Dodaj do ulubionych

Cyfrowy pieniądz

24.08.25, 20:44
Dużo pozytywnych opinii o cyfrowym pieniadzu krąży mediach. Świetlana przyszłość. I do tego wygoda.
Wszystko w telefonie i w chmurze. Nie ma gotówki = nie ma zlodziei, nie ma mafii.
Nie ma negatywnych opinii?
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Cyfrowy pieniądz 24.08.25, 23:58
      Najwyższy już czas żeby AI się za człowieka wzięła, bo ludzkość nie dała rady.
    • monalisa2016 Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 00:22
      felusiak1 napisał:

> Dużo pozytywnych opinii o cyfrowym pieniadzu krąży mediach. Świetlana przyszłoś
      > ć. I do tego wygoda.

Slodzom nam miodem a ja zawsze i wszedzie place gotowka. Jutro mam serwis z autem, mimo ze w moim auto-serwisie jest mile widziana karta-platnicza bede placila jak zawsze gotowka. Kiedys mi nadmieniono ze chca bym placila karta-platnicza, odpowiedzialam ze oficjalnym srodkiem platniczym u nas jest gotowka czy im sie to podoba czy nie.
      Nie wszyscy musza wiedziec co wkladam do koszyka bedac na zakupach, czy w jakich wszelkiego rodzaju kulturalno-socjalnych oraganizacjach uczestnicze > to jest moja prywatna sprawa a nie panstwa.

> Wszystko w telefonie i w chmurze. Nie ma gotówki = nie ma zlodziei, nie ma mafi
      > i.
      > Nie ma negatywnych opinii?
      >

Nie ma nic stworzonego przez czlowieka by drugi nie znalazl obejscia jego wiec tlumaczenie ze blockchain-technologia nie jest do zhakowania to nie usprawiedliwia niczego.
      • boomerang Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 01:01
        Też jestem zwolennikiem gotówki, bo ta daje dużo więcej ciekawych możliwości niż karta kredytowa. Można dla przykładu "przemalowywać", korzystając z nowoczesnej technologii poligraficznej, nic nie warte banknoty Zimbabwe na euro lub dolary.
    • manhu Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 01:02
      felusiak1 napisał:
      > Nie ma gotówki = nie ma zlodziei, nie ma mafii
      A mafie na wnuczka policjanta czy bankowca to co? Owszem mało brutalne, bo oszukani sami im dają lub im kradną z konta bez przemocy.

Wiem, że piszesz o innym cyfrowym niż na obecnych kontach, ale wady są takie same:
      -w przypadku awarii tracisz wszystko do zera
      -nie stać cię na chleb
      -nawet Solorza nie stać, bo ma równe 0 groszy, a nie ma jak sprzedać (komis nie kupi fantów, nie będzie jak zapłacić itd)
      -jedzenia na śmietnikach nie wystarczy dla wszystkich.

Najważniejsze: awarie mogą być CELOWE. Nawet krótka awaria prądu jak w Hiszpanii powoduje mega-zadymę. A hakerzy czy inny Putin będą chcieć awarii długiej aż do szybkiej kapitulacji.
      • dunajec1 Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 01:11
        Tak mi sie przypominaja czasy prl-u kiedy to byly obroty bezgotowkowe.
        • monalisa2016 Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 01:14
          dunajec1 napisał:

> Tak mi sie przypominaja czasy prl-u kiedy to byly obroty bezgotowkowe.
          >

Upps, slysze nowosc ze w PRL'u byla obroty bezgotowkowe, prosze przybliz mi te zagadnienie, jak i kiedy.
          • boomerang Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 01:38
            Słyszałem że lekarze na wsi przyjmowali jajka, świeżo ubitego kurczaka czy indyka w zamian za usługę lekarską.
          • dunajec1 Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 13:51
            To byly tak zwane przelewy, pieniadze w banku a bylo posylane zawiadomienie gdzie bank ma przelac pieniadze, cos jak czeki dzisiejsze. Nie wiem ile masz lat ze nie slyszalas o takims czym.
      • monalisa2016 Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 01:27
        Manhu przypomniales mi wiele faktow, np. z Holandii gdzie nastapila parogodzinna przerwa w dostawie pradu, powstal wielki chaos na ulicach, w sklapach, w dostwach gdzie nawet slpuczki w toaletach nie dzialaly by slukac pozostalosci w muszli klozetowej, a co mowic tu o bankach, sklepach, ... czy karetkach pogotowia. Ot tak bezmyslnosc wladz nas uzadzila z chciwosci kontroli spoleczenstwa.
    • felusiak1 Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 02:15
      Ja nie używam gotówki poza napiwkami. Za wszystko płacę kartą kredytową. Otrzymuję rachunek i natychmiast uiszczam. Innymi slowy pożyczam pieniadze na miesiąc bez procentu. Jest mi z tym wygodnie. Ale cyfrowy pieniądz to zupelnie inna para kaloszy. Dla wierzacych w tajemnicę bankową i dobre serce rzadu to nie problem.
      Dla sceptyków........., oni inaczej to widzą.
      • boomerang Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 02:22
        > Ale cyfrowy pieniądz to zupelnie inna para kaloszy.

chodzi ci o t.zw. kryptowaluty?
        • felusiak1 Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 02:39
          >> chodzi ci o t.zw. kryptowaluty?

Nic podobnego.
      • monalisa2016 Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 02:24
        felusiak1 napisał:

> Ja nie używam gotówki poza napiwkami. Za wszystko płacę kartą kredytową.
        >
        >
        :-) Znaczy nie masz wlasnych pieniedzy tylko poslugujesz sie kredytem jaki udziela ci bank, dokladniej i smieszniej jestes dluznikiem.:-)
        To co masz w reku jest twoje reszta nie nalezy do ciebie. Dobry obywatel z ciebie, banki z takich sa zadowolone. :-). :-)
        • felusiak1 Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 02:49
          >> Znaczy nie masz wlasnych pieniedzy

Skąd takie podejrzenie? Mam ale wydaję raz w miesiącu płacąc rachunek.
          Gotówka tylko na napiwki ale i z tym koniec bo nie będą opodatkowane.

Ale tonie ma wiele wspólnego z cyfrowym pieniadem.
          • monalisa2016 Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 11:16
            Cytuje to co napisales.

felusiak1
            Re: Cyfrowy pieniądz
            25.08.25, 02:15
            Ja nie używam gotówki poza napiwkami. Za wszystko płacę kartą kredytową.

Na wpis ">> Znaczy nie masz wlasnych pieniedzy" reagujesz wpisem "Skąd takie podejrzenie?" widze ze niezbyt dobrze rozumiesz czym jest twoja emerytura / wyplata itd na koncie w banku. Pieniadze na kontach nie sa wlasnymi pieniedzmi, tylko pieniedzmi w posiadaniu banku czyli jego wlasnoscia. Juz sama nazwa "karta kredytowa" powinna ci niejedno powiedziec. Twoim pieniadzem jest ten pieniadz ktory posiadasz w reku, pod poduszka, pod materacem i innych schowkach zeby bylo smieszniej.

Wiem, wiem ze chodzi ci o CBDC (Central Bank Digital Currency), konto w banku jest juz wstepem do tego natomiast samo oprogramowanie jego, znaczy nadawanie jemu warunkow jakie chca nam podyktowac bedzie dosc ciekawe.
      • 1.melord Re: Cyfrowy pieniądz 26.08.25, 19:42
        felusiak1 napisal:

>>Ja nie używam gotówki poza napiwkami. Za wszystko płacę kartą kredytową.

Nie wprowadzili jeszcze w US kart debitowych?...sciagaja bezposrednio z konta,bez bolu glowy,ze cos/gdzies tam wisze nawet przez miesiac.
        W AU troche gotowki trzymam w domu(przypadek Hiszpanii-blackout)
        W portfelu nie musze gdyz w AU napiwkow nie placi/daje sie-pracownicy knajp/kawiarni /hoteli itp
        Maja placone wystarczajaco duzo by nie wyciagac lapy i zebrac.
        Napiwki oczywiscie istnieja ale sa absolutnie dobrowolne....kelner w AU nie wyleci na ulice za klientem jak w US ,ktory nie zostawil tipa...kiedys w NY bylo 10% teraz podobno wymuszaja 20%

Ty felusiak zawsze okoniem..hotel Mariott-lotnisko za $130?????-obecnie pod koniec sezonu 800 ZL...ja nie pisalem o cenach hoteli tylko malych (8-10 pokoi) butikowych pensjonatow gdzie wypoczywsz i troche lecza(masarze,kapiele,spa, itp ,woza na wycieczki do roznych okolicznych atrakcji,czyli woza dooope o nic martwic sie nie musze....full service,gdyz uwazam,ze na stare lata trche luksusu nalezy sie,szczegolnie ,ze nie dzieje sie to codziennie.
        Za cos takiego w Kazimierzu/Wisla zaplacilem pare tyg. temu 1800 Zl za dwa noclegi ,dwie osoby(piatek,sobota)...trzy lata temu 700 ZL...inflacja i drozyzna jak cholera.

ps. nie moglem wczesniej odp. gdyz na poczatku pobytu w Polsce rozwalilem laptopa(reparacja nie warta-lepiej kupic nowy ale juz w AU) do ktorej wracam pod koniec tego tygodnia po ponad 3 miesiecznym pobycie...raczej ostatnim?
    • polski_francuz Starsi 25.08.25, 08:48
      felusiak1 napisał:

" Dużo pozytywnych opinii o cyfrowym pieniadzu krąży mediach. Świetlana przyszłość. I do tego wygoda. Wszystko w telefonie i w chmurze. Nie ma gotówki = nie ma zlodziei, nie ma mafii. Nie ma negatywnych opinii? "

ponoc sie buntuja. Ale, to prawda, ze przedmiejscy handlarze narkotykami obracaja gotowka...

PF
      • boomerang Re: Starsi 25.08.25, 09:27
        tylko drobni handlarze narkotykami operują gotówką bo ci poważniejsi przeprowadzają transakcje w kryptowalutach
        • boavista4 Re: Starsi 25.08.25, 12:21
          Moja bankowa tożsamość została skradziona i straciłem kupę pieniędzy, Po paru miesiącach dostałem zwrot i dowiedziałem sie ze oszustami cybernetycznymi byli Ukraińcy z hinduskim akcentem. Od tego czasu unikam zakupów na karty bankowe. Otrzymuje setki telefonów z ofertami, pogróżkami, to wszystko oszustwo, Włożysz pieniądze do banku, stracisz, bo inflacja jest ogromna, jeżeli zainwestujesz to musisz mieć insider information, co jest nielegalne, Nic dziwnego ze fortuny wielu polityków ida w gore, a innych lecą na dno. Kupujcie złoto, poleca sędzia Napolitano!
          • dunajec1 Re: Starsi 25.08.25, 13:56
            Boavista, tak, jesli kupujesz na tz. debet kard, jest duze prawdopodobienstwo ze mozesz zgubic pieniadze, juz lepiej kupowac na kredyt karte.
            • dunajec1 Re: Starsi 25.08.25, 14:03
              Boomerang, mowiac szczerze to fakt z tymi jajkami, czy kurkami dawanymi lekarzom.
              U mojego tescia mieszkal lekarz, i kiedys w domu bedac na korytarzu posluchal rozmowe,
              przyszedl ksiadz do lekarza , puka i za chwile drzwi otwiera zona, ksiadz do niej ze chcialby rozmawiac z lekarzem, ona na to ze jego w domu niema. Na to ksiadz, a bo dostalem kurke i nie wie co z tym zrobic to ja przyniosl, na to zona, Stasiuuuu, Stasiuuu, chodz bo ksiadz ci cos przynbiosl.
              Tak ze....
            • boavista4 Re: Starsi 25.08.25, 14:04
              Ja jestem zwykłym czielawiekiem, ale jeżeli jesteś wrogiem politycznym, twoje pieniądze mogą być zablokowane. albo objete różnymi decyzjami rządu. W taki sposób Rosja traci setki miliardów, ale w odwecie zachód również traci fortune.
    • engine8t Re: Cyfrowy pieniądz 25.08.25, 20:38
      A to co ja mam w bankach to przeciez cyfrowe pieniadze?
      Ja chce papierowych ponad jakies tam drobne sumy to musze zamowic a oni pewnie wydrukowac bo w banku nie ma wiec to juz chyba za pozno dyskutowac co myslimy na ten temat.. ?
      A okazuje sie ze im bardziej cyfrowe tym wiecej ich znika bez sladu.

Roma locuta....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka