Dodaj do ulubionych

Apel nieudacznika

27.03.13, 19:38
do swojego narodu dzisiaj wieczorem. Francja liczy 3,2 mln bezrobotnych i codziennie przybywa 80 tysiecy.

Pierwsza reakcja emigranta polskiego szanujacego demokracje na te porazke prezydenta jest: "widzialy galy co braly". Porazka Hollande'a byla zapowiedziana. I ludzie glosowali na "gruszki na wierzbie", ktore obiecywal bo chcial sie za wszelka cene sie zalapac na prezydenta. Nawet za cene oklamywania ludzi. Kryzys ekonomiczny ma charakter strukturalny i by z niego wyjsc trzeba drastycznych srodkow.

Wielu kolegow mi mowi, ze krytykuje ale ze to latwo krytykowac. Moze faktycznie latwiej doswiadczonemu w porazkach Polakow widziec, kiedy jakas polityka prowadzi do nikad.

Co trzeba by zrobic? Nie ma juz teraz innego wyjscia niz drastyczna redukcja wydatkow panstwa. Za nia musi przyjsc odzyskanie zaufania ludzie do przedsiebrania: do tworzenia firm, do ulg podatkowach, dla mlodych przedsiebiorcow. Takze edukacja jest skostniala. Wczoraj slyszalem tutejszego "self made mana" Niela, ze otwiera szkole dla zdolnych dzieci, ktore jakos wylecialy z systemu szkolnego. I ze bedzie je zatrudnial w jego przedsiebiorstwach. W koncu trzeba nauczyc ludzi patrzec w przyszlosc bo jedna ekonomia ginie a inna sie rodzi. Beda nowe pomysly, nowe firmy, nowe powody do dumy jesli sie za to porzadnie wezmie.

Czy pan Hollande jest zdolny by ten program wprowadzic: NIE!

A szkoda.

PF
Obserwuj wątek
    • herr7 z pustego i Salomon... 27.03.13, 20:32
      Załóżmy, że wybory wygrywa Sarkozy. Czy sytuacja gospodarcza byłaby lepsza? W końcu przegrał wybory nie dlatego, że gospodarka Francji była w rozkwicie.

A teraz jakie są przyczyny. Słyszałem opinię, że klasa średnia będzie zanikać, również na Zachodzie. Zostaną nieliczni bogaci i ludzie biedni oraz bardzo biedni. Czy ktoś potrafi powstrzymać ten trend? Z pewnością nie Sarkozy, a Hollande - ten jest za słaby. To jest po części kryzys systemowy. W Polsce mamy podobną sytuację, z tym, że nigdy nie mieliśmy powszechnego dobrobytu. Są też i różnice. W Polsce wg. prognoz ludzie będą umierać z głodu, braku lekarstw i pomocy medycznej. Mimo wszystko we Francji będzie się powodzić ludziom dużo lepiej.
      • polski_francuz Mein Herr 27.03.13, 20:40
        w kraju, ktory Cie do nicka zainspirowal nauczylem sie perfekcjonizmu tzn tego, ze zawsze trzeba sie starac o to aby bylo lepiej.

Nie wchodze w ogolne rozwazania, ze Zachod ginie, ze klasa srednia zanika, ze Chiny pra do przodu, ze demokracja nie jest dobra. Zawsze, w danej sytuacji sa jakies opcje do wyboru. I o ten wybor mi chodzi.

Wybierzesz dobrze, ludzie to uszanuja, wybierzesz zle - Twoja reputacja na tym ucierpi.

I z takiego, bardzo inzynierskiego i bardzo osobistego punktu widzenie oceniam Francje i jej prezydenta.

PF
        • herr7 mój Francuzie.. 28.03.13, 07:42
          Zanik klasy średniej będący wynikiem ubożenia społeczeństwa jest akurat sednem problemu. Dopóki ten trend się nie odwróci dopóty wszelkie działania jakie czynią rządy są jedynie działaniami pozornymi. Podam przykład. Po wojnie rozwój gospodarczy spowodował pojawienie się dobrobytu, który stał się powszechny. Wraz ze wzrostem dobrobytu rosła konsumpcja, która z kolei dalej napędzała wzrost gospodarczy. Problem w tym, że proces ten w ostatnich 20 latach został zakłócony poprzez eksport miejsc pracy do Azji i Europejczykom przyszło konkurować o miejsca pracy z Azjatami, konkurencję którą musieli przegrać.

W Polsce po 89 r rozwój gospodarczy oparto o tanią siłę roboczą. Efekt tego jest taki, że utraciliśmy najbardziej dynamiczną część siły roboczej na rzecz Zachodu, co doprowadzi w niedalekiej przyszłości do załamania systemu ubezpieczeń społecznych oraz pociągnie za sobą bankructwo państwa.
          • polski_francuz Zjawisko 28.03.13, 08:06
            zanikania klasy sredniej dotyczy wszystkich spoleczenstw Zachodu. Tym niemniej niektorym krajom zachodnim wiedzie sie lepiej a innym gorzej. O tych roznicach pisze.

Globalizacja, ktore jest jedna i chyba glowna przyczyna tego zanikania jest bezpowrotna. Chiny wypuszczaja ponad 200 tys inzynierow rocznie i sa oni kreatywni. Mysl techniczna, a nie tylko produkcja, sie przesuna na Wschod, daleko na Wschod.

Polska ma lepsze sytuacje spoleczna bo ludziom dzieje sie ciagle lepiej niz im dzieciom. Gorzej jest z tymi spoleczenstwami, jak francuskie wlasnie, ktorym dzieje sie coraz gorzej.

W koncu emigracja z Polski tak dlugo bedzie trwala jak dlugo mamy jeszcze slabe elity i lepszy rynek pracy gdzie indziej. Kiedys sie zmniejszy. Podobnie jak niegdys emigracja z Irlandii czy z Wloch.

PF
            • herr7 Re: Zjawisko 28.03.13, 08:46
              W przypadku Francji poziom zabezpieczeń społecznych był tak wysoki, że jest to upadek z bardzo wysoka. Czy zmiany dokonywane w duchu globalizmu zmienią coś na lepsze, w to wątpię. Francuzi mają swoje tradycje rewolucyjne i tak łatwo się nie godzą na strzyżenie. Polacy są narodem potulnym przez co daliśmy się ostrzyć do gołej skóry. Piszesz nieprawdę, że polskie społeczeństwo żyje obecnie lepiej niż przed 89 r. 20% żyje niewątpliwie lepiej, chociaż za komuny źle im się też nie działo - mam tu na myśli lekarzy, prawników, wyższą biurokrację.
              Cała reszta na transformacji straciła, gdyż materialnie nie stoją lepiej, a utracili bezpieczeństwo socjalne. Obecne pokolenie jest przekonane, że ich dzieciom będzie trudniej. A to pokazuje jaki jest trend.
              • polski_francuz Nie zyje w Polsce 28.03.13, 10:15
                a moi polscy rozmowcy nie podzielaja Twego pesymizmu. Co do komuny to przezylem pod nia 29 lat i kitu mi nikt nie bedzie wciskal. Nie zapomnialem ani kolejek, ani kartek na mieso ani zimnych kaloryferow.

Szukaj mlodszych na takie opowiadania.

PF
                • pimpus18 Re: Nie zyje w Polsce 28.03.13, 13:23
                  A ja od lat śpię cały czas przy wszystkich otwartych oknach.

Kaloryferów w ogóle nie włanczam - bo niby po co?

A Panu na Rivierze to zimno?
              • pimpus18 Re: Zjawisko 28.03.13, 13:30
                No, za komuny to solidaruchy strajkowały non stop (pod przywodzem Wałęsy)!

Jedną babę z suwnicy wywalili za zbity pysk, to całe kierownictwo musiały komuchy zmienić.

Dzisiaj już nikt nie wie, o co chodzi!

• pimpus18 Re: Zjawisko 28.03.13, 13:19
              chiński model to eksport! Oni sami nigdy tego ich postępu nie skonsumują.
              Można by ich upupić podatkiem konsumpcyjny, ale na to skolei są tutajsi mędrcy jakby za mało kreatywni.

Dzieciom dzieje się w Pomrocznej gorzej niż ich dzieciom?
              Jak to należy rozumieć, bo nie chcę być złośliwy.

Najbogatsi w Pomrocznej jednak nad Wisłą zostają - tylko pieniądze wysyłają za granicę.

Bierezowski też chciał wrócić. Nigdzie nie miał takiego powodzenia w interesach jak w Rosji.

Ale jakby nie zdążył.

Byłby z tym kłopot.

I raczej nie w Rosji.
          • pimpus18 Re: mój Francuzie.. 28.03.13, 13:44
            Dzisiaj ludzie właściwie już wszystko mają.

Co mają eksportować teraz coś do Chin?

Azjatom potrzebna jest konkurencja na równych warunkach, której teraz nie ma!

I to jest rozwiązanie tego problemu.
      • mara571 Re: z pustego i Salomon... 27.03.13, 21:04
        Sarkozy probowal pogodzic wode z ogniem. A sami Francuzi protestowali.
        Placa minimalna 1000 euro, jakies jobs w panstwowych firmach dla mlodych. Nic z tych przedsiewziec nie moglo podniesc konkurencyjnosci gospodarki.
        Schöder musial sie z podobnym problemem zmierzyc wczesniej i co nieco osiagnal.
        Za cene obnizenia plac i poziomu zycia wielu Niemcow. I wlasnego fotela kanclerskiego.
        Zanikanie klasy sredniej jest prosta konsekwencja globalizacji i neoliberalizmu.
        Koniec tego procesu bedzie znowu krwawy.
        • polski_francuz Agenda 2010 27.03.13, 21:10
          pisalem o niej w pierwszej wersji wprowadzajacego do watku wpisu. Machnalem reka bo to zbyt banalne i to co z agendy pozostalo to "jaki taki" sukces ekonomiczny Niemcow i "krzyz na droge" dla SPD.

Zaloze sie, ze pan Hollande widzi tylko to drugie.

A szkoda.

PF
        • kylax1 Nie będzie żadnego końca globalizacji. 27.03.13, 23:28
          Wraz z rozwojem technologii, komunikacji, globalnych podróży, przepływu ludzi, usług, towarów, kapitału, kultury, technologii, nauki itd. globalizacja będzie przyspieszać.

Musiałbyś wrócić do podróży konnych i używania znaków dymnych, żeby zatrzymać globalizację.
          • mara571 Nie będzie żadnego końca globalizacji.Naprawde? 29.03.13, 12:25
            Wiara, ze ludzkosc zawsze cywilizacyjnie porusza sie do przodu jest dosc naiwna i wynika z braku znajomosci historii powszechnej. Chocby tylko europejskiej i postudiowac historie np. upadku Cesarstwa Rzymskiego.
            Pierwsza proba globalizacji zakonczyla sie pierwsza wojna swiatowa, ktora przerwano na kilka lat do momentu rozpoczecia drugiej.
            Na jej koniec ludzkosc miala mozliwosc poznac sile razenia bomby atomowej. W 1945 mialo ja tylko jedno panstwo, dzisiaj jest ich wiecej
            Radze sledzic doniesienia z Polwyspu Koreanskego.
            • eva15 Re: Nie będzie żadnego końca globalizacji.Naprawd 29.03.13, 12:53
              Ci'o, ty też uwierzyłaś, że Korea Płn. ma potencjał do zaatakowania USA?
              • mara571 wolne zarty 29.03.13, 13:31
                ale jak ten kretyn cos odpali, to moze wystapic efekt reakcji lancuchowej. Miejmy nadzieje, ze nie w sensie tej prawdziwej.
                • eva15 Re: wolne zarty 29.03.13, 13:47
                  Eeee tam, raczej nie odpali. Robienie wrzawy wokół Korei Płn. jest raczej wygodną zasłoną dymną uzasadniającą zmasownie US- wojsk i okrętów w pobliżu Chin. Co poniektóre think -tanki już rozpatrują scenariusze blokady morskiej Chin.
                  Scenariusz z Japonią przed II WS jest jednak trudny do powtórzenia, bo Japonia jest wyspą (wyspami) a Chiny mają kontynentalne połączenie z bogatą w złoża Azją, no i zwłaszcza z Rosją. Chiny długo nie chciały się zgodzić na rosyjskie warunki dostaw, a teraz jakoś dziwnym trafem Rosja i Chiny doszły w tej sprawie ostatnio do porozumienia.
              • mara571 jestes jeszcze na forum? 29.03.13, 13:43
                czytalam wlasnie o naszy ulubiencu:
                www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2013/03/51249/
                • eva15 Re: jestes jeszcze na forum? 29.03.13, 13:53
                  Nooo, pięknie... Jeszcze raz potwierdza się to , co piszę:
                  Zieloni zostali przechwyceni, przejęci przez USA i od dawna pięknie służą ich interesom (koncernom, bankom etc.). Nawet wojny ten niegdyś pokojowy ruch popiera z zacięciem.
                • eva15 Re: jestes jeszcze na forum? 29.03.13, 13:55
                  Swoją drogą brakuje ci formatu, by przeprosić za wyzywanie mnie od kłamczuch w sprawie Luxemburga i by wycofać się z tych bzdurnych 30% udziału przemysłu w PKB tego kraju.
    • igor_uk Tytul watku dobry. 27.03.13, 20:47
      Sugerowal,ze nieudacznik ,lepiej znany ,jako franca ,wystapil z apelem. Ale .......szkoda bylo otwierac .
      • polski_francuz Drogi 27.03.13, 21:13
        forumowy towarzyszu. Dobre zwyczaje tego polskiego forum wymagaja by sie wpisywac na temat i bez osobistych komentarzy.

Albo sie tego naucz sie tego albo sie nie wpisuj.

PF
        • wojna71 Re: Drogi 30.03.13, 18:38
          Za to ty marszancie zawsze piszesz na temat.
    • br0fl0vski Re: Apel nieudacznika 27.03.13, 21:55
      franky, moja rada po znajomosci. sprawdz co kazdy polityk przy korycie zrobil a nie co obiecywal ze zrobi. wtedy zobaczysz ze zmiany te nigdy by nie przeszly gdyby chamy wiedzialy jak im srube przykreca. i tak to juz jest co pare lat teatr zwany wyborami zeby rozladowac chamskie emocje , cos obiecac a robic swoje. "zmiana" jest konieczny zeby chamy nie wyszly na ulice i zeby krew rynsztokami nie plynela. zamiast tego maja chamy rality show w tv
      • kaszebe12 Re: Apel nieudacznika 27.03.13, 22:36
        -No wlasnie ...-taki duzy , dorosly chlopak , a jeszcze nie moze zrozumiec , w jakim swiecie zyje.-Co najgorsze , toto glosuje i jest z tego dumnym.- Trzeba miec naprawde ostro przemyte miedzyusznie , skoro oczywiste ,codzienne fakty do niego nie docieraja.
        • polski_francuz Z czego Ty 27.03.13, 22:46
          "toto glosuje i jest z tego dumnym"

jestes dumny? Co Ty osiagneles, zebys smial mowic do innych takim tonem? Wiele Twoich wpisow jako rijselman swiadczyly o Twoich porazkach.

Te filozofie chesz tu propagowac? Filozofie porazki?

2. ws i jej miliony ofiar byly rezultatem ostatniej proby realizacji politycznej filozofii porazki.

Radze sie postarac o sukces. Nawet maly, nawet nieznaczacy a zobaczysz, ze caly swiat zobaczysz zupelnie innymi oczyma.

I jeszcze przypomnienie, jesli bedziesz kontynuowal bezczelne "toto" to nie bede mial litosci i Twoja slabosc innym pokaze.

PF
          • kaszebe12 Re: Z czego Ty 28.03.13, 07:36
            Nie denerwuj sie tak , franky , to niedobrze wplywa na twoje zdrowie..."toto" brzmi bardzo milo po francusku , nie wiedziales o tym ?
            -Przez ile lat mozna tobie wrzucac prawde lopatami do miedzyusznia ? - Ten system i ten "kryzys" jest rowniez twoja wina , wina tobie podobnych , oglupialych rzesz lemingow, ktorym pierwszy ,lepszy zawodowy polityk moze wciskac kazda glupote , kazde klamstwo.- Jak dlugo mozna tobie tlumaczyc , ze zyjemy w gangsterskim , globalnym systemie kapitalistycznym ? -Tylko tobie podobnym wydaje sie , ze glosujac doprowadzaja do jakichs zmian , ze dokonuja "demokratycznego" czynu.- Skoro masz tyle czasu na wypisywanie oczywistych inepsji, udowodnij nam przynajmniej jednym argumentem , ze zyjesz w demokracji , ze partie , na ktore tak skwapliwie glosujesz, sa partiami demokratycznymi...
            -Jaki ty jestes grozny , gdy sie denerwujesz...ojej...calym w drgawkach....takie miluskie toto.
    • przyjacielameryki Re: Apel nieudacznika 27.03.13, 23:09
      Masz rację. Tyle że, pamiętam z tego polsko-francuskiego wesela w Polsce, że Francuzi(dobrze wykształceni) ci pracujący w Polsce masowo zgłaszali chęć głosowania za Hollandem bo inny, bo sprawiedliwy, itp.!! Ja byłem załamany tą ich naiwnością ale oni wierzyli a socjalizm zupełnie im nie przeszkadzał i cały czas uświadamiali ,mnie że ten ichni socjalizm to zupełnie coś innego niż to co my znamy!!!!!! O czym to świadczy? Moim zdaniem o totalnej destrukcji umysłowej w zakresie politycznym, tych moich szalenie sympatycznych Francuzów! Mogłem im tylko współczuć ale nie mogłem nic zrobić. Byli zdeterminowani. Jakie gigantyczne szkody poczyniła jednak sowiecka propaganda na zachodzie. No cóż, muszą również ci sympatyczni Francuzi przeżyć to niemiłe rozczarowanie!!!!!!
      • kylax1 Jaki system gospodarczy jest właściwy dla Zachodu? 27.03.13, 23:30
        Bo ani czysty kapitalizm, ani czysty komunizm nie istnieją. Wszędzie, od Europy po Amerykę i Azję, istnieje gospodarka prywatna z mniejszym, lub większym udziałem państwa i jego rolą ochronną.

Podział na socjalizm i kapitalizm, to było dobre w połowie XX wieku. Mamy drugą dekadę XXI wieku i świat się zmienił, a my ciągle operujemy nieaktualnymi pojęciami.
        • przyjacielameryki Re: Jaki system gospodarczy jest właściwy dla Zac 28.03.13, 00:06
          Jaki system?? Demokracja+wolna konkurencja, + totalny liberalizm+ jak najmniej państwa w gospodarce + jak najmniejsza administracja + jak największa wolność gospodarcza. Ale jednocześnie bardzo surowe i konsekwentne prawo gospodarcze i cywilne, absolutnie niezależne sądownictwo, sprawny i szybki wymiar sprawiedliwości, efektywne urzędy skarbowe i efektywna policja!! Oczywiście bardzo dobra edukacja, szkolnictwo, itp!!!
          • kylax1 Dobra edukacja i małe państwo? 28.03.13, 00:37
            Gdy państwo wycofuje się, edukacja na tym cierpi. Wyraźny staje się podział na dobrą edukację, dla dzieci urodzonych w zamożnych rodzinach i kiepską "edukację" dla dzieci z biednych rodzin. Przykładem jest Ameryka Łacińska, czy wiele krajów Azji.

Wbrew pozorom w Ameryce Łacińskiej pomimo lewicujących tendencji, państwo nie jest wszechobecne, a dodatkowo jest niezbyt efektywne.

Podobnie ma się kwestia służby zdrowia. USA wydają 2 razy więcej, jako procent PKB, na ochronę zdrowia, niż kraje europejskie, a średnia życia w USA niższa, niż na Kubie. Dlaczego? Ano dlatego, że system zdrowia amerykański zdominowały monopole lekarsko-prawniczo-ubezpieczeniowe, które zawyżają koszty na czym się da, bądź z chęci zysku, bądź z obawy przed pozwami sądowymi.
            • polski_francuz Ile panstwa 28.03.13, 08:15
              a ile liberalizmu, mowiac popularnym jezykiem zalezy bardzo od kultury i historii narodu. Amerykanie polnocni licza glownie na siebie a Francuzi na Panstwo (ktore sie zreszta po francusku z duzej litery pisze).

Problem sie zaczyna jesli panstwo kosztuje zbyt duzo w stosunku do mozliwosci a ludzie przestaja byc przedsiebiorczy. A taki stan panuje w dzisiejszej Francji. I nie moze to dluzej trwac.

I to jest ta rewolucja, ktora musi czy chce czy nie (a nie jest to w jego kulturze politycznej) pan Hollande przeprowadzic.

PF
              • pimpus18 Re: Ile panstwa 28.03.13, 13:40
                Ale jak to jest, że jednak ci najbogatsi: kryzys, nie kryzys, Francja czy USA, stają się coraz bogatsi.

Może to właśnie to jest ta praprzyczyna.

Czym Panu kojarzy się przedsiębiorczość?
          • kaszebe12 Re: Jaki system gospodarczy jest właściwy dla Zac 28.03.13, 07:38
            Nareszcie napisales cos sensownego , p.a. -"demokracja".
    • g-48 Re: Apel nieudacznika 28.03.13, 00:11
      Pierwsza reakcja emigranta polskiego szanujacego demokracje na te porazke prezy
      > denta jest: "widzialy galy co braly". Porazka Hollande'a byla zapowiedziana. I
      > ludzie glosowali na "gruszki na wierzbie"
      A zeby ci sie dobrze powodzilo wybierz ta ciote na prezydenta masz ja pod teka i taka swojska:
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,13643195,Raczek_przepytuje_Holland___Zwiazki_partnerskie_tematem.html#MT
    • felusiak1 a nie mówiłem 28.03.13, 00:38
      wielokrotnie mówiłem, że socjalizm kosztuje i że rachunek jest w drodze a za nim pociągiem osobowym podąża komornik.
      młodzież od lat jest indoktrynowana w szkołach i ma wypaczone pojecie o tym jak działa rzeczywistość i głosuje zgodnie ze światopogladem i jest do tego spolegliwa. i wszystko idzie powoli na dno i wtedy dopiero nastapi odbicie się w drugą stronę. zmiany i to kilosalne niechybnie nastapia ale nie wiem czy doczekam. te procesy są powolne.
      • kaszebe12 Re: a nie mówiłem 28.03.13, 07:48
        Juz tobie pisalem , felusiak , ze ta banda nie ma nic wspolnego z socjalizmem. -To tylko taka wygodna nalepka - nic wiecej.-Oni cos mieli wspolego z socjalizmem 25 lat temu.- Nawet dziennikarze przestali o nich pisac "lewica". - Powolnosc procesow ? -Podziekuj stadom lemingow typu franky.
        • eva15 Re: a nie mówiłem 28.03.13, 08:25
          Feluś ma przypuszczalnie we krwi judzenie jednych na drugich i ukrywanie prawdziwych przyczyn kryzysu. W kółko wskazuje na forum na tych, co nie trzeba.
          • kaszebe12 Re: a nie mówiłem 28.03.13, 09:24
            ...ale czasem mu odbija i pokazuje siebie zupelnie innym , potrafi zgadzac sie z odmiennymi opiniami, jest krytyczny -Przynajmniej malo ma wspolnego z frankopodobnymi.
          • pimpus18 Re: a nie mówiłem 28.03.13, 13:34
            Ty się przecież też tym nie zajmujesz.

Widać, że to nie jest Twoja ulubiona dyscyplina.
          • felusiak1 Re: a nie mówiłem 29.03.13, 00:41
            wyjaśniałem ci efka prawdziwe przyczyny kryzysu wielokrotnie ale trafiło na głuche uszy i ślepe oczy. znacznie łatwiej jest iść w tłumie i wrzeszczeć "bij banksterów" co podoba się waszym elitom. przydatny kozioł ofiarny i masa pożytecznych idiotów.
            wasze elity pożyczają krocie bez waszej wiedzy mówiąc wam, że kryzys budżetu po całonocnej debacie został zażegnany i wy z radością odbieracie te wiadomości pompowane wam przez media bedące w spółce z elitami.
            ty lepiej patrz żeby ci twoi władcy nie wykręcili numeru jak na cyprze.
            Powiedz mi ty efka jakim cudem państwo, które ma dodatnie saldo handlu zagranicznego, produkuje towary poszukiwane na całym świecie, wydaje 46% produktu globalnego na państwo ma 80% długu. dlaczego państwo jest tak drogie. czym się to państwo zajmuje, że tyle to kosztuje. w usa wydają na wojsko a w niemczech wojska nie ma. to na co to idzie?
            • eva15 Feluś i ten jego kit dla wojtusiów i p.a. 29.03.13, 01:16
              To niezwykle sprawne ekonomicznie niemieckie państwo jeszcze w 2007 r. miało mniej niż 60% PKB długu, MIMO kosztów DDR/NRD czyli zjednoczenia . To na tle po uszy zadłużonego Zachodu niemającego takich obciążeń zupełnie niesamowicie niskie. MIMO takich obciążeń. Pomijam tu już zupełnie netto płatności Niemiec na EU, czy na niekończące się odszkodowania wojenne, im dalej od wojny.

W 2008 r. państwo niemieckie przejęło na siebie po kryzysie 2008 r. w USA najpierw długi swoich banków (które kupiły US- śmieci) - no i zadłużenie skoczyło siłą rzeczy, bo trudno, by państwo zapłaciło to z bieżących dochodów budżetowych. Skoczyło ostro, nagle o ca 400 mld
              A teraz zadłużenie skacze jeszcze dalej, bo już nie tylko własne banki, ale i i PIGSy, ich budżety i ich banki wymagają na okrągło od ca 3 lat wsparcia. Niemcy nie są w stanie tego inaczej sfinansować, jak tylko poprzez kolejne długi.
              Długi u KOGO?
              Ano u banków i funduszy, czyli u tzw. międzynarodowego kapitału. Ale skąd one (te banki i fundusze) mają kasę, skoro jej nie mając zmusiły państwa do pomocy finansowej?

Feluś zachwycony F-22 i zniesmaczony pilotami nie umiejącymi latać bez tlenu:

"f22 latają znakomicie. to piloci nie wytrzymują.
              problem jest z raptownym brakiem tlenu."
              • eva15 Re: Feluś i ten jego kit dla wojtusiów i p.a. 29.03.13, 01:29
                Feluś. może wyjaśnisz, kto ma kasę na udzielanie tych kredytów dla Niemiec i skąd ta kasa się bierze, skoro ponoć cały system się wali i potrzebuje pilnie wsparcia rządów (czyli podatników)?
        • felusiak1 Re: a nie mówiłem 29.03.13, 00:34
          ta banda to socjaliści a wasza prawica też jest socjalistyczna powiedziałbym nawet, że wasze elity są faszystowsko-socjalistyczne ale nie są narodowe, ba są od tego bardzo daleko. narodowość jest teraz trędowata. i są z daleka od religii, wrogo nastawieni do chrześcijaństwa i przestraszeni islamem.
          nie mam pojecia czym dla ciebie jest socjalizm ale odnoszę wrażenie, ze bładzisz.
          • eva15 Re: a nie mówiłem 29.03.13, 01:24
            Słuszne uwagi, ale to i ty nie wiesz, o co tak naprawdę chodzi?
      • mara571 mowiles, mowiles 29.03.13, 12:59
        tylko jesli dobrze pamietam jestes zwolennikiem konsupcji na kredyt. Bo kredyt napedza gospodarke. Rzady tez byly/sa tego samego zdania.
        Kredytu musi ci ktos udzielic. Sprawdzic twoja wiarygodnosc kredytowa. W przypadku panstw to swiadectwo wystawiaja agencje ratingowe. Obligacje kupuja banki, firmy ubezpieczeniowe, fundusze inwestycyjne. Opierajc sie na tych zaleceniach. Cwaniaki z oddzialow inwestycyjnych bankow tworza nastepne produkty finansowe na bazie tych sprzedanych obligacji. I tak banka finasowa rosnie i rosnie. Kiedys peknie globalnie. Szczerze powiem: nie chcialbym dozyc tych czasow.
    • ubiquitousghost88 UE! Nóżki na stół!....... 28.03.13, 14:44
      ...
    • zeitgeist2010 W Niemczech zrobil to 28.03.13, 19:30
      polski_francuz napisał:

(...) Co trzeba by zrobic? Nie ma juz teraz innego wyjscia niz drastyczna redukcja wydatkow panstwa. Za nia musi przyjsc odzyskanie zaufania ludzie do przedsiebrania: do tworzenia firm, do ulg podatkowach, dla mlodych przedsiebiorcow. Takze edukacja jest skostniala. Wczoraj slyszalem tutejszego "self made mana" Niela, ze otwiera szkole dla zdolnych dzieci, ktore jakos wylecialy z systemu szkolnego. I ze bedzie je zatrudnial w jego przedsiebiorstwach. W koncu trzeba nauczyc ludzi patrzec w przyszlosc bo jedna ekonomia ginie a inna sie rodzi. Beda nowe pomysly, nowe firmy, nowe powody do dumy jesli sie za to porzadnie wezmie.
      Czy pan Hollande jest zdolny by ten program wprowadzic: NIE!

Gerhard Schroeder 10 lat temu za cene wladzy.

Każdy chyba teraz zrozumial, co to jest niewydolny model gospodarczy i nawet wyborcy Hollanda musza sie pogodzic z faktem, ze Francja musi przejsc sanacje gospodarcza.

Glosno sie o tym nie mowi ale UE nie stac na finansowanie Francji jak do tej pory a Niemcy nie chca juz tego robic.

Jest strona praktyczna rozdzielenia tych braci syjamskich (Niemiec i Francji – przykladowo wprowadzenie Euro poludniowego dla Francji i klubu srodziemnomorskiego oraz euro polnocnego dla Niemiec, NL, FI et cetera). Pospolite ruszenie projektu europejskiego zdobyło sie na czesciowe przynajmniej zdyscyplinowanie Cypru.

Ile czasu trzeba poczekac , zeby sie zdobyli na odwage na przetrzepanie kieszeni tych większych chlopakow na podwórku?

Jest tez polityczne ryzyko. Projekt europejski byl mozliwy dzięki fraternizacji franko-niemieckiej. Co sie stanie z tym projektem, gdy Francuzi wyjda na ulice Paryza z haslami: precz z dyktatem ekonomicznym Niemiec! I transparentami z Angelą z wąsikiem a la Schicklgruber?

• polski_francuz Dobre pytania 28.03.13, 20:37
        "Ile czasu trzeba poczekac , zeby sie zdobyli na odwage na przetrzepanie kieszeni tych większych chlopakow na podwórku?"

Najwiekszy chlopak na podworku to Panstwo. Zatrudnia 5-6 mln ludzi, glosujacych na socjalistow. To chamuje najbardziej zapedy czerwonych reformatorow. Przyklad Schrödera byl studiowany, a jakze.

"Co sie stanie z tym projektem, gdy Francuzi wyjda na ulice Paryza z haslami: precz z dyktatem ekonomicznym Niemiec! I transparentami z Angelą z wąsikiem a la Schicklgruber?"

Moj rozbrat mentalny z Francja osiagnie wonczas apogeum. Tyle moge powiedziec. Was gemacht werden muss, muss auch gemacht werden i tyle.

PF
        • polski_francuz Quelle honte! 28.03.13, 21:34
          chamuje zamiast hamuje. Za mniejsze przewinienia wysylano na Sybir!

PF
          • zeitgeist2010 Dlaczego Hollande 29.03.13, 09:34
            zuzywa tyle amunicji na poparcie dla jednoplciowych malzenstw? Czy prezydent nie ma wazniejszych spraw do zalatwienia dla Francji?

Jakie on polityczne zyski ma z tego poparcia?

-------------------------------------------------------
            La noche es nuestra y ahora el papa es nuestro tambien.

"Głowy używam do myślenia." Andres Iniesta. Katalanczyk. Pomocnik Barcelony i druzyny narodowej Hiszpanii na pytanie, dlaczego tak rzadko główkuje
            • pimpus18 Re: Dlaczego Hollande 29.03.13, 09:39
              W Pomrocznej akurat jest dokładnie tak samo: nic tylko pedryle i lesby.

W wszędzie ciemniaki bredzą, że rynek sam wszytko potrafi załatwić.
            • polski_francuz Re: Dlaczego Hollande 29.03.13, 13:15
              Bo chce wszystkim pokazac, ze "dotrzymuje slowa". A ze w dziedzinie ekonomicznej to mu sie na pewno nie uda, to pozostali mu jedynie homoseksualisci i ich malzenstwa, prawa glosu cudzoziemcow itp..bo to rzeczywiscie zalezy od wladzy ustawodawczej, w ktorej socjalisci maja wiekszosc.

PF
              • zeitgeist2010 słowo polityka Zawsze cos 29.03.13, 13:33
                polski_francuz napisał:

Bo chce wszystkim pokazac, ze "dotrzymuje slowa". A ze w dziedzinie ekonomicznej to mu sie na pewno nie uda, to pozostali mu jedynie homoseksualisci i ich malzenstwa, prawa glosu cudzoziemcow itp..bo to rzeczywiscie zalezy od wladzy usta wodawczej, w ktorej socjalisci maja wiekszosc.

czyli jest element racjonalny w jego postawie. Dotrzymuje slowa roznym grupom wyborców, ktorzy go wybrali. Podobnie jest z Orbanem na Węgrzech.

ALe dziwne mimo wszystko. We Francji musi byc przeciez wiecej prywatnie zatrudnionych, drobnych przedsiebiorcow, chrzescijan, obyczajowo tradycyjnych, logicznie myślących niż te 10% homoseksualnych i 6 mln zatrudnionych w budzetowce.

Hollande "stawia" sie Niemcom. Ciekawie b€dzie, jak dziewczyna "Kazmierczakow" pod wplywem nacisku niem opinii publicznej przycisnie go piersiami do sciany ...

"Głowy używam do myślenia." Andres Iniesta. Katalanczyk. Pomocnik Barcelony i druzyny narodowej Hiszpanii na pytanie, dlaczego tak rzadko główkuje
                • polski_francuz Lawirant 29.03.13, 13:48
                  "Ciekawie b€dzie, jak dziewczyna "Kazmierczakow" pod wplywem nacisku niem opinii publicznej przycisnie go piersiami do sciany ..."

Nie da sie przycisnac. Cala jego przeszlosc to takie wlasnie lawirowanie. Czy w historii znany jest lawirant, ktory przeprowadzil trudne reformy? Chyba nie.

Wracajac do Twojego pytania. Wyobrazam sobie, ze jak go Angie przycisnie to powie wyborcom, ze robi to co robi pod dyktatem Teutonow, co wzburzy opinie publiczna i na co zbulwersowana Angie zelzy nacisk. I znow sie przemknie miedzy strugami deszczu.

PF
        • kylax1 Pracować, by żyć, czy żyć, by pracować? 29.03.13, 00:50
          Oto jest pytanie...
          • zeitgeist2010 Re: Pracować, by żyć, czy żyć, by pracować? 29.03.13, 09:49
            Podejrzewam, ze akurat na tym forum jestem wyjątkiem reprezentując filozofie zycia pod hasłem ”Carpe Diem”. Współczuje ludziom, ktorzy trwonią życie ślęcząc nad rachunkami. Ja je robie

• pimpus18 Re: Pracować, by żyć, czy żyć, by pracować? 29.03.13, 10:45
              To spie...j w buraki.

Wyjątkowych i pojebanych tu nie brakuje.
    • jorl Re: Apel nieudacznika 29.03.13, 07:58
      pimpus18 napisał:

> Ale jak to jest, że jednak ci najbogatsi: kryzys, nie kryzys, Francja czy USA,
      > stają się coraz bogatsi.

To jest typowe zawodzenie looserow.

A ja mialbym inne kryterium oceny jak komu idzie. Nie liczyc mu jakis majatkow a po prostu policzyc ile dobr kto konsumuje. Np. w kazdym roku. Bo tak naprawde to wtedy by sie okazalo jak sa podzielone dobra pomiedzy ludzmi.
      I sadze ze wtedy by sie okazalo ze tzw. biedni w spoleczenstwach konsumuja duzo wiecej w sumie jak bogaci. Bo masa sie liczy. A tak to wyglada jakby bogaci mieli np. 80% bogactwa i podklada sie pod te 80% ze tyle dobr konsumuja.

A tak to sie liczy jak ktos ma miliardy w jakis akcjach ziemiach czy fabrykach ale tak naprawde absolutnie nie proporcjonalnie do tego bogactwa jest jego konsumpcja.
      I wtedy tez by sie okazalo jaki naprawde jest podzial wyprodukowanych dobr przez spoleczenstwo.

Pozdrowienia

>
      > Czym Panu kojarzy się przedsiębiorczość?
      • pimpus18 Re: Apel nieudacznika 29.03.13, 09:37
        Pisz, kutasie, żeby to chciaż przeczytać można było.

Nawet gramatycznie (i ortograficznie) tych głupot sformuować nie potrafisz.

Kiedy, ciulu, miałeś ostatnio książkę o przestankowaniu i pisowni.

W tym wieku już polskiej tastatury też nie sposób się nauczyć.

Co dopiero czego innego.
        • jorl Re: Apel nieudacznika 02.04.13, 14:59
          pimpus18 napisał:

> Pisz, kutasie, żeby to chciaż przeczytać można było.

> Nawet gramatycznie (i ortograficznie) tych głupot sformuować nie potrafisz.

> Kiedy, ciulu, miałeś ostatnio książkę o przestankowaniu i pisowni.

Za to Ty bardzo zgrabnie rzucasz wyzwiskami. W tym obrotny jestes.
          Jak mojego postu nie zrozumiales to moze nie byl dla Ciebie? Za trudny? Bo za daleko od Twojego swiatopogladu?

Dobra, to jeszcze raz, moze uda mi sie tak prosto napisac tym razem ze i Ty drogi pimpus zrozumiesz.

A wiec wyje sie tu i owdzie jak to w dzisiejszych czasach jacys tam 10% najbogatszych maja majatek z 80%. W Niemczech, dokladne liczby sa tutaj nie za bardzo istotne.
          Ale jak sie widzi jakies dane to warto, co najmniej ja tak uwazam i robie, sie przyjrzec, co dokladnie pod tymi liczbami sie kryje. Troche trudne, dla wielu nawet za trudne, ale coz, jak tak robie.
          A wiec jak pospolstwo takie liczby czyta jak podalem to sobie mysli ci bogaci to maja klawe zycie. To tak jak jakies cysorz mial 100 sypialni. I dworzanie budzili go co godzine aby sie przeniosl do nastepnej bo w koncu mial tego od groma. A czy mial tak naprawde ten cysorz klawe zycie? Ja watpie troche, a jak Ty drogi pimpus? Ciagle budzenie?
          Po tej anegdotce dalej. Co to jest te przykladowe 80%? Ano majatek w akcjach, fabrykach chalupach np. z 100 sypialnie w sumie (br... co godzina sie budzic!). Ziemie trudno skonsumowac te 100 sypialnie jednoczesnie zamieszkiwac ale ludzie pod te 80% podkladaja wlasnie wlasnie co? Ano konsumpcje.
          A to nieprawda. Wiec ja mam inna propozycje. W danym kraju w ciagu roku wytwarza sie okreslona ilosc dobr i uslug. Wezmy tylko ale te dobra i uslugi ktore czlowiek bezposrednio konsumuje. Nie np. maszyna do fabryk, uslugi zwiazane z przemyslem itp itd, a te ktore czlowiek wpieprza. To bylaby tylko czesc z tych wszystkich jak sa wytwarzane. I wtedy bym przyporzadkowal te tylko towary i uslugi do grup ludnosci. Niech bedzie tych podzielonych miedzy ludzmi wg kategori posiadania dobr, jak te statystyki z 80% wg mojego wstepu w tym watku. I co by sie okazalo? Ze 10% bogaczy konsumuje te 80% w ten sposob wybranych dobr?? Naprawde? Ja sadze ze zaraz by sie ta piramid splaszczyla. Wezmy Ciebie drogi pimus. Jestes looser nie masz zadnego majatku a zyjesz, czyli konsumujesz i towary i uslugi. I takich jak Ty jest mnostwo.
          Ale nawet ja, tez nie mam majatku a tez konsumuje. Wiecej od Ciebie chociaz obzeram sie napewno mniej jak Ty ale jezdze na nietanie urlopy, hm.. konsumuje dziewczynki, to tez kosztuje itd. Tez nie nie jestem w tych 80% chociaz mam oszczednosci w bankach ale nie w akcjach.
          A poziom zycia czlowieka, ten materialny, chociaz i dodajmy duchowy bo i kina teatry do konsumpcji trzeba wliczyc, tak naprawde nalezy policzyc jak ja proponuje. To co na biezaco kazdy konsumuje.

Dotarlo drogi pimpus? Wiem ze nie, ale moze do innych, troche mniej hm.. ociezalych?

Pozdrowienia
    • jorl Re: Apel nieudacznika 29.03.13, 08:10
      eva15 napisała:

> Ano u banków i funduszy, czyli u tzw. międzynarodowego kapitału. Ale skąd one (
      > te banki i fundusze) mają kasę, skoro jej nie mając zmusiły państwa do pomocy
      > finansowej?

Wlasnie, ciekawe pytanie u kogo ma panstwo niemieckie dlugi?Tzn budzet rzadowy?
      Nie za granica a u swoich obywateli, co najmniej netto.
      Dowod? Jak Niemcy maja nadwyzki handlowe to nie moze byc inaczej. Kraje majace deficyt handlowy musza miec dlugi u kogos za granica. Czy to prywatne np. banki czy rzady dosc niewazne.
      Dlatego ze rzad niemiecki ma dlugi jest tak naprawde dosc nieistotne biorac Niemcy jako calosc. Wystarczyloby opodatkowac wlasnych obywateli i natychmiast by dlug rzadowy zniknal. Ale kraje majacy duzy i wieloletni skumulowany deficyt handlowy tego zrobic nie moze. Musialoby opodatkowac ludzi w innych krajach.
      Chociaz wlasnie forma opodatkowania ludzi w innych krajach jest wlasnie umorzenie dlugow np. Grecji, te czesciowe. Ludzi w krajach majacych nadwyzki handlowe ale tylko.

Pozdrowienia
      • pimpus18 Re: Apel nieudacznika 29.03.13, 09:29
        Długi nieistotne?

Obligacje niemieckie - teraz niecałe 1,3% kupują inwestorzy z całego świata (inflacja, nawet ta oficjalna ponad 2)

Opodatkować nie można? Tym bardziej bogatych, bo nawet w Niemcach tego nie robią.

Zajmij się lepiej już tymi sensorami, bo bredzisz okrutne.
    • jakon52 Re: Apel nieudacznika 22.04.13, 14:08
      I jeszcze jeden Apel Polskiego Nieudacznika....www.youtube.com/watch?v=g8Xb5sIrzUs&feature=youtu.be

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka