Dodaj do ulubionych

Kolejna wpadka polskiego MSZ pana Sikorskliego.

09.02.14, 19:53
Kiedy ten czlowiek przestanie sie osmieszac w swiecie swoimi notorycznymi klamstwami na polecenie innych?
Gdzie sie ruszy tam smuga wstydu jak i klamstw za nim sie ciagnie, tym razem z Chinami i podpisaniem umowy asocjacyjnej z unia przez Ukraine.
Przypomnijmy sobie telefoniczna rozmowe Victorii Nuland z Geoffrey Pyatt o unii, tu stawia sie zasadnicze pytanie, czyzby wszystkie rzady, wszystkie wyniki wyborow, wszystkie polecenia byly ustanawiane i przywozone w przyslowiowych teczkach z Washingtonu?

Link do kolejnej "wpadki" Sikorskiego, pisze wpadki w cudzyslowiu gdyz wynika z tego ze Sikorski z wywalonym na brodzie jezykiem poprostu swiadomie zdradza nam "tajemnice" rezimow z Brukseli jak i zza oceanu.

german.ruvr.ru/2014_02_09/China-zeigt-Interesse-fur-die-Krim-0161/
Gazeta i inne polskojezyczne media jak zwykle i jak na sluge przystalo milcza.

Obserwuj wątek
    • igor_uk Moja droga nie-tak. 09.02.14, 20:12
      O tej wpadce my juz dyskutowali :
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,149318249,149318249,Sikorski_jest_prowokatorem_czy_tylko_glupkiem_.html
      • nie-tak Re: Moja droga nie-tak. 09.02.14, 20:35
        Igor wiem ze byla mowa juz na forum ale nie o to mi chodzi, Sikorski potwierdza slowa Victorii Nuland ze wszystkie dycyzje wprowadzania slynnej "demokracji" wychodza z Washingtonu jak i z Brukseli, wiec stawia sie tu pytanie po co wydaje sie pieniadze na parodie wyborow? Czy nie lepiej powiedziec wszystkim narodom wprost ze komitet centralny z Brukseli jak i z Washingtonu ustalil kto bedzie rzadzil poszczegolnymi narodami? Wiec pytam sie, po co te klamstwa z wyborami?

• igor_uk Re: Moja droga nie-tak. 09.02.14, 20:40
          Aha,teraz wiem o co Tobie chodzi.
          • nie-tak Re: Moja droga nie-tak. 09.02.14, 21:10
            Powolujesz sie na wyborcza, radze poszukac sobie rosyjskiego wydania tego artykulu w linku ktory uprzednio podalam, dobrze przeczytac jak i skonfrontowac go z slowami tej obecnie slynnej z slownictwa pani z amerykanskiego MSZ. Nasuwa sie wiele, wiele pytan nie tylko w kierunku Ukrainy ktore Sikorski potwierdza swoim dlugim jezykiem.
            Co do gazety jestem tego samego zdania co Walter, nieraz konfrontowalam artykuly z artykulami zagranicznymi na ktore gazeta sie powolywala, dla mnie z doswiadczenia jak i z przekonania nie sa to zrodla na ktore mozna polegac.

Co dzwne Bruksela do dzis nie zajela stanowiska co do telefonatu tej pani z ambasadorem na Ukrainie, czyzby nie znalazla tlumacza by im rynsztok tej pani ktos przetlumaczyl? Ashton tez nie byla w stanie?
            • igor_uk Re: Moja droga nie-tak. 09.02.14, 21:16
              Ale i w Wyborczej sa jego slowa,ktore kompromituja nie tylko jego samego,a i Polske,Ministrem SZ ktorej on jest.
    • felusiak1 Re: Kolejna wpadka polskiego MSZ pana Sikorsklieg 09.02.14, 20:15
      trudno, zeby reagował na felieton.
      A o czym to jest?
      • mara571 Re: Kolejna wpadka polskiego MSZ pana Sikorsklieg 09.02.14, 20:27
        jest tez wersja po polsku, bo to ten portal, gdzie pracuje p. Zofia.

polish.ruvr.ru/2014_02_09/Chiny-przypatruja-sie-Krymowi/
        Na razie mamy do czynienia z czeskim filmem: nikt nic nie wie.
        Radek pisze chetnie na cwierkaczu, ale tam w ostatnich dniach tez nic nie ma.
        twitter.com/sikorskiradek
        • igor_uk Mara,doskonale jest wiadomo,o co chodzi. 09.02.14, 20:36
          Sikorski w wywiadzie dla PAP wypowiedzial takie slowa:
          "Z tego co wiem, władze Chin, podczas wizyty prezydenta Wiktora Janukowycza, stwierdziły, że ich kraj interesują inwestycje w ukraińskie rolnictwo, ale pod warunkiem podpisania umowy stowarzyszeniowej. Wszyscy chcą większego bezpieczeństwa prawnego swoich inwestycji. Ukrainie proponuje się olbrzymie pieniądze, wielokrotnie więkse, niż Polsce oferowano w 1993 r., gdy nasza umowa stowarzyszeniowa wchodziła w życie."

wyborcza.pl/1,91446,15358869,Sikorski_dla_PAP__Ukraina_powinna_miec_perspektywe.html
          Ambasador Chin w Kijowie musial prostowac slowa Sikorskiego.
          • felusiak1 Re: Mara,doskonale jest wiadomo,o co chodzi. 09.02.14, 21:42
            ambasador chiński nie sprostował lecz nie potwierdził a to duża różnica.
            chinom może zalezeć na oderwaniu ukrainy od rosji bo to ja osłabia.
            może też zależeć na wejściu ukrainy do UE bo to otworzy rynek dla chińskich towarów produkowanych na ukrainie.
            zatem w którym miejscu nastapiła kompromitacja sikorskiego. czy ktos może pomóc? czy też bedziemy bawić się w prorosyjską nowomowę.
            • igor_uk felus,nie zamulaj. 09.02.14, 22:00
              Rosja do tego nic nie ma.
              Linkowalem tekst w jezyku ukrainskim z gazety,ktora prorosyjska moze nazwac tylko pacjnt szpitalu psychiatrycznego:
              "Пocoл Китaю в Укрaїні Чжaн Сіюнь не пoгoджyєтьcя з дyмкoю прo те, щo cпівпрaця Укрaїни з Китaєм зaлежить від мaйбyтньoї Угoди прo acoціaцію Укрaїнa-ЄС.

Прo це він cкaзaв, кoментyючи зaявy глaви пoльcькoгo МЗС Рaдocлaвa Сікoрcькі, пише "Інтерфaкc-Укрaїнa".

"У мене зaлишилиcя cyмніви щoдo прaвдивocті aбo прaвильнocті пocилaння нa cлoвa пaнa Сікoрcькoгo. Мoжливo, ці cyмніви пoв'язaні з прaвильніcтю переклaдy", - cкaзaв пocoл.
              www.pravda.com.ua/news/2014/01/31/7012264/view_print/
              Ambasador Chin jednoznacznie dal do zrozumienie,ze to klamstwo,ale probowal to wszystko zwalic na zle tlumaczenie slow Sikorskiego,przynajmniej on mial taka nadzieje.Jak wiemy dobrze,nie bylo zadnego bladu w sztuce tlumacza,chociaz z tym bywa roznie. I Sikorski rzeczywiscie gadal cos o tym,co mu przysnilo sie.
              • felusiak1 Re: felus,nie zamulaj. 09.02.14, 23:14
                igor, ambasador chin powiedział, ze ma wątpliwości czy sikorski coś takiego powiedział i zwalił na tłumaczenie.
                "I have doubts about the veracity or accuracy of the reference to Mr Sikorski. Perhaps these concerns related to the accuracy of the translation
                • eva15 Re: felus,nie zamulaj. 09.02.14, 23:31
                  Ambasador Chin to bardzo dyplomatyczny facet. Rozumie reguły gry i nikogo nie chce publicznie obnażać i wystawiać pod pręgierz. On wie, jak w kręgach dyplomacji jego słowa będą odczytane, zna kod dyplomatyczny i to mu w zupełności wystarcza.

Reszta to nawóz dla mediów i felusiowatych analityków jego słów.
                  • felusiak1 cieszy mnie, że się zgadzamy 09.02.14, 23:42
                    iż wypowiedź ambasadora dotyczy artykułu w gazecie a nie samej wypowiedzi ministra.
                    ciekawe byłoby również poznanie czy to co powiedział sikorski pochodzi ze źródeł dyplomatycznych i nie jest tajemnicą czy też ze źródeł tajemnych.
                    • nie-tak Re: cieszy mnie, że się zgadzamy 09.02.14, 23:47
                      Zostawcie te wypowiedzi ambasador w spokoju skupcie sie na dwoch wypowiedziach tej pani i Sikorskiego. Co maja te wypowiedzi wspolnego?
                      Dobranoc wam wszystkim, widze ze nie chcecie celowo po prostu wpasc na trop rozpoczetej dyskusji.
                      Dla Evy dedykcja dla przemyslenia na noc.
                      www.youtube.com/watch?v=QXMUc2NDpZQ_______________________________________________________________
                      www.youtube.com/watch?v=kTzLmktpzOQ
                      www.youtube.com/watch?v=pjpGcGR1TkM
                      www.youtube.com/watch?v=bK8pBDa-SY4
                    • eva15 Re: cieszy mnie, że się zgadzamy 09.02.14, 23:50
                      Co plecie Sikorski, jest pod kreską bez mała prawie tak bez znaczenia jak to, co my wypisujemy na forum.
                      Tye że on ma prawo bardziej się nadymać, bo jest na drabinie jest kilka szczebleków wyżej...
                      • j-k no wreszcie 10.02.14, 00:59
                        eva15 napisała:
                        tak bez znaczenia jak to, co ... wypisuje... na forum.

no wreszcie jakies zdanie z sensem, Elevelein...
                • nie-tak Re: felus,nie zamulaj. 09.02.14, 23:38
                  Igor, Felusiak nie o to chodzi, wy trzymacie sie kurczowo wypowiedzi ambasador Chin jak i polskiego MSZ Sikorskiego to was prowadzi na manowce i zbacza z konkretnejj dyskusji, to znaczy komu nalezy ten swiat? Do czego dazymy? Jaki dyktatorski swiat tworzymy?
                  Czyzbyscie nie mieli na te pytanie zadnych odpowiedi albo nie chcecie na ten temat z powodu strachu dyskutowac?
                  _______________________________________________________________
                  www.youtube.com/watch?v=kTzLmktpzOQ
                  www.youtube.com/watch?v=pjpGcGR1TkM
                  www.youtube.com/watch?v=bK8pBDa-SY4
                  • igor_uk Nie-tak. 09.02.14, 23:43
                    Ja wiem ,o czym chcesz pogadac,ale to sprawa pryncypialna.Najpierw musimy ustalic to,kim sa aktory tego widowiska.
                    • nie-tak Re: Nie-tak. 09.02.14, 23:57
                      igor_uk napisał:

> Ja wiem ,o czym chcesz pogadac,ale to sprawa pryncypialna.Najpierw musimy usta
                      > lic to,kim sa aktory tego widowiska.
                      • nie-tak Re: Nie-tak. 09.02.14, 23:59
                        Na mnie przyszedl czas tym mowie wszystkim DOBRANOC.
                • igor_uk felus,rozczarowujesz mnie :-( 09.02.14, 23:41
                  Przeciez my dobrze wiemy o tym,ze Sikorski wlasnie to i powiedzial.Ale ambasador Chin ,tak naprawde,nie mogl uwierzyc w to,ze takiego mula,jakim jest Sikorski, zrobili Ministrem SZ dosc duzego panstwa europejskiego i dla tego staral sie to zwalic na zle tlumaczenie slow Sikorskiego,ale tlumaczenie bylo dobre,przeciez my to wiemy.
            • eva15 Felusiowa interpretacja chińskich interesów 10.02.14, 00:09
              felusiak1 napisał:

> ambasador chiński nie sprostował lecz nie potwierdził a to duża różnica.
              > chinom może zalezeć na oderwaniu ukrainy od rosji bo to ja osłabia.

No fakt, a Chiny koniecznie chcą osłabić Rosję i jej kosztem wzmocnić USA/Zachód:-) Chinole dobrze rozpoznali dziesiejsze zagrożenia- wg felusia - i wiedzą, że aktualnie ich największym problemem jest Rosja :-))))))

> może też zależeć na wejściu ukrainy do UE bo to otworzy rynek dla chińskich towarów produkowanych na ukrainie.

No fakt, bo wejście Polski, Prybałtyki, Bułgarii i innej Rumuni im (Chinom) tych szans nie dało. Dopiero Ukraina da i to jak! :-)))
              Ukraina to w przeciwieństwie do takiej np. Polski kraj stabilny i przewidywalny.

> zatem w którym miejscu nastapiła kompromitacja sikorskiego. czy ktos może pomóc
              > ? czy też bedziemy bawić się w prorosyjską nowomowę.

Sikorski włożył Chińczykom w usta coś, czego oni nie powiedzieli. Uprzejmi chińscy dyplomaci odpowiedzieli na tę prowokację grzecznie, iż to pewnie błąd w tłumaczeniu.

• eva15 Re: Felusiowa interpretacja chińskich interesów 10.02.14, 00:14
                Jeszcze jedno, feluś:
                obserwowałam wnikliwie różne wycieczki władz chińskich do EU:

one (te władze) w EU odwiedzają tylko Niemcy i pozaunijną Szwajcarię. Reszta ich guzik obchodzi i podnieca. Nie mają czasu na pierdoły i gołopupców- dyskutantów. EU jako konstrukcja jest dla ich interesów w Niemczech przeszkodą .
        • jk2007 rosyjskie media o tym pisali 09.02.14, 21:24
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,149042390,149042390,Krym_Made_in_China_.html
        • felusiak1 Re: Kolejna wpadka polskiego MSZ pana Sikorsklieg 09.02.14, 21:44
          mara571 napisała: bo to ten portal, gdzie pracuje p. Zofia.

Nie pani Zofia lecz towarzyszka Zosia
          • eva15 Feluś rozdaje tytuły i daje swój stempel! 09.02.14, 23:38
            felusiak1 napisał:

> Nie pani Zofia lecz towarzyszka Zosia

Zajmujesz się wykrywaniem wroga systemu, stemplowaniem go i ujawnianiem? Ale czemu się z wykrytą nieprawidłową towarzyszką fraternalizujesz, zwąc ją "Zosią"?

Ech, jak cię czytam , to wracam do lat dzieciństwa i wczesnej młodości w komunie.
            Historia zatacza dziś koło i tacy jak ty mogą się czuć jak ryby w wodzie:-
            • felusiak1 Re: Feluś rozdaje tytuły i daje swój stempel! 10.02.14, 00:16
              Widzisz ewuniu, przed wielu laty kiedy marszałek działał w PPS i pisał do Robotnika, jego pseudonim brzmiał Towarzysz Ziuk, nie Józef a Ziuk. Potem w czasie okupacji i konspiracji wiele bojowniczek AK nosiło pseudonimy i zawsze były one zdrobnieniem. Sanitariuszka Jasia a nie Janina albo łaczniczka Ela a nie Elżbieta.
              W świetle tego Towarzyszka Zosia pasuje do tradycji.
    • kylax1 Polska polityka wobec Chin jest tragiczna. 09.02.14, 23:35
      Drugie mocarstwo gospodarcze świata, a Polska bawi się w jakieś szkodliwe granie interesami Pekinu. Sikorski może zaszkodzić polskim interesom gospodarczym w Państwie Środka, jeżeli będzie tak się zachowywał.
      • igor_uk Nu popatrz,kylax kuma o co chodzi, 09.02.14, 23:44
        a felus nie za cholere nie potrafi tego zrozumiec.
    • j-k cienzko zyc pod jankeskim butem, co-nie, Fräulein? 10.02.14, 00:57
      nie-tak napisała:
      wszystkie polecenia byly ustanawiane i przywozone w przyslowiowych teczkach z Washingtonu?

i sa nadal.:)
      cienzko zyc pod jankeskim butem, co-nie, Fräulein?
    • mara571 Wpadka? 10.02.14, 21:56
      Po pierwsze powtarzam za Igorem, co powiedzial Sikorski:
      "Z tego co wiem, władze Chin, podczas wizyty prezydenta Wiktora Janukowycza, stwierdziły, że ich kraj interesują inwestycje w ukraińskie rolnictwo, ale pod warunkiem podpisania umowy stowarzyszeniowej. Wszyscy chcą większego bezpieczeństwa prawnego swoich inwestycji. Ukrainie proponuje się olbrzymie pieniądze, wielokrotnie większe, niż Polsce oferowano w 1993 r., gdy nasza umowa stowarzyszeniowa wchodziła w życie.
      Podaje wlasciwy link, bo tej z Wyborczej jest w 95% niewidoczny.

Jak glos Rosji wypowiedz Sikorskeigo interpretuje:
      "Wygląda na to, że szef MSZ Polski swoim pobożnym życzeniem dał silny impuls do obecnych dyskusji wokół interesów Chin na Ukrainie. Radosław Sikorski oświadczył, że Pekin zgodził się na dalsze inwestowanie w ukraińską gospodarkę tylko pod warunkiem podpisania przez Kijów umowy stowarzyszeniowej z UE."

Ciekawe, ze rosyjski specjalista potwierdza posrednio slowa Sikorskiego dosc szczegolowo omawiajac chinska taktyke "wejscia do Europy".

I dopiero dochodzimy do czulego punktu dla Rosjan: KRYMU.

2/3 artykulu poswiecono stosunkom EU-Chiny, Rosja-Chiny i memorandum podpisanemu w Pekinie przez Zarząd Polityki Informacyjnej Rady Ministrów Autonomicznej Republiki Krymu.

Przypominam, ze Sikorski o Krymie nawet nie wspomnial.

Ten artykul jest tylko z pozoru atakiem na Sikorskiego. W gruncie rzeczy chodzi o Krym, ktory Rosjanie uwazaja za swoje terytorium.
      • jk2007 mara, masz racje 10.02.14, 22:19
        mara571 napisała:
        > W gruncie rzeczy chodzi o Krym, ktory Rosjanie uwazaja za swoje terytorium.

wlasnie my Rosjanie swietujemy 230 rocznice zalozenia Sewastopola
        • mara571 Re: mara, masz racje 10.02.14, 22:28
          gratuluje.
          Kiedys widzialam to miasto ze statku, ktory nie mogl wejsc do portu. Pasazerowie odplyneli motorowka i przyplyneli inni.
          Jak dlugo wazna jest umowa o wykorzystaniu bazy?
          • jk2007 Re: mara, masz racje 10.02.14, 22:34
            mara571 napisała:
            > Jak dlugo wazna jest umowa o wykorzystaniu bazy?

do 2042 r.
      • igor_uk oczywiscie,ze wpadka. 10.02.14, 22:50
        Sikorski moze na kuchnie swojej zonie mowic o tym,co tylko przypuszcza,a nie w wywiadzie dla PAP.
        Nie-tak ma 100% racji,zreszta za autorem zalinkowanego artykulu,ze w ten sposob Sikorski che poroznic Rosje i Chiny. Tego nie jest wstanie zrozumiec,tylko mocno ograniczony czlowiek,a przeciez ty,mara,siebie do takowych nie zaliczasz.
        Wyobraz sobie taka sytuacje,ze Lawrow daje wywiad ITAR-TASS,w ktorym stwierdza.ze Unia Europjeska uzaleznila dalsze programy unijnej pomocy dla Polski od tego,ze Polska zerwie swoi dosc dobre stosunki ze Stanami.
        Przeciez to bedzie odebrano ,jako proba Lawrowa poroznic Stany i EU.
        Omawiany przypadek jest identyczny.

p.s. przestan straszyc Rosje Chinami.
        • mara571 w tym przypadku to zona w kuchni 10.02.14, 22:56
          mowi mezowi, co ma powiedziec.
          Taki prawdziwy gender...
          • igor_uk Czyli to Zydowka Applebaum.. 10.02.14, 23:07
            kieruje polityka zagraniczna Polski ?
            • mara571 nie 10.02.14, 23:15
              ona zyjac w Polsce swietnie wie o co chodzi w Waszyngtonie.

PS. To naprawde bardzo madra kobieta.
              • igor_uk Niby mowisz nie. 10.02.14, 23:17
                Ale wychodzi,ze jest jednak - tak :-)
          • eva15 Re: w tym przypadku to zona w kuchni 10.02.14, 23:08
            No i znów ci się wpis udał:-) Dokładnie w tym rzecz.
            • igor_uk To prawda,Ewa. 10.02.14, 23:18
              Jej znow udal sie wpis,ale ona czegos boi sie.
              • eva15 Re: To prawda,Ewa. 11.02.14, 00:24
                :-) Bingo.
        • j-k hlopcze, polityka swiatowa cie meczy... 10.02.14, 22:57
          przestan staszyc Rosje Chinami - co ?

kazde z nich ma swoja wlasna Polityke.
          • igor_uk dziadziu. 10.02.14, 23:08
            O podpaskach tu nikt nie gada.
            Pomyliles fora.
            • j-k hloopcze, polityka swiatowa cie meczy 10.02.14, 23:20
              sam widzisz,,,
              koshera podac ?

Tfu(j), jak zawsze , Dr. J.K.
              • igor_uk I co miales do powiedznia,januszek? 10.02.14, 23:24
                Przypmniec o tym,ze jestes doktorkiem? A przciez na mnie to nie robi wrzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka