Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

skrecona noga

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.06, 14:14
    witam! otoz poltora tygodnia temu skrecilem sobie noge w stawie skokowym. na
    pogotowiu wsadzili mi ja w gips i kazali trzymac go przez 2 tygodnie.
    nastepnego dnia uslyszalem od chirurga 3 tygodnie. mniejsza o to. ile czasu
    powinno sie jeszcze czekac po zdjeciu gipsu, zeby moc pojsc na scianke bez
    zadnych obaw o jakas nowa kontuzje?

dzieki za pomoc!
    Obserwuj wątek
      • aard o to pytaj lekarza 22.08.06, 16:38
        zresztą, to sprawa bardzo indywidualna. Słyszałem i o 5 miesiącach. Sam
        pojechałem kiedyś z mocno nadwerężonym strawem skokowym w góry Korsyki i tam -
        w warunkach mniej-więcej tatrzańskich - idealnie go "rozchodziłem" :)
        Zresztą staw skokowy niewiele pracuje przy wspinaczce (chyba że baniujesz :p),
        więc myślę - ale tylko MYŚLE! - że miesiąc po ustaniu jakiegokolwiek bólu
        wystarczy.

A zdecydować i tak musisz sam.
        • Gość: kto$ Re: o to pytaj lekarza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.08.06, 18:53
          chodzilo mi o opinie tych, ktorzy przeszli to w praktyce. pewnie wg lekarza
          powinno sie zabronic takich sportow, bo niebezpieczne i w ogole ;) w kazdym badz
          razie wielkie dzieki za odpowiedz.
          • weekenda Re: o to pytaj lekarza - najlepiej drugiego ;) 23.08.06, 10:20
            To sprawa indywidualna. Ja mogę sie wyleczyć od razu i zaraz po zdjęciu gipsu
            pójść na ściankę a ktoś inny wcale nie musi... wszystko przecież zależy od tego
            co się tam porobiło i jak to się goi... Skoro to jest, jak
            określasz "zwichnięcie" a wsadzili Ci nogę w gips to musiało być coś więcej.
            Parę razy w życiu miałam zwichnięte różne stawy i nikt mi ich nie gipsował...

Z tym zabranianiem czy nakazywaniem przez lekarzy to ja bym była sceptyczna...
            Niech lepiej sami popatrzą na swoje życie... Wszystko jest dla ludzi,
            extremalne sporty też. Przykład z mojego podwórka: ledwo chodzący, dyszący,
            sapiący, palący papierosy, o wyglądzie wieloryba lekarz od lat nakazuje mojej
            znajomej schudnąć i przestać palić (bo ma nadciśnienie, kłopoty z kolanami a
            faktycznie jest gruba)...

Zdrowia życzę! :)
      • Gość: ister Re: skrecona noga IP: *.abacus.pl 21.11.06, 12:11
        Hej
        Ja po skręceniu wróciłam, bardzo ostrożnie, na ściane po ok 3 miesiącach od skręcenia. Jeszcze byłam w trakcie rehabilitacji. Tyle, że nie dałam się na początku w gips wpakować i nie miałam problemów ze sztywnością stawu itp. Polecam rehabilitacje, mi je przepisał chirug, dopiero jak pzyznałm się, że się wspinam. Okazało się, że on też :) Pozdrawiam i szybkiego powrotu do zdrowia
      • Gość: Bartek Re: skrecona noga IP: 195.190.143.* 24.11.06, 21:43
        poczekaj az sie wyleczy (i przestanie bolec) i potem drugi raz tyle

i proboj powoli
        • Gość: macrianus Re: skrecona noga IP: *.chello.pl 06.12.06, 18:11
          po zdjeciu gipsu polecalbym neoprenowy usztywniacz stawu. pozwala normalnie sie
          wspinac, a jednoczesnie zabezpiecza. wiem z autopsji, ze to bardzo dobre
          rozwiazanie. z drugiej strony raz uszkodzony staw moze juz nigdy nie wrocic do
          normy (na swoja kostke do dzis bardzo uwazam, a i tak czasem zdaza sie, ze przez
          kilka dni boli po jakims nieostrozym ruchu). powinnas wymuc na swoim lekarzu
          skierowanie na rehabilitacje po zdjeciu gipsu, a do wspinania wrocic dopiero po
          jej zakonczeniu.
          pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia :)
          • Gość: Bartek Re: skrecona noga IP: 195.190.143.* 21.12.06, 15:50
            John Sherman w ksiazce Better bouldering zaleca codziennie robic koleczka
            palcami stop. Twierdzi, ze od czasu gdy zaczal to robic nigdy nie mial z nimi
            problemow. Moze warto sprobowac?

Pozdrowienia i wesolych swiat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka