a czym jest kredyt? 09.11.11, 20:20
                                            chodzisz w kolko, bo patrzysz na to jak ksiegowy. Legalny system jest tworem sztucznym bez ograniczen, mozna na papierze stworzyc co sie chce stad coraz to nowe ustawy zarzadzenia kodeksy itp . w prawie zwyczajowym jest to praktycznie niemozliwe. z legalnego punktu kredyt i dlug przetlumaczone na legal lingo staja sie relacja zwana obligacje. Jak nie ma jakiejs legalnej obligacji (obligation tworzy liability mierzone w jakis jednostkach) to jak sad cie moze zmusic do placenia bo niby dlaczego, jak jest legalna podstawa? Na tej ziemi relacje legalne miedzi ludzmi opieraja sie na obligacjach nie na wierze. Wiara to product niebianski I jest w obiegu w niebiosach.
                                            rzad dostaje za swoje zobowiazanie FEDnoty bedace produktem nierodzimym z grubsza zagranicznym. placi tymi gwarancjami mierzonymi w $. te obligacje staja sie dlugiem rzadowym z ukrytym lien a miara tego dlugu sa FEDnoty mierzace ten dlug w $. i to poczatek cyrkulacji dlugu. cala reszta to z grubsza jak z tymi drzwiami do lasu. RZAD to ludzie wiec wszyscy automatycznie sa w dlugach
                                            jak je rzad drukuje bez wymiany w FED to nie tworzy to rzadowej obligacji wobec drugiej strony bo jej nie ma. takie RZADnoty nie maja w sobie lien gdy sa wpuszczane w obieg. oczywiscie jak ja ide do banku pozycic RZADnoty to jest to dlug ale moj indywidualny dlug
                                            I mysle ze juz prosciej nie mozna o tym powiedziec.
                                            przemysl to sobie zebym nie tracil czasu na moje domowe wypracowanie bot u juz pisac nie bede.
                                            i to na tyle ilez razy mozna to powtarzac
                                            • aso62 Re: a czym jest kredyt? 09.11.11, 21:24
                                              br0fl0vski napisał:

> chodzisz w kolko, bo patrzysz na to jak ksiegowy. Legalny system jest tworem sz
                                              > tucznym bez ograniczen, mozna na papierze stworzyc co sie chce stad coraz to no
                                              > we ustawy zarzadzenia kodeksy itp .

To, że coś sobie stworzysz na papierze nie znaczy że to zadziała w praktyce. Więc każdy pomysł trzeba też dobrze przemyśleć od strony praktycznej, a nie tylko bujać w obłokach.

> rzad dostaje za swoje zobowiazanie FEDnoty bedace produktem nierodzimym z grubs
                                              > za zagranicznym. placi tymi gwarancjami mierzonymi w $. te obligacje staja sie
                                              > dlugiem rzadowym z ukrytym lien a miara tego dlugu sa FEDnoty mierzace ten dlug
                                              > w $.

Brednie kolego. Dług rządu USA to obecnie ile? 10, 12, 14 bln $? A FRN jest $1 bln. Dostrzegasz różnicę? Potrafisz z niej wyciągnąć sensowne wnioski?

> jak je rzad drukuje bez wymiany w FED to nie tworzy to rzadowej obligacji wobec
                                              > drugiej strony bo jej nie ma. takie RZADnoty nie maja w sobie lien gdy sa wpu
                                              > szczane w obieg.

I ty chcesz żeby rząd pokrywał deficyt drukując RZĄDnoty? Chcesz mieć za chwilę $10 bln w RZĄDnotach w obiegu? Przecież to gorsze niż Weimar, chyba ocipiałeś.

Kto będzie prowadził politykę pieniężną? Też rząd? To co będzie priorytetem - wydatki budżetu czy stabilność pieniądza?
                                              • br0fl0vski Re: a czym jest kredyt? 09.11.11, 21:56
                                                moj drogi nie bede tracil czasu na pisanie wypracowania
                                                myslalem ze jestes troche inny niestety nie , powtorze wiec i tobie

jest duzo trudniej wcisnac bullshit ludziom niewyksztalconym niz wyedukowanym dlatego priorytetem kazdego rzadu jest podstawowa edukcja bo stanowi punkt odniesienia z jego ograniczeniami i tworzy pudelko w ktorym ludziska zyja.

umysl ktory znajuje ograniczenia jest ograniczeniem samym w sobie

wiec goodbye czy sie ze mna zgadzasz czy nie nic nie zmieni w moim czy twoim zyciu.
                                                • felusiak1 Re: a czym jest kredyt? 09.11.11, 23:24
                                                  no widzisz aso, jesteś takim samym gniotem jak ja, pracowity ale niezdolny.
                                                  a rzecz w tym, zeby być przynajmniej zdolnym....jak brof.
                                                  ps. brof, odnoszę wrażenie iż gdybyś zgodził się z aso twoje życie stałoby się bardziej radosne i kolorowe.
                                • br0fl0vski Re: Farsa globalna... 09.11.11, 15:10
                                  switowy system jest z grubsza powiekszona wersja FED. i od dawna pisze ze jest do dupy i "naprawianie" go prowadzi jedynie do wiekszego przykrecenia sroby. rzeczy do dupy ja wyrzucam na smietnik
    • bogdanio Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 09.11.11, 16:24
      Za kilka dni się zacznie włoska

--

Koldry, Posciele, Poduszki
      gatta, rajstopy dziecięce
      szkolenia dla firm
      strony www
    • br0fl0vski Re: Grecka tragedia zakonczona farsa 11.11.11, 06:21
      www.zmescience.com/research/how-scientists-tught-monkeys-the-concept-of-money-not-long-after-the-first-prostitute-monkey-appeared/
      caveofplato.com/wp-content/uploads/2009/02/tvfamily.gif

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka