Dodaj do ulubionych

Pytanie do warszawiaków

18.09.14, 17:53
podobno najbardziej chronionym obiektem w stolicy jest tęcza?
wczoraj wróciła koleżanka ze służbowego pobytu w stolicy i stwierdziła ,że:" tęcza sama w sobie jest tandetna, jak palma na rondzie De Gaulle, ale przez to że symbolizuje ruch postępu i jej celem jest przystosowania społeczeństwa do pewnych postaw pewno znowu spłonie. Żal tylko pieniędzy podatników."
Ja jej nie wiedziałam ,wiec pytam co o niej sądzicie?
Obserwuj wątek
    • czarek_sz Re: Pytanie do warszawiaków 18.09.14, 18:20
      Dla mnie Warszawiaka tak palma jak i tęcza to badziewie które szpeci miasto. Biorąc też pod uwagę kto rządzi miastem /tak która kiedyś pełzała przed JP2 a dziś jest za aborcją i pedalstwem/to tęcza przed kościołem Zbawiciela jest ewidentną prowokacją homo lobby. S..m na to i olewam to - niech ją podpalają nawet codziennie smile
      • darima_ka Re: Pytanie do warszawiaków 18.09.14, 19:17
        Czyli ma w pewnym sensie rację moja koleżankabig_grin
        • czarek_sz Re: Pytanie do warszawiaków 18.09.14, 20:08
          Ma swoje zdanie na ten temat podobnie jak ja smile
          • darima_ka Re: Pytanie do warszawiaków 18.09.14, 20:23
            Ona ma bardziej radykalne poglądy niż jabig_grin
            • czarek_sz Re: Pytanie do warszawiaków 18.09.14, 21:15
              Też jestem radykalistą i choć nie we wszystkich sprawach to jednak smile
              • skuter46 Re: Pytanie do warszawiaków 19.09.14, 08:44
                nie jestem warszawiakiem ale zdanie, na ten temat , mam. \
                po pierwsze - temat nie jest o znaczeniu krajowym. jest do rozstrzygnięcia i powadzenia przez władze warszawy. pozwólmy na to.
                po drugie - nie rozumiem dlaczego każda okazja jest w Polsce wykorzystywana do walki ideologicznej i taką walkę podejmują katolicy ? Ta walka prowadzona jest zawsze we własnym interesie i nie uwzględnia potrzeby tolerancji dla wszelkiej inności.

W przypadku tęczy nie bierze się pod uwagę takiej podstawowej wiedzy:
                I.
                Tęcza wspomniana jest w Biblii – Biblia gdańska, Stary Testament, Księga Rodzaju, Rozdział 9 (hebr. קשת qeszet):
                12 Tedy rzekł Bóg: To jest znak przymierza, który Ja dawam między mną i między wami, i między każdą duszą żywiącą, która jest z wami, w rodzaje wieczne.
                13 Łuk mój położyłem na obłoku, który będzie na znak przymierza między mną, i między ziemią.
                14 I stanie się, gdy wzbudzę ciemny obłok nad ziemią, a ukaże się łuk na obłoku:
                15 Że wspomnę na przymierze moje, które jest między mną i między wami, i między każdą duszą żywiącą w każdem ciele; i nie będą więcej wody na potop, ku wytraceniu wszelkiego ciała.
                II.
                Tęczowa flaga używana jest często jako symbol tolerancji. Utożsamia się z nią przede wszystkim ruch społeczny lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych. Tęczową flagę można zobaczyć przede wszystkim na manifestacjach, w których biorą udział geje i lesbijki (np. na Paradzie Równości) oraz przy wejściach do lokali gay-friendly.
                • ravenheart1 Re: Pytanie do warszawiaków 19.09.14, 09:02
                  > Tęczowa flaga używana jest często jako symbol tolerancji. Utożsamia się z nią przede wszystkim ruch społeczny lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych. Tęczową flagę można zobaczyć przede wszystkim na manifestacjach, w których biorą udział geje i lesbijki (np. na Paradzie Równości) oraz przy wejściach do lokali gay-friendly.

I o tolerancje właśnie chodzi. A raczej o jej brak ze strony pewnych grup społecznych blisko związanych z kościołem, reprezentujących tzw. tradycyjne, choć przedpotopowe wartości.

Ja czekam, aż po przejęciu władzy przez PiS zakaże się wizerunku tęczy, i ustawowo nakaże działania mające na celu wyeliminowanie tego zjawiska w naturze ( czyli np. po deszczu ) wink
                  • darima_ka Re: Pytanie do warszawiaków 19.09.14, 17:32
                    A Ty taki postępowy europejczyk jesteś,popierasz promowanie gejostwa i LGBT?
                    I to ma oznaczać tę europejskość?
                    A moim zdaniem coś co jest dobre nie potrzebuje reklamy ,samo się obroni.
                    Po drugie-gdyby ta tęczą była czymś ładnym,to sądzę że nikomu by nie przeszkadzała,czy ona prowokacyjnie została umieszczona naprzeciwko kościoła?
                    Być może wyznaję "przedpotopowe wartości",ale je mam.
                    Geje i lesbijki mi nie przeszkadzają póki nie obnoszą się ze swoją orientacją ,
                    tak ja ja nie obnoszę się na ulicy ze swoją.Możemy żyć obok siebie ,ale każdy swoim życiem.
                    Miałam sąsiada geja,nie obchodziło mnie jego życie osobiste,on nie obnosił się ze swoją seksualnością.
      • ravenheart1 Re: Pytanie do warszawiaków 19.09.14, 09:04
        czarek_sz napisał:

> Dla mnie Warszawiaka tak palma jak i tęcza to badziewie które szpeci miasto. Bi
        > orąc też pod uwagę kto rządzi miastem /tak która kiedyś pełzała przed JP2 a dzi
        > ś jest za aborcją i pedalstwem/to tęcza przed kościołem Zbawiciela jest ewident
        > ną prowokacją homo lobby. S..m na to i olewam to - niech ją podpalają nawet cod
        > ziennie smile

Jako rodowity Warszawiak napiszę, że sa elementy bardziej szpecące to miasto, np. jajo Glempa w Wilanowie ( zwane Świątynią Opatrzności Bożej ), a i sam kościół vis-a-vis tęczy też nie mniej szpeci miasto.
        • czarek_sz Re: Pytanie do warszawiaków 19.09.14, 14:12
          Kościół w Polsce istnieje ponad tysiąc lat a barbarzyńcy którym kościoły solą w oku i chętnie wysadzali by je w powietrze /także te zabytkowe jak zapodałeś/ albo zamieniali je na chlew przychodzą i odchodzą. Na śmietnik historii odchodzą czyli na wysypisko śmieci a więc tam gdzie ich miejsce.
          • ravenheart1 Re: Pytanie do warszawiaków 19.09.14, 15:16
            czarek_sz napisał:

> Kościół w Polsce istnieje ponad tysiąc lat

i m.ni. dzięki temu mamy taka popieprzona historie - nasz przewspaniały kosciół bardzo chętnie wspólpracował ze wszelkiej maści najeźdźcami - dość przypomniec poparcie dla targowicy

> a barbarzyńcy którym kościoły solą woku i chętnie wysadzali by je w powietrze /także te zabytkowe jak zapodałeś/

nic takiego nie napisałem - po prostu z estetycznego punktu widzenia te obiekty szpecą miasto, bardziej niz tęcza, czy palma.
            Kiepska architektura, chocby była architektura sakralną, nadal pozostaje kiepska architekturą.
            • darima_ka Re: Pytanie do warszawiaków 19.09.14, 17:35
              "Kiepska architektura, chocby była architektura sakralną, nadal pozostaje kiepska architekturą. "

To już powinieneś mieć pretensje do architekta ,że ci oszpecił miasto,złożyć wniosek obywatelski o zburzenie.
            • czarek_sz Re: Pytanie do warszawiaków 19.09.14, 17:36
              " i m.ni. dzięki temu mamy taka popieprzona historie - nasz przewspaniały kosciół bardzo chętnie wspólpracował ze wszelkiej maści najeźdźcami - dość przypomniec poparcie dla targowicy"

Obecna koalicja także współpracuje i kolaboruje z obcymi przeciw własnemu państwo ale oczywiście Tobie to nie przeszkadza bo nie zauważyłem by przeszkadzało. Poza tym co to za porównanie, polscy księża byli mordowani przez Niemców, Rosjan a także przez rodzimych komunistów .Za co byli mordowani ,za współpracę z najeźdźcami i targowicę ? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka