parispari 20.08.07, 18:51 Czy Szwajcaria jest dobrym celem emigracji? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stary_prawnik Re: Szwajcaria 21.08.07, 07:41 Szwajcaria nie jest krajem do emigracji z tej prostej przyczyny, ze nie mozna uzyskac obywatelstwa tego kraju. Mozna tam tylko miec prawo pobytu i zycia jezeli sie jest bardzo bogatym i wplywowym. Szwajcaria podzielona jest na kantony i obywatelstwo jest nieco inaczej traktowane niz obywatelstwo w innych krajach. Trzeba przynalezec do najmniejszej jednostki administracyjnej tj. gminy. Przynaleznosc do gminy oznacza to, ze sie jest Szwajcarem. Gminy nie maja wcale ochoty przyjmowania ani Polakow ani nikogo innego na swoich czlonkow. Odpowiedz Link Zgłoś
parispari Re: Szwajcaria 21.08.07, 10:24 Jednym słowem żadnych szans na emigrację do tego kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
malatymaszduzeoczy Albo znalesc prace. 21.08.07, 12:12 Moj kolega pracuje tam na gieldzie(Jest anglikiem)i brak obywatelstwa nie jest zadnym problemem. Praca swietnie platna,ale kraj rzeczywiscie tylko dla ludzi z bardzo wysokimi zarobkami. Zycie luksusowe,ale nie idealne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee33 Re: Albo znalesc prace. 22.08.07, 15:02 Z tymi cenami to az tak zle nie jest (ja sie przeprowadzalam do CH z UK i momentami to mi sie nawet tam tanio wydawalo np pociagi, wynajem (kupno) mieszkania czy ceny w restauracjach) Jest bardzo dobre forum o CH w jezyku polskim: forum.polacy.ch/ i w. angielskim: www.englishforum.ch/forum.php Odpowiedz Link Zgłoś
parispari Re: Szwajcaria 21.08.07, 15:58 Gminy nie maja wcale ochoty przyjmowania ani Polakow ani nikogo innego na swoich czlonkow. A czym jest to powodowane? Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Uwaga na bledne informacje 22.08.07, 12:48 stary_prawnik napisał: > Szwajcaria nie jest krajem do emigracji z tej prostej przyczyny, ze > nie mozna uzyskac obywatelstwa tego kraju. Jest to bzdura. Obywatelstwo szwajcarskie mozna jak uzyskac tylko ze trudniej, wymagane jest 15 lat pobytu i nienaganna przeszlosc oraz dobra znajomosc jezyka oraz przyswojenie szwajcarskich wartosci (np. oszczednosc, wladze moga sprawdzic przy staraniu sie o obywatelstwo stan konta, puste konto nie jest dobrze widziane). > Szwajcaria podzielona jest na kantony i obywatelstwo jest nieco > inaczej traktowane niz obywatelstwo w innych krajach. Trzeba > przynalezec do najmniejszej jednostki administracyjnej tj. gminy. > Przynaleznosc do gminy oznacza to, ze sie jest Szwajcarem. Gminy nie > maja wcale ochoty przyjmowania ani Polakow ani nikogo innego na > swoich czlonkow. Bzdura piramidalna. Z dniem 1 czerwca 2007 obywatele starych krajow EU uzyskali taka sama swobode prace i mieszkania jak w EU. Obywateli Polski i innych nowych krajow obowiazuje okres przejsciowy po ktorym uzyskaja tez pelne prawa. Warunki osiedlenia sie w Szwajcarii sa obecnie wiec takie jak w innych krajach EU. Trzeba przede wszystkim miec prace lub inne zrodla utrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
smutny_allen Re: Uwaga na bledne informacje 22.08.07, 13:43 Zdaje sie,ze ty negujesz dla samego negowania albo po prostu nie mozesz znieszc profesjonalistow, ktorzy odpowiadaja rzeczowo na pytania. Mieszklem w Szwajcarii kilka lat, mam tam tez rodzine. To co napisal ten prawnik to jak najbardziej prawda. Trzeba byc przyjetym do gminy. Tak wyglada dostawanie obywatelstwa szwajcarskiego. A "nowosci" zawsze sie pojawiaja. Sprawa nie jest taka prosta jak to ty tu piszesz. Na papierze jedna sprawa i to co uslyszales a praktyka druga sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
smutny_allen Re: Uwaga na bledne informacje 22.08.07, 13:48 Poza tym, z ta gmina to jest tak, ze przewaznie chca, zeby mieszkac w tej samej gminie przez caly okres pobytu......a 15 lat to dlugi okres nie zawsze mozna znalezc prace w tej samej gminie przez caly okres pobytu itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mala20033 Re: Uwaga na bledne informacje 22.08.07, 15:14 Pracowalam dwa miesiace na kontrakcie w Komitecie Olimpijskim. Szwajcarzy...bardzo zamkniete spoleczenstwo. Rozmawialam z emigrantem z Portugalii. Kilka lat nie mogl zdobyc przyjaciol. Duzo czasu uplynelo zanim go zaakceptowali. Emigrant z Polski opowiedzial mi zas historie jaka mu sie przytrafila. Pomagal czesto swej sasiadce, starszej pani. Raz niepoprawnie zaparkowal samochod gdyz byl spozniony. Starsza pani zaraz doniosla komu trzeba . No i okres oczekiwania na obywatelstwo sie wydluzyl. Nadmieniam, ze tak mi opowiadali emigranci. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee33 Re: Uwaga na bledne informacje 22.08.07, 15:23 Oni sa uporzadkowani (i solidni) do bolu. Mi bardzo brakuje w Szwajcarii polotu, fantazjii w ubiorze, jedzeniu, wystroju mieszkan luzu na co dzien.. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee33 Re: Uwaga na bledne informacje 22.08.07, 15:33 mam na mysli kantony germanskie, w Genewie (i na poludniowy-zachod od Fribourga )wydaje mi sie, ze pod tym wzgledem jest lepiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
mala20033 Re: Uwaga na bledne informacje 22.08.07, 15:47 Pracowalam w Komitecie Olimpijskim w Lozannie. Jest to kanton francuski. Ta sama sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
smutny_allen Re: Uwaga na bledne informacje 23.08.07, 00:29 Ja mieszkalem w Szwajcarii 3 lata. Mam tam siostre, ktora wyjechala na stypendium medyczne, poznala Szwajcara i wyszla za niego za maz. Mieszka tam juz ponad 20 lat. Mieszka w kantonie bernenskim a najblizsze miasteczko to Thun. Rodowici Szwajcarzy mieszkaja tam na wsiach rozsianych wysoko w gorach a dojechanie do takich wsi to nierzadko wielka sztuka (serpentyny!!!). Moja siostra po ukonczeniu studiow zaczela praktykowac jako lekarz we wsi, skad pochodzi jej maz wiec od samego poczatku dobrze poznala wszystkich dookola i nauczyla sie tez dobrze Switzer'a dlatektu, ktory jest szwajcarska forma niemieckiego. Ja akurat mam dosc mile wspomnienia zwiazane ze Szwajcaria. Wy macie raczej odczucia zwiazane z oficjalnymi Szwajcarami, jacy sa w stosunkach miedzyludzkich w pracy i z obcokrajowcami. A ja mieszkalem w gorskiej wiosce, co juz dla mnie bylo wielka atrakcja, bo wychowalem sie i wyksztalcilem w Krakowie. Jedno musze wam powiedziec, ze w niemieckich kantonach pija podobnie jak w Polsce, do upadlego. Bywalem tam na niejednej wiejskiej zabawie, a co sobota jest tam jakas zabawa. Na poczatku wszystko jest sztywno i nijako a pozniej sie wszystko rozkreca dzieki gorzale. Takie zabawy trwaja czasem do 6 rano. Faktem jest, ze jak na wiesniakow, to sa wyjatkowo kulturalni i uprzejmi. Ale tacy sami ludzie jak kazdy inni. Czasami trafiaja sie wyjatkowo ladne dziewczyny. Raz kiedys brat meza mojej siostry, pijany jak bela, wiozl nas z powrotem do domu... po tych gorskich serpentynach. Nie musze chyba mowic, ze bylem polprzytomny ze strachu kiedy przyjechalem do domu. Moglem zostac w Szwajcarii, bo w koncu znalazlem dobra prace ale zycie tam jest nieprawdopodobnie NUDNE, bo ile sie mozna bawic na wiejskich zabawach i ogladac ciagle te same geby. To takie bezplciowe, nijakie i poukladane i bogate wegetowanie. Jedyne co mi sie podobalo,to krystaliczne, swieze powietrze zwlaszcza kiedy rano otwieralo sie okna. Ale tak bylo w kantonie bernenskim, ktory jest kantonem niemieckojezycznym, w kantonach wloskich i francuskich jest pewnie inaczej, maja wiecej fantazji i wyobrazni niz ci Germanie z okolic Berna, w koncu sa tam wplywy lacinskie. Tak naprawde to jednak nic na ich temat nie wiem, bo tam nie mieszkalem z tymi ludzmi. Przejezdzalem i zwiedzalem tylko kantony francuskie i wloskie ale to tak, jak lizanie przez szybe, niby sie widzi ale jak naprawde jest to sie nie wie. Mnie szczegolnie podobaly sie kantony wloskie ale kazdy ma przeciez swoje gusta. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee33 Re: Uwaga na bledne informacje 23.08.07, 07:29 Gratulacje dla siostry. Jak dla mnie to Aare stanowczo tam za szybko plynie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
smutny_allen Re: Uwaga na bledne informacje 25.08.07, 18:19 Nie wiem czy mojej siostrze trzeba gratulowac. Jej zycie jest nieciekawe ale za to pracowite. Ma jedno dziecko syna, juz podrostka. Zadnych marzen, zadnych specjalnych osiagniec. Kiedy o niej mysle uwazam, ze duzo lepiej by zrobila wyjezdzajac podczas studiow do USA. Teraz mialaby nie tylko dobry zawod przynoszacy niezle dochody ale i ciekawe zycie. Szwajcaria jest krajem dla starych ludzi bez wyobrazni. No moze i dla tych, ktorzy podniecaja sie szwajcarskimi bankami i bogactwem. Zamiast jednak sie podniecac cudzymi pieniedzmi lepiej robic je samemu i z nich korzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee33 Re: Uwaga na bledne informacje 26.08.07, 10:49 ludzie sa rozni, dla jednych sukcesem jest znajomosc paru jezykow, dla innych podroz dookola swiata, dom w Malibu, piatka dzieci, 20- letni zwiazek malzenski.. Sa tacy tez, ktorzy skacza do sufitu jak im sie placi 2K netto miesiecznie.. Nie wszyscy tak jak potrzebuja ciekawego zycia, wiecznych wyzwan i emocji (tez taka jestem) Nie mniej jednak Twoja siostra pokonala spora droge na trasie (Krakow- sywajcarska wioska w kanotnie niemieskim) mentalnie i kulturowo. Wyrazy uznania, bo to dluga i trudna droga, a czy bylo warto to juz inna sprawa.. Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee33 sorry, tekst bez literowek: 26.08.07, 10:53 ludzie sa rozni, dla jednych sukcesem jest znajomosc paru jezykow, dla innych podroz dookola swiata, dom w Malibu, piatka dzieci, 20- letni zwiazek malzenski.. Sa tez tacy , ktorzy skacza do sufitu jak im sie placi 2K PLN netto miesiecznie.. Nie wszyscy tak jak Ty potrzebuja ciekawego zycia, wiecznych wyzwan, emocji (tez taka jestem). Nie mniej jednak Twoja siostra pokonala spora droge na trasie (Krakow- szwajcarska wioska w kantonie niemieckim) mentalnie i kulturowo. Wyrazy uznania, bo to dluga i trudna droga, a czy bylo warto to juz inna sprawa.. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Wyjasnic nieporozumienia 22.08.07, 21:23 smutny_allen napisała: > Mieszklem w Szwajcarii kilka lat, mam tam tez rodzine. To co napisal > ten prawnik to jak najbardziej prawda. Trzeba byc przyjetym do > gminy. Tak wyglada dostawanie obywatelstwa szwajcarskiego. Ten prawnik napisal ze obywatelstwa nie mozna dostac. To nie byla prawda. Mozna dostac ale oczywiscie jest to trudne. I jest szereg przeszkod, ale mozna i sporo ludzi jednak je dostaje. > A "nowosci" zawsze sie pojawiaja. Sprawa nie jest taka prosta jak to > ty tu piszesz. Na papierze jedna sprawa i to co uslyszales a > praktyka druga sprawa. Nowa sytuacja jaka teraz jest dla obywateli EU (za kilka lat dla Polski tez) rozwiazuje jeden duzy problem ktory byl dawniej. Jezeli znajdzie sie prace to automatycznie dostanie sie prawo pracy i zamieszkania. Jak na Szwajcarie jest to rewolucyjne. Natomiast to ze Szwajcaria jest specyficznym krajem z bardzo specyficznymi ludzmi to jest sluszne. Sa tez bardzo specyficzne trudnosci, na przyklad mieszkaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
parispari Re: Wyjasnic nieporozumienia 22.08.07, 21:36 Sa tez bardzo specyficzne trudnosci, na przyklad > mieszkaniowe. To znaczy? Mają mała ilość mieszkań? Odpowiedz Link Zgłoś
smutny_allen Re: Wyjasnic nieporozumienia 22.08.07, 23:51 Rodowici Szwajcarzy mieszkaja przewaznie w wioskach rozsianych po gorach, a rano dojezdzaja do pracy, wieczorem wracaja z powrotem w gory. Wiekszosc mieszka w drewnianych domach liczacych sobie 200 lat albo i wiecej. Wybudowanie nowego domu kosztuje b.b.duzo. Jak ktos pochodzi z gorskiej wsi i pracuje i mieszka w miescie, to przewaznie wynajmuje mieszkanie. To takze kosztuje dosc duzo. Praktycznie tylko w miastach mozna poznac troche cudzoziemcow. W gorach mieszkaja w olbrzymiej wiekszosci rodowici Szwajcarzy. Problemy mieszkaniowe to moze ma w Szwajcarii quintesencja, nasz nowy ekspert od Szwajcarii, chociaz nie ma o niej zielonego pojecia ale zajmuje glos. W Szwajcarii na pewno nikt nie bedzie budowal tanich domow dla emigrantow, zeby uchodzcy z Afryki czy Azji mogli tam zamieszkac, smrodzic i opalac sie na koszt gmin szwajcarskich. Zadna gmina nie wyda na cos podobnego jednego franka. Wiec pewnie dlatego quintesencja ma problemy mieszkaniowe w Szwajcarii. Odpowiedz Link Zgłoś
smutny_allen Re: Wyjasnic nieporozumienia 22.08.07, 23:30 Cos tam wiesz, cos tam przeczytalas i wydaje ci sie, ze jestes ekspertem. Ten stary prawnik napisal prawde. Dostanie obywatelstwa szwajcarskiego jest PRAKTYCZNIE niemozliwe. Musisz znac biegle w mowie i pismie 3 jezyki( niemiecki, francuski i wloski) albo i wiecej. Jak juz cie sprawdza dokladnie pod kazdym wzgledem( finansowym, na policji, itd) bierze sie za ciebie gmina. A wiesz na czym polega przyjecie do gminy? Na tym, ze WSZYSCY czlonkowie gminy glosuja czy cie przyjma czy nie. Moze sie komus nie podobac twoj kolor wlosow i bedzie glosowal, ze nie ma ochoty abys nalezala do jego gminy? Zrozumialas? To nie Polska, ze szaleja oszolomy i tworza sobie systemy jakie chca. W Szwajcarii obowiazuje system federalny a najmniejsze jednostki administracyjne maja wielka autonomie i praktycznie decyduja o wszystkim, co dotyczy obywateli gminy. Poza tym w wielu kantonach w Szwajcarii ludzie posluguja sie dialektem i to takim, ze jest to tylko mowiony jezyk. Chcesz dostac obywatelstwo, musisz mowic tak jak i obywatele tej gminy, tym samym dialektem. Nauczenie sie dalektu, to troche trudniejsze niz nauczenie sie obcego jezyka, bo w Szwajcarii jest takie przyzwyczajenie, do wspolobywateli mowi sie dialektem a do obcych ladnie wyuczonym niemieckim, francuskim czy wloskim nawet jak sie chce nauczyc dialektu, to jest to dosc trudne, bo praktycznie nie ma od kogo. Mniej czytaj polskich ulotek i mniej sluchaj Radia Mryja, to zrozumiesz, ze przyznaleznosc do UE nie zalatwia WSZYSTKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
norma_baker quintesencja 23.08.07, 04:08 Quintesencja to ta sama osoba, co nadau i zadyma. A dokladnie to : czat.wp.pl/naszgosc.html?id_czata=2772 Pani ta buszuje po roznych forach wydzierajac jape na rozne tematy. Przewaznie nie bardzo wie co pisze albo pisze, co sie nauczyla na letnim kursie prawa, na uniwersytecie w Grenoble czy innej francuskiej dziurze, ktora to wlasnie podjela owocna wspolprace z Uniwerytetem Rzeszowskim. Nie oznacza to, ze to o czym pisze jest akurat zgodne z prawda ale jest za to zgodne z wytycznymi dotyczacymi wasali Wspolnoty Europejskiej. Bo tak jak kiedys w Polsce skladano hold krolom, nastepnie ZSRR, tak teraz sklada sie hold Unii, tylko miejsce holdu sie zmienilo, a jest nim aktualnie Bruksela. Hold mozna skladac nieprzerwanie i bez bycia osobiscie w Brukseli, co tez zawziecie uprawia wlasnie ta pani. Kiedys byly przydupce laszace sie do krolow, pozniej do Ruskich a teraz do Unii, nic sie nie zmienilo. Pojawila sie ta pani w forach gazety pod nickiem nadau i przez pewien czas udawala faceta. To znaczy wystepowala jako bardzo bogaty businessman polski, ktory podobno dorobil sie fortuny i fabryk w Polsce a pieniadze zarobil w Niemczech i Austrii. Caly tez podkreslala, ze ma wielkie jaja czyli niezwykle mozliwosci businessowe. Rownolegle z tymi oswiadczeniami wyszydzala, oczerniala a nawet szkalowala dobre imie emigrantow zamieszkalych glownie w Ameryce. A byla w tym tak zajadla i chamska, ze zostala znienawidzona przez znakomita wiekszosc forum Polonia. Az tu pewnego razu pewna pani z Australii wybierala sie do Polski i postanowila spotkac sie z nadau'em. I co sie stalo? Nadau mial akurat awarie komorki i to tak dotkliwa, ze nie mogl sie skontaktowac z Australijka. Australijka jednak nie ustawala, jednym slowem chciala sie z tym geniuszem polskiej gospodarki spotkac i go poznac. Poniewaz jednak nadau to byla baba i na dodatek zupelnie innej profesji niz wyimaginowany nadau wiec wpadla w poploch. W koncu jednak po wielu dniach podstawila Australijce jakiegos faceta, ktory udawal nadau'a. Jak sie to spotkanie odbylo i jak nadau wygladal Australijka nie napisala na forum, a obiecala, ze napisze. Coz baby bywaja wredne. Mniej wiecej w tym samym czasie jednak emigranci-programiscie znalezli nadaua na necie, bo ta baba byla tak beznadziejna, ze pisala pod tym samym nickiem blog. W jednym z nich miedzy innymi sama sie przedstawila i nawet wkleila zdjecia calej swojej redakcji i tak wyszlo szydlo z worka i okazalo sie, ze nadau to baba w menopauzie, ktorej najnormalnie odbila szajba. Ma tez babsztyl podly charakter i kompletny brak kultury. Jak sie wydalo, kto ona jest, to baba znikla z forum Polonia, bo stala sie za bardzo "publiczna" i zaczynalo to byc niebezpieczne. Okazalo sie jednak, ze bez forum Polonia nie moze zyc i zaczela sie tam znowu udzielac wypisujac beznadziejne kawalki informacyjne, robiac konkurencje polonusowi. Nikogo te news nie interesuja, bo Polonia jest bardziej zainteresowana sama soba niz goralami z Podbeskidzia i czy prezydent akurat wypastowal sobie buty i sie wykapal. Od czasu do czasu daje glos tez nadau ale juz nie na Polonii ale na innych podobnych forach. Oczywisice nadal jest chamski, bo te fora to dla niej jedyny sposob, zeby byc soba. Tak wygladaja elity IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Norma lnie cie pogielo baker 23.08.07, 07:36 norma_baker napisał: > Quintesencja to ta sama osoba, co nadau i zadyma. >A dokladnie to : czat.wp.pl/naszgosc.html?id_czata=2772 ???? > Nie oznacza to, ze to o czym pisze jest akurat zgodne z prawda ale > jest za to zgodne z wytycznymi dotyczacymi wasali Wspolnoty > Europejskiej. Bo tak jak kiedys w Polsce skladano hold krolom, > nastepnie ZSRR, tak teraz sklada sie hold Unii, tylko miejsce holdu > sie zmienilo, a jest nim aktualnie Bruksela. > Hold mozna skladac nieprzerwanie i bez bycia osobiscie w Brukseli, > co tez zawziecie uprawia wlasnie ta pani. > Kiedys byly przydupce laszace sie do krolow, pozniej do Ruskich a > teraz do Unii, nic sie nie zmienilo. A to teraz widac ze to po prostu radyjo ci lasuje mozgownice i dlatego recytujesz takie wypociny. Faktom nie da sie zaprzeczyc: Dzieki wejsciu w zycie nowego porozumienia miedzy UE i Szwajcaria obywatele Unii Europejskiej uzyskali takie same prawa o pracy i osiedlania sie w Szwajcarii jak na terenie Unii. Szwajcaria wlaczy sie tez do strefy Schengen co oznacza ze z Polski do Szwjacarii bedzie sie podrozowalo bez zadnych granic po drodze. Kazdy moze sobie o tym przeczytac: www.bfm.admin.ch/bfm/en/home/themen/schweiz_-_eu/aufenthalt_der_eu.html Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Bardzo smutna ignorancja wbrew oczywistym faktom 23.08.07, 07:21 smutny_allen napisała: > Cos tam wiesz, cos tam przeczytalas i wydaje ci sie, ze jestes > ekspertem. Ten stary prawnik napisal prawde. Dostanie obywatelstwa > szwajcarskiego jest PRAKTYCZNIE niemozliwe. > Musisz znac biegle w mowie i pismie 3 jezyki( niemiecki, francuski i > wloski) albo i wiecej. Popisujesz sie ignorancja co jest bardzo smutne. Caly czas sie podkresla ze nabycie szwajcarskiego obywatelstwa jest trudniejsze niz w innego. ALE JEST JAK NAJBRADZIEJ MOZLIWE I UZYSKUJE JE DUZO ludzi: Wystarczy spojrzec w statystyki, na przyklad w JEDNYM roku 2006 uzyskalo obywatelstwo 47 000 ludzi co na kraj 7 mln jest znaczaca liczba. Gdyby porownac to do Polski z 5x wieksza populacja to mozna sobie wyobrazic jak by to wygladalo gdyby co roku obywatelstwo uzyskiwalo 235 000 ludzi Sa dokladne statystyki z podzialem na kraje co jasno pokazuje ze jest to mozliwe niemal dla kazdego jesli dostosuje sie zawczasu do regul: www.bfm.admin.ch/etc/medialib/data/migration/statistik/auslaenderstatistik/2006.Par.0031.Fi le.tmp/einbuergerungsstatistik_2006_e.pdf > Jak juz cie sprawdza dokladnie pod kazdym wzgledem( finansowym, na > policji, itd) bierze sie za ciebie gmina. > A wiesz na czym polega przyjecie do gminy? Na tym, ze WSZYSCY > czlonkowie gminy glosuja czy cie przyjma czy nie. Moze sie komus nie > podobac twoj kolor wlosow i bedzie glosowal, ze nie ma ochoty abys > nalezala do jego gminy? Zrozumialas? Zobacz najpierw statystyke, obywatelstwo szwajcarskie nabywaja ludzie z calego swiata wiec nie przesadzaj. > To nie Polska, ze szaleja oszolomy i tworza sobie systemy jakie > chca. W Szwajcarii obowiazuje system federalny a najmniejsze > jednostki administracyjne maja wielka autonomie i praktycznie > decyduja o wszystkim, co dotyczy obywateli gminy. > > Poza tym w wielu kantonach w Szwajcarii ludzie posluguja sie > dialektem i to takim, ze jest to tylko mowiony jezyk. Chcesz dostac > obywatelstwo, musisz mowic tak jak i obywatele tej gminy, tym samym > dialektem. Nauczenie sie dalektu, to troche trudniejsze niz > nauczenie sie obcego jezyka, bo w Szwajcarii jest takie > przyzwyczajenie, do wspolobywateli mowi sie dialektem a do obcych > ladnie wyuczonym niemieckim, francuskim czy wloskim nawet jak sie > chce nauczyc dialektu, to jest to dosc trudne, bo praktycznie nie ma > od kogo. Znowu, zobacz statystyki, jesli wiesz co to sa liczby to zauwazysz ze piszesz wypociny. > Mniej czytaj polskich ulotek i mniej sluchaj Radia Mryja, to > zrozumiesz, ze przyznaleznosc do UE nie zalatwia WSZYSTKIEGO. Piramidalna bzdura. Przynaleznosc do UE nie ma nic wspolnego z nabyciem obywatelstwa. ALE ma jedna rewolucyjna rzecz: jesli sie znajdzie prace to AUTOMATYCZNIE otrzyma sie pozwolenie na prace i pobyt. A to rzecz jasna jest absolutnie podstawowym warunkiem do starania sie kiedys o obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
smutny_allen Re: Bardzo smutna ignorancja wbrew oczywistym fak 26.08.07, 06:36 Piramidalna ,to jestes ty, nie podniecaj sie, bo dostaniesz jeszcze zawalu albo wylewu. O o przynaleznosci do UE pisalem w kontekscie Polski a nie Szwajcarii. Czy w tej redakcji nie daja ci pisac, ze tak sie tutaj wyzywasz? A moze to rzerczywiscie jakas choroba polaczona z grafomania. Wspolczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mala20033 Re: Bardzo smutna ignorancja wbrew oczywistym fak 31.08.07, 21:28 Czytajac rozne wypowiedzi w Necie czesto gesto dochodze do wniosku, ze wariatow w nim jest skolko ugodno. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kalina29 Re: Wyjasnic nieporozumienia IP: *.adslplus.ch 09.09.07, 01:05 Dostanie obywatelstwa > szwajcarskiego jest PRAKTYCZNIE niemozliwe. Mieszkam w Szwajcarii i chce powiedziec, ze uzyskanie obywatelstwa jest mozliwe choc proces trwa bardzo dlugo. > Musisz znac biegle w mowie i pismie 3 jezyki( niemiecki, francuski i > wloski) albo i wiecej. Nieprawda. Trzeba znac jezyk kantonu, w ktorym sie mieszka. A i ten glownie w mowie. > A wiesz na czym polega przyjecie do gminy? Na tym, ze WSZYSCY > czlonkowie gminy glosuja czy cie przyjma czy nie. Moze sie komus nie > podobac twoj kolor wlosow i bedzie glosowal, ze nie ma ochoty abys > nalezala do jego gminy? Zrozumialas? Glosowanie wszystkich czlonkow gminy wystepuje bodajze jedynie na terenie Engadine. Wszedzie indziej nie ma takiego glosowania a o przyznaniu obywatelstwa decyduje gmina. Wiaze sie to z faktem, ze w Szwajcarii kazdy obywatel posiada tzw "gmine pochodzenia", ktora przechodzi na dzieci wraz z nazwiskiem. pozdrawiam Kalina Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Swojak Re: Szwajcaria IP: *.161.66.241.84.customer.kfn-ag.ch 25.01.08, 00:44 Szwajcaria jest dobrym miejscem do mieszkania i do pracy. Wiele zalezy od srodowiska i relacji jakie zbudujesz ze Szwajcarami. Troche o tym pisze w swoim blogu blog.swojak.info Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alpik Re: Szwajcaria IP: *.63-81.stat.fixnetdata.ch 25.01.08, 11:40 Niby mowisz, ze Szwajcaria fajna, a w blogu piszesz, ze wyjezdzasz... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jo Re: Szwajcaria IP: 153.108.64.* 01.02.08, 15:38 Pewnie, ze to dobre miejsce do zycia. Oczywiscie wszystko zalezy tez od regionu, miasto lub gorska wioska, mozna znalezc wszystkiego po trochu. Nie wiem czemu skupiacie sie na mozliwosci uzyskania obywatelstwa. Czerwony paszport wcale nie jest niezbedny. Tysiace obcokrajowcow tu pracuja legalnie. Wystarczy znlezc prace i pracodawca zalatwia pozwolenie. I mozna sobie spokojnie i przyjemnie zyc nad jeziorem z widokiem na Alpy. Odpowiedz Link Zgłoś