Dodaj do ulubionych

nowa pandemia

28.01.26, 15:27
Strach przed wirusem Nipah sprawił, że w Azji pojawiły się pierwsze restrykcje. Na razie nieuciążliwe, i tylko na lotniskach. Choć wirus jest niezwykle śmiertelny.
Wirus Nipah, którego ognisko wykryto w indyjskim Bengalu Zachodnim ponownie rozbudził obawy przed pandemią. Tajlandia, Nepal i Tajwan przywracają część obostrzeń sanitarnych na międzynarodowych lotniskach. Na razie to obowiązkowy pomiar temperatury ciała podróżnych przyjeżdżających z Indii i Bangladeszu.
Lęk przed Nipah jest uzasadniony. Według Światowej Organizacji Zdrowia śmiertelność zakażonych wynosi od 40 proc. do 75 proc a Nipah ma potencjał pandemiczny.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
i znów Azja i znów ktoś zarobi miliardy.
Firmy produkujące szczepionki pewnie już mają orgazm właśnie.
Obserwuj wątek
    • jk2007 Re: nowa pandemia 28.01.26, 16:02
      Ruszył proces Pfizer vs. Polska.
      Firma żąda od Polski niemal 6 miliardów złotych i odebrania zamówionych szczepionek. W sporze chodzi o decyzję z 12 kwietnia 2022 r., kiedy Polska poinformowała Pfizer Inc. oraz unijnego komisarza ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, że nie przyjmie kolejnej dostawy szczepionek — łącznie 60 mln dawek.
      • boomerang Re: nowa pandemia 28.01.26, 22:28
        Pfizer powinien zapłacić Polsce odszkodowanie za poprzednią dostawę szkodliwych dla zdrowia szczepionek.
        • perla.roztocza Re: nowa pandemia 28.01.26, 22:36
          boomerang napisał:

> Pfizer powinien zapłacić Polsce odszkodowanie za poprzednią dostawę szkodliwych
          > dla zdrowia szczepionek.

prawdopodobnie jestem jedynym w mojej gminie, który nie dał się ukuć tym czymś właśnie.
          • boomerang Re: nowa pandemia 28.01.26, 22:42
            na moim terenie tylko ja i króliki nie daliśmy się zaszczepić
            • boomerang Re: nowa pandemia 28.01.26, 22:52
              Jeszcze dodam że mnie w szpitalu wtedy uśmiercili. Poszedłem tam z wizytą do t.zw. specjalisty. Kontroler przy wejściu miał spis spodziewanych tego dnia pacjentów, a przy moim nazwisku stało napisane "deceased". Zwróciłem na to uwagę kontrolerowi że skoro ja już nie żyję to nie wiem po co ja tu przyszedłem, po czym obróciłem się na pięcie i wyszedłem ze szpitala na wolność.
              • perla.roztocza Re: nowa pandemia 28.01.26, 23:00
                boomerang napisał:

> Jeszcze dodam że mnie w szpitalu wtedy uśmiercili. Poszedłem tam z wizytą do t.
                > zw. specjalisty. Kontroler przy wejściu miał spis spodziewanych tego dnia pacje
                > ntów, a przy moim nazwisku stało napisane "deceased". Zwróciłem na to uwagę kon
                > trolerowi że skoro ja już nie żyję to nie wiem po co ja tu przyszedłem, po czym
                > obróciłem się na pięcie i wyszedłem ze szpitala na wolność.

stary ależ to idealna okazja aby zmienić swoje życie!
                Mogłeś w trąbę puścić wszelakie rachunki, kredyty, debety, uciążliwe kochanki, a nawet, za przeproszeniem, ślubną.
                Ty wiesz kangur ilu ludzi na świecie chciałoby mieć papier, że nie żyją właśnie?
                • boomerang Re: nowa pandemia 28.01.26, 23:35
                  Mnie już wtedy dalsza kariera nie była w głowie, tylko emerytura.
                  • boavista4 Re: Tymczasem ptaki uciekają 29.01.26, 05:18
                    Naukowo udowodnione. Ptaki uciekają szybciej przed kobietami niż przed mężczyznami.

Wynika to z badania opublikowanego w czasopiśmie „People and Nature” opartego o tysiące obserwacji w wielu miastach Europy. Różnica w tzw. dystansie ucieczki jest istotna statystycznie i utrzymuje się nawet po uwzględnieniu szeregu innych czynników środowiskowych.
    • 1.melord Re: nowa pandemia 29.01.26, 10:04
      W Australii rowniez nowa "pandemia"
      Podniesli kary za wykroczenia drogowe po raz kolejny

$443 and four demerit points for exceeding the speed limit over 10km/h

$738 and five demerit points for exceeding the speed limit over 20km/h

$1,429 and six demerit points for exceeding the speed limit over 30km/h

$3,242 for exceeding the speed limit over 45km/h
      ( zabranie automatycznie prawka na 3 miesiace za pierwszym razem)

na dzien dzisiejszy w zlotowkach x 2.4
      • boomerang Re: nowa pandemia 29.01.26, 10:49
        Te wysokie kary na szczęście tylko w t.zw. school zones.
        W Australii mają w zwyczaju prowadzić szkoły w najmniej do tego przystosowanym środowisku - tam gdzie największy ruch uliczny i największe zanieczyszczenie spalinami, zamiast przenieść te szkoły gdzieś na ubocze tam gdzie taniej, bezpieczniej i zdrowiej. To wygląda na celowe destrukcyjne działanie administracji rządowej, tak samo jak wydawanie zezwoleń na budowę domów w korytach okresowych rzek i w łatwopalnych lasach. Wszystko z myślą o daniu bodźca ekonomicznego marnej australijskiej gospodarce. Takie domy po kataklizmach się odbudowuje, stąd jest robota i biznes się jakoś kręci.
        • perla.roztocza Re: nowa pandemia 29.01.26, 11:01
          skoro zaszło na samochody to słyszałem, że tam u was w tropikach jeździ się tak jak w Anglii, czyli drugą stroną.
          Dla mnie to niewygodne bo jestem ortodoksyjnie praworęczny.
          To już wolałbym do New Zealand właśnie.
          • boomerang Re: nowa pandemia 29.01.26, 11:18
            W New Zealand też ruch lewostronny. Mamy to po Anglikach, bo ci uznali że prawa ręka musi być wolna, żeby można było sięgnąć nią po miecz. Pewnie tak samo rozumowali japońscy samuraje.
            • perla.roztocza Re: nowa pandemia 29.01.26, 11:32
              boomerang napisał:

> W New Zealand też ruch lewostronny.

o żesz
              • boomerang Re: nowa pandemia 29.01.26, 22:11
                a gdzie byli polscy rycerze gdy im wprowadzano ruch prawostronny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka