dritte_dame 07.04.06, 17:28 "Canada's jobless rate ... the lowest in 32 years" www.cbc.ca/story/business/national/2006/04/07/jobs-060407.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
you-know-who Re: Bezrobocie spada 07.04.06, 17:45 wbrew moim kapitalistycznym interesom, ale juz trudno pzdr PS a poza tym odtajalem - (zreszta zima byla za ciepla, nie moglem pojechac na pobliskie stoki w przerwie marcowej.) Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Bezrobocie spada 07.04.06, 17:51 dritte_dame napisała: > "Canada's jobless rate ... the lowest in 32 years" Eee tam, w Białorusi w ogóle nie ma bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: Bezrobocie spada 07.04.06, 17:52 to dlatego na bialorusi nie ma forum swiat Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Dritte, nie wybierasz sie przypadkiem 07.04.06, 19:09 do Polski na wakacje w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Dritte, nie wybierasz sie przypadkiem 07.04.06, 19:25 Na koniec lata. Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Dritte, nie wybierasz sie przypadkiem 07.04.06, 19:45 dritte_dame napisała: > Na koniec lata. Pysznie! Mógłbym Ci przedstawić osobiscie wszystkie moje trzy Panie (o ile bys sie zgodziła, oczywiście). My się wybieramy cała rodziną. Czarek się znów pojawił na Forum. To Twój sąsiad, zdaje się. Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Dritte, nie wybierasz sie przypadkiem 09.04.06, 23:16 Jedz lepiej do Prades(Pireneje francuskie) tam duzo ladniej niz w Polsce a po za tym na Festiwalu muzyki w tym miescie koncertuje wiele Polakow i Polek. Zastanawiam sie na kogo nastawiasz sidla tym problemem o bezrobociu ale domyslam sie w jakim celu. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Dritte, nie wybierasz sie przypadkiem 10.04.06, 02:40 picard2 napisał: > Jedz lepiej do Prades(Pireneje francuskie) tam duzo ladniej niz w Polsce a po > za tym na Festiwalu muzyki w tym miescie koncertuje wiele Polakow i Polek. Zapamietam na przyszlosc, ale na wspolczesnosc to my urodzeni w Polsce a mieszkajacy dalej niz 1000 km od niej nie zawsze mamy pelna dowolnosc kierunku wakacyjnych wyjazdow. > Zastanawiam sie na kogo nastawiasz sidla tym problemem o bezrobociu ale > domyslam sie w jakim celu. Nie ma tym razem zadnych sidel :) Po prostu chcialam sie podzielic z innymi dobra wiadomoscia zeby nastroj w miare mozliwosci rozpogodzic. No i prosze, dziala - felusiak1 bardzo sie cieszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Dritte, nie wybierasz sie przypadkiem 10.04.06, 21:32 Ty naprawde tylko informujesz o postepach ekonomicznych Kanady? Ja myslalem ze chcialas zwrocic uwage na rozne metody ustalania bezrobocia. Ja niedawno goscilem kolege z Quèbec (on udaje ze mowi po francusku orzekla moja 9cio letnia coruchna) , ktory twierdzil ze bezrobocie u niego wynosi ponad 8% i ze sposob ustalania tego bezrobocia nie jest zupelnie katolicki. Uwaga:moje znajomosci ekonomii sa duzo mniejsze niz Twoje wiadomosci o F1. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Metody 10.04.06, 22:30 picard2 napisał: > Ty naprawde tylko informujesz o postepach ekonomicznych Kanady? Ja > myslalem ze chcialas zwrocic uwage na rozne metody ustalania bezrobocia. Nie bylo odniesienia i porownania do innych krajow wiec "najnizsze od 32 lat" znaczy wlasnie to i tylko to. Niezaleznie od metody uzytej do obliczania, o ile naturalnie metoda nie byla zmieniana w ciagu tych 32 lat. > Ja niedawno goscilem kolege z Quèbec (on udaje ze mowi po francusku > orzekla moja 9cio letnia coruchna) , ktory twierdzil ze bezrobocie u niego > wynosi ponad 8% i ze sposob ustalania tego bezrobocia nie jest zupelnie > katolicki. > Uwaga:moje znajomosci ekonomii sa duzo mniejsze niz Twoje wiadomosci o F1. A jak tam ze znajomoscia ekonomii u Twojego kolegi? :) Czy podawal jakies detale tutejszej metody, ktore wedlug niego nieuprawnienie zanizaja wynik? Pytam z ciekawosci i z lenistwa bo ja sie ekonomia tez nie fascynuje na tyle zeby samej poszukac jakie tam sa rozne metody i gdzie stosowane. Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Metody 10.04.06, 23:46 dritte_dame napisała: Ja niedawno goscilem kolege z Quèbec (on udaje ze mowi po francusku > > orzekla moja 9cio letnia coruchna) , ktory twierdzil ze bezrobocie u niego > > wynosi ponad 8% i ze sposob ustalania tego bezrobocia nie jest zupelnie katolicki. > > Uwaga:moje znajomosci ekonomii sa duzo mniejsze niz Twoje wiadomosci o F1 > . > > A jak tam ze znajomoscia ekonomii u Twojego kolegi? :) > Czy podawal jakies detale tutejszej metody, ktore wedlug niego nieuprawnienie > zanizaja wynik? > Pytam z ciekawosci i z lenistwa bo ja sie ekonomia tez nie fascynuje na tyle > zeby samej poszukac jakie tam sa rozne metody i gdzie stosowane. Moj kolega jest fizykiem (nobody is perfect) i nie kwestionuje cyfry ~6% dla calej Kanady ale uwaza ze nie wszedzie ustala sie bezrobocie w ten sam sposob. On tez mysli ze Jacques Villeneuve nie jest wart swego ojca.Ha ! Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bezrobocie spada 07.04.06, 21:38 Bardzo cieszy mnie spadek bezrobocia w Kanadzie gdyż swiadczy to niezbicie o doskonałej sytuacji gospodarczej południowego sąsiada. Tak się składa, że kanadyjska gospodarka pozostaje w symbiozie z amerykańską i w okresie ameykańskich recesji kanadyjska gospodarka doświadczała 12% bezrobocia. Oznacza to również, że amerykańska gospodarka jest w tej chwili w lepszym stanie niż w drugiej połowie lar 90-tych gdyz kanadyjskie bezrobocie jest niższe co swiadczyłoby, że gospodarka USA nie jest napędzana przez stock market i zawyzoną księgowość. www.statcan.ca/english/freepub/71-222-XIE/2004000/images/chart-a2.gif To tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
t0g Re: Ekonomiczna przyszlosc Kanady widze w rozowych 07.04.06, 23:41 barwach, m. in. z powodu ich madrego podejscia do ogromnych zasobow paliw, ktore posiadaja. Konkretnie, mam na mysli "tar sands" (aka "oil sands"). USA ma ogromne zasoby oil shales z kolei (po polsku: lupki bitumiczne), moglyby sie wypiac na wszelkich zagranicznych dostawcow paliw, bo zawartosc paliwa umownego w tych amerykanskich oil shales zdrowo przewyzsza wszystkie zasoby bliskowschodnie razem wziete. Ale Amerykanie wola narzekac, ze te oil shales nieekonomiczne. Jak sie nic nie robi, to wszystko jest nieekonomiczne, psianoga. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Bezrobocie spada 08.04.06, 01:07 felusiak1 napisała: kanadyjska gospodarka doświadczała 12%> bezrobocia. Oznacza to również, że amerykańska gospodarka jest w tej chwili w > lepszym stanie niż w drugiej połowie lar 90-tych gdyz kanadyjskie bezrobocie > jest niższe > :-)))))))))))) Quod erat demonstrandum :-DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bezrobocie spada 08.04.06, 01:36 szlakbaumie ty sieroto. To nie jest proof lecz opinia oparta o statystyki, które ja przeglądam i potrafię zrozumieć, a które dla ciebie są czarna magią. Kanadyjskie zmiany w stopie bezrobocia pokrywaja sie z amerykańskim cyklem. Oczywiście, że nie można wyciągać zbyt dalekich wniosków odnośnie gospodarki USA na podstawie stopy bezrobocia w Kanadzie. Niemniej jednak w USA mamy do czynienia z sytuacją pełnego zatrudnienia co niewątpliwie jest wynikiem znakomitej koniunktury. Ach gdybyż prezydentem byl Kerry w prasie czytalibyśmy peany. Niestety raczą nas artykułami mówiacymi, że hossa powoduje zwiększoną iliść zawałów serca. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Bezrobocie spada 08.04.06, 01:44 felusiak1 napisała: > szlakbaumie ty sieroto. :-)))) Szybko tracisz fason, blaznie. To nie jest proof lecz opinia oparta o statystyki, Czy ja gdzies napisalem, ze to co wypociles to bzdura ? Wcale nie napisalem tylko, znalazles okazje zeby cos sobie i innym udowodnic a po takim wywodzie pisywalo sie zwykle QED :-))))) PS ( F Y I ) ;-)))) -- Zlodziejstwem jest tez sprzedaz czegos, czego dane panstwo nie potrzebuje [ pantera01 ] Czy on mieszka w usa ??? Na pewno :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who bardzo was obu lubie 08.04.06, 21:00 wiec sie nie kloccie. lepiej powiedzcie jak wam sie podoba intryga (udana) z wrzuceniem w zatarte tryby polityki liberalnej w kanadzie p. michala cnews.canoe.ca/CNEWS/Canada/2006/04/07/1524743-cp.html jego cudowny powrot do ukochanej kanady byl wynikiem pewnej rozmowy w kawiarni, gdzie dostal obietnice ze jak wroci - zostanie wybrany (demokratycznie) do parlamentu i przejmie stery; wszystko ukartowane i przepchniete wbrew protestom ludzi z okregu wyborczego gdzie go "zrzucono na spadochronie". porzucil kariere w usa dla byle jakich obietnic? no nie byly takie byle jakie, q.e.d. Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: bardzo was obu lubie 08.04.06, 22:37 A ja ludzi takich jak Ty podziwiam. Wyglada na to ze bedzie i polski Stephen W. Hawkin. Zycze Ci tego i trzymam kciuki. you-know-who napisał: > wiec sie nie kloccie. Ja sie nigdy nie kloce. Nawet z tesciowa. Czasem jednak trzeba przyjac ton rozmowcy, bo sa tacy, ktorzy uprzejmosc odczytuja jako slabosc. W realu kilku juz sie na takim podejsciu do mnie zdrowo przejechalo. Tutaj to przeciez tylko zabawa. Przynajmniej dla mnie. Pozdrowionka > Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: bardzo was obu lubie 09.04.06, 05:49 wiesz, to nie jest taki glupi pomysl zebym sie troche wzial do roboty i... mniej bywal na forum. jesli sie nie myle, jezdzisz sporo sluzbowo: przyjemnych podrozy i nie zapominaj o robieniu z nich business+Pleasure :-) [you-know-who czerwienieje ze wstydu a po chwili, po raz ostatni, klika na "wyslij"] Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: bardzo was obu lubie 09.04.06, 15:57 you-know-who napisał: > po raz ostatni, klika na "wyslij"] Zerknij prosze do skrzynki gazety, jesli masz ochote. Odpowiedz Link Zgłoś
sly2015 Jesli spada to tylko dzieki USA 09.04.06, 21:27 Bezrobocie w USA spadlo wlasnie do 4,7 % Co sie przedklada rowniez na mroznego sasiada . kanada zyje dzieki USA i niebylaby kanada bez inwestycji amerykanskich w tym kraju Moi znajomo z Toronto sami powtazaja ze wszyscy tam pracuja w firmach amerykanskich albo japonskich , Tak naprawde przemysl rdzennie kanadyjski jest malenki dobrze to widac np . rankingach najwiekszych firm na swiecie Patrz. "Businessweek" w pierszej 200 -tcesa jedynie dwa Banki Nowa scotia i bodajze Montrael I to wszystko !!!!!!!!!!!!!! 80 % produkcji jest sprzedawana do USA takze wystarczy zamknac granice na miesiac i kanadole beda musieli zjesc wszystkie swoje foki nie tyklko te zabite balkami do baseballa Tfujjjjj Odpowiedz Link Zgłoś