Dodaj do ulubionych

Kim są ?!

12.07.14, 09:03
Kim są tak na­praw­dę mi­ni­stro­wie i inni człon­ko­wie no­we­go rządu Ukra­iny de­ma­sku­ją pu­bli­cy­ści – m.​in. ks. Ta­de­usz Isa­ko­wicz-Za­le­ski oraz Anna Raźny z por­ta­lu www.​konserwatyzm.​pl.

Anna Raźny zwra­ca uwagę na to, że „istot­ną siłą re­wo­lu­cji ukra­iń­skiej były i są neo­na­zi­stow­skie śro­do­wi­ska sku­pio­ne w Swo­bo­dzie i Pra­wym Sek­to­rze”. Poza tym - we­dług pu­bli­cyst­ki - lider Pra­we­go sek­to­ra Dmy­tro Ja­rosz ma po­wią­za­nia z ter­ro­ry­sta­mi cze­czeń­ski­mi, a na eu­ro­maj­da­nie pol­scy po­li­ty­cy wy­par­li się pa­mię­ci o rzezi wo­łyń­skiej i ten akt zdra­dy jej ofiar po­wtó­rzy­li w Sej­mie III RP.

Swo­bo­da od­wo­łu­je się do ide­olo­gii Ste­fa­na Ban­de­ry, który od­po­wia­da za ma­sa­krę Po­la­ków na Wo­ły­niu. To Ban­de­ra był przy­wód­cą UPA. Swo­bo­da chce też re­wi­zji gra­ni­cy pol­sko-ukra­iń­skiej. Chce przy­łą­cze­nia do Ukra­iny nie­któ­rych pol­skich po­wia­tów, w tym Prze­my­śla.

Z kolei Ołeh Tiah­ny­bok, który jest sze­fem Swo­bo­dy jaw­nie głosi, że wy­ty­czo­ne dla Ukra­iny gra­ni­ce są nie­spra­wie­dli­we. Tym­cza­sem ma on szan­sę wy­grać wy­bo­ry pre­zy­denc­kie, które mają być prze­pro­wa­dzo­ne w maju.

Dmy­tro Ja­rosz, lider tzw. Pra­we­go Sek­to­ra być może zo­sta­nie - jak su­ge­ru­je "Wa­shing­ton Times" - sze­fem nowej bez­pie­ki. To prze­ra­ża­ją­ca wizja, bo - jak czy­ta­my w wi­ki­pe­dii - Prawy Sek­tor to ugru­po­wa­nie na­cjo­na­li­stycz­ne, skła­da­ją­ce się przede wszyst­kim z mło­dzie­żo­wych or­ga­ni­za­cji o ul­tra­pra­wi­co­wych i neo­na­zi­stow­skich po­glą­dach.

Ks. Isa­ko­wicz-Za­le­ski zwra­ca uwagę na to, że „no­wy­mi mi­ni­stra­mi zo­sta­ło kilka osób ze śro­do­wisk od­da­ją­cych cześć ide­olo­gii Ste­pa­na Ban­de­ry i UPA”. Zda­nie o ich po­glą­dach i do­ko­na­niach cy­tu­je za Wi­ki­pe­dią. I tak:

Pre­mier Arsen Ja­ce­niuk – uwiel­bia UPA, zo­stał pre­ze­sem za­rzą­du Fun­da­cji Open Ukra­inie, która za­ini­cjo­wa­ła kon­kurs „Wspól­na hi­sto­ria – wspól­na przy­szłość”, bę­dą­cy po­cząt­kiem kam­pa­nii in­for­ma­cyj­nej na wschod­niej Ukra­inie, mó­wią­cej o dzia­łal­no­ści żoł­nie­rzy UPA.

Wi­ce­pre­mier Ołek­san­der Sycz – zaj­mu­je się ba­da­nia­mi nad ży­ciem i dzia­łal­no­ścią Ste­pa­na Łen­kaw­skie­go, ide­olo­ga Or­ga­ni­za­cji Ukra­iń­skich Na­cjo­na­li­stów (OUN), au­to­ra „De­ka­lo­gu ukra­iń­skie­go na­cjo­na­li­sty”. Sam ak­tyw­nie uczest­ni­czył w hucz­nych ob­cho­dach 102. rocz­ni­cy uro­dzin Ste­pa­na Ban­de­ry na za­cho­dzie Ukra­iny. Na­zy­wał re­gion kar­pac­ki „ban­de­row­ską kra­iną”, a rad­nych sa­mo­rzą­dów re­gio­nu wzy­wał do sta­nia się „du­cho­wy­mi i urzę­do­wy­mi ban­de­row­ca­mi”.

Mi­ni­ster ds. in­te­gra­cji z UE Borys Ta­ra­siuk – kie­dyś pra­co­wał w dy­plo­ma­cji ra­dziec­kiej, m.​in. w przed­sta­wi­ciel­stwie przy ONZ w Nowym Jorku. We­dług ks. Isa­ko­wi­cza-Za­le­skie­go na takim sta­no­wi­sku trze­ba było być albo funk­cjo­na­riu­szem KGB lub osobą ak­cep­to­wa­ną przez KGB. W nie­pod­le­głej Ukra­inie fa­scy­no­wał się UPA. A w paź­dzier­ni­ku 2007 r. we­zwał pre­zy­den­ta do wy­da­nia de­kre­tu uzna­ją­ce­go UPA za stro­nę wal­czą­cą o nie­pod­le­głość pań­stwa.

Mi­ni­ster śro­do­wi­ska An­drij Moch­nik – to ak­tyw­ny po­li­tyk neo­ban­de­row­skiej „Swo­bo­dy”, który wraz z Ołe­hem Tiah­ny­bo­kiem i Ołek­san­drem Sy­czem zwra­cał się do pre­zy­den­ta Wik­to­ra Jusz­czen­ki w 2009 r. o nada­nie Ban­de­rze ty­tu­łu bo­ha­te­ra na­ro­do­we­go Ukra­iny.

Ołeh Tiah­ny­bok, lider Ogól­no­ukra­iń­skie­go Zjed­no­cze­nia Swo­bo­da – gdy Swo­bo­da wy­gra­ła wy­bo­ry lo­kal­ne w ob­wo­dach za­chod­niej Ukra­iny, ogło­sił, że bę­dzie sta­rał się o roz­sze­rze­nie gra­nic pań­stwa ukra­iń­skie­go – oczy­wi­ście w kie­run­ku za­chod­nim, czyli Pol­ski! Rze­ko­mo dla­te­go, że obec­ne są „nie­spra­wie­dli­we”.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Kim są ?! 12.07.14, 09:21
      Ks. Ta­de­usz Isa­ko­wicz-Za­le­ski nalezy do niewielkiej grupy znanych Polakow,ktore nie wieza czym jest poprawnosc polityczna.Mowi zawsze prawde ,za co jest nielubiany przez pieskow amerykanskich i za co ma wielki szacunek wsrod Polakow.
      • arkaf Re: Kim są ?! 12.07.14, 09:31
        nie przeszkadza ci, ze Rosji tez nie kocha ?
        • igor_uk N ikt nie musi kochac Rosji,arkafowicz. 12.07.14, 09:56
          Wystarcze,zeby czlowiek byl obiektywny i mowil prawde.
          Czy wiesz czym jest prawda,ta jedyna?
          • bywszy1 Re:uprasza sie+ 12.07.14, 10:10
            igor_uk napisał:

> Wystarcze,zeby czlowiek byl obiektywny i mowil prawde.
            > Czy wiesz czym jest prawda,ta jedyna?
            • ekwiwokacja bywszy... 12.07.14, 11:00
              i znow pusciles baka... bo zasmierdzialo.

• arkaf Re: N ikt nie musi kochac Rosji,arkafowicz. 12.07.14, 13:17
            masz na mysli Boza Prawde ?
            przeciez ty w Boga nie wierzysz
            • lech.junosza Re: N ikt nie musi kochac Rosji,arkafowicz. 13.07.14, 15:41
              arkaf napisał:

> masz na mysli Boza Prawde ?
              > przeciez ty w Boga nie wierzysz
              >
              Ależ ty durny jesteś! Fascynuje mnie twoja głupota wymieszana z podłością!!!
        • ekwiwokacja Nie mysle, 12.07.14, 11:05
          arkaf napisał:
          > nie przeszkadza ci, ze Rosji tez nie kocha ?

zeby ktokolwiek normalny mogl zywic jakiekolwiek uczucia do ciebie, poza pogarda... dla glupoty jaka reprezentujesz.

• arkaf Re: Nie mysle, 12.07.14, 13:18
            czy moglbys rozwinac twoja mysl, zwlaszcza w kontekscie cytatu
    • kacza_aberracja Nawet nie ma potrzeby, 12.07.14, 10:16
      zeby powolywac sie na opinie Isakowicza.
      Ukraina na dzis, jest rzadzona przez roznego rodzaju "ludzi": oligarchow milionowych fortun (zwyklych zlodziei!) i (moze niewielkie ilosciowo) partie skrajnie prawicowe (neonaziolskie), ale radykalne i najbardziej krzykliwe - zatem najbardziej "widoczne"!
      Ukraina dzis, to mafijny kraj "rzadzacy" ponad 40 milionowa spolecznoscia, "dzieki" glownie takim samym awanturnikom z USA i oglupialej, uleglej i podporzadkowanej im (USA) UE!
      "Posiadacze" ekonomiczni zbankrutowanych "Stanow Zjednoczonych" pra do powiekszenia swoich fortun przez eksploatacje Ukrainy, wymuszajac na fasadowej UE popierania jej celow i kompletnie "lekcewazac" sytuacje de facto Ukrainy (nie przywiazuja zadnej wagi do autoramentu "rzadzacych" dzis Ukraina). Chaos na Ukrainie im w niczym nie przeszkadza!
      Poniewaz sa wlascicielami srodkow propagandy (masmedia), co jest widoczne wlacznie z Polska, wiec miela i tak juz uposledzone glowy sporej grupy spoleczenstw skazanych na tylko "ich" informacje. A marionetki w ich rekach (laureat "pokojowej" nagrody Nobla(?!) - Obama, oglupiala Merkel, "bezradny" i "pusty" Holland) tylko realizuja ich cele!
      Prezydent-oligarcha Poroszenko (tak jak i nasi pozal sie Boze "politycy" - Komorowski, Kaczynski, Tusk, Sikorski) sa tylko debilami ulatwiajacymi "im" przedsiewziecie!
      Ot i taki obraz dzisiejszego "biznesu"!
    • vladexpat Skrajni lewacy znaleźli nowego idola? 12.07.14, 11:14
      Ksiądz Isakowicz-Zaleski autorytetem dla postkomunistycznych lewaków? Kolejny dowód na to, że wszelkie skrajności, nawet pozornie przeciwstawne, bardzo są do siebie podobne. W każdym razie pod względem stosowanych metod działania i doraźnych celów. No może poza personalnymi.
      • lech.junosza Re: Skrajni lewacy znaleźli nowego idola? 12.07.14, 11:25
        vladexpat napisał:

> Ksiądz Isakowicz-Zaleski autorytetem dla postkomunistycznych lewaków? Kolejny d
        > owód na to, że wszelkie skrajności, nawet pozornie przeciwstawne, bardzo są do
        > siebie podobne. W każdym razie pod względem stosowanych metod działania i doraź
        > nych celów. No może poza personalnymi.
        >
        Czy ty Władeczku jesteś idiotą od czasu jak w dzieciństwie wypadłeś z łóżeczka czy tak ci się ostatnio narobiło ... ? Spróbuj sobie wbić do łba, że świat nie jest czarno-biały. Pojęci typu "postkomunistyczny lewak", "moher o. Rydzyka" itd. służą jedynie do wartościowania ludzi, których takie ludzkie wyrzutki jak ty nie są w stanie zrozumieć. Nie dziękuj, wypie...j na drzewo liście pompować!
      • ekwiwokacja Re: Skrajni lewacy znaleźli nowego idola? 12.07.14, 11:42
        vladexpat napisał:
        > Ksiądz Isakowicz-Zaleski autorytetem dla postkomunistycznych lewaków? Kolejny d
        > owód na to, że wszelkie skrajności, nawet pozornie przeciwstawne, bardzo są do
        > siebie podobne. W każdym razie pod względem stosowanych metod działania i doraź
        > nych celów. No może poza personalnymi.

Idole, to "twor" na uzytek wiekszosci bezmozgich cymbalow poddanych "obrobce" srodkom masowego przekazu! Ja nie znam zadnego "idola". Poprostu nie mam.
        Natomiast zastanawia mnie co chciales "powiedziec" przez "skrajni lewacy"? A szczegolnie wyraz "lewacy"? Czy w zwiazku z tym w twoim slownictwie istnieje wyraz "prawacy"?
        • vladexpat Re: Skrajni lewacy znaleźli nowego idola? 12.07.14, 11:59
          ekwiwokacja napisał:

> vladexpat napisał:
          > > Ksiądz Isakowicz-Zaleski autorytetem dla postkomunistycznych lewaków? Kol
          > ejny d
          > > owód na to, że wszelkie skrajności, nawet pozornie przeciwstawne, bardzo
          > są do
          > > siebie podobne. W każdym razie pod względem stosowanych metod działania i
          > doraź
          > > nych celów. No może poza personalnymi.
          >
          > Idole, to "twor" na uzytek wiekszosci bezmozgich cymbalow poddanych "obrobce" s
          > rodkom masowego przekazu! Ja nie znam zadnego "idola". Poprostu nie mam.
          > Natomiast zastanawia mnie co chciales "powiedziec" przez "skrajni lewacy"? A sz
          > czegolnie wyraz "lewacy"? Czy w zwiazku z tym w twoim slownictwie istnieje wyra
          > z "prawacy"?

Przyznam, że skrajna prawica nie ma swojego ogólnie przyjętego przydomka, odpowiednika "lewaków". Bo nazywanie skrajnej prawicy faszystami jest kompletnie pozbawione sensu. Ruch faszystowski, w swojej ekonomicznej treści był zdecydowanie lewicowy, socjalistyczny (choć z oczywistych względów nie socjaldemokratyczny). A naziści sami nazwali siebie socjalistami.
          • ekwiwokacja I pomine milczeniem "skrajnosci"... 12.07.14, 12:24
            vladexpat napisał:
            > Przyznam, że skrajna prawica nie ma swojego ogólnie przyjętego przydomka, odpow
            > iednika "lewaków". Bo nazywanie skrajnej prawicy faszystami jest kompletnie poz
            > bawione sensu. Ruch faszystowski, w swojej ekonomicznej treści był zdecydowanie
            > lewicowy, socjalistyczny (choć z oczywistych względów nie socjaldemokratyczny)
            > . A naziści sami nazwali siebie socjalistami.

"Naziści sami nazwali siebie socjalistami", a ty sam uwazasz siebie za "madrego"! Mogles to w ten krotki sposob napisac i wszystko byloby jasne, a nie popisywac sie swoja "madroscia" w nonsensownych dywagacjach ignoranta!
            Na razie wiem, ze nie jestes "lewakiem", a ty zastanow sie kim jestes. Chociaz jestem przekonany, ze do niczego nie jest ci to potrzebne.
            • vladexpat Re: I pomine milczeniem "skrajnosci"... 12.07.14, 12:31
              ekwiwokacja napisał:

> jakieś bzdety

I na tym szczęśliwie zakończymy ten wątek, bo ja z założenia nie odpowiadam na personalne wycieczki.
              • lech.junosza Re: I pomine milczeniem "skrajnosci"... 12.07.14, 18:44
                vladexpat napisał:

> ekwiwokacja napisał:
                >
                > > jakieś bzdety
                >
                > I na tym szczęśliwie zakończymy ten wątek, bo ja z założenia nie odpowiadam na
                > personalne wycieczki.
                >
                Ale ty śmieszny jesteś. Napisz coś jeszcze.
              • kacza_aberracja Jakie bzdety "medrcu"? 13.07.14, 16:09
                Bzdety, to ty piszesz ignorancie! Zamiast pisac bzdury na forum, to przeczytaj jakas ksiazke.
                Dobrze ci to jedynie moze zrobic, a poza tym nie bedziesz sie blaznil glupota na forum!

vladexpat napisał:

> ekwiwokacja napisał:
                >
                > > jakieś bzdety
                >
                > I na tym szczęśliwie zakończymy ten wątek, bo ja z założenia nie odpowiadam na
                > personalne wycieczki.
                >
    • wojciech.2349 Re: Kim są ?! 12.07.14, 11:29
      Najlepsi są ci z obecnego rządu Rosji.
      Potomkowie czekistów albo kanibali.
      • lech.junosza Ciekawe, że forumowa brygada banderowska 12.07.14, 11:46
        nie potrafi odnieść się do treści rozpoczynającego wątku. Być może za mało takim płacą i zgłosili się do tej roboty tylko osobnicy o zdolnościach poznawczych martwych rosówek
        • melord Polska zaczyna mi sie podobac 12.07.14, 11:56
          wala po mordach agentow SB,moze wkrotce zaczna walic poplecznikow banderowcow i wszystkich ktorzy tych bydlakow popieraja(forumowych etuzjastow Bandery tez)
          • lech.junosza Re: Polska zaczyna mi sie podobac 12.07.14, 18:46
            melord napisał:

> wala po mordach agentow SB,moze wkrotce zaczna walic poplecznikow banderowcow i
            > wszystkich ktorzy tych bydlakow popieraja(forumowych etuzjastow Bandery tez)
            >
            Forumowa brygada banderowska nie zasługuje na wytrzaskanie po ich durnych ryjach. To byłby zbytek uznania. Tylko parę kopów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka