Dodaj do ulubionych

Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, ha, ha

15.12.11, 14:16
Od ca tygodnia piszę (m.in. do Waltera i Romrusa) że celm demonstracji i oskarżeń o fałszerstwa wcale nie były wybory do Dumy, to tylko narzędzie, prawdziwym celem są wybory prezydencikie. Chodzi o to, by rozhuśtać kraj, rozbuchać emocje i aż do marca powtarzać, że w Rosji fałszuje się wybory. W tej atmosferze Putin, nawet jeśli wygra, wyjdzie z tego przy głośnym chórze zagranicznych mediów osłabiony i z podejrzanym, niedemokratycznym mandatem.Walka idzie w sumie o to, by zepchnąć Rosję w oczach światowej opinii publicznej (i w oczach części Rosjan) do pozycji półdyktatury, coś a la Egipt, czy takie "dzikie" kraje jak Libia, które trzeba było pilnie zdemokratyzować.

No i proszę, Putin widać czyta to forum, bo powiedział dziś w tv:

Для меня, нaпример, яcнo, чтo aтaки пo этoмy нaпрaвлению нa выбoры, кoтoрые cocтoялиcь, oни имеют втoрocтепенный хaрaктер. Глaвнaя цель - этo cледyющие выбoры, выбoры Президентa Рoccийcкoй Федерaции.

Czyli, on dobrze kuma, że to atak na niego, bo nie Duma jest zagrożeniem dla apetytów i interesów przyjacół zachodnich lecz tylko i wyłącznie on - jako prezydent.

Zeby zapobiec fałszywym oskarżeniom o fałszerstwa Putin zażądał, aby podczas wyborów prezydenckich w marcu rozmieszczono pracujące 24. godziny na dobę kamery. W KAZDYM lokalu wyborczym, przy każdej urnie i aby te kamery podłączono live do internetu.

Я предлaгaю и прoшy Центрaльнyю избирaтельнyю кoмиccию ycтaнoвить веб-кaмеры нa вcех избирaтельных yчacткaх cтрaны, их y нac 90 c лишним тыcяч, нa вcех. И пycть oни рaбoтaют тaм крyглocyтoчнo - днем и нoчью - чтoбы cтрaнa виделa. Вывеcти вcе в Интернет, и чтoбы cтрaнa виделa, чтo прoиcхoдит вoзле кoнкретнoгo ящикa. И чтoбы cнять нaпрoчь вcякие фaльcификaции нa этoт cчет.

Putin ma brzydki charakter, znów chce utrudnić pracę jedynym prawdziwym demokratom. Nie ma się co dziwić, że ci główkują, jak go usunąć lub przynajmniej mocno osłabić. Problem w tym, że ten wredny KGBista jest zawsze jeden krok dalej niż oni.

Cytaty z :
premier.gov.ru/events/news/17409/print/

Swoją drogą to ironia losu - internet, z pomocą którego, wg sprawdzonego schematu "kolorowych rewolucji", chciano osłabić, jeśli wręcz nie obalić władzę w Rosji, przyczyni się przypuszczalnie do jej umocnienia.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 14:48
      Hej, ja serio liczę na to, że inni wypunktują inne ważne fragmenty tego przemówienia, no i że całość dyskusji nie przeniesie się na wątek "Rosja", bo temat wcale nie jest tylko rosyjski.
      • misterpee Re: gelem jest nietylko Putin, ale Rosja 15.12.11, 15:02
        albo calkowita dominacja Rosji , albo zniszczenie tego kraju. Wien ze kraj jestb juz rozchustany, ta mala oozycja jest w ataku.

• lubat Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:16
        Eva, obawiam się, że nie znajdziesz tu chętnych do dyskutowania, bo na żywo mogli Pu wysłuchać tylko nieroby lub agenci Kremla (to ja;) z powodu jego czasu nadawania i czasowej rozciągłości - 4,5 godzin. O przeczytanie stenogramu to nie na siły forumowych orzełków.

Ja obejrzałem. Odniosłem wrażenie, że WWP mówił na dużym luzie, w każdym razie w porównaniu z poprzednimi takimi "rozmowami".

Nic tam specjalnie nowego nie było, poza wspomnianymi przez Ciebie web-kamerami w lokalach wyborczych. Poironizował sobie na temat białych wstążeczek, przypinanych w czasie demonstracji, wackiści już piszą, że użył sformułowania, że to prezerwatywy, czego ja nie słyszałem, a może nie zrozumiałem. Powiedział, że demonstranci bezprawnie przywłaszczyli sobie symbol walki z aborcją, mordowaniem i prześladowaniem homoseksualistów.
        W Polsce symbolizuje sprzeciw wobec przemocy mężczyzn w stosunku do kobiet.

Przypomniał też kulisy skasowania bezpośrednich wyborów gubernatorów, co wackiści uznali za krok wsteczny w rozwoju demokracji. Rzecz w tym, że w latach 90-tych władzę w terenie przejmowały otwarcie struktury mafijne, forsujące bez trudu swoich przedstawicieli na stanowiska gubernatorów i przez to uzyskujące całkowitą swobodę i bezkarność działań.
        Drugim powodem był fakt wykorzystywania i podgrzewania narodowych animozji przez te mafijne układy dla zdobywania władzy.

Poza tym, chyba tylko taka "bieżączka", sprawy lokalne, no i oczywiście (ale to już parę razy mówił) o tym, kto steruje wszystkimi procesami "demokratyzacji" świata.
        Ale to mówił raczej w sposób zawoalowany.
        • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:28
          Dzięki za streszczenie, wierny towarzyszu. Live nie oglądałam, zajrzałam do stenogramu, trochę wyłowiłam i zrobiłam wątek, ale faktycznie nie wszystko dla nas, innostranców, jest interesujące, a stenogram jest ogromny. Dlatego właśnie prosiłam o wypunktowanie tych rzeczy, które są ważne dla świata (ha, ha). Myślę, że co poniektórzy demokraci gryzą paznokcie ze złości na wieść o tych kamerach.
    • malkontent6 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 14:58
      eva15 napisała:

> internet, z pomocą którego, wg sprawdzonego schema
      > tu "kolorowych rewolucji", chciano osłabić, jeśli wręcz nie obalić władzę w Ro
      > sji, przyczyni się przypuszczalnie do jej umocnienia.

Ewciu, internet, czy może ogólnie swobodny przepływ informacji, działa na korzyść społeczeństwa. ale niekoniecznie władzy. Komuniści o tym dobrze wiedzieli. :)
      • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:07
        No właśnie, ale Zachód nie będzie szczęśliwy, że Putin użyje internetu dla swobodnego przepływu prawdziwych informacji.
        • malkontent6 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:26
          Dlaczego zakładasz, że Zachód nie będzie szczęśliwy. A może Zachód to oleje?
          • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:30
            JAK demokratyczny Zachód może olać tropienie fałszowania wyborów w Rosji? Putin zrobił Zachodowi straszne świństwo. Teraz bądzie trzeba znaleźć nową taktykę na dowody sfałszowania.
    • romrus Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:06
      eva15 napisała:
      > Od ca tygodnia piszę (m.in. do Waltera i Romrusa) że celm demonstracji i oskarżeń o fałszerstwa wcale nie były wybory do Dumy, to tylko narzędzie, prawdziwym celem są wybory prezydencikie.

Bez zadnych watpliwosci o to chodzi.

>Walka idzie w sumie o to, by zepchnąć Rosję w oczach światowej opinii publicznej (i w oczach części Ro sjan) do pozycji półdyktatury,

Swiatowa opinia publiczna moze sie myslec co chce, Rosjanie wiedza swoje.

Dzis na przemowieniu spodobal mi majster z zakladu Uralwagonmasz (czolgi t-90s):

"Chceme stabilnosci. Jesli policja nie daje sie rady z manifestacjami, mozeme z chlopakami skoczyc do Moskwy" na pomoc.

> Zeby zapobiec fałszywym oskarżeniom o fałszerstwa Putin zażądał, aby podczas wyborów prezydenckich w marcu rozmieszczono pracujące 24. godziny na dobę kamery. W KAZDYM lokalu wyborczym, przy każdej urnie i aby te kamery podłączono live do internetu.

Wspaniala idea i jestem pewen ze zostanie zrealizowana.
      Pu nie ma czego bac na przyszlych wyborach.

> Putin ma brzydki charakter, znów chce utrudnić pracę jedynym prawdziwym demokratom. Nie ma się co dziwić, że ci główkują, jak go usunąć lub przynajmniej mocno osłabić. Problem w tym, że ten wredny KGBista jest zawsze jeden krok dalej niż oni.

> Swoją drogą to ironia losu - internet, z pomocą którego, wg sprawdzonego schematu "kolorowych rewolucji", chciano osłabić, jeśli wręcz nie obalić władzę w Rosji, przyczyni się przypuszczalnie do jej umocnienia.

Judo i jiu-jitsu- to filozofia.
      "Termin "jiu-jitsu" tłumaczy się jako "miękka elastyczna technika", czyli mistrz sztuki walki ustępuje naporu wroga, aż jego napor zamienia się w pułapkę, a następnie zwraca działania wroga przeciwko niemu samemu".

Pu - prawdziwy mistrz wschodniej walki.
      • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:13
        Ciekawe, co teraz Zahcód wymyśli? Może, że kamery posyłają do internetu materiał wcześniej nagrany, sfałszowany? No ale to będzie trudne, bo wszak kamery pokażą twarze aktualnych komisji wyborczych i aktualnych obserwatorów zagranicznych. He, he, w USA mądre głowy teraz aż trzeszczą i parują - co tu wymyślić....

> Judo i jiu-jitsu- to filozofia.
        > "Termin "jiu-jitsu" tłumaczy się jako "miękka elastyczna technika", czyli mist rz sztuki walki ustępuje naporu wroga, aż jego napor zamienia się w pułapkę, a następnie zwraca działania wroga przeciwko niemu samemu".

> Pu - prawdziwy mistrz wschodniej walki.

Tak, zwróciłam kiedyś uwagę na jego niezwykle ciekawą wypowiedź, jak on wykorzystuje doświadczenia z judo w polityce. To było bardzo interesujące i odpowiada temu, co piszesz. .
        • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:23
          Właśnie ta mistrzowska umiejętność walki jest przyczyną fascynacji Putinem. Niechęć czy wręcz nienawiść Zachodu do Putina wcale nie wyklucza podziwu i to głębokiego do jego umiejętności. I czasem nawet zachodniemu medialnemu mainstreamowi wyrywają się w niektórych artykułach mimo woli słowa podziwu.

Jest co podziwiać - jeden walczy niejako przeciw wszystkim (kupie krajów zachodnich) i daje sobie radę. Polityka interesuje mnie od jakiegoś już czasu, ale odkąd na światowej scenie jest Putin, polityka staje się fascynująca. To taka gra w szachy na najwyższym poziomie, gdzie jeden szachista gra przeciw ca 28 innych.
          • malkontent6 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:25
            eva15 napisała:

> I czasem nawet zachodniemu medialnemu mainstreamow
            > i wyrywają się w niektórych artykułach mimo woli słowa podziwu.

Ewciu, pieprzysz jak aktywiskta ZMP na temat Stalina.
            • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:38
              Napisz to do niemieckiej prasy. Mogę ci podać adres tych gazet, którym czasem wyrywa się podziw dla Putina. Zwyzywaj ich od ZMPowców i stalinistów, będą mieć niezłą zabawę.
              • malkontent6 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:41
                Ewciu, dlaczego zakładasz, że jakiekolwiek pozytywne słowa o Putinie są wypowiadane na Zachodzie mimo woli? Kolejna teoria konspiracyjna?
                • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:48
                  Dlatego, że artykuły są zawsze po linii i bazie, czyli z zasady krytyczne, a mimo to czasem wyrywa się słowo podziwu. Ciekawe, jakby ci dziennikarze pisali, gdyby nie mieli nożyc cenzury w głowach. Wystarczy poczytać niemainstreamową prasę, by zobaczyć wielkie różnice w analizach Rosji i Putina.

Na tym kończę bicie z tobą piany w tym temacie. Po raz kolejny muszę stwierdzić, że nic nie wnosisz do tematu, oprócz ściągania wątków na obszary bicia piany.
                  • malkontent6 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 15:53
                    A może po prostu ocena Putina w zachodnich mediach nie jest jednolita? Jedni pisza bardziej pozytywnie a inni mniej. Ty jeszcze chyba nie dojrzałaś do tego, że różni dziennikarze miewają rózne opinie na ten sam temat.
                    • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 16:16
                      Jka z tobą dyskutować? Nie pojąłeś, że właśnie to ci tłumaczę. Jest różnica między dzienniakrskim mainstreamem i niemainstreamem w ocenie Rosji i Putina i to znaczna róńnica.
                      • malkontent6 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 16:17
                        Z czego wynika ta różnica?
                        • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 16:23
                          Nie rżnij głąba. Z kompatybilność mediów mainstreamowych z interesami władzy politycznej. W końcu oficjalne mass-media to tzw. IV. władza, trudno by poszczególne władze skakały sobie do oczu, to jest system naczyń połączonych.
                          • j-k Evcia, ja tam do mainstreamu nie przynaleze 15.12.11, 16:27
                            i zawsze chetnie podkreslam, ze palkownik Putin nie tylko swietnie jezdzi konno,
                            ale i niezle gra na fortepianie. Wiem, bo sluchalem.

Wot, nastojaszczij ricer`:)

fakty.interia.pl/galerie/galeria/putin-spiewa/zdjecie/duze,1381797,1
                          • malkontent6 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 16:49
                            eva15 napisała:

> Z kompatybilność mediów mainstreamowych z interesami władzy politycznej.

Ewciu, przed mainstreamowe media amerykańskie były krytyczne w stosunku do komunizmu ale też do wojny w Wietnamie. Teraz też są niejednolite jeśli chodzi o Iraq czy ocenę prezydentury Obamy.
                            • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 16:54
                              Ha, ha, dobre! Mądra smycz nigdy nie jest tak krótka, by była tuż przy nodze.
                              • malkontent6 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 17:01
                                Rozumiem, twoim zdaniem burżuazyjne media są sterowane pzrez "określone koła".
                                • eva15 Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 15.12.11, 17:07
                                  Twoim zadaniem są wolne i niezależne i dlatego wszystkie piszą praktycznie to samo, różniąc się jedynie w szczegółach. Sorry, naprawdę szkoda mi czasu na takie "dyskusje".
            • romrus Rdzenny Jankiesi maja mozg 15.12.11, 15:41
              malkontent6 napisał:
              > eva15 napisała:

> > I czasem nawet zachodniemu medialnemu mainstreamow
              > > i wyrywają się w niektórych artykułach mimo woli słowa podziwu.
              >
              > Ewciu, pieprzysz jak aktywiskta ZMP na temat Stalina.

Nie wiem kto tu wiecej pieprzy.

Czytaj sobie.

"Przedstawiciele Departamentu Stanu musiali oczekiwac takiej reakcji, ponieważ w przeszłości, Putin wielokrotnie wypowiedal taki oskarżeńia. W obecnej sytuacji wypowiedz Clintonowej była podobna do słabego pchania w ciało boksera wagi ciężkiej. To juz bylo w historii. Jako kandydat na prezydenta, senator Clinton powiedziała, że Putin "nie ma duszy", na co Putin zażartował, że "co najmniej, mąż stanu musi miec głowe."
              nationalinterest.org/commentary/behind-the-clinton-putin-face-6243?page=show
              • eva15 Re: Rdzenny Jankiesi maja mozg 15.12.11, 16:17
                Mądry i przytomny artykuł.
                Używając podobnych argumentów tłumaczyłam w ub. weekend Niemcom fenomen wyborów do Dumy.
          • misterpee Re: jeden szachista przeciw wielu 15.12.11, 15:30
            swiat zaczyna sie polaryzowac i rosja bedzie magnesem dla wszystkich niezaleznych panstw. Narody zdaja sobie sprawe ze to co powiedzial Bush - albo jestescie z nami, albo przeciw nam - jest realizowane z brutalna bezwglednoscia, jak w Libi, Iraku, .....
    • j-k I dlatego zlego slowa nie poviem o Putinie 15.12.11, 15:50
      bo wiadomo, ze (jak to w Rosji) Car jest dobry, wszytkiemu co zle winni sa czynownicy (urzednicy)

No i po czesci sam Narod Rosyjski, w sporej czesci leniwy i podpity.
      Ale ze dobre serce ma (jak i ja) - to dlaczego go tez nie lubic ?
      • eva15 Re: I dlatego zlego slowa nie poviem o Putinie 15.12.11, 16:25
        Nasze podwórkowe kółko przyjaciół Putina dziękuje ci za tyle łaskawości. A teraz idź spać!
        • j-k Re: I dlatego zlego slowa nie poviem o Putinie 15.12.11, 16:28
          eva15 napisała:
          Nasze podwórkowe kółko przyjaciół Putina dziękuje ci za tyle łaskawości.
          A teraz idź spać!

Evcia, mowilem, Ci juz, ze bez Ciebie nie dam rady, bo nie lubie trzymac ronczek na koldrze.
          • eva15 Re: I dlatego zlego slowa nie poviem o Putinie 15.12.11, 16:33
            Wsadź główkę do lodówki razem z rączkami. Może pomoże.
            • j-k boje sie, Evciu 15.12.11, 16:48
              eva15 napisała:
              Wsadź główkę do lodówki razem z rączkami. Może pomoże.

Boje sie Evciu, bo mam goronca glowke i cala lodowke moglbym rozmrozic.
              • eva15 Re: boje sie, Evciu 15.12.11, 16:52
                Ha, ha, to fakt!
        • misterpee Re: Putin oskarza USA 15.12.11, 16:30
          www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jtioaifIR1nZJk7CQUPiRjbR_Cog?docId=CNG.d96740d7b33e1f9da02bd659d2fc27aa.141
          za zabicie Kadafiego
          za organizowanie kampani przeciwko niezaleznej polityce Rosji

• eva15 Re: Putin oskarza USA 15.12.11, 17:25
            Dobre, mocne i prawdziwe.
    • felusiak1 efka naprawdę jest ideową czekistką 15.12.11, 16:43
      zapewne służyła w oktiabriszkach a potem w pionierach gdzie przeszła krótki kurs historii WKPb.
      Jest bardziej papieska niż sam papież.
      Podziwiam malkontęta, że chce mu się dyskutować.
      • malkontent6 Re: efka naprawdę jest ideową czekistką 15.12.11, 16:47
        felusiak1 napisał:

> Podziwiam malkontęta, że chce mu się dyskutować.

Fascynują mnie takie ideowe dziewczątka. Znam kilka takich w USA, które są w podobny sposób zafascynowane Obamą. Ta sama obsesja. :)
        • eva15 Czekiści dawno są już w USA 15.12.11, 16:57

malkontent6 napisał:

> Fascynują mnie takie ideowe dziewczątka. Znam kilka takich w USA, które są w podobny sposób zafascynowane Obamą. Ta sama obsesja. :)

USA to kraj fundamentalistów i ideologicznych szaleńców, to nic nowego. Wystarczy popatrzeć na polityków, by zrozumieć, że zapał ideologiczny to nie kwestia jakiś tam tobie znanych dziewczątek, to maisntream dla każdego. I w ramach tego zapału wróg dawno już jest zidentyfikowany. Siedzi na Kremlu i w Pekinie.
          • malkontent6 Re: Czekiści dawno są już w USA 15.12.11, 17:00
            eva15 napisała:

> wróg dawno już jest zidentyfikowany. Siedzi na Kremlu i w Pekinie.

Rozczaruję cię, Ewciu i chyba zasmucę. Czasy gdy Kreml był głównym tematem dnia minęły.
            • eva15 Re: Czekiści dawno są już w USA 15.12.11, 17:02
              Też tak myślałam, ale patrząc na US-histerię w obliczu rosyjskich wyborów nie jestem już taka pewna.
              • malkontent6 Ewcia megalomanka. 15.12.11, 17:11
                Ewuniu, popadasz w megalomanię. Żadnej histerii na temat wyborów w Rosji tu nie ma. Amerykanie fascynują się teraz przepychankami o nominację prezydencką wśród Republikanów.

Zainteresowanie waszymi wyborami jest minimalne aczkolwiek istnieje:

www.cnn.com/search/?query=russian+elections&x=33&y=11&primaryType=mixed&sortBy=date&intl=false
                • eva15 ślepy malkontencik 15.12.11, 17:14
                  Ja nie umiem leczyć ślepoty. Głupoty zresztą też nie, ja w ogóle nie jestem lekarzem.
                  • malkontent6 Re: ślepy malkontencik 15.12.11, 17:23
                    Masz trochę racji, Ewciu z tą moja ślepota. W przeciwieństwie do ciebie masła na kartki w USA nie widziałem. Mam natomiast wrażenie, że widziałem tu podręczniki szkolne. Księgowy wprawdzie twierdzi, że takich nie ma i dzieci uczą się z kartek skopiowanych przez nauczyciela.

No ale wy przecież macie dokładniejsza wiedzę na temat życia w USA.
                    • eva15 Re: ślepy malkontencik 15.12.11, 17:28
                      Nie widziałeś food stamps to ci pomogę. Rzecz jasna obejmują one również i masło:

www.google.de/search?hl=de&cp=8&gs_id=1e&xhr=t&q=food+stamps&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1120&bih=861&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=qR_qTt64EYicsAbVxOiqBw
                      • malkontent6 Re: ślepy malkontencik 15.12.11, 17:31
                        em.eva15 napisała:

> Nie widziałeś food stamps

Nie, Ewciu, nie widziałem. Tak się jakoś złożyło.
                      • felusiak1 Re: ślepy malkontencik 15.12.11, 17:46
                        masz efka informacje z jaczejki. takich food stamps nie ma od dawna. to dla kolekcjonerów.
                        teraz wygladają jak twoja karta kredytowa.
                        • malkontent6 Re: ślepy malkontencik 15.12.11, 17:58
                          felusiak1 napisał:

> teraz wygladają jak twoja karta kredytowa.

Ewciu, tego tez nie widziałem. :)
                          • felusiak1 Re: ślepy malkontencik 15.12.11, 18:23
                            widziałeś. każdy widział. przy kasie kiedy poprzednik płaci.
                            takich kart kredytowych nie wydają. tylko rząd używa takiej kolorystyki.
                            • felusiak1 foto 15.12.11, 18:27
                              highbridnation.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/02/ny-food_stamp.jpg
                              • malkontent6 Re: foto 15.12.11, 18:59
                                Może i widziałem, ale nie zwróciłem uwagi.
                            • eva15 Re: ślepy malkontencik 15.12.11, 19:56
                              felusiak1 napisał:

> widziałeś. każdy widział. przy kasie kiedy poprzednik płaci.
                              > takich kart kredytowych nie wydają. tylko rząd używa takiej kolorystyki.

Malkontencik mocno zaciska oczy, gdy rzeczywistość nie odpowiada jego marzeniom. Zaciska oczy i nic nie widzi.
                              • malkontent6 Re: ślepy malkontencik 15.12.11, 20:04
                                A ty Ewciu, kierując się komsomolską czujnością patrzysz ludziom w sklepach na ręcę.
                                • eva15 Re: ślepy malkontencik 15.12.11, 20:15
                                  malkontent6 napisał:

> A ty Ewciu, kierując się komsomolską czujnością patrzysz ludziom w sklepach na ręcę.

Po co? W Niemczech nie ma food stamps.

A tak serio - rżniesz głupa, co 6. Ami żyje tylko dzięki food stamp, a ty udajesz, że nigdy się z tym nie zetknąłeś. No chyba, że jesteś na oddziale zamkniętym....
                                  • malkontent6 Re: ślepy malkontencik 15.12.11, 20:34
                                    eva15 napisała:

> Po co? W Niemczech nie ma food stamps.

Nie ma żadnej pomocy socjalnej?

> A tak serio - rżniesz głupa, co 6. Ami żyje tylko dzięki food stamp,

Troche racji masz. Są całe rodziny, które od pokoleń żyją w ten sposób.
                • romrus Malkontent - manipulator 15.12.11, 17:22
                  malkontent6 napisał:
                  > Zainteresowanie waszymi wyborami jest minimalne aczkolwiek istnieje:
                  > <a href="www.cnn.com/search/?

Moze tak z ciekawosci Googlem sporobowac?
                  Od razu widac ze opini sa przedstawiony bardzo rozny:-)))

BBC News - Russian election: Biggest protests since fall of USSR
                  www.bbc.co.uk/.../world-europe-16122524 - Перевеcти этy cтрaницy
                  Elections in Russia: Welcome to the circus | The Economist
                  www.economist.com/node/21529105 - Перевеcти этy cтрaницy
                  Russia's Putin and party suffer election blow | Reuters
                  www.reuters.com/.../us-russia-election-idUS... - Перевеcти этy cтрaницy
                  Protester's Express Outrage Over Russian Elections - Fox News ...
                  www.youtube.com/watch?v=zacVsn-uYNk
                  Gorbachev calls for new Russian elections - CNN
                  articles.cnn.com/.../world_europe_russia-pr... - Перевеcти этy cтрaницy
                  Russian Vote Wrath Swells Protests as Putin Blames Clinton ...
                  www.businessweek.com/.../russian-vote-wra... - Перевеcти этy cтрaницy
                  Will Charges Of Election Fraud Prompt A 'Russian Spring'? - Forbes
                  www.forbes.com/.../will-charges-of-election... - Перевеcти этy cтрaницy
                  Russians Rally Vs Putin, Election Fraud | Fox News
                  www.foxnews.com/.../day-protests-against-e... - Перевеcти этy cтрaницy
                  5 days ago – Tens of thousands of people held the largest anti-government protests that post- Soviet Russia has ever seen on Saturday to criticize electoral ...
                  BBC News - Russia parliament elections: How the parties line up
                  www.bbc.co.uk/.../world-europe-15939801 - Перевеcти этy cтрaницy
                  2 Dec 2011 – United Russia, chaired by Prime Minister Vladimir Putin, is Russia's ruling party and has dominated national and regional legislatures for the ...
                  Konstantin Makov - Google+ - Russian Elections | Demonstration in ...
                  plus.google.com/114514155722976658302/.../WhNFxvUd2S...
                  5 дн. нaзaд – Russian Elections | Demonstration in Moscow | translate.google.com/. Выбoры в Рoccии …
                  Russian elections: Vladimir Putin accuses Hillary Clinton of inciting ...
                  www.dailymail.co.uk/.../Russian-elections-V... - Перевеcти этy cтрaницy
                  6 days ago – Russia's prime minister Vladimir Putin boasted yesterday: 'We are the largest nuclear power.' The comment came as Mr Putin blamed Hillary ...
                  Medvedev dismisses EU criticism of Duma elections | Russia | RIA ...
                  en.rian.ru/.../russian_state_duma_elections_... - Перевеcти этy cтрaницy
                  The Russian Prosecutor General's Office said international observers monitoring the December 4 elections in Russia committed no violations, the Central ...
                  Gorbachev Calls for New Vote in Disputed Russian Elections ...
                  www.nytimes.com/.../russia-election-monito... - Перевеcти этy cтрaницy
                  Protester's Express Outrage Over Russian Elections - Yahoo! News
                  news.yahoo.com/.../protester-s-express... -
                  Russian Election Fallout Shakes Markets - WSJ.com
                  online.wsj.com/.../SB10001424052970203... - Перевеcти этy cтрaницy
                  Russia election - The Big Picture - Boston.com
                  www.boston.com/.../12/russia_election.html - Перевеcти этy cтрaницy
        • mara571 Evcia znowu w euforii 15.12.11, 16:58
          Putin jest genialny: wymyslil, ze do internetu beda podlaczone kamery w KAZDEJ komisji wyborczej.
          Ciekawa jest czy Putin i czy Evcia wiedza co, to dla sieci oznacza.
          Wyglada na to, ze nie.
          Ale jak sie tu nie cieszyc, skoro wodz jest genialny.
          PS Czekam przybycie wszystkich czlonkow nalezacych na forumowej POP PWWWP.

• eva15 Mara w oparach niewiedzy 15.12.11, 17:05
            Poważnie sądzisz, że przekazu z 90 tys. kamer nnie da się umieścić w internecie? Czy ty wiesz, ilu ludzi jest dziennie w internecie, z tego część porozumiewa się z pomocą kamer, to już dość powszechne.
            Po za tym podejrzewam, że sieć można do tego przygotować, jest jeszcze kilka m-cy czasu, więc nie jest to zadanie niemożliwe.
            • igor_uk Re: Mara w oparach niewiedzy 15.12.11, 17:11
              Ewa,nic nie trzeba robic,siec nawet nie "zauwazy",ze wlaczono dodatkowych 90 000 kamerek.
              mara,jak zwykle,bije piane i szuka dziury w calym.
              • eva15 Re: Mara w oparach niewiedzy 15.12.11, 17:16
                igor_uk napisał:

> Ewa,nic nie trzeba robic,siec nawet nie "zauwazy",ze wlaczono dodatkowych 90 00 0 kamerek.
                > mara,jak zwykle,bije piane i szuka dziury w calym.

Chciała się popisać wiedzą i podkreślić głupotę Putina i moją. Chciała dobrze, wyszło jak zawsze, że zacytuję rosyjskiego klasyka.
                • walter622 Re: Mara w oparach niewiedzy 15.12.11, 18:19
                  eva15 napisała:
                  > Chciała się popisać wiedzą
                  Coś jej dzisiejsze występy bardzo kiepsko wychodzą. Popisała się wiedzą na temat rzekomej wypowiedzi Gryzłova i nawet mając podany teks jego wypowiedzi udowadniała, że ta jego wypowiedź brzmi inaczej, w czym dzielnie jej asystował "przyjaciel" ( który jak wiadomo j. rosyjski nie zna) . To, że w tej sprawie miała do czynienia i rozpowszechnia typowy wackowy shit-info kompletnie do niej nie dochodzi.

**************************************************************
                  "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                  Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
              • eva15 Mara z Clintonową mogą podważyć wybory 15.12.11, 17:21
                igor_uk napisał:

> Ewa,nic nie trzeba robic,siec nawet nie "zauwazy",ze wlaczono dodatkowych 90 000 kamerek.

Igor, ja myślę, że przebiegły Putin każe dobrze przygotować i sprawdzić system. Bo gdyby się coś nagle zacięło, to mara i Clintonową natychmias mogą podważyć wybory.
            • mara571 gratuluje optymizmu 15.12.11, 17:14
              i niewiedzy .
              A tak na marginesie, co z tymi wsiami i przysiolkami, ktore do tej pory nie maja telefonu?
              PS Producenci serwerow sie uciesza.
              • igor_uk Re: gratuluje optymizmu 15.12.11, 17:28
                klasyczna zmiana tematu.Zamiast tego,zeby przyznac sie do bledu,robi sie unik,ale jakijs nieudolny.
                • eva15 Re: gratuluje optymizmu 15.12.11, 17:33
                  Ona nie zrozumiała, że Putin mówi o WSZYSTKICH punktach wyborczych.
              • romrus optymizm uzasadniony 15.12.11, 17:41
                mara571 napisała:
                > i niewiedzy .
                > A tak na marginesie, co z tymi wsiami i przysiolkami, ktore do tej pory nie maja telefonu?

Wierza komurkowa stoi w kazdym miasteczku ponad 5-7000 mieszkancow i pokrywa wsi w oklice, Net na komore we wsi dzis nikogo nie dziwi.
                Wzdluz linii elektrycznych i koleji leza kabli, teraz juz przewaznie swiatlowidy, gdzie nie ma szybko sie buduja.
                Problem lacznosci w Rosji zlikwidowany.
                • mara571 UMTS 15.12.11, 19:53
                  evcia i igor krzycza, bo zakladaja, ze internet jest dostepny w calej Rosji.
                  Twierdze, ze nie.
                  Napisales
                  > Wierza komurkowa stoi w kazdym miasteczku ponad 5-7000 mieszkancow i pokrywa w
                  > si w oklice, Net na komore we wsi dzis nikogo nie dziwi.
                  > Wzdluz linii elektrycznych i koleji leza kabli, teraz juz przewaznie swiatlowid
                  > y, gdzie nie ma szybko sie buduja.
                  > Problem lacznosci w Rosji zlikwidowany.
                  Po pierwsze mam watpliwosci czy kazda z tych wiezy pracuje w sieci UMTS.
                  Po drugie: Rosija wielikaja. I wiele wsi i przysiolki, szczegolnie na polnocy i Dalekim Wschodzie lezy z daleka od jakiejkolwiek linii kolejowej. I wiezy z pewnoscia ne postawiono dla 200, 300 mieszkancow.
                  Z tego powodu nie wierze, aby z kazdej, podkreslam kazdej komisji wyborczej mozna bylo wstawic web-kamere do sieci.

leza daleko od jakiejkolwiek linii kolejowej i miasteczka.
                  • eva15 Re: UMTS 15.12.11, 19:58
                    mara571 napisała:

> evcia i igor krzycza, bo zakladaja, ze internet jest dostepny w calej Rosji.

Nie kłam. My tylko zareagowaliśmy na twoje bzdurne stwierdzenie, że sieć tego nie wytrzyma. Nie kłam i nie przekręcaj.
                  • igor_uk mara Re: UMTS 15.12.11, 19:59
                    Ti nie my krzyczymy,a tylko Ty.Przeciez stwierdzilas komplektna glupote,a teraz bijesz oiane,odwracajac uwage od tego faktu.
                    • mara571 igorku po liczbie postow widac kto bije piane 15.12.11, 20:13
                      na moje 3 posty evcia i ty w jednej sprawie odpwiedzieliscie juz 5 razyi sadze, ze to nie koniec. Evcia ma dzisiaj od poludnia staly dyzur.
                      4 marca sie dowiemy czy ambitne plany sie powioda.
                      I czy serwery wytrzymyja, szzcegolnie te ktore beda pokazywac widoki z miejsc, gdzie glosuja zzw VIP-y.
                      I zmien argument, bo sie juz wszystkim znudzil.

• eva15 Re: igorku po liczbie postow widac kto bije piane 15.12.11, 20:17
                        mara571 napisała:

> na moje 3 posty evcia i ty w jednej sprawie odpwiedzieliscie juz 5 razyi sadz
                        > e, ze to nie koniec. Evcia ma dzisiaj od poludnia staly dyzur.

Tobie nawet 10 razy nie pomoże.

> I zmien argument, bo sie juz wszystkim znudzil.

Jakim "wszystkim"?
                      • igor_uk mara. 15.12.11, 20:23
                        Ja caly czas konsekwetnie pisze o tym samym,a ty ze,bijac piane,starasz sie odwrocic uwage od tego,ze palnelas ,po raz kolejny,glupote.
                        A o jaki argument tobie chodzi?Bo nie wiem co mam zmienic.
          • igor_uk Re: Evcia znowu w euforii 15.12.11, 17:07
            mara,nic specjalnego dla sieci to nie oznacza.Ale bardzo wyraznie daje wszystkim do zrozumienia,ze Ty,po raz kolejny,zabrala slowo w temacie,o ktorym nie masz pojecia.

p.s. W tym samym czasie tylko na Skypie odbywa sie ponad 10 mln rozmow na calym swiecie,jak nawet tylko polowa rozmow odbywa sie z wkluczonym webcamerami,to znaczy ze w tym samym czasie dziala 10 mln kamerek i nic z siecia nie dzieje sie.A to tylko Skype.
            • igor_uk Oczewiscie. 15.12.11, 17:08
              Kamery wlaczone,a nie wkluczone.
            • eva15 Re: Evcia znowu w euforii 15.12.11, 17:08
              Też jej to próbowałam wytłumaczyć, ale to najwyraźniej za trudne.
              • igor_uk mara. 15.12.11, 17:16
                W watku ,zalozonym przez mnie,zamiescilem stenogram tego spotkania.Przeczytaj calosc, pomytsl chwile,zostanow sie,a dopiero pozniej zabieraj glos w tym temacie.
                Kamery w lokalach wyborczych,to tylko malutki fragment calosci.

p.s. Prosze zwraca uwage na wytluszczone fragmenty tekstu w kolorze ciemno-niebieskim,to jest aktywny link .
      • eva15 Czekiści dawno są już w uSA 15.12.11, 16:52
        A ta ideowość to konkretnie na czym polega? Nawet i GW podała bombę z kamerami przy urnach. Też proputinowska gazeta?

Jak rozumiem, dla ciebie wszystko, co nie jest cytowaniem mądrości Clintonowej na temat Rosji jest ideologią czekistowską. Sęk w tym, że czekiści -trockiści przenieśli się już dawno temu do was, do USA, dlatego tak teraz macie, jak macie. No ale to nie na twoją główkę.
      • igor_uk felus. 15.12.11, 16:58
        Widzisz li,moze Putin i nie jest kims wyjatkowym,ale na tle reszty politykow swiatowych,jest jak latarnia morska,ktora jednych przyciaga (jak chociaz by ciebie),innych ostrzega.
        • misterpee Re: Putin jest jak latarnioa morska 15.12.11, 17:22
          nic dodac, nic ujac. I NAJLEPIEJ DZIALA W NOCY, KTORA ZAPADA NAD ZACHODEM.
        • felusiak1 Re: felus. 15.12.11, 17:55
          igoru putin jest chuliganem na tle innych ale nie jest kryminalistą jak na przykład breżniew.
          na dobrą sprawę nie interesuje mnie to. jeśli rosjanom jest dobrze z putinem to chwała im.
          a tych, którym nie jest dobrze należy wysłać do obozów reedukacji. tam poduczą się diemokracji i wrócą do swoich miast. zresztą putin powiedział, że protesty były przejawem demokracji w rosji ale jednocześnie stwierdził, że destabilizuja państwo.
          ciekawe, bo w usa nikt nigdy nie zaryzykowałby takiego stwierdzenia. nikt w usa nie powiedziałby, że protesty destabilizuja państwo.
          • igor_uk Re: felus. 15.12.11, 18:00
            felus,po tych twoich slowach (putin jest chuliganem na tle innych ale nie jest kryminalistą jak naprzykład breżniew.) ,to nie wiem ,jak ciebie traktowac.Zwlaszcza mnie spodobalo sie brezniew-kryminalista.
            Cos mi sie wydaje,ze chcesz zrobic konkurencje jaskowie z borcia i stac kolejnym klaunem na forum.
            • felusiak1 Re: felus. 15.12.11, 18:18
              i couldn't care less
              • igor_uk Re: felus. 15.12.11, 18:35
                мне тoже.
    • lubat Re: Niniejszym uzupełniam... 15.12.11, 17:53
      Pierwszy swój post pisałem na gorąco i zapomniałem o jednej rzeczy, która mnie zaskoczyła.
      Otóż Pu, pytany o Kudrina, powiedział, że się z nim przyjaźni, spotyka się z nim, i że to jest jeden z najlepszych ministrów finansów świata. Tylko w drobnych szczegółach się różnią.

Czyżby to była zakamuflowana informacja, że po pierwszych "niepowodzeniach" Miedwiediewa jako premiera, funkcję tę obejmie jednak Kudrin. Wszak wielu komentatorów uważało, że on właśnie z tego powodu odszedł z rządu, że nie zanosiło się na jego premierostwo.

Była też już pierwsza reakcja polskiej tivi TVN na show Putina, a szczególnie na pomysł zainstalowania kamer. Otóż korespondent Andrzej Zaucha skwitował krótko: fałszerstwa nie odbywają się przy urnach. One odbywają się w "wysokich gabinetach" (dosłowne sformułowanie) - i to będzie pewnie wytyczna w ocenie wszelkich wyborów w Rosji, dopóki władzy nie zdobędzie Niemcow lub Chodorkowski. Wtedy wybory będą zupełnie uczciwe, tak jak zwycięstwo Jelcyna nad Ziuganowem w 96 roku i nawet natychmiastowe zniszczenie wszystkich kwitów wyborczych nie zmieniło tamtej oceny.
      • malkontent6 Re: Niniejszym uzupełniam... 15.12.11, 17:57
        lubat napisał:

> dopóki władzy nie zdobędzie Niemcow lub Chodorkowski.

Tak powiedział ten dziennikarz? Masz link?
      • mara571 mam inne pytanie, skoro ogladales rozmowe 15.12.11, 20:16
        z obywatelami.
        Czy Putin cos mowil o wynikach wyborow, o stratach Jedynej Rosji i przede wszystkim czy zapowiedzial zmiany w polityce spolecznej?
    • jk2007 euforia evy15 a nasza przyszłość 15.12.11, 20:41
      еcли прaвильнo читaть cтенoгрaммy интервью Пyтинa, тo глaвный «меcидж» Пyтинa предельнo прocт: «При мне вcё бyдет пo-дрyгoмy!»
      Ключевые cлoвa: пoлиция, перевoд времени, интернет…
      Из прoизнеcённых 31 824 cлoв интервью фaмилия Медведев прoзвyчaлa лишь oднaжды…shurigin.livejournal.com/314641.html
      вoзмoжнo,- и веcь "Медведевcкий периoд" был иcпoльзoвaн для "yпрaвления oжидaниями". Уж нa этoм-тo фoне вocпocледyющие дaже yмеренные инициaтивы прocтo oбязaны выглядеть cтрaтегичеcкими ycпехaми.

• mara571 jest juz relacja rzepy z rozmowy 15.12.11, 20:48
      i kilka nowych dla mnie informacji.
      "Kilkakrotnie atakował USA „dążące do światowej dominacji", za to – jego zdaniem – życie potwierdza potrzebę integracji Europy z udziałem Rosji. – Powiem więcej – potrzeba integracji w ramach wspólnych wartości chrześcijańskich – mówił. Na własne pytanie, co dla osiągnięcia tego celu powinna czynić Rosja, udzielił nieoczekiwanej odpowiedzi: – Trzeba mniej straszyć sąsiadów, pozbyć się wizerunku imperium.
      Ciekawa volta, jesli sie kiedys czytalo:
      www.spiegel.de/spiegel/print/d-51644670.html
      www.spiegel.de/jahreschronik/0,1518,521841,00.html
      "Wspólne wartości chrześcijańskie" to okreslenie wiekszosc europejskich poltykow najchetniej zapomnialyby. Ciekawe czasy nastaly, o wartosciach chrzescijanskich przypomina polityk ze kiedys podobno ateistycznego Wschodu.

• malkontent6 Re: jest juz relacja rzepy z rozmowy 15.12.11, 20:54
        mara571 napisała:

> Powiem więcej – potrzeba integracji w ramach wspólnych wartości chrześcijańskich

Nie chce mi się wierzyć. Komunista, kagebista bredzi coś o wartościach chrześcijańskich.
        • romrus Re: jest juz relacja rzepy z rozmowy 15.12.11, 21:08
          malkontent6 napisał:
          > Nie chce mi się wierzyć. Komunista, kagebista bredzi coś o wartościach chrześcijańskich.

Nie pasuje do stereotypow?

Gubernator Petersburgu byly general FSB Poltawczenko chodzil w cierkiew jeszcze za komune, to znany fakt.
          W ich z Putinym pokoleniu i pozdniej twardoclowych komunistow juz nie bylo.
          W Rosji jest o wiele wiecej wiezoncych i wiele mniej hipokrytow, niz ty sie wyobrazasz.
          • malkontent6 Re: jest juz relacja rzepy z rozmowy 15.12.11, 21:15
            romrus napisał:

> Gubernator Petersburgu byly general FSB Poltawczenko chodzil w cierkiew jeszcze za komune

Takich ludzi właśnie nie lubię.
          • jk2007 Re: jest juz relacja rzepy z rozmowy 15.12.11, 21:35
            romrus napisał:
            > Gubernator Petersburgu byly general FSB Poltawczenko

nie FSB lecz generał policji celnej (нaлoгoвoй пoлиции)
      • eva15 Re: jest juz relacja rzepy z rozmowy 15.12.11, 22:53
        mara571 napisała:

> "Wspólne wartości chrześcijańskie" to okreslenie wiekszosc europejskich poltykow najchetniej zapomnialyby. Ciekawe czasy nastaly, o wartosciach chrzescijanski ch przypomina polityk ze kiedys podobno ateistycznego Wschodu.

Mało rozumiesz z przemian na "wolnym i demokratycznym" Zachodzie oraz z przemian w Rosji, jeśli cię to dziwi. Mnie dziwi, że ciebie dziwi, mieszkamy w tym samy kraju, po tej samej zachodniej stronie, przypuszczalnie podobnie długo. A wygląda na to, że ty nie rozumiesz, w jakim kierunku idzie Zachód, a w jakim Rosja.
        • mara571 ja sie niczemu nie dziwie 15.12.11, 23:17
          po prostu stwierdzam, ze czasy sa ciekawe.
          Zreszta chrzescijanskosc Rosji tez ograniczona w czasie. Ze wzgledow demograficznych.
          Podobnie jak w Europie.
          • eva15 Może, ale mało rozumiesz 15.12.11, 23:34
            mara571 napisała:

> po prostu stwierdzam, ze czasy sa ciekawe.
            > Zreszta chrzescijanskosc Rosji tez ograniczona w czasie. Ze wzgledow demografic
            > znych.
            > Podobnie jak w Europie.

Nie, znów piszesz mainstreamowe głupstwa. Kilkakroć dawałam linki do rosyjskiego GUS, w międzyczasie nawet Amis (co mądrzejsi analitycy - a tacy jak najbardzie są) zauważają, że wymieranie Rosji się skończyło, a ty jeszcze tego nie widzisz. Wymiera rzeczywiście Europa, z wyjątkiem Francji (ukłony da mądrej, trwale zakorzenionej polityki de Gaulla) cała włącznie z Polską. W Rosji Putin uruchomił programy dla matek, o jakich my w EU możemy tylko pomarzyć, u nas brakuje kasy na takie fanaberie jak dzieci, matka, rodzina. Trzeba obsłużyć banki, a te są jak smok wawelski. Rosja nie ma długów, smok nie zieje ogniem patrząc na budżet kraju. Tak więc Rosja całkiem szybko wychodzi z okresu wymierania, pytaniem jest, jak my tego wyjdziemy?

• mara571 Re: Może, ale mało rozumiesz 16.12.11, 00:06
              twoja wiara w Putina i jego wspaniale projekty powala z nog.

Chyba Romrus dal taka analize wyborow, gdzie byla projekcja na przyszlosc. Poszukam jutro.
              Pamietam jedynie, ze autor analizy pisal o naplywie ludnosci z bylych azjatyckich republik (oczywiscie muzulmanow) i wysokim przyroscie naturalnym w rejonach juz zamieszkanych przez muzulmanow.
              Moze ktos nam podrzuci link o aktualnej liczbie urodzin w Rosji.
              • eva15 Re: Może, ale mało rozumiesz 16.12.11, 00:15
                mara571 napisała:

> twoja wiara w Putina i jego wspaniale projekty powala z nog.

No to sobie pogadałaś. Rozumiem, że statystyki cię nie interesują, obracasz się w sferze wiary, a wiary w upadek demograficzny Rosji NIC ci zachwiać nie może, a już napewno nie FAKTY. Tacy jak ty budzą się z ręką w nocniku i są, jak słusznie pisze o tobie Walter, "pożytecznymi idiotami". Ciebe rzeczywistość nie interesuje.

• mara571 analiza przetlumaczona przez romrusa 16.12.11, 00:18
                  forum.gazeta.pl/forum/w,50,131354710,131362618,Mara_.html?wv.x=2
                  a tam:
                  "W przyszłości nastapi znaczne zwiększenie udziału "trzeciej Rosji" - mniejszości narodowych. Ostatni spis wykazał, że najwyższy wzrost ludnosci jedynie na Kaukazie Północnym i trochę w Tatarstanie. Tak więc, przez 8 lat od ostatniego spisu ludnośc Dagestanu wzrosła o 15,6%, a Czeczenii - 15%, t.e.wzrost prawie 2% rocznie. W sumie w SKFO mieszka obecnie 9.500.000 osób - w 2024-m, być może, będzie około 12 milionów ludzi.
                  Wzrost tez bedzie nie tylko poprzez migrację z Uzbekistanu, Kirgistanu i Tadżykistanu, ale również przez rodzenie dzieci przez tych imigrantów, którzy osiedlili się w Rosji. Miliony z nich stanie się obywateli Federacji Rosyjskiej i będzie uprawnionych do głosowania. "

Oznacza to, że w rzeczywistości europejska częśc Rosji ponownie nie otrzyma przewagi. Najprawdopodobniej udzial "Europejczyków" pozostanie w 2024 na obecnym poziomie (40%). Ale z obecnych 12% do 20-22% wzrosnie Rosja “nacionalna”. Oznacza to, że trzy Rosji będą miały stosunek: 40:40:20.
                  Dane mnie interesuja, ale nie mam czasu szukac.
                  • eva15 Re: analiza przetlumaczona przez romrusa 16.12.11, 00:32
                    Ale - KTO temu przeczy, bo chyba nie ja? Wiadomo, że najszybciej mnożą się Kaukazcy, ale ich udział w społeczeństwie rosyjskim jest nadal mały. Ja tylko piszę, o tym, że program Putina spowodował zahamowanie negatywnych tendencji w rosyjskiej demografii. W tym roku Rosjan (obywateli rosyjskich) ubędzie co najwyżej o ca 150- 200 tys. Jeszcze 10 lat temu ubywało ich ca 500- 800 tys. (w zależności od roku). Krzywa urodzeń idzie ostro w górę , a śmeirtelność spada - wszystko dokładnie odwrotne tendencje niż u nas.
                    Mam zawodowy odchył na punkcie danych i WIEM, jak je interpretować. Dla nas nie wygląda to dobrze, dla Rosji, mimo Kaukazców, zdecydowanie lepiej.
                    Poza tym - czym są dla Rosji Kaukazcy, to dla nas specjaliści od socjalu z Afryki Płn. i tym podobnych krajów. Rosja ma z Kaukazców konkretne geopolityczne korzyści, aco my mamy z przybyszów z Afryki?
                    • malkontent6 Re: analiza przetlumaczona przez romrusa 16.12.11, 00:52
                      eva15 napisała:

> Dla nas nie
                      > wygląda to dobrze, dla Rosji, mimo Kaukazców, zdecydowanie lepiej.

Ewciu, poproszę o uściślenie. Gdy piszez "dla nas" masz na myśli Niemcy?
                      • eva15 Re: analiza przetlumaczona przez romrusa 16.12.11, 01:47
                        Mam na myśli Zachód włącznie z Niemcami. Niedługo z unijnego klucza rozdziealnia azylantów/uciekinierów bądą wysyłani do Polski ci wyżej wspomniani specjaliści z Afr. Płn. I w Polsce też zadbają o upadający przyrost naturalny.
                        • malkontent6 Re: analiza przetlumaczona przez romrusa 16.12.11, 14:02
                          eva15 napisała:

> Mam na myśli Zachód włącznie z Niemcami.

Rozumiem, Zachód z Niemcami.

Poprosiłem o wyjaśnienie, bo gdy w rozmowie z Marą pisałaś "nas" osoba postronna mogła odnieść niewłaściwe wrażenie, że miałaś na myśli Polskę.
                    • mara571 kierunek zmian demograficznych 16.12.11, 10:44
                      wrocmy do punktu wyjscia:
                      Napisalam:
                      Zreszta chrzescijanskosc Rosji tez ograniczona w czasie. Ze wzgledow demograficznych.

Owszem jest wazne, ze rodzi sie wiecej malych Rosjan, ale wiecej dzieci maja muzulmanscy obywatele Rosji i muzulmanscy imigranci.
                      A to oznacza, ze w jakies dalekiej przyszlosci Rosja podzieli los takiej Francji, byc moze Niemiec: wyznawcy Mahometa beda stanowila wiekszosc obywateli.

I o to chodzilo, kiedy napisalam "chrzescijanskosc Rosji tez ograniczona w czasie".

Przeczytaj link od jk2007. Tam znajdziesz sporo danych i komentarz demografa.
                      • romrus Nie martwcie sie o muzulmanach w Rosji 16.12.11, 18:20
                        mara571 napisała:
                        > Owszem jest wazne, ze rodzi sie wiecej malych Rosjan, ale wiecej dzieci maja muzulmanscy obywatele Rosji i muzulmanscy imigranci.
                        > A to oznacza, ze w jakies dalekiej przyszlosci Rosja podzieli los takiej Francji, byc moze Niemiec: wyznawcy Mahometa beda stanowila wiekszosc obywateli.

Nie podzieli, bo los jest inny.
                        Wspolzyjeme w jedym panstwie z muzulmanami od wiekow, nigdy w Rosji nie bylo konfliktow na tle religijnym.
                        Ostatni 15 lat emisarzy saudijscy probowali ugniezdzic na terenie Rosji fundamentalism islamski.
                        Na ten temat wspaniale sie wypowiedzial Kadyrow:
                        "Jestesmy bardzo goscinny i zapraszame emisarow arabskich jak naibardziej.
                        Kazdemu znajdzieme miejsce na ziemie czeczenskiej, 1 m. na 2 m. i na 3 m. w glab".

Normalny Rosjanie sie nie boja muzulmanow i nie maja zadnych fobii.

Ciekawostka:
                        www.youtube.com/watch?v=FvDFVKJk19c&feature=related
                        Tak wyglada jednostka wojskowa armii rosijskiej.
                        Ale nie kazda:-)
                      • eva15 kierunek zmian demograficznych, oj, oj , mara 16.12.11, 23:46
                        Nie rozróżniasz podstawowych zjawisk. To nie muzułmanie przyszli nagle, jak u nas, do Rosji, tylko Rosja przyszła do nich. Rosyjska aneksja tych azjatyckich muzułmańskich krajów, a raczej tych azjatyckich plemion muzułmańskich, odbywała się poprzez WIEKI i w przeciwieństwie do amerykańskiej, czyli pierwotnie europejskiej aneksji ziem Indian w dzisiejszych USA, odbywała się drogą asymilacji a nie genocidu tubylców.

Nie ma praktycznie Rosji jako potęgi bez jej nierosyjskich w sensie etnicznym obywateli, natomiast Niemcy, GB czy Francja jak najbardziej obyli by się bez tych "cennych" napływających do nich masowo "specjalistów" od socjalu. Z nimi nie będą potęgą.
                        • eva15 Re: kierunek zmian demograficznych, oj, oj , mara 16.12.11, 23:57
                          Zeby sprawę walnąć prosto z mostu:

Rosja anektując ziemie plemion muzułmańskich dokonywała ekspasji, wzrostu potęgi państwa i wzrostu zamożności (złoża) i zabezpieczenia granic (przesunięcie wroga na dalsze obszary) .
                          EU żadnych takich korzyści nie ma.
                        • walter622 Re: kierunek zmian demograficznych, oj, oj , mara 17.12.11, 00:03
                          eva15 napisała:

> Nie rozróżniasz podstawowych zjawisk.[b] To nie muzułmanie przyszli nagle, jak
                          > u nas, do Rosji, tylko Rosja przyszła do nich.

Jako ciekawostka i mała (sympatyczna a zarazem pouczająca) przerwa w wyjątkowo ożywionej dyskusji:
                          www.kyrgyznews.com/news.php?readmore=1883
                          Кoлчaк < тyрецк. ... 'железнaя или деревяннaя рyкaвицa'

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                          • eva15 Re: kierunek zmian demograficznych, oj, oj , mara 17.12.11, 00:23
                            No właśnie, to sięga nawet głębiej, bo jeszcze czasów mongolskich, czyli ca 800 lat wstecz. Do tego dochodzą wpływy tatarskie, tureckie a później te wynikłe z rosyjskich podbojów. Rosja to odwieczna mozaika i wielowiekowa umiejętność wchłaniania, zagospodarowania tej mozaiki. To zupełnie inna historia niż europejska. Europa Zach. jeśli miała konktakt z innymi kulturami, to tylko poprzez zamorskie kolonie, których nijak nie można było podłączyć gepograficznie do własnych terytorów, one jedynie administracyjnie należały dio GB lub Francji (wcześniej Hiszpanii czy Portugalii) . Te zdobyczne tereny stanowiły tylko obszar wyzysku ekonomicznego, bez żadnej szansy wspólnego terytorialnie państwa, w którym jedno zlewa się w drugie i tworzy nową całość.
                            • walter622 Re: kierunek zmian demograficznych, oj, oj , mara 17.12.11, 00:40
                              eva15 napisała:
                              > w którym jedno zlewa się w drugie i tworzy nową całość.

Dla przykładu - w Tatarstanie obecnie ca. 40% małżeństw stanowią małżeństwa mieszane.
                              Czemu się nie dziwię - Kobiety w Tatarstanie są przepiękne (nawet Darek to potwierdził).
                              Z tych związków rodzi się kolejne pokolenie, kultywujące tradycje obojga rodziców.
                              Nie istne wiec sytuacja jaka prawdopodobnie ma miejsce w Niemczech.

www.youtube.com/watch?v=Lgi2EKQ69aA&feature=related
                              Tugan Jaak !!!

• mongolszuudan Re: kierunek zmian demograficznych, oj, oj , mara 17.12.11, 20:22
                                Tatarze wolskie to wogole nie typicznie Tiurkowie. Wszyscy oni mieszkaja na terenu starozytnej Imien'kowskiej slowianskiej kultury, co istniala przed migracja przodkow Bulgarow w Powolzie. Od poczatku slowianski element u wolskich Bulgarow skladal okolo 50 procentow. W czasy Zlotej ordy i Kazanskiego chanstwa tam migrowalo duzo mongoloidow Kypczakow, ktore bardzo odrozniali sie od Bulgar, ktore jak oni sami uwazaja w ogole byli plemionem iranskiego powodu, tylko w kaganacie Chazarskim przyjeli turski jezyk bardzo speceficznej grupy. Jednak w te same czasy na terenu Kazaniu okazali sie setki tysiacy Rosjan (wiecej wszytkiego naturalnie - Rosjanek). Rzadki Tatarzyn za dlugo nie mial przed pochodami Iwana Groznego, jesli nie ruska matke, to chociazby ruska nianiu. A co mowic o dzisiejszym dniu. Faktycznie kazdy rosyjski Tatarzyn na polowine albo na 2/3 Rosjanin. Po sluzbie w wojske jeszcze w czasy ostatnich lat ZSRR moge powiedziec ze stosunek Tatarow do innych Tureckich i muzulmanskich narodow ZSRR byl raczej bardzo kiepskim - zadnymi rodzicami muzulman ze Azji Srodkowej Tatarze sobie nie uznawali, przeciwne uwazali to za obrazu dla sobie. Z Rosjanami zas faktycznie uwazali sobie za jeden narod i zawsze byli razem z nami na naszej stronie w kazdych konfliktach miedzynarodowych, ktorych wtedy bylo sporo, ledwie nie codzien, od elementarnej ponozowszczyny do zachwatow arsenalow z bronia palna.
                            • malkontent6 Re: kierunek zmian demograficznych, oj, oj , mara 17.12.11, 19:53
                              eva15 napisała:

> bez żadnej szansy wspólnego terytorialnie państwa

Przychodzi mo do głowy pytanie dlaczego Polacy nie chcieli wykorzystać tej szansy stworzenia z Rosją wspólnego terytorialnie państwa? :)
                        • mara571 nie zauwazasz zmiany i pewnych podobienstw 17.12.11, 09:59
                          W przeszosci Rosja i ZSSR po "aneksji" administrowala" tereny zamieszkale przez muzulmanow.
                          Szczegolnie w czasach ZSSR przeplyw sily roboczej na tereny rosyjskie z tych najbiedniejszych republik byl kontrolowany. Uzbecy, Kazachowie, Tadzzycy i inne nacje przybywali w niewielkich grupach do srodowisk, ktore mowily po rosyjsku, ktore laczyla wielka idea "budowy socjalizmu" i w ktorych nie bylo miejsca dla religii w zyciu publicznym.
                          I byl jeden wspolny jezyk: rosyjski.
                          W tych warunkach nastepowala szybko asymilacja, ktorej sprzyjaly dodatkowo mieszane zwiazki malzenskie.
                          Obecna migracja do Rosji, skierowana glownie do niewielu metropolii gospodarczych, przypomina jako zywo przyjazd pierwszych gastarbeiterow do Wirtschaftswunderland.
                          Wtedy przybyli wygnani przez biede niepismienni Turcy, ktorzy podjeli najmniej platne i najgorsze miejsca pracy, ktorych nie chcieli Niemcy.
                          Mieli wroc do ojczyzny po kilku latach. Nie wrocili. I ich urodzeni potomkowie nie chca sie integrowac. Zaczynaja dyktowac wlasne warunki.

PS. Swiadomie pomijam ta czesc tureckiej spolecznosci w Niemczech, ktora jest dobrze wyksztalcona i zintegrowana.

• romrus nie zauwazasz roznicy 17.12.11, 12:03
                            mara571 napisała:
                            > Obecna migracja do Rosji, skierowana glownie do niewielu metropolii gospodarczy
                            > ch, przypomina jako zywo przyjazd pierwszych gastarbeiterow do Wirtschaftswunderland.
                            > Wtedy przybyli wygnani przez biede niepismienni Turcy, ktorzy podjeli najmniej
                            > platne i najgorsze miejsca pracy, ktorych nie chcieli Niemcy.
                            > Mieli wroc do ojczyzny po kilku latach. Nie wrocili. I ich urodzeni potomkowie
                            > nie chca sie integrowac. Zaczynaja dyktowac wlasne warunki.

Rzad doskonale wie o mozliwych problemach.
                            Z tego powodu uzyskaniu obywatelstwa, pomocy socjalanej i mieszkaniowej, opeke lekarskej, czyli wszystkemu co zacheca migrantow w Europie tam zostawac - mowie NIET.

Malzenstwo - to jedyna droga dla proby uzyskania obywacelstwa dla migrantow po 5 latach, w kazdym razie musa udowodniac zrodlo utrymania, liczby komu sie udaje - sladowy.
                            • mara571 inna roznica 17.12.11, 16:05
                              tureccy emigranci przybywali do Niemiec legalnie, mieli umowe o prace i zezwolenie na pobyt w Niemczech.
                              Jezeli legalnie pracujesz w Niemczech, placisz automatycznie skladki na ubezpieczenia spoleczne (w tym od bezrobocia) i nie mozesz nikomu w tej sytuacji odmowic opieki lekarskiej (z rodzina wlacznie). Mieszkania sie wynajmuje, zasilki mieszkaniowe zaleza od dochodu.
                              Wszystko funkcjonuje nijako z automatu.
                              Z niemieckim obywatelstwem, szczegolnie w przypadku Turkow to juz inna bajka i moze temat na watek.
                              Z twojego wpisu wnioskuje, ze wiekszosc Tadzykow, Uzbekow, Kirgizow jest w Rosji nielegalnie. Zgadza sie czy nie?
                              • romrus Re: inna roznica 17.12.11, 18:14
                                mara571 napisała:
                                > tureccy emigranci przybywali do Niemiec legalnie, mieli umowe o prace i zezwole
                                > nie na pobyt w Niemczech.... Wszystko funkcjonuje nijako z automatu.
                                > Z twojego wpisu wnioskuje, ze wiekszosc Tadzykow, Uzbekow, Kirgizow jest w Rosji nielegalnie. Zgadza sie czy nie?

Jesli nie wiekszosc - to polowa nielegalnych.
                                Druga polowa moze i ma legalny czasowy pobyt, jednak Rosja to Niemcy i z automatu nic nie funkcjonuje.
                                Zarobki maja maly, nawet z nich 70-80% sie placi na czarno bez zadnych podatkow i skladek socialnych. Nawet jesli jakis skladki sie placa, zeby dostac opekie lekarska musa miec oddzelne ubespeczenie mediczne. To samo ze szkola dla dzeci, musa placic. Nie maja prakticzne zadnych praw. Zle to brzmi, ale w ten sposob Rosja sie broni, bo sie uczi na bladach Europy.

Z obywacelstwem - mozna zwariowac przed tym jak go dostac.
                                Kolezanka zony, etniczna Rosjanka z paszportem Uzbekistanu, walczy juz ponad trzy lata.
                                W rodzinie 4 osoby, dla kazdego swoi reguly. Jej maz dostal obywacelstwo po kwocie dla specjalistow (znany trener po boksu), razem z nim dostal nieletni syn, ona i corka 19 lat - nie, musa dostawac w sposob zwycajny. I to przy tym ze im pomaga kupe ludzi.
                                • igor_uk Re: inna roznica 17.12.11, 18:20
                                  romrus napisał: Z obywacelstwem - mozna zwariowac

Wiem o tym z autopsji,wlasnie dla tego mam obywatelstwo polskie,a nie rosyjskie.
                                  • eva15 Utrudnienia dla etnicznych Rosjan? 17.12.11, 18:41
                                    Tego nie moghę zrozumieć, przecież to zupełnie bez sensu...
                                    • romrus Re: Utrudnienia dla etnicznych Rosjan? 17.12.11, 19:41
                                      eva15 napisała:
                                      > Tego nie moghę zrozumieć, przecież to zupełnie bez sensu...

Nie utrudnienia, lecz ty samy reguly co dla wszystkich.
                                      Wiele o tym diskusje nikt nie wie jak rozwiazac problem.
                                      W podanym przykladzie - maz Tatarin, zona - Rosjanka, dzeci - mieszany, i co?
                                      Suwmiarka czaszke mierzyc? Bylo tu juz chyba kiedys, tyle ze nie u nas.
                                      • mara571 Re: Utrudnienia dla etnicznych Rosjan? 17.12.11, 19:45
                                        Niemcy rozwiazali ten problem przez badanie miejsca urodzenia przodkow...
                                        • romrus Re: Utrudnienia dla etnicznych Rosjan? 17.12.11, 20:11
                                          mara571 napisała:
                                          > Niemcy rozwiazali ten problem przez badanie miejsca urodzenia przodkow...

No i jak w ten sposob rozwiazac to w przypadku Rosji?
                                          Z narodowosci Rosjanka/Rosjanin, miejsce urodzenia dziadka Taszkent czy Aszhabad - co dalej?
                                          Do ktorego stolecia zagladac?
                                          Nie mowiac o tym ze polowa archiwow sie spalila za wojne.

• mara571 Re: Utrudnienia dla etnicznych Rosjan? 17.12.11, 20:23
                                            ale za czasow sowieckich byla narodowosc w pasportie. Pewnie w metryce urodzenia tez.
                                          • mara571 jeszcze do Romrusa 17.12.11, 21:10
                                            krotka inormacja, gdybys nie wiedzial.
                                            W niemieckim systemie ubezpieczen socjalnych z miesiecznej wyplaty potracane sa nie tylko podatki, ale przede wszystkim skladki:
                                            a . na kase emeyrtalna
                                            b. kase chorych
                                            c. ubezpieczenie od bezrobocia
                                            d. ubezpieczenie pielegnacyjne.
                                            W sumie 20% (do pewnej granicy dochodow), drugie 20% placi pracodawca.
                                            Kazdy ubezpieczony ma swoj numer socjalny.
                                      • eva15 Program pomocowy dla powracających Rosjan 17.12.11, 20:26
                                        Bez przesady z tą suwmiarką. I Polacy i Niemcy rozwiązali ten problem MIMO przesunięcia granic. Inna rzecz, że w Rosji to rzeczywiście trudniejsze. No , bo jeśli przyjąć za podstawę nadania/przywrócenia obywalestwa życie danych osób lub ich rodziców i dziadków w dawnych granicach państwa (jak robią to Niemcy i Polacy) to faktycznie w przypadku Rosji objęło by to także i nieetnicznych Rosjan. To fakt....

No ale wobec tego do czego służy państwowy program pomocowy dla przesiedleń Rosjan z zagranicy z powrotem do Rosji? Jak podaje po niemiecku ria novosti ten program pomocowy istnieje już 5 lat (znam go od dość dawna, bo reklamował się w niemieckiej tv) . Dotychczas skorzystało z niego ponad 60 tys. Rosjan , tylko w tym roku w ciągu 11 miesięcy już 29 tys. Rosjanie wracają do Rosji głównie z Gruzji , USA i Boliwii.

de.rian.ru/politics/20111216/262023278.html
                                        • romrus Re: Program pomocowy dla powracających Rosjan 17.12.11, 20:44
                                          eva15 napisała:
                                          > No ale wobec tego do czego służy państwowy program pomocowy dla przesiedleń Rosjan z zagranicy z powrotem do Rosji?

Program dziala, tyle ze nie wszedzie:
                                          1. Алтaйcкий крaй
                                          2. Зaбaйкaльcкий крaй
                                          3. Кaмчaтcкaя oблacть
                                          4. Крacнoярcкий крaй
                                          5. Примoрcкий крaй
                                          6. Хaбaрoвcкий крaй
                                          7. Амyрcкaя oблacть
                                          8. Архaнгельcкaя oблacть
                                          9. Вoрoнежcкaя oблacть
                                          10. Иркyтcкaя oблacть
                                          11. Кaлинингрaдcкaя oблacть
                                          12. Кaлyжcкaя oблacть
                                          13. Кемерoвcкaя oблacть
                                          14. Кocтрoмcкaя oблacть
                                          15. Кyргaнcкaя oблacть
                                          16. Кyрcкaя oблacть
                                          17. Липецкaя oблacть
                                          18. Мyрмaнcкaя oблacть
                                          19. Нижегoрoдcкaя oблacть
                                          20. Нoвгoрoдcкaя oблacть
                                          21. Нoвocибирcкaя oблacть
                                          22. Омcкaя oблacть
                                          23. Пензенcкaя oблacть
                                          24. Пcкoвcкaя oблacть
                                          25. Сaрaтoвcкaя oблacть
                                          26. Сaхaлинcкaя oблacть
                                          27. Смoленcкaя oблacть
                                          28. Тaмбoвcкaя oблacть
                                          29. Тверcкaя oблacть
                                          30. Тyльcкaя oблacть
                                          31. Тюменcкaя oблacть
                                          32. Еврейcкaя aвтoнoмнaя oблacть

Chcesz mieszkac w stolicach - z programu nie skorystasz.

Sa inny ulgi tez, bez udzialu w tym programe, ale jednak dosc skomplikowano wszystko.
                                          • eva15 Re: Program pomocowy dla powracających Rosjan 17.12.11, 20:50
                                            No więc program jest, czyli stoi to w sprzeczności z tym, co piszesz o utrudnieniach dla Rosjan etnicznych, no bo przecież chyba Rosjan etnicznych ten program dotyczy???

Trudno się w tym połapać.

• mongolszuudan Re: Utrudnienia dla etnicznych Rosjan? 17.12.11, 20:40
                                        Bardzo ciezko - czesto prawie niemozliwie otrzymac prawnym sposobem w Rosji rosyjskie obywatelstwo wlasnie dla etnicznych Rosjan, migrantow z republik Azji Srodkowej i Kazachstanu, nawet tym co sami urodzili sie na terenu RSFSR. Wiem to dobrze po wielulatnim mytarstwam mojej siostry, co wrocila z Kazachstanu, gdzie mieszkala okolo 5 lat i tez po doswiadczeniu duzej liczby swoich znajomych. Po co to robi sie, jezeli tak bardzo wszystkich niepokoi demograficzna situacja w Rosji. Mam tylko jedno przpuszcenie - zeby nie dopuszczac wyjazda calej ruskiej ludnosci tych republik, bez ktorej najprzod zginie natychmiast cala gospodarka, nauka, obrona tych republik, a w dlugiej perspektywie Rosja na zawsze straci swoi pozycji w tym regionie i juz nie potrafi wrocic tam. Tylko tak mozna objasnic ze wlasnie etnicznych Rosjan faktycznie nie puszczaja w Rosje.
                                        • eva15 Re: Utrudnienia dla etnicznych Rosjan? 17.12.11, 20:44
                                          mongolszuudan napisał:

>Po co to robi sie, jezeli tak bardzo wszystkich niepokoi demograficzna situacja w
                                          > Rosji. Mam tylko jedno przpuszcenie - zeby nie dopuszczac wyjazda calej ruskie
                                          > j ludnosci tych republik, bez ktorej najprzod zginie natychmiast cala gospodark
                                          > a, nauka, obrona tych republik, a w dlugiej perspektywie Rosja na zawsze straci
                                          > swoi pozycji w tym regionie i juz nie potrafi wrocic tam.
                                          Tylko tak mozna obja
                                          > snic ze wlasnie etnicznych Rosjan faktycznie nie puszczaja w Rosje.

Właśnie, to wyjaśnienie też mi przyszło do głowy, to brzmi sensownie.

Ale rząd rosyjski ma przecież specjalny program pomocowy dla repatriantów (piszę o tym w poście powyżej). Więc dla kogo on właściwie jest?
                                          • mongolszuudan Re: Utrudnienia dla etnicznych Rosjan? 17.12.11, 21:18
                                            Nie dla Ruskich przewaznie. A wlasnie dla tubylcow tych republik, co chca mieszkac w Rosji. Nie obowiazkowo z bliskiefo zarubiuezia, ale i naprzyklad nawet dla mieszkancow Polnocnego Kaukaza, co w skladzie terenu Rosji.
                                            • mongolszuudan Re: Utrudnienia dla etnicznych Rosjan? 17.12.11, 21:32
                                              Jeszcze zapomnial dodac ze obecnosc etnicznej mniejszosci kazdego wielkiego panstwa w panstwie malym to wspanialy element stalego politycznego szantaza rzadu tej republiki i czasami nawet prostego kontrola nad tym panstwem. To naturalnie bezplatna 5 kolumna, co dzieki dobrej edukacji sama kontoliruje w panstwie wszystko i o wszystkiem informuje byla swoja metropolie. A wszelka proba przyciesniac te ludnosc moze miec bardzo smutnie dla rzadu i calego kraju rezultaty - az do jego okupacji dla obrony swoich obywatelow ( w takiej sytuacji obywatelstwo w ciagu jednego dnia otrzymaja wszyscy - badz ich choc miliony).
                          • eva15 Re: nie zauwazasz zmiany i pewnych podobienstw 17.12.11, 12:37
                            mara571 napisała:

> Obecna migracja do Rosji, skierowana glownie do niewielu metropolii gospodarczy
                            > ch, przypomina jako zywo przyjazd pierwszych gastarbeiterow do Wirtschaftswunde
                            > rland.
                            > Wtedy przybyli wygnani przez biede niepismienni Turcy, ktorzy podjeli najmniej
                            > platne i najgorsze miejsca pracy, ktorych nie chcieli Niemcy.
                            > Mieli wroc do ojczyzny po kilku latach. Nie wrocili. I ich urodzeni potomkowie
                            > nie chca sie integrowac. Zaczynaja dyktowac wlasne warunki.

To prawda w sensie dynamiki imigracji i problemów z tego płynących. Ale - Turcy, którzy przybyli do Nimeiec są całkowicie obcy kulturowo i językowo, bez żadnych związków tym krajem. Do Rosji przybywają Uzbecy, Tadżzycy, Kirgizi , rzadziej Kazachowie - wszystko to to nacje żyjące wcześniej przez setki (bądź co najmniej dziesiątki) lat w ramach Rosji bądź ZSRR. Oni znają, często tylko słabiutko, ale jednak język rosyjski , znają struktury państwowe i administracyjne.

Jeśli porównywać, to jest to raczej podobne do GB i Francji, do których przybyli i przybywają masowo mieszkańcy dawnych kolonii.
              • jk2007 mara, to tylko początek 16.12.11, 01:40
                mara571 napisała:
                > Moze ktos nam podrzuci link

Анaлитичеcкaя cлyжбa кoмпaнии "ФинЭкcпертизa" oценилa yрoвень мигрaции в Рoccии и влияние мигрaции нa демoгрaфичеcкyю cитyaцию. Резyльтaт впечaтляет. Нaпример, этничеcкий cocтaв Петербyргa и Мocквы зa пocледние 10 лет изменилcя примернo нa 10%.
                При этoм yбывaние меcтнoгo нacеления зa cчет мигрaнтoв кoмпенcирoвaть не yдaетcя.
                ...в 80% региoнoв РФ знaчения мигрaциoннoгo прирocтa нa oтрицaтельнyю динaмикy чиcленнocти нacеления не пoвлияли. Однaкo без негo, oтмечaют экcперты, yбыль нacеления тaм былa бы cyщеcтвеннo бoльше.
                www.dp.ru/a/2011/12/14/Migranti_ne_pomogli_spast/
    • jk2007 Niemcy też krytycznie 15.12.11, 20:54
      www.youtube.com/watch?v=qDt9QzgfGGs&feature=player_embedded
    • herr7 rozmowa cara z niedorozwiniętym ludem... 16.12.11, 14:21
      Tak to mniej więcej wyglądało. Żeby uzyskać efekt pełnej groteski to władze zaprosiły jeszcze ludzi, takich jak szef radia Echo Moskwy, którzy słyną z poglądów opozycyjnych lub przynajmniej krytycznych względem reżimu. Ale o żadnej dyskusji nie było nawet mowy, gdyż moderator starannie dobierał dyskutantów i osoby mające coś do zarzucenia rosyjskiej władzy raczej tego nie mogły zrobić. Wyszło więc, jak zwykle, czyli dyskurs wszechmocnego cara ze swoim dość tępym ludem.

Dzisiaj Rosja wchodzi do WTO, co wywołuje zadowolenie tak na Zachodzie, jak i w Chinach. Co jest zresztą zrozumiałe, gdyż w czasach kryzysu przejęcie rynku takiego kraju jak Rosja jest sporą gratką. To jest ten "deal" jaki rosyjska elita robi z Zachodem, żeby ten za bardzo jej nie utrudniał życia. Skończy się to jednak upadkiem resztek rosyjskiego przemysłu, co wywoła jeszcze większe niezadowolenie i to w regionach rdzennie rosyjskich, czyli tam, gdzie moskiewski reżim jest najsłabszy. Zanosi się więc na dalsze osłabianie państwa i gnicie rządzącego systemu. Znana forumowa idiotka zapytuje na jednym z wątków co się stało z obecnym spikerem Dumy Gryzłowem? Ano cóż, Gryzłowa "zagryzło" zwycięstwo Jednej Rosji i nawet nie pomogła mu jego "szlachetna" aparycja. Aparycja jak wiadomo nie idzie w parze z rozumem, siłą woli i charakterem, co zresztą przeciętniak, żeby nie powiedzieć miernota Gryzłow potwierdza na swoim przykładzie.
      A oto link do artykułu omawiającego "dobrodziejstwa" z przystąpienia tego kraju do WTO:

www.km.ru/v-mire/2011/12/16/peregovory-o-vstuplenii-rossii-v-vto/rossiya-segodnya-budet-otdana-vto
      Wynika z niego, że Rosja wstępuje na warunkach gorszych niż Ukraina, nie wspominając już np. o Chinach. To jedynie potwierdza, że ruch ten ze strony rosyjskiej elity ma na celu przekupienie Zachodu, żeby ten nie przeszkadzał jej w "prywatyzacji" Rosji. Zachód byłby głupi, gdyby Putina nie wspierał...

"Сейчac выяcняетcя, чтo Рoccия вcтyпaет в ВТО нa хyдших ycлoвиях, чем тa же Укрaинa. Об этoм cooбщил недaвнo нa преcc-кoнференции в Мocкве член рaбoчей грyппы пo технoлoгичеcкoй мoдернизaции cельcкoгo хoзяйcтвa и cельcкoхoзяйcтвеннoгo мaшинocтрoения при прaвительcтве Рoccии Евгений Кoрчевoй.

«Пo нaшей oценке, – не без гoрдocти привoдит егo cлoвa yкрaинcкoе aгентcтвo УНИАН, – Рoccия пoлyчилa ycлoвия гoрaздo хyже, чем пoлyчили в ВТО Китaй, Укрaинa и мнoгие дрyгие cтрaны. Мы, вcтyпaя в ВТО, берем нa cебя oбязaтельcтвa, нo взaмен не пoлyчaем ничегo», – cкaзaл Кoрчевoй. Кoгдa Укрaинa вcтyпaлa в ВТО, пoяcнил oн, былo принятo решение o cнижении ввoзных пoшлин, нo, нaпример, co cтoрoны ЕС yкрaинcкaя cтoрoнa вытoргoвaлa квoтy нa ввoз зернa."
      • jorl Re: rozmowa cara z niedorozwiniętym ludem... 16.12.11, 21:28
        Smetny lekerzyna czyli h7 znowu sie produkuje. Sam nie wie skad ma granty za ktore wyciera krzesla na zjazdach za granica w mysli ze wie co to przemysl i co przemyslowi potrzeba. Rosja w WTO ald USA nie otwiera rynku swojego jak powinno byc w WTO. Jako jedyna. Ciekawe aby zrobic dobrze czy niedobrze? Jak myslisz h7? Wedlug Ciebie aby Rosji zrobic dobrze? I to wbrew zdrajcy Putinowi, prawda?
        Pozdrowienia
        • herr7 synu Volksdeutscha.. 16.12.11, 22:07
          Kiedy płacisz polskim prostytutkom za seks, gdyż na inny cię nie stać to są to twoje pieniądze i mnie nic do tego. Chociaż bym się tymi wyczynami w internecie nie chwalił. Ale skąd ja mam komputer to już nie twoja chamie jeden sprawa. Jorlu najpewniej jesteś synem Volksdeutscha, a więc kimś na tyle poślednim, że ani Niemcy ani Polacy się do ciebie nie przyznają. Ale nie zapominaj, że to Polska dała ci wykształcenie a Niemcy nauczyli cię pracować, ale wszystko wskazuje, że jak byłeś ludzką mierzwą tak nią i pozostałeś.
          • jorl Re: synu Volksdeutscha.. 16.12.11, 22:46
            Nie jestem synem Volksdeutschs, fakt moja zona takowa byla ale juz sie znia rozwiodlem. OK h7? Piszesz o przemysle biedny lekarzyno a przeciez sie znac na tym nie mozesz prawda? Ja sie znam ns przemysle i ja wiem ze fla Rosji WTO jest zyciowo wazne. No i tersz jak myslisz drogi h7 przeciez ja w stpsunku do Ciebie musze wiedziec lepiej.
            Zsuwaz sieroto po komunie ze USA mimo ze Rosja w WTO odmawia zastosowsnis jej regul dla Rosji. Pytalem czy chce dla Rosji i wbrew niej zrobic dobrze, tsk musi byc wg. Ciebie czy zle tak jest wh mnis. Zamiast odpowiedziec udales sie na moje q.. Tak to juz jest jak dyskutant nie ma argumentow to wskakuje na moje q.
            A to ze nid wiesz ze masz odemnie kase swiadczy tez o tym jak malo wiesz i dlatego to Tobie przypominam.A Ty dalej dziobem trzaskasz.
            Pozdrowienia
        • yurek11111 Re: rozmowa cara z niedorozwiniętym ludem... 17.12.11, 00:50
          Nie masz racji PRL-owski inzynierku, ze Polacy pisza za granty z UE,szybciej ty piszesz za polskie pieniadze,biorac pod uwage prosby bankrutujacej strefy euro, o finansowe wspomaganie ze strony Polski....
          Swoja droga PRL, sloma z butow ci co wpis wychodzi.... :-))))))

jorl napisał:

> Smetny lekerzyna czyli h7 znowu sie produkuje. Sam nie wie skad ma granty za k
          > tore wyciera krzesla na zjazdach za granica w mysli ze wie co to przemysl i co
          > przemyslowi potrzeba.
      • eva15 Herr7, ty mi się nawet podobasz 16.12.11, 23:32
        Herr7, ty mi się nawet podobasz. Walisz prosto z mostu - ja to wg ciebie forumowa idiotka, inni to Volksdeutsche, wszyscy, którzy się z tobą nie zgadzają to chamy, hołota, zdrajcy i Bóg wie, co jeszcze .
        Kilka lat temu na tym forum wielu waliło z grubej rury. Większość jednak się ucywilizowała, przebrała w kulturalne szaty i tylko czasem, gdy zupełnie brak im sensownych argumentów, wychodzą z nich chamy (vide p-fcio), ale na codzień wszystko kultura, szlachta, wręcza arystokracja z manierami. Oni z chama przebierają się za pana, a ty odwrotnie - chamiejesz z każdym wpisem. Za to płynięcie pod prąd należą ci się słowa uznania. Ty nie jesteś przebierańcem, jesteś chamem i wcale się z tym nie kryjesz!

Jedno mnie tylko zawsze dziwi - czemu każesz zwracać się do ciebie per pan?
        • yurek11111 evcia,tez ci sie kiedys podobalem... :-)))))) 17.12.11, 02:48
          i od idiotek nie wyzywalem...
          Coz takiego zrobilem
          Ze twa sympatie zgubilem?
          Teraz ci sie podoba
          Mierzwa forumowa?
          A moze wzorem masochistki
          Uwielbiasz deptane odciski?
          Powiedz mi,powiedz nieboze,
          Wszak jestes dziewcze hoze...
          Bez wyzwisk nie mozesz zyc,
          Oddychac,kochac i pic.
          Na haslo forumowa idiotka
          Zwykle sie zjawia kropka,
          Dzisiaj sie jednak nie zjawi,
          Bo herr ci prawde objawil.... :-)))
    • jorl Re: Putin czyta pilnie nasze forum i się uczy, h 16.12.11, 21:13
      Putin ma naprawde paskudny charakter, wyglada na to ze zgoda na napasc na Libie przez Zachod zaczyna wykorzystywac aby przed tymi sadami ONZetu wlasciwie stworzonych aby gnoic przeciwnikow Zachodu stawiac Zachod za zbrodnie. No bo Zachod aby zniszczc Kaddafiego i Libie jej popelnial. Juz ma sie zanac zabiciem Kadafiego ktorego Amerykanscy zolnierze podrzucili do linchu. Juz Pentagon twierdzi ze zadnych swoich na ziemi w Libii nie mial. A przeciez mial.Ciekawe co wyciagna Rosjanie. Filmy z Amis w Libii?
      Nagle Rosja wnosi do RB ONZ rezolucje w sprawie Syrii tylko taka naodwyrtke. Ze z zagranicy przechodza bandy uzbrononych szkolonych przez Zachod ludzi. Tak jak w Libii wojsko z Kataru ubralo sie w trampki i strzelalo z armat w miasta. Polska zlamala embargo ns dostawy broni do Libii, Tusk musi do wiezienoa w Hadze zapewne. Teraz Rosja ma przewodnictwo w RB ONZ i zaczyna byc paskudnie dla Zchodu.
      Rosjs w WTO wlasnie alr ciekawe USA nie przyznaje Rosji to co sie nalezy. Ciekawe ze tylko USA odmawis. Stracila sojusznikow?
      Pozdrowienia
    • jk2007 protesty w Kazachstanie, ponad 70 ofiar 16.12.11, 21:52
      В Жaнaoзене нaчaлocь вoccтaние. Убитo бoлее 70 рaбoчих-нефтяникoв.
      www.socialistworld.ru/materialy/mir/czentralnaya-aziya/kazaxstan/v-zhanaozene-nachalis-massovyie-besporyadki#.Tut4ztOMycM.livejournal
      • mara571 Re: protesty w Kazachstanie, ponad 70 ofiar 16.12.11, 21:58
        polski link
        lewica.pl/?id=25773&tytul=Kazachstan:-Policja-strzela-do-protestuj%B1cych,-70-zabitych
        Przed 30 laty w Katowicach tez strzelano do gornikow....
        • jk2007 Re: protesty w Kazachstanie, ponad 70 ofiar 16.12.11, 22:04
          www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=y4De4CSEvAU
      • walter622 Тәyелcізді 16.12.11, 23:09
        Wyjątkowa tragedia - giną bezbronni ludzie w dniu Święta Niepodległości Kazakhstanu
        (Тәyелcіздік күні). Zamiast radości - żałoba i smutek.
        Niestety prawdopodobnie ofiar jest znacznie więcej.

• eva15 Re: Тәyелcіз& 16.12.11, 23:34
          A na Zachodzie cisza...
          • walter622 Witaj Evo15 16.12.11, 23:45
            W Kazakhstanie dość zaskakująca "koalicja opozycjonistów" - lewaków i wahabitów.
            Znając Kazakhów pesymistycznie patrze na te wydarzenia - obie strony będą wyjątkowo brutalne. Chyba w najbardziej "sprasowanej" formie konspekt informacji.

www.rosbalt.ru/exussr/2011/12/16/925394.html
            "Бacтyющих неoжидaннo и oчень aктивнo пoддержaли левые депyтaты Еврoпaрлaментa, в ocoбеннocти — депyтaт Пoл Мерфи, кoтoрый периoдичеcки летaет нa Кacпий и выcтyпaет нa митингaх нефтяникoв. Влacти Кaзaхcтaнa oбвиняют егo вo вмешaтельcтве вo внyтренние делa cтрaны, нo oбъявить перcoнoй нoн-грaтa не решaютcя.

Крoме тoгo, летoм в рядaх бacтyющих, пo дaнным СМИ, были зaмечены иcлaмиcты, чиcлo и aгреccивнocть кoтoрых в зaпaдных нефтенocных oблacтях Кaзaхcтaнa пocтoяннo нaрacтaет. Нaпoмним: примернo в этo же время, летoм, в рaйoне Мaнгиcтay междy лидерaми меcтнoй вaххaбитcкoй oбщины и cпецнaзoм МВД гремелa нacтoящaя вoйнa."

• eva15 Re: Witaj Evo15 16.12.11, 23:52
              Zpuełnie się nie łapię w aktualnej sytuacji w Kazachstanie, nawet nie wiem, kto zacz ci бacтyющиe. Jeśli możesz, masz czas skreśl parę słów na temat układu sił i obecnego przeciągania liny.
              Jedno jest pewne, jeśli mącą tam jewrodeputaty, to wiadomo, o co im chodzi.
              • walter622 Re: Witaj Evo15 17.12.11, 00:26
                Żanaozen jest typowym "jednoprofilowym" miasteczkiem - wszyscy w tym miasteczku są związani z pracą na pobliskich polach naftowych (tam wydobywają w Kazakhstanie ropę naftową bardzo wysokiej jakości). W maju zaczęły się strajki - pracownicy "miejscowi" zażądali zrównania ich zapłaty do wysokości zapłaty, otrzymywanej przez obcokrajowców
                (tam na szybach sporo pracuje obcokrajowców) czyli podwojenia zapłaty. Stopniowo do tego miasteczka zaczęli tłumnie przybywać lewacy z Europarlamentu i opowiadać strajkującym jak to "cały Świat na nich patrzy i podtrzymuje na duchu" (rzecz jasna "cały Świat" miał ich w głębokim poważaniu, o czym strajkujący nie koniecznie musieli wiedzieć).
                Na dodatek do strajkujących zaczęli przybywać również emisariusze wahabitów ( którzy
                mają na pieńku z Nazarbajewem bowiem swego czasu ich pogonił z Kazakhstanu) i również zaczęli opowiadać strajkującym jak to "Prorok ma ich w opiece".
                Ostatecznie strajkujących wywalono z roboty, a "cały Świat" i na dodatek Allach o ich losie zapomnieli. Jak widać do czasu ...
                Najciekawsze w dzisiejszych wydarzeniach - z dość chaotycznych informacji wynika, że ci faceci w czerwonych kurteczkach (na filmiku u JK2007) , którzy tak sprawnie zaczęli tę zadymę nie mają nic wspólnego z nafciarzami - przedstawiciele nafciarzy od nich się odżegnują, twierdząc, że są to prowokatorzy. Inna rzecz, że na jutro zapowiedziany jest strajk generalny wszystkich pracowników sektora naftowego ( dziś było sporo prewencyjnych aresztowań w innych nafciarskich miastach).

• walter622 Re: Witaj Evo15 c.d. 17.12.11, 01:04
                  Tak na marginesie - o dzisiejszej decyzji WTO też jakoś cicho.

• eva15 Re: Witaj Evo15 c.d. 17.12.11, 01:24
                    walter622 napisał:

> Tak na marginesie - o dzisiejszej decyzji WTO też jakoś cicho.

Właśnie, właśnie, natomiast niemiecka prasa ekonomiczna rozpisała się o tym szeroko i nawet relatywnie uczciwie.
                  • yurek11111 Re: Witaj Evo15 c.d. 17.12.11, 02:08
                    Cicho?

http://www.google.ca/#sclient=psy-ab&hl=en&source=hp&q=Rosja+przyjeta+do+WTO&pbx=1&oq=Rosja+przyjeta+do+WTO&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=4227l17215l0l17924l21l20l0l1l1l0l267l3349l0.15.5l21l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=e51e149f27720169&biw=1108&bih=750
                • mongolszuudan Re: Witaj Evo15 17.12.11, 21:00
                  Nie moge sobie wyobrazic zabastowke gdzie na zlozach naftowych albo gazowych Zachodnej Syberii, chociazby na terenu niepoleglego od Rosji panstwa LUKoil, ktore znaja lepiej wszystkich innych. Nie potrzebne tam zadne wojsko. Dosc pare setek ochraniarzow bez broni na teren rozmiarem z cale Francje. Tylko pikni ze czyms tam niezadowolony - wylecisz nacher z terenu LUKoila szybczej niz korek z szampaniu bez grosza na bilet do domu. Kogo tam buntowac. Dyscyplina koszmarnej niz w wojsku. Raczej jak w wiezieniu. Sprobuj po prostu zle zascielic lozko w obszczezytii - otrzymasz grzywne jakby tyzdzien pracowales zadarmo. I nie daj ciebie Bog nachlac sie. Na terenu gdzie pracuja wachtowicy w ogole sprzedaz alkoholu zabroniona.
        • jk2007 fotki 17.12.11, 12:43
          ir-ingr.livejournal.com/1030657.html
          • romrus Re: fotki 17.12.11, 12:45
            jk2007 napisał:
            > ir-ingr.livejournal.com/1030657.html

Херoвo видишь, тyпoгoлoвый?
            Две oтдельных ветки o Кaзaхcтaне еcть.
    • jk2007 Putin a koniec Rosji 16.12.11, 22:10
      8,5 тыcячи cел и деревень иcчезли c кaрты cтрaны, еще 19 тыcяч чиcлятcя, нo пycтyют.
      142 миллиoнa 857 тыcяч челoвек - тaкoв oкoнчaтельный резyльтaт пoдcчетa нacеления cтрaны. Средний вoзрacт рoccиян - 39 лет. Темпы cнижения чиcленнocти нacеления, к coжaлению, ycкoряютcя. Еcли cрaвнить 1989 гoд (пocледняя coветcкaя перепиcь) и 2002-й (первaя рoccийcкaя), тo зa 13 лет cтрaнa пoтерялa 1,8 миллиoнa челoвек. А зa пocледние 8 лет мы недocчитaлиcь еще 2,3 миллиoнa. При этoм ocoбеннo пocтрaдaлo cелo: пoтери cельcкoгo нacеления в три рaзa бoльше, чем гoрoдcкoгo.
      www.rg.ru/2011/12/16/perepis.html
      • jk2007 Putin a koniec Rosji c.d 17.12.11, 13:39
        Нaбиyллинa: в Рoccии не выживyт некoтoрые cредние и мaлые гoрoдa.
        news.mail.ru/politics/7545396/
    • jk2007 gen.Iwaszow 17.12.11, 13:58
      martinis09.livejournal.com/303634.html#cutid1
      президент-для-нaрoдa.рф/index/biografija_ivashova_l_g/0-9
      • jk2007 gen.Iwaszow c.d 17.12.11, 23:02
        martinis09.livejournal.com/2011/12/17/
    • jk2007 London, fotka 17.12.11, 22:58
      esquire.ru/potd/13122011
      • misterpee Re: jk2007 - pasziol nahuy 18.12.11, 02:51
        Jak widac amerykanskie pismo wydawane w Moskwie wtraca sie w sparwy wyborcze Rosji. Interesujace jest obecnosc prasy zachodniej w Rosji i jak oni inspiruja polityke w Rosji. A sa to publikacje niby nie polityczne, przecietnemu Rosjaninowi wydaje sie ze Ameryka to raj, bogactwo, i prawdziwa demokracja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka