bigobserver 18.06.04, 00:52 Wspominalem niedawno o Astorze Piazzolli Tu kilka probek catalog.allofmp3.com/mcatalog.shtml?Groupname=Astor%20Piazzolla Czy musi byc zawsze tylko "Niemiec" ? Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.broadband.actcom.net.il 18.06.04, 19:01 dzieki ogromne..... mam troche malo czasu w ostatnich dniach, bo moja mala w szpitalu (nie nie, nic jej nie grozi), ale przynajmniej teraz posluchalismy z moim ishem.... on z argentyny, to juz nic wiecej nie musze ci dodac... :) ale jak tylko bede miala troche wiecej czasu na pochodzenie po sklepach, to sobie napewno kupimy...... nie, nie zawsse musi byc niemiec.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Dla Pani Dany na zachete 19.06.04, 23:47 bigobserver napisał: > Wspominalem niedawno o Astorze Piazzolli Zmienie troche temat :) Wygrala ActiLingua i mamy juz potwierdzenie rezerwacji. Dzieki ponownie za cenne informacje! d_d Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Dla Pani Dany na zachete 21.06.04, 06:24 dritte_dame napisała: > Zmienie troche temat :) > > Wygrala ActiLingua i mamy juz potwierdzenie rezerwacji. > Dzieki ponownie za cenne informacje! > d_d > Jezeli rzeczywiscie moglem w czyms pomoc to cala przyjemnosc po mojej stronie . Wazne jest jednak, by zadowolona byla Z. Zycze jej wielu niezapomnianych wrazen. W.M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 21.06.04, 07:50 a o czym wy tu szepczecie panowie miedzy soba? ja tez lubie niezapomniane wrazenia, to gdzietrzeba rezerwowac zeby je otrzymac??? :) u nas ciut chlodniej, temperatura spadla o 7 stopni... milego dnia wam... Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Dla Pani Dany na zachete 21.06.04, 08:12 Gość portalu: dana33 napisał(a): > a o czym wy tu szepczecie panowie miedzy soba? Panowie ?? Czy wie Pani cos czego inni nie wiedza ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 21.06.04, 09:37 niestety, nie wiem, ale bardzo bym chciala... oczywiscie powinnam byla napisac panie i panowie, albo tylko panie. strasznie to skomplikowane, jak sie nie zna sexu (nu, nie krec glowa, mysle tu o plci...) partnera, ale ciagle mam wrazenie, ze pod zenskimi to on a pod meskimi to ona... :) ale zrozumialam ze z to ona, czy tez moze ono? to co z tymi wrazeniami? bo mam wrazenie ze nie dowiem sie... :) czy to znaczy, ze mam wtedy wrazowac sie na wlasny pomysl? milego dnia dla dam i gentlemen'ow jak i dla onych... Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Dla Pani Dany na zachete 21.06.04, 10:55 Gość portalu: dana33 napisał(a): > niestety, nie wiem, ale bardzo bym chciala... oczywiscie powinnam byla napisac > panie i panowie, albo tylko panie. strasznie to skomplikowane, jak sie nie zna > sexu (nu, nie krec glowa, mysle tu o plci...) partnera, ale ciagle mam > wrazenie, ze pod zenskimi to on a pod meskimi to ona... :) ale zrozumialam ze z > > to ona, czy tez moze ono? to co z tymi wrazeniami? bo mam wrazenie ze nie > dowiem sie... :) czy to znaczy, ze mam wtedy wrazowac sie na wlasny pomysl? > milego dnia dla dam i gentlemen'ow jak i dla onych... By rozwiac watpliwosci, jam Pan sluga i podnozek a dama to klasa. Wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 21.06.04, 11:03 :) nie nie, nie zaden podnozek. wprawdzie dama rzeczywiscie klasa, ale ty rowniez klasa, juz dawno to wiem. a jesli z ma sie uczyc niemieckiego, to niezle.... :) (staram sie jak moge dowiedziec sie o te wrazenia jak widzisz). to ja sie uczyla swego czasu na uniwersytecie wiedenskim. dwa kursa tam zrobila. to na jednym byl tez taki jeden co przyjechal z francji sie uczyc. to bylo w 1967 roku i ow z francji spytal sie mnie, czy w polsce sa ulice. pomyslalam wtedy, ze facet zadny wiedzy, jak mi zadal takie pytanie, to mu wyjasnilam po niemiecku, ze w polsce ulic nie ma a my wszyscy latamy po polsce z kawalkiem skory na biodrach i z maczuga w dloni. musze przyznac, ze facet zrobil sie czerwony i usiadl bez slowa na swoje miejsce. ale kursy byly ciekawe i niemickiego mozna sie bylo nauczyc niezle... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Dla Pani Dany na zachete 21.06.04, 17:20 bigobserver napisał: > Wazne jest jednak, by zadowolona byla Z. Zycze jej wielu niezapomnianych wrazen. Oczywiscie ze jest zadowolona! Jaka panienka nie byla by zadowolona z kilku tygodni swobody poza rodzicielska kontrola :) Natychmiast pobiegla do biblioteki po przewodnik Fodorsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm [...] IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 08:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
buka7 Re: Dla Pani Dany na zachete 21.06.04, 09:41 Zmien gazete na Nasz Dziennik, to bedziesz miec czysto polskie forum, a to jest poza tym forum swiat. A czy ty aby napewno jestes Polakiem? Podobno mamy opinie goscinnych, wiec ty cos nie za bardzo pasujesz; jakis falszywy z ciebie typek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 21.06.04, 09:41 ty mi idziesz powiedziec, ze dritte dame i bigobserver to zydki? masz to sprawdzone? bo jesli tak, to oczywiscie natychmiast poczuje sie lepiej, bedac miedzy "swoimi". ale moze masz racje. bo my zydki zalatwiamy nasze geszefty zawsze tam, gdzie sie nadarzy okazja do zrobienia ich. i mysle, ze forum to zupelnie niezle miejsce dla zalatwiania geszeftow. przestanie ci to przeszkadzac, jak dostaniesz prowizje? Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Dla Pani Dany na zachete 21.06.04, 10:46 Gość portalu: ktm napisał(a): > A możeby tak żydki przestały załatwiać swoje geszefty na polskim forum? Podawalem juz ten link ale zostal przez cenzure z nieznanych mi powodow wyciety. Moze jednak zdazysz tym razem przeczytac i sie zastanowisz. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=6680445&a=6680445 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 21.06.04, 11:15 to jest swietny link, ale za kazdym razem mam wrazenie, ze go podsylasz wlasnie mnie.... :) ale go wykorzystam, bo moze go podesle takiej pani o niku rachelka.... i wojciech tez moze byc zainteresowany.... Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Dla Pani Dany na zachete 21.06.04, 12:27 Gość portalu: dana33 napisał(a): > to jest swietny link, ale za kazdym razem mam wrazenie, ze go podsylasz wlasnie > > mnie.... :) Mnie sie tez podoba, bo ukazuje jak mozna kogos urazic nawet nie majac takiego zamiaru.Sam nie nazwalbym tego "antysemityzmem" ale to juz inna sprawa. Czy Pani rowniez zwraca sie do innych per "zydek", ze mozna by sadzic, ze link kierowany jest do Pani ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 21.06.04, 12:43 nie, tylko zawsze wlazi to pod moj post... :) musze przyznac uczciwie, ze czasem w towarzystwie siedzac w jerozolimie przy kawce ironicznie mowimy o sobie tak, ale nigdy nie zwrocilam sie jeszcze w rozmowach do nikogo per zydku, polaczku, francuziku i aboriginiusiu. przyznaje tez, ze nazwanie mnie zydoweczka zupelnie mnie nie obraza, tylko pokazuje mi dokladnie z kim wlasnie rozmawiam. nie rozumiem tylko, ze wlasnie ci co uzywaja tych nazwan mysla, ze moga mi "dolozyc". ale sa w duzym bledzie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Dla Pani Dany na zachete 21.06.04, 12:51 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nie, tylko zawsze wlazi to pod moj post... :) > musze przyznac uczciwie, ze czasem w towarzystwie siedzac w jerozolimie przy > kawce ironicznie mowimy o sobie tak, ale nigdy nie zwrocilam sie jeszcze w > rozmowach do nikogo per zydku, polaczku, francuziku i aboriginiusiu. przyznaje > tez, ze nazwanie mnie zydoweczka zupelnie mnie nie obraza, tylko pokazuje mi > dokladnie z kim wlasnie rozmawiam. nie rozumiem tylko, ze wlasnie ci co uzywaja > > tych nazwan mysla, ze moga mi "dolozyc". ale sa w duzym bledzie... :) ABORIGINIUSIU ???? Didjeridu juz dawna sie tak nie cieszyl. Mysle, ze wielu uzywa takich okreslen raczej z braku wyobrazni niz jakichs prawdziwych niecheci. Jest z tym chyba podobnie jak z okresleniem "Pepik". Czy nalezy przypuszczac, ze kazdy ktory uzywa tego okreslenia nienawidzi Czechow ? Nie wydaje mi sie ale pewnie Czechom tez sie to moze nie podobac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 21.06.04, 14:10 nu, mnie sie ten aboriginius tez podobal.... :) moze i czechom by sie nie podobal. a moze to moje zydowskie przewrazliwienia, ze w slowie zydek jest cos ponizajacego, cos lekcewazacego, jak mowi to goj. tak samo jak bialy ktory mowi czarnuch, a przeciez moze powiedziec murzyn. zauwaz, jak w usa zmienili okreslenie ich czarnych obywateli, juz nie zobaczysz ani nigger ani black, a tylko afro-american... c'est le ton qui fais la musique, n'est pas? a didjeridu to co to? z francuskiego didier??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Dla Pani Dany na zachete 21.06.04, 14:21 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nu, mnie sie ten aboriginius tez podobal.... :) > > moze i czechom by sie nie podobal. a moze to moje zydowskie przewrazliwienia, > ze w slowie zydek jest cos ponizajacego, cos lekcewazacego, jak mowi to goj. > tak samo jak bialy ktory mowi czarnuch, a przeciez moze powiedziec murzyn. > zauwaz, jak w usa zmienili okreslenie ich czarnych obywateli, juz nie zobaczysz > > ani nigger ani black, a tylko afro-american... > c'est le ton qui fais la musique, n'est pas? Zgoda. Lekcewazenie to jednak nie koniecznie niechec lub nienawisc chociaz i na nie nie nalezy pozwalac. > > a didjeridu to co to? z francuskiego didier??? :) manikay.com/didjeridu/didjmake.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 21.06.04, 15:16 nu, jasna anielcia, ja po prostu sie teraz tak smialam..... cos ostatnio mam takie rozne "przypadki" co na mnie nagle spadaja i sa niezupelnie zrozumiale, wlasnie tak didjeridu..... jak pisalam to aboriginius, to nie mialam pojecia, ze didjeridu to wlasnie dotyczy instrumentu przez nich robionego, daje ci najswietsze slowo bylej harcerki. i zeby kielich byl pelny, to moj syn ma dwa takie instrumenty w domu, chociaz nie mialam pojecia kto to robi, z czego i jak sie nazywa..... teraz ty mi natychmiastowo wyjasnij: to sa przypadki, takie historyjki, czy to "reka boska", czy to "pokrewne dusze" jak mowila ania z avonlea? :) link pokaze synusiowi w szabes jak wroci z wojska.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Dla Pani Dany na zachete IP: 24.58.8.* 21.06.04, 14:04 bigobserver napisał: > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > to jest swietny link, ale za kazdym razem mam wrazenie, ze go podsylasz > wlasnie > > > > mnie.... :) > > Mnie sie tez podoba, bo ukazuje jak mozna kogos urazic nawet nie majac takiego > zamiaru.Sam nie nazwalbym tego "antysemityzmem" ale to juz inna sprawa. > > Czy Pani rowniez zwraca sie do innych per "zydek", ze mozna by sadzic, ze link > kierowany jest do Pani ? nie prosze szanownego observera,ja poprostu nie zgadzam sie z dana na rozne tematy, a okreslenie zyd jest takie samo jak polak(ja nie uzywam slowa zydek),nie jest ani zlosliwe ani ujemne,chyba ze sie chce to widziec jako takie.Sympatyczna i tolerancyjna dana w odpowiedzi na moje opinie wyzywa mnie od nieukow,szmatelek,idiotow,pochodzacych z malych polskich wiosek etc pokazujac swoj styl,tolerancje i chec dyskusji na tym forum.Jak grzecznie przekazala na innym watku jej celem jest pisanie do GW aby pokazac Polakom jezyk i denerwowac roznych ludzi.Bardzo chwalebny cel i styl jakim posluguje sie ta zacna osoba okresla dobrze kim jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 21.06.04, 14:26 alez rachelko, czytac tez nie umiesz? ja zawsze odpowiadam na twoje posty w tym samym stylu, w jakim ty je piszesz, nic inaczej. wyraznie rowniez napisalam, ze pokazuje jezyk tylko takim idiotkom jak ty, nie pisalam nic o pokazywaniu jezyka wszystkim polakom. widzisz, ja holduje tu na forum w ostatnich miesiacach tej linii: jak do mnie, tak ja do niego/do niej. ty po prostu wypisujesz czasem straaaszne glupoty o zydach i israelu, ktore swiadcza o twojej absolutnej ignorancji. ale nie denerwuj sie tak, ja naprawde nie mam nigdy na mylis ani wszystkich polakow ani calej polski. i jesli nie nienawidze arabow, ktorzy nas tu zabijaja fachowo i w duzych ilosciach, to dlaczego wg ciebie mialabym nienawidziec polski i polakow? nie mowie juz tu o tym, ze mimo ze ty i jeszcze paru uwazacie, ze ja nie polka, bo zydowka, to ci wyjasniam, ze ja polska zydowka, wyroslam w polsce, tam sie uczylam, to moj pierwszy kraj i pierwszy jezyk i pierwsza historia i geografia. nie wspomne juz tutaj o dzicinstwie i mlodosci. to co ty uwazasz, ze ja nienawidze sama siebie? to jak ty tak uwazasz, to jak ja mam cie okreslic, jesli slowo idiotka ci nie pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.twcny.rr.com 21.06.04, 15:01 wiesz dana to jakos brzmi dziecinnie,jak ty bedziesz grzeczna to i ja,jak ty pokarzesz jezyk to i ja.Ja jeszcze raz podkreslam wyzwiska i negatywne okreslenia przyszly pierwsze od ciebie i moim zdaniem sa dziecinne.One mnie nie denerwuja tylko smiesza.Ja poprostu mam inne zdanie na rozne tematy poparte wlasnymi doswiadczeniami,mocne okreslenia typu idiotek czy antysemitek sa nie na miejscu i typowymi sloganami rzucanymi przez wielu sympatykow Izraela dla kogos kto sie z wami nie zgadza.To ze czujesz sie zwiazana z Polska i jej mieszkancami jest bardzo chwalebne i tylko godne pochwaly.Zrozum czesem,ze lepiej jest poprostu dyskutowac uzywajac lepszego jezyka niz proste wyzwiska i zrzucac wine na druga strone. Odpowiedz Link Zgłoś
wtracalski Re: Dla Pani Dany na zachete 21.06.04, 15:31 Gość portalu: rachelka napisał(a): ... kto sie z wami nie zgadza... z wami z wami z wami z wami z wami z wami z wami z wami z wami z wami z wami Z WAMI Wtr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka toleranja ala Izrael IP: 24.58.8.* 21.06.04, 14:20 szanowny panie observer,polecam czytanie wypowiedzi fredka na watku "bohater" gdzie ladnie mowi ,ze juz w szkole go uczyli tolerancji dla innych przez co mowi "ze goje to gnoje".Ciekawe czy to obruszy nasza dane tak wrazliwa na tutejsze negatywne nastawienia niektorych Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: toleranja ala Izrael 21.06.04, 15:25 Gość portalu: rachelka napisał(a): > szanowny panie observer,polecam czytanie wypowiedzi fredka na watku "bohater" > gdzie ladnie mowi ,ze juz w szkole go uczyli tolerancji dla innych przez co mow > i > "ze goje to gnoje".Ciekawe czy to obruszy nasza dane tak wrazliwa na tutejsze > negatywne nastawienia niektorych Polakow Przed laty bylem z owczesna moja dziewczyna a obecna zona w Budapeszcie. Ciepla noca walesalismy sie po ulicach i bylismy zadowoleni z zycia. W pewnym momencie przechodzacy obok nas, obcy gosc uszczypnal moja zone w posladek. Spienilem sie i ruszylem za gosciem. Biegal szybko a ja mialem na nogach, modne w tamtym czasie drewniaki, w ktorych bieganie byla uciazliwe. Dlugo nie moglem go dogonic. W koncu zrzuciem drewniaki i dalej bieglem w skarpetkach. Po kilkuset metrach zlapalem dziada za frak. Juz chcialem mu zaoferowac masaz gdy z drugiej strony ulicy ktos zaczal wolac po Polsku z wegierskim akcentem, by mu nie robic krzywdy. Wytlumaczono mi pozniej, ze jest to gosc psychicznie chory ale niegrozny. Podszczypuje na ulicy panie ale nie jest agresywny. Podobno wszyscy go znaja i jest swoistym oryginalem popularnym niczem znany aktor. Mysle, ze podobnie funkcjonuje tu Fredzio. Kiedys mnie denerwowal, potem smieszyl a teraz go wogole juz nie zauwazam. Fredzia nie mozna brac powaznie a denerwowac sie szkoda. Wielu juz probowalo wymusic krytyke Fredzia i zawsze bez skutku. Trzeba go poblazliwie tolerowac jako oryginala, ktoremu nawet krzywdy robic nie warto, bo i po co ? Moze kiedys mieszkal w Budapeszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: toleranja ala Izrael IP: *.twcny.rr.com 21.06.04, 15:34 ja mysle,ze wielu tutaj nie mozna powaznie traktowac, co tez czynie,ale mam swoja opinie o nich,podobnie jak oni o mnie.Czego nie lubie to obrazania i wulgarnego slownictwa,ktorymi ludzie sie czestuja na tym forum bardzo chetnie,oskarzajac druga strone o prowokacje.To forum powinno byc miejscem gdzie sie wymienia poglady ,moga byc uszczypliwe,ale nie powinny byc chamskie i rynsztokowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: toleranja ala Izrael 21.06.04, 15:37 Gość portalu: rachelka napisał(a): > ja mysle,ze wielu tutaj nie mozna powaznie traktowac, co tez czynie,ale mam > swoja opinie o nich,podobnie jak oni o mnie.Czego nie lubie to obrazania i > wulgarnego slownictwa,ktorymi ludzie sie czestuja na tym forum bardzo > chetnie,oskarzajac druga strone o prowokacje.To forum powinno byc miejscem gdzi > e > sie wymienia poglady ,moga byc uszczypliwe,ale nie powinny byc chamskie i > rynsztokowe. To chyba jestesmy na tym watku na dobrej drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 15:11 Moi mili, dawno się tak nie ubawiłem! Wystarczyło wbić malutką prowokacyjną szpileczkę z „żydkiem”, a natychmiast odezwała się ciężka izraelska artyleria, śmigłowce, rakiety. Kochani polscy Izraelici, śmieszy mnie wasza arogancja, wasze zarozumialstwo. Jakoś nie widzę takich cech u moich żydowskich znajomków w Polsce. Czy sam fakt przeniesienia się o 2000 km na południe powoduje taką nagłą metamorfozę? Dobrze wam z tym apartheidem? Jak się czujecie w roli okupantów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 21.06.04, 15:24 szanowny ktm. radze ci, jako lepsza znawczyni stosunkow panujacych w moim mocarstwi niz ty, nie pytac sie nas, jak my sie czujemy w roli okupantow, bo my sie nie czujemy okupantami, my uwazamy, ze te ziemie zdobylismy w wojnie, ktora zaczeli z nami arabowi i ja przegrali. natomiast radze ci sie zapytac, jak sie czuja arabowie, zyjac pod nasza okupacja. bo powiem ci w tajemnicy, ze na wiadomosc, ze zostana zwroceni generalissimo, w panice i ogromnym pospiechu masa arabow przeprowadzila sie na tereny, ktore zostaja pod wladza israelska. widzisz, ktm, u nas oni maja prace i wszelkie swiadczenia socjalne, jak kazdy israelczyk, tzn. kase chorych, ubezpieczenie panstwowe, dodatki na starcow, dzieci, dla wdow i sierot. u generalissimo moga o tym zapomniec. i wiesz co, ktm? oni o tym wiedza. tak ze zapytaj sie ich, czy wola zostac pod nasza "okupacja", czy wola zyc jako swobodni obywatele u generalissimo. a potem mozemy rozmawiac dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.twcny.rr.com 21.06.04, 15:41 no widzisz dana i tu sie znowu nie zagadzamy,Nie sztuka jest brac wszystkim ziemie i nazywac swoja jak sie jest uzbrojonym po zeby i popieranym i finansowanym przez ameryke panstwem.Kazdy by mogl to robic,ale nikomu oprocz was nie wolno,ani murow budowac,ani holdowac apartaidowi,ani ziemi obcej zabierac,ani zabijac bez reperkusji.Co do zycia w niewoli,mysle ze kazda nacja woli zyc nawet w biedzie,ale u siebie niz w cudzej niewoli ,watpie,czy Polacy lub polscy zydzi byli by szczesliwi w niemieckiej rzeszy,majac tylko prace i chleb.Mozesz mnie wyzywac od idiotek i szmatelek ale ja wole byc wolna niz zyc w cudzym raju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 16:52 Zgadzam się z Rachelką. Ja nie potrafiłbym żyć otoczony murem, na zagarniętym obszarze, widząc wokół niedolę. Mieszkam w Warszawie, tuż koło ocalonego fragmentu muru ghetta. Teraz wy sami zamykacie się w murach. Jak to działa na psychikę? Czy naprawdę nie odczuwacie czegoś w rodzaju wyrzutów sumienia? Nie jestem w stanie tego zrozumieć. Ja chyba oszalałbym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: 192.117.117.* 21.06.04, 23:04 szanowny ktm. my sie zupelnie nie zamykamy w murach. my rowniez nie zamykamy arabow w murach. my sie od nich oddzielamy murem. na polnoc, na poludnie i na wschod oni maja wolna droge, nawet nas tam tez nie bedzie, nie mowiac juz o murze. my tak prawde mowiac wygrywamy na tym wiecej niz oni. my mamy droge na polnoc i na poludnie i na zachod otwarta. a dodatkowe plusy juz widac: nie chce zauroczyc, wiec tfu, tfu, tfu, ale od 2 miesiecy conajmniej nie mielismy ani jednego zamachu samobojczego i nastepujacych po nich pogrzebow en masse. mieszkancy mojego mocarstwa znow bez obawy chadzaja do restauracji i kawiarni, co jest szczegolnie mile teraz, kiedy mamy piekne, gorace lato i przyjemni wieczorem posiedziec na swiezym powietrzu. no i w ramach polityki sharona o odcieciu sie od gazy, od przedwczoraj ceny na jarzyny i owoce spadly o dziesiatki procent, prawie za darmoche mozna wszystko dostac, jako ze w ramach odciecia sie od gazy, przestajemy zawozic tam i sprzedawac im nasze owoce i jarzyny, i jako ze mamy ich teraz niesamowita ilosc (w israelu mamy zbiory 3 razy w roku), nu, to i ceny spadly fantastycznie. wyrzuty sumienia? my? dlaczego? przeciez i oni i caly swiat z toba zadacie, zebysmy sie wycofali i zostawili ich samych w ich niepodleglym panstgwie, nie? nu, to wlasnie robimy pierwsze kroki: oddzielamy sie murem, wychodzimy fizycznie z gazy i powoli z terenow i przestajemy miec z nimi wszelkie kontakty. niech beda niezalezni, wolni i niech radza sobie teraz sami. my bedziemy stali w bezpiecznej odleglosci i sie przygladali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszystkojednokto Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.chello.pl 22.06.04, 16:09 Pilnujcie dobrze lobby sklepikarzy i straganiarzy,wyjście z Gazy i spadek cen może być im nie na rękę,zwiędnięta marchewka wrogiem pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: 192.117.117.* 21.06.04, 22:50 alez rachelko, popelniasz kardynalny blad piszac, ze "tu sie znowu nie zgadzamy". widzisz, my sie w niczym nie zgadzamy. tak ze mysle, ze najlepiej to ty zyj sobie w swoim glebokim przeswiadczeniu o twojej prawdzie i racji, a ja bede sobie zyla dalej w tej mojej prawdzie, ktora mam pod oknem dzien w dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.twcny.rr.com 21.06.04, 22:59 zycze ci dobranoc,skoro nie rozwiazemy dzisiaj problemow swiatowych,zawsze jest nadzieja na jutro:))) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Zmienie (?) troche temat :) 21.06.04, 17:46 [...] napisali: "... żydki ... geszefty ... arogancja ... zarozumialstwo ... okupantów ..." blah, blah, blah, blah, .... bigobserver napisał: > Wspominalem niedawno o Astorze Piazzolli > Czy musi byc zawsze tylko "Niemiec" ? W zasadzie - nie. Ale zerknelam co dzis lezy na wierzchu wsrod plyt na moim biurku i okazalo sie ze znowu jakis "Niemiec" :) www.sonyclassical.com/artists/liebert/ www.lunanegra.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Zmienie (?) troche temat :) IP: 192.117.117.* 22.06.04, 00:00 ty i bigobserver postanowiliscie wykonczyc mnie finansowo???? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Zmienie (?) troche temat :) 22.06.04, 12:34 dritte_dame napisała: > Ale zerknelam co dzis lezy na wierzchu wsrod plyt na moim biurku i okazalo sie > ze znowu jakis "Niemiec" :) > > www.sonyclassical.com/artists/liebert/ > www.lunanegra.com/ No to mnie trafilas. Jakos nigdy dotad nie natknalem sie na Ottmara. Posluchalem narazie tylko fragmentow jego trzech plyt: Barcelona Nights Nouveau Flamenco Borrasca i stwierdzic musze, ze brzmi jak prawdziwy Hiszpan. Dzieki za hint. Bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: Zmienie (?) troche temat :) 22.06.04, 12:48 bigobserver napisał: > dritte_dame napisała: > > > Ale zerknelam co dzis lezy na wierzchu wsrod plyt na moim biurku i okazalo > > sie > > ze znowu jakis "Niemiec" :) I jeszcze jedno. Matka Wegierka a ojciec pol Chinczyk i pol Niemiec to Niemca w nim chyba z 25%. Dla Ciebie jednak przymkne oko jak w przypadku Mozarta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 08:06 Dana, pozwól, że wystąpię w roli upierdliwego mentora. Wspaniałomyślnie ofiarowujesz Palestyńczykom kawałek bantustanu, rządzonego przez arabskich kolaborantów, o granicach „strzeżonych” przez wojska izraelskie. Można by tam przywozić zagraniczne delegacje, dziennikarzy, a tubylcze dziateczki za garść cukierków demonstrowałyby tańce folklorystyczne. Tylko nie wiem dlaczego kojarzy mi się to z łódzkim gettem pana Chaima Rumkowskiego, gdzie też delegacje Czerwonego Krzyża mogły podziwiać szczęśliwych Żydów („Vorzeigejuden”) pracujących pilnie dla Wehrmachtu. Wszystkie narody miały lub mają swoich kolaborantów, gotowych służyć okupantowi za jakieś przywileje. Oczywiście okupanci szybko przekonują się, że za pomocą kolaborantów nie da się rządzić - vide Irak. Jeśli w Gazie powstanie kiedykolwiek taki bantustan - wkrótce się sama przekonasz. Przejdzie ci apetyt na tanie jarzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: Dla Pani Dany obrazek. IP: *.g.pppool.de 22.06.04, 08:16 Dana opowiada.Golabki pokoju w tle fruwaja. cagle.slate.msn.com/working/020510/hajjaj.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 22.06.04, 08:19 szanowny ktm. w lodzkim getcie nie bylo vorzeigejuden, tam pracowali wszyscy, to getto zorganizowane bylo jako jedna wielka fabryka z wieloma oddzialami: bardzo nietypowe getto to bylo. a co do reszty, to pozwolisz, ze wiecej na ten temat pisac nie bede: juz dosyc pisalismy, tlumaczylismy i objasnialismy. ty siedzac w polsce wiesz napewno lepiej niz my tutaj, wiec zostawiam cie w twojej prawdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 09:54 Dana, przeraża mnie twoje zarozumialstwo. Myślenie ma kolosalną przyszłość, ale skoro sprawia ci taką trudność, to nie przemęczaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.bb.netvision.net.il 22.06.04, 13:17 moje zarozumialstwo????? musze przyznac ktm, ze jestem juz dosc przywyczajone do zarozumialstwa i hucpy ludzi, ktorzy siedza oddaleni od tego miejsca i tego konfliktu o tysiace kilometrow, nie maja pojecia o tym, co sie tutaj dzieje, a wyrazaja swoje opinie typu opinii twojej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.twcny.rr.com 22.06.04, 14:18 a swoja droga wedlug tej logiki jak np.hitlera mogla krytykowac ameryka,oni tak daleko byli od akcji(no potem troche blizej).Poprostu trzeba tam zyc,aby zrozumiec jak ciezko walczyc swe ziemie.Polecam zyc po palestynskiej stronie tam mozna zrozumiec prawde szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
menel_ Re: Dla Pani Dany na zachete 22.06.04, 15:27 Gość portalu: rachelka napisał(a): > Polecam zyc po palestynskiej stronie tam mozna zrozumiec prawde szybciej. Gość portalu: rachelka IP:*.twcny.rr.com Odpowiedz Link Zgłoś
eu_lola Re: Dla Pani Dany na zachete 22.06.04, 15:32 menel_ napisał: > Gość portalu: rachelka napisał(a): > > > Polecam zyc po palestynskiej stronie tam mozna zrozumiec prawde szybciej. > > > Gość portalu: rachelka IP:*.twcny.rr.com Bledne kolo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.twcny.rr.com 22.06.04, 15:36 co menel uczysz sie czyatac czy nie rozumiesz co piszesz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: Dla Pani Dany na zachete IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.04, 15:45 Ręce opadają. Jak brakuje argumentów, to zawsze można uciec się do jiddisze hutzpe. Zajadaj się tanią marchewką, uwielbiaj swojego moechtegern-Fuehrerka Szarona i nie myśl przypadkiem za duzo. Główka rozboli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 do rachelki i ktm IP: 192.117.117.* 22.06.04, 18:17 na tym forum pisalam dziesiatki i setki postow, objasnialam, wyjasnialam, tlumaczylam. israelczykom i zydom nie musze. ci co naprawde byli zainteresowani i chcieli wiedziec, jak my z naszej strony widzimy sytuacje, pytali uczciwie i dostli odpowiedzi. nauczylam sie, ze taich jak wy, co z gory wszystko wiedza, nigdy w zyciu nie przekonam. bo jak teraz powiem rachelce, zeby mi powiedziala, gdzie sa obozy koncentracyjne ktore hitler przyszykowalk zydom, to bedzie miala na to odpowiedz? zna ich nazwy? jesli poprosze o podanie mi getta na terenie israela lub zdobytych terenow, bedzie wiedziala gdzie? jak sie zapytam ktm, czy zdaje sobie sprawe, ze przez 3 lata dawalismy im szanse na zaprzestanie zamachow bombowych na nasza ludnosc cywilna i ze budowa muru to srodek utrudniajacy im przedostanie sie do naszych miast i zabijanie ludzi w restauracjach, to on to zrozumie? jak sie go zapytam, czy on w swoim kraju zgodzilby sie na to, zeby przecietnie raz w tygodniu byl zamach bombowy na kawiarnie, zeby conajmniej raz w tygodniu na ulicach jego miasta byly godzinne korki, bo wlasnie szukaja tego zamachowca, ktory krazy po miescie, to on by takie zycie zaakceptowal? na wszystko dostane odpowiedz nie, albo pokazanie mi, ze to sa wyniki naszej okupacji, ale ani rachelka ani ktm, tak samo jak cala reszta oskarzycieli israela na tym forum nie dadza mi odpowiedzi na dwa krotkie pytania: 1. czy w 1967 roku arabowie wypowiedzieli nam wojne? 2. czy przed 1967 nie bylo tutaj zamachow i morderstw popelnianych na zydach? moje zarozumialstwo, raz jeszcze? wasza hucpa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: do rachelki i ktm IP: *.twcny.rr.com 22.06.04, 20:16 dana ja zdaje sobie sprawe,ze gina niewinni ludzie, ale po obu stronach.Niezaleznie czy jestes w palestynie czy izraelu jak stracisz kogos bliskiego w gwaltowny sposob to zaczyna sie nienawisc.Kielkuje szybko i jak naokolo jest polityka sprzyjajaca nienawisci to sie to eskaluje.Ja tylko uwazam bez zadnych uprzedzen co do ciebie czy jakichkolwiek innych twych ziomkow,ze nie mozna budowac panstwa na cudzym nieszczesciu.tak sie stalo z izraelem.obiektywnie musisz przyznac,ze istniejecie dzieki ogromnym dotacjam z us,i faktowi,ze swiat nie traktuje wszystkich rowno.faktem tez jest to,ze zabraliscie ziemie wszystkim sasiadom, a ona sie wam nie nalezy.faktem tez jest ze nigdy nie umieliscie z sasiadami zyc,bo oni nie byli traktowani rowno przez mocarstwa takie jak us.moze cos zle rozumiem,ale to co sie teraz dzieje na bliskim wschodzie jest raczej wynikiem a nie skutkiem polityki izraela i us.kazdy ma prawo do zycia,nie tylko wybrani.mam nadzieje,ze nie obraza cie moja wypowiedz,bo ja niezaleznie od tego co myslisz o mnie nie chce dla nikogo tragedii,zycie jest za krotkie na to i mysle,ze za wiele ludzi ginie po nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do rachelki i ktm IP: 192.117.117.* 22.06.04, 22:11 no i prosze, odpowiedzi na dwa male pytanka dac nie umiesz. natomiast idiotyczne oskarzenia sa tutaj natychmiast. co i kiedy mysmy im zabrali? daj mi dowod, ze istniejemy dzieki dotacjom z usa, bo moge cie zapewnic, ze dotacje z usa nie zaspokajaja nawet 1/3 naszych potrzeb, my tez pracujemy i tez zarabiamy na siebie, choc trudno ci to sobie wyobrazic. sprawdz tez ile dotacji z usa idzie do autonomii i zobacz gdzie te dotacje dzisiaj. daj mi dowod na to, ze dzisiejsza sytuacja w tym rejonie to wynik polityki israela. bo ja ci mowie, ze to wynik polityki arabow. oczywiscie, ze kazdy ma prawo do zycia. ale zyjesz tak, jak sobie to sama ulozysz. oni chcieli tak, to tak maja. nie wiedza teraz jak zakonczyc ta intifade, bo tylko pogorszyli sobie warunki zycia do niemozliwosci. ale u nich honor to zawse na pierwszym miejscu. nu, ja przynajmnniej nie jestem gotowa polozyc sie pod autobus dla ich honoru. zaczeli wojne, to niech umieja sie przynac, ze ja przegrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: do rachelki i ktm IP: *.twcny.rr.com 22.06.04, 22:18 wiesz co dana tak sobie czytam te twoje rozne posty i niestety jedno mi sie nasuwa okreslenie.ja chcialam byc popoprawna i poprostu dyskutowac na tematy ktore i mnie i ciebie pasjonuja.jeszcze raz podkreslam,ze nie chce byc obrazliwa,ale ty w kazdym poscie spluwasz epitetami bo cos cie tknie albo ja na cos ci nie odpowiem,albo smiem miec inne zdanie.to juz ostatni moj post do ciebie,nie lubie chamstwa ,ktore sie panoszy bo mysli ,ze jest lepsze niz inni,i mysli ze ma prawo do rzeczy wyzszych bo jest wybrane.rozmowa z toba jest tylko wymiana obelg a a ja w tym nie gustuje. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do rachelki i ktm IP: 192.117.117.* 22.06.04, 23:36 staralam sie doszukac gdzies epitetow, ale nie moglam. chcialam znalezc gdzie to ty chcesz dyskutowac, ale widzialam tylko twoje stwierdzenia. zadnych pytan do mnie, ktora tu mieszka, tylko te twoje prawdy. no swietnie, to twoj ostatni post do mnie, jestem naprawde nieszczesliwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do rachelki i ktm IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.04, 08:27 Dana, bardzo chciałbym się z tobą dogadać. Wymiana złośliwości prowadzi do nikąd. Przeczytaj cytowany wyżej artykuł z Kassel. To jest OBIEKTYWNY, bardzo precyzyjny akt oskarżenia obecnych władz Izraela. Zdarzają się państwa faszystowskie, trudno. Ale nie mogę pojąć, jak możesz - inteligentna młoda kobieta - myśleć tak, jak niemieckie baby, które dostawały orgazmu na widok Hitlera. Jak możesz cieszyć się życiem, gdy tuż obok od kul twojego wojska giną niewinni ludzie, którzy mieli nieszczęście urodzić się po drugiej stronie drutów kolczastych. Nie dziw się desperacji Palestyńczyków. Nikt nie wierzy deklaracjom Szarona, gdy zapowiada likwidację osiedli żydowskich, a jednocześnie asygnuje pieniądze na budowę nowych. Samobójcy atakują na oślep, bo to ich jedyny sposób odwetu za śmierć najbliższych. Nie dziw się, ze na całym świecie narasta antysemityzm. Całe życie odszczekiwałem antysemitom, a teraz to chamstwo śmieje mi się w nos. W naszym sporze nie masz racji z tytułu tego, że siedzisz w środku. Z daleka widać ostrzej, wyraźniej. Nie naskakuj na Rachelkę. To dobra, wrażliwa dziewczyna. Nie odtrącaj ostatnich życzliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 do ktm IP: *.bb.netvision.net.il 23.06.04, 09:36 nu, ten artykul, do ktorego dal link borka nazywasz objektywnym? to przeczytaj sobie moja odpowiedz do borki. jestem inteligentna, to prawda, ale mloda? nie, juz nie. wladze israela byly zawsze oskarzane, nie ma znaczenia czy przy wladzy byla lewica czy prawica. fakt jest, ze swiat zawsze widzial "biednych" arabow i "agresywny" israel, tak samo jak swiat zawsze widzial zydow jako zlodzieji i oszustow. israel napewno nie jest panstwem faszystowskim. i nie zapominaj, ze gina tez po naszej stronie. i to nie tylko zolnierze. chcialam ci rowniez zwrocic uwage, ze jesli gina dzieci arabskie w tej wojnie zwana intifada, to gina one albo dlatego, ze rodzice pozwalaja im byc w miejsach, ktore nie sa akurat przeznaczone dla dzieci, albo znajduja sie w nieodpowiednim czasie w nieodpowiednim miejscu (np jak zabijamy terroryste siedzacego w samochodzie, ktory oczywiscie jest na ulicy przepelnionej ludzmi, bo uzywa tej ulicy jako ochrony), albo przez tragiczna pomylke, a te zdarzaja sie niestety w czasie wojny. nigdy jeszcze nie zabilismy dziecka lub osob cywilnych z premedytacja, nigdy nie podlozylismy bomby w autobusie arabskim, w dyskotece lub kawiarni. oni nie mieli nieszczescia urodzic sie po drugiej stronie drutow kolczastych, oni maja nieszczescie miec przywodcow, ktorzy zamiast tworzyc zycie, ulepszac ich warunki bytu, rozwijac nauke i oswiate, dbac o zdrowie swoich obywateli, nawoluja ich do nienawisci i do zostania shahidem. ja jeszcze nie widzialam przywodcy jakiegolowiek kraju, ktory by nawolywal swoich obywateli do popelnienia samobojstwa. tylko generalissimo. i samobojcy nie atakuja na slepo. oni wiedza doskonale, gdzie zaatakowac, i zawsze sa to przepelnione autobusy, restauracje lub zaludnione ulice. antysemityzm na swiecie nie narasta. on byl, jest i bedzie. teraz po prostu przestano sie wstydzic i mowi sie o tym glosno. to cala roznica. chcesz sie ze mna dogadac, to nie rzucaj oskarzen, pytaj sie jak to u nas wyglada, dlaczego mamy takie a nie inne reakcje, i jak bedziesz mial pelny obraz, tzn. obraz obu stron, wtedy prosze, oskarzaj, miej pretensje. masz do tego prawo. rzucac tutaj slowami jak faszyzm, hitler, zbrodnie israelskie, wywoluje przynajmniej u mnie, pogarde dla hipokryzji i zaklamania i twojego i swiata. mnie nie wpadloby do glowy krytykowac dzisiaj rzad polski, podciagac polakow- mordercow (czytam jakby nie bylo polskie gazety i widze, jak morduje sie w polsce dzieci, ktore znajduje sie w beczkach, ludzi na ulicy za pare groszy, policjanci strzelajacy "przez pomylke" itd itd), polakow-oszustow, polakow- pijakow pod caly narod polski. i nie dlatego, ze nie moglabym, jakbym chciala, tylko dlatego, ze do polski do ja przyjezdzam raz na rok na 2 tygodnie, zeby spotkac pryjaciol i zyjac tutaj uwazam, ze nie znam dostatecznie dobrze stosunkow panujacych w polsce, zeby obrzucic blotem od razu caly kraj. a daje ci slowo, ze polska siedzi w duzo latwiejszej sytuacji politycznej niz israel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: do Dany. IP: *.g.pppool.de 22.06.04, 23:23 daj mi dowod, ze istniejemy dzieki dotacjom z usa ---------------------------- Prosze bardzo. cagle.slate.msn.com/working/030808/graff.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: 192.117.117.* 22.06.04, 23:36 taaak, dowod nie do zbicia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: do Dany. IP: *.g.pppool.de 23.06.04, 00:14 Znasz niemiecki?Znasz. Przeczytaj sobie. www.uni-kassel.de/fb10/frieden/regionen/Israel/scharon.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: *.bb.netvision.net.il 23.06.04, 09:09 moge ci tak samo zacytowac artykuly, ktore mowia o sharonie jako bohaterze. zalezy z jakiej strony stoisz. fakt jest, ze sharon byl jednym z najlepszych strategow wojskowych israela. i jesli uwazasz, ze jako general regularnej armii kraju, ktory ciagle i bez przerwy od dizesiatek lat zmuszany jest do wojny i chcac wygrac wojne, to musisz rowniez zabijac przeciwnika, to oprocz sharona mozesz dopisac jeszcze dziesiatki nazwisk roznych generalow roznych krajow, ktorzy rowniez sa zbrodniarzami, wlaczajac w to generalow polskich. szalenie to interesujace, ze generala regularnej armii kraju nazywa sie zbrodniarzem i wola sie o postawienie go przed trybunalem wojskowym, natomiast takiego arafata, co sie sam nazwal generalem, ktory od ponad 30 lat zajmuje sie terrorem miedzynarodowym, wlacznie z uprowadzaniem samolotow, zabijaniem niewinnych ludzie NIE NA FRONCIE, oplacaniem terroru i kradzieza pieniedzy publoicznych, wynosi sie na piedestaly jako bohaterskiego wojownika o wolnosc palestyny. mogli ta wolna palestyne miec juz w 1948, jesliby zamiast napadac na israel w dniu proklamacji jego niepodleglosci i wywolujac pierwsza wojne z nami, zabrali sie do budowy wlasnego kraju tak jak my to zrobilismy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.04, 11:44 Dana, spodziewałem się twojego rzeczowego ustosunkowania się do tekstu z Kassel, a doczekałem się porcji standardowych sloganów. Należę do pokolenia, które było świadkiem Holocaustu, co prawda po „aryjskiej” stronie, we Lwowie. Do końca życia nie zapomnę widoku ciężarówek pełnych ciał pomordowanych Żydów. Do końca życia nie zapomnę, jak idąc z ojcem ulicą spotkaliśmy Bruno Winawera. Był straszliwie wychudzony, zarośnięty, w obszarpanym palcie. Nie mogłem uwierzyć, że to autor „Bocznej Anteny”, mojej ulubionej lektury popularno- naukowej. I nie zapomnę, jak po wymordowaniu Żydów lwowska hołota wynosiła z Getta meble, garnki, maszyny do szycia. Chyba rozumiesz, dlaczego brzydzę się antysemityzmem. Dana, nie rozumiem twojego bezkrytycznego samozadowolenia. Byłoby lepiej, gdyby USA nie wetowały każdej rezolucji ONZ, gdyby Izrael musiał stanąć naprzeciw opinii całego świata. W Polsce nie dzieje się najlepiej, ale przynajmniej jest żywa wymiana poglądów, nie da się zlekceważyć opinii publicznej. Wydaje mi się, że w Izraelu obowiązuje pokorne potakiwanie władzy, mentalność oblężonej twierdzy. Czy ktoś czyta „Haareca”? Nie chwal Szarona za „skuteczność”. Generałowie hitlerowscy też byli „skuteczni”, Amerykanie w Iraku też, ale czy to jest powodem do chwały? Pamiętaj, że nienawiść, pragnienie zemsty przekazywane są na kolejne pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: *.bb.netvision.net.il 23.06.04, 13:10 nie moge sie ustosunkowac rzeczowo do nie rzeczowego artykulu. i mylisz sie bardzo co do mojego "bezkrytycznego samozadowolenia" jak rowniez zle ci sie wydaje, ze "w Izraelu obowiązuje pokorne potakiwanie władzy, mentalność oblężonej twierdzy.". nie ma czegos takiego w israelu, jest natomiast masa krytyki nas samych, naszych kolejnych rzadow, naszej polityki zagranicznej i wewnetrzej itd itd. Czy ktoś czyta haaretz? oczywiscie, ze sa ludzie ktorzy to czytaja, ale nie wiekszosc spoleczenstwa. gazeta trzyma sie przy duzych dodatkach panstwowych, jak ja sie orientuje i byla juz kilkakrotnie na krawedzi zamkniecia. bardzo interesujace jest twoje zdanie "Byłoby lepiej, gdyby USA nie wetowały każdej rezolucji ONZ, gdyby Izrael musiał stanąć naprzeciw opinii całego świata". bo co, nie stoimy? poparcie usa zmienia tutaj cos? usa sa jedynym krajem, ktory nas nie krytykuje od rana do wieczora. tylko czasem, jak im to pasuje. a jak im pasuje nas pochwalic, to to robia, szczegolnie w kampaniach przedwyborczych, jak chca zyskac glosy zydow amerykanskich. a ta opinia calego swiata, ktora dla ciebie tak wazna, to uwazasz ze ona objektywna? jakas krytyka zamachow samobojczych w israelu? jakies zwolanie komisji do sprawdzenia morderstw terrorystow na israelczykach? jakies zadania opiniipublicznej swiata od arabow i arabskich terrorystow? jakies potepienie przez opinie publiczna swiata ogloszen terrorystow, ze beda walczyc az do zlikwidowania israela? slyszales cos takiego? gdzie? ty moze nie antysemita, ale objektywnie myslec to ty nie myslisz. i to co ty widziales w czasie wojny, to ja znam tez. tylko ze ja wyciagam inne wnioski. tak samo jak wtedy nikt nie stal w naszej obronie, ani poszczegolne narody ani opinia publiczna swiata, tak samo dzisiaj nikt nie stoi w naszej obronie. dzisiaj my bronimy sie sami, tak jak umiemy najlepiej. i nie wazna mi jest opinia publiczna. bo jak juz bede zepchnieta do morza i wtedy opinia publiczna swiata wrzasnie "jak to sie stalo?", to dla mnie to juz bedzie za pozno. a ty jak chcesz byc objektywny, to sie zastanow moze nad pozycja, wypowiedziami i dzialaniem arabow. moze jakies delikatne zadanko w ich kierunku? moze jakies lekke szturchniecie w bok i zaproponowanie im zaprzestania mordowania ludzi w israelu i na calym swiecie? nie? nie wpadlo ci do glowy? nu, to ci dalam mysl. sprobuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.04, 16:28 Dana, wydaje mi się, że powolutku zaczynamy się rozumieć. Poczęstowałaś mnie zdumiewającym komplementem „może i nie jesteś antysemita”. Jak na faceta, któremu „Midrasz” udzielił miejsca na publikację, a Żydowski Instytut Historyczny podziękował za odnaleziony dokument z połowy XIX wieku, to nawet nieźle. Ale ad rem: Nie kocham islamu. Jest to religia, która kiedyś potrafiła stworzyć wspaniałe dzieła, ale teraz pozostała żałosnym reliktem. Nie kocham zresztą także katolicyzmu. Razi mnie kult kiczowatych obrazków, relikwii, pycha kleru. Nie przepadam za judaizmem w wersji ortodoksyjnej. Śmieszą mnie dosłowne, groteskowe interpretacje przepisów sprzed tysiącleci. Wystarczy? Ale będę twardo występował w obronie każdego, niezależnie od narodowości i wyznawanej religii, bo rodząc się nie mamy możliwości wyboru. Teraz działam trochę w akcji pomocy azylantom i nie pytam się nikogo o religię, bo interesuje mnie człowiek, a nie jego wyznanie. Irytuje mnie teokratyczny Izrael i jego segregacja wyznaniowa. Dla ciebie jestem goj i tyle, a ty w skrytości ducha czujesz się Uebermenschem. A ja się nie wstydzę, że wśród moich przodków miałem przedstawicieli pięciu narodowości i trzech religii. Na to, że mnie ochrzcili, nie miałem żadnego wpływu. Przypadek i tyle. Nie zgodzę się z tobą, że czuła opieka USA jest bez znaczenia. Gdyby Szaron musiał się liczyć z opinią świata, to działałby ostrożniej, rozsądniej, nie powiem że przyzwoiciej, bo co do jego przyzwoitości nie mam złudzeń. Może by jednak ocalało parę istnień ludzkich? Dzisiaj znalazłem w jednym z tygodników mapkę terytoriów okupowanych. Na każde likwidowane osiedle przypada kilka rozbudowywanych. Gdzie tu wiarygodność? Wszystkiego dobrego, Dana ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: *.broadband.actcom.net.il 23.06.04, 16:45 absolutnie nie zgadzam sie z toba, ze na jedno likwidowane osiedle przypada kilka rozbudowanych. moze bedziesz dokladniejszy? moze nie mowimy o tym samym? chyba zdajesz sobie z tego sprawe i zreszta bylo to oficjalnie powiedziane, ze nie wszystkie osiedla zostana oddane. ze beda takie, ktore zostana u nas. jesli mowisz o tych, ze sie rozbudowywuja dalej, ok, sa nasze, zostana nasze i beda sie rozbudowywac. te osiedla, ktore stoja na ziemiach ktore beda zwrocone arabom, nie tylko nie rozbudowuja sie, ale sa juz ludzie zajeci obliczaniem odszkodowan, ktore ci osiedlency dostana po opuszczeniu swoich domow. tu widzisz moze dokladnie, o czym ja mowie: nie pytasz sie o te osiedla, nie sprawdzisz dokladnie o co chodzi, ale oskarzenie "Gdzie tu wiarygodność?" masz gotowe natychmiast. a skad ty wiesz, ze ja sie czuje übermenschem? a gdzie ty wyczytales, ze masz sie wstydzic tego, ze miales takich a nie innych przodkow, albo ze byles chrzczony? widziales, zebym cos takiego napisala? wyrazilam sie kiedykolwiek o jakiejkolwiek religii z lekcewazeniem? a goj? widzisz, tylko w jezykuj polskim goj ma nieprzyjemny wydzwiek. w hebrajskim goj znaczy tyle, co nie zyd. dokladne tlumaczenie slowa goj na angielski to gentile. nic nie ma w tym obrazliwego. natomiast w zydek jest. i to ci na forum nie przeszkadza? bo jakos protestow nie widze.. jesli by to nie bylo na forum, to bym ci odpowiedziala na pare innych twoich zdan tutaj, ale niestety, nauczyli mnie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.04, 08:06 Dana, przykro mi, ale z tobą nie sposób się dogadać. Mapka, o której mowa, ukazała się w poprzednim numerze tygodnika Wprost. Sprawdź, jeśli mi nie wierzysz. „Osiedla są nasze i będą się rozbudowywać” - o ile jestem jeszcze zdolny do logicznego myślenia, to znaczy, że będziecie zagarniać coraz więcej ziemi palestyńskiej. Kiedyś, dawnymi czasy uczono mnie, że to się nazywa brzydko imperializm. Po niemiecku to się kiedyś nazywało „Lebensraum erobern”. Zresztą i mnie wyrzucili kiedyś ze Lwowa nasi starsi bracia. Nu, ale sam nie wiem, skąd się u mnie biorą takie hitlerowskie skojarzenia... W każdym razie, gdyby jacyś kosmici zechcieli wybudować ufortyfikowane osiedle gdzieś w okolicy Grójca albo Sochaczewa, to bym ośmielił się cichutko zaprotestować. Oczywiście kosmici za karę spuściliby mi na głowę rakietę, zabijając przy okazji moją suczkę i tłukąc doniczki z kwiatkami, ale takie ich kosmickie prawo. Potem w Cosmic News ukazałby się komunikat, że znowu ubito terrorystę. Dana, gdybyś była gojką (excusez le mot!) to obchodziłabyś dzisiaj imieniny. Ja zresztą też dzisiaj obchodzę. Życzę wszystkiego miłego, a zwłaszcza poczucia humoru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: *.bb.netvision.net.il 24.06.04, 09:23 dzieki za zyczenia i dla ciebie rowniez wszystkiego najlepszego i milego dnia. humor mi bogu dzieki dopisuje. a teraz jedno pytanko: tys facet z przecietna inteligencja czy z IQ 12? jesli to ostatnie, ok, to nie mam nic wiecej do powiedzenia na twoje wywody. jesli masz przynajmniej przecietna inteligencje, to co robisz z siebie idiote piszac, ze jesli bedziemy rozbudowywac dalej: "to znaczy, że będziecie zagarniać coraz więcej ziemi palestyńskiej."? ty juz wiesz w jakim kierunku bedziemy rozbudowywac? chyba ci jasne, ze jak znow dojdzie do rozmow z arabami palestynskimi, to bedzie trzeba ustalic nowe granice, bo jasne wszystkim, ze tak samo jak z egiptem, ze tak samo jak z jordania, beda korektury granic z 1967. nu, to ty juz wiesz, co bedziemy grabic i wogole czy bedziemy? a co wg ciebie mysmy zagrabili? to wlasnie ta wasza objektywnosc: uzywac takich slow jak grabiez i morderca. mysmy nic nie zagrabili. w 1967 oni wypowiedzieli nam wojne i ta wojne przegrali. te tereny sa zdobyte w czasie tej wojny. nic nie bylo zagrabione. troche rozsadku i zdrowego myslenia wam brakuje. natomiast jak ci juz napisalam, z oskarzeniami to stoicie gotowi dzien i noc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.04, 11:32 Dana, kochanie, masz sto procent racji. Niemcy rozpoczęli wojnę, zajęli Warthegau, Generalgouvernement, Distrikt Galizien itp. wobec czego mieli prawo robić tam, co im się żywnie podobało. To rozumieją nawet goje z IQ 10. A że den dummen Polacken to się niezbyt podobało, to już tylko ich zmartwienie. Tylko nie obrażaj się na mnie, jeśli mam inne zdanie. Już jestem taka złośliwa bestia, że specjalnie ciebie prowokuję, żeby uruchomić te twoje szare komórki. Byłbym ci wdzięczny, gdybyś mi poradziła, jak się mam odszczekiwać wrednym antysemitom. Bardzo nie chciałbym, aby ich było na wierzchu, a na razie władze Erec Jisroel robią wszystko, aby im amunicji nie zabrakło. Kompletnie nie rozumiem, skąd się biorą te wszystkie rezolucje ONZ, które USA muszą za każdym razem wetować, aby przypadkiem panu Szaronowi i Pani Danie nie było przykro. Ogólnoświatowa zmowa antysemitów? A może to tylko skutek niedoinformowania? Dana, robisz wszystko, aby mnie zniechęcić do wymiany poglądów. Twoje urzędowe, państwowe poglądy jakoś nie są w stanie mnie przekonać. Wolałbym takie bardziej osobiste, ludzkie. I nie traktuj mnie jak durnia, bo to najlepiej świadczy o twoim zarozumialstwie. W krajach cywilizowanych partnera w dyskusji traktuje się z szacunkiem. Wiem, że masz co najmniej IQ 200 i że ci już nigdy nie zdążę dorównać. Jak się mocno podciągnę, to może dojdę do IQ 20? A co, pomarzyć nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: *.bb.netvision.net.il 24.06.04, 12:52 nu, udalo ci sie mnie rozsmieszyc. jak ja porownuje sie do mojego synka, to mam wrazenie, ze moje IQ zatrzymalo sie na 5. o 200 to ja pomarze razem z toba. nie rozumiem, dlaczego wszyscy uwazacie, ze to co pisze, to urzedowe. dlaczego nie pomyslisz, ze moze ja sama widze i analizuje? te porownania do niemcow to przeciez infantylizm kompletny. niemcy wypowiedzieli wojne polsce, a nie polska niemcom, czy moze sie myle? to dlaczego porownujesz israel do niemiec a nie iles tam panstw arabskich, ktore nam wypowiedzialy wojne w 1967? to chyba tak powinno byc, biorac nawet w rachunek, ze twoje i moje IQ jest ponizej 10? jesli israel wypowiedzialby wojne arabom, i zdobyl te ziemie to bylaby insza inszosc. ale nie my im wypowiedzielismy ta wojne. niemcy przegrali wojne i musieli za to zaplacic nie? i to terenami, nie? jestes gotow oddac slask niemcom? tak za nic? albo za forse? albo za jakis tam uklad? cos tu pisze nie tak? jakbym cie traktowala jak durnia, to bym ci cos ironicznie przyciela i przestala odpowiadac na twoje posty. moje szare komorki pracuja doskonale. twoje tez. tylko ze u ciebie pracuja w jednym kierunku. to co pisze, to sa moje poglady, jak najbardziej osobiste. i daje ci slowo, ze stad to sytuacja wyglada inczej, jak stamtad. wiesz, byl kiedys tutaj z wizyta jeden mlody czlowiek z polski. tez siedzial i gadal ze mna i twierdzil to samo co ty i inni: oddajcie im spowrotem te tereny i bedzie spokoj. tez twierdzil, ze powinnismy im wszystko oddac i rozdzielic jerozolime. to go zabralam na przejazdzke po jerozolimie. nie do muzeum, nie do knesset, nie do starego miasta, nawet nie do wschodniej jerozolimy, tej arabskiej. zabralam go tam, gdzie nie ma turystow, ale gdzie toczy sie codzienne zycie zydow i arabow. najpierw jeszcze cos mowil, potem coraz mniej. a jak skonczylismy wycieczke to mi powiedzial tak: "ogladac na mapie i widziec rzeczywistosc, to zupelnie inna bajka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.04, 14:50 Dziękuję za nareszcie miłą odpowiedź. Życzę twojemu synkowi, aby nie musiał brać broni do ręki. W Warszawie widuję młodzież izraelską, która przyjeżdża na Marsz Żywych. Jacy sympatyczni, inteligentni! Serce się ściska, że wezmą broń i pójdą na wojnę, by ginąć i zabijać! Dana, pracowałem w Afryce i tam współpracowałem z Arabami. Są bardzo różni. Jedni życzliwi, inni aroganccy, ale jakoś nie potrafiłem wzbudzić w sobie nienawiści. Muszę kończyć, jeszcze napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: do Dany.Tym razem Uri Avnery. IP: *.g.pppool.de 24.06.04, 19:02 Obiektywnie przedstawione racje obydwu stron. www.uni-kassel.de/fb10/frieden/regionen/Israel/101thesen.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany.Tym razem Uri Avnery. IP: *.broadband.actcom.net.il 24.06.04, 20:22 to nie sa objektywnie przedstawione racje obu stron, tylko to jest przedstawienie racji obu stron przez ultra lewicowego dzialacza israelskiego, ktory bedac pisarzem i dziennikarzem zabral sie za wielka polityke. robi to z duza hucpa, z bardzo, bardzo malym poparciem obywateli israelskich. tu masz link do innej opinii o tym panu: www.middleeast.org/archives/02-04-98.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany. ktm do Borka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 07:56 ktm do Borka: Serdeczne podziękowanie za link do tekstu Uri Avnerego. Podpisuję się pod nim oburącz. Rozumiem, że lektura tego tekstu może być przykra dla Żydów, jak przykra jest dla Polaków lektura obiektywnych tekstów o Jedwabnem, szmalcownikach czy dawnym i nowym polskim antysemityzmie, ale sądzę, że tylko gorzkie lekarstwo może uzdrowić ze śmiertelnej choroby. Cytowany przez Danę tekst Mid-East Realities nie zasługuje na polemikę. Już w obelżywym tytule: Uri Avneri - Arafat's Israeli Propagandist - zdradza co najmniej stronniczość. Zdumiewa mnie bezdenna głupota władców Zachodu, którzy wciąż upokarzają świat Islamu, a potem żalą się, że znów coś im wyleciało w powietrze. Jestem daleki od aprobaty Islamu - zwłaszcza szariat budzi mój głęboki sprzeciw - ale gwałtem nie zmieni się wyznawców tej religii w ludzi o zachodniej mentalności. Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany.Tym razem na pożegnanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 09:02 Dana, spróbuję uporządkować myśli. Zarzucasz mi, że porównuję Izrael z Niemcami. Jestem zdania, że okupacja jakichś terytoriów wcale nie daje praw do tych terytoriów i że po ustaniu działań wojennych należałoby przywrócić stan pierwotny. Niemcy podarowali Stalinowi połowę Polski, Stalin prezent zatrzymał i w konsekwencji zrewanżował się kawałkiem Niemiec. Rozumiem ból Niemców, sam niedawno byłem we Lwowie i mogłem tylko z zewnątrz obejrzeć dom przy ulicy Zielonej 95, gdzie mieszkałem do 15. roku życia. Trudno to wszystko odkręcić i tylko otwarcie granic UE może złagodzić ten ból. Nie lekceważ Uri Avnerego. Chyba nie zarzucisz mu, że bierze łapówki od Arabów. Jeśli nie starczy ci cierpliwości, by przeczytać 13 stron, to przeczytaj przynajmniej punkty 5, 19, 24, 39, 54, 85, 86, 96 i 100. A teraz na koniec coś miłego: chętnie dałbym twoim dzieciom w prezencie książeczkę „Pinye Stroykop” - tłumaczenie niemieckiej książeczki „Der Struwwelpeter” na jidysz. Książeczka z połowy XIX. wieku była też tłumaczona na polski pod tytułem „Złota Książeczka”. Znajdziesz ją w internecie, ukazała się w Niemczech parę lat temu. Dana, życzę ci z całego serca, abyś się pozbyła zawziętości, abyś się otworzyła na innych, nie widziała wszędzie wrogów. Może się kiedyś spotkamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany.Tym razem na pożegnanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 09:09 Dana! Znalazłem! www.hagalil.com/jidish/buecher/pinye.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany.Tym razem na pożegnanie IP: *.jazo.org.il 25.06.04, 10:17 ty jestes, drogi ktm, stronniczy, jako ze nie znasz realiow tutejszego zycia, ale krytykujesz pozycje rzadu, ktory ostatecznie byl wybrany przez narod, ktory popiera polityke likudu, a nie polityka pana avineri. przed intifada obywatele israela byli podzieleni mniej wiecej rowno na prawice i na lewice. po ponad 3 latach intifady mamy dzisiaj conajmniej 80% popierajacych prawice. polityka lewicy doprowadzila do intifady, to zwiekszonego terroru. nie myslisz, ze jesli idee pana avineri bylyby odzwierciedleniem pozycji israelczykow to by go lub jego partie wybrali przynajmniej do knesset? nu, ale nie przekonam cie, wiec kazdy z nas zostaje przy swojej opini. Rozumiem, ze ty nigdy nie powiesz nic przeciwko islamowi i w ten sposob masz nadzieje, ze u ciebie nic nie wyleci w powietrze. boje sie, ze sie bardzo mylisz. nie myslisz, ze twoje "Zdumiewa mnie bezdenna głupota władców Zachodu" jest conajmniej dziwne? na jakiej podstawie uwazasz, ze wiesz lepiej, niz inni? swietnie, ze rozumiesz bol niemcow, to moze zrozumiesz tez bol israelczykow, ktorzy beda teraz zmuszeni do zostawienia swoich domow i ziemi, ktore oni uwazaja za nalezace do narodu zydowskiego od zawsze i gdzie zyli i pracowali od 40 lat. te twoje insynuacje "Chyba nie zarzucisz mu, że bierze łapówki od Arabów" przypominaja mi kogos. ja pisalam cokolwiek o lapowkach lub innych tego rodzaju rzeczach w stosunku do uri avineri? jak wpadles na zarzucenie mi tego? absolutnie lekcewaze avineri i jemu podobnych, ktorzy nie maja poparcia ani narodu, ani rzadu, i jako prywatne osoby uwazaja, ze moga narzucic reszcie obywateli swoja wole i swoje poglady. nie jestem zupelnie skrajna politycznie, ani nie pochwalam fanatycznej prawicy ani tez nie fanatycznej lewicy, a do tej nalezy avineri. co do ksiazeczki, to bardzo dziekuje za link. moje dzieci sa ciut juz duze, 20, 19 i 17, ta dwojka starszych sa w wojsku. czytali struwwelpeter jak byly male i jidisz nie znaja. ale za to ja bede miala przyjemnosc przeczytac ja. bylo przyjemnie z toba rozmawiac. do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany.Tym razem na pożegnanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 14:40 Szanowna rebecyn Dana, Jesteś niepoprawna. Polemizujesz nie ze mną, tylko z jakimś wymyślonym potworem (Golemem?) wygłaszającym okropne herezje. Przecież wyraźnie napisałem: „Jestem daleki od aprobaty Islamu - zwłaszcza szariat budzi mój głęboki sprzeciw - ale gwałtem nie zmieni się wyznawców tej religii w ludzi o zachodniej mentalności”. Jeżeli nie jestem w stanie przekonać ciebie, abyś choć trochę polubiła „gentiles”, to jak można przekonać jakiegoś Muhammada czy Alego, aby polubił taką np. Danę, która utopiłaby go w łyżce wody? Siłą? Miłego szabatu! PS. Jeszcze jedna propozycja: Film „Herr Zwilling und Frau Zuckermann” reż. Volker Koepp, dostępny na kasetach VHS Copyright by Salzgeber & Co. Medien GmbH, im Verleih von Edition Salzgeber. Z komentarza: „Jeden Tag besucht Herr Zwilling die 90Jährige Frau Zuckermann: Geschichte und Gegenwart jüdischen Lebens in Czernowitz” Film, którego nie da się oglądać bez wzruszenia. Musisz to zobaczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany.Tym razem na pożegnanie IP: 192.117.117.* 25.06.04, 15:02 ktm. lekko mnie denerwujesz :) skad to masz, ze ja nie lubie genitles? skad to masz, ze ja utopilabym w lyzce wody muhammada czy alego, nawet nie utopilabym husajna (saddama tak). ja naprawde stoje przed zagadka. nie znasz mnie, a wszystko o mnie wiesz ? mam mase przyjaciol gentiles, jak ty myslisz, ja jezdze do polski co roku, zeby zobaczyc ulice w lodzi czy w warszawie? a co do muhammeda, to moj drogi, ja zyje z nimi tutaj dzien w dzien, rano w sklepie kupuje swieze buleczki a kolo mnie stoi jussuf, ktory tez kupuje swieze buleczki, po pracy ide do super, a tam obsluguje mnie ali, w aptece sprzedaje mi lekarstwo abed, w szpitalu bada mnie dr. ahmad, na rocznice slubu moj ish zaprosil mnie to arabskiej restauracji, bo oboje lubimy ich kuchnie i moj gadal z wlascicielem po arabsku jak ta lala, ty wogole wiesz o czym ty gadasz (piszesz)? nu, nie moge ci pomoc. mysl co chcesz. za tip filmowy dziekuje. mozna te kasete dostac w polsce czy trzeba zamowic w niemczech/austrii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany.Tym razem na pożegnanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.04, 08:10 Dana, ponieważ nie lubię pytań bez odpowiedzi, więc informuję: www.programmkino.de/Links/Arthousemesse/Filmfest_Hamburg/Salzgeber/salzgeber.html Naprawdę warto! A oprócz tego nie wmawiaj mi brzydkich rzeczy. Mój dziadek dwojga imion Ozjasz Izydor nigdy by mi tego nie wybaczył! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany.Tym razem na pożegnanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.04, 08:13 www.fdk-berlin.de/forum99/herr-zwilling.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany.Tym razem na pożegnanie IP: 192.117.117.* 26.06.04, 11:28 dzieki. dobrze, ze jest wersja po hebrajsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany.Tym razem na pożegnanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.04, 15:07 Dana, jestem wolnomyśliciel, więc baaardzo wolno myślę, ale za to skutecznie. Gryzło mnie, że nie potrafię ciebie przekonać, abyś się uwolniła od zawziętości. Teraz już zrozumiałem. Masz potomstwo w wojsku i nie dopuszczasz myśli, że uczestniczą w czymś, co być może nie jest sprawiedliwe. Przykro mi, Dana, ale widzę żołnierzy bezpiecznie ukrytych za pancerzem czołgu, strzelających do wszystkiego, co się pod lufę nawinie. Życzę im, aby jednak wrócili z wojny z czystym sumieniem, aby nie ulegli pokusie zemsty na niewinnych. W końcu oprócz polskiej prasy czytam Spiegla, mam w kablu BBC World, CNN, Deutsche Welle i parę innych poważnych stacji i trudno mi założyć, że wszystkie są stronniczo antyizraelskie. Oprócz tego zobacz www.wprost.pl/ar/?O=61641 i przekonaj się, że nawet izraelscy autorzy też nie pochwalają entuzjastycznie Szarona. Nieznośna jest dla mnie myśl, że aby 7500 izraelskich osadników mogło mieszkać w luksusie, musi ponad milion Palestyńczyków w strefie Gazy znosić upokorzenia okupacji. No cóż, czy to naprawdę tylko moje przewrażliwienie? Dana, chciałbym ciebie zrozumieć i abyś mnie też spróbowała zrozumieć. To tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany.Tym razem na pożegnanie IP: 192.117.117.* 26.06.04, 16:17 moj drogi ktm. przykro mi stwierdzic, ze nic nie zrozumiales. jak moj syn urodzil sie 20 lat temu, to w sytuacji, jaka panowala wtedy w israelu powiedzialam sobie, ze zanim go wezma do wojska, to wogole nie bedzie trzeba wojska, bo juz bedziemy zyc w pokoju i w milosci z naszymi sasiadami. bylam naiwna, nie? ty nie rozumiesz, ze bez wojska israel nie przetrzymalby nawet 2 tygodni? jesli tego nie rozumiesz, to po prostu zamykasz oczy na fakty. mam tez pytanie: a jesliby 7500 israelskich osadnikow NIE zylo w luksusie, to ponad milion arabow palestynskich mialoby lepsze zycie? czy jesliby tych 7500 osadnikow israelskich wogole tam nie bylo, jesli te tereny nie bylyby zdobyte wogole, to milion arabow palestynskich zyloby na tych terenach w luksusie? albo w zwyklym dobrobycie? a ty kiedys slyszales o tym, jak zyli arabowie egipscy w gazie zanim zostala zdobyta przez israel? w luksusie? w dobrobycie? mieli prace? mieli jakies podstawowe warunki socjalne? rzad egipski otaczal ich jakias opieka? dbal o szkoly i uniwersytety? o budowe kanalizacje i drogi? byly tam jakies parki i urzadzenia sportowe? widze, drogi ktm, ze lekko zezujesz, widzisz tylko zolnierzy israelskich ukrywajacych sie za czolgiem? www.cnn.com/2001/WORLD/meast/07/16/mideast.maccabiah/ www.israelinsider.com/channels/security/articles/sec_0200.htm www.iht.com/articles/115125.html www.assistnews.net/Stories/s03090039.htm seattletimes.nwsource.com/text/2001837056_mideast15.html a tu jedno ze straszniejszych rzeczy: www.masada2000.org/ramallah.html to ci moze da jakas idee, co sie tutaj dzieje: www.disaster-management.net/bomb_israel.htm www.us-israel.org/jsource/Terrorism/TerrorAttacks.html zapomniales, czy nie wiesz o ostatnich zabitych israelskich zolnierzach, ktorzy zgineli w gazie a nasi kochani sasiedzi filmowali sie ze szczatkami cial owych zolnierzy zastanawiajac sie na ilu arabskich terrorystow siedacych w naszych wiezieniach mozna wymienic reke lub noge? my stoimy, moj drogi po dwoch stronach tego konfliktu: ty nie mozesz zniesc mysli o arabach palestynskich zyjacych w gazie w biedzie, a ja nie moge zniesc mysli o israelczykach, zabijanych w atakach samobojczych w kawiarniach i dyskotekach. wiesz jaka jest roznica miedzy zydem a francuzem? francuz nie mowi do widzenia i idzie. zyd mowi do widzenia i nie idzie. to tak a propos tego, ze pozegnales sie ze mna, ale ciagle jeszcze sprawdzasz, czy mozesz mnie przekonac. nie mozesz. jak tu przyjedziesz i popatrzysz na sprawe tachles, to moze bedziemy mogli dalej kontynuowac nasza rozmowe. jak dlugo jestes w polsce i dajesz mi tu gadki o biedzie arabow w gazie, to bedziemy powtarzac sie do konca zycia. jak chcesz uczciwej wymiany zdan, to najpierw zastanow sie nad polityka generalissimo i reszty tej holoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: do Dany. IP: *.g.pppool.de 26.06.04, 16:41 Mapa Izraela i obszarow autonomii palestynskiej. www.lsg.musin.de/Geschichte/gesch_Karten/grenzentwicklung-israel.gif I teraz 2 pytania. Czy obszary palestynskie leza w granicach panstwa Izrael? Czy granice Izraela sa juz ostatecznie uformowane czy ,Twoim zdaniem,obszar panstwa powinien sie jeszcze powiekszyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: 192.117.117.* 26.06.04, 16:57 1. nie, obszary palestynskie nie leza w granicach israela. jest w israelu wyrazne okreslenie "within the green line" co oznacza w granicach israela. 2. wg mnie, po podpisaniu ukladu pokojowego z arabami palestynskimi, ktore kiedys tam nastapi po erze generalissimo, wrocimy do granic 1967, ktore zostana skorektowane, dokladnie jak to zrobiono przy zawieraniu pokoju z egiptem i jordania. nie pamietam, zeby wtedy swiat protestowal, ty pamietasz? oprocz tego, te mapy nie sa dokladne. pokazuja synaj przez caly ten okres jako terytorium egipskie. synaj byl rowniez zdobyty przez israel w 1967 i oddany calkowicie egipcjanom po zawarciu pokoju. oprocz gazy, ktora do 1967 roku byla w rekach egipskich, a ktorej egipcjanie za zadne skarby nie chcieli spowrotem. dzisiaj tez jej nie chca, jordania jej nie chce, i generalissimo boi sie jak ognia naszego wyjscia z gazy, bo wie, ze nie da sobie tam rady. czy nie myslisz, ze powinno sie nad tym pomyslec? chce rowniez zwrocic twoja uwage na fakt, ze west bank wg twojej mapy, w 1948 miala byc dolaczona do jordanii (pisze wyraznie eingegliedert, nie?), nigdy nie mialo to byc panstwo palestynskie, tylko w ramach krolestwa jordanskiego. tak ze jak chcesz wytlumaczyc dzisiejsze pretensje o wlasne panstwo palestynskie? i w ramach tych pretensji ta krwawa walke terrorystow "o wolnosc"? dlaczego jordania nigdy tych terenow nie wlaczyla do swojego kraju, tak jak to bylo postanowione przez rezolucje onz? dlaczego dzisiaj swiat wygodnie o tym zapomina, oskarzajac israel o "kradziez ziem palestynskich"? mapki bardzo ladne. dzieki. rewanzuje sie tez ladna mapka: www.iris.org.il/sizemaps/arabwrld.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: do Dany. IP: *.g.pppool.de 26.06.04, 19:32 Jezeli dobrze zrozumialem to Twoim zdaniem granice Izraela nie sa jeszcze okreslone, wymagaja korektur.I jeszcze jedno pytanie. Dlaczego tereny obecnej autonomii palestynskiej ktore byly przylaczone do Jordanii(Cis Jordania na mapce)zostaly oderwane od tego panstwa i od 1967 roku sa okupowane przez Izrael?Przyznalas przeciez ze te ziemie nie naleza do Izraela. Na koniec caly globus. www.wadsworth.com/religion_d/special_features/popups/maps/maps_f.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: 192.117.117.* 26.06.04, 20:52 macie dziwny sposob uzywania slow. slowo przyznanie to tak jakbym sie przynawala do jakiejs winy, a nie przyznaje sie do zadnej. stwierdzilam fakt, to wszystko. tu moze troche dokladniej, zebys zrozumial, jesli nie wiesz tego do dzisiaj. na mapie ponizej, widac dokladnie, jakie tereny nalezaly do israela w dniu ogloszenia niepodleglosci panstwa i jednoczesnie w dniu, kiedy arabowie ze wszystkich stron uderzyli na nawet nie jednodniowe panstwo, czyli wywolali pierwsza wojne: www.us-israel.org/jsource/History/invade48.html tu masz mape z roku 1949, po wygranej przez nas wojnie. wyraznie napisane jest under jordanian rule. jordania nigdy nie wlaczyla tych ziem do swojego panstwa. tak bylo do 1967. www.us-israel.org/jsource/History/49lines.html tutaj mapa naszych osiedli ktore stracilismy do jordani w wojnie o niepodleglosc: www.us-israel.org/jsource/History/jewishcommunitieslost.html israel przed 1967: www.us-israel.org/jsource/History/6daywar.html www.us-israel.org/jsource/Peace/borders.html (to ci dalam, zebys zrozumial, dlaczego musza byc zrobione korektury) tutaj jeszcze jedna mapa z granicami jordanskimi przed wojna 1967: www.us-israel.org/jsource/History/67jormap.html linie przerwania ognia po wojnie 1967: www.us-israel.org/jsource/History/67lines.html tu mapa po wojnie yom kippur, ktora rowniez rozpoczeli arabowie: www.us-israel.org/jsource/History/73warmap.html oprocz malej grupy ludzi, ktorzy twierdza, ze te ziemie naleza historycznie do israela, ale wsrod nich sa rowniez tacy ktorzy wiedza, ze beda musieli te ziemie opuscis, wszyscy w israelu wiedza, ze wszystko zostanie oddane, oprocz oczywiscie jerozolimy i korektur granicznych. jak widzisz, nigdy nie bylo panstwa palestynskiego, nigdy jerozolima nie byla stolica arabska, natomiast zawsze od wiekow najswietszym miejscem dla zydow. arabowie maja swoja mekke i medine. zostanie oddane, ale nie za nic. zadamy natychmiastowego przerwania terroru, zadamy uznanie panstwa israel. zadamy zaprzestania nagonki i propaganowania nienawisci do israela w krajach arabskich, w ich mediach, szkolach, przedszkolach, uniwersytetach. jak to zrobia, jak beda mieli dowodcow, na ktorych mozna polegac, wtedy mozna zaczac rozmawiac. zaczynali wojny, przegrywali, nie mysle, ze nalezy im sie za to nagroda w postaci bezwarunkowego zwrocenia im wszystkich terenow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: 192.117.117.* 26.06.04, 21:13 aaaa, jeszcze jedno. dyskusja czy rozmowa czy tez wymiana zdan wg ciebie polega na tym, ze ty zadajesz pytania i ja na nie odpowiadam, natomiast ty nie musisz odpowiadac na moje? to tak tylko, zebym znala twoje reguly dyskusji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: do Dany. IP: *.g.pppool.de 26.06.04, 23:35 Zamiescilas wiele mapek ale nie rozwialas mojej niewiedzy zawartej w pytaniu ktore jeszcze raz powtorze: Dlaczego tereny obecnej autonomii palestynskiej ktore byly przylaczone do Jordanii(Cis Jordania na mapce)zostaly oderwane od tego panstwa i od 1967 roku sa okupowane przez Izrael?(Przyznalas)Stwierdzilas fakt ze te ziemie nie naleza do Izraela. Tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: 192.117.117.* 26.06.04, 23:45 nie rozwialam twojej niewiedzy? a obejrzales mapki? bo tam wyraznie jest wszystko pokazane. nic nie zostalo oderwane od tego panstwa. jordania w 1967 uczestniczyla w wojnie przeciw israelowi. przegrala. te tereny jak i inne zostaly zdobyte przez israel. jordania ich nie chce dzisiaj, tylko ladnie zcedowala na rzecz przyszlego panstwa palestynskiego. nu, jak bedzie, to dostana spowrotem. oprocz jerozolimy. alles klar, teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: do Dany. IP: *.g.pppool.de 27.06.04, 00:31 Piszesz ze: nic nie zostalo oderwane od tego > panstwa. ------------ Ale przeciesz od Jordanii zostaly oderwane tereny ktore na mapie sprzed wojny 1967 nazywaja sie Cisjordania.Stwierdzilas fakt ze te tereny nie naleza do Izraela. -------------- jordania w 1967 uczestniczyla w wojnie przeciw israelowi. przegrala. > te tereny jak i inne zostaly zdobyte przez israel. ------------- Ja to rozumiem w ten sposob: Cisjordania jest zdobycza z wojny 1967 roku. ----------- jordania ich nie chce dzisiaj, tylko ladnie zcedowala na rzecz przyszlego panstwa palestynskiego. nu, jak bedzie, to dostana spowrotem. oprocz jerozolimy. alles klar, teraz? ------------ Jeszcze nie wszystko jasne. Jezeli na tych ziemiach ma powstac panstwo palestynskie to dlaczego Izrael masowo buduje na tych terenach, nie nalezacych do Izraela, nowe osiedla dla swoich obywateli? I jeszcze jedno.Piszesz: ----------- jak bedzie, to dostana spowrotem. oprocz jerozolimy. ------------ To znaczy, jezeli powstanie panstwo Palestyna to na tych terenach.A jezeli nie powstanie Palestyna to te tereny wroca do Jordanii? Na dzis wystarczy. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: 192.117.117.* 27.06.04, 00:41 sluchaj borek, ty masz naprawde swietny nik pasujacy do ciebie jak ulal. nie obejrzales map, i ciagle borujesz. masz tu jeszcze raz mapke co byla wyzej: www.us-israel.org/jsource/History/67jormap.html wyraznie widac, ze twoja cisjordania byla czescia jordani. to, ze powstac panstwo palestynskie, to historia ostatnich paru lat. my tam siedzimy od prawie 40 lat. nie tylko zbudowalismy tam domy, ale rowniez uprawialismy tam ziemie, ktora do nas stala tam odlogiem. i dopoki nie ma z nimi zadnego ukladu pokojowego i tereny nie zostaly im zwrocone, sa one pod nasza jurysdykcja i budujemy i rozwijamy to wg naszego widzimisie, ok? jak nie powstanie panstwo palestynskie, to zapytaj sie jordanii, czy oni chca te tereny spowrotem. jak chca to dostana, a jak nie, to zostanie u nas, ok? i wystarczy nie tylko na dzisiaj. albo nie chcesz zrozumiec i masz zamiar to walkowac jeszcze jeden dzien, zeby osiagnac tobie tylko znany cel, albo jestes glupek, wiec i tak nic nie zrozumiesz. dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.04, 07:53 Dana, minęło niewiele dni od 21 czerwca, kiedy to spróbowałem drogą szczerej wymiany poglądów pomóc ci uwolnić się od zawziętości, nietolerancji, zaślepienia. Wydawało mi się, że przy twojej inteligencji spróbujesz zrozumieć argumenty drugiej strony i odpowiesz rzeczowymi kontrargumentami. Nic z tego. Próbowałem do końca zrozumieć motywy twojego rozumowania. Jesteś zaangażowana w konflikt izraelsko-palestyński, twoi synowie biorą udział w działaniach przeciw cywilnej ludności palestyńskiej. Bezkrytycznie powtarzasz slogany oficjalnej propagandy, aby bronić się przed zwątpieniem w słuszność polityki rządu Szarona. Dana, Szaron prowokując konflikt na Wzgórzu Świątynnym wywołał wojnę, która doprowadziła do desperackiego ataku 11 września na WTC i dalej do amerykańskiego ataku na Afganistan, potem na Irak. Bez zakończenia okupacji ziem palestyńskich nie ma co marzyć o końcu konfliktu na Bliskim Wschodzie. Mam nadzieję, że dojdzie do chwili, kiedy Izrael będzie musiał poświęcić interesy żydowskich okupantów - także twoje - na rzecz zapewnienia pokoju na świecie. Bliski Wschód nie może być nieustannym zagrożeniem dla pokoju światowego. Dana, nie życzę ci, aby twoi synowie zginęli w niesprawiedliwej wojnie. Nie życzę ci nawet, aby palestyński granat potłukł garnki w twojej koszernej kuchni. Życzę Izraelowi, aby oddał rządy w ręce ludzi uczciwych, aby pojawił się nowy Nelson Mandela, który pogodzi oba narody. I to już wszystko. Jan Apfelbaum-Jabłoński Odpowiedz Link Zgłoś
buka7 Re: do ktm 27.06.04, 08:01 Tak na marginesie i gwoli scislosci: decyzja o ogloszeniu drugiej intifady zapadla na dzien przed wizyta Szarona na Wzgorzu Swiatynnym. Twoje widzenie rzeczywistosci ma bardziej charakter postulatywny niz faktograficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: 192.117.117.* 27.06.04, 10:42 szanowny ktm. ja powtarzam slogany oficjalnej propagandy? zamiescilam mapy, ktore mozesz wszedzie zobaczyc. decyzja o rozpoczeciu drugiej intifady zapadly juz w sierpniu (sami to powiedzieli) i tylko czekali na dogodny moment, ktory sharon im dal na srebrnym talerzu. gdyby sharon nie poszedl na har habait (gdzie wg wszelkich ukladow maja wstep wszyscy, rowniez i zydzi), to by mu sie nastepnego dnia nie spodobalo jak ja kicham i to bylby dostateczny powod dla rozpoczecia intifady. jestes fantastycznie zaslepiony. jasne, ze my jestesmy winni atakowi 11/9. my to juz dawno wiemy, ze zydzi sa winni wszelkiemu zlu na tym swiecie. so be it. to ze ja okupantka i agresorka i stara sjonistyczna kurwa, to ja tez juz dawno zostalam poinformowana o tym na forum, wiec nic nowego do dyskusji nie wniosles. w wojsku israelskim sluzy moj syn i moja corka. mam jednego syna i 2 corki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: do Dany. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.04, 13:26 Dana, nie jesteś sjonistyczna kułwa, ale głupia to jesteś potężnie. Przecież gdybym korespondował z jakąś Palestynką, to bym jej tłumaczył, aby była miła dla Żydów, a tobie usiłowałem wytłumaczyć, że twój antypalestyński amok... Ech, szkoda słów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do Dany. IP: 192.117.117.* 28.06.04, 00:31 szanowny ktm. mysle, ze jestes strasznie zadufany w sobie. czerpiesz wiadomosci tylko z gazet. ja mieszkam w israelu od 30 lat. i ty chcesz mi cos wytlumaczyc, nie przyjmujac nic z tego, co ci napisalam. to zadufanie i arogancja czlowieka, ktory nie znajac zupelnie raliow wie lepiej i chce pouczac. naprawde szkoda slow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: do Dany. IP: *.g.pppool.de 27.06.04, 11:46 > wyraznie widac, ze twoja cisjordania byla czescia jordani. Zgadza sie.Byla czescia Jordanii i od 40 lat jest okupowana przez Izrael.Na tej mapce lepiej to widac. www.lsg.musin.de/Geschichte/gesch_Karten/grenzentwicklung-israel.gif >my tam siedzimy od prawie 40 lat. Miejscowa ludnosc mieszka na tych ziemiach od wielu setek lat > nie tylko zbudowalismy tam domy, ale rowniez > uprawialismy tam ziemie, ktora do nas stala tam odlogiem. Na terenach ktore nie naleza do Izraela i sa przez to panstwo od 40 lat okupowane.Wasze buldozery zniszczyly tam dziesiatki palestynskich wsi pod budowe nielegalnych osiedli. > dopoki nie ma z nimi zadnego ukladu pokojowego i tereny nie zostaly im zwrocone, sa one pod nasza jurysdykcja i budujemy i rozwijamy to wg naszego widzimisie, ok? Wedlug naszego widzimisie :-( Patrz wyzej. > jak nie powstanie panstwo palestynskie, to zapytaj sie jordanii, czy oni chca > te tereny spowrotem. jak chca to dostana, a jak nie, to zostanie u nas, ok? Z Jordania nie rozmawialem ale jestem pewien ze czy Jordania chce czy nie chce to te ziemie zostana jako czesc Izraela.40 letnia okupacja stwarza do tego niezaprzeczalne prawa. Dana, rozmowa z Toba wyglada mniej wiecej tak jak w tym dowcipie: Pyta juhas bacy: Baco, jak to jest, że Ziemia się kręci? Baca: Widzis Jądruś, Ziemia, jest to taka kula okrągła, no i się krynci. Juhas: Baco, ja wiem, że Ziemia jest to taka kula okrągła, ale dlaczego ona się kręci? Baca: Widzis Jądruś, Ziemia jest to taka kula okągła, no i ma w środku taką ośkę, no i na tej ośce się krynci. Juhas: Baco, ja wiem, że Ziemia, to jest taka kula okrągła, ma w środku ośkę, no i na tej ośce się kręci, ale jak to jest, że ona się kręci? Baca: Widzis Jądruś, Ziemia, jest to taka kula okrągła, ma w środku ośkę, a na końcach tej ośki są takie cypecki, no i w tych cypeckach ona się krynci. Juhas: Baco, ja wiem, że Ziemia, to jest taka kula okrągła, ma w środku ośkę, a na tej ośce cypecki, ale jak to jest, że ona się kręci? Baca: Jądruś, cosik mi sie widzi, ze ty chces w morde dostoć... I na zakonczenie, obrazek. cagle.slate.msn.com/working/020313/hajjij.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: he,he. IP: *.g.pppool.de 27.06.04, 18:16 Jeszcze jedna mapka. images.derstandard.at/20040326/graf_1967.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: he,he. IP: 192.117.117.* 28.06.04, 00:27 nu, przeciez poslalam ci to samo tylko w innych kolorach. to o co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: he,he. IP: 192.117.117.* 28.06.04, 00:28 drogi ktosiu, mozesz mi wyjasnic, co tu jest smiesznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: he,he. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.04, 07:58 Śmieszny jest twój zupełny brak poczucia humoru. Na cierpliwą, szczegółową argumentację Borka i moje delikatne, dobroduszne podszczypywanie reagujesz z furią zgwałconej matrony. Spojrzyj na siebie z dystansu, to dobrze robi. Wrzaskiem i agresją niczego nie udowodnisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: he,he. IP: *.bb.netvision.net.il 28.06.04, 08:55 alez alez, ktm, jaka furia i jaka matrona. i przestan mnie traktowac twoja dobrodusznoscia, ja juz duza dziewczynka i mnie twoja dobrodusznosc nie jest potrzebna. a co do szczegolwej argumentacji borka to gdzie ona? bo ona tylko zadawal pytania i nawet nie raczyl komentowac odpowiedzi. a po dlugiej wymianie linow do map okazalo sie, ze oczywiscie ma juz dawno sprecyzowana teorie co do tego, co bedzie. jak i ty rowniez. na moje argumenty umiales tylko powtarzac slogany jakie podaja zrodla arabskie. tymczasem jeszcze nie wrzeszczalam. mozesz byc pewien, ze jak wrzasne naprawde, to ty to uslyszysz. zaden z was nie mial zadnego rzeczowego argumentu. zaden z was nie umial odpowiedziec na zadne moje pytanie. jak zwykle tu na forum od zaslepionych, przepelnionych propaganda antyisraelska. milego dnia obu panom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszystkojednokto Re: he,he. IP: *.chello.pl 28.06.04, 08:10 nie smieszy cie ten baca i jego oska ze scypeckami? Nu,Dana wyluzuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: he,he. IP: *.bb.netvision.net.il 28.06.04, 08:56 myslalam, ze odnosisz sie do tej karykatury w gazecie arabskiej. a ten baca to tak sobie. slyszalam juz lepsze dowcipy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszystkojednokto Re: he,he. IP: *.chello.pl 28.06.04, 09:45 kawal jest przedni i pasujący do naszych czestyh rozmów na tym forum Poza tym moim nieszczęściem jest zbyt plastyczna wyobrażnia i czytając coś takiego zaraz widze ciebie w kapelusiku z muszelkami i góralskich portkach jak się opędzasz przed Jaśkiem-Borkiem No pośmiej się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: he,he. IP: *.bb.netvision.net.il 28.06.04, 10:12 teraz sie posmialam, szczegolnie z tych portek. nie mam po prostu juz cierpliwosci do tych idiotycznych "nie wiem i nie rozumiem". ja wiem zawsze, jak sie takie "dyskusje" koncza. wczoraj mialam pare turystow z polski. po kolacji jakies 2 godziny jezdzilam z nimi po jerozolimie i pokazywalam miedzy innymi dzielnice zydowskie graniczace z arabskimi. o 12 w nocy jeszcze byly sklepy arabskie otwarte i zydzi robili zakupy. dzielnice zydowskie oddzielone sa od arabskich dokladnie szerokoscia ulicy: jeden chodnik w dzielnicy arabskiej a drugi chodnik w zydowskiej. oni sie zastanawiali, w ktorym miejscu ktos chce cos rozdzielic. my to sie nawet nie zastanawiamy i mam tu na mysli arabow i zydow. my wiemy, ze to absolutnie niemozliwe. ten borek i ktm wyrywaja sobie wlosy z glowy z rozpaczy nad biednym arabem, ktorego mur oddzielil od pracy w ramalli. a my dzielac jerozolime pozbawimy pracy i mozliwosci utrzymania sie wszystkich arabow jerozolimskich. nie mowie juz o tym, ze oni wogole nie chca byc po stronie autonomii. strasznie lubie takich medrcow, ktorzy nic nie widzac, nie majac pojecia jak wyglada zycie codzienne w israelu, daja mi "rady", co mamy robic. co zrobiles ze spadkobierca, ze ci nie kradnie computera???? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: nu, nu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.04, 10:54 Do programu turystycznego firmy "Dana Travel" należy koniecznie wprowadzić rzucanie palestyńskim dzieciom cukierków firmy E.Wedel lub Goplana z rejestracją tegoż na foto lub video. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: nu, nu IP: *.bb.netvision.net.il 28.06.04, 11:54 na nic wiecej cie nie stac, jak na ten idiotyczny komentarz. jak to sie mowi, nie wszystkim dano, tobie nie dano. mozna sie tylko litowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: nu, nu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.04, 14:19 Widziałem w TV, jak polscy żołnierze rozdają cukierki irackim dzieciom i wszystko się we mnie zagotowało. Dokładnie takie same obrazki pokazywali hitlerowcy w latach wojny. Dana, wciąż piszesz o tym, jacy ci Izraelczycy dobrzy dla palestyńskiej biedoty. A może tej biedocie nie smakują ochłapy z waszego stołu? W czasie okupacji wielu robiło świetne interesy z Niemcami, jadało bułeczki i kiełbaski. Ja jadłem pokrzywy i zmarznięte ziemniaki, ale za to mogę dziś bez wstydu spojrzeć w lustro. Urodziłaś się po wojnie, nie przeżywałaś strachu i upokorzenia. Może Palestyńczycy nie mogą znieść upokorzeń? Nie sprowadzaj wszystkiego do spraw materialnych. Sto razy pisałem, że nie akceptuję Islamu, ale to nie powód, abym pogardzał wyznawcami tej religii. To też ludzie, chociaż INNI. Nie widzą wyjścia, popełniają szaleństwa, które nie mieszczą się w naszym rozumowaniu. Ale właśnie dlatego trzeba starać się ich zrozumieć, a nie odnosić się z wyniosłością. Gwałtem możesz ich sterroryzować, ale nie zmienisz ich uczuć i desperacja skłoni ich do jeszcze większego oporu. Dana, nie mogę akceptować tonu wyniosłości, z jaką piszesz o Arabach. I nie uważaj ludzi, którzy mają inne zdanie, za przygłupów. Trzeba znaleźć wyjście z błędnego koła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: nu, nu IP: *.bb.netvision.net.il 28.06.04, 14:44 "radze ci sie zapytac, jak sie czuja arabowie, zyjac pod nasza okupacja. bo powiem ci w tajemnicy, ze na wiadomosc, ze zostana zwroceni generalissimo, w panice i ogromnym pospiechu masa arabow przeprowadzila sie na tereny, ktore zostaja pod wladza israelska." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=13528891&a=13610440 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: nu, nu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.04, 17:28 Dana, konsekwencja i zaciekłość, z jaką bronisz swoich poglądów, wzbudza mój szacunek i sympatię. Tym bardziej staram się ciebie na wszystkie - nie zawsze mądre - sposoby przekonać, że nie masz racji. Czy naprawdę marzysz o tym, żeby do końca życia siedzieć jak małpa w klatce w otoczonym drutem kolczastym osiedlu, mając wokół Palestyńczyków mieszkających na rozkawałkowanym terytorium, po którym nie mogą się nawet swobodnie poruszać? Czy chcesz dalej drżeć, aby któregoś dnia nie przywieźli ci poszarpanych ciał twoich dzieci? Nie rozumiem twojego zadowolenia ze status quo. Ja szukałbym rozpaczliwie wyjścia, nawet gdybym musiał za to zapłacić wysoką cenę. W czasie okupacji niektórzy Polacy jeździli dobrowolnie na roboty do Niemiec, licząc na lepszą płacę, lepsze kartki żywnościowe. Trudno ich uznać za patriotów - sprzedawali się za miskę soczewicy. Czy sądzisz, że Arabowie dadzą się kupić obietnicą dobrobytu? Wiele rodzin palestyńskich pogrążonych jest w żałobie po najbliższych. Czy sądzisz, że dla paru szekli zapomną o zemście? Nie mam gotowych recept na wyjście z tego nieszczęścia. Ale wiem, że coś trzeba zrobić, i to szybko. Martwi mnie, że odrzucasz wypowiedź Uri Avnery. Wydaje mi się uczciwa, rzetelna, a że wymaga wyrzeczeń z obu stron konfliktu - chyba jednak warto. Pozdrawiam cię serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: nu, nu IP: 192.115.56.* 28.06.04, 21:50 "Czy sądzisz, że Arabowie dadzą się kupić obietnicą dobrobytu? Wiele rodzin palestyńskich pogrążonych jest w żałobie po najbliższych. Czy sądzisz, że dla paru szekli zapomną o zemście?" nie wiem, czy dadza sie okupic, ale wiem, ze glosno i przed kamerami calego swiata oglaszali, jak dumni sa ze swoich b ohaterskich synow, ktorzy popelnili zamach samobojczy, jak to wszem oglaszali, ze maja jeszcze paru synow gotowych na ta bohaterska smierc i ladnie kasowali za kazdego gieroja 25 tysiecy dolarow. mozliwe, ze pieniadze arafatowsko-saddamowskie maja inny zapach niz pieniadze israelskie. jesli nie masz sam gotowych recept na zakonczenie konfliktu, to moze przestan byc taki pewny, ze wszystko co ty piszesz to fakty, a wszystko co ja pisze to zacieklosc? jak nie masz gotowych recept na zakonczenie konfliktu, to moze na chwilke, jedna mala chwilke wezmiesz pod uwage, ze moze gdzies tam ja mam racje? przynajmniej czesciowa? czy ty nie widzisz, ze polityka takich uri avineri doprowadzila do eskalacji terroru? czy ty na tyle nie znasz mentalnosci arabskiej, ze nie wiesz nawet, ze kazde ustepstwo w ich oczach to slabosc? a jak juz tak martwisz sie o zalobe arabow palestynskich, to mozesz np sobie wyobrazic, co znaczy dzisiaj dla osadnikow opuscic ich domy i ziemie, dla ktorych ich synowi zgineli? ty naprawde nie widzisz jaka mentalnosc maja ludzie, ktorzy nie maja najmniejszego szacunku ani dla zycia ani dla smierci? to nie jest zacieklosc, z jaka bronie swoich pogladow. to jest absolutne przekonanie, ze przynajmniej jak dlugo nie ma nikogo innego na miejscu arafata, to nie ma z kim gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: nu, nu IP: *.g.pppool.de 28.06.04, 22:43 czy ty nie widzisz, ze polityka takich uri > avineri doprowadzila do eskalacji terroru? Dana cos Ci sie poplatalo.Uri Avineri krztaltuje polityke Izraela? To co, Sharon wzial sie za dziennikarstwo? co znaczy dzisiaj dla osadnikow opuscic ich domy i ziemie, dla > ktorych ich synowi zgineli? Znow odwracasz kota ogonem.Osadnicy izraelscy nie opuszczaja zadnych domow. Wrecz przeciwnie.Izrael kradnie ziemie palestynczykow i nielegalnie buduje nowe osiedla.Po bajce "Road Map" leci w mediach nastepna pod tytulem "Opuszczamy Strefe Gazy" >przynajmniej jak dlugo nie ma nikogo innego na miejscu arafata, to nie ma z kim gadac. Mam pomysl.Niech Izrael jako panstwo demokratyczne wybierze w wolnych, demokratycznych wyborach nowego prezydenta Palestynczykom. Kandydatow mozna dobierac na podstawie kryterium "Widzimisie" Oj Dana, Dana. Powiem Ci na zakonczenie co powiedzial kiedys madry Zyd, rabin a moze nawet cadyk: Jak sie ma urodzic glupi Zyd to lepiej zeby sie urodzila koza. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: nu, nu IP: 192.115.56.* 28.06.04, 23:18 co do poziomu glupoty to naprawde nie moge z toba konkurowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbalansowany Re: nu, nu IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 29.06.04, 04:38 Przez dwa lata madrzy ludzie usiluja ci wytlumaczyc ze 2 + 2 = 4 a ty Danale swoje; - rece opadaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm uś, uś IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.04, 09:31 Uś, Dana, pogratulować sukcesu! Nareszcie udało ci się wyprowadzić z równowagi anielsko cierpliwego Borka! Zadziwia mnie twoja odporność na logiczne argumenty. Czy naprawdę sądzisz, że jeśli będziesz w kółko powtarzać: Tojemoje, tojemoje, tojemoje, tojemoje, tojemoje, tojemoje, tojemoje, - to ziemie zabrane Palestyńczykom staną się choć trochę bardziej izraelskie? Taka duża dziewczynka, a jak się jej sprzeciwić, to zaraz tupie i rzuca zabawkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: uś, uś IP: *.broadband.actcom.net.il 29.06.04, 11:48 alez alez, gdzie to ja powtarzam tojemoje, tojemoje? zupelnie na odwrot. wyraznie pisze, ze te tereny zostana zwrocone w odpowiednim czasie i po podpisaniu odpowiednich ukladow. napisalam gdzies, ze nigdy nie oddamy? a moze borek traci cierpliwosc, bo nie ma zadnego kontra na moje argumenty? bo tymczasem tylko oskarza i zada. nie odpowiada na nic, co ja pisze. nu, moge zrozumiec, ze ja nie ma sie kontra, to sie czlowiek denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Pogląd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.04, 12:32 Dana, Dana, pieseczku, koteczku, jeśli któś ma pogląd, to znaczy, że un ma swój pogląd, i że usiłuje ciebie przekonać do tego swojego poglądu, że usiłuje trafić tym swoim poglądem do twojego rozumku, tylko że rozumek nieduży, to i trudno do niego trafić, ale to wcale nie znaczy, że un kogoś oskarża, bo un ani towariszcz prokuror, ani Herr Staatsanwalt, ani nawet Public Prosecutor, tylko że un ma swój całkiem własny pogląd, i nie musisz zaraz robić giewałt, bo nie ma o co, i nikt nie dybie na twoją cnotę ideową. A o tym wycofaniu się z Palestyny to możesz swojej cioci opowiadać, bo nikt inny w to nie uwierzy. Ale miło się z tobą koresponduje, bo i samemu się obśmiać można, i rodzinę zabawić. Wszystkiego miłego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Pogląd IP: *.broadband.actcom.net.il 29.06.04, 12:35 nie myslisz, ze bedzie ci bardziej wesolo smiac sie z kims, co ma wiecej rozumku? wszystkiego milego tobie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Ariel do prania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.04, 15:04 Ależ Dana, mój rozumek jest nie tak znów duży, conieco sklerotyczny i mocno już sfatygowany. Próbowałem sobie urządzić pranie móżdżku w proszku Ariel (polecam, reklamują jako bardzo skuteczny i niedrogi!) ale strasznie się w praniu skurczył. Nie powinnaś mieć żadnych, ale to żadnych kompleksów! Kłopot z tym rozumkiem. Może by go tak wyprasować? I co zrobić z resztką tego Ariela? Wyrzucić szkoda, a używać niebezpiecznie. Chyba zaryzykuję, wypiorę gacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Ariel do prania IP: *.broadband.actcom.net.il 29.06.04, 18:55 ja i kompleksy? rzeczywiscie musial ci sie rozum skurczyc. uzywaj lepiej persil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ariel do prania IP: *.twcny.rr.com 29.06.04, 20:10 ktm uzywaj lepiej proszku ARIEL,on jak dawniejszy proszek E, pierze wszystko szybko i skutecznie az do kosci. w ten sposob cialko zawsze swieze i nie trzeba poprawiac prania.jak widac osczedza to czas i poniekad pieniadze ,bo proszek jest przedniej jakosci. Milego prania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Ariel do prania IP: *.broadband.actcom.net.il 29.06.04, 20:57 o prosze ktm, tu masz mozdzek w sam raz dla twoich dyskusji, rzadko sie wtraca, ale za to dokladnie uderza w pointe, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łaciata zebra Re: na dane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 22:39 brykam sobie ,aż tu nagle fan klub że hohoho - brawo danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: na dane IP: *.broadband.actcom.net.il 29.06.04, 22:48 nu, nigdy nie twierdzilam, ze jestem skromna..... :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=4283879&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktm Re: Ariel do prania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.04, 09:21 Rachelko, Ariel jest zupełnie do niczego! Nie zmywa krwi z rąk! Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Przebiega calkiem jak u Haydna 29.06.04, 23:16 W kwartetach Op. 33 Nr. 2 lub Op. 50 Nr. 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Przebiega calkiem jak u Haydna IP: *.broadband.actcom.net.il 29.06.04, 23:19 musze posluchac, ale juz z gory wiem, ze masz racje... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Przebiega calkiem jak u Haydna IP: *.twcny.rr.com 30.06.04, 00:19 bigobserver napisał: > > W kwartetach Op. 33 Nr. 2 lub Op. 50 Nr. 3. mnie to bardziej przypomina "marsz ogrzebowy" Chopina w dramacie i ponurosci niektorych wypowiedzi oraz innych dramatow tutaj poruszanych,Haydn jest za bardzo pogodny jak na ten watek, a przynajmniej jego koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 To fakt - Haydn jest raczej monumentalny, niż IP: 195.150.115.* 30.06.04, 00:47 ponury. Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: To fakt - Haydn jest raczej monumentalny, niż 30.06.04, 12:46 Gość portalu: Wqrwiony2 napisał(a): > ponury. Nie chodzi mi o nastroj lecz o zart zawarty w kompozycji. Posluchaj jak sie one koncza. Odpowiedz Link Zgłoś