Dodaj do ulubionych

Zmiana nazw

15.09.26, 21:26
Myślę, żę sowieci byli niekwestionowanymi mistrzami w zmianach nazw miast.
Petersburg byl Leningradem
Twer przechrzczono na Kalinin
Królewiec na Kaliningrad jakby Tweru nie starczyło
Jekaterinburg na Swierdlowsk
Carycyn najpierw na Stalingrad a potem na Wołgograd
Jekatierinodar na Krasnodar
Perm na Mołotow i z powrotem na Perm.

Daleko od Rosji nigdy nie zmieniono nazw San Francisco, San Diego, San Antonio, Santa Monica, Santa Clara, Albuquerque. Zachowano też indiańskie nazwy jak Chappaqua, Syossett czy Immokalee.
W Austin w Texasie ulice noszą hiszpańskie nazwy jak Rio Grande, Nueces, Brazos, Guadelupe, San Jacinto.

Teraz mamy Gulf of America i Lake America ale nie na długo. Nazwy wrocą. Gulf of Mexico i Lake Ontario.
Mieliśmy Mount McKinley ale prezydent zmienił na Mount Denali.
Tu zmienianie nazw nie lest popularne.
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Zmiana nazw 15.09.26, 21:57
      Przyklady nie adekwatne
      Obrona idioty bezzasadna
      5 tysiecy "lapowki" mozesz zapomniec
      • felusiak1 Re: Zmiana nazw 16.09.26, 02:34
        Przykłady jak najbardziej adekwatne.
        Dodam, że Nowy Jork nazywal się Nowy Amsterdam. Los Angeles nazywa się Los Angeles od poczatku istnienia.

Gdzie ja bronię "idioty"? Musisz coś mieć z deklem bo odskoczył i majta się na zawiasach.
        • boomerang Re: Zmiana nazw 16.09.26, 02:54
          > Nowy Jork nazywal się Nowy Amsterdam

a Australia nazywała się Nowa Holandia. Nazwa Nowa Zelandia (Zelandia to wyspa w Holandii) uchowała się jakimś cudem do dziś.
          Poza tym Holendrzy wymyślili śledzie matiasy, które podkradli im potem żydzi.
    • amanita2025 My – naród. Ja – obywatel 15.09.26, 22:49
      zasadnicza różnica nmentalności Rosjan i Amerykanów.
      wolnemedia.net/my-narod-ja-obywatel/
      • malkontent6 Re: My – naród. Ja – obywatel 15.09.26, 23:21
        Ten artykuł przypomina mi propagandę z czasów PRL, w której ZSRR to był kraj idealny a Zachód to zepsucie.

"choć wcześniej pracowała i żyła w Nowym Jorku, dziś została jej zaledwie piątka znajomych. Dwaj bracia są wśród nich."

Ta pani ma problemy.

"W rozmowie podziela pogląd, że prowadzona przez kolejne administracje polityka spowodowała wśród Amerykanów strach na tyle silny, by stronić od bezpośrednich kontaktów."

Ta pani nie pisze o USA. :)

"Gościni spotkania zaznacza, że przez cały czas, jak długo mieszka w Moskwie, nie spotkała się z widokiem policji interweniującej w jakimś zdarzeniu."

Przestępczość w Rosji jest trochę wyższa niż w USA.

Liczba morderstw na 100 tysięcy mieszkańców:

Rosja - 7,8
        USA - 5,7

Polska - 0,6 :)

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

Resztę tego artykułu pominę.
        • malkontent6 Ciekawe 50 minut... 16.09.26, 01:23
          Poświęciłem 50 minut na obejrzenie tej rozmowy z panią, która mieszka kilka lat w Moskwie.

Mogę tylko potwierdzić to, co napisałem wcześniej - sowiecka propaganda. Pamiętam takie opowieści o ZSRR z czasów młodości. Nauczyciel Przysposobienia Obronnego w ogólniaku odwiedził ten kraj. Był zachwycony. Wszystko mu się tam podobało. Głównie młodzież szkolna.

A później rozmawiałem z wieloma ludźmi, którzy tam spędzili trochę czasu w innym charakterze i opowiadali inne historie. Mówili o pijaństwie, wszechobecnej korupcji, brakach zaopatrzenia...

Zwróciłem uwagę, że ta pani zupełnie pominęła rosyjską inwazję Ukrainy. Dlaczego?
    • malkontent6 Re: Zmiana nazw 15.09.26, 23:23
      W Polsce też mieliśmy przez pewien czas Stalinogród zamiast Katowic.
      • opa34 Re: Zmiana nazw 15.09.26, 23:26
        "Pewien czas"...to wlasciwy termin,dotyczy tez tego idioty
    • boomerang Re: Zmiana nazw 16.09.26, 01:33
      To niedobrze że Trump wzoruje się na Stalinie.
    • engine8t Re: Zmiana nazw 16.09.26, 02:26
      Tylko czekac kiedy im Chiny w Manjurii zmienia nazwy miejscowosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka