Dodaj do ulubionych

To dopiero poczatek finansowego kryzysu

20.08.08, 04:26

a najgorsze jeszcze przed nami. Czasy zycia na kredyt skonczyly sie
bezpowrotnie, tylko ze niewielu amerykanow zdaje sobie z tego
sprawe.Jak sie zorientuja to dla wielu bedzie juz za pozno. Fed moze
obnizac stopy procentowe ale sily rynku zmusza i ich niedlugo do
podniesienia procentow. To z kolei musi wywolac recesje a ta z kolei
powazny wzrost bezrobocia. A z tym juz zaden rzad sobie nie poradzi
majac same dlugi. W kazdym razie $ tez jest skonczony. Ostatnie
ustalenia pomiedzy Amerykanami a bankami reszty swiata (Wy nie
wykonczycie nam dolara a za to my amerykanie postaramy odrobic
troche jego spadek) to tylko paromiesieczna sztuczka ktora na dalsza
mete nic nie znaczy. Juz niedlugo bedziemy zyc w zupelnie innym
swiecie.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 20.08.08, 05:12
      Zachdzę w głowę czy powietrze, którym oddychasz czy też woda, która pijesz
      obezwładnia twój umysł do tego stopnia, że produkuje jedynie nieznośny bełkot.
      • chalerka Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 20.08.08, 05:15
        A ja, rachelka jasna, pedze wydac wszystkie moje, isza zona, dolary zanim stana
        sie bezwartosciowe, rachelka jasna!
        • hubert100 Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 20.08.08, 07:05
          Iluzjonisci przed wyborami.Po wyborach wszystko sie "unormuje".Rosja
          moze zaczac run on a dollar.Potrzeba tylko pierwszego.Felus daj znac
          jak domy w Detroit beda po 50 c. Wtedy kupie cala dzielnice.
          PS.Felus, dawaj nastepnego bzdeta. Smiech to zdrowie.
      • zbalansowany Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 20.08.08, 08:52
        Wiem felusiak ze jestes finansowo dobrze zabezpieczony. Zawsze
        mozesz sprzedac swojego zlotego zeba i kupic dom za 1$ w Dwtroit, no
        a jakas hustawka w publicznym parku zapewni ci godziwa intelektualna
        rozrywke. Nie boj zaby felus.
        • rijselman12.0 Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 20.08.08, 10:33
          Zbalansowany !-Ty "nie uwlaszczaj i nie obrazaj inteligencji"
          Felusia(cytat nie moj).Felus wie lepiej,Felus,w ogole;-WIE.
          P.S.- On przypomina mnie czasy licealne...-Felusiow
          nazywalismy "yntelektualystamy z Nairobi".
          • felusiak1 Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 20.08.08, 11:01
            To wytwór twojej bujnej wyobraźni rijselman a nie cytat.
            No cóż, nie wszystkim dane jest wydorośleć. Niektórzy, w tym ty, na zawsze
            pozostają chłopakami, chłopaku.

Szczerze mówiąc to wygląda na to, że dorośli ludzie wybyli stąd
            i zastanawiam sie co ja tu w tym grajdole robię.
            Przyjemnej zabawy w towarzystwie wzajemnej adoracji życzę....
            • easy_door Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 20.08.08, 11:31
              no wlasnie kurde felek ty to z jednej skrajnosci w druga albo nas zasmucasz albo
              radujesz.
              • hubert100 Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 20.08.08, 15:44
                Felus juz tak "wydoroslal" za zaczela mu sie Dementia.Jednak pomimo
                tego wyskoczy tu znowu na forum z jakims Mega Bzdetem.
            • grzegorz1948 Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu-felus 20.08.08, 15:59
              Wczoraj szef Banku Europejskiego podal ze plajty bankow
              amerykanskich konca nie widac i w najblizszym czasie upadnie
              nastepny bank.
              • hubert100 Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu-felus 20.08.08, 16:07
                Poleci ich cala masa. Zostana tylko te powiazane z Federal Reserve i
                Iluminatami.
                • grzegorz1948 Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu-felus 20.08.08, 16:24
                  Ja bym sie z tego tak nie cieszyl!Przez paru
                  przyglupawych "ekonomistow" zostala zachwiana rownowaga gospodarcza.
                  Nie zapomnij o tym ze 29pazdziernika 1929 tez tak niewinnie sie
                  zaczelo.Banki ostatnim wysilkiem chca jeszcze oczyscic kieszenie
                  drobnych akcjonariuszy z resztek zaskorniakow.
                  • felusiak1 Ratunku!!!!!! 20.08.08, 16:55
                    Boże jakie wy tu bzdury wypisujecie.
                    Ludzie, zajrzyjcie tu i tam zanim coś napiszecie.
                    Kompletny brak jakiejkolwiek wiedzy ekonomicznej stąd kawiarniany poziom
                    wypotów. Czas wydorośleć i przestać nieustannie kompromitować się.
                    • hubert100 Re: Ratunku!!!!!! 20.08.08, 21:27
                      Felus krzyczy ratunku. Albo tak zle w USA albo jakis czarny dopadl
                      go od tylu. PS. Najlepsze jest to ze ci wszyscy banksters i inni co
                      spowodowali ten caly kryzys sa ratowani teraz pieniedzmi
                      podatkownika i nawet dzieci jego beda za to dlugo,dlugo
                      placic.Niezly kraik, szankier na miare historyczna.
                    • grzegorz1948 Re: Felus 20.08.08, 21:39
                      Ludzie, zajrzyjcie tu i tam zanim coś napiszecie.
                      My zagladamy tu i tam bo na ciebie liczyc nie mozna.Ty podajesz
                      tylko swoje insynuacje ot wiedza wszechstronna.
                      • hubert100 Re: Felus 20.08.08, 22:01
                        Wszedzie zagladamy, nawet Felusiowi w odbytnice.Tam mu sie wlasnie
                        muzg przesunal.
                        • grzegorz1948 Re:hubert100 20.08.08, 22:12
                          Wszedzie zagladamy, nawet Felusiowi w odbytnice.Tam mu sie wlasnie
                          > muzg przesunal.
                          Ta robote zostawmy specjalistom bo my nie mamy instrumentow do tego
                          tylko lakierki na nogach.
                          Zobaczymy o jakim banku mowil ten europejski fachowiec.
                    • ghotir Re: Ratunku!!!!!!-felusiak1 09.09.08, 04:42
                      felusiak1,

tobie ratunek jest niepotrzebny. ciebie trzeba odeslac do lamusa
                      albo pozwolic ci na popelnienie samobojstwa, do ktorego zdajesz sie
                      miec bardzo mocne zapedy.

Obawiam sie, ze Grzegorze i inni czlonkowie tego forum maja duuuuzo
                      wieksze zrozumienie ekonomii niz ty, malujacy sie na intelektualiste
                      warszawskowski cwaniaku.

co myslisz o wycofaniu sie z forum, ktore 'ciebie nie rozumie'?
                      Zapewniam cie, ze swoim odejsciem uszczesliwilbys tutaj przynajmniej
                      kilku forumowiczow, w posty ktorych wcinasz sie tutaj jak
                      niezaproszone danie pomiedzy wodka i zakaska.

skompromitowales sie tutaj tak wiele razy, ze nie ma juz sensu
                      nawolywanie cie do wydoroslenia. jestes gowniarzem, upierasz sie
                      przy pozostawaniu gowniarzem i nie istnieje zadna nadzieja, ze
                      kiedykolwiek wydoroslejesz.

bujaj sie, felusiak.
                  • ghotir Re: To dopiero poczatek finansowego - grzegorz1948 09.09.08, 04:29
                    grzegorz1948 napisał: "Banki ostatnim wysilkiem chca jeszcze
                    oczyscic kieszenie drobnych akcjonariuszy z resztek zaskorniakow."

No, ja jestem takim drobnym akcjonariuszem, Bank of America zabiera
                    mi blisko siedem dolarow miesiecznie za to, ze utrzymuje w tym banku
                    konto oszczednosciowe w wysokosci ponad 10 tysiecy, na ktorym BoA
                    zarabia ale mnie zadnych procentow nie placi.

Za to nie zgadzam sie Twoja teza w sprawie 'przyglupawych
                    ekonomistow'; oni doskonale wiedzieli co robili w sprawie
                    rozchwiania rownowagi ekonomicznej. Moja zona twierdzi, ze kryzysy
                    ekonomiczne sa woda na mlyn klas posiadajacych (mniej niz 1% US
                    populacji). Rozgladam sie wokol i, niechetnie, przyznaje jej racje.
                    Jak Cie ten temat interesuje to zajrzyj do ksiazki o historii
                    neokonserwatyzmu, ona ukazala sie w 2007 i mozna ja znalezc
                    na 'Amazon. com.'.

Ot, dzieki reaganom i krzaczkom mamy odejscie od regulacji wielkiego
                    kapitalu i dzieki temu kolejny 1929 rok. Na marginesie,
                    zainteresowala mnie jedynka 'the manchester guardian'. Ta jedynka
                    wspomniala, ze ekonomia brytyjska cienko przedzie ale 'londynskie
                    miasto' (odpowiednik wall street) ma sie bardzo dobrze.
                    • grzegorz1948 Re: ghotir 09.09.08, 15:41
                      Ot, dzieki reaganom i krzaczkom mamy odejscie od regulacji
                      wielkiego
                      > kapitalu i dzieki temu kolejny 1929 rok. Na marginesie,
                      > zainteresowala mnie jedynka 'the manchester guardian'. Ta jedynka
                      > wspomniala, ze ekonomia brytyjska cienko przedzie ale 'londynskie
                      Wiesz kiedy sie to zaczelo?Wtedy gdy kapital rodzinny(np Thyssen,
                      Krupp) zostal przejety calkowicie przez spolki akcyjne.Kiedys np
                      glowa rodziny Krupp prowadzila koncern i dobrze on wiedzial ze cala
                      szeroka rodzina zyje z tego a wiec nie bylo mowy aby dopuscic do
                      plajty.Teraz kto rzadzi w przedsiebiorstwach?Juz nawet nie
                      akcjonariusze ale bezposrednio banki lub pod przykrywka towarzystwa
                      kapitalowego.
                      Jeszcze po 1984 mozna bylo spotkac na zakladach Kruppa Bertholda
                      Beitz ktory z ramienia rodziny Krupp posiadal wiekszosc akcji.Po
                      przejeciu wladzy przez Cromme po krupie pozostala tylko centrala w
                      Essen a reszta zostala sprzedana na fikcyjne firmy w USA.Teraz ten
                      sam Cromme "uzdrawia"Siemensa-no zobaczymy co z niego zostanie za 3-
                      5lat a Cromme ten starszy pan jest taki pracus ze nie wie na ktorym
                      krzesle dostal himoridy
                      1999 war er einer der Initiatoren der Fusion von Krupp und Thyssen
                      zur ThyssenKrupp AG. Bis September 2001 war er zusammen mit dem
                      ehemaligen Thyssen-Manager Ekkehard Schulz Vorsitzender des
                      Vorstands von ThyssenKrupp, dann wechselte er als seitheriger
                      Vorsitzender in den Aufsichtsrat. Daneben ist Cromme Vorsitzender
                      des Aufsichtsrats von Siemens sowie Mitglied in den Aufsichtsräten
                      von Allianz SE, Lufthansa, E.ON, Axel Springer AG, BNP Paribas und
                      Suez S.A..

Cromme ist Vorsitzender der Regierungskommission Deutscher Corporate
                      Governance Kodex und damit aktuell maßgeblich am Umbau des deutschen
                      Gesellschafts- und Kapitalmarktrechts beteiligt.
                      No zobaczymy kiedy ten "ambitny" opa polozy niemiecka gospodarke na
                      lopatki.
                      Tylko co do tych przytepawych ekonomistow :Sa to wlasnie ludzie
                      ktorzy dla swojej kariery sprzedali by swoja matke i ojca i daja sie
                      przez takich playtemacher wodzic za nos.Ach wiesz to szkoda gadac...
                      • ghotir Re: ghotir 09.09.08, 21:10
                        grzegorz1948,

Ciekawie gadasz o Krupp, to przyczynek do obecnych problemow, wnosze
                        z tego co napisales po polsku, niemieckiego nie kumam pomimo osmiu
                        lat nauki tego jezyka w polskich szkolach.

"co do tych przytepawych ekonomistow :Sa to wlasnie ludzie ktorzy
                        dla swojej kariery sprzedali by swoja matke i ojca i daja sie przez
                        takich playtemacher wodzic za nos."
                        Pamietasz, ze Machiaveli napisal iz ludzie chetnie wybacza ksieciu
                        zabicie rodzicow, ale beda sie na ksieciu mscic do grobowej deski za
                        odebranie im ojcowizny?

Ja uwazam, ze nasze problemy ekonomiczne zaczely sie za Nixona,
                        ktory zlikwidowal parytet zlota aby swiatowa inflacja sfinansowac US
                        wydatki na wojne w Wietnamie. Ale sie przy tym bardzo nie upieram.
                        Jak mi ktos przytoczy lepsze argumenty, to chetnie sie nimi zajme.

"szkoda gadac..."
                        to jedyny punkt z ktorym sie nie zgadzam z Toba. Wlasnie warto o
                        tych sprawach gadac bo publiczne gadanie tworzy konsensus, na ktorym
                        opra sie przyszle regulacje kapitalu.

Jak zwykle, pozdrawiam.

• grzegorz1948 Re: ghotir 09.09.08, 22:02
                          Aufsichtsräten
                          von Allianz SE, Lufthansa, E.ON, Axel Springer AG, BNP Paribas und
                          Suez S.A..
                          Sa to nazwy instytucji gdzie ten"dobry i ambitny czlowiek" siedzi w
                          radach nadzorczych.Axel Springer (wydawca Bild -Zeitung Fakty i
                          mysli) tez jest w jego rekach.
            • ghotir Re: To dopiero poczatek finansowego-felusiak1 09.09.08, 04:12
              felusiak1 napisał: "wygląda na to, że dorośli ludzie wybyli stąd
              i zastanawiam sie co ja tu w tym grajdole robię."

Punkt #1: Ty bardzo przyczyniles sie do wybycia stad 'doroslych
              ludzi'. Punkt #2: tez zastanawiam sie co tutaj robisz,
              niewydoroslaly chlopaczku. Punkt #3: chetnie sie tutaj wzajemnie
              poadorujemy bez Twoich przyglupawych i 'adolescent' wstawek. Moze
              sie zdarzyc, ze kogos zainspirujemy. Punkt #4: daj upost swoim
              samobojczym tendencjom; obiecuje Ci przybyc na Twoj pogrzeb.
              • felusiak1 pragniesz mego pogrzebu ghotir? 10.09.08, 06:23
                chcesz przyjechać?
                Mówiłem ci już wiele razy żeś debil do kwadratu, certifiable.
                Teraz mogę dodać żeś glizda, farfocel, smark i ścierwo.
                Demented fcuk, that's you, mofo.
                • grzegorz1948 Re: Felus 10.09.08, 14:13
                  Z lacina nie stoje dobrze,a na ekonomi tez nam tak szczegolowo tych
                  pojec nie tlumaczyli.Jakie znaczenia maja te slowa:

Teraz mogę dodać żeś glizda, farfocel, smark i ścierwo.
                  > Demented fcuk, that's you, mofo.
                  Czy to oznacza dochod?,odchod? czy tez saldo twojej jenteligencji?

• ghotir Re: pragniesz mego pogrzebu ghotir? 14.09.08, 08:12
                  felusiak1 napisał: "debil do kwadratu, certifiable. Teraz mogę dodać
                  żeś glizda, farfocel, smark i ścierwo. Demented fcuk, that's you,
                  mofo."
                  Domyslam sie, zes zapomial wziac pigulke i ze Twoj psychiatra jest
                  na urlopie. Uzywaj sobie...
                  Bardzo prosze, nie wymien mnie w swoim liscie pozegnalnym jako
                  glownego powodu Twojego samobojstwa. Postaraj sie rozlozyc
                  odpowiedzialnosc za Twoje samobojstwo pomiedzy Twoich rodzicow i
                  Twoich psychiatrow; mnie do tego nie mieszaj.

Powaznie: Felusiak, odwal sie ode mnie. Wyglada na to zes bardzo mna
                  opetany. Zbastuj, Ty mnie naprawde nie interesujesz.
      • ghotir Re: To dopiero poczatek finansowego - felusiak1 09.09.08, 04:03
        Zachodzę w głowę czy powietrze, którym oddychasz czy też woda, która
        pijesz obezwładnia twój umysł do tego stopnia, ze zaprzeczasz
        oczywistym faktom.
    • felusiak1 Dzieci nie powinne bawić się zapałkami 21.08.08, 00:15
      O ile pogląd zbalansowanego iż tarapaty systemu finansowego
      nie dotarły jeszcze do półmetka może być trafny, co pokaże przyszłość, o tyle
      reszta to czysta sieczka. Finansowe tarapaty polegaja właśnie na drogim i często
      niedostepnym kredycie wynikajacym z ograniczonej płynności finansowej, zatem
      uzdrowienie polega na przywróceniu jej i ponownym kredytowaniu. Zatem teza, że
      życie na kredyt dobiegło końca jest bezwartościowa merytorycznie. Kredyt to
      podstawa kapitalizmu.
      Wzrost kosztu kredytu niekoniecznie musi przynieść recesję.
      Może ale nie musi. Faktem jest, że recesja zwykle zwiększa bezrobocie
      chociaż w gospodarkach postindustrialnych niekoniecznie musi.
      Wzmianka o zmowie banków musi byś produktem bujnej wyobraźni.

PS. Pan były szef IMF nie wymienił konkretnie żadnego banku.
      Ograniczył swoje proroctwo do ogólników.
      To informacja dla poinformowanych inaczej.
      To wszystko i wiele innych rzeczy można powziąć nie wychodząc z domu. Niestety,
      nadal trzeba czytać i rozumieć....
      • hubert100 Re: Dzieci nie powinne bawić się zapałkami 21.08.08, 00:29
        Japonia miala interest "o" a i tak nic nie pomoglo.A US do Japonii
        to nawet nie ma co porownywac.Nikt nie mowi o "zmowie bankow" tylko
        o kradziezy w "bialy dzien".
      • grzegorz1948 Re: Dzieci nie powinne bawić się zapałkami 21.08.08, 00:45
        . Pan były szef IMF nie wymienił konkretnie żadnego banku.
        Nie chcial powiedziec ze wzgledu na notowania!
        A to jest cos innego.
        • felusiak1 Re: Dzieci nie powinne bawić się zapałkami 21.08.08, 05:58
          Masz całkowita rację. Gdyby powiedział które złamałby sobie karierę.
          Pozostaje kwestia czy pan były posiada konkretne informacje czy też wyszedł z
          wędką i próbuje łapać węgorza? Wiesz ja mogę przepowiedzieć ci pogodę na 4 lipca
          przyszłego roku.....
          • hubert100 Re: Dzieci nie powinne bawić się zapałkami 21.08.08, 17:34
            Felus stary lis nie trzyma pieniedzy w bankach.Wszystko siedzi w
            zlotym zebie no i te bladzie w Detroit tez sa przeciez cos warte.Za
            jedna taka kupisz tam z 3000 domow.
          • grzegorz1948 Re:felus 21.08.08, 18:20
            To podal komentator Frankfuter Börse!
            Co dzisiaj mnie zaniepokoilo to :
            www.derwesten.de/nachrichten/wirtschaft-und-finanzen/2008/8/21/news-70699469/detail.html
            Berlin/Düsseldorf. Der US-Finanzinvestor Lone Star übernimmt die
            finanziell angeschlagene Mittelstandsbank IKB offenbar zu einem
            Schnäppchenpreis. Für den bisherigen Eigentümer, die bundeseigene
            Kfw, bleibt unterm Strich ein riesiges Verlustgeschäft/skrot/
            Amerykanski bank kupil niemiecki bank ktory posliznal sie na
            amerykanskim rynku.Dlaczego nie kupil amerykanskiego banku?
            • zbalansowany nie tylko ja tak uwazam 23.08.08, 03:08
              www.prudentbear.com/index.php/commentary/guestcommentary?art_id=10098
              • easy_door Re: nie tylko ja tak uwazam 23.08.08, 05:33
                Ze tez macie cierpliwosc z tym felusiakiem gadac.Jaki cel w tym macie?.Przekonac
                go ze dolowanie sie zbliza w nieublagalnym tempie i dno uderzy z takim hukiem ze
                nie dosc ze ludzie dziadami zostana to jeszcze ogluchna.

Zostawcie go w spokoju po co mu odpowiadac to zaden partner i w dyskusji i w
                ekonomi bo gdyby tak to mialby tu inne wystepy.Jego celem jest tu
                zadymiac,szukac glukow,badac nastroje w ludziach.
                Podlaczyl sie gdzies pod prime rates i narazie zipie bo oni na koncu dupskiem
                wyrzna bo jeszcze jest troche naiwnych ktorzy placa swoje juz ostatnie raty za
                dom czy hummera..

Wystarczy isc do Home Depot czy najblizszego Mall i widac jak wskaznik ekonomii
                swieci pustkami.Nada,zipo.Kasjerka czeka z niecierpliwieniem na kastomera bo sie
                czuje wtedy potrzebna,ale jakos ten klient za dlugo do kasy nie przychodzi.Bush
                sobie finansowal wojenki zadluzaniem swoich obywateli po uszy.Plus dokarmianie
                marnotrawnego syna,bully na BW a ten konsumowal prawie tyle co cala Ameryka nie
                produkujac w zamian nic tylko psychoze strachu przed "terorystami".Czy
                amerykanie juz przejrzeli na oczy?-mysle ze tak ale sie boja mowic glosno.Rzad
                ten postaral sie tez zastraszyc wlasnych obywateli pomowieniem o wewnetrznego wroga.
                Chiny i Rosja beda kupowac Ameryke i to za bezcen.A napewno Araby.Za takie ceny
                jak sie chinczykom placilo,ale ci zarabiali a Joe w tym czasie na unemployment
                chodzil az juz i tego nie mial.Jak Clinton podpisal NAFTA mowilem amerykaninom w
                pracy-koniec Ameryki.Smiali sie ze mnie nie kumajac nic a to nic co sie za tym
                kryje.Na bruk poszla najpierw cala fabryka opon Fireston w Alabamie.To jest
                dobre dla amerykanow mowili-beda tansze opony.To jest wlasnie filozofia
                felusiakowa-czyli tacy jak on umiejetnie zadymili amerykancom oczy.

Felusiak pucuj swoj zloty zab bo to moze byc jedyny ass-et jaki masz.
                • hubert100 Re: nie tylko ja tak uwazam 23.08.08, 07:22
                  Felus-for ever gnida. Nawet sie we wsze nie zamieni.
                  • hubert100 Re: nie tylko ja tak uwazam 23.08.08, 18:50
                    US-Mint zawiesil sprzedaz American Eagle coints.Felus powinien mnie
                    w dupe pocalowac ze mu "wstawilem" ten zloty zab!!!
                • snellville Re: nie tylko ja tak uwazam 28.08.08, 22:58
                  EASY DOOR...chyba gdzies ci sie drzwi zatrzasnely przed toba i
                  stoisz w ciemnosci.Nikt nikomu nic nie ukradl,tych pieniedzy nie
                  bylo.To ze amerykanska ekonomia sobie teraz troche pozyga tzn.ze tak
                  musi byc.Zwroc uwage ze te zygociny spadaja na inne
                  panstwa....Ameryka bardzo szybko ubranko swoje wypierze.
                  Usmiechnij sie wszystko bedzie dobrze....
            • rijselman12.0 Re:felus 23.08.08, 23:09
              Nie pekaj...-Felus kupi.
              • zbalansowany Coraz wiecej ludzi woli miec zloto 26.08.08, 02:31
                niz zadrukowany na zielono papier:

www.reuters.com/article/businessNews/idUSN2539668920080825
                • felusiak1 Re: Coraz wiecej ludzi woli miec zloto 26.08.08, 02:47
                  no widzisz, uszy masz dobre, słyszysz, że dzwonią tylko nie wiesz gdzie i po co.
                  no to sie trzymaj mocno....
                  • zbalansowany Re: Coraz wiecej ludzi woli miec zloto 26.08.08, 03:08
                    Dziekuje felusiak za ten logiczny, gleboki i w pelni udokumentowany
                    komentarz do mojej wypowiedzi. Dopiero po nim zrozumialem na czym
                    polegal blad w moim mysleniu.
                • zbalansowany Niesamowite ! - w Kaliforni codziennie 1300 rodzin 26.08.08, 03:05

traci swoje domy:

www.latimes.com/business/la-fi-mortgagefraud25-2008aug25%2C1%2C4792318.story
                  • felusiak1 Płacz i zgrzytanie zembów 26.08.08, 03:53
                    Wszystko sie sypie. Nie maja pieniędzy na zapłacenie raty ale za to chcą kupować
                    złoto. Rence mnie opadły do samej ziemi.
                    Powiedz ty mi zbalansowany kiedy będzie koniec?
                    • hubert100 Re: Płacz i zgrzytanie zembów 26.08.08, 04:18
                      Moze jeszcze maja troche na kartach luzu.Kupic zlotto, zakopac i
                      zbankrutowac.Zapytaj sie felus o rade Rabina i napisz nam co
                      powiedzial??
                    • zbalansowany Re: Płacz i zgrzytanie zembów 26.08.08, 05:51
                      Co to znaczy koniec felusiak ?

Koniec bylby gdyby np Bushman przywalil Rosji pareset rakiet
                      atomowych a Rosja odpowiedziala tym samym - tak to to bylby koniec.
                      Jezeli natomiast masz na mysli krach finansowy to dlugo juz nie
                      bedziesz musial czekac, ale to nie bedzie zaden koniec a zmiana
                      pewnych regul gry.Tyle ze niektorzy zaplaca za to utrata wszystkiego
                      co posiadaja. I pamietaj felusiak ze nawet w najtrudniejszych
                      czasach zawsze byli tacy ktorzy nie wiedzieli co zrobic z
                      pieniedzmi.Poczytaj sobie troszke o getcie warszawskim a zrozumiesz
                      o co mi chodzi.
                      • zbalansowany Re: Płacz i zgrzytanie zembów 26.08.08, 05:54
                        P.S

Felusiak, pisze sie "zebow" , nie "zembow". Powinienes przynajmniej
                        znac pisownie twojego glownego assetu.
                        • hubert100 Re: Płacz i zgrzytanie zembów 26.08.08, 06:12
                          Felus robi kamuflarz aby mu czasem rzad zemba nie zarekwirowal.Juz
                          raz bylo tak ze wszyscy w USA musieli oddac zloto niosac je w zebach
                          pod kara wiezienia.Uratowali sie tylko tacy jak felus co niesli je w
                          zembach.
                      • hubert100 Re: Płacz i zgrzytanie zembów 26.08.08, 05:56
                        Felus ma wysoka pozycje na Swindler List i wie dobrze o co chodzi.
                        • zbalansowany Re: Płacz i zgrzytanie zembów 27.08.08, 04:02
                          Poczytaj sobie do poduszki felus - tylko nie obgryzaj paznokci!

www.smirkingchimp.com/thread/16643
                          • easy_door Re: Płacz i zgrzytanie zembów 27.08.08, 06:09
                            "The source of the troubles is the Federal Reserve and monetary policies that
                            are designed to rob people of their life savings."

Ciekawe jak felusiak to przelknie albo bedzie zadymial ze to nie prawda.

Lichwiarze nic nie produkuja tylko inflacje dodajac do dolara interest/procent
                            ktory jest w niczym nie pokryty.Aby sobie te lichwe wyplacic drukuja im wiecej
                            pieniedzy a na dodatek jeszcze wiecej bo rzad wlasnie zamowil kilkaset miliardow
                            do obslugi swoich dlugow/procenty ktorych narobili wlasnie u Feds.Tych
                            zbrodniarzy trzeba przegonmic z kazdego kraju albo wywieszac na mocnej
                            szubienicy.Pozostalo wiec okrasc w koncu lud ktory cos mial dorabiajac sie od
                            podstaw przez cale zycie.
                            • zbalansowany Oj felusiak ,felusiak 28.08.08, 03:04
                              Jak juz skonczysz pakowac graty z tego domu ktory ci bank zabral i
                              zadomowisz sie w tym w Detroit, to troche sobie poczytaj - moze i ty
                              cos zrozumiesz:

www.marketoracle.co.uk/Article5990.html
                              www.marketoracle.co.uk/Article5991.html
                              • zbalansowany smieszne rzeczy facet pisze 28.08.08, 08:34
                                US War-Mongering In Georgia
                                A Negotiation Tactic As US Bankruptcy Looms
                                By Benjamin Fulford
                                8-28-8

The US war-mongering and talk of World War 3 is nothing more than a
                                desperate negotiation tactic aimed at staving off US bankruptcy,
                                according to two sources affiliated with US intelligence agencies.
                                The Bank for International Settlements has demanded that the
                                Bush/Nazi cabal that has taken control of the US pay back trillions
                                of dollars they stole from the rest of the world by September 30th,
                                the sources say. The money was stolen during the Reagan presidency
                                by George Bush senior to finance the collapse of the Soviet Union.
                                This money must now be returned to its rightful owners, the sources
                                say. As the deadline approaches, the cabal has threatened to impose
                                martial law on the US and launch World War 3 unless they are given a
                                reprieve.

In a related development, an agent of David Rockefeller, the self-
                                described Japanese Security Police "ninja," has provided this writer
                                with a proposal aimed at fixing the situation. The proposal calls
                                for a secret council of 100 people to take control of the world's
                                finances. The votes would be distributed as follows: 78 for an
                                alliance of Russia, the EU (i.e. France and Germany) and China. The
                                other 22 would go to the US. As a part of this deal UN headquarters
                                would be moved to Xian, China by 2011. Also by that date the US
                                dollar would be replaced by a new currency. A China-based world
                                government would then be put in place by 2020, according to this
                                source. At that point the US armed forces would become a UN force
                                controlled by the entire planet.

In exchange for this offer, David Rockefeller has asked the Japanese
                                Emperor for permission to use 2000 trillion yen worth of Japanese
                                gold that is held on US territory. The gold would be used as
                                follows: 500 trillion yen to deal with the sub-prime crisis, 500
                                trillion yen to get the cabal out of debt, another 500 trillion yen
                                to finance a vast space exploration project, 350 trillion yen to pay
                                off Iraq war debt and 150 trillion yen to invest in China.

Furthermore, control of the US cabal would be handed over to a
                                younger, and supposedly more enlightened generation.

This is the same source who promised last autumn that Al Gore would
                                be made president. While that did not happen, he did subsequently
                                get a highly publicized movie, a Nobel Prize, an Academy award and a
                                big advertizing budget, indicating serious power in the hands of the
                                faction that made this promise.

A senior NSA source, meanwhile, warned that a member of the Chinese
                                politburo affiliated with Madam Wu has been bribed by this cabal and
                                may therefore be compromised.
                                It is impossible for me to independently verify any of this
                                information but I have been able to independently verify that the
                                sources are genuine NSA, CIA and Japanese Security Police agents.

However, it is clear that some sort of deal is likely to be reached
                                by September 30th and that thus martial law and war can be avoided.
                                The evidence for this is the shift in Chinese policy towards the US
                                dollar. While previously Chinese companies and financial
                                institutions were shunning dollars they are now ramping the dollar
                                up with massive purchases. This is being accompanied by a plunge in
                                oil prices. At the same time, the short selling of gold futures by
                                certain banks is probably linked to a belief that Japanese gold will
                                be flooding the market as the result of an agreement.

• felusiak1 Re: smieszne rzeczy facet pisze 28.08.08, 23:47
                                  E tam. Powinien sie leczyć. Z paranoja można żyć pod warunkiem, że zażywa sie
                                  leki regularnie.
                                  video.google.com/videoplay?docid=-3704527408635856046
                                  • zbalansowany Na rynku zaczyna brakowac zlota 29.08.08, 05:25
                                    www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601012&sid=acH4WhPh1WJ0&refer=commodities
                                    • hubert100 Re: Na rynku zaczyna brakowac zlota 29.08.08, 06:53
                                      Jak tam felus? Bloomberga na leczenie nie wyslesz? Taka roznica, ze
                                      on madry a ty parchaty.
                                      • zbalansowany Wielka Brytania w kryzysie 30.08.08, 03:59

I to ciekawe ze oba kraje ktore sa wrecz protektoratami naszych
                                        braci wyznania handlowego (USA i GB) sa w najwiekszych tarapatach

www.dailymail.co.uk/news/article-1050300/Unemployment-rate-hit-million-Christmas-Bank-England-warns.html
                                        • zbalansowany Macie jakiekolwiek akcje ? 01.09.08, 04:19
                                          pozbedzcie sie ich zanim nie bedzie za pozno - nadchodzi finansowe
                                          tsunami.

www.marketoracle.co.uk/Article6048.html
                                          www.independent.co.uk/news/business/news/lehmans-puts-another-1500-jobs-on-the-block-including-in-london-913329.html
                                          • zbalansowany cisza przed burza 05.09.08, 01:41
                                            www.marketoracle.co.uk/Article6099.html
                                            • zbalansowany Desperackie posuniecia 08.09.08, 04:36
                                              money.cnn.com/2008/09/07/news/companies/fannie_freddie/
                                              Zastanawiam sie kto nastepny - GM, czy stojacy na skraju bankructwa
                                              Ford.

Niech zyje Socjalistyczny Zwiazek Stanow Ameryki Polnocnej !
                                              • zbalansowany Jestem prorok felusiak 09.09.08, 02:35
                                                Ty swoje wiesz tylko za Chiny nic nie jestes w stanie przewidziec. I
                                                to jest roznica miedzay nami:

news.theage.com.au/business/us-auto-industry-pushes-for-50b-loan-20080908-4blm.html
                                                • felusiak1 Właśnie wyszedłem z basenu 09.09.08, 03:27
                                                  Bardzo przyjemnie zażyć kąpieli wieczorem przy znakomitej pogodzie.
                                                  Zaraz będziemy mieli drinka. Życie jest piękne.
                                                  • zbalansowany Re: Właśnie wyszedłem z basenu 09.09.08, 05:02
                                                    To ten dom za 1$ mial jeszcze basen?

U nas juz wiosna. Basenu nie mam ale mam 250 metrow do
                                                    najladniejszej plazy w miescie. W lecie bywam tam nawet pare razy.
                                                    Zachody slonca plus jedna, dwie butelki chardone w milym
                                                    towarzystwie to rzeczywiscie przyjemnosc.
                                • ghotir Re: smieszne rzeczy facet pisze 09.09.08, 21:23
                                  Dawno temu uwazalbym, ze to smiesne rzeczy. Teraz nauczylem
                                  sie 'tablide's' i tworcy teorii spiskowych czesto lepiej wiedzia o
                                  tym co dzieje sie w swiecie niz NYT lub Manchester Guardian. Nie
                                  zamierzam przyznac racji autorowi, ale bede sie przygladac
                                  publikacjom Benjamin Fulford. Kilka spraw zwrocilo moja uwage w
                                  zamieszczonym przez Ciebie artykule. Miedzy innymi, The Bank for
                                  International Settlements zdaje sie warty zauwazenia.
                                  • zbalansowany Amerykanie zaczynaja zdawac sobie sprawe 10.09.08, 03:17
                                    ze sa w prawdziwych finansowych klopotach;

money.cnn.com/2008/09/09/news/economy/cbo_budget_update/index.htm
    • kyle_broflovski Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 10.09.08, 06:02
      www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?view=DETAILS&grid=&xml=/money/2008/09/10/cnlehman110.xml
      • kyle_broflovski Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 10.09.08, 06:23
        news.bbc.co.uk/2/hi/business/7606946.stm
        • kyle_broflovski Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 10.09.08, 06:31
          news.bbc.co.uk/2/hi/business/7302341.stm
          • zbalansowany Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 10.09.08, 07:31
            www.youtube.com/watch?v=Z2baed9ShIk
            • kyle_broflovski Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 10.09.08, 08:29
              thejournal.parker-joseph.co.uk/blog/_archives/2008/9/10/3877223.html
              • zbalansowany UK jest w prawdziwych klopotach 12.09.08, 03:28

A zanosi sie ze do konca roku bedzie duzo gorzej:

www.guardian.co.uk/business/2008/sep/11/recession.unemploymentdata
                • hubert100 Re: UK jest w prawdziwych klopotach 12.09.08, 05:31
                  Czy ktos wie jak wyglada sytuacja w krajach skandynawskich? Czy ta
                  Amerykansko-UK "choroba" przenosi sie? Wiem ze poludnie EU nie
                  wyglada dobrze, specjalnie Hiszpania.
                  • zbalansowany felusiak nie czytaj tego 13.09.08, 01:51
                    www.cnbc.com/id/26656750
                    • kyle_broflovski Re: felusiak nie czytaj tego 13.09.08, 04:25
                      news.bbc.co.uk/2/hi/business/7612915.stm
                      • hubert100 Re: felusiak nie czytaj tego 13.09.08, 05:17
                        Felus chyba nie ma mozliwosci przeczytania tego.Chyba sie
                        ewakuowal.Pisal niedawno jak to zycie jest piekne kiedy wychodzil z
                        basenu w Texasie aby napic sie drinka. Po powrocie domu
                        prawdopodobnie nie bedzie ale basen zostanie i to z plywajacym
                        rekinem. Trzymajmy kciuki aby tylko podczas kapieli jaj felusiowi
                        nie odgryzl!!!
                        • hubert100 Re: felusiak nie czytaj tego 13.09.08, 15:44
                          Ten niemiecki ekonomista ma racje na 100%.Depresja zacznie sie od US
                          i rozejdzie sie na caly swiat.US bedzie sie ratowalo kosztem
                          innych.Kanada jako kolonia jest skonczona.Najlepszym dowodem jest
                          ta "dziesiecina" ktora nalozyli przez noc.Cena swiatowa ropy nie
                          wzrosla a cena paliw w calej Kanadzie o 10 %.Jak tam w Australii?
                          Czy tez placicie na ten huragan? Jezeli tak to tez zaplacicie za te
                          przekrety i oszostwa finansowo-ekonomiczne Wielkiego Brata.
                          • hubert100 Re: felusiak nie czytaj tego 13.09.08, 18:44
                            Felus ukazal sie na innym poscie ale ciezko potluczony, rozkojazony
                            nie moze sie zkoncentrowac. Nawet jak przeczytal to nie wie o co
                            chodzi.Trzeba mu dac troche czasu.
                            • ghotir Re: felusiak nie czytaj tego 15.09.08, 07:30
                              hubert100 napisał: "Felus ukazal sie na innym poscie"

Daj link, chetnie sie usmieje.
    • zbalansowany Zastanawia mnie czy znajdzie 15.09.08, 04:52
      sie ktos w YSA odwazny na tyle aby zakonczyc ten kryzys zamiast
      orzechodzic na reczne sterowanie i kosztem podatnikow ratowac
      spekulantoa z Wall Street. Ja wiem, oznaczaloby to rok czy dwa
      recesji, ale doprowadziloby to do rownowagi na rynku. Dzisiaj
      wszystko w USA jest postawione na glowie. Fed utrzymuje interest
      rates ponizej poziomu inflacji forsujac tym samym swych obywateli do
      wydawania wszystkich oszczednosci gdyz widza jak ich pieniadze
      topnieja z dnia na dzien. Panstwo oczywiscie tez nie ma zadnych
      oszczednosci, olbrzymi wewnetrzny dlug i szokujacy deficytrachubkow
      biezacych. Jak dlugo to szalenstwo bedzie trwac i czym sie zakonczy?

money.cnn.com/2008/09/12/real_estate/foreclosures/index.htm
      • ghotir Re: Zastanawia mnie czy znajdzie 15.09.08, 07:26
        zbalansowany napisał: "sie ktos w YSA odwazny na tyle aby zakonczyc
        ten kryzys zamiast orzechodzic na reczne sterowanie i kosztem
        podatnikow ratowac spekulantoa z Wall Street."

Innymi slowami, zastanawiasz sie czy pojawi sie kolejny F.D.R.
        Juz wiemy, ze mamy przed soba przynajmniej kolejne cztery lata
        czekania, niestety. Gorzej, ani FDR ani Keynes nie widac na
        horyzoncie przed nastepna szopka. Pozostaje mi wiara, ze cos
        sensownego pokaze poza granicami US...

"Jak dlugo to szalenstwo bedzie trwac i czym sie zakonczy?"
        Nikt nie wie jak dlugo to szalenstwo potrwa ale wiadomo czym sie
        skonczy: rozlewem krwi; tym razem znowu europejskiej.
    • grzegorz1948 Re: Felus!Znowu.........? 15.09.08, 11:27
      gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,85951,5694975,BoA_kupi_Merrill_Lynch__Lehman_Brothers_oglosi_bankructwo_.html
      Felus miej litosc nad nami i nie opowiadaj jak dobra jest gospodarka
      w USA.
      pl.wikipedia.org/wiki/Czarny_czwartek
      Moze wiesz przynajmniej ile dni mamy do tego krachu?
      • hubert100 Re: Felus!Znowu.........? 15.09.08, 13:28
        Felus na poscie "Macie durnie" podziekowal mnie za pamiec i
        troskliwosc.Huragan przetrwal jak zwykle,nawet ubrania i worka
        kartofli nie potrzebuje poniewaz Wal*Mart sie zachowal,zlotego zeba
        nie stracil,po powrocie do domu zastal rekina w basenie ale go
        zagryzl. Jednym slowem wszystko pod kontrola lacznie z gospodarka
        UEA.
        • hubert100 Re: Felus!Znowu.........? 15.09.08, 16:44
          Wlasnie dostalem prywatny email od felusia.Prosil aby zawiadomic
          wszystkich ze od tej pory bedzie pisal wylacznie pod watkiem "Macie
          Durnie".
          • grzegorz1948 Re: Felus!Znowu.........? 15.09.08, 17:32
            Wlasnie dostalem prywatny email od felusia.Prosil aby zawiadomic
            > wszystkich ze od tej pory bedzie pisal wylacznie pod
            watkiem "Macie
            > Durnie".
            Hubert nie pomyliles watkow ?Moze bedzie w koncu pisal na
            watku"jestem durniem"?
            Wiesz co mnie bawi w tej"zabawie"/jezeli by to nie byla taka smutna
            zabawa/ ze wlasnie stare gnaty wycofane z obiegu wielkiej finansjery
            mowia otwarcie "klar tekst" a ci eksperci z wszystkich domow
            gieldowych smieja sie nadal do kamery i opowiadaja historyjki jak by
            sie nic nie zdarzylo.
            Moim zdaniem to kryzys finanjery nieruchomosci to to ze ludzie nie
            maja pieniedzy na przezycie i najpierw rezygnuja z domu,potem z auta
            potem z rowera az w koncu dojda do drzwi ze szyldem........?
            Tak jak to opisales.Tam dostana karabinki w lape i wtedy znow beda
            mocni i zwarci az do bram niebios.
          • felusiak1 Re: Felus!Znowu.........? 15.09.08, 17:33
            chciałbyś dostać ode mnie prywatny email, marzysz o tym skrycie.
            Kto jak kto ale ty hubert takiego zaszczytu nigdy nie dostąpisz.
            Ogarnia mnie też litość kiedy widzę ciebie uwikłanego w pietrowe bzdury. Zapewne
            nie stać cię na dobrego psychiatrę i musisz korzystać z kasy chorych.
            • hubert100 Re: Felus!Znowu.........? 15.09.08, 17:54
              Felus jak zwykle-nalgal. Mial nie pisac na tym watku.Jak duren to
              duren.
    • grzegorz1948 Re: To dopiero poczatek finansowego kryzysu 17.09.08, 21:13
      Jeden dzien odpoczynku i dalej kolo sie kreci.
      Jutro jest w kolejce do rzezni Morgan Stanley,stara zydowska firma
      ktora jak wspomogla Lenina tak pomogla Hitlerowi a teraz sama w
      klopotach?!
      www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/wall_street/chapter_11.htm
      www.kki.pl/piojar/polemiki/novus/hitler/hitl5.html
      www.socjalizm.ltd.pl/artykuly/print.php?artykul=art_060123100158.szk&t=Wall+Street+i+rewolucja+bolszewicka+w+
      Rosji&path_art=.
      Interbankierzy wspierają rewolucję

Jak przypomniał A.C.Sutton w latach 1900-1914 wysuwają się na czoło
      w Ameryce i na świecie dwie potęgi finansowe: Rockefellerów i
      Morganów. Rockefellerowie poczynając od swego imperium
      naftowego "Sandard Oil", przejmują kontrolę nad rynkami miedzi ,
      stali , tytoniu oraz centrów bankowych, w szczególności "National
      City Bank" i "U.S. Trust Company" jak też jedno z największych
      przedsiębiorstw ubezpieczeniowych na świecie "Equitable Life and
      Mutual " w Nowym Jorku ([3] str. 65). Z kolei Morganowie rządzą
      przemysłem stoczniowym, elektrycznością, kauczukiem, jak również
      centrami bankowymi - "National Bank of Commerce" i "Chase National
      Bank" oraz firmami ubezpieczeniowymi. Klejnotami ich fortuny
      są "General Electric" oraz "Guaranty Trust Company". Z grupą Morgana
      jest także zrzeszona poprzez "American International Corporation"
      (AIC) firma Kuhn, Loeb & Co. ([3] str. 123). Oprócz dwóch
      wymienionych potęg finansowych dużą rolę odgrywa dynastia bankierska
      Warburgów, reprezentowana przez trzech braci. Jeden z nich, Paul
      Moritz Warburg, zostaje wysłany w 1907 r. z Niemiec do Stanów
      Zjednoczonych. Żeniąc się ze szwagierką Jakuba Schiffa staje się
      wspólnikiem w najpotężniejszej firmie bankowej Ameryki "Kuhn, Loeb &
      Co". Kilka lat później Paul M.Warburg zostaje jednym z
      administratorów scentralizowanego, prywatnego systemu bankowego w
      USA znanego pod nazwą Federal Reserve System, będąc jednocześnie
      udziałowcem lub dyrektorem takich firm jak: Western Union,
      Westinghouse, Wells Fargo, Union Pacific, Baltimore and Ohio, Kuhn,
      Loeb & Co, American I.G. Chemical Co. (I.G. Farben), Ansco Corp,
      National Railways of Mexico, International Acceptance Bank,
      Westinghouse Acceptance Co., Warburg Company of Amsterdam i wielu
      innych. Nie darmo więc senator Robert L.Owen zarzucił
      P.M.Warburgowi, że ten był amerykańskim przedstawicielem
      Takie dobre interesy lecialy a jednak .....?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka