Dodaj do ulubionych

Miły poranek.

13.12.11, 14:29
Dziś rano, gdy jechałem do pracy, jedna z radiowych stacji muzyki klasycznej nadała 4 polskie kolędy w wykonaniu Orkiestry Kameralnej z Pittsburgha. Jakoś mi się zrobiło cierplej. :)

Krótkie wyjasnienie dla naszych forumowych komsomolców: kolęda, to pieśń śpiewana w okresie Bożego Narodzenia. Boże Narodzenie to święto chrześcijańskie. Chrześcijaństwo to religia, która próbowaliście zwalczyć.
Obserwuj wątek
    • borrka No, tak... 13.12.11, 14:36
      Nasze lubiankowskie bidy poczciwe, pomyslalyby jeszcze, ze to takie polskie czastuszki !
    • eva15 Komuna była za słaba 13.12.11, 14:52
      Komunie się nie udało, ale udało się Stanom i Zachodowi. W USA już nawet kartki pt "Merry Christmas" zastąpiono kartkami "Season's Greetings".
      • des4 takimi jak te Addamski? 13.12.11, 14:57
        www.google.pl/search?q=merry+christmas+postcard&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lVnnTq-mOon_-gbj_4jMCg&ved=0CEUQsAQ&biw=1440&bih=728
      • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 14:57
        Ewciu, znowu wypisujesz głupoty. Kiepsko was uczą w tym kosomole.

www.hallmark.com/product/greeting-photo-cards/christmas-holiday/
        • eva15 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:01
          Znajdź wśród tych pocztówek choć JEDNA z odniesieniem do narodzin Chrystusa
          • eva15 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:04
            Oto jak wygląda wasza political correctness w satyrze:

www.youtube.com/watch?v=cvyEQulc6Qk
            • eva15 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:09
              Tu masz analizę w poważnej niemieckiej gazecie, jak niszczy się w USA symbole chrześcijańskie w imię poprawności politycznej. Artykuł jest sprzed kilku lat, teraz pewnie poszło to jeszcze dalej:

www.faz.net/aktuell/gesellschaft/political-correctness-weihnachtsvermeidung-1385677.html
            • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:11
              Ciesze się, że też słuchasz Marka Levina. :)
              • eva15 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:13
                malkontent6 napisał:

> Ciesze się, że też słuchasz Marka Levina. :)

A nie cieszy cię, jak skutecznie on podsumował problem?
                • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:19
                  Ewciu, Mark Levin to jeden z moich ulubionych komentatorów politycznych. Ciekawostka - jest Żydem i uwielbia dokuczać lewicowym Żydom.

Ten komentarz wysłucham wieczorem w domu.
                  • eva15 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:29
                    malkontent6 napisał:

> Ciekawostka - jest Żydem i uwielbia dokuczać lewicowym Żydom.

Eureka! Ty robisz odkrycia!
                    • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:35
                      eva15 napisała:

> Eureka! Ty robisz odkrycia!

Ja go dość regularnie słucham.
          • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:10
            eva15 napisała:

> Znajdź wśród tych pocztówek choć JEDNA z odniesieniem do narodzin Chrystusa

Ewciu, w Englishe Sprache słowo Christmas odnosi się do narodzin Chrystusa.

en.wikipedia.org/wiki/Merry_Christmas
            • eva15 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:12
              Powtarzam - znajdź choć jedną pocztówkę, która pokazuje to odniesienie, czyli gdzie jest symbolika narodzin Chrystusa. .
              • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:16
                Bitte:

http://www.hallmark.com/Browse/Index?n=chmkvcusencontentholiday%23%23-1%23%23-1~~f30||4368726973746d6173202620486f6c69646179~~f59||4368726973746d6173&ctx=HolidaySearchProfile&pg=2&rpp=48&sort=&k=&npath=Christmas%20%26%20Holiday%3EChristmas%20%26%20Holiday%3EChristmas&availableLocation=Both
                • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:28
                  A to? Nationa Geographic.

www.holidaycardcenter.org/ngs/product/1757?s=NG118402&r=SEMNG
                  • eva15 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:32
                    Udajesz, że nie rozumiesz? Mnie nie chodzi o produkty niszowe, tylko o to, co jest popularne i powszechne na US-rynku i w świadomości ludzi.

Wrzuć sobie podany przez ze mnie artykuł na googla, może zrozumiesz, co się w USA dzieje, bo najwyraźniej wzroki własny rozum ci do tego nie wystarcza.
                    • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:45
                      eva15 napisała:

> Mnie nie chodzi o produkty niszowe, tylko o to, co j
                      > est popularne i powszechne na US-rynku i w świadomości ludzi.

Ewciu, przykro mi to mówić ale uważam, że masz w główce marmolade zamiast mózgu. W przeciwieństwie do ciebie ja dobrze wiem co jest popularne i powszechne na US-rynku. Wiem to z autopsji a nie z artykułu w giermańskim Zeitungu.

Popatrz, Ewciu, na poniższy link. Barnes & Noble nie jest niszową firmą. To jedna z największych sieci księgarń w USA. Niestety nie znalazłem on-line tych kartek świątecznych, które kupiłem u nich 2 tygodnie temu (no i nie chce mi się szukać) ale jeśli popatrzych na stoisko Christmas Card, to znajdziesz cos co ci się spodoba. To jest jedna z takich kart. Zwróc uwagę na imię Jesus w tekście:

www.barnesandnoble.com/p/home-gift-baby-jesus-in-manger-christmas-boxed-card/22916381?ean=9780594288466
                      • eva15 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:56
                        Marmoladę masz ty. Ja nie twierdzę, że symbole chrześcijańskie są już zakazane, lecz, że są rugowane, usuwane ze świadomości publicznej w imię poprawności politycznej i rzekomego nieurażania wyznawców innych religii. W USA dochodzi do takich absurdów jak ten:

www.tur-info.com/ak_id/7438;lotnisko_bez_religijnych_dekoracjilotnisko,usa,boze_narodzenie,ozdoby_swiateczne,ozdoby_religijne,rabin.html

lub ten:

www.piotrskarga.pl/ps,5163,2,0,1,I,informacje.html

Całą gamę innych przykładów podaje FAZ. Ty mi na to, że tu i ówdzie można jeszcze kupić karty z symbolami cherześcijański. Można, ale to w niczym nie zmienia ogólnego trendu.
                        • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 16:14
                          No to teraz rabin ma problemy. :)

"Harvey Grad, adwokat reprezentujący rabina, stwierdził wcześniej, że decyzja o usunięciu choinek z lotniska nie była trafnym posunięciem, gdyż rzuciła cień na jego klienta"

W społeczeństwie tak wielokulturowym jak amerykańskie nieuniknione są spięcia na tym tle. Na szczęście etap tych bzdurnych konfliktów mamy już chyba za sobą.

Znakiem czasu jest postępująca laicyzacja społeczeństwa, ale to nie jest zjawisko wyłącznie amerykańskie. Ludzie są teraz mniej religijni niż 100 lat temu i rynek się do tego dostosowuje.
                  • malkontent6 Specjalnie dla Ewci. 13.12.11, 15:34
                    To cię chyba ucieszy:

http://www.cafepress.com/+russian_santa_greeting_cards_pk_of_20%2C152455150?cmp=pfc--ca--us--193--152455150&utm_term=152455150&utm_content=ChannelAdvisor_US_shopzilla&utm_campaign=Greeting%2BCards%2B%2528Pk%2Bof%2B20%2529&utm_medium=productfeed&sourcecode=affiliate&utm_source=CSE&pid=5185601
              • felusiak1 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:38
                efka, weź na wstrzywanie. wojna z christmas zakończyła się przed dwoma laty. kryptoateiści i politycznie poprawni przegrali. po latach happy holiday mamy znowu merry christmas.
                • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:48
                  Szczerze mówiąc wielbicielka kagiebisty Putina zaskoczyła mnie żądaniami religijnych kartek świątecznych. Świat staje nan głowie. :)
                  • eva15 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:58
                    Guzik rozumiesz i dlatego jesteś zaskoczony. To tylko i wyłącznie wina twego umysłu.
                • eva15 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 15:58
                  Wiem, walka na razie nieco osłabła, zobaczymy na jak długo.
                  • malkontent6 Re: Komuna była za słaba 13.12.11, 16:21
                    www.barnesandnoble.com/p/home-gift-unicef-madonna-child-christmas-boxed-card/22916397?ean=9780765085597
      • gosc88 Ale Obama sobie pozwolil ... 13.12.11, 15:39
        eva15 napisała:

> .... W USA już nawet kartki pt "Merry Christmas" zastąpiono kartkami "Season's Greetings".

Oto on:

www.whitehouse.gov/photos-and-video/video/2011/12/11/christmas-washington
        • eva15 Re: Ale Obama sobie pozwolil ... 13.12.11, 16:05
          W ostatnich latach nagonka zrobiła się już tak absurdalna, że teraz trochę popuszczono, jest lekka odwlż. Ciekawe na jak długo.
          • felusiak1 Re: Ale Obama sobie pozwolil ... 13.12.11, 16:13
            tu się nie popuszcza. tu napotyka się na opór i to zaczyna kosztować. przed laty wszyscy zwijali kram aby zaoszczędzić sobie sądowych kosztów. w tym roku na stanowej ziemi texasu stoi szopka. ateiści zażadali jej usunięcia. burmistrz miasta powiedział im, żeby poszli do doopy i predzej piekło zamarźnie niż on usunie. o dziwo nie wnieśli do sądu.
            • eva15 Re: Ale Obama sobie pozwolil ... 13.12.11, 16:23
              No i słusznie, rozsądny burmistrz.
              • gosc88 Re: Ale Obama sobie pozwolil ... 13.12.11, 16:36
                eva15 napisała:

> No i słusznie, rozsądny burmistrz.

Normalny burmistrz. Ciezko wyobrazic sobie co moze powodowac kims kto chce usuwac elementy religijne z miejsc publicznych ?? A ateiste to powinno ani grzac ani ziebic, ze ktos moze miec jakies religijne preferencje.
            • gosc88 Re: Ale Obama sobie pozwolil ... 13.12.11, 16:32
              felusiak1 napisał:

> tu się nie popuszcza. tu napotyka się na opór i to zaczyna kosztować. przed lat
              > y wszyscy zwijali kram aby zaoszczędzić sobie sądowych kosztów. w tym roku na s
              > tanowej ziemi texasu stoi szopka. ateiści zażadali jej usunięcia. burmistrz mia
              > sta powiedział im, żeby poszli do doopy i predzej piekło zamarźnie niż on usuni
              > e. o dziwo nie wnieśli do sądu.

Zastanawiam sie, jakie mogliby miec argumenty ci ateisci gdyby chcieli wniesc sprawe do sadu przeciw tej szopce ??
              >
              • eva15 Re: Ale Obama sobie pozwolil ... 13.12.11, 16:34
                No toć to obraza ich niereligin'jnych uczuć. Poza tym państwo (stan/y) powinno być neutralne światopoglądowo i takie tam różności.
                • gosc88 Re: Ale Obama sobie pozwolil ... 13.12.11, 16:40
                  eva15 napisała:

> No toć to obraza ich niereligin'jnych uczuć. Poza tym państwo (stan/y) powinno
                  > być neutralne światopoglądowo i takie tam różności.

No przeciez ateisci wiedza, ze obok ich sa tez teisci na tym swiecie. I jedni i drudzy powinni sie nawzajem tolerowac !!!!!!!!
              • felusiak1 Re: Ale Obama sobie pozwolil ... 13.12.11, 18:50
                tzw. aktywiści zawsze maja argumenty nie do zbicia.
                a kiedy ktoś pozwie cie do sądu to powinieneś szybko obliczyć ile będzie cię to kosztować.
                no i taniej wychodzu usunąć krzyż, choinkę, szopkę niż sądzić się. w usa przegrywający nie pokrywa kosztów zwyciexcy.
                • gosc88 Re: Ale Obama sobie pozwolil ... 13.12.11, 20:59
                  felusiak1 napisał:

> tzw. aktywiści zawsze maja argumenty nie do zbicia.

Nie wiesz jakie ??

> w usa przegrywający nie pokrywa kosztów zwyciexcy.

A jakie koszta pokrywa zwyciezca ? Koszta swojego prawnika czy jakies jeszcze inne ??

• przyjacielameryki Re: Miły poranek. 13.12.11, 15:00
      Tak, to musiało wzruszyć. U nas w domu zawsze w czasie wigilii są słuchane polskie kolędy a jest ich dużo i są przepiękne. W ogóle nasza polska wigilia z opłatkiem, postnymi daniami i składanymi sobie życzeniami jest czymś niezwykłym. Dla mnie to najważniejszy i najmilszy dzień w roku.
      W sobotę będę instalował z synem lampki na choinkach przed domem.
      • romrus Re: Miły poranek. 13.12.11, 15:09
        przyjacielameryki napisał:
        > W ogóle nasza polska wigilia z opłatkiem, postnymi daniami i składanymi sobie życzeniami jest czymś niezwykłym.

Polska wigilia naprawde robi duze wrazenie, bardzo nam sie podobala kiedy miaszkalismy w Polske.
        Wspaniale Swieto.
        Nie widze czegos podobnego w innych krajach, nawet rowniez katolickich.
        • przyjacielameryki Re: Miły poranek. 13.12.11, 16:05
          romrus napisał:

> przyjacielameryki napisał:
          > > W ogóle nasza polska wigilia z opłatkiem, postnymi daniami i składanymi s
          > obie życzeniami jest czymś niezwykłym.
          >
          > Polska wigilia naprawde robi duze wrazenie, bardzo nam sie podobala kiedy miasz
          > kalismy w Polske.
          > Wspaniale Swieto.
          > Nie widze czegos podobnego w innych krajach, nawet rowniez katolickich.

Romrus, nie podlizuj się!
          • romrus Re: Miły poranek. 13.12.11, 16:31
            przyjacielameryki napisał:
            > Romrus, nie podlizuj się!

To ze uwazam cie za matola nie wplywa ma moi dobry wspomnienia o polskiej Wigilii:-)
            • eva15 Re: Miły poranek. 13.12.11, 16:36
              Polska Wigilia jest piękna, ale najpiękniejsze jest Swięto Zmarłych. Drugiego takiego nie ma chyba nigdzie na świecie.
              • romrus Re: Miły poranek. 13.12.11, 16:43
                eva15 napisała:
                > Polska Wigilia jest piękna, ale najpiękniejsze jest Swięto Zmarłych. Drugiego takiego nie ma chyba nigdzie na świecie.

Tak, taki widok jest po prostu zaskakujacy:
                zywiecforum.pl/wp-content/uploads/2010/10/27.jpg
                • eva15 Re: Miły poranek. 13.12.11, 16:49
                  Trzeba być na cmentarzu w tym dniu, by poczuć, wchłonąć tą magię i mistykę, to prawie jak przenikanie z tego świata do tego drugiego. Tego opis ani zdjęcia nie zastąpią.
                  • romrus Re: Miły poranek. 13.12.11, 16:58
                    eva15 napisała:
                    > Trzeba być na cmentarzu w tym dniu, by poczuć, wchłonąć tą magię i mistykę, to prawie jak przenikanie z tego świata do tego drugiego. Tego opis ani zdjęcia nie zastąpią.

Bylem, Ewa.
                    Jezdilem ze wspolnikiem na groby jego rodziny, naprawde bylem zaskoczony.
                    • eva15 Re: Miły poranek. 13.12.11, 17:13
                      Mnie bardzo brak tego święta na Zachodzie. Niemcy obchodzą Wigilię nieco inaczej niż Polacy, ale też w sumie uroczyście. Natomiast nie ma takiego Sw. Zmarłych. To znaczy święto jest, ale nie ma tej uroczystej oprawy, niektórzy gnają za dnia (zanim się ściemni) na cmentarz, kładą kwiaty i w nogi przed przyjściem mroku.
                      Tymczasem postacie ludzkie w płomieniach (świec), ciemność, zaświaty, to nasz ludzki mistyczny archepyt. (zresztą świetnie wykorzystany przez nazistów z ich Fackelzüge)
                      • felusiak1 Re: Miły poranek. 13.12.11, 18:41
                        Bo święto zmarłych to produkt komunizmu.
                        moja św. pamięci babka mówiła, że 1 listopada to Wszystkich Świetych i chodzi się do kościoła a 2 listopada to Dzień Zaduszny i wtedy chodzi się na cmentarz. Aż do śmierci nie poszła na cmentasz we Wszystkich Świetych. I nie daj boże aby ktoś użył określenia Święto Zmarłych w jej obecności.
              • gosc88 Re: Miły poranek. 13.12.11, 16:48
                eva15 napisała:

> Polska Wigilia jest piękna, ale najpiękniejsze jest Swięto Zmarłych.

Wooooow !!!!!! Z takim pogladem sie jeszcze nie spotkalem !!!!!!!!
                Ale to nic. Ciagle zycie czyms zaskakuje. No problem.
                • eva15 Re: Miły poranek. 13.12.11, 16:51
                  Nikt tak pięknie i tak mistycznie nie obchodzi Sw. Zmarłych jak Polacy, przynajmniej ja nie znam takiego przykładu.
                  • gosc88 Re: Miły poranek. 13.12.11, 16:57
                    eva15 napisała:

> Nikt tak pięknie i tak mistycznie nie obchodzi Sw. Zmarłych jak Polacy, przynaj
                    > mniej ja nie znam takiego przykładu.

Ja tez nie znam. Osobiscie jednak nie lubie tego obrzadku bo jakos oddala on od radosci zycia
                • des4 Addamski napisała 13.12.11, 16:58
                  "Znajdź wśród tych pocztówek choć JEDNA z odniesieniem do narodzin Chrystusa"

lata spędzone na wertowaniu infowars, globalresearch i innych piwnicznych stron tworzonych przez pryszczatych zwolenników teorii spiskowych i kosmitów, odbiły się na zdrowiu Addamskiej, oczka już nie te, hehe...

www.cardcow.com/144329/merry-christmas-santa-madonna-child/
                  • igor_uk Bravo,desik! 13.12.11, 19:15
                    Znalazles karte swiateczna z przed 102 lat .(Postmark/Cancel:1909 Dec-22 )
                    • des4 nie załapałeś pacynko 13.12.11, 20:10
                      ale was to nie dziwne

wróć do początku wątku i myśl, myśl, myśl

po świętach jak wymyślisz zgłoś się z rozwiązaniem, hehe...
              • malkontent6 Re: Miły poranek. 13.12.11, 16:55
                eva15 napisała:

> Polska Wigilia jest piękna, ale najpiękniejsze jest Swięto Zmarłych. Drugiego t
                > akiego nie ma chyba nigdzie na świecie.

Przynajmniej w jednej sprawię zgadzam się z tobą. :)
                • eva15 Re: Miły poranek. 13.12.11, 17:15
                  Już ten temat przerabialiśmy.
                  • mongolszuudan Re: Miły poranek. 13.12.11, 19:06
                    W USA tez zrobili kartki na Boze narodzenie i amerykanskie Swieto Zmarlych - bajeczny Holodomor jednoczesnie, jednak nie pocztowe, ale kredytowe kartki:

rt.com/news/holodomor-famine-credit-card-555/
                    Ukraine famine-themed credit card hits US market

inosmi.ru/video/20111213/180157154.html
                    В США выпycтят кредиткy «Гoлoдoмoр» ("RT", Рoccия)

Political analyst Viktor Pirozhenko says buying groceries with a famine-inspired card is a blasphemy.
                    Whether the Holodomor card will be successful will only be known once it hits the market in late December – just in time for Christmas shopping.
                  • malkontent6 Re: Miły poranek. 13.12.11, 19:10
                    eva15 napisała:

> Już ten temat przerabialiśmy.

Wiem, ale nie mogę się tym nacieszyć. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka