Dodaj do ulubionych

Reanimacja South Stream?

11.01.16, 11:33
Rosja może wznowić prace projektu "South Stream" w ciągu najbliższych kilku tygodni, informuje bułgarska gazeta "Standard". "stnieją dwie podstawowe przyczyny, dla których Moskwa wznowi projekt, zamrożony latem 2014 byłym bułgarskim rządem. Jedna z nich — gwałtowne pogorszenie się stosunków między Rosją i Turcją. Drugi powód - recesja gospodarki chińskiej. Reanimowany projekt "South stream" będzie spełniać wymogi Brukseli i wpisywać się w ideę budowy gazowego hub"Balkan", wspierany przez UE, który bez rosyjskiego gazu realizowany być nie może.
www.cire.pl/item,121927,1,0,0,0,0,0,bruksela-pomoze-sofii-zbudowac-balkanski-hub-gazowy.html
Nie jest wykluczone, że projekt budowy gazociągu będzie jednym z punktów porządku obrad posiedzenia międzyrządowej komisji handlowo-gospodarczej i naukowo-technicznej współpracy, która odbędzie się w Sofii w końcu stycznia po pięcioletniej przerwie.

W jaki sposób można skomentować ta informacje?
W tym czasie,gdy polskie rusofoby dostawali sraczkę,spożywając tony jabłek,wyrażając w ten sposób swoja solidarność z banderowcami,czyli z własnymi mordercami,poważni ludzi w Europie prowadzili poważne rozmowy,skutkiem których stal "Nord Stream 2",i jak okazało się,reanimacja "South Stream".Nie zdziwię się,jak okaże się,ze podobnych informacje okaże się dużo więcej.
I odbiegając od tematu:
- Premiery Szwecji i Finlandii wystąpili przeciwko przystąpieniu ich krajów do NATO,motywując to w ten sposób,ze przystąpienie do NATO obniży bezpieczeństwo tych dwóch państw,w ten sposób stawiać kropkę w spekulacjach odnośnie przystąpienia Szwecji i Finlandii do agresywnego bloku militarnego,służącego wyłącznie interesom USA.

Obserwuj wątek
    • kylax1 Tzn. już nie ma "zwrotu ku Azji"? 11.01.16, 11:43
      A jeszcze niedawno szczytowałeś pisząc o ruro- i gazociągach do Azji....
      • brat_kryzysa Masz jakis problem z logika widze 11.01.16, 15:22
        Budowa SS wyklucza budowane gazociagi do Chin i na Syberii??Dobry jestes dobry
    • banderom_nie Moja droga użyteczna kilunia 11.01.16, 12:00
      Nigdy nie było odwrotu do Azji,coś tobie pokręciło.Azja miała stać dodatkowym rynkiem zbytu.
      Gaz z Jamału dostarczać Chinom nie opłaca się,tak samo,jak gaz ze wschodniego Sybiru nie opłaca się dostarczać Niemcom.
      • brat_kryzysa pierwsze slysze 11.01.16, 15:24
        "Gaz z Jamału dostarczać Chinom nie opłaca się,"
        Z tego co wiem oplaca sie ciagnac gaz do Chin z zach Syberii
        • europitek Re: pierwsze slysze 11.01.16, 20:11
          Jak poczytasz jeszcze tegoautora to dowiesz się wielu innych rzeczy z kategorii "pierwsze słyszę".
          • banderom_nie Re: pierwsze slysze 11.01.16, 20:38
            europitek napisał:

> Jak poczytasz jeszcze tegoautora to dowiesz się wielu innych rzeczy z kategorii
            > "pierwsze słyszę".

A to fakt,pajacyk.Wiele z tego,co pisze na forum,dla wielu jest odkryciem.

p.s. okazałeś się tym razem bardzo użyteczny.
            • europitek Re: pierwsze slysze 11.01.16, 20:53
              > p.s. okazałeś się tym razem bardzo użyteczny.

Rad staratsja Wasze Wysokobłagorodije!
              • banderom_nie Re: pierwsze slysze 11.01.16, 22:15
                europitek napisał:

> Rad staratsja Wasze Wysokobłagorodije!

Lubie ludzi z poczuciem humoru.
        • banderom_nie Re: pierwsze slysze 11.01.16, 20:36
          brat_kryzysa napisał:

> Z tego co wiem oplaca sie ciagnac gaz do Chin z zach Syberii

W żaden sposób nie opłaca się.Są plany budowy fabryki dla skraplania gazu,odpowiedniego terminalu i dostarczać gaz z Jamału do Chin droga morska,ale ja w to nie wierze.To raczej gra,której cela jest wymuszenie na dostawcach LNG z BW obniżenie cen.

p.s. jak by nie pitekantrop,to nie zauważyłbym twojego postu.Nieraz przydają się przygłupy :-)
          • europitek Re: pierwsze slysze 11.01.16, 21:02
            > p.s. jak by nie pitekantrop,to nie zauważyłbym twojego postu.Nieraz przydają si
            > ę przygłupy :-)

Ale tylko takie, które potrafią odróżnić "antropa" od "piteka".
            • banderom_nie Re: pierwsze slysze 11.01.16, 21:08
              europitek napisał:

> Ale tylko takie, które potrafią odróżnić "antropa" od "piteka".

Ty jesteś tylko uzytecznym,niczym więcej.
              • europitek Re: pierwsze slysze 11.01.16, 21:26
                Zawsze to lepiej niż "nieużytecznym", bo przynajmniej do czegoś się komuś przydaję.
    • czizus Ale już jest realizowany projekt TANP 11.01.16, 12:33
      z Azerbejdżanu przez Turcję do Europy a do niego ma się podłączyć Turkmenistan:

tvn24bis.pl/ze-swiata,75/gaz-poplynie-z-turkmenistanu-unia-stara-sie-ozywic-projekt,527704.html
      Już jest po zawodach i nawet próby skorumpowania przez Rosję niektórych europejskich urzędników nie powiodą się raczej.

Nord Stream II wcale nie jest pewny ale gdyby nawet to duża konkurencja dostawców gazu do Europy, powstające gazoporty, itp., spowodują tylko niską jego cenę.

Jakby nie patrzeć, czasy przewagi gazowej Rosji wobec Europy, windowania cen, nieubłaganie przemijają i już żadne rozpaczliwe ruchy niczego zasadniczego nie zmienią.
      • banderom_nie projekt TANP - plun i zapomnij 11.01.16, 12:44
        Wklejasz link z przed wprawie roku,w międzyczasie Turkmeni podpisali umowę na sprzedaż swojego gazu do Indii i w ten sposób możesz plunąć i zapomnieć o TANP.
        Nord Stream 2 jest pewny w 100%,ponieważ za jego budowa wypowiedzieli się Niemcy,a to znaczy,ze Polacy mogą najwyżej poszczekiwać,jak i w przypadku budowy pierwszego Nord Stream.
        I na koniec,jak by tam nie było,Europa nadal nie może obejść się bez rosyjskiego gazu.Bo on jest jeden pewny.
        • czizus Re: projekt TANP - plun i zapomnij 11.01.16, 14:54
          Akurat ja nie mam nic przeciwko rurom gazowym z Rosji. Podobnie jak Niemcy uważam, że jakoś z tą Rosja trzeba współpracować a surowce w tym gaz, są najlepszym obszarem tej współpracy.
          Ja tylko przytaczam fakty. TANAP i bez Turkmenistanu będzie budowany a o eksporcie gazu do Europy myśli również Iran, stąd te rozpaczliwe ruchy Kremla. Generalnie będzie tak jak napisałem, gazu w Europie będzie tylko więcej, również więcej będzie nie rosyjskich sprzedających a cena gazu będzie już tylko spadać. W Europie o to nam właśnie chodzi - żeby dużo było gazu i żeby jego cena była niska. I tak już będzie.
          Złote czasy Rosji i rosyjskiego gazu przemijają jak śnieg na wiosnę.
          • banderom_nie projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 14:58
            czizus napisał:

> Ja tylko przytaczam fakty. TANAP i bez Turkmenistanu będzie budowany a o ekspor
            > cie gazu do Europy myśli również Iran,

To żadne fakty.

> Złote czasy Rosji i rosyjskiego gazu przemijają jak śnieg na wiosnę.

Rosja jak miała 30% rynku gazu Europy,tyle i ma,z tendencja powiększenia.O czym ty piszesz?
            • czizus Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 15:06
              banderom_nie napisał(a):

> czizus napisał:
              >
              > > Ja tylko przytaczam fakty. TANAP i bez Turkmenistanu będzie budowany a o
              > ekspor
              > > cie gazu do Europy myśli również Iran,
              >
              > To żadne fakty.
              >
              > > Złote czasy Rosji i rosyjskiego gazu przemijają jak śnieg na wiosnę.
              >
              > Rosja jak miała 30% rynku gazu Europy,tyle i ma,z tendencja powiększenia.O czym
              > ty piszesz?

Na razie ma, ale ten udział będzie już tylko spadać. Mówimy o kolejnych, powiedzmy 10 latach.
              • brat_kryzysa Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 15:25
                czizusik , narazie rosyjskie gaz na europejskim rynku ma ostra tendencje zwyzkowa, Iran natomiast mysli o eksporcie gazu do Indii czy Pakistanu
                • banderom_nie Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 15:31
                  brat_kryzysa napisał:

> czizusik , narazie rosyjskie gaz na europejskim rynku ma ostra tendencje zwyzko
                  > wa, Iran natomiast mysli o eksporcie gazu do Indii czy Pakistanu

Czizusz nie posiada wiedzy,on posiada przekonania :-)
              • banderom_nie Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 15:30
                czizus napisał:

> Na razie ma, ale ten udział będzie już tylko spadać. Mówimy o kolejnych, powied
                > zmy 10 latach.

Nic nie jest wstanie zamienić pewność dostaw z Rosji.Pewność dostaw jest ważniejsza od interesów politycznych,czemu my są obecnie świadkami.Za 10 lat udział gazu z Rosji będzie nie mniejszy,niż obecnie,a wiele wskazuje na to,ze większy.
                • czizus Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 15:40
                  banderom_nie napisał(a):

> czizus napisał:
                  >
                  > > Na razie ma, ale ten udział będzie już tylko spadać. Mówimy o kolejnych,
                  > powied
                  > > zmy 10 latach.
                  >
                  > Nic nie jest wstanie zamienić pewność dostaw z Rosji.Pewność dostaw jest ważnie
                  > jsza od interesów politycznych,czemu my są obecnie świadkami.Za 10 lat udział g
                  > azu z Rosji będzie nie mniejszy,niż obecnie,a wiele wskazuje na to,ze większy.

Mnie nie podoba się polityka Putina i putinowska Rosja ale akurat też uważam, że rosyjskie dostawy do Europy są bezpieczne i powinny być. Chodzi tylko o pewną dywersyfikację, wprowadzenie dodatkowych graczy i dodatkowe dostawy w tym do gazoportów, żeby była większa konkurencja a tym samym niższe ceny i żeby nie uzależniać się od jednego dostawcy jak to ma miejsce w niektórych państwach UE. To wszystko.
                  • banderom_nie Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 16:13
                    czizus napisał:

> Mnie nie podoba się polityka Putina i putinowska Rosja

Nie musi tobie podobać się,ona musi podobać się Rosjanom.

> ale akurat też uważam, że rosyjskie dostawy do Europy są bezpieczne i powinny być.

I tego trzymaj się.
                    • europitek Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 20:36
                      banderom_nie napisał(a):
                      > Nie musi tobie podobać się,ona musi podobać się Rosjanom.

Oczywiście, ze nie musi mu się podobać. Ale przez to, że się nie podoba to już nie będzie "South Streamu", o "Nord Stream II" trzeba usilnie zabiegać, a niektórzy dotychczasowi odbiorcy poszukali sobie innych źródeł dostaw. I już tych nowych źródeł nie porzucą przez kilka kolejnych lat.
                      Wzrost udziału na rynku europejskim pewnie wynika z faktu, ze kończą się zasoby Wielkiej Brytanii i zaczęła ona importować gaz rosyjski, a także z powodu reeksportu rosyjskiego gazu z Niemiec, Polski, Słowacji na Ukrainę i związanego z tym przeniesienia pozycji w statystykach (teraz gaz idący na Ukrainę jest gazem "dla Europy" i powiększa rosyjski udział w tym rynku).

W zwiazku z powyższym ten "wzrost" to raczej zabieg księgowy niż realna tendecja, więc nie masz wielkich powodów do radości. Poza tym, nawet tylko utrzymanie pozycji z Europie musi być okupione zejściem z ceną na poziom do niedawna uważany za "niedopuszczalny", a dla każdego szejkanatu liczy się nie ilośc sprzedana, ale kwota z tej sprzedaży uzyskana. i W tym aspekcie nic dobrego dla Rosji się nie zdarzy, ponieważ już dokonane spadki cen rzędu 33-50 % trzeba by zrekonpensowac odpowiednim wzrostem ilościowym, a jego nie będzie.
                      • banderom_nie Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 20:39
                        europitek napisał:

> Oczywiście, ze nie musi mu się podobać. Ale przez to, że się nie podoba to już
                        > nie będzie "South Streamu", o "Nord Stream II" trzeba usilnie zabiegać,

Przed kim,pajacyk?

• europitek Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 20:49
                          Nie "przed kim", a "u kogo".
                          Odpowiedź znałeś, jeszcze zanim zadałeś to pytanie, więc nie muszę pisać.

I nie wysilaj się z "pajacykami", czy innymi popisami nazewniczymi, bo na mnie nie robią wrażenia. Tylko marnujesz klawiaturę.
                          • banderom_nie Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 21:10
                            europitek napisał:

> I nie wysilaj się z "pajacykami", czy innymi popisami nazewniczymi, bo na mnie
                            > nie robią wrażenia. Tylko marnujesz klawiaturę.

To nie musi działać na ciebie,ja po prostu tak ciebie postrzegam.

• europitek Re: projekt TANP - nadal plun i zapomnij 11.01.16, 21:25
                              A, to popieram ze wszech sił, bo już myślałem, że to było zaproszenie do zwykłej pyskówy.
                              Postrzeganie rzecz święta!!!
    • banderom_nie South Stream może być o wiele tańszym 11.01.16, 16:55
      Po tym,jak Krym stal częścią Rosji,nie ma potrzeby ciągnąc po dnu morza Czarnego,na głębokości wprawie 2000 metrów
      fotoforum.gazeta.pl/photo/2/oi/de/ahes/PPKSR2Kcm52mfVja1B.jpg
      900 km rury.Teraz rura może iść lądem spora cześć drogi,przy okazji zapewniając Krymu pewne dostawy gazu.
      neftegaz.ru/images/%D0%AE%D0%B6%D0%BD%D1%8B%D0%B9%20%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%20%D0%BA%D1%80%D1%8B%D0%BC%281%29.jpg
      • europitek Re: South Stream może być o wiele tańszym 11.01.16, 20:58
        > Po tym,jak Krym stal częścią Rosji,nie ma potrzeby ciągnąc po dnu
        > morza Czarnego,na głębokości wprawie 2000 metrów

Jest wręcz odwrotnie. Dopóki Krym był ukraiński można było się dogadać z tym krajem o wykorzystaniu jego szelfu. Teraz żaden kraj europejski nie kupi niczego, co przeszło choćby przez milimetr terytorium Ukrainy zagarniętego przez Rosję w 2014 roku. Zwyczajnie mu tego nie wolno.
        • banderom_nie Re: South Stream może być o wiele tańszym 11.01.16, 21:12
          europitek napisał:

> Jest wręcz odwrotnie. Dopóki Krym był ukraiński można było się dogadać z tym kr
          > ajem o wykorzystaniu jego szelfu. Teraz żaden kraj europejski nie kupi niczego,
          > co przeszło choćby przez milimetr terytorium Ukrainy zagarniętego przez Rosję
          > w 2014 roku. Zwyczajnie mu tego nie wolno.

Ty to dla jaj piszesz,jako pajacyk,czy z głupoty?
          • europitek Re: South Stream może być o wiele tańszym 11.01.16, 21:22
            Dla jaj. Czasami sprawia mi przyjemność tłumaczenie niegramotnym podstawowych informacji o świecie. Ale możesz się pocieszyć, ze to nie trwa długo, bo mi się szybko nudzą jako obiekt zainteresowania. Bo co (na dłuższą metę) może być ciekawego w człowieku pozbawionym podstawowej wiedzy?
            W sumie to jednak trochę i przez moją własna głupotę, bo od niegramotnych lepiej trzymać się z daleka, zeby nie złapać tego bakcyla, który ich męczy.

A tak na marginesie, moze byćś podał wielkość (lub małość) zagranicznych inwestycji na Krymie od czasu jego zajęcia przez Riosję? To najskuteczniejszy sposób wykazania mojej głupoty.
            • banderom_nie Re: South Stream może być o wiele tańszym 11.01.16, 21:58
              europitek napisał:

> Dla jaj
              Czyli jesteś jednak pajacem.
              Widziszli,pajacyk,nie ma znaczenia gdzie będzie przechodzić gazociąg,w tym przypadku liczy się tylko pochodzenie towaru,a nie droga dostarczenia.jak by było tak,jak ty próbujesz mnie "wyjaśnić",to wszystkie statki,jak rosyjskie,tak i nie rosyjskie,nie mogliby z rosyjskich portów na morzu Azowskim zabierać towar i wywozić go w świat,ponieważ zgodnie z twoim rozumowaniem,przechodzi przez nielegalnie zabrany u Ukraińców terytorium i do tego bez ich pozwolenia.
              A jest całkiem inaczej,popatrz sam:
              www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:37/centery:45/zoom:10
              Jesteś ograniczony w wiedze,jak każdy szowinista.

> A tak na marginesie, moze byćś podał wielkość (lub małość) zagranicznych inwest
              > ycji na Krymie od czasu jego zajęcia przez Riosję? To najskuteczniejszy sposób
              > wykazania mojej głupoty

Z tym nie będzie problemu.To właśnie chińska firma położyła kabel,którym prąd z kontynentu dostarcza się na Krym.

p.s. Krym był i jest rosyjski,to de facto uznali już wszyscy.Wkrótce przyjdzie czas i na de jure.Ale to będzie zrobiono bez żadnych głośnych deklaracje.
              • europitek Re: South Stream może być o wiele tańszym 11.01.16, 23:54
                > nie ma znaczenia gdzie będzie przechodzić gazociąg,w tym
                > przypadku liczy się tylko pochodzenie towaru,a nie droga
                > dostarczenia.jak by było tak,jak ty próbujesz mnie "wyjaśnić",
                > to wszystkie statki,jak rosyjskie,tak i nie rosyjskie,nie mogliby
                > z rosyjskich portów na morzu Azowskim zabierać towar
                > i wywozić go w świat,

Kwestię przepływu przez wody terytorialne regulują odpowiednie przepisy prawa międzynarodowego, których nie znasz. Rurociąg podmorski to nie nawodny statek handlowy. Jeśli ci się mylą to nie masz już ratunku.
                Żadna międzynarodowa rura na wodach Krymu nie zostanie położona do momentu zdjęcia sankcji i uregulowania statusu prawnego półwyspu. Nawet "Gazprom" nie jest tak upolityczniowy, żeby wywalić w błoto miliardy euro i potem być ciąganym po zagranicznych sądach.

W kwestii Krymu jest tak, że statki zawijające do krymskich portów, które zostały przez Ukrainę ogłoszone za zamknięte mogą być za takie odwiedziny aresztowane za złamanie prawa. I kilka takich przypadków już było (tureckie i chyba bułgarski).
                Rosyjskie statki pływające na Krym unikają portów "niebezpiecznych" z powyższego punktu widzenia. Do tej pory było to łatwe, bo aresztowań dokonywała tylko Ukraina, ale teraz może nie być tak lekko z powodu Kolejnego Wielkiego Zwycięstwa Putina nad Turcją.

> Z tym nie będzie problemu.

To świetnie! Czekam niecierpliwie na ten spis zagranicznych inwestycji na Krymie.

> To właśnie chińska firma położyła kabel,którym prąd z kontynentu
                > dostarcza się na Krym.

To nie jest chińska inwestycja, lecz usługa. No, chyba że ten kabel to w rzeczywistości jest chiński, a nie rosyjski, ale wtedy Putin i Akjonow to kłamcy niemożebni.

> p.s. Krym był i jest rosyjski,to de facto uznali już wszyscy.

Mogę poprosić o listę tych "wszystkich"?
                Unia też uznała? ONZ też? Ukraina też?

> Jesteś ograniczony w wiedze,jak każdy szowinista.

Ty jesteś nieopgraniczony w niewiedzy jak każdy "kremlowski internacjonalista", ale to nie mój problem. Tym bardziej, ze z taką przypadłością dasz radę żyć. Nie załamuj się, głowa do góry!

• banderom_nie Re: South Stream może być o wiele tańszym 12.01.16, 00:23
                  europitek napisał:

> Kwestię przepływu przez wody terytorialne regulują odpowiednie przepisy prawa m
                  > iędzynarodowego, których nie znasz.

Znam,ale ty ich nie znasz,o ile piszesz podobne bzdury.Zgodnie z prawem międzynarodowym,przepływ przez wody w strefie granicznej odbywa się tylko za zgoda państwa,do którego ta strefa należy.Podobnie jest na cieśninie Bosfor.

> Żadna międzynarodowa rura na wodach Krymu nie zostanie położona do momentu zdję
                  > cia sankcji i uregulowania statusu prawnego półwyspu. Nawet "Gazprom" nie jest
                  > tak upolityczniowy, żeby wywalić w błoto miliardy euro i potem być ciąganym po
                  > zagranicznych sądach.

A niby czemu ta rura ma być międzynarodowa? W strefie ekonomicznej Rosji ona będzie własnością Rosji,tak samo,jak w przypadku rury jamalskiej,odcinek który przebiega przez terytorium Polski należy do Polski i to ona sfinansowała jego budowę kwota 350 mln USD.

> W kwestii Krymu jest tak, że statki zawijające do krymskich portów, które zosta
                  > ły przez Ukrainę ogłoszone za zamknięte mogą być za takie odwiedziny aresztowan
                  > e za złamanie prawa. I kilka takich przypadków już było (tureckie i chyba bułga
                  > rski).

Tak rzeczywiście było,ale dopiero wtedy,kiedy te statki okazali się w ukraińskich portach.
                  Zresztą wszystko skończyło się tym,ze banderowcy poszczekali i statki wypuścili.

> To nie jest chińska inwestycja, lecz usługa. No, chyba że ten kabel to w rzeczy
                  > wistości jest chiński, a nie rosyjski, ale wtedy Putin i Akjonow to kłamcy niem
                  > ożebni.

Ty robisz się na pajacyka,czy na głupka?

> Mogę poprosić o listę tych "wszystkich"?
                  > Unia też uznała? ONZ też? Ukraina też?

uznanie de facto jest wtedy,gdy nikt nie robi problemu z tego,co stało się faktem dokonanym.
                  Izolacja Rosji okazała się mitem,a to znaczy,ze wszystkie państwa uznali de facto,ze Krym jest rosyjski.Nie zapominaj o tym,ze jednym z gwarantów podpisanych porozumień z Mińsku występuje Rosja.

• europitek Re: South Stream może być o wiele tańszym 12.01.16, 02:10
                    > odbywa się tylko za zgoda państwa,do którego ta strefa należy.

Nie tylko.
                    Poza tym, rosyjskie statki nie muszą płynąć przez M. Azowskie po spornych wodach Krymu.

> Podobnie jest na cieśninie Bosfor.

Niepodobnie, ponieważ ewentualne ograniczenia są ściśle reglamentowane i w normalnych warunkach Turcja nie może zabraniać przepływu. I dotyczy to również okrętów wojennych.
                    Przeczytaj odnośne umowy wielostronne i nie będziesz musiał zmyslać.

> A niby czemu ta rura ma być międzynarodowa?

Międzynarodowa w sensie jej przeznaczenia (funkcji), a nie własności.
                    Nikt jej tam nie zbuduje bez gwarancji, że będzie ją mógł właściwie i legalnie eksploatować. Przykład działań "na chama" masz z "Jukosem", za który Rosja ma 50 mld zagranicznych talarków do zapłacenia. Teraz do sądu poszedł Kołomojski i choć to wielokrotnie mniejsza skala to też może zaboleć. I dać przykład innym ukraińskim właścicielom jak dochodzić odszkodowań.
                    W przypadku budowy takiej rury przez teren Krymu Ukraina poczeka do jej zbudowania, a następnie pozwami w zagranicznych sądach zablokuje jej używanie na lata domagając się "zabezpieczenia powództwa", co w praktyce będzie oznaczało zablokowanie rury. Gdyby można było inaczej, Rosja już dawno by tę rurę budowała nawet godząc się na poddanie normom unijnym, czego jeszcze rok temu nie dopuszczała. "Rura" mięknie, ale rura nioe buduje się.

> Zresztą wszystko skończyło się tym,ze banderowcy
                    > poszczekali i statki wypuścili.

Takie dłuższe "poszczekanie" to dla armatora spora strata finansowa. A że Ukraina to nie Rosja, więc nikt tych statków nie nacjonalizował.

>> To nie jest chińska inwestycja, lecz usługa. No, chyba że ten kabel to w
                    >> rzeczywistości jest chiński, a nie rosyjski, ale wtedy Putin i Akjonow to
                    >> kłamcy niemożebni.
                    >
                    > Ty robisz się na pajacyka,czy na głupka?

Przecież to juz wyjaśnialiśmy wcześniej! Byłeś łaskaw zapomnieć?

> uznanie de facto jest wtedy,gdy nikt nie robi problemu z tego,
                    > co stało się faktem dokonanym.

Jakieś kraje lub organizacje międzynarodowe uznały aneksję Krymu? To musi być news z ostatniej chwili, bo do tej pory to nawet krymscy piłkarze klepią gałę we własnej lidze.

> Izolacja Rosji okazała się mitem, a to znaczy,ze wszystkie państwa
                    > uznali de facto,ze Krym jest rosyjski.

I na wyraz tego uznania nałożyły sankcje na Rosję oraz przeniosły wszystkie swoje placówki poza Krym. A światowi przywódcy na znak aprobaty całymi stadami walą na Krym na wczasy.
                    I kto tu jest "pajacyk" i robi sobie "jaja"?!

> Nie zapominaj o tym, ze jednym z gwarantów podpisanych
                    > porozumień z Mińsku występuje Rosja.

I w tym jest pułapka, w którą Rosja dała się złapać Helmutom i Żabojadom. Od czasu złamania deklaracji z memorandum budapeszteńskiego rosyjskie gwaracje są niewiele warte i wszyscy to wiedzą. Jeśli ktoś udaje, że w nie wierzy, to wyraźnie robi Rosję w konia, żeby ją wykorzystać. Najlepszy dowód, że porozumienia mińskie nie mają przełożenia na kwestię krymską.
                    • banderom_nie Re: South Stream może być o wiele tańszym 12.01.16, 02:31
                      europitek napisał:

> Nie tylko.
                      > Poza tym, rosyjskie statki nie muszą płynąć przez M. Azowskie po spornych wodac
                      > h Krymu.

Musza i dlatego w swoim czasie było tyle kłótnie z Ukraińcami o farwater.

> Niepodobnie, ponieważ ewentualne ograniczenia są ściśle reglamentowane i w norm
                      > alnych warunkach Turcja nie może zabraniać przepływu. I dotyczy to również okrę
                      > tów wojennych.
                      > Przeczytaj odnośne umowy wielostronne i nie będziesz musiał zmyslać.

Belkot,bez wiedzy,właśnie dla tego odsyłasz mnie do umowy,ktorej ty nie znasz,zamiast tego,żeby dokładnie napisach na czym polega różnica miedzy przepływem Bosforu i Kerczeńskiej cieśniny.

> Międzynarodowa w sensie jej przeznaczenia (funkcji), a nie własności.
                      > Nikt jej tam nie zbuduje bez gwarancji, że będzie ją mógł właściwie i legalnie
                      > eksploatować. Przykład działań "na chama" masz z "Jukosem", za który Rosja ma 5
                      > 0 mld zagranicznych talarków do zapłacenia. Teraz do sądu poszedł Kołomojski i
                      > choć to wielokrotnie mniejsza skala to też może zaboleć. I dać przykład innym u
                      > kraińskim właścicielom jak dochodzić odszkodowań.
                      > W przypadku budowy takiej rury przez teren Krymu Ukraina poczeka do jej zbudowa
                      > nia, a następnie pozwami w zagranicznych sądach zablokuje jej używanie na lata
                      > domagając się "zabezpieczenia powództwa", co w praktyce będzie oznaczało zablok
                      > owanie rury. Gdyby można było inaczej, Rosja już dawno by tę rurę budowała nawe
                      > t godząc się na poddanie normom unijnym, czego jeszcze rok temu nie dopuszczała
                      > . "Rura" mięknie, ale rura nioe buduje się.

Kolejny bełkot,napisany nie na podstawie wiedzy,a tylko na chłopski rozum.Jedynie w czym będzie problem z budowa "krymskiego" odcinku,to ewentualne uzyskanie kredytów,ale i na to zawsze znajdzie się rada.
                      dalej powtórka bełkotu,który nie potrzebuje powtórnego komentarzu.

Ale to skomentuje:

> I w tym jest pułapka, w którą Rosja dała się złapać Helmutom i Żabojadom. Od cz
                      > asu złamania deklaracji z memorandum budapeszteńskiego rosyjskie gwaracje są ni
                      > ewiele warte i wszyscy to wiedzą. Jeśli ktoś udaje, że w nie wierzy, to wyraźni
                      > e robi Rosję w konia, żeby ją wykorzystać. Najlepszy dowód, że porozumienia miń
                      > skie nie mają przełożenia na kwestię krymską.

jak by rzeczywiscie cos wiedzial o porozumieniach minskich,to podobnych gliupot nie napoisalbys.
                      W pulapku trafili wyłącznie banderowcy,poniewaz w porozumieniach zostali zapisany kroki,ktore powinni wykonac strony.krok po kroku,w dokladnie opisanej kolejnosci.
                      Wez czlowieku,przestan pidolic glupoty i przeczytaj to:
                      www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1376418,Tresc-porozumienia-minskiego-dokumentacjal
                      Dopoki nie bedzie wykonany jeden krok,nie moze byc wykonany nastepny.W tym byla postawiona pulapka na banderowcow .
                      Punkt czwarty,banderowcy nie mogli wykonac:

4. Pierwszego dnia po wycofaniu rozpocząć dialog o modalnościach przeprowadzenia wyborów lokalnych zgodnie z ukraińskim ustawodawstwem i ustawą Ukrainy "O tymczasowym funkcjonowaniu samorządu lokalnego w oddzielnych rejonach obwodów donieckiego i ługańskiego", a także o przyszłym funkcjonowaniu tych rejonów na podstawie wymienionej ustawy.
                      Niezwłocznie, nie później niż po 30 dniach od daty podpisania niniejszego dokumentu,przyjąć uchwałę przez Radę Najwyższą Ukrainy ze wskazaniem terytorium, na którym obowiązuje specjalny reżim zgodnie z ustawą Ukrainy "O tymczasowym funkcjonowaniu samorządu lokalnego w oddzielnych rejonach obwodów donieckiego i ługańskiego" w oparciu o linię ustanowioną w Mińskim Memorandum z 19 września 2014 r.

Na tym dziekuje,pajacyk,bo widze,ze jestes kolejnym podgryzaczem piet,bez wiedzy,ale z duza checia cos udowodnic sobie.

• banderom_nie Wykazuje Twoją głupotę :-) 12.01.16, 02:13
              europitek napisał:

> A tak na marginesie, moze byćś podał wielkość (lub małość) zagranicznych inwest
              > ycji na Krymie od czasu jego zajęcia przez Riosję? To najskuteczniejszy sposób
              > wykazania mojej głupoty.

В Крым пришлo $382 миллиoнa инocтрaнных инвеcтиций — Крымcтaт
              investigator.org.ua/news/152155/
              (zwróć uwagę na domenę źródła)

liczba nie jest powalająca z nóg,ale liczy się sam fakt.Czy mogę zwracać się od tej pory do ciebie słowem głupek,zamiast pajacyk?

• europitek Re: Wykazuje Twoją głupotę :-) 12.01.16, 02:47
                > В Крым пришлo $3
                > 82 миллиoнa
                инocт
                > 88;aнных инвеcти
                > 094;ий — Крымcтaт
                > investigator.org.ua/news/152155/
                > (zwróć uwagę na domenę źródła)

Gdybyś znał język rosyjski nigdy byś nie popełnij takiej intelektualnej kompromitacji. Nie uczyłeś się w szkole rosyjskiego, czy jak? Cyrylica wcale nie jest trudna.
                To cytacik w tego linku:
                "Инвеcтиции зa этoт периoд пocтyпили из 6 cтрaн мирa. В тoм чиcле из Гернcи (80% oт oбщей влoжений), Кипрa, Виргинcких Оcтрoвoв (Бритaнcких), Белизa, Узбекиcтaнa и Белoрyccии."
                "Inwestycje za ten okres przyszły z 6 krajów świata. W tym z Guernsey (80% ogólnej kwoty), Cypru, Wysp Dziewiczych (Brytyjskich), Belize, Uzbekistana i Białorusi."

Cztery raje podatkowe plus na ozdobę Uzbekistan i Białoruś. Chcesz, żebym umarł ze śmiechu od czytania takich "dowodów". Zagraniczne inwestycje z Guernsey? A Cypr to hoho... czyli jedna z głównych przechowalni rosyjskich pieniędzy poza Rosją.

> liczba nie jest powalająca z nóg, ale liczy się sam fakt.Czy mogę zwracać się od
                > tej pory do ciebie słowem głupek,zamiast pajacyk?

Po takich "dowodach" oba epitety możesz używać tylko w stosunku do siebie - pasują jak ulał.
                Już nie będę dobijał leżącego resztą informacji z tego tekstu, bo jego przywołanie wygląda mi na próbę samobójczą.
                • banderom_nie Re: Wykazuje Twoją głupotę :-) 12.01.16, 02:58
                  europitek napisał:

> Gdybyś znał język rosyjski nigdy byś nie popełnij takiej intelektualnej komprom
                  > itacji. Nie uczyłeś się w szkole rosyjskiego, czy jak? Cyrylica wcale nie jest
                  > trudna.

Jestem etnicznym Rosjaninem .

> "Inwestycje za ten okres przyszły z 6 krajów świata. W tym z Guernsey (80% ogól
                  > nej kwoty), Cypru, Wysp Dziewiczych (Brytyjskich), Belize, Uzbekistana i Białor
                  > usi."
                  >
                  > Cztery raje podatkowe plus na ozdobę Uzbekistan i Białoruś. Chcesz, żebym umarł
                  > ze śmiechu od czytania takich "dowodów". Zagraniczne inwestycje z Guernsey? A
                  > Cypr to hoho... czyli jedna z głównych przechowalni rosyjskich pieniędzy poza R
                  > osją.

To nie ma znaczenia,skąd przyszli inwestycje,ważne jest to,ze oni są.Nie krec,a tylko uznaj swoja porażkę.

>Guernsey (80% ogólnej kwoty)

Bylem parę razy na tej wyspie.Czy wiesz,ze tam rządzi Brytyjska Korona i bardzo dobrze ilustruje,czym jest de jure,a czym jest de facto?

> Po takich "dowodach" oba epitety możesz używać tylko w stosunku do siebie - pas
                  > ują jak ulał.

A jednak nalegam na tym,żeby ty pozwolił nazywać siebie głupkiem.
        • kylax1 Tu się nie zgodzę 11.01.16, 21:31
          Jak kraje europejskie zwęszą pieniądze, to kupią wszystko, bez względu na "prawo".
          • europitek Re: Tu się nie zgodzę 11.01.16, 22:29
            A jakie pieniądze "mogą zwęszyć" na "South Streamie", z którego właśnie parę miesięcy temu zrezygnowały? Rosja będzie coś rozdawać?
            Nawet gdyby chciała, nie ma czego. Ropa i gaz są aktualnie zbyt tanie, żeby były silną kartą przetargową.

Jak na razie to Krym jest "czarną dziurą", w którą nikt nie chce wkładać kasy. Jakoś zachodnie firmy zwiały z Krymu, chociaż miały tam przecież swoje biznesy i nie słychać, żeby ktoś z nich się ostro buntował.
            • kylax1 Właśnie o tym piszę. Zwiały z Krymu, bo to 11.01.16, 22:31
              nieopłacalny biznes.
              • europitek Re: Właśnie o tym piszę. Zwiały z Krymu, bo to 12.01.16, 00:23
                A nieopłacalny po części z powodu decyzji samego Zachodu, który poparł Ukrainę i blokuje Krym i Rosję. Wokół Krymu powstała sytuacja, której żadne przewidywane geszefty nie przełamią... i to jest podstawowy problem Rosji, która liczyła chyba na jakiś handelek wymienny. A tu klops.

Wielki biznas nie przyjdzie na terytorium o nieuregulowanym statusie prawnym ze względu na zbyt duże ryzyko komplikacji prawnych. Czym to może grozić wystarczy popatrzeć na sprawę "Jukosu". Teraz Kołomojski zaczął się procesować z Rosją o majątek i korzyści utracone na Krymie (część portu lotniczego w Sewastopolu, jakieś sanatoria itd.).
                Nawet Chińczycy nie pędzą zapełnić tę dziurę biznesową i ich interesy na półwyspie najczęściej kończą się na wizytach panów w garniturkach. Jedyną realną "siłą" byli tam Turcy, ale ich wykopali.
                Wiesz jaki genialny pomysł teraz wymyślili miejscowi geniusze od gospodarki? Część przedsiębiorstw będzie pracować w nocy, gdy jest najmniejsze zużycie energii elektrycznej na potrzeby ludności. Ciekaw jestem, co zrobią gdy część ludności przestawi się na ten nocny tryb życia i wzrośnie zużycie prądu nocą? Oprócz tego już poczuli koszty awaryjnej generacji prądu i będą zwracać firmom część kosztów prądu - ile jeszcze nie wiadomo.

Ratują się jak mogą, ale czy w taką rzeczywistrość ktoś zechce włożyć złamanego dolca?

• kylax1 Dokładnie tak. Koszty przeważają nad potencjalnymi 12.01.16, 00:26
                  zyskami. Sankcje, niestabilność, przestępczość, brak energii i mały rynek. Nie opłaca się tam inwestować.
                  • europitek Re: Dokładnie tak. Koszty przeważają nad potencja 12.01.16, 01:27
                    Ale za to jest nowy salon Mercedesa! Będzie prąd za pół roku i łąćzność z kontynentem za... lata jakieś. Można samolotem polecieć do Nowosybirska - nawet Londyn tak nie ma.
                • banderom_nie Re: Właśnie o tym piszę. Zwiały z Krymu, bo to 12.01.16, 00:28
                  europitek napisał:

> Wielki biznas nie przyjdzie na terytorium o nieuregulowanym statusie prawnym ze
                  > względu na zbyt duże ryzyko komplikacji prawnych

Nie wiem,czy śmiać się,czy płakać:-)

2015-10-19

В Крымy oткрыли нoвый aвтocaлoн Mercedes-Benz
                  www.autoconsulting.com.ua/article.php?sid=34552
                  Wielki biznes olewa takie drobiazgi.Ukraina nie USA,chociaż tez na U :-)
                  • europitek Re: Właśnie o tym piszę. Zwiały z Krymu, bo to 12.01.16, 01:24
                    Czyli mamy pierwszy punkt na liście wielkich inwestycji na Krymie. Czyli salon samochodowy.

Jeszcze jakieś?
                    • banderom_nie Re: Właśnie o tym piszę. Zwiały z Krymu, bo to 12.01.16, 01:42
                      europitek napisał:

> Czyli mamy pierwszy punkt na liście wielkich inwestycji na Krymie. Czyli salon
                      > samochodowy.
                      >
                      > Jeszcze jakieś?

To już druga,po tej chińskiej.
                      Bo widzisz li,pajacyk,gdy Rosja zbudowała w Iranie elektrownie atomowa,to ta elektrownia stała własnością Iranu i można uznać,ze Rosja "tylko" świadczyła usługę,budując ta elektrownie,a przecież doskonale wiemy,ze to była inwestycja Ros-atomu na terytorium Iranu.Podobnie jest i z budowa mostu energetycznego przez Chińczyków.Zresztą banderowcy w Kijowie cały czas wyrażali protest i nawet coś grozili zrobić Chinom,ale jak domyślasz się,na Chińczyków to nie zrobiło żadnego wrażenia.
                      • europitek Re: Właśnie o tym piszę. Zwiały z Krymu, bo to 12.01.16, 02:15
                        Odnoszę wrażenie, że pozazdrościłes mi udanego "pajacykowania" i sam próbujesz sił w tej trudnej sztuce. Wiem, początki sa trudne, ale próbuj, ćwicz... i nie odpuszczaj to z czasem coś z tego będzie.

Równie dobnrze możesz przekonywać, ze sprzedaż gazu do Polski to inwestycja w Polsce. A może nie wiesz, co to jest inwestycja?
                        • banderom_nie Re: Właśnie o tym piszę. Zwiały z Krymu, bo to 12.01.16, 02:48
                          europitek napisał:

> Odnoszę wrażenie, że pozazdrościłes mi udanego "pajacykowania" i sam próbujesz
                          > sił w tej trudnej sztuce.

Co ty,jestes mistrzem,ja nawet nie mam zamiaru z tobą ścigać się.

> Równie dobnrze możesz przekonywać, ze sprzedaż gazu do Polski to inwestycja w P
                          > olsce. A może nie wiesz, co to jest inwestycja?

Dokładnie wiem czym inwestycja,ale ty nie wiesz.Chińczycy musieli kupić statek,jak był nabyty już wcześniej,to musieli liczyć się z jego zużyciem,które skutkowało strata na jego wartości,paliwo,opłacić załogę,przetransportować statek w odpowiednie miejsce,aha,kabel tez był chiński,czyli firma,budująca ten most energetyczny,musiała nabyć ten kabel i dostarczyć wraz ze statkiem.W ten sposób Chińczycy zainwestowali kapitał,który posiadali,żeby osiągnąć korzyści po ukończeniu odpowiednich prac.

> Równie dobnrze możesz przekonywać, ze sprzedaż gazu do Polski to inwestycja w P
                          > olsce. A może nie wiesz, co to jest inwestycja?

Z gazem jest całkiem inaczej,on jest końcowym produktem,tak samo,jak i kartofel (może w tych kategoriach tobie będzie łatwiej zrozumieć)Rolnik,który wyprodukował kartofel,musiał zrobić inwestycje,zanim kartofel trafił na twój stół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka