Dodaj do ulubionych

Punkt odniesienia

11.01.21, 20:31
Własnie odpowiedziałem na wpis i zanim kliknałem"Wyslij" post został skasowany.
Nie bylo w nim nic sprzecznego z regulaminem. Był napisany w cywilizowany sposób.
Widocznie cenzura kieruje się innymi wytycznymi i swoimi emocjami

Mówią, ze polityka i religia to tematy, które nie pozwalaja na milą rozmowę. Emocje biorą górę i robi się nieprzyjemnie. To dwa tematy, których unika sie w rozmowach w Ameryce.
kolegę (nazwisko ukryte) opanowała z jedej strony niepohamowana nienawiść do "Hitlera" a z drugiej strony euforia zwyciestwa i chęc dokopania lezacemu. Niski instynkt ale calkowicie zrozumiały dla kogoś kto zna to co nazywamy "ludzka naturą". Problem jest jednak wiekszy i bardzo groźny. Inną rzeczą jest żywienie awersji do polityków a zupelnie inna do ludzi, którzy ich popieraja lub na nich głosowali.
Ja głosowalem na Trumpa w 2016 i 2020 i zagłosowalbym jeszcze raz. Nie dlatego, ze zapałałem milością do niego. Mnie odpowiadala jego polityka chociaż jego retoryka budziła niejednokrotnie niesmak. Z drugiej strony retoryka Clintona po 1994 roku byla znakomita chociaż jego polityka nie lezala mi. Ale suma sumarum był zupelnie dobrym prezydentem.

A kolega (nazwisko ukryte) może być zupełnie przyjemnym czlowiekiem tak dlugo jak nie rozmawia się o polityce.
Obserwuj wątek
    • tytus_staropolski Punkt odniesienia zalezy od osobowosci. 11.01.21, 20:53
      Jest to regula, za ktora kryja sie komentarze jak i nozyce forumowego cenzora.
      • stavros2002 Re: Punkt odniesienia zalezy od osobowosci. 11.01.21, 21:16
        A ja nawet jeszcze nie napisałem i już mi skasowano.
        • tytus_staropolski Spobuj jeszcze raz - po trzeciej probie przejdzie. 11.01.21, 21:19
          Jak powyzej.
        • bmc3i Re: Punkt odniesienia zalezy od osobowosci. 11.01.21, 21:28
          stavros2002 napisał:

> A ja nawet jeszcze nie napisałem i już mi skasowano.
          >

Moije posty sa kasowane czasem nawet zanim pomysle aby napisac.
    • bmc3i Re: Punkt odniesienia 11.01.21, 21:27
      Jesli zniknal zanim kliknales wyslij, to znaczy ze sam go skasowales. Nie mozna usunać czegos co jeszcze nie istnieje.
      • felusiak1 Re: Punkt odniesienia 11.01.21, 21:30
        geniusz. czego jeszcz nie można usunąć?
        • bmc3i Re: Punkt odniesienia 12.01.21, 00:18
          felusiak1 napisał:

> geniusz. czego jeszcz nie można usunąć?

Zapytaj moderatora
    • polski_francuz Teoria wzglednosci 11.01.21, 21:53
      felusiak1 napisał:

"A kolega (nazwisko ukryte) może być zupełnie przyjemnym czlowiekiem tak dlugo jak nie rozmawia się o polityce."

No coz, duzo racji masz w ocenie radosci z porazki i popieraniu nowego (ktorego jeszcze nie znacie). Nie jestem w stanie oceniac Twoich wyborow w wyborach prezydenckich. Pewnie sie zastanawiasz troche, troche patrzysz na reputacje i duzo na to, kogo mozna wybrac.

Zza oceanu widzimy wasza scene zupelnie inaczej. I przegrany prezydent nie miesci sie w zaden sposob w "naszych" kategoriach szanowanego polityka. I jakakolwiek europejska prase nie wezme to iceny sa podobne. Widac jestesmy inni i to bardzo.

W koncu forum. Porozmawiajmy i o nim. Jest, a wlasciwie moze, byc, cennym miejscem wymiany zdan ludzi piszacych po polsku i majacych przez to jakis wspolny mianownik. Ale forum stalo sie monotematyczne. Bo ilez mozna o Trumpie? Ilez mozna o demokratach? Jest, w moich oczach, za duzo watkow na te tematy.

Ale to, oczywiscie, tylko moje zdanie jako europejczyka. I moge zrozumiec, ze dla was w Stanach swiat sie konczy albo swiat sie zaczyna. I ze macie rzeczy do powiedzenia.

PF
      • felusiak1 Re: Teoria wzglednosci 11.01.21, 22:44
        polski francuz napisal: nowego (ktorego jeszcze nie znacie)
        Ależ ja znam i to bardzo dobrze. Biden nie jest nowy. Doskonale wiem co kryje sie pod usmiechem.
        Trump byl wielka niewiadomą. Nigdy przedtem nie byl w polityce. I moim zdaniem byl znakomitym prezydentem.
        Gospodarka szla pelna parą. Pracy do wyboru, do koloru. Tega nie było od polowy lat 80-tych. Pieniadze były nie tylko na Wall Street ale tez na Main Street. Gdyby nie Covid i glosowanie pocztą Biden dostalby lanie. A teraz mamy poczatki czegoś o czym mozna czytać u Orwella.
        A wy zza oceanu widzicie naszą scenę dokladnie tak jak widzi to New York Times. Z tym, że NYT ma konia w tej gonitwie a wy nie macie.
      • boomerang Re: Teoria wzglednosci 12.01.21, 00:09
        Zza oceanu widzimy wasza scene zupelnie inaczej. I przegrany prezydent nie miesci sie w zaden sposob w "naszych" kategoriach szanowanego polityka.

A my też zza oceanu patrzymy i widzimy to inaczej od was. To co robią Trumpowi nie mieści się w naszych kategoriach polityki. Zniszczyli jego całkiem udaną kadencję prowokacjami politycznymi, takimi jak zamieszki etniczne, rzekoma pandemia, no i wreszcie prowokacyjny szturm Kapitolu przez sprzyjających Bidenowi żołnierzy Antify.

• de_oakville Re: Teoria wzglednosci 12.01.21, 09:31
        polski_francuz napisał:

> Zza oceanu widzimy wasza scene zupelnie inaczej. I przegrany prezydent nie mies
        > ci sie w zaden sposob w "naszych" kategoriach szanowanego polityka. I jakakolwi
        > ek europejska prase nie wezme to iceny sa podobne. Widac jestesmy inni i to bar
        > dzo.

Kazdy widzi to wszystko po swojemu, niezaleznie od tego czy z perspektywy tej czy tamtej strony oceanu. "Ludzie morza", z wybrzezy Stanow Zjednoczonych, a wiec regionow najlepiej rozwinietych i najbardziej postepowych (przynajmniej w przeszlosci i w tradycji, takich jak New York, California) glosuja na ogol na Demokratow. Obecny Prezydent nie pasuje jakos swoja mentalnoscia wielu osobom. Byc moze jest to swietny manager i byznes man. Czlowiek sie dobrze sprawdza jesli trafi na swoje powolanie. Pchanie sie na inne stanowiska niz te, do ktorych najlepiej sie nadaje, wylacznie dla zaspokojenia wlasnych ambicji, checi pokazania, jakim to sie jest "macho" nie uczyni go szczesliwym. Widac to wlasnie po minie. Jesli lansuje sie na "twardziela" a mine ma smutna i wystraszona, to byc moze obawia sie jakichs "hakow", ktore ktos ma na niego? Moze z jakichs dawnych "parties" sprzed wielu lat z pieknymi panienkami w Rosji, kto wie? Prezydent Ameryki kojarzyl sie zawsze z czlowiekiem usmiechnietym i trzymajacym reke na Biblii, majacym bardzo dobry "kompas moralny". Natomiast nie krytykuje nigdy byznes menow, szczegolnie tych dobrych, pragnacych korzystac z zycia pelnymi garsciami i potrafiacych sie dobrze bawic we wszytkich krajach, ktore odwiedzaja. Obecny mial opinie wlasnie takiego, zanim zostal Prezydentem.
        • polski_francuz Re: Teoria wzglednosci 12.01.21, 10:15
          de_oakville napisał:

" Pchanie sie na inne stanowiska niz te, do ktorych najlepiej sie nadaje, wylacznie dla zaspokojenia wlasnych ambicji, checi pokazania, jakim to sie jest "macho" nie uczyni go szczesliwym. Widac to wlasnie po minie. Jesli lansuje sie na "twardziela" a mine ma smutna "

Ambicja pcha wielu i nie widze w niej duzo zlego. Zasada Petera mowi, ze kazdy dazy do osiagniecia swego poziomu niekompetencji. I ona sie stosuje do wielu. Zrobilem poranny spacer po ogrodzie i pomyslalem o innym elemencie. O wyborcach. Jak oni mysla i jak oni oceniaja.

I te wielka roznice, ktora widze miedzy Amerykanami i nami jest stosunek do pieniedzy. W Ameryce jak masz forse to jestes szef, wszystko ci mozna wybaczyc, jestes zdolny, inteligentny i godny szacunku. We Francji forsa sie lepiej nie chwalic. I niejeden jezdzi o wiele gorszym samochodem niz ten na jaki go stac. W Niemczech, tez nikt sie forsa nie obnosi. Pamietam artykuly o pani Quandt, wspolwlascielce BMW, ktore jest spokojna i medialnie malo-widoczna. W Polsce jest troche inaczej, bo po okupacji rosyjskiej (w tym okupacji mentalnej) Polacy sie jeszcze szukaje i obecne znalezisko (PiS) nie jest z pewnoscia definitywne.

Wrocmy do Stanow gdzie wyborcy szanuja Trumpa za to jest miliarderem (o ile jeszcze jest). Nie biora pod uwage jego trudnosci z innymi, jego stosunkow z kobietami, jego stosunku do prawdomowstwa, itd, itp.

Tym sie bardzo roznimy od Amerykanow.

PF
          • felusiak1 Re: Teoria wzglednosci 12.01.21, 18:19
            Obaj napawacie mnie grozą i pzrerażeniem.
            Jeśli wyksztalceni, inteligentni ludzie wypisują takie banialuki to czas pakować manatki i osiedlić sie na pustelni.
    • szwampuch58 Re: Punkt odniesienia 11.01.21, 22:18
      Tez nie rozumie dlaczego skasowano tego starego polska,mam nadzieje ze nie za brak krytyki prawackich czubkow bo nic nie szkodzic miec jedno oko miec zamkniete gdy tekst jest ok
    • tytus_staropolski Mam orginal. 11.01.21, 23:58
      Tak sie sklada, ze od czasu do czasu "wpadam" na Forum Swiat  poczytac opinii forumowiczow o biezacych wydarzeniach na swiecie, poniewaz opinie te maja w sobie niejednokrotnie wielki bagaz osobistych doswiadczen i ich poglad na jakies wydarzenie pozwala dostrzec  niuanse, ktorych streamowe media nie pokazuja.

Zdarza sie, ze czasami skomentuje to i owo, jezeli uznam jakas wypowiedz za interesujca z roznych zreszta wzgledow. Wybieram w tym celu watki, ktorych temat ma w sobie cos interesujcego, zachecajacego i wrecz zaprasza do dyskusji.

Od dlugiego czasu na tym forum nie zamiescilem zadnego tematu. Dlaczego? Dluga to historia, ktora niewiele by miala do powiedzenia.  To tyle tytulem wprowadzenia.

Czynnikiem, ktory zmotywowal mnie do pisania mozna by okreslic jako wrazliwosc na chamskie zachowanie niektorych internautow oraz na mowe nienawisci, ktorymi sa nasaczone niektore wpisy oraz tematy watkow.

Zadnej refleksji, zadnego umiaru.

Haniebne i uwlaczajacy ludzkiej godnosci sa wpisy,  w ktorych zawarta jest stygmatyzacja osob doswiadczajacych problemow ze zdrowiem psychicznym. Niewazne czy dana osobe mozemy do takiej kategorii zaliczyc, czy tez nie. Drobnostka.

W tym miejscu publicznie sie zwracam do internauty  bmc3i, ktory nie tylko sugeruje i promuje tresci nie znajdujace potwierdzenia w faktach, ale nadzwyczajnie staje sie kanalia nasmiewajaca sie z ludzkich niedoskonalosci.

Czlowieku: czy ty masz odrobine honoru i godnosci aby przemyslec swoje wpisy?  Nie sadze, to kolidowaloby z twoja osobowoscia. Honar z szambem nie idzie w parze.

To jest zdjecie ktore  zamiesciles i ktore ma sugerowac Erica Trumpa uposledzenie.   Czy zdecydujesz sie durniu pokazac swoja twarz?  W sieci sa rowniez inne zdjecia, ale one ciebie nie zainteresowaly. Wiadomo dlaczego.

Tutaj sa twoje wpisy polgowku i kazdy moze sobie o nich wyrobic wlasne zdanie. Jeden idiot watek napisal, drugi rzucil sie na niego niczym szczerbaty na sucharki.

"

forum.gazeta.pl/forum/w,50,171076212,171076212,Donald_Trump_ma_wiecej_cech_psychopatycznych_niz_.html
      "

Mam apel do Panstwa: nie czytajcie i nie podbijajcie watkow moralnie watpliwych troli. Takich jak: wykrywacz -klamstw, bmc3i, jakies tutifruti czy tez tanebo.

Na forum jest wiele piszacych osob rozumnych i "poukladanych", a o ich wyksztalceniu juz nie wspomne. Pisza na forum ludzie, ktorzy nie bluzgaja i nie maja w buzi piany nienawisci. Pisze:  polski-francuz, felusiak, monalisa, lubat, blueelvic, herr i wielu, wielu innych. Pisze tu rowniez nijaki borrka, ktorego szanuje nie tylko za piekny jezyk, ale rowniez za "skromnosc" w swoich komentarzach.

Nie musicie adorowac idiotow, wybierzcie normalnosc.

Niech wariat, psychol, zolte papiery, osobowosc schizofreniczna, chory na glowe i innetego typu epitety odejda z tego forum. Nie brudzcie sobie rak ludzmi, dla ktorych szambo jest wylegarnia osobowosci i intelktualnego przeslania.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
    • tytus_staropolski Nie pytaj mnie jak zmienic samego siebie. 12.01.21, 16:04
      Kazdy musi poszukac wlasnej drogi samodoskonalenia. Wazne jest tylko to, jakim czlowiekiem chcesz byc w przyszlosci. Tkwic w glupocie jest grzechem niewybaczalnym.

Zegnam.
    • felusiak1 Re: Nie martw się, ciebie nie bede o nic pytał 12.01.21, 18:12
      To jest doskonaly wpis. Na 10 hektarach, ogrodzonych plotem tylko kundel da radę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka