Dodaj do ulubionych

Brzeziński: Russia is next

12.12.04, 20:15
Russia is next – tak podsumował Brzeziński europeizację Ukrainy.
Dla mnie to znaczy, że jeśli:
- Rosja ma choć procent tego potencjału strategicznego,
który jej się przypisuje,
- Rządzący Ameryką wiedzą, iż na Kremlu mają już TVSat,
- Rządzący Ameryką nie są szaleńcami,
- Rządzący Rosją nie są obcą agenturą -
to dla Rosji słowa te mają być obietnicą przewodnictwa w Europie.
Inaczej za cholerę mi się to nie składa w sensowną całość.
Zna ktoś inne rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: poinformowany Re: Brzeziński: do domu starcow marsz!!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.12.04, 21:28
      Rozdrobnienie Rosji to mania dziadka Brzezinskiego.
      Biedaczek sie starzeje. Mamy juz zastepce : Radka Sikorskiego.
      • Gość: patience Nastepca bedzie jak jego zona nie bedzie musiala IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.04, 06:19
        ... za niego myslec. Brzezinski mysli jednak samodzielnie;)
    • Gość: Mark Re: Brzeziński: Russia is next IP: *.arcor-ip.net 12.12.04, 21:37
      Brzezinski nie napisal: Russia is THE next
      (po nas Amerykanach, rozumie sie)

nawet demokratyczna Rosja bedzie miala dochod narodowy mniejszy od Niemiec,
      czy Francji.
      samymi rakietami atomowymi nie da sie rzadzic swiatem.
      Surowcami, tez nie.
      Zreszta nie widze powodu do obawy, przed AUTENTYCZNIE demokratyczna Rosja.
      • polish.ham Re: Brzeziński: Russia is next 12.12.04, 22:12
        1. Powiedział, nie napisał.
        2. Nie po Ameryce, lecz po Ukrainie.
        3. Nie wyrażałem żadnych obaw, zastanawiam się raczej, czy właśnie
        obserwujemy ostatnie etapy montażu północnej koalicji antychińskiej
        przez Amerykę z Rosją jako liderem na tę ćwiartkę globu.
        • Gość: mark nie IP: *.arcor-ip.net 12.12.04, 22:14
          montaz tej koalicji jest raczej w poczatkowym etapie i przebiega z trudnosciami
          ale kiedys sie uda.
          • polish.ham no to nie 12.12.04, 22:21
            O to nie będę się spierał. Droga od lidera bloku komunistycznego
            do lidera cywilizacji chrześcijańskiej jest rzeczywiście długa,
            i choć wiele już zrobiono, wiele pozostaje jeszcze do zrobienia.
            Zgoda.
        • Gość: xyz Re: Brzeziński: Russia is next IP: 212.46.253.* 12.12.04, 22:26
          Dziwny to sposob zjednac sobie sojusznika przez wypowiedzenie wojny! Nie mysle tez, by Brzezinski porzucil swoj pomysl kohabitacji Chin i USA na terenie Rosyjskim przez "skonfederalizowanie Rosji". Jest to tez tlumaczeniem zmian ustrojowych, do ktorych dazy Putin. Amerykanskie przepisy na "demokratyzacje" juz nie budza zludzen w Rosji, wiec wplywy Ameryki tu drastycznie slabna.
          • polish.ham Re: Brzeziński: Russia is next 13.12.04, 16:15
            Właśnie wydawałoby się, że "rozbiór" Rosji byłby dla USA
            złym wyjściem, skoro teraz ma ją prawie całą, może trochę posiniałą,
            może nie całkiem umytą, może bełkoczącą trochę i nie zawsze wierną,
            ale ogólnie rzecz biorąc sojuszniczą i nierzadko dyspozycyjną.
            Z kolei osłabienie Rosji przez odjęcie Ukrainy pozostawia dość słaby
            ogryzek na pożarcie Chinom. Tak źle i tak niedobrze. Już lepiej
            zostawić sprawy jak są, a jeszcze lepiej pozlepiać Rosję z UE,
            obstawiając północną rubież Chin. Od południa i tak zachodzą je
            muzułmanie, od zachodu samo USA ma parę kajaków i jakieś tam wyspy -
            szach Chinom. Oczywiście - nie mat, bo i CHina mają jeszcze parę
            możliwych ruchów, ale ogólnie rzecz biorąc samo odjęcie od Rosji
            Ukrainy zdaje się być sprzeczne z interesem strategicznym USA.
            Oczywiście, USA też nie są całkiem spójne i do końca racjonalne.
            Możliwe, że decyzja w tej sprawie była błędna lub korzystna dla
            jakiejś grupy kosztem interesów całego mocarstwa. Zresztą, jak się
            dobrze przyjrzeć, to można podejrzewać, że wuj Sam sam szuka sposobów
            na jej odkręcenie. Tylko ta wypowiedź Brzezińskiego zabrzmiała mi
            jakoś w poprzek. Dlatego zwróciłem na nią uwagę.

• Gość: xyz Re: Brzeziński: Russia is next IP: *.Moscow.dial.rol.ru 13.12.04, 16:30
              Oj, trudno zarzucic amerykanom racjanalnosci politycznej, tym mniej Brzezinskiemu. Rozgrywki o Ukraine sa ewidentnym zamachem na Europe. Rosja nie moze na to zareagowac w inny sposob niz alienacja i postawa obronna. Coz, daja jej sens istniwnia na nastepne dzisieciolecia, motywuja ja do skonsolidowania i momilizacji. Putin w zasadzie ma byc wdzieczny. Bedzie musial zrobic sie prawdziwym przywodca narodowym. Co zas do Chin, beda w tych warunkach moze odbierane raczej jak szansa, niz zagrozenie. Ukraina dla Rosjan jest niewatpliwie wazniejsza od Dalekiego Wschodu.
          • slowianska_dusza Bezczelny atak Zachodu na Rosję 14.12.04, 08:47
            Gość portalu: xyz napisał(a):

> Dziwny to sposob zjednac sobie sojusznika przez wypowiedzenie wojny!

Arogancki i agresywny Zachód, podbuntował i otumanił Ukraińców do tego stopnia,
            że w wyborach mogła wybrać - o zgrozo! - opozycja. A ludzie nie udali, jak
            powinni, że nie widzą fałszerstw.
            Chamstwo i zuchwałość Zachodu nie znają granic!
            • Gość: xyz Re: Bezczelny atak Zachodu na Rosję IP: 212.46.253.* 14.12.04, 15:25
              Nielatwo jest zrozumiec, jestes ofiara propagandy, czy jej szerzycielem? Twola ironia mija sie z celem.Brak prorosyjskiego kandydatu opozycyjnego jest wlasnie dowodem lojalnosci Rosji wobec niezaleznosci ukrainskiej.Znajac tamtejsze nastroje, pewny jestem, ze zrobic to nie stanowiloby zadnego problemu.
              • slowianska_dusza Re: Bezczelny atak Zachodu na Rosję 14.12.04, 23:48
                Gość portalu: xyz napisał(a):

> Brak prorosyjskiego kandydatu opozycyjnego jest wlasnie dowodem lojalnosci
                > Rosji wobec niezaleznosci ukrainskiej.

Nie. Dowodem uszanowania przez Rosję niezależności ukraińskiej byłoby
                wstrzymanie się z agitacją na rzecz jednego z kandydatów. Rosja powinna czekać
                spokojnie na wynik wyborów, ewentualnie obserwować poprzez swoich
                przedstawicieli - razem z innymi krajami OBWE - czy wybory przebiegają
                prawidłowo. Tak jak demokracji u siebie w kraju Rosja nie traktuje poważnie
                (stosując metodę salami - odcinania po plasterku - Putin już ją zlikwidował),
                tak i niepodległości krajów sąsiednich. Dlatego Ukraińcy poczuli się bardzo
                upokorzeni i zachowali się nie po myśli Moskwy.
              • Gość: $ Re: Bezczelny atak Zachodu na Rosję IP: *.home1.cgocable.net 15.12.04, 18:26
                SP Bezbozna Komuna zawsze nam kladla do glowy ze zachod jest zgnily. Pamietacie?
    • kyle_broflovski Re: Brzeziński: Russia is next 13.12.04, 20:13
      www.worldaffairsbrief.com/keytopics/threats.html
      • Gość: abm To plagiat IP: 150.254.176.* 13.12.04, 20:34
        Ten sku..el ukradł mi moja analize.
        • Gość: el matador Re: To plagiat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.12.04, 20:45
          Rosji nic nie pozostaje jak nadal działać bardzo stanowczo.Ale kadry
          podejmujące strategiczne i taktyczne decyzje mają teraz na Kremlu zaiste podłe.
          W dalszym ciągu nie wyciągnęli żadnych konstruktywnych wniosków z ostrego
          kryzysu na Ukrainie,z punktu widzenia dalekosiężnej strategii wybiegającej na
          100 lat do przodu nie mają alternatywy-byt Rosji jako wielkiej potęgi światowej
          zależy od całkowitej jedności gospodarczej,politycznej i kulturalnej oraz
          duchowej z Ukrainą.Ponadto poruszają się jak słoń w skladzie porcelany w
          stosunkach z innymi krajami słowiańskimi na przykłąd takimi jak Polska,gdzie do
          zupełnej ruiny doprowadzono handel zagraniczny między oboma państwami.
          Jestem zaszokowany całkowitym upadkiem ich myśli politycznej i ekonomicznej a
          tym samym doktryny wojskowej.
          • Gość: xyz Re: To plagiat IP: *.Moscow.dial.rol.ru 13.12.04, 20:59
            Zgadzam sie. Co do jakosci elit rosyjskich za tym jednak wyjatkiem, ze rozgrywki o Ukraine sa grozne raczej dla partnerow Rosji, niz dla jej wlasnej egzystencji.Rosja istniala bez Ukrainy i wiekszosc swego obszaru opanowala przed zjenoczeniem z nia.Jej odosobnienie jest nie do przyjecia z punktu widzenia przede wszystkim samoswiadomosci. Zarowno Rosjan, jak tez Ukraincow.Ale ma z tego Rosja wielki pozytek.Odradzajacy sie nacjonalizm rosyjski dowodzi, ze pomysl uspienia, eutanazji Rosji sie nie powiodl.Zachod zaprzepascil te mozliwosc.Zywe uczucie narodowe nieuchronnie stworzy nowe, bardziej skuteczne elity.
            • kyle_broflovski Re: To plagiat 14.12.04, 03:42
              dodalbym jeszcze ze zachod sporo wydaje sie na sklocenie slowian
              • Gość: el matador Re: To plagiat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.04, 14:04
                ..i na tajne szprycowanie supertechnologiami Czerwonych Chin,grając(dłubiąc)
                tym samym na nosie palcem i paluszkami przed zahukaną i bogobojną ,niczego nie
                przypuszczającą Rosją....je suis d'en completement ruine" et ai du mal ou
                presque sulphurique gout de tout cela ce qui se passe alentour mes camarades...
                • Gość: el matador janukow Re: To plagiat IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.04, 21:08
                  W Rosji mają też amerykańskich sabotażystów w samej wierchuszce,w bezpiece i we
                  władzach regionalnych "Podmoskow'ja",o czym świadczy gigantyczny skandal
                  międzynarodowy na skalę megaświatoową związany z niespodziewanym zerwaniem z
                  godziny na godzinę otwarcia największego w całej Europie centrum handlowego
                  MEGA MALL'a w Chimkach pod Moskwą o powierzchni 250.000 metrów kwadratowych
                  powierzchni handlowej w obecności ambasadorów Szwecji i Niemiec.Ten niebywały
                  gospodarczy i kurtuazyjny skandal wszedł ns pierwsze "striony" międzynarodowej
                  prasy ekonomicznej
                  det vete fan... das weisst der Teufel worum es darin geht,verfluchte Russen
                  mindrevetende Ryssen Skandal nad skandale...
            • Gość: abm Wartość elit? IP: 150.254.176.* 14.12.04, 21:44
              Mozna ją ocenić, ale po dłuższym czasie. Tzw. liberalnych demokratów oceniam
              surowo, to tzw. użyteczni idioci, gotowi szkodzić swojemu krajowi w imię swoich
              wydumanych idei i obaw przed silną władzą. A słaba władza w takim kraju jak
              Rosja to katastrofa.
              Amerykańskie elity są ponoć najwyższego lotu, ale jak wytłumaczyć że po raz
              kolejny wybierają tam na prezydenta prostaka? Jak wytłumaczyć, że gospodarka
              ktora kiedys był w stanie produkować niemal wszystko i to najwyższej jakości,
              dzisiaj ma największy i stale powiększający się deficyt w obrotach bieżących, i
              niewiele tu pomaga osłabienie ich waluty.
              Gdyby świat przestał przyjmować ich dolary, to gospodarka amerykańska wali sie w
              ciągu tygodnia. Król jest nagi, i coraz więcej ludzi to widzi.

• Gość: igor Jest inne rozwiazanie Twojegu dylematu. Pomysl IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 14.12.04, 16:53
      po prostu, ze ten demokrata-profesor nie ma racji. Nieraz pokazuja go na CNN
      lub PBS ale nikt nie przywiazuje wagi do jego wypowiedzi bo myli sie prawie
      zawsze w ocenie i prognozie polityki.
    • Gość: Tysprowda Re: Brzeziński: Russia is next in eurozone IP: 193.188.161.* 14.12.04, 17:16
      Euro od morza do morza, od Atlantyku do Pacyfiku, bez granic, z 250 milionami
      Slowian, to jest to co nadchodzi!
    • polish.ham dziękuę za merytorycznie ważne wypowiedzi 14.12.04, 21:54
      Gdyby zatem było tak, że Rosja zdycha, i wie o tym,
      a wśród jej polityków są same Gorbaczowy albo coś w tym guście,
      to znaczyłoby, że się trzeba posunąć Chinom aż po Ural.
      Albo znowu głupi jestem. Cóż. Nie pierwszy raz.
      • Gość: J.K. Hamm, nie wydurniaj Sie. IP: *.arcor-ip.net 14.12.04, 23:58
        Rosja jest i bedzie silniejsza od Chin , gdyz Rosja jest "Zachodem".

ma rope, ma technike, ma wyksztalconych ludzi.

Troche oglupionych komunizmem,

ale to im przejdzie.

dobranoc.
        • polish.ham Durniu, hamuj się 15.12.04, 18:16
          Nigdy nie wiadomo, co okaże się racją.
          Sam, gdy stawiałem wiele lat temu granicę polsko-chińską na Uralu,
          to myślałem, że to żart. Teraz już nie wiem.
          • Gość: J.K. Hamm, odbilo Ci? IP: *.arcor-ip.net 15.12.04, 18:25
            dobrze wiesz, ze ja lubie zarty, ale przez najblizsze 20 lat ROSJA militarnie
            rop....oli KITAJ w kawalki, jezeli tylko by musiala...
          • Gość: xyz Re: Durniu, hamuj się IP: *.Moscow.dial.rol.ru 15.12.04, 20:52
            Jesli nie jest to zart, ciekaw jestem, gdyby to nawet , nie wiem w jaki sposob, sie udalo co by Polska z tym terenem bylaby w stanie zrobic? Czy i czemu warto zartobliwie nawet o tym marzyc? Sam fakt zaistnienia tego typu dowcipu musi zastanawiac. Co sie dzieje w tej biednej polskiej glowce?
            • borrka Re: Durniu, hamuj się 16.12.04, 09:09
              Jednak nie jesstes specjalnie sprytny.
              Oczywiscieze to zart.
              Stary w dodatku.
              Polska polityka caly swoim glownym nurtem pokazuje, jak niewiele znacza dla nas sprawy Rosji.
              Polska do Rosji odwrocona jest tylem.
              Mozna dyskutowac, czy to dobrze, ale jest to fakt.
              Natomiast problem chinski jest podstawowym zagadnieniem dla wyludniajacej sie Rosji.
              Jak dlugo mozna utzymac tak sytuacje demograficzna, gdy po jednej stronie Amuru gestosc zaludnienia jest 150 razy wieksza, niz po drugiej?
              Ten POKOJOWY proces nielegalnej migracji zachodzi od wielu lat i calkowicie wymknal sie spod kontroli Matuszki Ry.
              W oficjalnych wypowiedziach czynownicy matuszkanscy mowia o 10 - 15 milionach nielegalnych Chinczykow.
              Corka Wowy Putina uczy sie chinskiego.
              To jest deja vu okresu mongolskiej dominacji nad Rusia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka