Dodaj do ulubionych

Polska prawda

25.11.14, 14:28
Jaka była prawda ? Chcę wiedzieć jakie jest drzewo genealogiczne naszego premiera. Jeden miał dziadka w Wermachcie. A tu czytam wink wink smile dwie zupełnie odmienne historie rodu Kaczyńskich
Gucio . - o s k a r ż a
"Henryk Świątkowski, wuj Kaczyńskich, był ministrem "sprawiedliwości" w całym okresie za Bieruta. I to on z racji stanowiska podpisywał wszystkie wyroki śmierci, w tym również na rotmistrza Pileckiego. Przy okazji załatwił willę Kaczyńskim na Żoliborzu, odebraną prawdziwemu Patriocie. Dodać wypada, że głównym zadaniem Świątkowskiego było fałszowanie historii ze sprawcami mordu w Katyniu. Szczegóły można podejrzeć na stronach archiwalnych Ministerstwa Sprawiedliwości. Drugim "drogim" Wujkiem Rajmunda Kaczyńskiego był Naczelny Prezes Sądu Wojskowego w rządzie Bieruta, KGB-owiec osobiście mianowany przez Stalina i kat narodu polskiego Wilhelm Świątkowski ur. w Granówce pod Odessą. Wilhelm był absolwentem Charkowskiego Instytutu Prawa z 1940 roku, od razu włączonym w wojskowy wymiar sprawiedliwości Armii Czerwonej (a co działo się z polskimi oficerami w Charkowie w 1940 roku - dodawać chyba nie trzeba), potem, po wojnie, jako zaufany Stalina i Berii, był Prezesem Naczelnego Sądu Wojskowego w Polsce, w okresie największego apogeum stalinowskich czystek na Polakach (1950-1954). Dzięki temu Wilhelmowi pewne młode, bezdzietne wtedy jeszcze małżeństwo Rajmunda i Jadwigi Kaczyńskich otrzymało tylko dla siebie piękną trzypiętrową willę na Żoliborzu, gdy reszta warszawian, którym jakimś cudem udało się przetrwać II Wojnę, gnieździło się całymi rodzinami po piwnicach i spalonych ruinach. Żeby było ciekawiej - ta willa była wcześniej nadana rodzinie bohatera z 1920 roku, majora Lisa-Kuli przez Piłsudskiego, za męstwo tego człowieka i oddanie życia w obronie Polski, Europy i Świata przed zalewem czerwonego terroru. Te dwie kreatury zamordowały więcej polskich patriotów, niż całe NKWD w Polsce po wojnie.
Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raport-wybory-samorzadowe-2014/aktualnosci/news-burza-po-wywiadzie-kaczynskiego-dla-wprost,nId,1563765?dl=polityka-krajowa#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox~
A „sprostowanie „ - p r o s t u j e
"Rajmund Kaczyński walczył w szeregach Armii Krajowej w Powstaniu Warszawskim w batalionie Baszta. Rajmund Kaczyński od 1941 należał do Związku Walki Zbrojnej a następnie do Armii Krajowej. Jako dowódca 7 drużyny 2 plutonu kompanii K 1 batalionu „Baszta”, brał udział w szturmie na tor wyścigów konnych na Służewcu. W czasie powstania warszawskiego stracił kciuk. Opiekowała nim się wówczas sanitariuszka Helena Wołłowicz. Po upadku powstania przebywał w obozie jenieckim koło Skierniewic, skąd zbiegł. Rajmund Kaczyński odznaczony został z rozkazu dowódcy Armii Krajowej orderem Virtuti Militari za udział w Powstaniu Warszawskim. Odznaczony też został Krzyżem Walecznych. Po wojnie pracował na Politechnice Warszawskiej gdzie prowadził zajęcia z termodynamiki. Nie miał willi od Bieruta jak piszą uczciwi inaczej fani Donalda Tuska i Anodiny ale wynajmował mieszkanie które zostało wykupione przez Kaczyńskich dopiero w 1989. Wikipedia - cytat: "Lech Kaczyński urodził się w Warszawie na Żoliborzu. Ojciec, Rajmund Kaczyński, z zawodu inżynier, był żołnierzem Armii Krajowej i uczestnikiem powstania warszawskiego. Matka, Jadwiga z domu Jasiewicz, z wykształcenia była filologiem polskim (zawodowo związana z IBL PAN). Przez matkę był potomkiem rodów szlacheckich z XVI wieku: Olszowskich, Biskupskich i Kurozwęckich[2], ze strony ojca potomkiem Kaczyńskich herbu Pomian"
Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raport-wybory-samorzadowe-2014/aktualnosci/news-burza-po-wywiadzie-kaczynskiego-dla-wprost,nId,1563765?dl=polityka-krajowa#commentReplyForm-82168175utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Obserwuj wątek
    • darima_ka Re: Polska prawda 25.11.14, 17:43
      Jak głęboko przekopiesz groby przodków?
      Kuzyn matki to dla mnie dziesiąta woda po kisielu!
      Dziadek to krewny w prostej linii?
      Nie wiem czy założyłeś ten wątek by prowokować i mącić,czy w związku z czym?
      i co mają wspólnego linki ,które wkleiłeś?
      jeśli tak,to zapytam ciebie kiedy wspomnisz i kiedy Michnik przeprosi za ojca i brata morderce?
      www.bibula.com/?p=18830
      archiwaipn.hvs.pl/szechter-ozjasz-adam-stefan-antypolska-rodzina-archiwa-ipn/
      • czuk1 Re: Polska prawda 25.11.14, 20:28
        Nic tu nie przekopuję, skopiowałem jedynie dwa źródłowe komentarze.
        Pierwszy raz przypadkowo przeczytałem - te komentarze, na jednej stronie internetowej - i zdziwiłem się, że mogą być różne oceny rodziny Kaczyńskich. Atakowanie osób publicznych życiorysami i oceny na podstawie pochodzenia i rodziny uważam za karygodne. Podzieliłem się tym odkryciem, bez zlej woli. Licząc, że ktoś pomoże mi ustalić który komentarz jest prawdziwy ? Mam przewagę nad wielu forumowymi patriotami , że nie mam żadnych oporów by pisać o bracie Michnika, dziadku Tuska i stryju Kaczyńskiego, itd. Nie rozumiem tej złośliwości. Czyżbyś była w rodzinie Kaczyńskich ? . Z ciekawością (na wolnym czasie) poczytam o Michniku i jeżeli będzie to interesujące , to tu napiszę , bez emocji, nie spodziewając się przygany.
        Myślałem, że urozmaicę tematykę forum a dowiaduję się, że mącę i prowokuję. wink Chyba jednak wstanę.....
        Link jest na stronę na której, na dole są obydwa komentarze, jeden za drugim. smile
        • czarek_sz Re: Polska prawda 25.11.14, 20:39
          Rodziny nikt sobie nie wybiera ale co innego mieć w rodzinie /bliższej czy dalszej/ jakąś kanalię i zachowywać sie jak ona a co innego odciąć się i być porządnym człowiekiem. Mnie jedno zastanawia ,dlaczego wielu Zydów polskich pozmieniało swoje prawdziwe żydowskie nazwiska na polskie - wstydzą się swojego pochodzenia ? czy też jest inne wytłumaczenie tego dziwnego zjawiska no bo jak można wstydzić się swojego pochodzenia tego nie rozumiem.
          • czuk1 Re: Polska prawda 15.12.14, 07:35
            Z najnowszego sondażu TNS Polska dla „Wiadomości” TVP1 wynika, że Prawo i Sprawiedliwość w koalicji z Solidarną Polską oraz Polską Razem zanotowało 6-procentowy wzrost poparcia. Na te partie zamierza oddać głos 34 proc. ankietowanych. Platforma Obywatelska może liczyć na 31 proc. głosów. Do Sejmu weszłyby jeszcze PSL (8 proc.), a także SLD i KNP (po 5 proc.).

Według CBOS, gdyby wybory parlamentarne zostały przeprowadzone w grudniu, wygrałaby je PO aż z 43 proc. poparcia. Natomiast PiS, wspólnie z Solidarną Polską i Polską Razem, uzyskałoby – 28 proc. poparcia. Na trzecim miejscu znalazłby się natomiast koalicjant Platformy Obywatelskiej – PSL. Na ludowców chce – według CBOS – głosować 9 proc. ankietowanych.
            niezalezna.pl/62370-tns-polska-psuje-narracje-cbos-pis-na-czele-sondazu
            wyborcza.pl/1,75478,17130638,Chaos_w_sondazach_TNS_i_CBOS__Kto_jest_liderem___PO.html
            • rena-ta49 Re: Polska prawda 15.12.14, 14:57
              akurat te dwie sondażownie są finansowane przez rząd?

• ravenheart1 Re: Polska prawda 15.12.14, 15:45
            czarek_sz napisał:

> Rodziny nikt sobie nie wybiera ale co innego mieć w rodzinie /bliższej czy dals
            > zej/ jakąś kanalię i zachowywać sie jak ona a co innego odciąć się i być porząd
            > nym człowiekiem. Mnie jedno zastanawia ,dlaczego wielu Zydów polskich pozmienia
            > ło swoje prawdziwe żydowskie nazwiska na polskie - wstydzą się swojego pochodze
            > nia ? czy też jest inne wytłumaczenie tego dziwnego zjawiska no bo jak można ws
            > tydzić się swojego pochodzenia tego nie rozumiem.

Polecam ciekawą listę Żydów polskich:

yelita.pl/artykuly/art/lista-prawdziwych-zydowskich
            jest i Kaczyński i Dorn, i nawet Olszewski.

Pytanie tylko dokąd zmierzamy, jeżeli zaczynamy ludzi rozliczac z tego kim byli ich przodkowie, a nie z ich własnych czynów ?

A jeżeli nadal twierdzisz, że nie należy grzebać w drzewach genealogicznych to czekam aż skrytykujesz tych wszystkich, którzy wytykali Tuskowi dziadka w wehrmachcie, czy Komorowskiego ukradziony tytuł szlachecki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka