Dodaj do ulubionych

Czas leci, czyli "Furcewa".

01.04.12, 09:18
Minal marzec, wiec z czystym sumieniem rozpoczynam watek na tematy matuszkanskie.

Otoz, w weekendy troche sie odchamiam, do czego nalezy ogladanie filmow z Matuszka- Holyłud.

Aktualnie nowy serial o Katii Furcewej.

I od razu madre refleksje i mądre pytania.

1. Serial jest dla mnie bardzo atrakcyjny i wolny od propagandy - dlaczego nie pokazuja go telewizje kolorowe Kraju nad Wisla ?
Czy to moje zboczenie, a normalny widz ma w sempiternii problemy CCCP i woli n-tą wersje angielskiej urzedowej ramoty o krolu Henryku i jego zonach ?
Czy moze ruski serial jest bardzo drogi?
Czy dziala stary mechanizm "ruski film", czyli zero frekwencji w kinach.
No, tej spontanicznej, nie zorganizowanej ?

2. Pytanie szersze:
Czy dostrzegacie jakiekolwiek wartosci w karierowiczach komunistycznych typu Furcewej ?
Egal, ruskich, czy polskich.
Czy zrobili oni cokolwiek wartosciowego, czy ich zycie bylo wylacznie lizaniem wylotu jelita grubego kolejnych gensekow ?

Moje posty są klasa sama w sobie, a Furcewa modelowa self-made woman sowiecka i naprawde osoba warta refleksji:
sites.google.com/site/najslynniejszerosjanki/Sawne-kobiety/katarzyna-furcewa
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Borrka 01.04.12, 09:43
      "Moje posty są klasa sama w sobie"

Ty nie wpadaj w samozachwyt bo on sie zazwyczaj zle konczy. Chyba, ze to prowokacja, no to przepraszam...

Pozdro

PF
    • pimpus18 Re: Czas leci, czyli "Furcewa". 01.04.12, 09:47
      Borrat, jesteś już naprawdę starym zgredem, ciągle ci się coś k... nie podoba.
      Napisz może, co ci się podoba, to będzie ci łatwiej.
      Jak nic nie znajdziesz w historii, to pisz o teraźniejszości - nawet byłe komuchy się potrafiły dostosować do nowych czasów i ucywilizować, a ty ciągle tylko k... o Stalinie i CCCP!

Seriali nie oglądaj, więcej pływaj i będziesz miał to z głowy. Tak jak ja.
      • walter622 Czas leci, czyli "Sengi". 01.04.12, 11:42
        pimpus18 napisał:
        > Seriali nie oglądaj,

Nie wiem w czym byłby pomocny dla zrozumienia otaczającego nas świata serial o Furcevej.
        Natomiast niewątpliwie wielce pouczającym byłby serial o takich typkach jak agent "Sengi".
        Takich facetów bez kręgosłupa, zwłaszcza w środowisku wacków, jest co niemiara - w poprzednim reżymie uczyli czytelników miłości do lenina, a obecnie popisują się jaskiniowym
        "patriotyzmem" robiąc przy tym zawrotne kariery.
        Każdy naród ma swoich bohaterów i antybohaterów o których kręci filmy. Może TVP
        zamiast kręcić kolejny serial o jakimś policyjnym psie (ewidentny plagiat austriackiego serialu)
        czy o księdzu-detektywie ( ewidentny plagiat włoskiego serialu) ukarze społeczeństwu tą rzeszę kabli, prowokatorów i zwykłych miernot poprzedniego systemu - kim wtedy byli i co robią w chwili obecnej. Serial cieszyłby się dużą oglądalnością lecz niewątpliwie byłby wyjątkowo ponurą ilustracją otaczającej nas rzeczywistości.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
        Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
        • borrka Serial o ksiedzu jest licencja. 01.04.12, 11:55
          W zadnym razie nie plagiatem.

Serial o Furcewej skalnia do refleksji i chocby dlatego pozwala zrozumiec rzeczywistosc.
          To dobry film, bez czarno-bialych kreacji, a jednak bezlitosny wobec komunizmu.

Wladza miernot w przerazajacej dzis formie.
          Bo nagle okazuje sie, ze w alternatywnym ustroju, do wladzy dochodza bez porownania bardziej "mierne miernoty".
          • igor_uk Re: Serial o ksiedzu jest licencja. 01.04.12, 11:57
            boriska,czy ty naprawda ogladasz ten serial? Bo mam nieodparte wrzazenie,ze znow przeczytales czyjas opinie.
            • borrka Twoje wrazenia, Igorku.... 01.04.12, 12:08
              Sa drugorzedne.
              Nie reprezentujesz nikogo i niczego, poza smetnym sowieckim emigrantem ekonomicznym.
              Nie jestes ani Rosjaninem, ani Polakiem, ani Anglikiem.
              Jestes Igorkiem.
              • igor_uk bor'ka. 01.04.12, 12:19
                Widze,ze zdenerwowales sie,czyli trafilem.
                Zreszta to nie bylo trudne,wystarcze poczytac,co ty piszesz troche uwazniej.
                • borrka Chociaz sprobuj, Igorku... 01.04.12, 12:25
                  Napisac cos na temat.
                  • igor_uk bor'ka. 01.04.12, 12:35
                    Przeciez tematem tego watku jestes ty sam,z twoja bardzo skomplikowana osobowoscia,dla tego pisze wylacznie na temat.
          • walter622 Re: Serial o ksiedzu jest licencja. 01.04.12, 12:37
            Nie sądzę, by zawrotna kariera z przed ca. 60-u lat jakiejś prząśniczki była warta aż takiej uwagi. Bez tego serialu można dostrzec, że miernoty rwą się do władzy (zresztą nie tylko do władzy - są "wszechobecne") i to dość często z powodzeniem. Jest to całkowicie zrozumiałe - w tym dążeniu do osiągnięciu sukcesu nie mają żadnych zahamowań i na dodatek nie są zdolne do jakichkolwiek , a tym bardziej do głębszych, refleksji.
            Uważam, że zamiast koncentrować uwagę na tej prząśniczce warto by spojrzeć na te tłumy
            "sierot" po starym systemie, które bardzo szybko dostosowały się do nowej sytuacji, mają się
            całkiem nieźle i na dodatek obecnie wyjątkowo nachalnie propagują swój "system wartości".

> W zadnym razie nie plagiatem.
            Nawet jeżeli to nie jest "plagiat" to i tak jest to okropny gniot, którego mój kocur nie jest w stanie oglądać. Zresztą podobnie reaguje na serialowe przygody Cichopek i Muchy.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
      • borrka Pimp pomroczny. 01.04.12, 11:45
        Twoj input rewelacyjny, jak zwykle.
        I celny punkt widzenia intelektualisty.
        • igor_uk boriska. 01.04.12, 11:56
          Kolejny watek-autopromocja?
          Czy masz lustro w lazience przy samym sedesie ?
    • borrka Niezdolnosc do wypowiedzi merytorycznych. 01.04.12, 12:13
      A pytanie bylo oczywiste - na ile ta sowiecka, czy prl-owska przeszlosc ma jakas wartosc ?

W biografii Furcewej przewija sie szlagwort:
      rachuj, rachuj i tak wszystko na x.i.

Czy faktycznie tyle zostalo z zabiegow milionow ludzi przez dziesiatki lat ?
      • igor_uk bor'ka. 01.04.12, 12:23
        Nie wysilaj sie,bo i tak widac,ze nawet w najmniejszym stopniu nie rozumiez,kim byla Furcewa. Kim ona byla dla tworcow w ZSRR .Jaka role odegrala dla narodu radzieckiego.
        Furcewa byla jednym z nie wielu politykow radzieckich,ktora przed smiercia mogla powiedziec do siebie -moje zycie mialo sens.
        Jestes tak boriska plytki,jak basen szpitalny.
        • borrka Czyzbys byl sowieckim tworca, Igorku ? 01.04.12, 12:26
          A nie wygladasz :)))
          • igor_uk Re: Czyzbys byl sowieckim tworca, Igorku ? 01.04.12, 12:35
            Bylem czlowiekiem radzieckim .
            • borrka I pozostales, Igorku. 01.04.12, 12:38
              Nie znasz zupelnie Kraju, z ktorym usilujesz sie utozsamiac - wspolczesna Rosja jest dla ciebie, jak odwrotna strona ksiezyca.
              • igor_uk Ale roznimy sie tym. 01.04.12, 12:46
                Ze ty nie znasz,a nie Rosji,a nie ZSRR .Zreszta ty nic nie znasz .
      • walter622 Re: Niezdolnosc do wypowiedzi merytorycznych. 01.04.12, 12:44
        Zaczynasz bić pianę. Osobiście nie wiem czy dyskusja dotyczy jakiegoś serialu, który jak sądzę tylko tobie było na tym forum dane oglądać, czy też życiorysu tej prząśniczki, którego "oficjalne redakcje" zmieniały się w zależności od politycznej koniunktury jak przysłowiowe rękawiczki.

• borrka Forum, to bicie piany w czystej formie. 01.04.12, 12:53
          Furcewa interesuje mnie z niemal prywatnych wzgledow - jedyna sowiecka dzialaczka, szanowana w Pribaltyce.
          Dzieki niej ostal sie pomnik niepodleglosci w Rydze.
          • walter622 Re: Forum, to bicie piany w czystej formie. 01.04.12, 13:01
            borrka napisał:
            > Dzieki niej ostal sie pomnik niepodleglosci w Rydze.

No tak, rozumiem, że jakby ten pomnik zburzono to byś się Furcewą nie interesował?
            Przy niej zniszczono sporo innych pomników i wyrządzono sporo strat kulturze.

• igor_uk Walter. 01.04.12, 13:07
              Tak mi sie wydaje,ze nie wiele wiesz o Furcewoj.
              Mialem szczescie poznac w swoim czasie Nikolaja Wolkowa ,aktora,ktory gral Starika Chottabycza w starym radzieckim filmie. Bywalem wielokrotnie w jego domie i sporo rozmowialem z nim .Otoz,obok zdjecia jego samego,jako Chottabycza,na scianie bylo i zdjecie Furcewoj .On bardzo wiele mowil o niej dobrego i ja mu wierzylem i w swietle tego,co pozniej czytalem o tej wybitnej kobiecie, nie zaluje tej wiary.

p.s. Moja mama i corka Wolkowa byli przyjaciolkami z mlodosci.
              • walter622 Igor 01.04.12, 13:18
                Ile ludzi - tyle opinii. Jedne będą pochlebne inne krytyczne.
                Upłynie jeszcze sporo czasu aż wszystko się "ustakanit" i będziemy w stanie wyrobić sobie w miarę obiektywną opinię, bez "ideologicznych" i propagandowych naleciałości, pozbawionej osobistej zawziętości - tych co zyskali i tych co przegrali. Niestety potrzeba jeszcze trochę czasu i przede wszystkim cierpliwości.
                Co zaś się tyczy "osobistej" oceny - to zapraszam na priva.

• borrka Boisz sie wychylic ? 01.04.12, 13:22
                  Napisz otwartym tekstem.
                  To ciekawe i wreszcie bedzie cos, o co mi chodzilo w watku !
                  • walter622 Bynajmniej 01.04.12, 13:39
                    Nie boję się "wychylać", czego nie raz dawałem przykład. Po prostu uważam, że to forum poświęcone jest innym tematom niż ciągłemu roztrząsaniu skomplikowanych osobowości
                    tu pisujących cieciów.
                    Jak już wspomniałem, musi jeszcze upłynąć sporo czasu zanim poznamy i zdołamy zrozumieć
                    niedawną przeszłość - żyje jeszcze zbyt wiele osób, które są osobiście zainteresowane albo "upiększaniem" swoich osiągnięć, albo "zohydzaniem" swych przeciwników. Tak więc oceny
                    są skrajne i dalekie od obiektywizmu. Przypuszczam, że podobnie rzecz się ma w przypadku Furcewej.
                    Nie dane było zobaczyć omawiany serial, więc na jego temat się nie wypowiadam.

**************************************************************
                  • polski_francuz Boi sie wychylic 01.04.12, 15:06
                    Byl ciekawy watek o Swierczewskim "Walterze" o ktorym Walter mialby wiele do powiedzenia. Ale stchorzyl.

A przeciez Rosjanie to nie tchorze?

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka