Dodaj do ulubionych

Pistolety i szeryf

14.04.15, 07:43
Sipri jest niezaleznym instytutem zajmujacym sie badaniami n/t zbrojen na podstawie danych dostepnych publicznie. Szefem instytutu jest Szwed Petersson a wsrod czlonkow dyrekcji jest m.in. Niemiec, Brytyjka i Indonezyjczyk. Adres instytutu jest w Sztokholmie.

Do raportu po angielsku pod PDF-em mozna dotrzec poprzez ten artykul w Spieglu, klikajac w slowo Bericht. Dziennikarz Spiegla daja swoja i, jak zwykle interesujaca, analize danych Sipri. Mozna wiec i na tym artykule poprzestac.

Zerknelem i ja na ten raport okiem ciekawskiego dyletanta. Kto ile wydal najwiecej na uzbrojenie w 2014 roku? Wpierw: Stany - 610 mld US$, Chiny - 214 US$ i Rosja 84,4 US$ i podobna jej Arabia Saudyjska 80,8 US$. Te dwa kraje eksporterzy ropy zwiekszyly wydatki w ostatniej dekadzie o okolo 100%.

Europa wydala w zeszlym roku 386 US$ na zbrojenia. W tym Europa Centralna (w tym Polska) i Zachodnia wydala 292 US$. Najwiekszy wzrost wydatkow maja sasiedzi Rosji: Ukraina 23 % i Polska 13 %.

W koncu, ktory kraj "zyje wojna", ze tak poetycko okreslimy najwyzszy udzial wydatkow na zbrojenie w PNB? Dane sa na wykresie i lektura ich jest przyblizona. A wiec wsrod zyjacych wojna jest Arabia Saudyjska - 10,6 % PNB w 2014, Izrael - 5,2 % PNB i Rosja - 4,5 % PNB.

Wnioski? Ano polityka Rosji ma niewatpliwy wplyw na zbrojenia jej sasiadow i jako, ze pewnie Rosjanie czytaja te dane to zobacza, ze sie przygotowujemy na ich godne powitanie nie tylko kwiatami.

Troche niepokojace jest to, ze bardzo wiele na zbrojenia wydaja kraje malo demokratyczne czy totalitarne jak Arabia Saudyjska, Rosja czy Sudan.

W koncu, szeryfem swiata sa ciagle Stany i po nich dlugo, dlugo nic. Wydatki na zbrojenia Stanow sa 3x wieksze niz te Chin.

PF

Obserwuj wątek
    • mara571 dzieki PF za ten link 14.04.15, 21:26
      innym watku pisza, ze sie uparlam na Arabie Saudyjska.
      A tu takie fajne dane o wydatkach zbrojeniowych tego kraju.
      Co do Chin mam jedna uwage: spece pisza, ze te dane sa zanizone i to od lat. Ale kiedy porownam[url=http://www.spiegel.de/politik/ausland/china-usa-berichten-ueber-hohe-militaer-und-ruestungsausgaben-a-973723.html] z danymi z tego artykulu [/url], to okazuje sie, ze Sipri dokonal wlasnych szacunkow i niedowierza oficjalnym danym.
    • mara571 Günther Grass udzielil jeszcze w marcu 14.04.15, 21:38
      ostatniego wywiadu dla madryckiego El Pais.
      Ostrzega w nim przed nastepna wojna swiatowa.
      W listopadzie 2014 mowil wrecz, ze juz odbywa sie III wojna swiatowa. Ten poglad podziela wielu analitykow ze strategicznych think tanks.
      Wzrost wydatkow na zbrojenia mnie nie dziwi.

www.spiegel.de/kultur/literatur/guenter-grass-warnte-kurz-vor-tod-vor-drittem-weltkrieg-a-1028519.html
      • vladexpat Re: Günther Grass udzielil jeszcze w marcu 14.04.15, 22:55
        Wielka wojna nieuchronnie nadejdzie. Taki już ludzki los, że raz na kilkadziesiąt lat ludzkość bardzo potrzebuje przerzedzić swoje szeregi. Mam nadzieję, że ja do tego nie dożyję.
        • mara571 jutro jest premiera filmu dokumentalnego 14.04.15, 23:11
          "10 Milliarden: Wie werden wir alle satt?" przypominajacego, ze w roku 2050 bedzie zylo 10 mld ludzi na Ziemi.
          Osobiscie mam watpliwosci czy te 10 mld bedzie mialo co pic.
      • polski_francuz Nieuchronne analogie 15.04.15, 07:42
        Do mnie dotarlo dopiero wczoraj, ze Grass byl na pol Kaszubem. I do tych ostatnich mam bardzo mieszane uczucia: jednego szanuje a innego nie. Chyba niezbyt dobrze ich znam by moc jednoznacznie ocenic.

Co do konkluzji Grassa to sie niestety wydaja oczywiste. Jak kraje niedemokratyczne sie zbroja to niewiele dobrego z tego moze wyniknac. Ciagle i nieuchronnie nasuwa sie analogia miedzy dzisiejsza Rosja zachwycona swiom szefem i Niemcami w 1937 roku dumnymi z ich lidera.

PF
    • crash.test.dummy Re: Europa wydala w zeszlym roku 386 US$ 19.04.15, 16:04

Mało, kurde :-)
    • nie-tak Re: Pistolety i szeryf 19.04.15, 16:47
      polski_francuz napisał:
      > Troche niepokojace jest to, ze bardzo wiele na zbrojenia wydaja kraje malo demo
      > kratyczne czy totalitarne jak Arabia Saudyjska, Rosja czy Sudan.
      --------------------------------------
      przemyslenia pefci :-))))))))))))))))))))
      Mozna sie tylko usmiac, trudno miec jakiekolwiek wspolczucie dla umslowego kalectwa tego osobnika.
      Kiedy przestanie sie wreszcie blamowac publicznie umyslowa kaleka?
      • bywszy1 Re: tak sie zastanawiam+ 19.04.15, 17:22
        czy pani kalectwo umyslowe dominujen nad fizycznym,czy naodwrot?
        I czym pani zazwyczaj mysli pusta glowa czy pelna d..a?
        • 5magna Re: tak sie zastanawiam+ 19.04.15, 17:37
          Wydatki USA byly zawsze kolosalne ale to nie przeszkadzalo im zawsze dostawac w dupe jak np.w Vietnamie......
      • j-k belkotu nie-uczki cd... 19.04.15, 18:42
        nie-tak napisała:
        > Mozna sie tylko usmiac, trudno miec jakiekolwiek wspolczucie dla umslowego kale
        > ctwa tego osobnika.
        > Kiedy przestanie sie wreszcie blamowac publicznie umyslowa kaleka?

Mozna tylko smialo uznac, ze jezykowa i mentalna kaleka, jaka jest nie-uczka,
        uparcie 3mie sie forum polskiego, miast bujac sie na rodzimym.
        Kiedy przestaniesz psuc tu powietrze ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka