Dodaj do ulubionych

Polityczne potpourri

16.10.14, 21:01
Nie wiem, co będzie jutro w mendiach na temat szczytu Europa-Azja w Mediolanie, więc postaram się już dziś dać materiał do dyskusji lub do plucia - w zależności od kultury osobniczej:)

Jeszcze się szczyt nie rozpoczął, a już najważniejszą jego personą stał się prezydent Rosji. Mówią o nim wszyscy politycy i obsługujący szczyt dziennikarze. Ciągle trwają spekulacje, kogo dopuści przed swoje oblicze, a ten ponoć ma już zapełniony cały karnet ze zgłoszeniami, jak posażna panienka na balu pośród zdegradowanej i zubożałej arystokracji:)
A ten jeszcze podgrzał atmosferę, swoim zwyczajem każąc czekać wszystkim na swoje przybycie. Ale tym razem to Serbowie zrobili sabotaż szczytowania, nie wypuszczając swojego drogiego gościa.

A tu jeszcze przed szczytowaniem robi się krach na giełdach, miała zdychać ruska gospodarka, a tu się okazuje, że dzielni europejscy demokraci splunęli pod wiatr.

Europejski Bank Centralny wraz z ludowymi komisarzami EU mając głęboko w doopie opinię pracującego i niepracującego plebsu postanowiło sypnąć kolejnymi miliardami pomocy bankom greckim (nie gospodarce, a właśnie bankom), by odzyskać zaufanie spekulantów.
Zajrzałem na forum niemieckie - dyskutanci są zachwyceni, że mogą będą mogli popracować więcej za mniejsze pieniądze, byle inwestorzy nie stracili;)
Obserwuj wątek
    • igor_uk Co z tymi greckimi bankami jest? 16.10.14, 21:32
      Czy oni naprawde tyle kasy potrzebuja?A moze w ten sposob kase panstwowa przerzucaja do prywatnych kiszen?
    • malkontent6 Re: Polityczne potpourri 16.10.14, 21:33
      lubat napisał:

> Jeszcze się szczyt nie rozpoczął, a już najważniejszą jego personą stał się prezydent Rosji.

Zazdroszczę ci prezydenta.
      • rusec11 Re: Polityczne potpourri 16.10.14, 22:18
        nie tylko azbest, nie tylko ty.
        fotoforum.gazeta.pl/photo/2/mb/bb/tvp9/PHRJiVfvY6SHnN1SBX.jpg

malkontent6 napisał:
        > Zazdroszczę ci prezydenta.
        >

:)
    • eva15 Re: Polityczne potpourri 16.10.14, 22:12
      Bardzo zgrabnie posumowałeś sytuację. Co do Niemiec - dzięki kolejnym posunięciom opiekuńczym EZB AfD rośnie, niejako samo rośnie, powoli już bez większego wysiłku.....

Parę dni temu 2 poważne przedsiębiorstwa oficlanie opuściły szeregoi CDU i FDP i postawiły na AfD, to może być początek przełomu w kołach niemieckiej gospodarki. Podkreślam - niemieckiej, czyli chodzi o Mittelstand a nie o międzynarodowe koncerny.
      • nie-tak Re: Polityczne potpourri 16.10.14, 22:15
        Eva15 musze cie rozczarowac, brukselska dyktatura na to nie pozwoli, poczytaj sobie link.
        AfD jest w tej frakcji.
        deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/10/16/eu-parlament-martin-schulz-loest-fraktion-der-euro-skeptiker-auf/
        Psychologen sagen uns, dass Menschen (und Länder?) auf andere projizieren was sie bei sich selbst nicht sehen werden wollen. Andere tragen unseren „Schatten“, wenn wir ablehnen ihn anzuerkennen. Wir verleihen anderen all die Charakterzüge die wir zurückschrecken, bei uns selbst zuzugeben.
        • eva15 Re: Polityczne potpourri 16.10.14, 22:34
          Wiem, no i co z tego? System się broni jak ranny zwierz, ale im kryzys będzie głębszy, tym trudniej będzie opanować opór.
          • eva15 AfD nie jest w tej frakcji 16.10.14, 22:39
            mylisz się, Nie-tak. AfD jest u konserwatystów.
            • nie-tak Re: AfD nie jest w tej frakcji 16.10.14, 22:48
              Masz racje, teraz sprawdzilam ze AfD jest z partia Camerona w europejskim parlamencie.
              Ale mimo tego ten nacisk Schulza mowi sam za siebie do czego zmierza unia. Dzis w europejskim parlamencie a jutro w calej Unii.
    • jk2007 ciekawe uwagi 16.10.14, 22:19
      theeconomiccollapseblog.com/archives/9-ominous-signals-coming-from-the-financial-markets-that-we-have-not-seen-in-years
    • jk2007 mamy problem 16.10.14, 22:25
      Вирyc Эбoлa yгрoжaет интереcaм любителей cлaдкoгo. Эпидемия, рaзгyлявшaяcя y грaниц глaвных мирoвых пocтaвщикoв кaкao-бoбoв, мoжет привеcти к перебoям пocтaвoк. Из-зa этoгo цены нa шoкoлaднoе cырье держaтcя вблизи мaкcимyмoв зa пocледние три гoдa.
      www.rg.ru/2014/10/16/shokolad.html
    • lubat Re: Polityczne potpourri 17.10.14, 17:29
      Kiedy wczoraj zakładałem ten wątek, miałem na myśli także pewną bardzo dwuznaczną reklamę wyemitowaną w niemieckiej tv ARD. Widziałem ją po raz pierwszy, a w necie nie mogę jej znaleźć.
      Otóż jest to reklama Statoil, w której jest mowa o tym, że energia słoneczna czy wiatrowa jest do d**y (oczywiście innymi słowami) a jedynie pewna jest ta z gazu ziemnego.
      I tak pomyślałem sobie, że przecież nawet jeśli Statoil gra na własne konto, to ono jest ściśle w interesie Gazpromu. A może Statoil to także taki utajniony Gerhard Schröder?:)
    • lubat Re: Polityczne potpourri 17.10.14, 17:56
      Formuła potpourri pozwala ma wrzucanie różnych melodii, więc dorzucę ciekawy kawałek, bo nie zasługuje na oddzielny wątek, a szkoda go zostawić bez komentarza.

Jakiś czas temu przemknęła przez media informacja, że Niemcy wyślą nad Donbas swoje drony dla obserwacji zbrodniczych poczynań separatystów. Oczywiście sformułowano to inaczej.
      Teraz okazuje się, że niemieckie drony źle się czują w temperaturze poniżej +19 stopni i spadają na ziemię.
      To messerschmity i heinkle z lat 40-ch były o wiele lepsze, bo latały nad Moskwę nawet przy -30 stopniach:)

Komentator ARD Christian Thiels przejechał się po ministerce obrony RFN, że kobitka albo nie wie o czym mówi, albo celowo wprowadza publikę w błąd, chcąc się wykazać "zdecydowaniem".

www.tagesschau.de/inland/bundeswehr-drohne-ukraine-101.html
      • jorl Re: Polityczne potpourri 17.10.14, 20:22
        lubat napisał:

> Formuła potpourri pozwala ma wrzucanie różnych melodii, więc dorzucę ciekawy ka
        > wałek, bo nie zasługuje na oddzielny wątek, a szkoda go zostawić bez komentarza
        > .
        >
        > Jakiś czas temu przemknęła przez media informacja, że Niemcy wyślą nad Donbas s
        > woje drony dla obserwacji zbrodniczych poczynań separatystów. Oczywiście sformu
        > łowano to inaczej.
        > Teraz okazuje się, że niemieckie drony źle się czują w temperaturze poniżej +19
        > stopni i spadają na ziemię.

Nie +19C a -19°C. Jakis dziennikarzyna niedokladnie napisal. Lodow nawet na Syberii nie ma zaraz ponizej +19°C.
        Ale ja mysle ze chodzi o cos innego. Jakos balwan, moze ta moja minister od wojska, wyskoczyla z ta propozycja wyslania dronow z uzbrojonymi zolnierzami Bundeswehry na Ukraine. Na wojska padlo strach bo wiedza ze beda najwazniejszym i najbardziej lakomym celem dla rakiet i pociskow separatystow i teraz szuka sie mniej czy bardziej idiotycznych powodow aby sie z tego wycofac.

Naprawde jak ja uslyszalem o tym wyslaniu to pomyslalem ze cos moi wodzowie zglupieli. Rosja wtedy by miala caly wachlarz odpowiedzi w tym jak wyzej napisalem w tym wybic to towarzystwo z dronami do nogi.
        Merkel sie juz od Putina dwiedziala tez o tym. I dwiedziala sie ze gazu zima nie bedzie.

Ale znowu niezle zachodni politycy kombinowali. Putina do 1.30 w nocy trzymala Merkel na rozmowach i o 8mej nastepne. Aby byl niewyspany i popelnil z tego powodu blad. Stare metody poliytkow zachodnich. Mysle ze biora sami wtedy jakies dobre srodki na pobudzenia ale przeciwnikow tym niezle wyczerpuja. I czesto skutecznie.
        Ciekaw jestem czy Putin stanal na wysokosci zadania albo sie dal wyrolowac z niewyspania. Bo rano Merkel byla tez niewyspana ale byli inni wyspani po stronie Zachodu a Putin ten sam.

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka