Dodaj do ulubionych

Ceny benzyny jadą szybko w dół

16.09.06, 17:13
Przed miesiacem płaciłem $3.39 przed trzema tygodniami po $3.29.
Dwa tygodnie temu spadło do $2.95 wczoraj była po $2.89 a dzisiaj rano kupiłem
po $2.77. W przeciągu miesiaca cena spadła o 18% i podobno to nie koniec.
Za rzeka w New Jersey spadło już do $2.41 ale tam przed miesiacem kosztowało
$3.01.
Spadek cen energii to dobra wiadomość dla wszystkich z wyjatkiem państw
eksportujacych ropę i gaz.
Obserwuj wątek
    • i-love-2-bike Re: Ceny benzyny jadą szybko w dół 16.09.06, 17:26
      poczekaj na wybory i beda jechaly te same ceny,tyle,ze w gore. sytuacja zupelnie
      jak za czerwonej komuny,gdzie przed stanem wojennym nie bylo nieczego na
      polkach,a nagle po 13 grudnia nastapila gwaltwona poprawa sytacji,bo jak wiadomo
      zniwa mamy w zimie.trzeba najpierw zobaczyc od jakiego pulapu zaczely te ceny
      wzrastac,no i jak to wyglada w przeciagu np.2 lat,gdzie ceny zaczely rosnac jak
      glupie,az nagle ktos stwierdzil,ze wojny w iranie i syrii juz nie bedzie,wiec
      mozna te calls szybko sprzedac i zamienic na puts,aby nie stracic za wiele,az do
      listopada.
      • felusiak1 Re: Ceny benzyny jadą szybko w dół 16.09.06, 17:56
        Bardzo mundra wypowiedź. Jeden szkopuł. Rzad USA nie kontroluje tych cen.
        Robi to światowy rynek. Zatem cała twoja wypowiedź jest niesamowicie idiotycznym
        bzdetem nieodbiegajacym od innych idiotycznych bzdetów, którymi raczysz nas 27
        razy dziennie.
        Calls i puts w futures market pracuja nieco inaczej niż w securities market.
        Przed dwoma laty benzyna kosztowała srednio 1.84 a dzisiaj 2.50.
        www.gasbuddy.com/gb_retail_price_chart.aspx?time=24
        • i-love-2-bike Re: Ceny benzyny jadą szybko w dół 16.09.06, 19:18
          felusiak1 napisała:

> Bardzo mundra wypowiedź. Jeden szkopuł. Rzad USA nie kontroluje tych cen.
          > Robi to światowy rynek. Zatem cała twoja wypowiedź jest niesamowicie idiotyczny
          > m
          > bzdetem nieodbiegajacym od innych idiotycznych bzdetów, którymi raczysz nas 27
          > razy dziennie.
          > Calls i puts w futures market pracuja nieco inaczej niż w securities market.
          > Przed dwoma laty benzyna kosztowała srednio 1.84 a dzisiaj 2.50.
          > www.gasbuddy.com/gb_retail_price_chart.aspx?time=24

baby jak zwykle niczego nie zalapales,jako,ze oczywiscie,ze cene benzyny
          reguluje so called "free market",ale ten jak najbardziej bierze pod uwage
          zachowanie i "wytyczne" rzadu np. na wszelka wzmianke o planach nowej zadymy
          reaguje zwyzka cen,a rzad posrednio/bezposrednio jest zainteresowany w
          pacyfikowaniu/podniecaniu napiec w narodzie,aby taka,czy inna idee przeforsowac.
          kurcze,ze tez trzeba ci co dzien lopata w ten glupawy leb wbijac te zasady,a ty
          ciagle swoje. jesli chodzi o calls i puts,to zobacz jakie ostatnio byly trendy,a
          wiec wiadomo,na co spekulanci stawiaja bets,bo maja takie a nie inne sygnaly od
          naszych naczelnikow. przez ostatnie 2 lata to cena benzyny i gazu wzrosla
          raczej a nie zmalala i tak na to trzeba patrzec,fakt,ze z absurdalnych pulapow
          spadla o 20% nie czyni nikogo,poza toba szczesliwym,bo jak wiadomo towary w
          sklepie jeszcze nie potanialy z tego powodu i chyba szybko nie potanieja.
    • schlagbaum Re: Ceny benzyny jadą szybko w dół 16.09.06, 17:51
      felusiak1 napisała:

> Przed miesiacem płaciłem $3.39 przed trzema tygodniami po $3.29.
      > Dwa tygodnie temu spadło do $2.95 wczoraj była po $2.89 a dzisiaj rano kupiłem
      > po $2.77. W przeciągu miesiaca cena spadła o 18% i podobno to nie koniec.
      > Za rzeka w New Jersey spadło już do $2.41 ale tam przed miesiacem kosztowało
      > $3.01.
      > Spadek cen energii to dobra wiadomość dla wszystkich z wyjatkiem państw
      > eksportujacych ropę i gaz.

Pisz lepiej o slabym poziomie forum
      i zrozum, ze cena na twojej stacji benzynowej nie zawsze idzie w parze z cena
      na rynku swiatowym
      To co ty placisz w wiekszym stopniu zalezy od poltyki podatkowej niz od ceny za
      barylke na rynku

www.oil-price.net/index.php?lang=de
      • felusiak1 Re: Ceny benzyny jadą szybko w dół 16.09.06, 18:07
        drogi szlakbałmie, ja doskonale wiem za co płacę.
        Za kazdy kupiony galon mój stan dostaje 31.9 centa a federales 18,25 centów.
        I to niezależnie od ceny ropy. Jednym słowem gdyby ropa była za darmo i wszyscy
        pracowaliby i przerabiali i dostarczali do stacji i nalewali za darmo to
        kosztowałoby mnie to 50.15 centów za galon.
        Zatem przy stałym wymiarze podatku cena jaka płace zależy tylko i wyłącznie od
        ceny ropy na swiatowym rynku.
        www.gaspricewatch.com/usgastaxes.asp
        Może na twojej stacji nie idzie w parze bo u was rząd okłada was podatkami z
        lewej, z prawej i lewym prostym w szczękę.
    • maureen2 Re: Ceny benzyny jadą szybko w dół 16.09.06, 18:21
      czyżby trzeba było przenieśc się do USA na zimę, mój samochód zimą więcej pali
    • polski_francuz Skomentuj 16.09.06, 18:23
      towariszcz. Bo nie rozumiem dlaczego?

Bo noewe zloze w zatoce meksykanskiej wykryte pewnie? Niepokoje z Iranem raczej
      by cene barylki zwiekszyly.

Wczoraj mi studenci powiedzieli, ze barylka po 65 $ jest.

Rozwin temat felusiak, skoro go juz zaczynasz.

PF
    • herr7 odpowiedź w miarę prosta 16.09.06, 18:25
      Nie będzie wojny z Iranem. A ten kto zarabiał na wysokiej cenie ropy już swoje
      zarobił.
      • polski_francuz Re: odpowiedź w miarę prosta 16.09.06, 18:41
        Pewnie jest jak piszesz. Chociaz analizatorzy gieldowi maja jakies inne zrodla
        informacji albo wrecz "nosa". Bo ja uspokojenia z Iranem nie widze w gazetach.

Moze brac checi Zachodu do nowej awantury?

To jest faktycznie wyczuwalne.

PF
        • herr7 czekamy na pragmatyków 16.09.06, 19:07
          gdyż fanatyce są "de mode". Dobrze to pokazuje amerykański dylemat dotyczący
          kubańskich sankcji po tym gdy na kubańskim szelfie odkryto sporo ropy (i gazu),
          a jest to zapewne jedynie początek. Kubańczycy już podzielili ten obszar na
          działki i parę firm, m.in. z Kanady i Indii już tam wierci. Amerykanie
          zastanwiają się więc czy aby ich "sankcje" dotyczą również biznesu naftowego.
          Pragmatycy twierdzą, że ponoć nie.
          Od dawna twierdzę, że polityka amerykańska jest po prostu głupia, i na dłuższą
          metę jest nie do utrzymania. Ameryki zwyczajnie na rolę światowego hegemona nie
          stać. Ale oni jeszcze o tym nie wiedzą, że mogą zyskać praktycznie to samo nie
          uprawiając takiej polityki.
          • polski_francuz Re: czekamy na pragmatyków 16.09.06, 19:16
            Chcesz powiedziec, ze ich nie stac na atak Iranu?

Moze to jest dobra analiza.

Swiat jest skomplikowany, masz racje. A Amerykanie, wlasnie dlatego ze sa
            pragmatyczni, jego wizje nieco upraszczaja.

Robia to wszyscy, ktorzy staraja sie sprawy poruszac. I dla mnie jest to OK.
            Problem sie zaczal z Irakiem. Bo to nic wspolnego nie milao z 9/11. Trzeba bylo
            komus "dac w morde" i padlo na Saddama.

Teraz widac, ze to bylo zbyt wielkie uproszczenie.

Zrozumial to Ahma...iranski przeydent I gra na nosie Amerykanom i swiatowej
            opinii publicznej.

Ropa taniejaca to nie "good news" dla badan naukowych. Opoznia rozwoj nowych
            zrodel energii...

PF
    • mars_99 gieldowe Moski dostaly cynk ze 'no more wars' 16.09.06, 19:02
      wiec i ceny spadaja.
      hameryka pod wodza Debilja nie jest juz w stanie nikogo wiecej zaatakowac,
      a teraz wlasciwie walczy tylko o przetrwanie w Iraq & Afghanistan.
      Iran nie zablokuje Ciesniny Ormuz wiec Loll strit pecznieje...az ktos znowu
      przekluje ten nadmuchiwany balon glupoty.
    • josifek do 45 $ za beczke ropy jeszcze 16.09.06, 19:51
      dluga droga, ale alkohol etylenowy, juz zaczyna mniej niz 81 cent za litr
      kosztowac, dobre poczatki i koniec dla islamu zalosny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka