Dodaj do ulubionych

Wyzwania dla swiata

14.10.21, 09:51
Coraz trudniej zachowac optymizm co do przyszlosci swiata widzac te zmiany, ktore widzimy. Moze jest ich za duzo? Moze sa zbyt trudne do zaakceptowania i dostosowania sie? Pisze o tym, bo te zmiany dotycza opinii wyborcow w tych krajach, ktore wlasnie wybraly (Niemcy) albo sie do wybierania przygotowuja (Francja).

Jaki sa najwaznie (w moich oczach) wyzwania:

1) Zmiany klimatyczne, ktore zgodnie z dzisiejsza wiedza, mozna wziac pod kontrole, poprzez redukcje emisji dwutenku wegla a zatem redukcje spalania weglowodorow (ropy, wegla, gazu). A co za tym idzie rewolucje w ogrzewaniu domow, w przemieszczaniu sie (samochody elektryczne), w generacji elektrycznosci...

2) Nierownosci ekonomiczne dotyczace spoleczenstw i dotyczace panstw. Nierownosci ekonomiczne miedzy panstwami powoduja emigracje a emigracja promuje nierownosci spoleczne, gdyz np. emigranci akceptuja tansze prace.

3) Dojscie nowych mocarstw, takich jak Chiny i wynikajace z tego dojscia turbulencje w polityce ekonomicznej i militarnej (przykladem jest Afganistan i Australia).

4) Pandemia, ktora ma chyba nawet wiekszy wplyw na morale ludzi niz na ich smiertelnosc. Mysle, ze sposoby walki z pandemia, jak np. kwarantanna, zdemoralizowaly wielu w panstwach europejskich. A takze, przyczynily sie do pogorszenia ekonomii (zadluzenie) i do uwypuklenia nierownosci spolecznych (kto wytrzyma pozostawac caly czas w srodku miasta w mieszkania majacym 30 m2?).

Co dalej? Ano zmiany wymagaja zaadaptowania sie. Takze wymagaja liderow, ktorzy tez zmiany rozumieja i potrafia sie zaadaptowac i pokazac innym sposoby jak to zrobic. Poki co, to niezbyt takich liderow widze. Przed wyborami we Francji rosnie, jak na drozdzach, kandydat, ktory podkresla to, ze kraju nie stac na imigracje. Pewnie ma racje, ale sa tez inne wazne problemy a przede wszystkim metoda dzielenie spoleczenstwa nie jest dobra. Dosc podobnie jest w Polsce, w ktorej, rzadzaca partia, ktora podkresla swoja niezaleznosc bedac zalezna i ekonomicznie i politycznie od Europy. Czy Polsce dumnej ale samiutkiej bedzie lepiej? Nie sadze.

Ciekaw jestem jak inne kolezanki i koledzy widza te wyzwania? Czym mamy na forum optymistow? Niech sie tym optymizmem z innymi podziela:)

PF
Obserwuj wątek
    • gerlalt Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 10:13
      Gdy piszą, że jesteś idiotą nierozumnym a Ty mimo to starasz się udowodnić im jak bardzo mają rację.
      • polski_francuz Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 10:36
        gerlalt napisał(a):

" Gdy piszą, że jesteś idiotą nierozumnym a Ty mimo to starasz się udowodnić im jak bardzo mają rację."

Ja nie jestem tematem. Pisz na temat watku. Jak masz cos do powiedzenia.

PF
        • gerlalt Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 10:47
          Bla bla bla. Zwłaszcza ceodwa. Wydawać by się mogło, że wulkany, oceany a i nasze piękne słoneczko mają głównie wpływ na klimat. No ale niestety nie mają osobowości prawnej i konta w banku ergo nie można ich okraść. A zmiany klimatu? Tiaa pogoda ziemio ma circa 5mld lat a my wyrokujemy po 200 latach badań. Czego się nie robi by bez pracy mieć na parę kołaczy i popitkę.
          • j-k durna krytyka przychodzi ci latwo ? 14.10.21, 14:53
            bo na rzeczowa polemike cie nie stac, hloopcze ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
            • tuttifrutti1234 Re: durna krytyka przychodzi ci latwo ? 14.10.21, 17:45
              j-k napisał:

> bo na rzeczowa polemike cie nie stac, hloopcze ?
              >
              > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

trudno polemizować "widząc te zmiany, które widzimy",

• j-k nie cuduj, niemiecka dziecino z wloskim nickiem... 15.10.21, 15:37
                bo mozesz sie odniesc do kazdego punktu wyszczegolnioneggo przez P-F - gdybys potrafil.
    • tuttifrutti1234 Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 10:52
      NIE KARMIĆ TROLLA!!!
    • a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 11:13
      włóż dwa palce do gardła i pozbądź się tego szajsu, coś się nim w gejzecie nafaszerował.
      Zmiany klimatyczne w niewielkim stopniu zależą od ludzi. Usuń element finansowy (te 100 mld dolców rocznie bez kontroli oraz obrót kwitami węglowymi) i sprawa ucichnie. Globalne ocipienie to największy przekręt w historii ludzkości.
      Nierówności były, są i będą. Komunizm się nie sprawdził, za to spowodował ogromne straty ludzkie. Kto pracuje, ten sobie nie żałuje. Od siedzenia pod palmą im nie przybędzie. Emigracja jest napędzana idiotyczną konwencją z roku 1951, wyuzdanym socjalem i grymasami lewizny.
      Problem Chin został nam zafundowany przez globalistów. Trzeba było ich trzymać krótko .... Globaliści odpowiadają także za powiększające się nierówności ekonomiczne. Straty społeczne spowodowane pejsbukiem, ćwierkaczem i resztą są przeogromne i trudne do ylikwidowania.
      Za pandemię win źródło oraz WHO, można było działać wcześniej. Kraje próbowały na różne sposoby walczyć, nie zawsze skutecznie. My w Sydney dajemy z górki, a zidiociałe Melbourne ponownie ma kłopoty. My 400 zachorowań dzisiaj, oni 2350, przedwczoraj 1500. Bo im się demonstrować zachciało. NPW ma jutro osiągnąć 80% podwójnie dziabniętych, od poniedziałku dalsze poluźnienia, ale jedno zostaje wstrzymane. Nasz rząd wykłada następne 50 dolarów na kino, teatr i knajpy. Dług rośnie, ale jest większa szansa na szybsze odbicie.
      Te 30 m2 to pokój hotelowy, koguciku. Nie widziałem mieszkań o takiej powierzchni.
      Liderzy się zmieniają niekoniecznie wskutek wyborów, nam się właśnie trafił taki z Ordo Iuris .... zobaczymy.
      Za mej bytności Down Under, co lewica spierd.ła, to prawica poprawiła (długi).
      Moja recepta jest prosta, rosp.ić ONY i agendy, pieniądze niech idą na indywidualną pomoc docelową krajom, które same coś robią. Powoli odkręcić światową zależność od chińskiego badziewia, niech będzie drożej, ale w kraju i zgodnie z normami.
      Na Polskę położyłem laskę, nikogo nie wolno na siłę uszczęśliwiać. Chcą pińcet i dotowanie górników, s'il vous plaît.
      ślubna mówi, że jestem pesymistą, a ja najbardziej lubię pożartować. Tu dygresja + jechałem na wydział, z jakiegoś powodu przypałętał się patrol MO, poprosili o dowód... a ja rozbawiony ...
      + z czego się śmiejecie?
      -śmiech jest bronią niewolników
      -czujecie się niewolnikiem?
      -a pan nie?
      oddali dowód i sobie poszli ....
      zbawiaj świat profesor, widać w robocie się nudzisz.
      • jorl9 Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 12:05
        a.jej.rkoniak napisał(a):

> włóż dwa palce do gardła i pozbądź się tego szajsu, coś się nim w gejzecie nafa
        > szerował.
        > Zmiany klimatyczne w niewielkim stopniu zależą od ludzi. Usuń element finansowy
        > (te 100 mld dolców rocznie bez kontroli oraz obrót kwitami węglowymi) i sprawa
        > ucichnie. Globalne ocipienie to największy przekręt w historii ludzkości.

Dla mnie to wyglada tez na przekret, te CO2. Ale uwazam ze w Niemczech, w krajach nie majacych surowcow energetycznych uwolnienie sie od nich jest sprawa zycia lub smierci. Slonca, wiatru mamy mnostwo razy wiecej w Niemczech jak energii potrzeba, tylko ja przelozyc na prad i cieplo. Niemcy sa szantazowalni surowcami energetycznymi, trzeba sie od tego uwolnic.
        A ze zyjemy w demokracji a Lud jest glupi najlepiej go przekonac do w koncu kosztownych dzialan nie gadaniem o szantazowalnosci a nastraszeniem go ze sie spali, zaleje woda czy wyschnie. To dziala najlepiej.
        Nastepna sprawa to musimy mniej czy wiecej rabowac surowce energetyczne z innych krajow. Wojny prowadzic tam a to potem odbija sie nam czkawka w postaci migracji. Wezmy uchodzcow z Iraku, czesto i oni sa przez Bialorus na granicy z Polska. Przeciez jakbysmy na nich nie napadli, najpierw Kuwejt potem Bush itd byliby bogatym krajem, zadni uchodzcy by stamtad nie byli. A co najwyzej turysci dobrze placacy w hotelach w Polsce. Jest po niemecku powiedzenia, na polski "klatwa zlych uczynkow". Wlasnie te wojny ktore tak naprawde byly o surowce energetyczne po 20 latch odbijaja sie nam tymi migrantami.
        To ze z tym CO2 jest przekret widac na energii jadrowej. Dlaczego w Niemczech jej nie chcemy? Przeciez wg CO2 bylyby OK. Ale do nich trzeba uran, nie mamy go w Niemczech, znowu import z mozliwoscia szantazu. Wezmy Francje, ma reaktory jadrowe a skad uran? Ano Niger/Mali. Co to powoduje? Wojsko francuskie i niestety i moich troche tam ciagle walcza. Rozwalajac kraje tam. Zreszta rozwalenie Libii bylo tym spowodowane. Efekt, migranci z rozwalonych krajow.
        A wiec zadne surowce energetyczne importowac, tez z Australii jak co bo USA nam emargo zalozy jak tylko bedzie jej pasowalo.
        A CO2 histeria sie przydaje, jakby rzad mial takich jak ja obywateli tylko moglby prawde powiedziec, ma Ciemny Lud wiec CO2 trzeba uzyc.
        • herr7 Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 14:45
          jorl9 napisał(a):

> To ze z tym CO2 jest przekret widac na energii jadrowej. Dlaczego w Niemczech j
          > ej nie chcemy? Przeciez wg CO2 bylyby OK. Ale do nich trzeba uran, nie mamy go
          > w Niemczech, znowu import z mozliwoscia szantazu. Wezmy Francje, ma reaktory ja
          > drowe a skad uran? Ano Niger/Mali. Co to powoduje? Wojsko francuskie i niestet
          > y i moich troche tam ciagle walcza. Rozwalajac kraje tam. Zreszta rozwalenie Li
          > bii bylo tym spowodowane. Efekt, migranci z rozwalonych krajow.
          > A wiec zadne surowce energetyczne importowac, tez z Australii jak co bo USA nam
          > emargo zalozy jak tylko bedzie jej pasowalo.
          > A CO2 histeria sie przydaje, jakby rzad mial takich jak ja obywateli tylko mogl
          > by prawde powiedziec, ma Ciemny Lud wiec CO2 trzeba uzyc.

40% światowych zasobów uranu jest w Australii. Musi się bardzo wiele wydarzyć, żeby Australia lub USA zrobiły Niemcom embargo na dostawy uranu.
        • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 03:34
          a skad uran? Ano Niger/Mali.

Niekoniecznie. Tylko z Australii, bo Australia sprzeda uran + przyjmie odpady atomowe i zagrzebie je u siebie na pustyni. Nie wiem co na to starszyzna aborygeńska. Ich trzeba będzie przekupić. Na razie jeż∂żą Toyotami (po aborygeńsku samochód to toyota), ale zawsze można by im zaoferować folkswageny, w tym i porszaki, ale tylko dla starszyzny plemiennej.
          • a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 11:12
            propozycja amerykańska by składować odpady promieniotwórcze w Australii została odrzucona
            póki co utylizacją zajmują się bodaj Angole
            Australia zaspakaja ok. 10% światowego zapotrzebowania na uran
        • buldog2 Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 18:39
          Jorl, mnie też to opowiadanie o CO2 ze spalania benzyny i gazu nie przekonuje. Brak badań, nie ma nawet modelu opisującego zmiany.
      • de_oakville Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 12:46

> + z czego się śmiejecie?
        > -śmiech jest bronią niewolników
        > -czujecie się niewolnikiem?
        > -a pan nie?

Pamietam jak na "Czterech pancernych" stary Czereśniak zainteresowal sie, skad "Rudy" dostanie nowa lufe. Bo stara - tak sie zlozylo, miala obcieta koncowke. "Z rozbitego czołgu" - powiedzial Gustlik. Bylo to przed wielka bitwa. Czereśniak byl jednak czlowiekiem myslacym, zastanowil sie chwile i zapytal "A nas nie rozbija?". "Wtedy lufy nie dostaniemy" - odpowiedzial Gustlik. Coz ci biedni ludzie mogli sami zrobic? Byli niewolnikami okolicznosci stworzonymi przez "ludzkosc". Musieli wykonywac rozkazy. Za dezercje "kula w leb". Poki co i nie ma wojny, "kazdy orze jak moze" i chce jakos przezyc wbrew wszystkim niesprzyjajacym okolicznosciom.
      • polski_francuz Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 13:17

" Zmiany klimatyczne w niewielkim stopniu zależą od ludzi. Usuń element finansowy (te 100 mld dolców rocznie bez kontroli oraz obrót kwitami węglowymi) i sprawa ucichnie. Globalne ocipienie to największy przekręt w historii ludzkości."

Zmiany klimatyczne nie zaleza bardzo od ludzi, zgoda. Ale emisja CO2 na klimat wplywa. Pokazuja to symulacje numeryczne i zdrowy rozsadek obserwatorow. Kwity weglowe sa reakcja polityczna na emisje a nie jej przyczyna.

" Nierówności były, są i będą. Komunizm się nie sprawdził, za to spowodował ogromne straty ludzkie. Kto pracuje, ten sobie nie żałuje. Od siedzenia pod palmą im nie przybędzie. Emigracja jest napędzana idiotyczną konwencją z roku 1951, wyuzdanym socjalem i grymasami lewizny."

Rozwin te konwencje z 1951. Co do reszty to mysle podobnie.

"Problem Chin został nam zafundowany przez globalistów. Trzeba było ich trzymać krótko .... Globaliści odpowiadają także za powiększające się nierówności ekonomiczne. Straty społeczne spowodowane pejsbukiem, ćwierkaczem i resztą są przeogromne i trudne do zlikwidowania. "

Przyczyny sa takie jak mowisz. Nie liczono sie z tym, ze delokalizowanie produkcji bedzie woda na mlyn chinskiej strategii. Takze przerost znaczenia platform internetowych jest oczywisty. Pytanie jest raczej co dalej? I jak ma wygladac strategia jutra?

"Za pandemię win źródło oraz WHO, można było działać wcześniej. Kraje próbowały na różne sposoby walczyć, nie zawsze skutecznie. My w Sydney dajemy z górki, a zidiociałe Melbourne ponownie ma kłopoty. My 400 zachorowań dzisiaj, oni 2350, przedwczoraj 1500. Bo im się demonstrować zachciało. NPW ma jutro osiągnąć 80% podwójnie dziabniętych, od poniedziałku dalsze poluźnienia, ale jedno zostaje wstrzymane. Nasz rząd wykłada następne 50 dolarów na kino, teatr i knajpy. Dług rośnie, ale jest większa szansa na szybsze odbicie."

Winic to ja moge wino, ktore pije do posilku. Nie jestem prokuratorem i nie szukam winnego. Jestem inzynierem i szukam rozwiazania.

" Te 30 m2 to pokój hotelowy, koguciku. Nie widziałem mieszkań o takiej powierzchni."

Sa kangurku. W Paryzu.

" Liderzy się zmieniają niekoniecznie wskutek wyborów, nam się właśnie trafił taki z Ordo Iuris .... zobaczymy. Za mej bytności Down Under, co lewica spierd.ła, to prawica poprawiła (długi). Moja recepta jest prosta, rosp.ić ONY i agendy, pieniądze niech idą na indywidualną pomoc docelową krajom, które same coś robią. Powoli odkręcić światową zależność od chińskiego badziewia, niech będzie drożej, ale w kraju i zgodnie z normami."

Hm, kto ma dac te pieniadze i kto ma normy ustalac? Biden? Putin? Papiez?

" Na Polskę położyłem laskę, nikogo nie wolno na siłę uszczęśliwiać. Chcą pińcet i dotowanie górników, s'il vous plaît. ślubna mówi, że jestem pesymistą, a ja najbardziej lubię pożartować."

Zyjac jako Polak w Europie nie ra dady polozyc laski.

"To zbawiaj świat profesor, widać w robocie się nudzisz."

Zbawiac swiat? Raczej zabawiam forum.

PF
        • yurek_1111 Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 14:59
          PF: Zmiany klimatyczne nie zaleza bardzo od ludzi, zgoda. Ale emisja CO2 na klimat wplywa. Pokazuja to symulacje numeryczne i zdrowy rozsadek obserwatorow. Kwity weglowe sa reakcja polityczna na emisje a nie jej przyczyna.

Radze zapoznac się z raportem „Na ile Słońce wpływa na trendy temperatury na Półkuli północnej?” (“How much has the Sun influenced Northern Hemisphere temperature trends? An ongoing debate”) a nie powtarzac dyrdymaly nawiedzonych...

"Wydany w sierpniu br. oenzetowski Raport IPCC „Climate Change 2021: The Physical Science Basis”, wbrew tytułowi, nie opiera się na podstawach nauki i w czysto propagandowej treści skupia się na działalności człowieka mającego być odpowiedzialnym za „zmiany klimatu”, pomijając największy wpływ na wszelkie historyczne i obecne zmiany klimatyczne, jakim jest promieniowanie słoneczne.

Grupa 23 naukowców, ekspertów w dziedzinie fizyki słonecznej i klimatologii z 14 krajów, odpiera przesłania globalistycznej organizacji IPCC, pokazując, że w badaniach nie uwzględniono wiele kluczowych badań naukowych i zarzuca temu organowi ONZ, że fałszuje dane i ukrywa fakty. Naukowcy w swoim opracowaniu opublikowanym w piśmie Research in Astronomy and Astrophysics zarzucają, że oenzetowskie IPCC zajęło się jedynie tymi badaniami, które wspierają hipotezę zmian klimatycznych jako wzrostu gazów cieplarnianych spowodowanych przez działalność człowieka.

Eksperci piszą:

„Wygląda na to, że poprzednie badania (w tym najnowsze raporty IPCC), które przedwcześnie stwierdziły [że produkcja Słońca przyczyniła się w nieznacznym stopniu do ziemskiej zmiany klimatu], zrobiły to, ponieważ nie uwzględniły wszystkich istotnych szacunków całkowitego promieniowania słonecznego i/lub aby w zadowalający sposób rozwiązać niepewność wciąż związaną z szacunkami trendów temperatury na półkuli północnej.”

Naukowcy zarzucają, że oenzetowskie konkluzje nie opierają się na istotnych dowodach fizycznych, a jedynie na modelach matematycznych, które są teoretycznymi reprezentacjami systemów fizycznych, używanymi głównie do próby zrozumienia, jak system fizyczny może – acz nie musi – działać.

Richard Willson, jeden z 23 współautorów raportu, ekspert NASA mówi:

„W przeciwieństwie do ustaleń IPCC, obserwacje naukowe z ostatnich dziesięcioleci wykazały, że nie ma kryzysu związanego ze zmianami klimatu. Koncepcja, która przekształciła się w nieudaną hipotezę antropogenicznego globalnego ocieplenia CO2, opiera się na błędnych przewidywaniach nieprecyzyjnych, starych, globalnych modeli cyrkulacji z lat 80., które nie pasowały do ​​danych obserwacyjnych zarówno od czasu, jak i przed ich wyprodukowaniem.„

Dwóch innych współautorów, Gregory Henry i Willie Soon, badający przez trzy dekady ponad 300 gwiazd podobnych do naszego Słońca, zaobserwowali, że wraz z wiekiem gwiazd ich rotacja zwalnia, aktywność magnetyczna i zmienność jasności maleją. Takie zmiany z pewnością wpływają na zmiany klimatu w ich układach planetarnych, jak i bez wątpienia wpływają w naszym Układzie Słonecznym. Dowody paleoklimatyczne pokazują, że klimat Ziemi jest w dużej mierze determinowany przez naturalne zmiany promieniowania Słońca.

Różnorodne grupy i instytucje, bardzo często wprost finansowane przez radykalne lobby dążące do „resetu” i stworzenia Nowego Porządku Światowego, ignorują fakty, dane i rzetelne badania naukowe, i z polityczno-ideologiczno-biznesowych pobudek nakręcają histerię „zgubnych zmian klimatycznych”, obarczając Człowieka tymi naturalnymi zmianami."

• a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 11:33
          profesor, sama agenda ONZ przyznała, że modelować klimatu w przyszłość się nie da, bo to zjawisko chaotyczne
          nie ma algorytmów do liczenia wstecz, pomimo posiadania danych pomiarowych .....
          udział co2 w efekcie cieplarnianym - 5%, z tego połowa pochodzenie naturalne .....
          zdrowy rozsądek obserwatorów ... mówisz o aferze emajlowej w UK, czy o kilkukrotnym masowaniu danych pomiarowych przez australijski BoM? Może pogadamy o przejściu z pomiarów termometrami cieczowymi na elektroniczne? I uśsrednianiu wyników...
          Kwity węglowe to złodziejstwo w formie czystej i stosowanej (pure and applied)...
          Konwencja z 1951 miała rozwiązać sprawę tysięcy ludzi na wygnaniu. Na przykład moich kuzynów, którzy nie chcieli wracać do komunistycznej Polski, GB ich nie chciała, wybrali Australię. Konwencja daje same przywileje azylantom i same obowiązki rządom, bez wzgledu na możliwości logistyczne i finansowe. To jest bezwzglednie wykorzystywane przez "azylantów", którzy niszczą ddokumenty. Którzy domagają się pomocy finasowej i przedmiotowej niedostępnej obywatelom kraju przyjmującego. Gdy ja za dentystę płacę, wałki mają za darmo. Niektóre muzułmanki domagały się operacji plastycznej cycków....
          Jestem absolwentem UW i nie mam najlepszego zdania o inzynierach, pracowałem z nimi przez całą moją zawodową karierę.
          30 m2, to u was w metropolii, u mnie we wsi takich nie ma.
          Normy są ISO, ASTM, IEC, ...
          Pieniądze dają rządy rozwiniętych krajów, powinny być kierowane do określonych krajów wymagających pomocz PO SPEŁNIENIU pewnym warunków. Nie ma nic za psi xxxx.
          ++++
          ja marzę o jednym, żeby ONZ zniknął z powierzchni ziemii, tej ziemii. Kilka miliardów dolców budzetu ....równie użyteczni jak rodzina królewska.

• hatteras Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 12:20
      Swiat sie obraca w jeden wielki smietnik na naszych oczach.Kurczy sie naturalne srodowisko dla dzikich zwierzat.
      Powstaja przerazajace roznice pomiedzy biedakami i bogatymi.
      Bylem bardzo dawno temu w Acapulco i zamiast cieszyc sie sloncem i wypoczywac wybralem sie do dzielnicy nedzy. Miasto bud i szalasow,brak wody,smrod stada swin z ktorymi ludzie zyja pod jednym dachem.
      Obok dzielnica Las Brisas otoczona murem i brama wjazdowa.Domy palace ,najwiekszy rzucajacy sie w oczy Sylvestra Stalone,ponizej w bok Elizabeth Taylor ,a przeciez ci ludzie mieli i maja wiele takich domow.
      W Meksyku ludzie jedza wszystko co mozna jesc,zabijaja malpy,armadillo jedza nawet jaja komarow.
      Jak bedzie wygladal swiat za 20-30 lat/?Co po nas pozostanie?
      • szwampuch58 Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 14:00
        7 miliardow homo-sapiens na planecie z tego 810 milionow glodne....duzo czy malo?
        • a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 11:46
          1 miliard nie ma dostępu do energii elektrycznej
          Po odejściu Merkel, Makaron zebraą kilka krajów unijnych i mają rozwijać energetykę jądrową opartą na mini reaktorach.
          Niemcy, GB wiatry słabną .... a grzać trzeba.
          • buldog2 Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 18:34
            Mini reaktory, to tylko torowe i żadne inne. Tylko określenie głupie, bo rzecz nie w tym, że mini, tylko że torowe i mogą być też mini, bez podwyższania kosztów jednostki mocy czy wyprodukowanej energii.
            Do tego zminimalizowane, prawie do zera, zagrożenie skażeniem terenu (nawet przy rozwaleniu reaktora bombą. I ogromne złoża toru w różnych miejscach świata. Bez możliwości szantażu odbiorcy, za to z możliwością zakupu złoża, wzbogacania rudy w miejscu wydobycie i gromadzenie u odbiorcy zapasów na dekady.
    • j-k uwagi do punktu 2. 14.10.21, 14:58
      polski_francuz napisał:
      > 2) Nierownosci ekonomiczne miedzy panstwami powoduja emigracje

- nie. te nierownosci zawsze byly (kiedys nawet wieksze), tylko rozwoj telefonii komorkowej i internetu - blyskawicznie poszerzyl poziom wiedzy ludzi na calym swiecie.
      biedniejsi widza - gdzie jak sie zyje - i dokad warto probowac sie dostac.

a emigracja promuje nierownosci spoleczne, gdyz np. emigranci akceptuja tansze prace.

- to istotnie.

pozostalych punktow - z racji ich skomplikowania (a mojego braku czasu) nie komentuje.

• hatteras Benzyna syntetyczna 14.10.21, 17:25
        Kol Yabbaryt odpowiedzial mi ,ze produkcja benzyny syntetycznej jest nieoplacalna.Napisalem mu odpowiedz,ale ku mojemu zdumieniu jego wpis na forum przestal istniec.
        Wiadomo ,ze Niemcy w warunkach wojny produkowali benzyne syntetyczna w Policach i uzywali jej do silnikow samolotow Luftwaffe.
        Ciekaw jestem czy Polska bedac swiatowa potega weglowa podjela kiedykolwiek kroki w celu przetworzenia wegla w paliwo ciekle.Czy polscy naukowcy kiedykolwiek otrzymali dotacje na ten cel?
        Na dzisiaj wiem ,ze Porsche w kooperacji z Siemensem zainwestowali w kompleks badawczo-produkcyjny w Haru Oni w Chile i juz w roku 2026 produkcja ma wyniesc 550 milionow litrow rocznie ,co pozwoli zasilic silniki ok jednego miliona samochodow przez rok. W Chile!!!...a przeciez Polska jest obok.
        • a.jej.rkoniak Re: Benzyna syntetyczna 15.10.21, 11:47
          instalacja wg Fischera Tropscha działa w Afryce Południowej
        • j-k Benzyna syntetyczna - wyjasniam 15.10.21, 15:42
          hatteras napisała:
          >> Ciekaw jestem czy Polska bedac swiatowa potega weglowa podjela kiedykolwiek k
          > roki w celu przetworzenia wegla w paliwo ciekle. Czy polscy naukowcy kiedykolwie
          > k otrzymali dotacje na ten cel?

Juz dawno bo w latach 70-tych.
          1. wyprobowano znane technologie niemieckie - i stwierdzono, ze w warunkach pokoju - jest to nieoplacalne.

2. znane juz byly wtedy nowsze technologie - "podziemnego zgazowania wegla". koszty produkcji bylyby zapewne nizsze, ale koszty inwestycyjne wysokie i nie bylo kraju na to stac.

Dr. J.K.
          chemik i ekonomista.
          • hatteras Re: Benzyna syntetyczna - wyjasniam 15.10.21, 17:00
            j-k napisał:

> Juz dawno bo w latach 70-tych.
            > 1. wyprobowano znane technologie niemieckie - i stwierdzono, ze w warunkach pok
            > oju - jest to nieoplacalne.
            >
            > 2. znane juz byly wtedy nowsze technologie - "podziemnego zgazowania wegla". ko
            > szty produkcji bylyby zapewne nizsze, ale koszty inwestycyjne wysokie i nie byl
            > o kraju na to stac.
            >
            > Dr. J.K.
            > chemik i ekonomista.
            ===============================================

Dziekuje za odpowiedz,ale wciaz stawiam pytanie.Czy wobec faktu,ze inni w to inwestuja,prowadza badania i produkuja ,nie moze zmobilizowac polskich wladz i ludzi nauki do podjecia chociazby prob produkcji w oparciu o technologie XXI wieku?
            Ile pieniedzy przeznaczono na 500+? ile wydano na badania przyczyn katastrofy smolenskiej?
            Wierze,ze gdyby bylo zainteresowanie produkcja benzyny syntetycznej w Polsce to i Unia w ramach funduszu na ochrone srodowiska naturalnego przeznaczylaby na ten cel pieniadze.
            Wrog nr 1 Unii Europejskiej Rydzyk wyciaga nawet rece po unijne pieniadze i jakims niepojetym cudem je dostaje.
        • buldog2 Re: Benzyna syntetyczna 15.10.21, 18:36
          Podjęła, w latach siedemdziesiątych w RPA zakupiła kompletną linię do produkcji benzyny z węgla. Kiedy dowiedzieli się Rosjanie, kazali całą linię zezłomować, nawet sprzedać nie pozwolili.
          • a.jej.rkoniak Re: Benzyna syntetyczna 16.10.21, 14:42
            netl.doe.gov/research/Coal/energy-systems/gasification/gasifipedia/sasol
    • engine8 Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 18:06
      polski_francuz napisał:

> Coraz trudniej zachowac optymizm co do przyszlosci swiata widzac te zmiany, kto
      > re widzimy. Moze jest ich za duzo? Moze sa zbyt trudne do zaakceptowania i dost
      > osowania sie? Pisze o tym, bo te zmiany dotycza opinii wyborcow w tych krajach,
      > ktore wlasnie wybraly (Niemcy) albo sie do wybierania przygotowuja (Francja).
      >
      > Jaki sa najwaznie (w moich oczach) wyzwania:
      >
      > 1) Zmiany klimatyczne, ktore zgodnie z dzisiejsza wiedza, mozna wziac pod kontr
      > ole, poprzez redukcje emisji dwutenku wegla a zatem redukcje spalania weglowodo
      > row (ropy, wegla, gazu). A co za tym idzie rewolucje w ogrzewaniu domow, w prze
      > mieszczaniu sie (samochody elektryczne), w generacji elektrycznosci...

Zmian klimatycznych nie mozna "wziac od kontrole", mozna byc moze na nie wplynac w wiekszym czy mniejszym stopniu -ale w jkim to ciagle TBD.
      Ciekawe skaad wezmieny tyle elektrycznosci dostepenej dla kazdego w kazdym miescu aby odworcic swiat produkci, kosztow, dystrybucji i uzywania engrgii do gory nogami.

> 2) Nierownosci ekonomiczne dotyczace spoleczenstw i dotyczace panstw. Nierownos
      > ci ekonomiczne miedzy panstwami powoduja emigracje a emigracja promuje nierowno
      > sci spoleczne, gdyz np. emigranci akceptuja tansze prace.
      >

Tzn chcemy rownosci i sprawiedliwosci ale swojego nie oddamy, ciagle chcemy zarabaic wiecej i zyc lepeiej i na pewnoe lepiej niz ci z Afryki i to ze oni sa w stanie zaakceptowac prace za mniej i zyc na nizszym poziomie od nas promuje nierownosci spoleczne? To jak ma byc ta rownosc i sprawiedliwosc?
      To sie zdecyduj czy chcemy tego idealnego komunizmy czy tez nie? A moze takiego jak znamy - wszyscy beda rowni ale beda oczywoscie i rowniejsi?.

> 3) Dojscie nowych mocarstw, takich jak Chiny i wynikajace z tego dojscia turbul
      > encje w polityce ekonomicznej i militarnej (przykladem jest Afganistan i Austra
      > lia).

Jakos tu nie "Zatrybilem". Co ma wspolneg Afganistan i Australia?
      Chiny - jak kazdy inny wyorzydtue mozowiesci ii opcje jakie zachid przed nimi rozlozyl. One je tylko wykorzystali i za to nie mozna aich winic.

> 4) Pandemia, ktora ma chyba nawet wiekszy wplyw na morale ludzi niz na ich smie
      > rtelnosc. Mysle, ze sposoby walki z pandemia, jak np. kwarantanna, zdemoralizow
      > aly wielu w panstwach europejskich. A takze, przyczynily sie do pogorszenia eko
      > nomii (zadluzenie) i do uwypuklenia nierownosci spolecznych (kto wytrzyma pozos
      > tawac caly czas w srodku miasta w mieszkania majacym 30 m2?).
      >

Pandemia to tylko okazja dla tych co na tak okazje czekali aby zburzyc porzadek na swiecie bez plany jak go odbudowac.
      Podejrzewam ze za pare lat jak sie to wszystko podsumuje to sie okaze ze to co zrobilismy tak naprawed nie wplynelo pozytywnei ani na swiat ani na ekonomie ani na zdowie ludzi. Rozpiweprzylismy calkem dobrze pracujacy system aby przesunac swiat w strone komunizmu od ktorego tak niedawno uciekalismy.

> Co dalej? Ano zmiany wymagaja zaadaptowania sie.

I jak zwykle kazdy zaadoptuje sie inaczej. Kazdy tak jak bedzi emogl i jak mu warunki na to pozwola.
      Biedni beda biedniejsi ale bardziej zalezni od jalmuzny rzadowej i tym bedier sie sterowac ich glosy w elekcjach.

>Takze wymagaja liderow, ktorzy
      > tez zmiany rozumieja i potrafia sie zaadaptowac i pokazac innym sposoby jak to
      > zrobic. Poki co, to niezbyt takich liderow widze. Przed wyborami we Francji ro
      > snie, jak na drozdzach, kandydat, ktory podkresla to, ze kraju nie stac na imig
      > racje. Pewnie ma racje, ale sa tez inne wazne problemy a przede wszystkim metod
      > a dzielenie spoleczenstwa nie jest dobra. Dosc podobnie jest w Polsce, w ktorej
      > , rzadzaca partia, ktora podkresla swoja niezaleznosc bedac zalezna i ekonomicz
      > nie i politycznie od Europy. Czy Polsce dumnej ale samiutkiej bedzie lepiej? Ni
      > e sadze.

Liderzy sami nie wiedza co maj robic poniewaz system nie pracuje juz na bazie zadnych naukowych ani rzsadnych zasad. Zachwuje sie jak CCCP czyli woz drabniasty wypelniny klasa srednia ktory jedzie z wysokiej gory bez hamulcow i sworzni na osiach kol. Wystarczy wiekszy kamien czy dolek i to wszytko pierd tak ze zostanie smrod i burdel.

A liderzy i bogaci stoja z boku i sie temu przygladaja. Potem pozbieraja co sie da i swiat dalej bedzie spolaryzowany - tylko jeszcze bardziej bo juz nie bedzi nikogo w srodku. Beda ci co maja i co nic nie maja. A wsrod tych wybierze sie grupe zdrowych i silnych do pracy a slabych sie wsadzi do obozow a tam da miske jadla i pozostawi samym sobie a moze uzyje do eksperymentow medycznych.
      A to bedzie latwe bo dzieki tresurze Covidowej wiedz co robic i jak robic aby ludzi siadali wstawali na komende i posluszni zakladali maski .

> Ciekaw jestem jak inne kolezanki i koledzy widza te wyzwania? Czym mamy na foru
      > m optymistow? Niech sie tym optymizmem z innymi podziela:)
      >
      > PF

Optymizm? Zalezy kto gdzie siedzi.. Posiadajcy pomnza swoje dobra a ci co nie maja i czekja na manne z nieba? - Optymizma njet.

Jedyne co pozostalo to to ze obecna tresure wykorzystamy w pozytywny sposob
      tzn rzady i liderzy zaoferuje sprawdzona tabletke na optymizm i rzuca haslo "wszycy idziemy na Prozac" i beda go rozdawac za darmo a lewactow jak zwykle zaufa i poleci perwsze i na ochotnika sie na to zlapie - tak jak to zrobilina haslo "szczepic sie".
      A kiedy lewacto bedzie szczesliwe i spokojne to ci co maj znow zrobia na swiecie porzadek oparty na zdorwych zasadach tzn - kazdybedzi emila tyle na ile sobie zapracuje.

Jak wytrzezwieje to moze zmienie zdanie ale czy warto teraz trzezwiec?
    • felusiak1 Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 18:07
      To co napisaleś pochodzi w calości z połykanej przez ciebie narracji megafonów. Innymi slowy twoj swiatopoglad jest efektem sterowania. No i zostałes wysterowany w miejsce spowite gestą mgłą.
      "Zmiany klimatyczne" to element narracji nie majacy nic wspolnego z faktami. Masz się bać. Z dorosłymi jest problem ale młodzież jest już urobiona. I dobry bóg "zeslal" tak zwana pandemie i przestraszono doroslą populację.
      A wyzwaniem jest obserwowane samobójstwo zachodu, ktorego nie mozna zatrzymać. Twoja córka doswiadczy. Ty nie zdazysz.
      • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 04:02
        To co napisaleś pochodzi w calości z połykanej przez ciebie narracji megafonów. Innymi slowy twoj swiatopoglad jest efektem sterowania. No i zostałes wysterowany w miejsce spowite gestą mgłą.

Czyż cybernetyka nie jest nauką o sterowaniu właśnie?
        • peace2u Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 09:14
          Dokładnie! Wyzwaniem dla świata jest pozbawienie opętanych psychopatów narzędzi kontroli nad ludźmi takich jak AI.
          Przecież ta plandemia to gaslighting w najczystszej postaci.
          Szkoda tylko że wyraz gaslighting nie ma polskiego odpowiednika i został już przyswojony w takim brzmieniu.

• boomerang Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 23:58
            Manipulacje masami zawsze prowadziły do rozlewu krwi. Nie inaczej będzie tym razem.
    • senioryta13 Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 18:08
      1. Klimat. W zeszlym tygodniu, naukowcy niesmialo stwierdzili, ze na Antarktydzie w tym roku zima , zaobserwowano najnizsze temperatury , bodajze od 1957 r. a manowicie -61 C, a w 1957 (?) -57C. Czyli mielismy zime stulecia, a nie ocieplenie jak probuja nam wmawiac.
      2. Nierownosci spoleczne. Zawsze byly, sa i beda i nawet w komunizmie nie wynaleziono raju, a mial niby byc dla wszystkich.
      Zabrac bogatym i rozdac ale tylko wsrod swoich, czyniac sie nowobogackimi.
      3. China. Byc moze bylo to nieuniknione, lata niezrecznej polityki globalistow zbudowaly nowe supermocarstwo.
      Afganistan. Mozna bylo tego uniknac, gdyby odpowiedni ludzie byli na stanowiskach. Biden nie rozumie tego co czyta, ucieka przed dziennikarzami. Winnych nie ma.
      Dlaczego rzad, nie poinformowal obywateli, ze zamierza sprowadzic w 2021r. 2 mln emigrantow ?
      4. Pandemia. No, wreszcie zrozumiales, ze niezle sobie zorganizowali rozlozenie swiatowego ladu i gospodarki.
      Jezeli chodzi o optymizm, to tylko Tru.mp moze nas uratowac. Wystarczy porownac to co bylo z tym co jest obecnie.
      • polski_francuz Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 09:09
        senioryta13 napisał:

" 1. Klimat. W zeszlym tygodniu, naukowcy niesmialo stwierdzili, ze na Antarktydzie w tym roku zima , zaobserwowano najnizsze temperatury , bodajze od 1957 r. a manowicie -61 C, a w 1957 (?) -57C. Czyli mielismy zime stulecia, a nie ocieplenie jak probuja nam wmawiac. "

Klimat to bardziej statystyka usredniona w czasie i na powierzchni

" 2. Nierownosci spoleczne. Zawsze byly, sa i beda i nawet w komunizmie nie wynaleziono raju, a mial niby byc dla wszystkich. Zabrac bogatym i rozdac ale tylko wsrod swoich, czyniac sie nowobogackimi. "

Chodzi o stabilnosc swiata. Francuzi zaczeli rewolucje, jak krolowa im poradzila by, jak nie maja chleba to niech jedza ciastka. Swiat sie zmienil. Dzisiejsza rewolucja to emigracja masowa.

" Jezeli chodzi o optymizm, to tylko Tru.mp moze nas uratowac. Wystarczy porownac to co bylo z tym co jest obecnie. "

Hmmm

PF
        • senioryta13 Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 16:07
          polski_francuz napisał:

> senioryta13 napisał:
          >.. " Jezeli chodzi o optymizm, to tylko Tru.mp moze nas uratowac. Wystarczy por
          > ownac to co bylo z tym co jest obecnie.
          "
          >
          > Hmmm

Napisz wiec, czy jestes bardziej zadowolony w roku 2021 niz w poprzednich latach ?
          Cos mi sie wydaje , ze te kilka miesiecy roku obecnego daly ci duzo do myslenia, przestraszyles sie, ze jak tak dalej pojdzie to swiat zle skonczy.
          W 2020r. nie bylo az takich problemow z jakimi zetchnelismy sie obecnie.
          a co z twoim optymizmem, potrafisz go chociaz sprecyzowac ?
          • polski_francuz Przeswiadczenie 16.10.21, 10:10
            senioryta13 napisał:

" a co z twoim optymizmem, potrafisz go chociaz sprecyzowac ? "

Moj optymizm sie bierze z przeswiadczenia, ze jak sie postaram to osiagne. Bo naleze do Narodu ludzi jak pan Walesa, pani Sklodowska, jak general Maczek i general Anders.

Moje pokolenie potrafilo sie dostosowac do swiata i pogonic Ruskich do ich glubinek. Polska tego pokolenia zaczela nalezec do zamoznych krajow europejskich.

I chcialbym pozostac wiernym temu przeswiadczeniu.

PF

• gerlalt Re: Przeswiadczenie 17.10.21, 11:45
              Czyli należysz do tych Umoczonych. To dla kogo pracowałeś? Dla tych obecnie słusznych czy obecnie niesłusznych?
              • polski_francuz Poczucie glodu 17.10.21, 11:51
                gerlalt napisał(a):

"To dla kogo pracowałeś? "

Dla sprawy. Idz cos zjesc, poczucie glodu niekiedy wplywa na jakosc wpisow:).

PF
            • senioryta13 Re: Przeswiadczenie 18.10.21, 02:19

polski_francuz napisał:
              > Moj optymizm sie bierze z przeswiadczenia, ze jak sie postaram to osiagne.
              > Bo naleze do Narodu ludzi jak pan Walesa, pani Sklodowska, jak general Maczek i general Anders.

To co napisales obecnie kloci mi sie z tym, co napisales wczesniej, a mianowicie :
              >" Ano zmiany wymagaja zaadaptowania sie. Takze wymagaja liderow, ktorzy tez zmiany rozumieja i potrafia sie >zaadaptowac i pokazac innym sposoby jak to zrobic.
              >Poki co, to niezbyt takich liderow widze" .

czy mam rozumiec, ze jednak wierzysz , ze bedzie lepiej bo pochodzisz z kraju Walesy ?

> Polska tego pokolenia zaczela nalezec do zamoznych krajow europejskich.

To co, wracasz ?
              Polska sie tylko przyczepila do zamoznych krajow europejskich, do zamoznosci to jej jeszcze daleko,
              ale o tym doskonale wiesz.
              • polski_francuz Re: Przeswiadczenie 18.10.21, 09:37
                senioryta13 napisał:

" To co napisales obecnie kloci mi sie z tym, co napisales wczesniej,..."

Kazdy narod ma fazy slabszego przywodztwa. Czy liderow, ktorzy zamiast czytac Der Spiegel i zrozumiec swiat patrza na fajsbuka i robia miny jakby pojedli wszystkie rozumy.

" czy mam rozumiec, ze jednak wierzysz , ze bedzie lepiej bo pochodzisz z kraju Walesy ?"

Do wygrania ze zmiana klimatu odwaga nie wystarcza trzeba tez zrozumienia, cierpliwosci i umiejetnosci przekonywania. Czyli upraszczaja, by Walesa skonczyl dobre studia a po nich jeszcze MBA

" To co, wracasz ? Polska sie tylko przyczepila do zamoznych krajow europejskich, do zamoznosci to jej jeszcze daleko, ale o tym doskonale wiesz. "

Raczej staram sie o zatrzymanie Polski w EU. Co do zamoznosci jestes w bledzie. Polska staje sie zamozna. Jeszcze nie bogata, ale i to przyjdzie.

PF
                • tuttifrutti1234 Re: Przeswiadczenie 18.10.21, 11:38
                  polski_francuz napisał:

tej francuz, uzupełnij swoje wykształcenie, zdaj w końcu małą maturę i potem pouczaj innych
                  • j-k tfoje przeswiadczenie, frutti... 18.10.21, 15:20
                    > tej francuz, uzupełnij swoje wykształcenie, zdaj w końcu małą maturę i potem po
                    > uczaj innych

Profesor P_F raczej juz nie musi uzupelniac wyksztalcenia - moze tobie by sie przydalo ?

co innego, ze czasami fantazjuje.
                    Polska nie jest zamoznym krajem - na razie przyczepila sie tylko do klubu zamozniejszych.

a jej dochod wynosic ca. 60 % poziomu unijnego...

Historycznym sukcesem Polski jest to - ze doszlismy do poziomu Portugalii
                    - kraju w ktorym od KILKUSET lat nie bylo zadnej wojny.
                    .
                    next.gazeta.pl/next/7,151003,26854184,stopa-zyciowa-polakow-wypada-dosc-blado-na-mapie-ue-jesli-chcemy.html
                    Dr. J.K.
                    ekonomista.
                    • tuttifrutti1234 Re: tfoje przeswiadczenie, frutti... 18.10.21, 23:07
                      j-k napisał:

pierdol się, jesteś takim samym przygłupem
                • senioryta13 Re: Przeswiadczenie 18.10.21, 17:20
                  polski_francuz napisał:

Tzn. tylko DelSpiegel i nic poza tym ? Warto rowniez zaznajomic sie z pogladami innych osob, a nie od lat isc tylko w jednym kierunku, troche urozmaicenia nie zaszkodzi.
                  Konkretnie, kogo masz na mysli ? Slaby lider poczyni tyle szkod, ze przez lata niewinny narod bedzie odczuwal skutki zlego przywodctwa, ot dla Ciebie nic sie nie stalo. albo nie myslisz, albo nie orientujesz sie w dzisiejszej sytuacji, nie znasz faktow.

a czy wiesz, jakiego patrona ma glowny budynek Unii w Brukselii ? poczytaj.
                  (To by wszystko wyjasnialo. Ostatnio ta informacja ukazala sie na forum, ale szybko zostala wycieta. Ktos tu bardzo dba, co mozna pisac, a co nie. Tobie to zupelnie nie przeszkadza w swoich pogadach, a wrecz przeciwnie jestes za kontrola slowa pisanego i mowionego, jak w komunie, nie pamietam, abys narzekal na znikajace swoje posty. )

>Do wygrania ze zmiana klimatu odwaga nie wystarcza trzeba tez zrozumienia, cierpliwosci i umiejetnosci >przekonywania.

tak przekonuja, ze przecietny zjadacz chleba placi coraz wiecej za benzyne, prad, chleb, bo przeciez 'wszyscy' musimy dbac o nasza matke ziemie, 'cierpliwi wymagaja, ale , przykladu na sobie nie dali.
                  Biden zamyka swoje kopalnie, rury, ale kupuje te same surowce na B.W. , bo nie wystarcza, plus do tego dochodzi zanieczyszczajacy morski transport i to ma sens wedlug Ciebie ?
                  Moglby zamknac jak juz tak chce, ale 'czysta alternatywa' powinna juz byc w pelnym rozwoju. China kopci i nikomu to nie przeszkadza, ma termin bodajze do 2050r.
                  Logiki w tym zadnej, jak mozna cos takiego popierac ?
                  • szwampuch58 Re: Przeswiadczenie 18.10.21, 17:47
                    Wiki po polsku nie zna nawet tematu,jak tu z polskimi debilami rozmawiac?
                    en.m.wikipedia.org/wiki/Marine_plastic_pollution
    • felusiak1 25% czyli 1 z 4 14.10.21, 21:40
      polski_francuz napisał, że klimat, nierowności, pandemia i Chiny. I trafil tylko w Chiny.

Klimat to polityczna świeca dymna. Nierowności byly zawsze z tym, ze dzisiaj nie sa tak olbrzymie jak przed laty.
      Kapitalizm podniosl wszystkich. Pandemia sama w sobie to male piwo. Nie wiecej niz sezonowa grypa.
      Ale pandemia pokazala kim naprawdę sa rządzacy. Wszyscy wrzeszczą o demokracji a w rzczywistości sa malymi Napoleonami na wlasnym podworku. Okazuje się, ze są dyktatorami na ile mogą.
      To z kolei powoduje reczne manipulowanie gospodarką i efekty tego są coraz bardziej widoczne. Jest wesolo a bedzie jeszcze weselej.
    • jk2007 Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 22:36
      Martwi mnie wysoka cena pradu w Polsce. Za komune bylo lepiej.
      • engine8 Re: Wyzwania dla swiata 14.10.21, 23:13
        A z drugiej strony parcie na eliminacje wegla/gazu/ropy i wszytko bedzie pracowac na prad lacznie z transportem.
        Mozna osbie wyobrazic tego co bedzie trzymal reke na panelu elektrycznym. Bedzie kontolowal wiecej niz FB bo i tego moze wylaczyc :).
        A biedny klent bedzie mial jedna opcje aby zyc - prad i jak mu to ogranicza czy wylacza to dlugo nie pociagnie bo nie bedzi opcji alternatywnych - nawet genratorow na rope nie bedzie.
        To ma byc postep?
        • polski_francuz Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 09:13
          engine8 napisał(a):

" A z drugiej strony parcie na eliminacje wegla/gazu/ropy i wszytko bedzie pracowac na prad lacznie z transportem. "

Masz racje, trudno bedzie wszystko na energie elektryczna stawiac. Moze wodor jest rozwiazaniem? Ale, troche mam watpliwosci, bo to gaz latwo dyfundujacy i przez to niebezpieczny.

W kazdy razie, spalanie jest "be" dla klimatu.

PF
          • a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 11:53
            a zimno to pół biedy, ale na gorąco .....
          • de_oakville Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 11:58
            Przeczytalem wszystkie wypowiedzi w tym watku i widac wyraznie, ze piszacych mozna podzielic
            mniej wiecej na dwie kategorie.

1) Tych ktorzy uwazaja, ze "Der Spiegel" to czasopismo godne najwyzszego zaufania, w ktorym pisza
            profesjonalisci znajacy dobrze swiat, uczciwi i nie mogacy pisac "bazdetow", poniewaz madry i dobrze
            znajacy swiat narod by ich rozpedzil na cztery wiatry. Rowniez naleze do tej kategorii.

2) Zwolennicy "spiskowej teorii dziejow" uwazajacy, ze posiadaja jakas "magiczna wiedze tajemna", ze wszystko
            na swiecie jest "zaslona dymna" spreparowana przez jakichs specjalistow od "szwindli", "oszustw" i "kretactw".
            Wedlug nich "main stream" w prasie i wiadomosciach to tylko klamliwa przykrywka dla prawdziwej
            rzeczywistosci, ktorej oni sa swiadomi i rozumieja jej tajniki. Byc moze z tym "main stream" to w niektorych
            krajach "Prawda" wiec maja do tego "Prawo...".
            • a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 13:18
              wywiad mozaikowy polega na zbieraniu danych z wielu zrodel, a ty tylko Der Spiegel.....
              Trzeba poznawac za i przeciw, nie ulegac aktualnie panujacej modzie czy ideologii
              trzeba rozumiec przeszlosc i przewidywac przyszlosc
              tak, swiat jest pelen sq.synow opetanych zadza wladzy, socjopatow, psychopatow, egomaniakow z rozwinietym zmyslem zlodziejskim,
            • engine8 Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 18:45
              Zanim wyciagniesz takie wnioski to zastow sie n nad dwoma rzeczami obecnie aktywnymi na lamach "prasy"

Polityka w produkcji i dystrybucji szcepionek gdzie firma od dawna uwazna za skorumpwna i nardzo agresyna jesli chodzi o lobby kontroluje rynek. Pomimo ze sprzedaje swoej srodki po najwyzszych cenach i nawet sami nie ukrywaja ze ich sa raczej najmnije sluteczne to co sie robi? abo zaleca sie aby produkowali i sprzedwali teo gwiecej oraz aplikowali czesciej..

A konkurencja oraz producenci srodkow alternatywnych zawsze maja problemy i przeszkody ktore ograniczaja i blokujaa im droge...
              No a co robia ci co kontroluje publikowanie informancji ? A blokuja i to oficjalnie wszytko co nie jest po lini polityki rzadowej

Kiedy widziales analizy np Szwecji i USA.
              Kiedy USA zarzucila ludzi darmowa kasa, ograniczeniami i nakazami to Szwecja w prownaniu z tym nie zrobila prawie nic - pozwolila aby i ludzie i rynek jakos sobie z tym radzili.
              I teraz spojrzyj ze w Szwecji zmarlo 0.13% ludzi na Covida a w USA 0.22%
              Jedyne co bylo publikowane ze Szwscja po prostu nic ne robi i pozwal straym ludziom wymrzec
              kiedy reszta swiata dba o nich.

Ze w USA inflacj aleci na pysk a w Szwecji odwrotnie?.
              www.marketwatch.com/story/swedens-inflation-experience-may-show-where-the-u-s-and-other-developed-markets-are-going-11634299903?siteid=yhoof2

I mozesz zrobic podobne obserwacje wszedzie indziej - w polityce, ekonomi sluzbie zdrowia - wszedzie i wyraznie widzimy wlasnie zaslony dymne, szwindle , oszystwa, klamstwa , kretactwa i mataczenie ludzi poprzez medie. A ludzi to kupuja poniewaz nikt juz nie szuka prawdu nigdzi indziej poza FB
              • herr7 Re: Wyzwania dla swiata 16.10.21, 10:09
                engine8 napisał(a):

> Kiedy widziales analizy np Szwecji i USA.
                > Kiedy USA zarzucila ludzi darmowa kasa, ograniczeniami i nakazami to Szwecja w
                > prownaniu z tym nie zrobila prawie nic - pozwolila aby i ludzie i rynek jakos s
                > obie z tym radzili.
                > I teraz spojrzyj ze w Szwecji zmarlo 0.13% ludzi na Covida a w USA 0.22%
                > Jedyne co bylo publikowane ze Szwscja po prostu nic ne robi i pozwal straym lud
                > ziom wymrzec
                > kiedy reszta swiata dba o nich.
                >
                > Ze w USA inflacj aleci na pysk a w Szwecji odwrotnie?.

Szwecja i USA to wciąż bardzo różne kraje. W USA społeczeństwo jest mniej zdrowe, co wynika ze złych nawyków żywieniowych, marnej jakości żywności i braku ruchu i wynikającej z tego otyłości. Z kolei Szwecja wciąż posiada w miarę dobrą i szeroko dostępną służbę zdrowia, a sami Szwedzi uprawiają sport na skalę masową. Pod tym względem, Polsce jest obecnie bliżej do USA niż do Szwecji. Największe problemy zresztą przed nami, gdyż pod względem liczby otyłych młodych ludzi to jesteśmy blisko USA. W czasach mojej młodości otyłych młodych ludzi było niewielu.
                • engine8 Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 02:09
                  Ok ,
                  Niech ci bedzie ze USA nie jest srednio zdrowe , wez wiec Kalifornie. Tu zdrowi ludzie...
                  I tu nakazow zakazow i przymusow wiecej niz w innych stanach.
                  A oficjalnie na Covida zmarlo 0.18%

Powiesz Kalifornia tez nie taka bo wiec wezmy moj powiat co ma 3 miliony i ludzie sa szczupli i zdrowi fizycznie i psychicznie bo maja na temat zdrowia i cwiczen na powietrzu odpierd... I tu tez 0.18% zmarlo na Covida..

• polski_francuz Kalifornijczcycy 17.10.21, 10:28
                    engine8 napisał(a):

" Ok , Niech ci bedzie ze USA nie jest srednio zdrowe , wez wiec Kalifornie. Tu zdrowi ludzie... I tu nakazow zakazow i przymusow wiecej niz w innych stanach. A oficjalnie na Covida zmarlo 0.18% "

W Kalifornii jest kult sportu i kultury fizycznej. Nie bylo to przypadkiem, ze Mister Uniwersum zostal waszym gubernatorem. Ja sam pamietam z konferencji w San Diego, ze rano, przed obradami bylo nas wielu, ktorzy robili jogging.

Tyle, ze robiac jogging widac coraz wiecej bezdomnych...

PF
                    • engine8 Re: Kalifornijczcycy 17.10.21, 18:39
                      Duzo bezdomnych bo maja tu super warunki klimatyczno socjalne i oni nie chca aby ich tak nazywac - zdecydowanie preferuja aby ich nazywac "home free"..

www.americanthinker.com/articles/2021/10/the_unvaccinated_are_looking_smarter_every_week.html
                      • polski_francuz Re: Kalifornijczcycy 17.10.21, 20:00
                        engine8 napisał(a):

" Duzo bezdomnych bo maja tu super warunki klimatyczno..."

Masz racje. Za mlodu bywalem pod namiotem na wakacjach w Bulgarii i dobrze mi bylo. Jak sa takie temperatury jakie macie w Kalifornii to mozna zyc pod namiotem.

PF
                        • caesar_pl Re: Kalifornijczcycy 17.10.21, 20:12
                          W Niemczech polscy bezdomni maja takze swietne warunki klimatyczne.
                          www.youtube.com/watch?v=vye0_bWH0m0&t=915s
                • engine8 Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 18:55
                  India ktora ma 4x wiecej ludzi niz USA i niewiele osob zaszczepjonych - ma polowe mniej trupow niz w USA czyli 8x mniej?
                  • caesar_pl Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 19:01
                    Zalezy jak sie liczy.Niemcy testuja 90% spoleczenstwa a Polacy 20%,obaj stwierdzaja ze 10% zakazonych.Czyli w Polszy malo zakazonych.Gdyby testowali jak w Niemczech to by Polske z mapy wykreslili.Ale pisiorstwo znow zrobilo z tego faktu sukces.Zobaczymy jak daleko Polska pisiorska z tym pojedzie.
                    • polski_francuz Dla lyki statystyki 17.10.21, 20:13
                      caesar_pl napisał:

" Zalezy jak sie liczy.Niemcy testuja 90% spoleczenstwa a Polacy 20%,obaj stwierdzaja ze 10% zakazonych.Czyli w Polszy malo zakazonych. Gdyby testowali jak w Niemczech to by Polske z mapy wykreslili."

Niekonienicznie. Zalezy od tego, czy testowana populacja jest reprezentacyjna tzn. czy odpowiada charakerystyce spoleczenstwa. Zauwazyles niedawno, ze sie przewidywania co do wynikow wyborow w Niemczech niezbyt roznily od ostatecznych rezultatow. Nie roznily sie, bo biura sondazowe stosuja wlasnie te reguly reprezentacyjnosci.

Z w Niemczech robia tak duzo testow, bo pewnie odpowiedzialne za testy sa Landy i kazdy z nich rzepke sobie skrobie po swojemu.

PF
                      • caesar_pl Re: Dla lyki statystyki 17.10.21, 20:48
                        Logiczne jest jesli w niemieckiej firmie raz na tydzien przyjezdza samochod kampingowy i robi testy i po za tym firma rozdziela miedzy pracownikow testy jednorazowe co 4 tygodnie.Mozna wylapac praktycznie wszystkich zakazonach.W Polsce pisiorskiej,ktora znam ze wzgledu na krewnych,nikt tego nie robil.Nikt nie wie co to 5 antygentetow za darmo.Ma sie wrazenie,ze cala Polska z rzadem i ludnoscia klamie ze wzgledow patriotycznych.
                        • polski_francuz Re: Dla lyki statystyki 17.10.21, 22:56
                          caesar_pl napisał:

" Logiczne jest jesli w niemieckiej firmie raz na tydzien przyjezdza samochod kam pingowy i robi testy i po za tym firma rozdziela miedzy pracownikow testy jednorazowe co 4 tygodnie."

A co z emerytami i z bezrobotnymi? Bardzo duza czesc spoleczenstwa.

"Mozna wylapac praktycznie wszystkich zakazonach.W Polsce pisiorskiej,ktora znam ze wzgledu na krewnych,nikt tego nie robil.Nikt nie wie co to 5 antygentetow za darmo.Ma sie wrazenie,ze cala Polska z rzadem i ludnosci a klamie ze wzgledow patriotycznych."

Pewnie badania organizuja lokalne Sanepidy. Moja Mama byla mikrobiologiem w Sanepidzie i walczyla (i wygrala z kolezankami i kolegami) z ospa w latach 60. Kompetencje mikrobiologow pewnie sie nie zmienily. Dzisiaj to moje pokolenie pewnie jeszcze tam rzadzi i to byli kompetentne kolezanki i koledzy.

Jesli chodzi o patriotyzm, to jesli Niemiec o polskim patriotyzmie mowi, to dobry znak. Pewnie troche zazdrosci. Ja dodam od siebie, ze bardziej kompetentni jeszcze przyjda do wladz w Polsce. A patriotyzm to w dzisiejszej Europie cenna i rzadka cecha.

PF
                    • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 18.10.21, 00:15
                      Te testy to o kant d... rozbić.
                    • engine8 Re: Wyzwania dla swiata 18.10.21, 00:52
                      Czyli najwazniejsze jak sie liczy? Masz racje.
                      Problem w tym ze w wielu krajach - na pozor rozwinietych i z madrymi ludzmi , niedlugo juz nie bedzie na co liczyc.

A taki Fauci - ktrego USa i pol swiat uwaza za alfe i omege w dziedzinie szczpien nie kat dawno twierdzil ze J&J jest rowni edobra i efektywna jak reszta teraz mowi ze szczepionka J&J nie powinn byc aprobowan jako pojedynca dawka i teraz bedzie chyb alpej jak ci co sie zaszczepili wezna druga dake od Pfizera czy Moderny..
                      A moderne co torche jako kraj banuje...
                      www.yahoo.com/gma/j-j-vaccine-very-likely-131900231.html.
                      I co t bedziemy nazywac " science"? skoro golym okiem widac ze to nic tylko polityczne i biznesowe mataczenie?
                      I tylkoo czekac jak sie w koncy ktos odwazy i go za wczasu nie zbaanuja i pokaze prawdziwe oblicze tego co te lockdowny, ogranczenia zrobily a czego szczepionki nie zrobily?
          • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 23:39
            Moze wodor jest rozwiazaniem? Ale, troche mam watpliwosci, bo to gaz latwo dyfundujacy i przez to niebezpieczny.

Na dzień dzisiejszy instalacje wodorowe są bardziej niebezpieczne niż elektrownia atomowa.
        • a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 11:51
          koń, kierat, generator
      • a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 11:50
        przed wojną jeszcze lepiej, przyszła burza, piorun trzasnął i cała wieś spłonęła, a teraz najwyżej jedna chałupa.
    • vermieter Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 19:11
      po tylu latach gryzmolenia na forum autor wątku błyszczy nadal bełkotem zbliżonym do języka polskiego, wyjątkowo tępa postać, skoro nie potrafił się nauczyć języka polskiego, rzekomo ojczystego
      • engine8 Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 21:18
        Ty zas nagryzmoliles nie wiadomo co i po co ale za to ladnie po polsku... chociaz zaczales zdanie z malej litery wiec tez do perfekcji ci daleko ale krytykowac latwo.
    • szwampuch58 Re: Wyzwania dla swiata 15.10.21, 21:02
      Nie wiem czy zartujesz ruski trollu, ale to juz bylo nad Wisla i szansa na powtorke jest nie wykluczona
    • yabbaryt Re: Wyzwania dla swiata 16.10.21, 11:20
      w moich oczach wyzwania są zupełnie inne.
      Po piewsze światem zaczynąja rządzic międzynarodowe korporacje i one narzucają prawa coraz mniej suwerennym państwem. Korporacje próbuja narzucić społeczeństwom chore ideologie typu multu kulti czy gender. Suwerenne podobno państwa stają sie akwizytorami koncernów farmaceutycznych. Nrzucanie agend klimatycznych widze podobnie. Kiedyś koncern Dupont wraz z General Motors wprowadziły obowiązujący standard beznzyny ołowiowej. Po to aby wykosić Forda. Wykosić Forda się nie udało przez dzisiątki lat Europejczycy i Amerykanie wdychali spaliny zawierające ołów. Ten mamy podobną akcję 'promocyjną'
      Po drugie ... implozja demograficzna bogatej pólnocy.
      Po trzecie bieda południa, neokolonializm i eksplatacja krajów trzeciego świata.
      • polski_francuz Mur? 16.10.21, 14:25
        yabbaryt napisał:

" Po drugie ... implozja demograficzna bogatej pólnocy. Po trzecie bieda południa, neokolonializm i eksploatacja krajów trzeciego świata" .

Ty swoje zrobiles. Trojka dzieci to wzrost demograficzny bialej rasy. Co do reszty zgoda. To co bys zeby wzbogacic poludnie, zlikwidowac neokolonializm i nie dac ekspoloatowac kraje III swiata?

Poki co, Twoj szefuncio wymyslil plot. Moze wrocimy do muru? Robilem jogging wzdluz tego berlinskiego...

PF

• yabbaryt Re: Mur? 17.10.21, 11:23
          Co trzeba zrobić to każdy wie ale nikt nie wie jak zmusić korporacyjnych śmierdzieli do płacenia podatków w krajach południa, gdzie prowadza gospodarkę rabunkową. Otworzenie granic UE na produkty rolne z południa też oczywiście jest niemożliwe bo narusza interesy rolników. Szkoda gadać o sprawach oczywistych. Zresztą Afryka niedługo będzie chińska i mało jest istotne co zrobi UE.
          Natomiast indywidualnie ja robię to co mogę nie tylko w kwestii ratowania białej rasy. Bojkotuje jak tylko mogę międzynarodowe koncerny. Staram się kupować polskie produkty w małych lokalnych sklepach. Ale robię wyjątek produktów z krajów europejskiego południa które zostało zniszczone przez Berlin i Euro. Bardzo chętnie kupuje produkty włoskie, greckie czy portugalskie. Produkty z poza UE trudno nabyć.
          • szwampuch58 Re: Mur? 17.10.21, 12:01
            Pisior tylko polskie banany,hehehehe
    • szwampuch58 Re: Wyzwania dla swiata 16.10.21, 15:30
      youtu.be/CJDxnWFqpiA
      • a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 00:48
        a to mi na zawsze zostanie w pamięci - święta w raichu
        www.youtube.com/watch?v=pJ_scx-TMe8
        w tamtym okresie Niemcy mieli sporo chwytliwych piosenek
        Nena, Trio, Andy Borg, Trio www.youtube.com/watch?v=JN54rv5frcE po angielsku lub oryginał
        www.youtube.com/watch?v=oSqdiyg4iAU
        www.youtube.com/watch?v=6Yx5icWnvtw
        • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 02:56
          Prusacy wybili Niemcom z głów muzykalność raz na zawsze.
          • a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 03:44
            myślę, że nie masz racji :)
            www.youtube.com/watch?v=zQqHCb16MNg
            • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 05:34
              Jeśli już miałbym wskazać jakiegoś niemieckiego wiarygodnego pieśniarza, to chyba tylko tego:
              www.youtube.com/watch?v=mLWO1F9ivl0

Sternik kłamie, kapitan jest pijany
              A maszynista pogrążony w tępym letargu,
              Cała załoga to krzywoprzysiężcy łajdacy,
              Radiooperator zbyt tchórzliwy, żeby wysłać SOS.
              Krasnal morski prowadzi statek głupców
              Cała naprzód i zmierzam w stronę rafy.
          • vermieter Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 03:50
            boomerang napisał:

> Prusacy wybili Niemcom z głów muzykalność raz na zawsze.
            >

Stwierdzenie godne niewykształconego polskiego emigranta za chlebem.

Przedstawicieli disko polo tutaj nie znajdziesz du Banause:

pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Skarbnica_Wikipedii/Lista_niemieckich_kompozytor%C3%B3w_muzyki_powa%C5%BCnej
            • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 04:03
              Jak zwykle folksdojczu nie zrozumiałeś tematu, ale mam coś dla ciebie. Helene Fischer, urodzona i wychowana w ZSRR.
              www.youtube.com/watch?v=hxXRHIhfA-8
            • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 05:58
              Posłuchałeś jak się twoi Ibermensze płaszczą przed Ruskimi!
          • de_oakville Wspaniala muzyka pruska (wojskowa) 17.10.21, 12:44
            boomerang napisał:

> Prusacy wybili Niemcom z głów muzykalność raz na zawsze.
            >

Prusacy wcale nie oduczyli Niemcow muzykalnosci. Wrecz przeciwnie - dodali do muzyki niemieckiej wspaniale marsze wojskowe. Marsz "Preussens Gloria" jest chyba jedynym marszem na swiecie, przy ktorym nogi same zaczynaja maszerowac zanim jeszcze glowa o tym pomysli.

Oto on:

www.youtube.com/watch?v=f_6AQA4uzD0
            A tu wspolczesnie, w wykonaniu Bundeswehry, ktora juz nie podnosi nog tak wysoko jak Wehrmacht w czasach II Wojny Swiatowej.

www.youtube.com/watch?v=VkUP8hXa-Rg
            A tu "Preussens Gloria" w wykonaniu armii chilijskiej, na paradzie w historycznych mundurach.

www.youtube.com/watch?v=GJBCa_vh0Do
            Austriacy maja marsz Radetzkiego ("Radetzkymarsch").
            Prusacy delektowali sie dlugo swoim zwyciestwem nad Francja w roku 1871, na skutek ktorego osiagneli zjednoczenie Niemiec pod swoja egida. Przedtem Francja uchodzila za niepokonana swiatowa potege. Wojska francuskie pod wodza Napoleona III-ciego rozgromily armie austriacka pod Solferino (1859), na ktorej czele stal Franciszek Jozef. Po tej klesce zaprzysiagl sobie, ze nigdy juz nie bedzie dowodzil wojskami. Francuzi dokonali inwazji Meksyku (1861-1867), prowadzili wiec swiatowa polityke militarna. Kiedy wypowiedzieli wojne Prusom w roku 1870 byli pewni zwyciestwa. Wtedy wygladalo to tak jakby Polska szla na wojne np. z Dania. Napoleon I-szy rozgromil wczesniej Prusakow pod Jena w roku 1806. Ale to byly juz inne Prusy. Uzbrojone w dziala Kruppa, majacy lepsze karabiny od Francuzow (ladowane od tylu) i swietnie zorganizowane. Kleska Francji byla zdecydowana, a Napoleon III-ci dostal sie do niewoli. Spotkal sie z nim wtedy krol Prus, pozniejszy cesarz Niemiec Wilhelm I-szy, ktory przywital go slowami: "Welch eine Wendung durch Gottes Fugung!" ("Coz za odmiana poprzez Boskie przeznaczenie"). Pojawil sie nowy hegemon w Europie, a Francja zeszla na drugi plan, marzac o zemscie i powrocie na swoje dawne miejsce.
            • de_oakville Re: Wspaniala muzyka pruska (wojskowa) 17.10.21, 12:49

"Welch eine Wendung durch Gottes Fügung!"
            • hatteras Re: Wspaniala muzyka pruska (wojskowa) 17.10.21, 16:33
              Nie wiem czy pruska ,ale polecam:

"In einen Polenstadchen'"
              ....da wochnte einst ein Madchen,Sie war so schon.
              Sie war das alles schonste Kind,das man in Polen find
              Aber nein,aber nein ,sprach Sie ,ich kuse nie!.........
              • vermieter Re: Wspaniala muzyka pruska (wojskowa) 17.10.21, 18:11
                hatteras napisała:

> Nie wiem czy pruska ,ale polecam:
                >
                Soldatenlied, Wehrmacht mógł śpiewać a capella i maszerować:

www.youtube.com/watch?v=jF--IXYAvWM
        • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 03:14
          Gdy chcę sobie przypomnieć jak brzmi niemiecki to sięgam po Austriaków, takich jak ten o prawdziwym nazwisku Korunka.
          www.youtube.com/watch?v=DQ8FeGD2Bw0
          • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 06:05
            To były czasy kiedy przebój światowy miał inny Wiedeńczyk.

www.youtube.com/watch?v=8-bgiiTxhzM
    • boomerang Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 00:36
      1) Zmiany klimatyczne, ktore zgodnie z dzisiejsza wiedza, mozna wziac pod kontrole, poprzez redukcje emisji dwutenku wegla

Zgodnie z dzisiejszą wiedzą to na dwoje babka wróżyła. Naukowiec Peter Ridd został usunięty z pracy na australijskim uniwersytecie za krytykowanie zmian klimatycznych właśnie. Zgodnie z jego wiedzą i badaniami coś takiego nie miało miejsca.
      Peter Ridd ma h-index=32, a więc zdaje się tyle samo co ty. Odmówiono mu jednak prawa do wolności myślenia. Może byś tak wsparł kolegę-naukowca?
      • a.jej.rkoniak Re: Wyzwania dla swiata 17.10.21, 00:50
        oficjalnie wyzebali go z roboty nie za poglądy, tylko za złamanie regulaminu uniweryteckiego
      • polski_francuz Wolnosc myslenia 17.10.21, 10:21
        boomerang napisał:

"Zgodnie z dzisiejszą wiedzą to na dwoje babka wróżyła. Naukowiec Peter Ridd został usunięty z pracy na australijskim uniwersytecie za krytykowanie zmian klimatycznych właśnie. Zgodnie z jego wiedzą i badaniami coś takiego nie miało miejsca. Peter Ridd ma h-index=32, a więc zdaje się tyle samo co ty. "

Peter Ridd pracowal nad zjawiskami na dnie wybrzezy (sedymentacja, geologia...). Australia ma jedyne w swoim rodzaju wybrzeze koralowe. O ile pamietam zachodza tez w nim zmiany. Zerknalem na jego strone wiki. Byl 15 lat dyrektorem laboratorium. Procesowal sie ze swoim uniwersytetel ale w koncu przegral. Zdarza sie. Ma 60 lat i juz dostanie emeryture.

Poszukaj lepiej troche o powiedz o co chodzi w tej dyskusji n/t zmian wybrzeza koralowego. Pamietam jak zwiedzalem Quensland bylem pod wrazeniem.

PF
        • a.jej.rkoniak Re: Wolnosc myslenia 17.10.21, 13:48
          Ridd ma rację
        • hatteras Re: Wolnosc myslenia 17.10.21, 16:55
          20 lat temu Belize bylo jeszcze bardzo dziewiczym krajem.Podrozowalem z lokalnymi rybakami wyciagalem z nimi klatki z lobsterami,a oni pokazali mi najpiekniejsze wysepk-,keys i miejsca gdzie jest rafa koralowa. To byl jedyny raz w moim zyciu ,kiedy moglem podziwiac naturalne jej piekno. Obrzeza Belize city byly juz mocno zanieczyszcone,ale Ambergis Key pozostawal dalej dziewiczy.O San Pedro spiewala Madonna i bylo to podobno najpiekniejsze miejsce na ziemi. Nie bylo samochodow tyko wozki golfowe.Dzisiaj San Pedro jest pocwiartowane na kawalki,buda przy budzie,Chcialbym jeszcze raz tam pojechac,ale boje sie,ze caly moj sentyment do tego miejsca uleci.
          • caesar_pl Re: Wolnosc myslenia 17.10.21, 17:48
            Jeszcze 10 lat temu Belize to byla smierc natychmiastowa dla turysty.Bylem w Bacalar nad jeziorem siedmiu kolorow,30 km dalej bylo Belize,ale tak straszyli turystow przed tym panstwem ze nawet nie wzialem go pod uwage.A szkoda,bo wtedy Meksyk to byla jedna z podrozy mego zycia,nigdy juz tam nie bede.
    • polski_francuz Kraj o duzej powierzchni 17.10.21, 10:36
      polski_francuz napisał:

" Zmiany klimatyczne, ktore zgodnie z dzisiejsza wiedza, mozna wziac pod kontrole, poprzez redukcje emisji dwutenku wegla a zatem redukcje spalania weglowodorow (ropy, wegla, gazu). A co za tym idzie rewolucje w ogrzewaniu domow, w przemieszczaniu sie (samochody elektryczne), w generacji elektrycznosci..."

Lysawy blondyn dba o swoja ekonomie i nakreca zaleznosc od gazow. Obecna jego strategia ma polegac na podpisywaniu wieloletnich umow z Gazpremem.

Trudno szpionowi wyrzucac, ze dba o swoj kraj i jego ekonomie. Ale moze mu ktos (lubat, eva? bo nietaczki pewnie nie slucha:))powie, ze zmieny klimatyczne na Syberii sa z tym zwiazanie. I ze administrowanie duzym powierzchniowo krajem wymaga myslenia strategicznego.

O klimacie wlasnie.

PF
      • a.jej.rkoniak Re: Kraj o duzej powierzchni 17.10.21, 13:55
        bardziej od CO2 planecie szkodzi wylesianie lasów tropikalnych - Brazylia, Azja Płd-Wschodnia. Ludziom szkodzą SOx, NOx, pyły, ozon. Atakuje się transport samochodowy i lotniczy, a nie rusza morskiego, który pali najgorszej jakości mazut (zasiarczony). Rafa jeśli ma kłopoty, to z powodu nawozów spływających z pól trzciny, plantacji bananów.... Raporty o odradzaniu się części rafy są skrzętnie ukrywane.
        • j-k moze nazwiesz sprawy po imieniu ? 17.10.21, 14:11

> bardziej od CO2 planecie szkodzi wylesianie lasów tropikalnych - Brazylia, Azja
          > Płd-Wschodnia. Ludziom szkodzą SOx, NOx, pyły, ozon. Atakuje się transport sam
          > ochodowy i lotniczy, a nie rusza morskiego,....

moze nazwiesz sprawy po imieniu ?
          najbardziej Planecie szkodzi nadmierna populacja
          ludzie musza jesc, budowac domy, palic w piecu i kupowac meble, a takze przemieszczac sie.

i tych potrzeb nie da sie zlikwidowac.

ERGO: - sam dopowiedz...
          • vermieter Re: moze nazwiesz sprawy po imieniu ? 17.10.21, 18:16
            j-k napisał:

> ERGO: - sam dopowiedz...

ja wiem, ja wiem i powiem:

zgodnie z linią Watykanu: idźcie i rozmnażajcie się, da panbuk dzieci, da i na dzieci, itd.
            • j-k No... 17.10.21, 18:31
              vermieter napisał(a):

> zgodnie z linią Watykanu:

- nie tylko z linia Watykanu.

idźcie i rozmnażajcie się, da panbuk dzieci, da i na dzieci, itd.

no.

ale to nie tylko kwestia religii

a swiadomosci i filozofii zycia na tej Planecie.
              • boomerang Re: No... 17.10.21, 22:09
                Nowy premier Nowej Płd Walii - Sydney, katolik, właśnie oczekuje 7-go dziecka.
                • caesar_pl Re: No... 17.10.21, 22:20
                  On oczekuje,a kto rodzi?
                  • boomerang Re: No... 18.10.21, 00:12
                    Rodzi jego ślubna żona. Wszystko w zgodzie z przykazaniami. No a poza tym nowy premier jest przeciwko LGBT. Szkoda tylko że akceptuje tę bajkę o pandemii.
                • a.jej.rkoniak Re: No... 18.10.21, 00:02
                  dzisiaj w 7 pokazali rodzinę wyspiarską, jest ósemka, ale spodziewają się bliźniaków ....
                  :)
                  • 1.melord Re: No... 18.10.21, 01:09

> dzisiaj w 7 pokazali rodzinę wyspiarską, jest ósemka, ale spodziewają się bliźn
                    > iaków ....
                    > :)

widzialem..
                    szkoda ,ze nie wspomnieli o socjalu,ktory ta rodzine wspomaga
        • senioryta13 Re: Kraj o duzej powierzchni 18.10.21, 02:32
          > Atakuje się transport samochodowy i lotniczy, a nie rusza morskiego, który pali najgorszej jakości mazut
          > (zasiarczony).

raz tylko wpadl mi w rece artykul wlasnie o transporcie morskim i o zanieczyszczeniach jakie powoduje.
          Ten kto mysli, ze znajdujac sie gdzies tam na oceanie, na wspanialym wycieczkowcu, oddycha czystym , swiezym powietrzem, jest w wielkim bledzie.
          Co roku buduje sie kilka tych olbrzymow, biznes kwitnie w najlepsze, kasa leci bilionerom do kieszeni, dzyn, dzyn, dzyn, a przecietny zjadacz chleba placi coraz wiecej za benzyne, prad, chleb, bo przeciez 'wszyscy' musimy dbac o nasza matke ziemie. Zamyka sie kopalnie, rury i kaza lapac wiatr.
    • a.jej.rkoniak Re: eksport "Sputnika V" bije rekordy 18.10.21, 00:04
      wcale mi ich nie żal
      tych kupujących
      • 1.melord Re: eksport "Sputnika V" bije rekordy 18.10.21, 01:13

> wcale mi ich nie żal
        > tych kupujących

uwazasz,ze powinni zazdroscic tym co kupili/dostali Pfizera lub Astra Z ?
        • a.jej.rkoniak Re: eksport "Sputnika V" bije rekordy 18.10.21, 04:01
          bimbam
          jedną Modernę mi wcisnęli, za dwa tygodnie druga
          bez tego pełna dyskyminacja
          ruskiej szczepionki bym nie wziął
    • a.jej.rkoniak Re: eksport "Sputnika V" bije rekordy 19.10.21, 00:38
      1 i 31 października, apteka ta sama
    • senioryta13 Re: Wyzwania dla swiata 22.10.21, 17:46
      polski_francuz napisał:
      > Coraz trudniej zachowac optymizm co do przyszlosci swiata

Czołowy chiński propagandysta rządowy odrzucił widoczną obietnicę prezydenta Joe Bidena, aby pomóc Tajwanowi w walce z chińską inwazją, stwierdzając w piątek, że Biden jest „po prostu za stary, by jasno myśleć”.

co lewactwo na to ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka