antek_cukierman 23.03.06, 09:15 "effet des pointes" - w związku z teorią Biefelda/Browna - jak to po naszemu? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Re: Do PF-a pytanie 23.03.06, 09:48 Efekt BB to jest powstawanie sily grawitacyjnej (mechanicznej) na okladce + kondensatora naladowanego do kV. Effet de pointes znaczy doslownie efekt punktow. Bez kontekstu bylbym widzial to jako efekt wiatru jonowego, ktory jest jednym z tlumaczen tego efektu. Albo moze jako plamy sloneczne, ktory cos z wiatrem slonecznym maja wspolnego. Wybacz niepelna odpowiedz. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
antek_cukierman Re: Do PF-a pytanie 23.03.06, 10:17 To jest część instrukcji zestawu do szkolnych ćwiczeń z fizyki - za cholerę nie mogę dopasować: Composition du produit - bla, bla, bla - deux electrodes pour effet de pointes ??? - un circuit imprime foudre guidee (obwód drukowany do sterowanego wyładowania?) ponadto (w opisie ćwiczeń): carillon electrostatique? effet de bord? phenomene de foudre Gdybyś mógł, dzięki. Kłaniam się. Odpowiedz Link Zgłoś
antek_cukierman Zapomniałem dodać: 23.03.06, 10:21 chodzi o ćwiczenia z elektrostatyki. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Do PF-a pytanie 23.03.06, 10:34 mogę dopasować: > > Composition du produit - bla, bla, bla > > - deux electrodes pour effet de pointes ??? Dwie elektrody do efektu punktowego. Pewnie te elektrody sa szpiczaste i ladunek ma z nich latwiej wylatywac. > - un circuit imprime foudre guidee plytka drukowana do wytwarzanie sztuczje blyskawice. tzn de generacji silnego wyladowania. > (obwód drukowany do sterowanego wyładowania?) > > ponadto (w opisie ćwiczeń): > carillon electrostatique? Dzwonek elektrostatyczny albo syganalizator. Carillon to bang, bang, bang... dzwonka. Moze byc ze sie lopatki odchylaja pod wplywem pole E. i wracaja robiac bang? > effet de bord? Efekt graniczny > phenomene de foudre Blyskawica (wyladowanie elektrostatyczne) PF Odpowiedz Link Zgłoś
antek_cukierman No to juz wiem wsio 23.03.06, 10:44 zaś ten "carillon electrostatique" to: installez les deux porte-electrode dans les bornes du generateur fixez une plaque metallique dans chaque pince placez a mi-distance de celle-ci un pendule electrostatique actionnez le generateur Pewnie chodzi o trzaski z wyładowań w skrajnych wychyleniach wahadła albo o nazwę ćwiczenia może "dzwonek elektrostatyczny"?. Mniejsza z tym, wiem o co idzie. Bardzo mi pomogłeś. Zobowiązany. Odpowiedz Link Zgłoś