Dodaj do ulubionych

do cepa, zawsze chciwego na wiadomosci z israela

21.11.05, 15:32
zobacz jak sie troszcza o nasze rozrywki...
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3172616,00.html

a tu zobacz jakie "trzesienie ziemi" jak pisza gazety.... nie nudzi sie nam
nawet na chwilke w naszym mocarstwie... :)
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3172527,00.html
Obserwuj wątek
    • krystian71 dana,nie zagaduj 21.11.05, 15:37
      w Israelu zmiany, cala prasa trabi o rozpadzie koalicji ,korupcji obszarnika z
      Negewu i checi Szarona by nowa partie zakladac.
      Napisz cos na ten temat.Tak jak Polski Francuz, bysmy wiedzieli jakie sa w
      Israelu odczucia i kto pojdzie za nim i dlaczego.
      • dana33 Re: dana,nie zagaduj 21.11.05, 15:51
        on wcale nie chcial nowej partii zakladac, krystian. on to likud. ale kopali
        pod nim dolki juz od dawna i facet stracil cierpliwosc. jasne jak slonce, ze
        jak chcesz kupic chleb, to musisz najpierw zaplacic, nie? musielismy oddac
        gaze, bo musielismy pokazac dobra wole ze chcemy pokoju i chcemy zeby mieli w
        koncu wlasne panstwo. naprawde jestem za tym, bo farsztejst, mozna bedzie
        zamknac granice jak nie przestana w nas strzelac i koniec. sharon postanowil,
        mial zgode wlasnego rzadu i knesset. wiec poszedl z calym zdecydowaniem na ta
        ewakuacja. a jego rzad, a raczej czesc ministrow najpierw dala zgode a potem
        zaczeli macic. on to potrzebuje, powiedz mi? do tego doszedl wybor pereca na
        przewodniczacego partii pracy. nie, ze maja szanse na wygranie w tych wyborach,
        uwazam ze nie, ze za wczesnie, ale perec moze rzeczywiscie znow sklecic ta
        rozwalona partie i w nastepnych wyborach wygrac. a teraz bedziemy miec 2
        prawicowe partie, jedna umiarkowana a jedna troche bardziej radykalna. nie bylo
        jeszcze w israelu rzadu nie zlozonego z koalicji jeden duzej partii i
        kilkunastu malych. a tu wyobraz sobie taki obrazek: likud a i likud b tworza
        koalicje, moze jeszcze z 2-4 innymi, mniejszymi partiami, i najwazniejsze, BEZ
        zadnej partii religijnej ultraortodoksyjnej... :))))
        mowie ci, ze bedzie ciekawie.... u nas zawsze....
        mam taka fajna ksiazke-album o israelu, ktora nosi tytul never a dull moment...
        tu sie nigdy, nigdy czlowiek nie nudzi... albo cos w polityce wewnetrznej, albo
        spadaja katiusze, albo scudy, albo znajdujemy rope, ktora wystarcza akurat na
        pol dnia, albo parada gejow, albo protesty ultraotodoksyjnych zydow przeciwko
        wieprzowinie, albo oglaszaja ze jerozolima odcieta od reszty kraju bo spadlo
        2,5 mm sniegu.... nu, nie ma jeszcze raz takiego kraju jak nasz...
        no i my, jego mieszkancy, to wiesz, juz kishon powiedzial dawno, ze israel ma
        jednego premiera i 5 milionow doradcow, to sobie mozesz wyobrazic... :))))
        • krystian71 Re: dana,nie zagaduj 21.11.05, 16:09
          jedno co ci moge, to moge pogratulowac,ze u was Gazeta Wyborcza sie nie
          zalegla,zeby ci nie podpowiadac na kogo zawsze prawdziwy intelektualista musi
          glosowac.
          Bo jak mi napiszesz,ze ten rozlam w Likudzie nic wspolnego z przekretami
          rodziny Szarona nie ma, to ci bede musial chwilowo uwierzyc,ze im o te
          ustepstwa z Gazy chodzi.
          W tym ukladzie to jakis cud,ze udalo mu sie to przeprowadzic i glupota
          przeciwnikow i Peresa,ze dopiero teraz sie obudzili , jak jest juz po
          ptakach :))
          • dana33 Re: dana,nie zagaduj 21.11.05, 21:30
            sharon wyglosil wieczorem "mowe do ludu".
            mozesz mi wierzyc albo nie, ale naprawde jego decyzja nie ma nic wspolnego z
            synkiem. ma natomiast duzo wspolnego z metoda wyborow wewnetrzych do partii
            (kazdej), ktora polega miedzy innymi na tym, ze jest tzw. centrum, ktore wybiera
            nie tylko przewodniczacego partii, ale i przyszlych czlonkow parlamentu. idzie
            to tam nie tak, jak powinno. sharon powiedzial, ze w momencie jak zrozumial 2-3
            tygodnie temu, ze nie jest w stanie nawet mianowac nowego ministra bez zgody 3
            tysiecy "aparatczykow", wiedzial, ze tyrzeba zmienic system wyborow. jestem
            absolutnie po jego stronie i moj glos ma zapewniony... :))))
            www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3172527,00.html
        • grzegorz1948 Re: dana, 21.11.05, 18:16
          Dana piszesz ladnie ale widac ze jestes typowa babska zwolenniczka Szarona!
          Dlaczego pisze babska- spotkalem kobiete ktora glosowala na Kohla bo mial
          lepiej skrojony garnitur( nie dowcip a fakt).Piszesz znow ze u was nie ma nudno-
          mnie wystarcza strzelanina w Nowy Rok na godzine i mam pelny nos. Tak lubie
          spokoj ot troche poserfowac, troche poczytac polecam ksiazke Karwata"Ten
          przeklety Slask" no i inne rzeczy ale nie wybuchowe.
          Z innej strony popatrzna RFN Helmut Schmidt jako kanclerz zostal uznany jako
          najlepszy tak ten ktoremu Genscher "podlozyl swinie"Nie Adenauer i nie Kohl.
          Dlatego jest takie powiedzonko" Laska panska na pstrym koniu jezdzi".Z drugiej
          strony Szaron juz za duzo przestepstw ma na swoim koncie dlatego juz przyszedl
          swiety czas aby sobie poszedl.
    • dan34bratdany33 Re: do cepa, zawsze chciwego na wiadomosci z isra 21.11.05, 15:39
      To piszesz ze maja katyusze?.Brawo.

• cepimierz Tego Ynetu nie czytam, oni 21.11.05, 16:48
      żądają, żebym ich odbierał przy pomocy plutokratycznego Internet Explorera, a ja nigdy na to nie pójdę -
      • dana33 Re: Tego Ynetu nie czytam, oni 21.11.05, 21:31
        nu, szkoda, bo nie bedziesz rzetelnie poinformowany.... :)))
        • aaki Re: Tego Ynetu nie czytam, oni 21.11.05, 21:36
          jidiot nie działa pod operą ale haaretz tak
        • aaki chociaż sorry 21.11.05, 21:38
          znalazłem w jidiocie ciekawy artykuł o jadowitych wężach żyjących w izraelu
          • dana33 Re: chociaż sorry 21.11.05, 21:48
            czy to mialo byc dowcipne aki? napisz koniecznie, to sie posmieje.
            • aaki Re: chociaż sorry 21.11.05, 21:52
              nie....zawsze mnie węże interesowały.już jako małych chłopak łapałem zaskrońce.
              a jako duży chciałem wyciągnąć z nory za ogon jakiegoś węża na sumatrze.wylazł sam i spojrzał na mnie ... uciekłem
              w izraelu powinny żyć też i kobry jak sądzę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka