Dodaj do ulubionych

Sponsor PiS-ści o czystych rękach

05.06.14, 09:45

Okazuje się, że senator PiS Grzegorz Bierecki, który przez 20 lat był prezesem Krajowej SKOK, nie rządził przez ten czas w SKOK-ach. Pytanie: co robił przez te dwie dekady? I za co wziął miliony złotych pensji?

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75968,16097295,Jak_Bierecki_nie_rzadzil_w_skokach.html#ixzz33kQrghSR

Za IV RP taki facet już by.....wink Domyślamy się. "Obiektywna" prokuratura nie widzi
"gospodarności" w skokach.
Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 09:57
      Głównym sponsorem satelitów PiS-u są Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo-Kredytowe. Ich budżet marketingowy - z którego wspierane są satelity - znacznie przewyższa kwotę, jaką PiS wydaje rocznie na całą swoją działalność. Krajowa SKOK, której prezesem do ubiegłego roku był senator PiS Grzegorz Bierecki, w 2012 r. wydała na reklamę blisko 20 mln zł. Największa z kilkudziesięciu Kas - SKOK Stefczyka (Bierecki przewodniczy jej radzie nadzorczej) - około 53 mln zł.
      wyborcza.pl/magazyn/1,134728,14920589,Uklad_finansowy_PiS_u.html
    • rena-ta49 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 13:49
      To jest tak,że sukces zawsze ma wielu ojców,
      porażka jest sierotą?
    • ravenheart1 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 15:07
      to tylko czubek góry lodowej jeśli chodzi o finansowanie naszej prawicy

kefir2010.wordpress.com/2012/09/07/afery-pis-vol-2-telegraf-fundacja-solidarnosc-cargo-modlin-spolka-srebrna-solidarna-wies-inter-poligrafia/
      • darima_ka Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 17:59
        ravenheart1 napisał:

> to tylko czubek góry lodowej jeśli chodzi o finansowanie naszej prawicy
        >
        > kefir2010.wordpress.com/2012/09/07/afery-pis-vol-2-telegraf-fundacja-solidarnosc-cargo-modlin-spolka-srebrna-solidarna-wies-inter-poligrafia/

No dobra,ale dlaczego w takim razie prokuratura ,sądy nie reagują ?
        Czy to jest tak jak z szumnie zapowiadanym TK dla Kaczyńskiego i Ziobry?
        Miał być i co?
        • skuter44 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 20:51
          Darima_ko piszesz:
          ..."Co do sponsorowania przez SKOK PiS-u ,to dzieje się to prawdopodobnie kosztem członków SKOK-u?...."
          Dla mnie nie jest ważne jak księgowane jest w skokach sponsorowanie PiS-u. Wiadomo, że kwoty stanowią koszt skok-u. Interesuje mnie zgodność z prawem (a właściwie niezgodność z prawem - sygnalizowana w mediach) finansowania partii, celowość takich wydatków dla skok-u, podstawy pobierania jakiś nagród z poprzedniego/ nie wykonywanego stanowiska pracy i zatajania tego faktu w oświadczeniu majątkowym.
      • rena-ta49 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 06.06.14, 06:51
        ravenheart1 napisał:

> to tylko czubek góry lodowej jeśli chodzi o finansowanie naszej prawicy
        >
        > kefir2010.wordpress.com/2012/09/07/afery-pis-vol-2-telegraf-fundacja-solidarnosc-cargo-modlin-spolka-srebrna-solidarna-wies-inter-poligrafia/

Chcesz powiedzieć,ze sponsorowanie przez Niemców jest lepsze?
        polska.newsweek.pl/donald-tusk-pieniadze-z-niemiec-od-cdu-pawel-piskorski-newsweek-pl,artykuly,284970,1.html
        • skuter44 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 06.06.14, 08:10
          Czytałem takie krytyczne komentarze (jak niżej) i dlatego otworzyłem ten wątek. Dlatego mówimy tu o SKOK-ach i sponsorowaniu przez nich partii politycznych a także o ukrywanych dochodach polityka .... a nie o historii finansowania partii prawicowych przez Niemców.

oskwasadowa. Przypominam, że pan Bierecki jest jednym z kandydatów PiS do objęcia najwyższych stanowisk w państwie, mowa była zdaje się o ministerstwie finansów.
          To już Bagsik lepszysmile

dorzbi Pisowski układzik może robić co chce,z cudzymi pieniędzmi również-Skoki powstały i rozwijały się przy wydatnej,politycznej pomocy PIS-u.Dziś jest to w Polsce największy układ finansowo-polityczny,współdziałający z mediami i Rydzykiem-unikalna piramida.

kajtek35 Jarozbaw na konferencji prasowej ogłosi wszem i wobec, że to wina Tuska. On powinien zmienić nazwisko z Kaczyński na Winatuska.

apolis I kogoś to jeszcze dziwi oprócz B. Mikołajewskiej? Kasa przelewana z pustego w próżne, a potem wybielanie tego przez "niepokornych" (wobec rozumu) i "niezależnych" (od jakiejkolwiek etyki) Karnowskich et consortes... Jak to mówią niektórzy: Karnowski i Karnowski - od tego, co robią PiS-owi, mają już brązowe noski... I to już od dawien dawna - dla ciekawych "słynny" tekst jednego z braci - kuriozum nawet jak na standardy "niepokornych":

123jna Na miejscu NIK-u zainteresowalabym sie Komisja Nadzoru Finansowego, ktorej jacys pracownicy probuja ukryc przekrety Biereckiego i SKOKow. Wiemy, jak bardzo staralo sie PiS przejac wszystkie organy kontrolne w Polsce za swoich rzadow. Dzis juz wiemy wiele o CBA i dziwnej dzialalnosci Kaminskiego i agenta Tomka. Mamy prawo podejrzewac, ze zarowno Komisja jak i prokuratura nadal wykonuje polecenia Jaroslawa K. kryjac uklad pisowski w naszym kraju. Najciemniej jest zwykle pod latarnia, prawda?

Adam Bysio BIEREcki ma wydatki, "prawo" przecież kosztuje a "i sprawiedliwość" nie jest darmowa. Się czepiacie biednego chłopinę że sobie trochę poSKOKał a on tylko pozazdrościł Małyszowi i Stochowi...lądowanie z TELEmarkiem musi jednak jeszcze przećwiczyć.

sirseb SKOKi to ten ulubiony "bank" rydzyka?smile

teddybearson chciałem zauważyć, że podobno za próbą zniszczenia SKOK Wołomin stoi pan senator, gdyż ten SKOK nie daje się przejąć i nie zgadza się na finansowanie kampanii politycznych

batura3 PiS - i nic więcejsmile))

cookies9 Bardzo fajna sprawasmile Brać miliony i za nic nie odpowiadać...

arkadius.muhomory "niepokorne" sługusy niewolnicy myśli prawackiej - ten pisiokartoflany zakłamany grajdoł z mordą pełną frazesów: "prawda nas wyzwoli" jest najbardziej cynicznym i durnowatym zlepkiem wszystkich tępych matołów

mineyko Proszę się nie dziwić, przecież to pan Bierecki a nie Dajecki!

agiatami skoki wysylaja do emerytow propozycje pozyczki 5 tys. zl na 10 lat, rata to tylko 75zl miesiecznie a w sumie do oddania 10 tys. zl. dziadki przed smiercia wezma kredyt bo maja zdolnosc finansowa czyli wszystko legalnie a spadkobiercy niech spacaja.

alkana11
          Przypomniałem sobie , a może by zapytac "co o tym myśli specjalista od "małczat sobaki" pan Artur "wąsik "Zawisza.

Marek K. Należący do SKOK-ów i braci Karnowskich portal wPolityce.pl pisze, że wyrok nakazujący "Wyborczej" opublikowanie sprostowania dotyczącego rządów Biereckiego w Kasach to "ważny wyrok sądu w głośnej sprawie". O sprawie wcale nie było głośno, dlaczego jest więc zdaniem "niepokornych" publicystów taka ważna?

qnur Bierecki poszedł z Agorą do sądu i jest wyrok nakazujący przeprosić go przez GW i sprostować nieprawdziwe informacje.

150_w_kapeluszu Norma mistrz przekrętów.

cezar85 jak to za co brał? za kurskiego, albo ślóbną hofmana

alkana11 Prezesi i swoi opływaja w luksusach za pieniądze wpłacających.
          A ja p y t a m, dlaczego \"Kasa Stefczyka" stanowczo odmawia rozliczenia się z pieniędzy jakie moja babcia zdeponowała w "Kasie Stefczyka" !936 roku. ?Takie stanowisko "Kasa Stefczyka " przesłała" ,twierdząc,że nie jest spadkobiercą przedwojennych zobowiązań "Kasy Stefczyka"?
          Może ktoś mnie oświeci w tej materii, bardzo proszę,Zastanawiam sie ,czy "Kasa Stefczyka" jest poważną KASĄ czy jedynie leci na kasę swoich klientów?
          A może te Kasy Stefczyka" to takie Amber Gold w którym siedzą "sami swoi"?
          Proszę jak za Gierka "POMOŻECIE" ,wesprzyjcie jakimś linkiem , prawem interpretacją .Chciałbym odzyskać "babcine pieniądze" które od 1936 s.a w dyspozycji Kasy Stefczyka.

krzhum14 Od 2013r. SKOK-i przestały być świętymi krowami, podlegają kontroli KNF i mają gwarancję BFG, kolejne Amber Gold w ostatniej chwili zostało zażegnane.

Cały tekst: wyborcza.pl 1,75968,16097295,Jak_Bierecki_nie_rzadzil_w_skokach.html?v=1&obxx=16097295#opinions#ixzz33pqYBaeF
    • darima_ka Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 17:56
      Wyrok wydał sąd.
      Nie znam struktury SKOK,bo nie jestem członkiem,
      ale czytam:
      "Krajowa SKOK, której Grzegorz Bierecki był w przeszłości prezesem i przewodniczącym rady nadzorczej, pełni jedynie funkcję kontrolną wobec samodzielnych, działających na terenie całej Polski kas. Jeśliby chwyt używany przez niektórych dziennikarzy wobec SKOK-ów zastosować do banków, czytalibyśmy w gazetach, że problemy małego banku z kilkunastoma oddziałami są równocześnie problemami ogólnopolskiego giganta, znajdującego się w świetnej kondycji finansowej, zaś afera w banku X oznacza aferę także w zupełnie innym banku Y. Sęk w tym, że o ile w przypadku banków komercyjnych reporterzy i publicyści pamiętają, że mają do czynienia z sektorem, a nie jedną firmą, to w odniesieniu do sektora spółdzielczego często ta wiedza z głów ulatuje."

Jeśli każdy SKOK jest odrębnym podmiotem,to tak samo jak wszystkie banki byś nazywał np.Bajka" w wiemy że każdy z banków ma swoje zarządy ,swoje rady nadzorcze.
      Co do sponsorowania przez SKOK PiS-u ,to dzieje się to prawdopodobnie kosztem członków SKOK-u?
      • czarek_sz Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 21:09
        III RP /w tym PO i wcześniejsze klony/ sponsorowana jest przez TVN TVP Polsat GW i inne media i co - i to jest oki ? śmiesznie czyta się takie pierdółki o telegrafie który do finansowania tych j/w ma się tak jak mrówka do słonia.
        • skuter44 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 21:32
          PRYWATNY WŁAŚCICIEL tv ma lepsze możliwości promowania kogoś/czegoś , czego nie można powiedzieć o spółdzielniach.
          • czarek_sz Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 21:46
            Prywatny właściciel. Za czyją kasę ów prywatny właściciel zbudował swoje medium ? nazw onych nie wymienię.
            • skuter44 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 22:15
              Zadajesz pytanie retoryczne. Zarzucasz bezpodstawnie przestępstwa prywatnym przedsiębiorcom, właścicielom mediów . Musimy (niestety) przyjąć, że duże firmy medialne powstały, rozwijały się i uzyskały swoją potęgę w sposób praworządny. Podobnie jak powstawały i rozwijały się miliony innych firm prywatnych. Ja przynajmniej nie podejmuję się kwestionowania uczciwego dorabiania się naszych polskich oligarchów . Nie widzę też fundatorów czy sponsorów którzy pomagali (dawali kasę) właścicielom TVN, Polsatu czy dużych mediów papierowych.
              • czarek_sz Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 22:25
                "Musimy (niestety) przyjąć, że duże firmy medialne powstały, rozwijały się i uzyskały swoją potęgę w sposób praworządny"
                Dlaczego /niestety/ muszę przyjąć że duże firmy medialne rozwijały się w sposób praworządny. Powoli ale jednak wycieka wiedza kto sponsorował powstanie jakich ugrupowań a jeśli ugrupowań to także mediów. Nie doceniasz architektów i budowniczych III RP ?
                • skuter44 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 05.06.14, 22:54
                  Nawet jeśli było i jest tak nadal ... to co sam poradzisz. Możesz co najwyżej każdą informację o brudnych pieniądzach (jest taka ustawa która nakłada na nas obowiązek) przekazywać prokuraturze. To samo dotyczy wszelkich przestępstw gospodarczych i podatkowych (kodeks karny
                  zachęca do doniesień).
                  Ja to na pewno bym zrobił, w interesie państwa i obywateli.
              • rena-ta49 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 06.06.14, 14:02
                skuter44 napisał:

> Zadajesz pytanie retoryczne. Zarzucasz bezpodstawnie przestępstwa prywatnym prz
                > edsiębiorcom, właścicielom mediów . Musimy (niestety) przyjąć, że duże firmy me
                > dialne powstały, rozwijały się i uzyskały swoją potęgę w sposób praworządny. Po
                > dobnie jak powstawały i rozwijały się miliony innych firm prywatnych. Ja przyna
                > jmniej nie podejmuję się kwestionowania uczciwego dorabiania się naszych polsk
                > ich oligarchów . Nie widzę też fundatorów czy sponsorów którzy pomagali (dawa
                > li kasę) właścicielom TVN, Polsatu czy dużych mediów papierowych

Hahaha..Skuter,rozbroiłeś mnie totalnie,ze śmiechu oplułam monitorsmilesmile
                Ps. Poczytaj trochę ,może cos ci się rozjaśni?
                www.wykop.pl/ramka/1763094/jak-powstalo-tvn-historia-prawdziwa/
                • skuter44 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 06.06.14, 21:24
                  Nawet mi na myśl nie przyszło , że ta stacja wywodzi się z kadr służby bezpieczeństwa PRL , i podjęła zadania zlecone przez Kiszczaka. Dziękuję Ci za link do kilku dokumentów , na ten temat.

To może i Polsat podobnie ? Sam teraz będę szukał w sieci odpowiednich źródeł informacji .
        • ravenheart1 Re: Sponsor PiS-ści o czystych rękach 06.06.14, 08:45
          czarek_sz napisał:

> III RP /w tym PO i wcześniejsze klony/ sponsorowana jest przez TVN TVP Polsat G
          > W i inne media i co - i to jest oki ? śmiesznie czyta się takie pierdółki o tel
          > egrafie który do finansowania tych j/w ma się tak jak mrówka do słonia.

Może sie mylę ale wątek nie jest o TVN, TVP itp., tylko o finansowaniu polskiej prawicy ...

Zastanawiam sie co chcesz osiągnąć umniejszając znaczenie wcześniejszych przekrętów ?
          Partia, któa ma na sztandarach wypisana walkę z korupcją, sama powinna być wolna od wszelkich podejrzeń, a nie jest ...

Według mnie najlepsze podsumowanie całęj dyskusji:

Czy rząd premiera Tuska jest pozbawionym wad i patologii zbiorowiskiem wyłącznie krystalicznie czystych, charakteryzujących się nieposzlakowaną opinią i niebudzącą żadnych wątpliwości przeszłością ludzi? Na pewno nie – To pewne. Czym byłoby państwo rządzone przez prawy i sprytny rząd Jarosława Kaczyńskiego? Byłby to totalitarny kraj opanowany przez wiernych rozmodlonych pod publiczkę, mściwych i kręcących lody niepotrafiących samodzielnie myśleć aparatczyków – To też pewne.
    • rena-ta49 Najgorzej jak dopuścić 04.08.14, 14:27
      polityków do jakiejkolwiek kasy.
      Gdyby w Skokach nie mieszali politycy,
      to może one,te SKOKI działałyby na zasadach zdrowszych?
      wyborcza.biz/biznes/1,100897,16415681,Problemy_SKOK_ow_nie_wziely_sie_z_ksiezyca__Czy_politycy.html
      • ravenheart1 Re: Najgorzej jak dopuścić 05.08.14, 08:36

dla mnie to jest rodzaj układu zamkniętego - gdyby SKOK-i nie finansowąły polityków PiS, ci nie odwdzięczaliby się korzystnymi zmianami w prawie, gdyby nie zmiany w prawie - prawdopodbnie SKOK-i nie wytrzymałyby konkurencji ze zwykłymi bankami.
        • czarek_sz Re: Najgorzej jak dopuścić 05.08.14, 13:29
          A sponsorowanie platfusiarni przez NBP miliardami zł /bo inaczej platfusiarnia straci władzę/ pustego pieniądza pasi Ci ?
          • ravenheart1 Re: Najgorzej jak dopuścić 05.08.14, 15:46
            różnica polega na tym, że to PiS chodzi w saztach zbawcy moralnego państwa - a tymczasem większośc z jego polityków birerze kasę od SKOK-ów, a potem głosuje jak SKOK-i chcą - taka forma sponsoringu politycznego.
        • rena-ta49 Re: Najgorzej jak dopuścić 05.08.14, 13:34
          ravenheart1 napisał:

>
          > dla mnie to jest rodzaj układu zamkniętego - gdyby SKOK-i nie finansowąły polit
          > yków PiS, ci nie odwdzięczaliby się korzystnymi zmianami w prawie, gdyby nie zm
          > iany w prawie - prawdopodbnie SKOK-i nie wytrzymałyby konkurencji ze zwykłymi b
          > ankami.

o znaczy ,że mamy do czynienie z przynajmniej dwoma układami zamkniętymi,
          jednym może być PiS,a drugim PO do spóły z PSL?

• ravenheart1 Re: Najgorzej jak dopuścić 05.08.14, 15:49
            Każda większa partia jest uwikłana w podejrzane interesy - tak samo SLD czy TR.
        • rena-ta49 Re: Najgorzej jak dopuścić 05.08.14, 13:37
          ravenheart1 napisał:

>
          > dla mnie to jest rodzaj układu zamkniętego - gdyby SKOK-i nie finansowąły polit
          > yków PiS, ci nie odwdzięczaliby się korzystnymi zmianami w prawie, gdyby nie zm
          > iany w prawie - prawdopodbnie SKOK-i nie wytrzymałyby konkurencji ze zwykłymi b
          > ankami.
          >

Chyba mnie nie zrozumiałeś,mi chodzi o to że politycy mają się zajmować polityką,
          a gospodarkę powinni zostawić fachowcom.
          Ale partie na ważne stanowiska ustawiają coraz gorszych głąbów i ignorantów ,
          cwaniaczki którzy chcą coś dla siebie ukręcić.Takich spotykamy w każdej partii.
          • ravenheart1 Re: Najgorzej jak dopuścić 05.08.14, 15:52
            > Chyba mnie nie zrozumiałeś,mi chodzi o to że politycy mają się zajmować polityk
            > ą, a gospodarkę powinni zostawić fachowcom.

Nie da się zupełnie oderwać polityki od gospodarki - fachowiec zajmujący się gospodarką powinien przynajmniej troche identyfikowac się z programem partii, która go powowłuje.

> Ale partie na ważne stanowiska ustawiają coraz gorszych głąbów i ignorantów ,
            > cwaniaczki którzy chcą coś dla siebie ukręcić.Takich spotykamy w każdej partii.

Stawiam tezę, że obecnie chyba nie mamy już polityków, którzy mieliby na względzie tylko interes kraju - dla większości najważniejszy teraz jest interes swojej grupy - kumpli od biznesu, członków partii, etc.
            • darima_ka Re: Najgorzej jak dopuścić 05.08.14, 17:49
              "Stawiam tezę, że obecnie chyba nie mamy już polityków, którzy mieliby na względzie tylko interes kraju - dla większości najważniejszy teraz jest interes swojej grupy - kumpli od biznesu, członków partii, etc. "

Niestety,tu sie zgadzamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka