Dodaj do ulubionych

Iwan Franko o Ukraincach ,ktorych znal.

03.11.13, 14:24
Czyli watek o borratoidach :-)
Na poczatek kim byl Iwan Franko,za Wikipedia:
Iwan Jakowycz Franko, ukr. Івaн Якoвич Фрaнкo [iβˈɑn ˈjɑkoβɪt͡ʃ frɑnkˈɔ] (ur. 27 sierpnia 1856 w Nahujowicach, zm. 28 maja 1916 we Lwowie) – ukraiński poeta i pisarz, slawista, tłumacz, działacz społeczny i polityczny; obok Tarasa Szewczenki uważany jest za jednego z najwybitniejszych przedstawicieli ukraińskiej myśli politycznej i literatury.

Otoz,Iwan Franko,jako urodzony w Nahuujowicach, a zmarly we Lwowie,dobrze mogl znac tylko tych Ukraincow,ktore pozniej stworzyli UPA i ogolnie nazywaja sie dzis banderowcami.Tak co to,co on pisal o Ukraincach,dotyczy wylacznie borratoidow ,bo wiekszosc Ukraincow jest inna.

"Не люблю yкрaїнців… Тaк мaлo пoміж ними знaйшoв я хaрaктерів, a тaк бaгaтo дрібничкoвocті, тіcнoї зacкoрyзлocті, двoличнocті і пихи, щo cпрaвді не знaю зa щo мaв би я їх любити… Чи мoже, мaю любити Укрaїнy як рacy, тy рacy oбвaжнілy, рoзгнyздaнy, cентиментaльнy, пoзбaвленy гaртy і cили вoлі, тaк мaлo здібнy дo пoлітичнoгo життя нa влacнoмy cмітникy, тaкy плoдючy нa перевертнів нaйрізнoрoднішoгo coртy..."

I tlumaczenie (moje):

"Nie lubie Ukraincow...Tak nie wiele znalazlem miedzy nimi charakterow,a tak wiele drobiazgowosci,drobnomieszczanskiego zacofania,dwulicowosci i honoru, ze rzeczywisie nie wiem za co mam ich lubic....Moze powinien lubic Ukraine jako rase,ta rase ociezala,rozpuszczona,sentymentalna,pozbawionej hartu i sily woli,tak malo zdatna do zycia politycznego na wlasnym smietniku,taka plodna na przewrotowcow roznego rodzaju

I wlasnie tacy "ukraincy" zawlaszczyli Ukraine,wlasnie tacy mordowali Polakow na Wolyniu i wlasnie tacy Ukraince rwa sie do Europy .

Moze powitamy ich chlebem i sola?

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Forum 03.11.13, 14:51
      nie sluzy sianiu nienawisci w stosunku do innych narodowosci. I na dodatek z rosyjskiego punktu widzenia. Idz na rosyjskie fora by tam kompleksy leczyc.

Zaprawde dziwie sie, jak medorator toleruje takie watki.

PF
      • igor_uk Powaznie ? I to piszesz ty? 03.11.13, 14:57
        Nie bedziesz wskazywac mnie,co ja mam pisac na forum.Ten watek nie sluzy dla siania nienawisci miedzy narodami,a tylko do wyjansienia tego ,kim byli ci,kto mordowal Polakow,zeby nie zrucali wszystkich Ukraincow do jednego woru.Ten watek sluzy do przezwyciezenia fobii w stosunku do Ukraincow.Ale ty tego nigdy nie zromumiesz i to z dwoch powodow.
        Po pierwszych - jestes szowinista.
        Po drugich-jestes malo inteligentny,co udowodniasz kazdym swoim watkiem i wpisem.

A teraz zegnam Pana.
        • polski_francuz Tworzysz watek 03.11.13, 15:11
          w ktorym piszesz co jeden Ukrainiec pisze (zle) o innych Ukraincach. Jako,ze jestes Rosjaninem, to az cisnie sie na usta uwaga: co to cie obchodzi co jedni Ukraincy o innych mysla?

W Rosji, jak mozna sie wlasnie dowiedziec z tego forum, rosnie przepasc miedzy prawoslawnymi a muzulmanami. A przeciez sa Rosjanami i jedni i drudzy a przynajmniej naleza to tego samego panstwa. Ale jak jedna forumowiczka otworzyla na ten temat watek to zescie go z kolega zatopili niemadrymi uwagami. W podtekscie zrozumialem, ze nie ma co Polka o Rosji pisac.

Zastosuj zatem uwagi i przekonania, ktore stosujesz do innych do samego siebie.

To ze jestem twoim zdaniem malo inteligentnym szowinista nie zmienia nic w rzeczy samej. Prawda przemawia niekiedy przez usta maluczkich.

PF
          • igor_uk To nie dla ciebie watek. 03.11.13, 15:19
            W nim nie ma nic o ruskich scierwach.
            • polski_francuz Malarz od pejzazy 03.11.13, 15:26
              Sprobuj odpowiadac na uzyte argumenty. Nazywa sie to rozmowa forumowa. A ty ciagle opisujesz jaki jest twoj rozmowca.

Koncentrujesz sie na didaskaliach jak malarz pejzazysta a trzeba by troche na temat.

PF
              • igor_uk Przeczytaj uwaznie post, 03.11.13, 15:33
                otwierajacy watek.Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na pytania.Kim byl Iwan Franko,co on pisal o Ukraincach i moja uwaga,ze to nie dotyczylo wszystkich Ukraincow,a tylko mniejszosc.Tym watkiem chcialem pokazac,ze jest dwie Ukrainy,jedna ta,wspominania o ktorej u wielu Polakow wyzywa paniczny strach i jest druga,ktorej nie ma co sie bac.
                Dla ciebie Ukraina jest miejscem na mapie,dla mnie Ukraina jest panstwem,w ktorym zyja bliskie mnie ludzi i gdzie spoczywa moja Mama.
                Na tym koniec .Zegnam ostatecznie.
                • polski_francuz Polska 03.11.13, 15:46
                  dzisiejsza sie dzieli bardzo wyraznie i bardzo, niekiedy, gwaltownie, na dwie przynajmniej frakcje. Jak zajdziesz na forum kraj to przeczytasz jakie oskarzenia i pomowienia jedni Polacy drugim podrzucaja. Kazdy demokratyczny kraj ma przynajmniej dwie duze partie, ktore reprezentuja glosy swoich wyborcow.

To jest naturalny stan rzeczy i nie dziwota, ze na Ukrainie jest podobnie. Ani Polakow to wcale nie dziwi, ani Francuzow zreszta tez bo cos podobnego przezywamy u siebie.

Pora sie nauczyc, ze przywodca kraju jest przywodca na jakis czas i sie moze zmienic jak ci drudzy wezma wladze.

Nie mow raczej o panicznych strachach Polakow przed Ukraincami ale mow raczej o panicznym strach Rosjan przed demokracja.

PF
        • brat_ramzesa faco cierpi na demencje starcza 03.11.13, 18:39
          to widac po glupotach jakie wypisuje, a tobie zycze tego samego co ty Romrusowi, dystansu, smieci maja to do siebie ze mozna je z ubrania strzepac, wot wsio
          • igor_uk brat _ramzesa. 03.11.13, 18:59
            Sadzisz,ze pefcia jest juz tak stary?
          • polski_francuz Wylazi szydlo z worka 03.11.13, 18:59
            juz byles prawie Polakiem a tu "wot wsio":)

Po co bylo klamac?

PF
            • igor_uk Kolejnego "ruska" pefcia odkryl. 03.11.13, 19:02
              Niedlugo tu beda same ruskie,wedlug kryterium "prawdziwego polaka".
              • polski_francuz Uwaga cenna 03.11.13, 19:10
                bo sa zyje wsrod nieswoich. Ale nie narzucam moich pogladow, mimo ze je mam. Nie ustawiam ludzi wokol mnie do mego pionu. A przede wszystkim staram sie nie klamac.

No wiec, wbij sobie w sowiecka glowe:

1. Nie narzuca sie innym swoich pogladow
                2. Nie wydaje sie na lewo i prawo opinii o innych.
                3. Lepiej mowic prawde niz klamac.

PF
                • polski_francuz Errata 03.11.13, 19:11
                  ...sam...

PF
    • brat_ramzesa Bym w miejscu urodzenia Iwana Franki 03.11.13, 18:26
      Fajne krajobrazy i spoko zajazd pana bylego szefa milicji ;)
    • felusiak1 Re: Iwan Franko o Ukraincach ,ktorych znal. 03.11.13, 18:33
      oślizła, bolszewicka glizda pod tytułem igoruk napisało nastepny gniot aby dać upust swoim frustracjom.
      igor, zacznij sie leczyć u psychiatry, poważnie albo odpuśc forum na kilka tygodni i zajmij sie życiem.
      • igor_uk Oslizly zakompleksiny rzydek, 03.11.13, 18:38
        znany,jako felusiak jeden,stara sie zwrocic moja uwage na siebie.
        felus,ja zawsze dostrzegam to,jak ty wchodzisz na forum.Tego nie da sie nie zauwazyc.tak co nie musisz wysilac sie.

p.s. To kolejny temat,ktore przerasta twoi intelektualne mozliwosci.O tym na googlach nic nie znajdziesz.tak co,wal smialo do jasia,on cie pomoze w twoich trudnych dniach.
        • zenek2 Re: Oslizly zakompleksiny rzydek, 03.11.13, 18:57
          czlowieku ,ojciec z matka spuscili by sie do klozetu jak by wiedzieli ze pojebanego mlota beda w rodzinie mieli.
          • igor_uk Twoi to juz zrobili? 03.11.13, 19:01
            zenek,nie mam pojecie czym ty jestes,ale ja cie rowniez kocham:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka