stranger.pl Czy w RFN jest 08.07.06, 10:22 - "Kolberg" (Kołobrzeg) film o bohaterskiej obronie garnizonu tego miasta przed armią Napoleona (Prusacy utrzymali miasto do czasu nadejścia odsieczy). "Kolberg" ukończono w marcu czy kwietniu 1945 r. gdy go kręcono w 1944 r. w scenach batalistycznych brało udział m.in. 100 tysięcy żołnierzy niemieckich!!! To miał być "testament" niemieckiej kinematografii czasów Adolfa Hitlera. - "Jud Sud" to kostiumowy dramat, historia kariery, nieprzebierającego w środkach łącznie z intrygami i zabójstwem pruskiego urzędnika królewskiego - tytułowego Żyda Sud, kończy się ujawnieniem jego podłości (nota bene jest to historia częśiowo oparta na prawdzie) i skazaniem nikczemnika - żelazna klatka. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Czy w RFN jest cenzura kato-komuno-faszystowska? 08.07.06, 10:35 skoro ktoś decyduje co wolno a co nie wolno oglądać? Zmodyfikowałem wypowiedz osoby o nicku "kabat" - zastępując jego spojrzenie na Polskę spojrzeniem na Niemcy i... oto co otrzymujemy: "Nie bedzie mi mowić zaden komuch w Niemczech ani ksiadz (pastor) co słuszne i zbawienne. Kartofel Merkel nie dała na te filmy ani euro [marko wróć:))] nie płaciła za niego wiec łapy precz od nie swojego. Te filmy należa do niemieckiek kinematografii do niemieckiego społeczenstwa. Czy mam sie wstydzic, ze miałem garbatych rodzicow ? Mam swoje lata i nie lubie gdy żłoby rzadzace w kraju robia ze mnie durnia , i traktuja ludzi jak niespełna rozumu ,wymózdzonych idiotów ......bo oni wiedza lepiej co jest sluszne i zbawienne ....banda" Ja się wam to podoba? - jak to się podoba niemieckiej prasie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 11:00 1. Filmy Reni Riefenstahl nie są zakazane w Niemczech. W poniedziałek kupiłem w sklepie na Unter den Linden w centrum Berlina dwie płyty DVD z "Olimpiadą". Ten film jest także dostępny w niemieckich sklepach internetowych (np. jpc). 2. > - "Jud Sud" to kostiumowy dramat, historia kariery, nieprzebierającego w > środkach łącznie z intrygami i zabójstwem pruskiego urzędnika królewskiego - > tytułowego Żyda Sud, kończy się ujawnieniem jego podłości (nota bene jest to > historia częśiowo oparta na prawdzie) i skazaniem nikczemnika - żelazna klatka. Jeśli już, to "Jude Suess" (pol. "Żyd Suess"). Może dlatego, że film jest zjadliwą propagandą antysemityzmu, który to antysemityzm spowodował śmierć 6 mln. Żydów w czasie wojny. Gdyby stalinowcy nakręcili film pochwalający zabijanie głodem Ukraińców (podobna liczba ofiar), to też można by go zakazać. 3. Przed kilkoma miesiącami TV Kultura pokazała film "Paracelsus" z 1942 (reż. Wilhelm Pabst), zjadliwie pokazujący żydowski spisek lekarzy w renesansowych Niemczech - obraz emitowano bodaj 6 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 11:15 Ad1)? Tiaaa? Możesz mi podać kiedy telewizja niemiecka (kanały państwowe i prywatne) emitowała filmy Reni Riefenstahl? Ja nie moge sobie przypomnieć takiego zdarzenia (całych filmów a nie fragmentów) Co z tego że można kupić je w sklepach - w sklepach (wiadomych jakich - nie będę kablował) można tez w Niemczech kupić różne rzeczy zw. z III Rzeszą. Ad2)Masz rację - Chodzi o "Jude Suess". Ty oceniasz to tak: cyt.: "Może dlatego, że film jest zjadliwą propagandą antysemityzmu, który to antysemityzm spowodował śmierć 6 mln. Żydów w czasie wojny. Gdyby stalinowcy nakręcili film pochwalający zabijanie głodem Ukraińców (podobna liczba ofiar), to też można by go zakazać" - ja tego tak nie oceniam i wypraszam sobie by ktoś za mnie decydował co dobre dla mnie a co złe. - co do głodu na Ukrainie, to częsty temat w twoich watkach - kto rządził wówczas w kompartii na Ukrainie? Ukrainiec Chruszczow (ten sam który w latach 50. tych nie pytając się o zdanie mieszkańców Krymu podarował ukraińskiej SRR Krym w rocznicę Unii). Potępiasz decyzje Chruszczowa wybiórczo czy też potępiasz także przyłączenie Krymu do Ukrainy, Krymu zamieszkałego w większośći nie przez Ukraińców. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 11:22 w Niemczech był odpowiedni urząd kontroli i być może nadal jest, oceniający treść programów tv . Fragmenty filmów Leni mozna było jeszcze klika lat te- mu obejrzeć w niemieckiej tv, podobnie jak wywiady z nią. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 11:26 Wiem - był cały cykl w TV niemieckiej o Reni ale tam były tylko fragmenty jej filmów, fragmenty bo niemiecka TV (państwowe i prywatne kanały) nie emitowała NIGDY całości jej filmów w tym najsłynniejszego - uważanego za klasykę i mistrzostwo światowej kinematografii. I jeszcze jedno, te fragmenty dopiero niedawno pokazano - po tylu latach milczenia i cenzurowania! Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 11:58 ale pokazywano wystarczająco duże fragmenty olimpiady i zapisu ze zjazdu,aby mozna było ocenić jej pionierskie techniki ujęć i montażu. Ponieważ jej karie ra przypadła na lata skazane przez następców na potępienie,podzieliła ona los pokonanych i spotkała się z ostracyzmem,całkiem niezasłużonym. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 12:20 Co do ostatniego twojego zdania - zgadzama się z nim cyt.: "...spotkała się z ostracyzmem, całkiem niezasłużonym" Ba, gdyby być konsekwentnym to ostracyzm powinien dotykać także "intelektualistów" na służbie Komuny - w Polsce oznacza to m.in. całkowity ostracyzm takich najemników komunizmu jak no.; Szymborska, Tuwim, Gałszczyński, Miłosz etc. W Rosji np. Maksyma Gorkiego który sławił współczesne... niewolnictwo - i w swoich utworach pisał peamy o budowie kanału (bezużytecznego) Białomorskiego za pomocą więżniów/niewolników/łagierników z których blisko 800 tysięcy zmarło przy tej budowie. A w Niemczech ostracyzm choćby np. B. Brechta za jego służalczość wobec komuny - co z tego że potem "nieco zmądrzał" (po 1953 r.)?. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 12:34 na nieszczęście, wielu ludzi ceni sztukę i nie dopatruje się w niej podtekstów politycznych,tak jakby chcieli tego rózni politycy, koncerty fortepianowe Czaj- kowskiego nie kojarzą się nikomu z żadną polityką ani historią ani światopoglą dem. Tragedia dla polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 12:37 Milosz pochowany z honorami panstwowymi i koscielnymi z pompa na Salce w Krakowie ( nawrocil sie na katolicyzm w tydzien przed smiercia jak mowil ksiunc Biskupow bylo kilku uczcili smierc wielkiego komunisty polskiego Milosza :o Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Szarik zagraza kaczej ideologii :o 08.07.06, 12:02 filmy tej pani gloryfikowaly rezym, ktory byl winny smierci 50 000 000 ludzi w europie. Gloryfikowaly faszystow ich parady i popularyzowaly najwiekszego zbrodnarza wszechczasow Hitlera . Jej filmy byly i beda dalej pokazywane ( fragmenty ) w TV publicznej ,poprzedzone odpowiednim komentarzem . Jak za czasow Gomolki i PZPR wiodaca wymozdzona kacza partia w katolandzie podpierajac sie OPINIA kombatantow zabranie ogladania infantylnego filmu o psie Szariku i 4- ch facetow bawiacych sie w wojne . Moze zabronia Trylogi ,historycze bzdury w wiekszosci . Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Szarik zagraza kaczej ideologii :o 08.07.06, 12:31 Co tam 50 mln skoro starsza siostrzyca nazimu (brunatnego socjalizmu) czyli bolszewizm (czerwony socjalizm) ma na swoim sumieniu o wiele więcej? Komunistyczny terror w XX wieku nie miał sobie równych pod względem skali, zasięgu i liczby ofiar, w całej historii świata. Różne szacunki wymieniają 100- 300 milionów zabitych, z tego 20-75 milionów w Rosji. Czy domagasz się również cenzurowania filmów czy poprzedzania odpowiednimi komentarzami ludobójczego komunizmu i kłamliwych szmir peerlowskich takich jak np. "4. pancerni" ? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Szarik zagraza kaczej ideologii :o 08.07.06, 12:41 stranger.pl napisał: > Co tam 50 mln skoro starsza siostrzyca nazimu (brunatnego socjalizmu) czyli > bolszewizm (czerwony socjalizm) ma na swoim sumieniu o wiele więcej? cholera nie wiedzialem ,ze ten Szarik i Gustlik tylu namordowal czy tez posrednio ponosi wine za setki wymordowanych przez komunistow ,teraz wiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Szarik zagraza kaczej ideologii :o 08.07.06, 12:47 Skoro stosujesz taką "argumentację" to ja na to adaptując twoje słowa: Cholera nie wiedziałem że Reni Riefenstahl namordowała 50 mln ludzi czy tez pośrednio ponosi wine za setki wymordowanych przez nazistów ,teraz wiem, mimo że w swoich filmach Reni nigdy nie nawoływała do żadnej zbrodni:P Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 11:54 1. > Co z tego że można kupić je w sklepach - w sklepach (wiadomych jakich - nie > będę kablował) można tez w Niemczech kupić różne rzeczy zw. z III Rzeszą. Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli, pisząc o "sklepach wiadomych". W CENTRUM Berlina, na Unter den Linden nie ma sklepu neonazistowskiego (jeśli o to ci chodzi). Jest to normalny Geschaeft pod tytułem "Alles ueber Berlin", gdzie można kupić albumy i pamiątki związane z Berlinem: misie, zakładki ze Starym Frycem, płyty z nagraniami przedwojennych piosenek kabaretowych (z Republiki Weimarskiej), monografie twórczości Schinkela, plakaty z Bramą Brandenbruską i filmy dokumentalne o Berlinie na DVD (część 1 - czasy II Rzeszy, część 2 - Republika Weimarska, część 3 - III Rzesza do 1939, część 4 - wojna i powojenne czasy). Z kolei www.jpc to zwykły sklep internetowy z muzyką i filmami - setki nagrań Czajkowskiego, Mahlera, Chopina, Bobby'ego McFerrina itd. 2. > - co do głodu na Ukrainie, to częsty temat w twoich watkach - kto rządził > wówczas w kompartii na Ukrainie? Ukrainiec Chruszczow (ten sam który w latach > 50. tych nie pytając się o zdanie mieszkańców Krymu podarował ukraińskiej SRR > Krym w rocznicę Unii). Potępiasz decyzje Chruszczowa wybiórczo czy też > potępiasz także przyłączenie Krymu do Ukrainy, Krymu zamieszkałego w większośći > > nie przez Ukraińców. Chruszczow nie rządził Ukrainą w czasie Głodu. Wtedy krajem rządził Żyd Kaganowicz (partia), Rosjanin Postyszew (partia) i Polak Balicki (NKWD). Chruszczow nie był Ukraińcem, miał żonę Ukrainkę. Szefem KPU został w połowie lat 30., już po czasach głodu. Co do Krymu - większość mieszkańców Krymu to Tatarzy do 1944. Potępiam Stalina, który ich stamtąd wysiedlił, i jest mi kompletnie obojętne, kto przyłączał ten teren do jakiego państwa. Ktokolwiek to robi (moskale czy Ukraińcy) działa prawem kaduka. Krym należy do Tatarów, a nie do moskali czy Ukraińców. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 12:24 Ad1)Hehe, Nie będę tego rozwijał - kto wie ten wie a ja Panom z Urzędu Ochrony Konstytucji nie będę ułatwiał pracy:) Ad2)Twój cyt.: "Krym należy do Tatarów, a nie do moskali czy Ukraińców" Zgadzam się z tobą w tym punkcie całkowicie. Chyba po raz pierwszy na tym forum? Hehe Nara Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Czy w RFN jest 08.07.06, 12:34 stranger.pl napisał: > Ad1)Hehe, Nie będę tego rozwijał - kto wie ten wie a ja Panom z Urzędu Ochrony > Konstytucji nie będę ułatwiał pracy:) Jeżeli mi nie wierzysz - prosta sprawa: wejdź na strony jpc w jakiejś kawiarence internetowej, w bibliotece albo w jakimś komputerze, z którego nie można cię zidentyfikować (jeśli tak się boisz). To normalny sklep w stylu polskiego Merlina, Vivid.pl czy Gigant.pl, więc nie siej paniki, że panowie z UOK cię juz namierzają. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Errata 08.07.06, 12:31 > Chruszczow nie rządził Ukrainą w czasie Głodu. Wtedy krajem rządził Żyd > Kaganowicz (partia), Rosjanin Postyszew (partia) i Polak Balicki (NKWD). > Chruszczow nie był Ukraińcem, miał żonę Ukrainkę. Szefem KPU został w połowie > lat 30., już po czasach głodu. Poszukałem w źródłach i koryguję informacje: - Łazar' Kaganowicz - Żyd, kierownik Wydziału Rolnego KC WKP(b); - Pawieł Postyszew - Rosjanin, sekretarz KC KPU; - Wsiewołod Balicki - Rosjanin (czasem podawał się za Ukraińca, językiem ojczystym był rosyjski), naczelnik GPU w USRS; - Stanisław Kosior - Polak (s. Wincentego, ur. w Węgrowie), sekretarz generalny KPU; - Chruszczow urodził się w guberni kurskiej, od 14 roku życia pracował w Zagłębiu Donieckim jako ślusarz, pierwszym sekretarzem KPU został dopiero w 1938. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Errata 08.07.06, 12:51 Filmy Leni R. sa w niemczech zabronione :o W szkolach filmowych w Niemczech sa one kanonem ,klasyka ,bez ich znajomosci nie przechodzi sie do nastepnej klasy . dowiesz sie co znaczy , zabronione ,sprobuj sie przejsc po ulicy z odpowiednia flaga ,twoj spacer bedzie trwal 15 minut i bedzie b. kosztowny jej filmy beda w przyszlosci goscic w TV beda tematem debat i dyskusji ,polemik wartosci artystyczne beda oficjalnie gloryfikowane tresci krytykowane To jest ta cenzura po niemiecku aha Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Errata 08.07.06, 13:17 Filmy Eisensteina ruska ,komunisty ,pewnie tez i Zyda przedstawiajacego , REWOLUCJE w Rosji " Pancernik Potiomkin" :o zabronic ,Zabronic ,spalic !!! sto powodow aby zabronic ! Jak to mozliwe aby rusek,komunista ,Zyd przeszedl do historii filmu jako jeden z najwiekszych rezyserow na swiecie ,pokazywany i ogladany na calym swiecie . Kaczki psychopatki w imie wartosci skoryguja to ,udowodnia swiatu, jak swiat bladzi. Mozna sie mylic ale kto z uparciem maniaka twierdzi ,ze wie lepiej do komunistow ma niedaleko Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Sam sobie przeczycz - hipokryzja? 08.07.06, 13:34 Skoro telewizje w różnych krajach emitują do dziś (i nigdy nie cenzurowały) w całości szmirę Eisensteina "Pancernika Potiomkin" (słynne schody w Odessie i cała ta rzekoma masakra na schodach to... kłamstwo Eisensteina, bo nie było takiej masakry) a jednocześnie znawcy filmów zachwycaja się nowatorstwem ujęć kamerą i obrazem Eisensteina to dlaczego nie można emitować w telewizjach całości filmów Riefenstahl - jej mistrzowskiego kadrowania, nowatorską kamerą na samochodzie, zdolnością ujęć ogromnych tłumów etc.? Czy ktoś poprzedza filmy Eisensteina i jego kłamstwo o Odessie prawdą czym był komunizm i jak to wyglądało w rzeczywistości w Odessie? Gdzie główny kat bolszewików E. Jakir pacyfikował w 1918 r. Odessę rękami tysięcy chińskich najemników, którzy swoje ofiary smażyli w piecach okrętowych czy topili w morzu, przywiązując im do szyi ciężary. Krzysztof Masłoń pisze w swej recenzji z książki Suworowa (w „Rzeczpospolitej” z 27 stycznia 1999 r.), iż: "Nie mają racji ci - powiada Suworow - którzy nazywają Jakira hitlerowcem, to Hitler był jakirowcem" Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Sam sobie przeczycz - hipokryzja? 08.07.06, 15:46 glupis albo czytsz bez zrozumienia ,pobieznie jak widzisz w moich textach ,zaprzeczenie (literatem nie jestem ,kto chce ten mnie zrozumie ) pozd, zegnam , Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Errata 08.07.06, 18:05 Drogi eryku2 rozdrabniasz się niepotrzebnie. W 1932-1934 cała władza spoczywała w Kraju Rad w jednym ręku, a ręka ta należała do towarzysza Soso. Towarzysz miał zaufanych wspólpracowników, których zaprosił do wspólrządzenia, czyli do członkostwa w Biurze Politycznym WKP(b). W czasie ukraińskiego głodu sklad wyglądał następująco: Stalin, Woroszyłov, Kaganovicz, Kalinin, Kirow, Kosior, Kujbyszew, Mołotow, Andrejew, Ordżonikidze. Kto był szefem NKWD lub Sekretarzem na Ukrainie nie ma wiekszego znaczenia gdyz wytyczne przychodził z Moskwy. Najmniejsza niesubordynacja przynioslaby wiadomy efekt. PS. Kaganowicz zdaje sie być najbardziej inteligentnym ze wszystkich sowieckich polityków. Przetrwał wszystkie czystki aż do 1957 roku kiedy po nieudanym puczu został wylany na zbity pysk z politbiura i skazany na zesłanie na Ural, gdzie przez 4 lata był dyrektorem fabryki. W 1961 roku wylano go z partii. Na emeryturze w Moskwie spędził 30 lat. Zmarł w 1991 roku w wieku 97 lat. Real survivor Odpowiedz Link Zgłoś
maglara Re: Dlaczego filmy Reni Riefenstahl są zakazane w 08.07.06, 18:32 nie sa, Niemcy sa az do bolu szczerzy, za to ich szanuje... Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: Dlaczego filmy Reni Riefenstahl są zakazane w 09.07.06, 07:00 spadaj stad stranger jak nie wiesz, cwoku Odpowiedz Link Zgłoś