Dodaj do ulubionych

& Nowych Cudów Świata

09.07.07, 01:33
Hmm No została ogłoszona lista cudów: Wielki Mur Chiński, Chichen Itza, Petra, Machu Picchu i Taj Mahal, to rzeczywiście niezwykłe budowle, można powiedzieć cuda, ale co do chlery robią tam Koloseum i Chrystus z Rio de Janerio! O ile Koloseum jestem w stanie zrozumieć, to monumentu za nic, wiem, że prezydenci, rządy zachęcały do głosowań, ale są piekniesze rzeczy na świecie jak Angkor, Alhambra czy Posągi z Wysp Wielkanocnych.

Ale nie do tego zmierzam, czy wie ktoś z was, czy te 77 wstępnych propozycji zostało opublikowane, może było coś z Polski: Malbork, Wawel, PKiN czy Wieliczka ;-)?
Obserwuj wątek
    • cyniol Re: & Nowych Cudów Świata 09.07.07, 13:24
      pilch2007 napisał:

> Hmm No została ogłoszona lista cudów: Wielki Mur Chiński, Chichen Itza, Petra,
      > Machu Picchu i Taj Mahal, to rzeczywiście niezwykłe budowle, można powiedzieć c
      > uda, ale co do chlery robią tam Koloseum i Chrystus z Rio de Janerio! O ile Kol
      > oseum jestem w stanie zrozumieć, to monumentu za nic, wiem, że prezydenci, rząd
      > y zachęcały do głosowań, ale są piekniesze rzeczy na świecie jak Angkor, Alhamb
      > ra czy Posągi z Wysp Wielkanocnych.
      W tym konkursie nie oceniano tylko piekna danego obiektu. Glownie chodzilo o
      wrazenie jaki wywoluje na zwiedzajacym. Widok, ktory zapiera dech w piersiach.
      Pieknych budowli jest na swiecie wiele, ale nie kazda wywoluje okrzyk podziwu
      czy tez zdumienia.
      Widzialem Chichen Itza i za piekna (w mysl naszych europejskich standardow) tej
      budowli nie uwazam. Przede wszystkim zadziwia jednak ona swoim ogromem. Patrzac
      na ten obiekt podziwiamy rowniez umiejetnosci oraz talent Indian w odleglych
      czasach, zastanawiamy sie nad ich kultura oraz zyciem. Budowla ta zdumiewa nas
      oraz sklania do myslenia.
      Mysle, ze podobne uczucia wywoluje Statua Jezusa Chrystusa z Rio de Janeiro. Na
      nikt nie przejdzie obok niej obojetnie. Piekna w swojej prostocie rzezba w
      stylu art deco. Autorem tej rzezby jest Paul Landowski, jeden z
      najwybitniejszych francuskich(polskiego pochodzenia) rzezbiarzy z przelomu
      wieku. Byl synem uczestnika Powstania Styczniowego i dzialacza polskiej
      emigracji we Francji, Edwarda Landowskiego oraz Polki z domu Januszkiewicz.
      • pozdroztron Re: & Nowych Cudów Świata 12.08.07, 21:01
        machu picchu jest najlepsze:)

skarby-swiata.pl/peru/peru/machu_picchu.html
      • bywszy1 Re: ?+ 13.08.07, 18:40
        Czemu nic o polskosci?:
        perso.orange.fr/artsculpture/Biographie/landowski.htm
        fr.wikipedia.org/wiki/Paul_Landowski
        en.wikipedia.org/wiki/Paul_Landowski
    • thannatos Re: & Nowych Cudów Świata 13.08.07, 20:35
      > Chrystus z Rio de Janerio!

Rzeczywiscie, wszedlem sobie na Corcovado na piechote z Copacabany (trwalo to
      troche :D) i podobalo mi sie, ale do cudow swiata o mocy Piramid w Gizie (jedyny
      stojacy cud starozytnosci) czy Wielkiego Muru to mu daleko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka