Dodaj do ulubionych

Golden Age Ameryki

28.06.26, 22:44
...za 47 prezydenta D. Trumpa.
Wiele osob zarzuca Trumpowi, ze nic jeszcze nie zrobil pozytecznego dla Ameryki, a minal juz rok.
To jest bardzo dziwne, ze nie wiedza, nie pomysla, ale potrafia zarzucic.
Wiadomo, ze ich "experci' wola milczec w temacie.
Podsylam wiec cala liste dokonan (365) ktore tylko wzmocnia panstwo i spoleczenstwo.
Zycze milej lektury.

www.whitehouse.gov/releases/2026/01/365-wins-in-365-days-president-trumps-return-marks-new-era-of-success-prosperity/
Obserwuj wątek
    • igor_2025 Osiagniecia sa, trudno z tym nie zgodzic sie 28.06.26, 23:18
      senioryta13 napisał:

> Podsylam wiec cala liste dokonan (365) ktore tylko wzmocnia panstwo i spoleczen
      > stwo.

SECURING AMERICA’S BORDERS AND PUTTING AMERICANS FIRST

Dokoinan moglo byc duzo wiecej, gdyby Bialy Dom wymienil kazdego migranta, ktory opuscil Stany, z osobna., Wtedy te dokonania mozna byloby liczyc na miliony.

MAKING OUR COMMUNITIES SAFE AGAIN

Walka z narkotykami przypomina walke z wiatrakami, ale jesli chociazby troche z tego, czym chwali sie Trump, okazaloby sie prawda, to zasluguje na pomnik.

CHAMPIONING AMERICAN WORKERS AND AMERICAN INDUSTRY

A ten rozdzial calkowicie potwierdza to, o czym pisalem w innym watku, w ktorym stwierdzilem, ze co republikanie, co demokraci, stosuja ta sama retoryke w obroni klasy robotniczje
      .
      IGNITING AMERICAN INNOVATION AND TECHNOLOGY

O marnowniu kasy na sztuczna inteligencje, chyba juz tylko sam Trump nie wypowiedzial sie. 2.7 tryliona baksow, to naprawde ktos mocno oblowil sie. Cos slyszalem, ze Musk stal pierwszym w historii trylionerem.

REASSERTING AMERICAN LEADERSHIP ON THE WORLD STAGE

O tym lepiej Bialy Dom nie wspominalby. Przeciez jeszcze atrament nie zostal dobrze wyschniety na akcie kapitulacji USA w wojnie z Iranem. :-)

FORGING A STRONGER, MODERNIZED MILITARY FORCE

Gdzie i kiedy?

MAKING GOVERNMENT WORK FOR THE PEOPLE

Szlachetny cel, tylko gdzie wziac takich urzednikow. Chyba z ksiezyca, wyprawe na ktory wczesniej byla wsponiana.

MAKING AMERICA HEALTHY AGAIN

Moze nareszcie przestana Amerykanie tyle zrec fast foodow?

UNLEASHING AMERICAN ENERGY DOMINANCE — AND COMMON SENSE

Z ta dominacja zdrowego rozsadku trafiono w samo sedno. To rzeczywiscie Ameryce przydalo sie.

> Zycze milej lektury.

Gdyby jeszcze dodala ze nie tylko milej, a i wesolej, to byloby o wiele lepiej. Tym nie mnie ja osobiscie jestem Tobie bardzo wdzieczny za ten watek.

• senioryta13 Re: Osiagniecia sa, 29.06.26, 01:11
        igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
        > > Zycze milej lektury.
        >
        > Gdyby jeszcze dodala ze nie tylko milej, a i wesolej, to byloby o wiele lepiej.
        > Tym nie mnie ja osobiscie jestem Tobie bardzo wdzieczny za ten watek

A dziekuje.
        Co cie tak rozbawilo?
        Zdradziles sie sam, nic nie wiesz o Ameryce.
        • igor_2025 Re: Osiagniecia sa, 29.06.26, 09:14
          senioryta13 napisał:

> A dziekuje.

Przyjemnosc byla po mojej stronie.

> Co cie tak rozbawilo?

Tekst,ktory okazal sie na stronie Bialego Domu przypomina propagande sukcesu, tak popularna w PRL za czasow Gierka. Ktora byla zmasowana manipulacja medialna, która kreowala Polske na dynamicznie rozwijajaca sie potege gospodarcza i spoleczna. Gierek staral sie przekonac spoleczenstwo o rosnacym dobrobycie, ukrywajac narastajacy kryzys.

> Zdradziles sie sam, nic nie wiesz o Ameryce.

Tak naprawde to Twoje stwierdzenie jest bardzo glupie. Ja nigdy nie udawalem z siebie eksperta od spraw amerykanskich. Nigdy nie ukrywalem tego, ze nie bylem w Stanach i nie zamierzam tam byc. Wszystko co wiem o Stanach, znajduje w oficjalnych zrodlach, ktore sa dostepne w necie. Tak samo, jak i zalaczone przez Ciebie oswiadczenie Bialego Domu. Ktore ja przeczytalem dokladnie i z duzym zainteresowaniem. Ja przeczytalem calosc, a czy Ty przeczytala, bardzo watpie. Bo gdybys przeczytala, to na pewno zamiescilabys przynajmniej kilka uwag.
          Czy zauwzyla to, ze wspolpracownicy Trumpa zaliczyli do jego dokonan punkt o tym, ze w trzecim kwartale godpodarka USA rosla w tempie 4.3%? I to prawda, rzeczywiscie tak stalo sie. Ale nic nie wspomniano o tym, dlaczego tak stalo sie, i dlaczego juz w czwartym kwartale tegoz roku, gospodarka amerykanska przestala rosnac.
          A tu inny przyklad "sukcesu" - dzieki nowym clam USA zarobili setki miliardow dolarow (400). I nic o tym,ze budzet USA zarobil, ale Amerykanie stracili, poniewaz nowe cla importerzy wrzucili do ceny koncowej. A i to jeszcze nie najgorsze. Gorszym jest to, ze zgodnie z decyzja sadu, Trump musial te zaplacone cla zwrocic. Wiec gdzie dokonanie, gdzie sukces?
          I takich "dokonan" tam mnostwo.
          I tym nie mniej ja doceniam proby Trupa naprawic Ameryke. Tylko to trzeba robic skrupulatnie kazdego dnia i nie ogloszac sukcesow, ktorych nie ma. Bo ludzi nie gesi, i swoj rozum maja. Poniewaz jesli ja, ktory o Ameryce zna bardzo malo, zauwazyl wiele niescislosci w tej liscie dokonan,to co moga pomyslec o niej mieszkancy USA, ktore zdobeda sie na to, zeby ja przeczytac?
          • senioryta13 Re: Z ostatniej chwili 29.06.26, 12:49
            igor_2025 napisał:

> Tekst,ktory okazal sie na stronie Bialego Domu przypomina propagande sukcesu,
            > tak popularna w PRL za czasow Gierka.

Typowy, narzekajacy Europejczyk i do tego hipokryt.
            Czepiac sie amerykanskich cel, a samemu sie placi, ile to juz? Czyzbys i tego nie rozumial, jak prawie wszyscy na tym forum?
            Z ostatniej chwili. Trump zakonczyl wreszcie Temporary Status
            dla 1 300 000 osob, haitanczykow i syryjczykow. Maja sie pakowac i wynosic tam skad przyjechali. Temporary uroslo az do 15 lat, sad wreszcie zakonczyl sprawe. Temporary to nie amnestia ani wiecznosc tylko limit. Dodam jeszcze, ze 65% z tej grupy korzysta z pomocy panstwa. Policz ile kosztuje podatnikow utrzymanie tylko tej grupy.
            Toz to sama radosc, ze warto bylo glosowac na Pana Trumpa.
            • igor_2025 Wiesz, senioryta co ja zauwazylem? 29.06.26, 13:13
              senioryta13 napisał:

> Typowy, narzekajacy Europejczyk i do tego hipokryt.

Ja oceniam zalinkowany przez Ciebie tekst, a Ty oceniasz mnie.
              Z tego wuynika, ze tekstu sama nie przeczytala.
              Wiec gdy przeczytasz, daj mnie znad, wtedy pogadamy.

• senioryta13 Re: export czy import? 29.06.26, 22:31
                igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
                >
                >
                > > Typowy, narzekajacy Europejczyk i do tego hipokryt.
                >
                >
                > Ja oceniam zalinkowany przez Ciebie tekst, a Ty oceniasz mnie.

a co mam napisac, kiedy krytykujesz cla, ktorych wychodzi na to, ze nie rozumiesz jak pracuja.
                EU nalozyla cla na Ameryke, w 10%, w Ameryce było 2.5 % na produkty europejskie. Cale lata istnial taki nierowny, wzajemny stosunek cel, nazywa sie to wykorzystywanie Ameryki. Trump chcial tylko cla WYROWNAC. EU nie zgodzila sie. Urszulka motywowala tym, ze ona musi dbac o europejskich pracownikow. Prosze, nie dbaj o amerykanskiego klienta, skoro sam placiles przez lata za drogi towar. Ciebie stac, Amerykanow tym bardziej.
                Gdybys skrytykowal N.S. za glupia decyzje przyznalabym Ci racje.
                Odpowiedz sobie, kraj bogaci sie przez export czy import?

• igor_2025 Senioryta, nie zmyslaj 30.06.26, 08:49
                  senioryta13 napisał:

> a co mam napisac, kiedy krytykujesz cla, ktorych wychodzi na to, ze nie rozumie
                  > sz jak pracuja.

Ja nie krytykuje cla,nie zmyslaj. Ja tylko wskazalem, ze sad amerykanski zmusil Trumpa zwrocic zaplacone cla importerom. Wiec wpolpracownicy Trumpa popelnilily blad, wpisujac to na liste dokonan.
                • j-k odpowiem jako ekonomista :) 22.07.26, 20:33
                  senioryta13 napisał:
                  > Odpowiedz sobie, kraj bogaci sie przez export czy import?

Odpowiem jako ekonomista:

kraj (i ludzie) bogaci sie przez IMPORT :)

- warunek: - jesli za ten Import ma czym placic.
                  • senioryta13 Re: odpowiem jako ekonomista :) 22.07.26, 22:55
                    j-k napisał:

> senioryta13 napisał:
                    > > Odpowiedz sobie, kraj bogaci sie przez export czy import?
                    >
                    >
                    > Odpowiem jako ekonomista:
                    >
                    > kraj (i ludzie) bogaci sie przez IMPORT :)
                    >
                    > - warunek: - jesli za ten Import ma czym placic.

WRONG.
                    • j-k Re: odpowiem jako ekonomista :) 23.07.26, 14:58
                      senioryta13 napisał:

> j-k napisał:
                      >
                      > > senioryta13 napisał:
                      > > > Odpowiedz sobie, kraj bogaci sie przez export czy import?
                      > >
                      > >
                      > > Odpowiem jako ekonomista:
                      > >
                      > > kraj (i ludzie) bogaci sie przez IMPORT :)
                      > >
                      > > - warunek: - jesli za ten Import ma czym placic.
                      >
                      > WRONG.

- przeciwnie. - to prawidlowe.

oczwiscie nie musze dodawac, ze - aby miec mieniadze na Import - nalezy cos wypracowac.

ale w aspekcie ostatecznym - praca jest tylko srodkiem do celu - a celem jest "posiadanie" :)
                      • senioryta13 Re: odpowiem jako ekonomista :) 23.07.26, 18:29
                        j-k napisał:

> oczwiscie nie musze dodawac, ze - aby miec mieniadze na Import - nalezy cos wyp
                        > racowac.
                        >
                        > ale w aspekcie ostatecznym - praca jest tylko srodkiem do celu - a celem jest "
                        > posiadanie" :)

A ja ci radze poczytac na temat tych kwestii, import/export bo ich nie rozumiesz.
                        • engine8t Re: odpowiem jako ekonomista :) 23.07.26, 19:41
                          senioryta13 napisał:

> j-k napisał:
                          >
                          > > oczwiscie nie musze dodawac, ze - aby miec mieniadze na Import - nalezy c
                          > os wyp
                          > > racowac.
                          > >
                          > > ale w aspekcie ostatecznym - praca jest tylko srodkiem do celu - a celem
                          > jest "
                          > > posiadanie" :)
                          >
                          > A ja ci radze poczytac na temat tych kwestii, import/export bo ich nie rozumies
                          > z.

No wiec tak na chlopski rozum
                          Bogacisz sie pozbywajac sie rzeczy czy je akumulujac?

• engine8t Re: odpowiem jako ekonomista :) 23.07.26, 19:31
                      senioryta13 napisał:

> j-k napisał:
                      >
                      > > senioryta13 napisał:
                      > > > Odpowiedz sobie, kraj bogaci sie przez export czy import?
                      > >
                      > >
                      > > Odpowiem jako ekonomista:
                      > >
                      > > kraj (i ludzie) bogaci sie przez IMPORT :)
                      > >
                      > > - warunek: - jesli za ten Import ma czym placic.
                      >
                      > WRONG.

Ja sie zgadzam z j-k

Export daje ci jedynie srodki finasowe a te same w sobie i nie wykorzystane sa zupelnie bezuzyteczne.
                      Te srodki staja sie uzyteczne dopiero kiedy za nie cos sobie kupisz a wiec zaimportujesz?

Bo stajesz sie bogatsza i zyje ci sie lepiej kiedy wszystko w z domu sprzedasz (export) czy jak sobie wszytko do domu kupisz (import) ?
                      • monalisa2016 Re: odpowiem jako ekonomista :) 23.07.26, 20:54
                        engine8t napisał:

> Ja sie zgadzam z j-k
                        >
                        >
                        > Export daje ci jedynie srodki finasowe a te same w sobie i nie wykorzystane sa
                        > zupelnie bezuzyteczne.
                        > Te srodki staja sie uzyteczne dopiero kiedy za nie cos sobie kupisz a wiec zaim
                        > portujesz?
                        >
                        > Bo stajesz sie bogatsza i zyje ci sie lepiej kiedy wszystko w z domu sprzedasz
                        > (export) czy jak sobie wszytko do domu kupisz (import) ?

Oj ekonomiczne bidulinki, bidulinki wprowadzają nowe teorie ekonomii ala USA. :-)
                        Zeby coś kupić trzeba mieć sakiewkę. Bez sakiewki nie ma nic. Zeby było coś w sakiewce trzeba ją napełnić, malowanie papierków nic nie pomoże tylko powiększy inflację tym zmniejszając wartość papierka. Więc bidulinki żeby zapracować na papierki trzeba mieć przemysł i eksport a nie tylko usługi, lewarowane kredyty czy centra danych by trzymać w ryzach społeczeństwo po to by nie podskoczyło oligarchom.

Pytanie, czy nie jesteście już "sekundę" przed wielkim kryzysem finansowym, większym niż w latach trzydziestych, patrz czarny czwartek (24 pazdziernik 1929 r.potem wielka depresja), w Europie zwał się czarnym piątkiem (dyferencja czasowa)? Sądzę że tak, to widzi się dość dokładnie po nerwowości trumpowskiej oligachii!
    • senioryta13 Re: Golden Age Ameryki 02.07.26, 16:35
      Swietuje 250 lat Ameryki. Jest super.
      Pozdrowienia z D.C.
      • igor_2025 To dzis? 02.07.26, 16:41
        senioryta13 napisał:

> Swietuje 250 lat Ameryki. Jest super.
        > Pozdrowienia z D.C.

Pozdrawiam!
      • igor_2025 Re: Golden Age Ameryki 02.07.26, 18:37
        senioryta13 napisał:

> Swietuje 250 lat Ameryki. Jest super.
        > Pozdrowienia z D.C.
        ##Byloby fajnie, gdybys wkleila na forum kilka zdjec, jak to sie mowi, ze srodku wydarzen.
    • senioryta13 Re: Golden Age Ameryki 20.07.26, 01:39
      W USA mamy az 13 000 000 osob z green cards. Okolo 60% posiadaczy green cards, zyje na koszt podatnikow. Trump konczy z pomoca dla nich, podpisal wlasnie executive order, jesli nie jestes w stanie utrzymac siebie lub rodziny, von. Nikt nie bedzie na ciebie pracowal, ani cokolwiek dawal.

Tylko w 1 state, 14 000 osob pobierajacy foodstamps, czy inna panstwowa pomoc, ma zarejestrowany lux car, np. lamborgini.
    • senioryta13 Re: Golden Age Ameryki 21.07.26, 02:41
      senioryta13 napisał:

> ...za 47 prezydenta D. Trumpa.

Demokraci zatrudnili az 87 000 IRS agents, aby scigali Amerykanow nieplacacych podatkow.

Republicanie zatrudnili 20 000 ICE agents aby scigali nielegalnych bandziorow i oszustow ktorzy okradali
      podatników na biliony dolarow.
      • boavista4 Re:To okropne jak to zastosuja! 21.07.26, 04:55
        Zamiast wiatraków z łopatami Iran wynalazek:
        Nowy projekt zastępuje tradycyjne łopaty wirnikiem lewitacyjnym magnetycznym oraz inteligentnym systemem naprowadzania wiatru o obrocie 360 stopni — wychwytując energię wiatru bez potrzeby stosowania skomplikowanych mechanizmów odchylenia.
        Wiele jednostek można ustawić pionowo — do dziesięciu na jednej wieży.
        Konstrukcja bezłopatkowa jest cichsza, bardziej kompaktowa, wymaga mniej konserwacji i zmniejsza ryzyko bezpieczeństwa związane z obracającymi się łopatami.
        Turbina może pracować z prędkością wiatru nawet od 2,5–3 m/s, co czyni ją odpowiednią w obszarach, gdzie tradycyjne turbiny mają trudności.
        System można również łączyć z panelami słonecznymi dla hybrydowych systemów odnawialnych źródeł energii.
      • j-k Bardzo pieknie... 21.07.26, 13:21
        senioryta13 napisał:
        > Demokraci zatrudnili az 87 000 IRS agents, aby scigali Amerykanow nieplacacych
        > podatkow.
        >
        > Republicanie zatrudnili 20 000 ICE agents aby scigali nielegalnych bandziorow i
        > oszustow ktorzy okradali
        > podatników na biliony dolarow.

I kto deportowal nielegalnych wiecej ?

bo z tego co wiem - macie ich tam z 10 milionow...

- pytanie - kto do tego dopuscil ?

• senioryta13 Re: Bardzo pieknie... 21.07.26, 14:14
          j-k napisał:

> senioryta13 napisał:
          > > Demokraci zatrudnili az 87 000 IRS agents, aby scigali Amerykanow nieplac
          > acych
          > > podatkow.
          > >
          > > Republicanie zatrudnili 20 000 ICE agents aby scigali nielegalnych bandzi
          > orow i
          > > oszustow ktorzy okradali
          > > podatników na biliony dolarow.
          >
          >
          > I kto deportowal nielegalnych wiecej ?
          >
          > bo z tego co wiem - macie ich tam z 10 milionow...
          >
          > - pytanie - kto do tego dopuscil ?

W tej chwili nie chodzi kto wiecej deportowal, tylko o atmosfere w jakiej sie to obecnie odbywa. NIKT nie sprzeciwial sie deportacji za czasow Obamy, obecnie nawet przestepcow nie mozna deportowac gdyz jest krzyk, placz, szarpanina, nawet trupy. Soros i ten bilioner z Shanghaju organizuja i placa za protesty, a kretyni zamiast do pracy to wychodza na ulice, zupelnie nie rozumiejac wagi problemu.

Demokraci otworzyli granice. Koszty sa olbrzymie.

• boavista4 Re: Bardzo pieknie... 21.07.26, 19:55
            Granice otworzyli ci którzy rozpoczęli globalizacje, Ameryka zamiast być samowystarczalnym eksporterem stala się zadłużonym importerem i źródłem konfliktów na całym globie. Trump chce zęby produkcja wróciła do USA, a w dziedzinie polityki wykonuje rozkazy Izraela, To musi spowodować świadomość społeczeństwa ze krajem rządzą obcy , zupełnie wrodzy Ameryce i światu. Podobna świadomość występuje we wszystkich krajach zachodnich. Sukcesy wojen na Ukrainie, Iranie, na Bliskim Wschodzie. pomagają tworzeniu się nowych politycznych sil na całym zachodzie, W tej dziedzinie Trumpowi należy się wielkie uznanie na Zachodzie i wielka nienawiść jego przeciwników. Prawda jest ze Demokraci doprowadziliby do większego rozkładu ladu społecznego i równie zwycięskich wojen! Nalepy miec nadzieje ze nie dojdzie do wybuchu wojny totalnej i świat powoli zmieni się w cos logicznego, etycznego i humanitarnego. Trump jest katalizatorem do zupełnie czegoś nowego na skale globalna dla zabezpieczenia zrównoważonego życia planety,

• senioryta13 Re: Golden Age Ameryki 21.07.26, 23:32
      O oszustwach wyborczych Trump mowi juz od kilku lat.
      Demokraci oczywiscie zaprzeczaja, alez niemozliwe itp. bs....

Dzisiaj, 5 dni po przemowieniu Trumpa, w ktorym postraszyl, ze ci co rowniez wiedzieli o oszustwie wyborczym i nie zglosili o tym, rowniez pojda do wiezienia. Nie uplynal nawet tydzien, dzisiaj mamy juz pierwsze zgloszenie z New Jersey. Nowa Pani gubernator, sama zglosila oszustwo, obwinila poprzednia administracje i zgonila na maszyny/komputery za "blad". No, ale niech jej bedzie, duzy plus za odwage.

"To ujawnienie nastąpiło pięć dni po tym, jak prezydent Trump wygłosił w czasie największej oglądalności przemówienie do narodu, w którym przedstawił dowody na to, że oszustwa wyborcze są powszechne w całym kraju i zauważył, że w New Jersey zarejestrowanych jest 35 152 cudzoziemców.
      Prezydent zauważył również, że 250 000 cudzoziemców jest zarejestrowanych do głosowania w New Jersey, Kalifornii, Nevadzie i Pensylwanii – dokładnie w tych stanach, których Demokraci potrzebują, aby wygrać wybory krajowe."
      Wczesniej wspomnialam juz, ze niektore tv. channel nawet nie transmitowalo Trumpa speach, tylko OPOWIEDZIALO widzom w odpowiedni sposob co Trump powiedzial.

• j0rl.1 Re: Golden Age Ameryki 22.07.26, 12:11
      senioryta13 napisał:

> W USA mamy az 13 000 000 osob z green cards. Okolo 60% posiadaczy green cards,
      > zyje na koszt podatnikow. Trump konczy z pomoca dla nich, podpisal wlasnie exe
      > cutive order, jesli nie jestes w stanie utrzymac siebie lub rodziny, von. Nikt
      > nie bedzie na ciebie pracowal, ani cokolwiek dawal.

No to zapytalem najpierw AI

ile jest w USA posiadaczy green cards

www.google.com/search?q=ile+jest+posiadaczy+green+card+mieszkajacy+aktualnie+w+USA%3F&client=safari&hs=padV&sca_esv=82fffcd5c5b39a8b&rls=en&sxsrf=APpeQntQ9_yxG8272b8RrgeUXtXKLU9nhQ%3A1784713817135&fbs=ABfTbFUyxjQn9bne4DuflY2dNqqKSTDhABPhDr6C7bKJ-B5gMcpMKXiU8obJwxGkLm3FwcWPOYcV_mTMzx04tDDDdg6oeCEchUHq9giaHvSxmRujLWDVmTclE4XBu8pQCsXpzCeRfL7JQHw7ZjUW0UR9SEQt1WBzHxoyICPHYpt-IIznmMItdyykMIZ1BhGc_fB8L1uaTABS&aep=1&ntc=1&cs=0&sa=X&ved=2ahUKEwjt9-GIgeaVAxUuSPEDHd_MHe8Q2J8OegQIDhAD&biw=1600&bih=772&dpr=2&mstk=AUtExfBOGtf_Av0bBeqP1VVhrnOqw2I0K-xs_FJF3TVdTANneCv2AesRv-Kj7BYOE2cK9IqJxXNnBZeJz29uL4eBj1e8MZCf5yFUdl8DVcJWX6HmGjxVaEtwouAZe3AVwFI15XJL_QrwDocUfWdN6rHJSs-r7WG4bCIEFllDzUN23v-v0xYWJeneiqZsOW3yGvP-N3J408GyXPySTvf-9F856hEPW-mbmQ99Erbb-_4CnKzNkehnAPd0N0kROqJI2Hjzd9xNHQ9akYR1aTdreKuDtHNhsk7zqfqEBrUc8UnWrpH-_CrTxndk6jTe9107lHM4v5GGN3B5qBSZ8A&csuir=1&mtid=XZJgas_RCqGJxc8PiKPTgQ0&udm=50

I odpowiedz byla ze

W Stanach Zjednoczonych mieszka obecnie szacunkowo od 12,7 do 13 milionów posiadaczy zielonej karty (oficjalnie nazywanych stałymi rezydentami – Lawful Permanent Residents, LPR). Oficjalne dane publikowane przez Office of Homeland Security Statistics (OHSS) wskazują, że ogólna populacja rezydentów stabilnie utrzymuje się w przedziale między 12 a 14 milionami osób.

A wiec te Twoje 13 milionow sie zgadza

Ale zapytalem dalej:

Ile z posiadaczy green card w USA aktualnie pobiera socjalne kartki na zywnosci?

I odpowiedz byla:

W Stanach Zjednoczonych bony żywnościowe (obecnie program pod nazwą SNAP – Supplemental Nutrition Assistance Program) pobiera szacunkowo około 1 do 1,5 miliona osób bez amerykańskiego obywatelstwa – w zdecydowanej większości są to właśnie posiadacze zielonej karty (LPR) oraz uchodźcy.

A wiec je pobiera 1..1,5 miliona ludzi bez amerykanskiego obywatelstwa. I w tej liczbie sa i posiadacze green cards ale i uchodzcy co na zasadzie azylu sa w USA. A wiec nawet nie ta cala liczba 1..1,5 miliona sa posiadacze z green cards. Ile? AI nie chciala tych grup rozdzielic ale to znaczy ze ponizej 10% wszystkich posiadaczy green cardys bierze kartki zywnosciowe. I zapewne jako ze uchodzcow trzeba byloby odjac duzo mniej jak 10%

A u Ciebie droga senioryto 60%.

Gwarantowanie % duzo mniej posiadaczy green card bierze kartki zywnisciowe jak obywateli USA a jak sie wezmie obywateli USA w pierwszym pokoleniu jak np.Ty droga senioryto to % takich jak Ty co pobiera kartki zywnosciowe jest duzo wiekszy. Bo najbardziej wisza na socjalach wlasnie tacy co przyjechali z krajow o duzo mniejszym PKB/leb np. Polacy do USA udalo im sie dostac obwyatelstwo USA wiec teraz juz nie zagrozenia wydaleniem za wiszenie na socjalach korzystaja pelna garscia z nich. Jako ze asymilacja w dobrych pracach dla 6takich z Polski jest mizerna w USA, za duza roznica w PKB/leba pomiedyz Polska i USA, duzo trudniej w USA osiagnac cos a wiec zostaja nisko platne prace. I paskudne. Polski na sprzstaniach Polacy na budowach.

I wlasnie tacy najbardzie klamia o tych pobierajacych 60% socjale wsrod green cardowcow. Bo czuja jak inni beda brali wiecej dla nich zostanie mniej na socjale,
      jestes wlasnie takim przypadkiem droga seniryto, gwarantowanie. U mnie w Niemczech najbardzek wrzeszcza przeciw socjalom dla azylatow tacy co maja obwytelstwo juz, taki j-k i wielonickowiec hadrian (?) bo sami na nich wisza.
      • j0rl.1 mala korekta 22.07.26, 12:58
        j0rl.1 napisał:

> Gwarantowanie % duzo mniej posiadaczy green card bierze kartki zywnisciowe jak
        > obywateli USA

Tu sie koryguje. Napewno tzw Afroamerykanie biora rozne socjale w duzym % zakresie do swojej ludnosci. No ale to wasza amerykanska specyfika, niepotrzebnie sobie tych niewlnikow posprowadzaliscie kiedys, teraz macie kare za swoje zle uczynki.
        • j-k niewolnicy to stara historia... 22.07.26, 20:22
          j0rl.1 napisał:

> Tu sie koryguje. Napewno tzw Afroamerykanie biora rozne socjale w duzym % zakre
          > sie do swojej ludnosci. No ale to wasza amerykanska specyfika, niepotrzebnie so
          > bie tych niewlnikow posprowadzaliscie kiedys, teraz macie kare za swoje zle uczynki.

Niewolnicy to stara historia - z ktora Ameryka musi zyc.

nielegalni - to historia nowa. - tych MOZNA usunac.
        • senioryta13 Re: mala korekta 22.07.26, 20:27
          j0rl.1 napisał:
          > niepotrzebnie sobie tych niewlnikow posprowadzaliscie kiedys, teraz macie kare za swoje zle uczynki.

Jestes na bakier z historia. To Europejczycy robili lapanki w Afryce i przywozili ich na Nowy Lad.
          • j-k w 2/3 Igor ma racje, w 1/3 Ty. 22.07.26, 20:37
            senioryta13 napisał:
            > Jestes na bakier z historia. To Europejczycy robili lapanki w Afryce i przywozili ich na Nowy Lad.

cyt:
            - "Niewolników z Afryki sprowadzano na tereny dzisiejszych Stanów Zjednoczonych od 1619 do 1808 roku w sposób legalny, a w formie nielegalnego przemytu aż do 1860 roku"
            • senioryta13 Re: w 2/3 Igor ma racje, w 1/3 Ty. 22.07.26, 22:59
              j-k napisał:

> senioryta13 napisał:
              > > Jestes na bakier z historia. To Europejczycy robili lapanki w Afryce i
              > przywozili ich na Nowy Lad.
              >
              >
              > cyt:
              > - "Niewolników z Afryki sprowadzano na tereny dzisiejszych Stanów Zjednoczonych
              > od 1619 do 1808 roku w sposób legalny, a w formie nielegalnego przemytu aż do
              > 1860 roku"

...ale mowa jest , KTO sprowadzal.
        • senioryta13 Re: kolonia brytyjska! 23.07.26, 02:01
          j0rl.1 napisał:

> No ale to wasza amerykanska specyfika, niepotrzebnie so
          > bie tych niewlnikow posprowadzaliscie kiedys,

Zapomniales? Obecnie nikt o kolonii brytyjskiej nie wspomina, pewnie ze wstydu.

• senioryta13 Re: Golden Age Ameryki 22.07.26, 20:15
        Na poczatek wylicz, ile kosztuje podatnikow utrzymywanie nielegalnych.

• boavista4 Re: Golden Age Ameryki 22.07.26, 20:28
          a ile kosztuje utrzymanie legalnych? tych którzy witani, sa obdarowani, darmowymi mieszkaniami, dostają od razu dobre posady, dzieci stypendia w Ivy League schools, darmowe wycieczki do Ziemi Świętej, ubezpieczenie, rożnego rodzaju pożyczki bezzwrotne itd. ?
      • senioryta13 Re: Golden Age Ameryki 22.07.26, 20:23
        j0rl.1 napisał:
        > Ile z posiadaczy green card w USA aktualnie pobiera socjalne kartki na zywnosci?

Zle pytanie.
        a teraz odpowiedz sobie, czy pomoc polega tylko na podanie papu?
        Czy Ty tylko jesz i nic wiecej w zyciu nie jest Ci potrzebne?
        Nigdy nie mieszaj nielegalnych z green cards.
      • senioryta13 Re: Golden Age Ameryki 22.07.26, 20:31
        Dobrze byloby, abys sie zastanowil, dlaczego Demokraci tak bardzo walcza o kazdego bandyte, nie chca jego deportacji. To dobrze, czy zle?
        Czytam, ze w Polsce juz deportowano 3 000 osob, dziwie sie , ze nikt nie protestuje. Ostatnio nawet zlapano Ukraincow i do razu deportowano.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka