Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14

• zum.zum.zone 73/88 zum.zum.zone 28.03.10, 22:54
      Witam
      Wpisalam do kalkulatora Mariski 73/88 i wychodzi mi znienawidzone
      30DD. Karmie prawie 2 lata. Od 9 miesiecy nosze Freya dla karmiacych
      Rosalie Floral i nie przyzwyczailam sie do ucisku w obwodzie
      (miseczki nie sa wypelnione maksymalnie). Wtedy zdecydowalam sie na
      ten rozmiar (po konsultacjach na forum), bo nie mialam duzego wyboru
      wsrod “karmnikow”, a 32 nie podtrzymywalo. Pamietam, ze z normalnych
      modeli idealnie lezala Estelle Freya 30E.
      Teraz chcialabym stanik nie-karmnik, lekki, bez usztywnien, fiszbiny
      moga byc, choc niekoniecznie i zeby mnie nie sciskal, bo w tym, co
      mam, to mi sie slabo robi.
      Pomozcie, prosze, z rozmiarem i ewentualnie z namiarami na model.
      Rozpisalam sie, ale to chyba istotne informacje : )
      • ametyst89 Re: 73/88 zum.zum.zone 31.03.10, 21:25
        Jeśli 30DD Cię za bardzo ciśnie w danym modelu to bierz 32D. Są
        ciaśniejsze i luźniejsze modele plus osobiste preferencje. Stanik
        dopasowujesz do siebie, a nie odwrotnie. Czy teraz też 30E leży dobrze?
        Jeśli tak celuj 32DD. Nie tylko wymiary warunkują rozmiar. Najlepiej
        poświęcić jeden dzień na maraton po sklepach z "naszymi" rozmiarami.
    • niunianiu 77/88 31.03.10, 19:26
      noszę 38/80 cokolwiek to znaczy
      z triumpha rozmiar 75B jest ciasny w obwodzie a miski trochę odstają
      co poradzicie?
      • ametyst89 Re: 77/88 31.03.10, 21:20
        Nosisz za luźny obwód z niewiadomą miską ;) Spróbuj 70B albo 70C lub z tych ciaśniejszych modeli 75A lub 75B. Po pierwszy stanik dobrze jest się wybrać do któregoś z polecanych na forum sklepów :) Zajrzyj w tym celu do Biuściastej Mapy Świata
        • niunianiu Re: 77/88 01.04.10, 10:41
          dzieki tak zrobię :)
    • srebrna20 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 01.04.10, 23:32
      wymiary 66/75 jaki powinnam nosić rozmiar stanika? do tej pory nosiłam 75A... z
      góry dziękuję za odpowiedz :)
      • psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 02.04.10, 09:47
        65A, ewentualnie mniejsze 65B a z rozciągliwych 60B (może 60C)
        • ama09 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 04.04.10, 20:35
          a przy 76 na 87 ?
          • psychodelia1 76/87 04.04.10, 21:01
            celuj w 70C
            • biza7 74/85 biza7 05.04.10, 09:00
              Witam - no ja jak ten Yeti, dotąd cały czas nosiłam 75B...;)

Oczywiście żaden ze staników nie spełniał tych wszystkich funkcji, które - jak czytam - powinien;)

Teraz to w ogóle jest "kiszka", bo mam 15-miesięczną córeczkę, cały czas się karmimy (chociaż już nie w jakichś ilościach hurtowych), a mniej więcej po 10- 11 miesiącach karmienia mój niewielki zawsze biust (z wyjątkiem pierwszych miesięcy po porodzie) zrobił się jakby jeszcze mniejszy (o jędrności nie wspominam, bo po co się dodatkowo dołować);)

Pomóżcie dziewczyny dobrać prawidłowy rozmiar;))
        • noxia Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 07.04.10, 19:36
          Pod biustem mam 74 cm, a w obwodzie 83,5cm.
          Jaki rozmiar dla mnie?
          • psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 08.04.10, 12:01
            celuj w 70c
    • monika_soltys3 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 11.04.10, 20:46
      pod biustem 74 a w biuście 90
      monikasoltys@autograf.pl

teraz mam 36/80
      • psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 13.04.10, 11:31
        celuj w 70DD
    • anulkaa_20 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 12.04.10, 10:21
      67/81 ?? niby 65 pod biustem wychodzi ale to jest bardzo ciasne i w żebra mi się
      wpaja;/ jak jest nowy stanik pod biustem 70 to mi ślady zostaja na ciele;/ co
      nieładnie wygląda;/
      • psychodelia1 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 13.04.10, 11:34
        pomierz 65d i 65c
    • emememss90 69/86 12.04.10, 15:54
      Pomóżcie, jaki powinnam nosić stanik:( pod biustem mam 69 cm ciasno zmierzone a w biuście 86. Do niedawna nosiłam 65C firmy Esotiq bardzo dobrze mi sie nosił bo był taki sztywny i bardzo ciasny pod biustem, lecz jest juz za mały;D póżniej kupiłam z firmy mardo 65D ale nie jestem z nigo zadowolona-nie jest tak ciasny i sztywny jak ten z esotiq i biust mi z niego "wyskakuje";/ Mialam tez na sobie kostar ale tez nie przypadł mi do gustu. Pomożcie, jaki mam kupić biustonosz, polećcie jakąs firmę, model(jakby dało rade to do 60-70 zł)
      • psychodelia1 Re: 69/86 13.04.10, 11:30
        powinnaś celować w 65E
        jak chcesz kupić taniej to proponuję rozejrzeć się na allegro, ebayu i giełdzie
        lobby
        • czarna-dalia 75/90 czarna-dalia 13.04.10, 11:50
          Cześć, dziewczyny :)

Zmierzyłam się ściśle pod biustem, wychodzi 75, w biuście luźno 90
          (trochę mnie to zdziwiło ;)).

Do niedawna nosiłam 75A, ale troszkę mi się przytyło, staniki zrobiły
          się za ciasne w obwodzie i teraz noszę 80A.
          Ale i tak wydaje mi się, że coś jest nie tak, fiszbiny jakby nie
          obejmują całego biustu, aż do pachy, tylko kończą się "bliżej". I
          zostaje ślad na piersiach.
          Ale z kolei wydaje mi się, że w miseczkę B to nie bardzo mam co
          włożyć i będzie odstawać...

Pomocy ;)
          • czarna-dalia Re: 75/90 czarna-dalia POPRAWKA! 13.04.10, 12:12
            Zmierzyłam się jeszcze raz dokładnie na wydechu, b. ciasno pod
            biustem wychodzi odrobinkę mniej, 73 a nie 75. W biuście luźno 90.
            Kalkulator zamieszczony tutaj podaje rozmiar 65F, ale patrzę na wpisy
            wyżej i dziewczynom z takimi wymiarami jak moje było doradzane 70D
            lub 70DD. Proszę o pomoc :)
            • psychodelia1 Re: 75/90 czarna-dalia POPRAWKA! 13.04.10, 12:31
              celuj w 70dd a w luźniejszych modelach w 65E
    • mssselfdestruct mssselfdestruct 70/83 jeszcze raz 14.04.10, 18:26
      Ok, już raz w tym wątku pisałam, teraz powracam : >
      Mierzę się co jakiś czas i za każdym razem uzyskuje inne wymiary, niby nie są to duże różnice, ale…
      Pod biustem 69-70 cm na ścisk, chociaż dziś udało mi się ścisnąć do 67, luźno 72.
      W biuście 82-83 w miękkim staniku, bez stanika 82-81.

No i tu pojawia się mój problem – po wpisaniu różnych kombinacji tych wymiarów do kalkulatora, wychodzą naprawdę rozmaite rozmiary, ale wcześniej myślałam, że jestem między 65C-D, w kierunku bardziej do C, wcześniej też mi mniej więcej tak doradzono. Tymczasem byłam ostatnio w Milli (nie mieszkam jeszcze we Wro, więc nie mogę tam wpadać częściej) i wyszłam z Cleo Bobbie w rozmiarze… 30DD, z D się wylewałam. Z innych modeli, które mierzyłam, pamiętam głównie Panache Sienna 30D, które również było za małe w miskach, a większego akurat nie było oraz Cleo George żółto-niebieski również 30DD, który leżał idealnie, ale miałam fundusze tylko na jeden zakup :) Mam zamiar dokonać zakupu jakichś używanych staników na allegro i tu (wreszcie) przechodzę do sedna – jestem nietabelkowa i celować w DD, czy jakimś cudem trafiły mi się same małomiseczkowce i jednak próbować C-D? :P Z góry dzięki za pomoc.
      • zawsze_zielona Re: mssselfdestruct 70/83 jeszcze raz 14.04.10, 22:45
        Jesli mierzylas dwa staniki w rozmiarze 30D i oba byly za male a 30DD okazalo
        sie dobre, to chyba w 30DD powinnas celowac.
        Mozesz faktycznie byc nietablkowa albo zle sie mierzysz (trudno jest sie
        zmierzyc samemu) i stad roznice.
        • mssselfdestruct Re: mssselfdestruct 70/83 jeszcze raz 15.04.10, 16:01
          No tak, właśnie też myślałam, że problem może wynikać z nieumiejętnego
          mierzenia, ale niby wszystko robię jak trzeba, więc najwyraźniej faktycznie mam
          odchyły od tabelki, ciekawa tylko jestem, z czego to wynika :P Dzięki za odpowiedź.
    • paulinna-s Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 15.04.10, 21:31
      Ponieważ nie wiem gdzie napisać, piszę tutaj ;)
      Niby jestem już pół-oświecona, od kilku miesięcy noszę miękkie staniki w (chyba)
      odpowiednich rozmiarach, ale im więcej wiem, tym odkrywam, że więcej nie wiem ;)
      Jak to jest z zaniżaniem obwodu?
      Jeszcze niedawno miałam wymiary 70/82-83 i kalkulatory "wypluwały" mi rozmiar
      65C jako idealny (chociaż 65D małomiseczkowe też są prawie dobre ;)). Ale trochę
      mi się schudło i obecnie mam 69/81-82 - wg kalkulatorów już powinnam przejść na
      60DD. Tylko dlaczego mniejsze obwody mają głębsze miseczki? W 65C miseczka ma
      ok. 17-18 cm, a jak oglądałam na Allegro 60DD to wszędzie pisze, że głębokość
      miseczki to ok. 20-21 cm. Przy obwodzie 65 topię się w takiej misce :/ Czy przy
      obwodzie 60 ma szansę być dobra? Czy to kwestia szerszej fiszbiny??? Bo wg
      tabelki 65C i 60DD są na takie same wymiary w biuście. Ja już nic nie rozumiem
      ;) A może powinnam jednak próbować 60D? Pomoże któraś?
      • zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 18.04.10, 12:56
        Ale czy po schudnieciu staniki przestaly na Ciebie pasowac? Jesli tak, co nie
        pasuje obwod czy miska? Jesli obwod stal sie za luzny, poszukalabym raczej
        ciasniejszych 65 niz 60- IMO brytyjskie 60 maja gorsza konstrukcje od 65. Mozesz
        tez pomyslec o Effuniaku, tyle ze tu rozmiarowka jest troche inna i pewnie
        bedziesz potrzebowaac 70A.

Zanizane obwodu: zanizasz tyle, ile jest Ci potrzebne;) Tak proste i tak
        trudne.. Generalnie chodzi o to, by obwod stanika trzymal sie stabilnie na
        plecach i nie podjezdzal pod lopatki.

Owszem, 65C i 60DD sa na na ten sam rozmiar w biuscie ale inny pod biutem. Czyli
        osoba z 60DD ma wiekszy biust w proporcji do reszty swojego ciala niz osoba z 65C.
        • paulinna-s Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 18.04.10, 20:06
          zawsze_zielona - wielkie dzięki za odpowiedź. Właśnie przyszła do mnie Freya
          Antoinette 28DD i sprawdziłam "nabiustnie", że 60-tki, przynajmniej brytyjskie
          nie są raczej dla mnie (jednak odejmowanie 9 cm od obwodu to już przesada ;)).
          Po pierwsze ścisłe niemiłosiernie (wytrzymać może i wytrzymam, ale na plecach
          odcina mi się skóra pod łopatkami co brzydko wygląda), a po drugie przy miseczce
          DD to już prawdziwe golfy ;) z szerokimi ramiączkami i bardzo szerokimi bokami i
          zapięciem. Nieee, jednak zostanę przy 65-tkach, tym bardziej, że pod biustem nie
          schudłam za bardzo, bo tam i tak same żebra ;) Problem tylko w tym, że wśród
          używanych staników (a na takie poluję) dużo mniejszy jest wybór 65C niż 65D :(
          Czy jest na Lobby jakiś wątek, gdzie zbiorczo można poczytać które staniki są
          ścisłe, a które rozciągliwe, które mało- a które dużomiseczkowe, czy trzeba
          wchodzić w wątki poszczególnych firm i modeli? Z góry przepraszam za moją
          "zieloność" i będę wdzięczna za odpowiedź :)
          • zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 19.04.10, 10:18
            Scisliwce i rozciagliwce:
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,64219281,,Rozciagliwce_i_scisliwce.html?s=0
            Duzo i malomiseczkowce:
            forum.gazeta.pl/forum/w,32203,73825506,73825506,Duzo_i_malomiseczkowce.html

Dodam tylko, ze czasem, czy stanik ma duza/mala miske lub cyz
            bardziej/mniej sie rozciaga jest sprawa zupelnie subiektywna. Na
            mnie np. Freya Rio jest zupelnie normalnie miskowa, choc wiekszosc
            dziewczyn odczuwa ja jak duzomiskowa.
            Mysle, ze to dobry pomysl z polowaniem na malomiskowe 30D. No i
            polecam tez Effuniki, ale na razie to tyko lekko usztywniane plunge.
    • danaien 73/85- problemy 18.04.10, 11:40
      witam,
      wg. "rozmiarówki" wydaje mi się że powinnam nosić 65 D.
      Na moje nieszczęście jedyny sklep jaki znałam w okolicy 'się uciekł'.
      Przymierzałam ostatnio staniki Esotiq(w Toruniu tylko tam znalazłam 65), ale tu
      o dziwo nie miękkie 65 D było za ciasne, 65 DD w miarę, ale pierś lekko
      wystawała pod pachami, a 65 E było już za duże..
      Dodatkowo mam taki dziwny problem, bez stanika widać przy pasze od przodu widać
      lekką bułkę, tak jakby powstała w za ciasnym staniku (na co dzień noszę
      zmniejszane w obwodzie własnoręcznie 70 D z Esotiq Lingerie),a zaczynałam od
      Freya Pollyanna (model aa 5922 bk) 65 E bardzo miękki.. Czym, jak zaradzić?
      Z góry przepraszam za moją niekompetencję, którą widać powyżej :P:P
      Alem się rozgadała... :P
      • zawsze_zielona Re: 73/85- problemy 18.04.10, 13:05
        Rozne firmy szyja wg roznych wzorcow, niestety i stad problemy. Trzeba
        przymierzac i kupowac te staniki, ktore dobrze leza chocby sie nazywal 100A;)

Czy chodzi Ci o takifald skory jak na pierwszym zdjeciu? To utrwalona bulka spowodowana
        noszeniem stanika z za mala miski. Rada jest prosta: nosic dobrze dopasowane
        staniki z odpowiednio duza miska i ta buleczka wroci na swoje miejsce.
        • danaien Re: 73/85- problemy 18.04.10, 16:11
          dziękuję za szybką odpowiedź :)
          właśnie coś podobnego. Tylko dziwne, bo w miseczkach i tak zostaje mi zawsze
          jeszcze miejsce chociaż dobrze wygarniam, więc takie coś nie powinno się
          pojawiać.. hmmm..
    • plisowana Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 18.04.10, 15:27
      Ja się trochę zagmatwałam w tych pomiarach :P Zmierzyłam się na wszystkie możliwe sposoby i wychodzi: 64 pod biustem (ciasno, na wydechu), 68 pod (luźno), 75 bez stanika, bo w staniku 81 (nie może być, pewnie dlatego taki wynik, bo nie jest "do końca" miękki) i 79 w "pozycji pochylonej bez stanika". Niedługo będę musiała się wybrać na zakupy bieliźniane i tak sobie pomyślałam, że może to odpowiedni moment na zakupienie biustonosza we właściwym rozmiarze ;)
      ->Proszę o pomoc :)
      • psychodelia1 64/75 19.04.10, 18:56
        przy wymiarach 64/75 sugerowałabym 60C albo ze ścisłych 65B, jednak może okazać
        się że potrzebujesz rozmiaru 60D a z ścisłych 65C (ze względu na dodatkowe 4cm w
        zwisie)
    • azdyk 66/84 18.04.10, 17:51
      Witam, moje wymiary to 66 na 84, noszę 70B, jest ok, ale miseczka nieco za mała
      :(. Pomocy!!!
      • psychodelia1 Re: 66/84 19.04.10, 18:57
        celuj w 65dd ze ścisłych a z luźniejszych 60E
    • martas_sa 73/88 martas_sa 18.04.10, 18:32
      zmierzylam sie i tak w biuscie mam 88 cm a pod biustem na wydechu
      ciasny centymetr 74 cm...W kalkulatorach wychodzi 70C/32C lub
      65E/32DD i sama juz nie wiem...Prosze o pomoc
      • psychodelia1 Re: 73/88 martas_sa 19.04.10, 19:00
        w ścisłych celuj w 70d/32d a w luźniejszych w 65dd/30dd
        • martas_sa Re: 73/88 martas_sa 19.04.10, 21:14
          a nie na odwrot ????
          • psychodelia1 Re: 73/88 martas_sa 19.04.10, 21:26
            a dlaczego na odwrót?
            65 to obwód mniejszy niż 70, więc w luźniejszych modelach bierz ten bardziej
            ścisły obwód czyli 65 a w modelach ścisłych wystarczy obwód 70
            • martas_sa Re: 73/88 martas_sa 19.04.10, 21:39
              dzieki cos mi sie pomieszalo chyba musze isc juz spac :))
    • mysza_aa 67/79-80 18.04.10, 19:59
      moje wymiary 67/79-80 , teraz noszę 70 A. Jakiej firmy stanik wybrać, żeby był
      dobry? i taki usztywniany, nie tylko na fiszbinach. Lubię bardotki, dość wycięte
      staniki.
      • psychodelia1 Re: 67/79-80 19.04.10, 19:01
        szukaj 65c, w luźniejszych 60d
        jeśli chodzi o modele to nisko zabudowane są half cupy
    • koosteczka 76/90 = 70D? 18.04.10, 23:07
      LMB jest uzależniające! Przez was dziewczyny nie tylko uświadomiłam sobie że 75A
      lub 75B jest naprawdę złym stanikiem ale też zamiast uczyć się do egzaminów..
      siedzę i czytam LBM. Jako kobieta uświadomiona wybieram się jutro do sklepu i
      zignoruje opryskliwe uwagi typu : "Dziecko ty i 70D?! Chyba lustra w domu nie
      masz!" Wybieram się uzbrojona w tabelkę, piersiówkę i wiedzę z 3 dniowego
      czytania LMB i LB może wyedukuje przy okazji choć trochę panią sprzedawczynie xD
      Tak wiem wiem, że się nie znam ale chociaż zostawię jej do was link ;]
      Potwierdźcie mi tylko czy 70D na 76/90 będzie pasował?
      • psychodelia1 Re: 76/90 = 70D? 19.04.10, 19:02
        wydaje mi się, że 70d/32d będzie pasować
        a jeśli chodzi o polską rozmiarówkę to 70dd
        • zawsze_zielona Re: 76/90 = 70D? 20.04.10, 16:09
          W polskiej rozmiarowce nie ma 70DD, jest 70E.
          Co do rozmiaru- zacznij przymierzanie od 70D, jesli miski okaze sie za mala,
          popros o wieksza miske przy tym samym obwodzie.
          • psychodelia1 Re: 76/90 = 70D? 20.04.10, 19:18
            tak oczywiście masz rację:) pomieszały mi się rozmiarówki
    • candybaby candybaby 71/89 19.04.10, 08:38
      od jakiegoś czasu coraz bliżej przyglądam się LM i powiem szczerze, że bardzo chciałabym znaleźć swój rozmiar stanika..
      Jakiś czas temu w kalkulatorze 'elektroniczny bra-fitter' wyszło, że powinnam nosić 65F. Zakupiłam dwa staniki w tym rozmiarze - firm kostar i esotiq (na początek chciałam coś tańszego i raczej dobrze zrobiłam :)). Przy mierzeniu było okej, jednak przy noszeniu stanika już po godzinie marzyłam, żeby go zdjąć. Po powrocie do domu zrobiłam to niezwłocznie i miałam pod piersiami okropne czerwone pasy odciśnięte od stanika... Dodam, że wg mnie te miseczki w 65F były troszkę za małe, jakby nie zawierały całych piersi.
      75B ma oczywiście za luźny obwód i raczej za małe miseczki. Jednak kiedy nie wiedziałam o tym, jak istotny jest obwód, nosiłam ten 75 tylko panie w sklepach dawały mi np 75C lub 75D no i tu miski zdecydowanie ze duże.
      Teraz zupełnie nie wiem, za jaki stanik się brać myślę, że właściwy byłby obwód 70? ale jakie miseczki?
      bardzo proszę o pomoc
      • psychodelia1 Re: candybaby 71/89 20.04.10, 12:15
        na rozmiarówce kostara nie znam się za bardzo - wiem, że kostar ma i modele
        ścisłe i luźniejsze
        przy wymiarach 71/89 proponowałabym brytyjskie 65E/30E a z polskiej rozmiarówki
        65F, ale piszesz że kostarowskie 65F było jednak przymałe, więc pewnie jesteś
        nadtabelkowa albo masz sporą różnicę między wyprostem a zwisem
        sugerowałabym zatem pomierzyć z brytyjczyków 65E i F (przy ściśliwych modelach
        70DD i E) a z polskich skoro 65F było za małe to 65FF (przy ściśliwych 70F)
    • kindafunny karolina, pod: 69/72, w: 84, zwis: 92 19.04.10, 09:02
      zmierzyłam koleżankę. Wiem mniej więcej czego szukać, ale zastanowiła mnie spora różnica w zwisie i wyproście (dobrze zmierzyłam;p). Biust mało jędrny, ale pełny, słabo związany z klatką piersiową (o malej podstawie), kroplowaty, dotychczas gnieciony 75a.

Co wychodzi zazwyczaj przy takim problemie? stanik na mniejszy, większy, czy pośredni wymiar?
      • psychodelia1 Re: karolina, pod: 69/72, w: 84, zwis: 92 19.04.10, 20:19
        różnica rzeczywiście spora
        przy wymiarach 69/84 proponowałabym 65dd (przy luźnych 60e) a przy wymiarach
        69/92 rozmiar 65ff (przy luźnych 60g)...
        hmm... najlepiej byłoby pomierzyć sąsiadujące rozmiary; między dd a ff mamy
        miski: e i f, ja zaczęłabym od 65f (przy luźnych 60ff), ale tak naprawdę dopiero
        nabiustnie będzie można zweryfikować rozmiar (zwłaszcza w przypadku Twojej
        koleżanki, gdzie ta różnica jest tak duża)
        dobrze by było gdyby koleżanka pomierzyła staniki w sklepie stacjonarnym
        • zawsze_zielona Re: karolina, pod: 69/72, w: 84, zwis: 92 20.04.10, 16:27
          Ja jeszcze dodam, ze pomiar z tzw. zwisie dotyczy tylko stanikow firmy Effuniak.
          Staniki innych firm dobieramy wg zwyklych pomiarow.

Jesli kolezanka ma miekki stanik, to mozesz ja zmierzyc w tym staniku- pomiar
          bedzie bardziej miarodajny, bo zmierzysz piersi "we wlasciwym miejscu".
          • kindafunny Re: karolina, pod: 69/72, w: 84, zwis: 92 20.04.10, 18:18
            Mierzyłam w staniku, też wyszło jej 84.
            Z tym że to był stanik 80a ;P

odobiście obstawiam u niej w standardowych 65e, jak się przejdziemy do Brafitterii to zobaczymy czy jasno widziałam ;)

Moje pytanie dotyczyło raczej Waszych doświadczeń z małymi biustami, które mają dużą różnicę w pomiarach (takich mało jędrnych).
    • basia_34 72/83 19.04.10, 16:29
      jak zmierzę przy pochylaniu obwód w biuście ma około 85 cm ...
      piersi mam niestety rozlane, bezkształtne, jedynie w stanikach mocno
      usztywnianych jako tako wyglądają ;/;/;/ więc staników bez
      usztywniaczy nawet nie szukam ;/

• psychodelia1 Re: 72/83 19.04.10, 20:22
        różnica między wyprostem a zwisem nie jest duża, więc należy wziąć pod uwagę
        pomiar w wyproście
        zacznij od 65c a jeśli okaże się przymałe to 65d
    • anmi0 68/83 anmi0 19.04.10, 21:05
      Witajcie :)
      Mam 16 lat, a że ostatnio biust trochę mi urósł nie mam dobrego stanika. Jakieś
      chińskie nie wiadomo co, gdzie nie podany jest nawet rozmiar miseczki. Z tego co
      się orientowałam to 75B.. Są okropne.
      Ostatnio wybrałam się do sklepu, to pani gdy spytałam o rozmiar 60E ogromnie się
      zdziwiła i skwitowała, że na pewno tak dużego biustu nie mam, a i nie posiadają
      takiego rozmiaru. Przyznam się wyszłam troszkę zmieszana. Teraz nie wiem czy coś
      pokręciłam. Proszę o pomoc :):*
      • stary_dywanik Re: 68/83 anmi0 19.04.10, 21:19
        Zacznij może od spróbowania rozmiaru 65D (30D w rozmiarówce brytyjskiej), dopiero gdy stwierdzisz, że obwód 65 nie daje Ci wystarczającego podtrzymania zainteresuj się obwodem 60. Staniki w rozmiarze 65D powinny być lepiej skrojone do Twojej budowy a na dodatek w tym rozmiarze jest większy wybór niż w np. 60E.

Tu:
        stanikowamapa.prv.pl/
        masz wykaz sklepów, w których nikogo nie zdziwi pytanie o taki rozmiar.
        • anmi0 Re: 68/83 anmi0 20.04.10, 13:37
          dziękuję bardzo. :)
    • bed.shosanna A ja? 21.04.10, 11:40
      Nosiłam do niedawna 60-tki Curvy Cate(60F), ale przytyłam(z czego się cieszę i
      nie zamierzam tego zmieniać) i teraz jak zakładam 60-tkę to cały czas czuję
      ścisk i wbijanie się brzegów materiału pasa, pomimo wygarniania mam bułki pod
      pachami, fiszbina niestety sięga nieco za pierś i boli, zwłaszcza na mostku i na
      żebrach pod pachami, mam też kilka sinych kropek pod pachami i na dekolcie od
      wbijających się końcówek fiszbin.Dla porównania wyciągnęłam starą, lekko
      podszywaną Melissę w rozmiarze 65E, obwód jest dosyć stabilny(jeżeli podjeżdża
      to naprawdę minimalnie) i mam gładkie plecy i stanika właściwie nie czuję.
      Moje wymiary to: pod biustem "normalnie", czyli taśma przylega do ciała
      gładko,bez wydechu-72cm, natomiast na wydechu i w max ścisku ma 67,wydaje mi
      się, że w tym przypadku chyba nie ma co za bardzo zaniżać obwodu, bo różnica
      jest niewielka, czyli takanki tłuszczowej do ściskania nie ma za dużo, w biuście
      normalnie mam 86, przed okresem 87.
      A i jeszcze pytanie poza konkursem:czemu do effuniaków trzeba mierzyć się w zwisie?
      • zawsze_zielona Re: A ja? 21.04.10, 14:04
        Masz podobne wymiery do mnie- proponowalabym brytyski 30DD albo europejski 65E.
      • szangala_23 szangala - pod 77cm w 92cm :D 22.04.10, 12:55
        proszę o poradę celem ustalenia dobrego rozmiaru stanika :)
        • zawsze_zielona Re: szangala - pod 77cm w 92cm :D 28.04.10, 20:40
          Poszukaj ciasnych 75C albo, jesli obwod okaze sie za luzny, 70E.
          • szangala_23 poprawka rozmiaru 30.04.10, 11:37
            po ponownym zmierzeniu okazało się że pod mam 77 a w 90 :) czy to zmienia podane propozycje rozmiarów? pozdrawiam serdecznie.
            • zawsze_zielona Zmienia 30.04.10, 14:19
              Jesli masz 90 w biuscie, to raczej przymierz 75B albo 70D. Czy roznica w
              pomiarze to wahania miesieczne? Jesli tak, to prawdopodobnie bedziesz
              potrzebowac obu rozmiarow: wiekszy, gdy piersi sa bardziej obrzmiale i mniejszy,
              gdy nie sa.
    • szatop pod 82 cm / w 89 cm 22.04.10, 14:12
      Witam,
      proszę o poradę jaki rozmiar mam kupić stanika
      rozmiary imponujące nie są, trudno..

pod biustem 82 cm
      w biuście 89 cm

doradźcie proszę
      • iwu Ja też poproszę o radę. 23.04.10, 11:01
        Pod biustem 72cm, w biuście 87.
        To, co do tej pory nosiłam nie liczy się, bo niedawno przestałam
        karmić piersią i mój biust wygląda zupełnie inaczej niż przed ciążą,
        więc musze dobrać wszysto od początku.
        • zawsze_zielona 72/87_iwu 28.04.10, 20:41
          Poszukaj 30DD a z polskich 65E.
      • kulka_kulkowa Re: pod 82 cm / w 89 cm 25.04.10, 12:39
        Droga szatop,

Cisza jak makiem zasiał spowodowana jest zapewne tym, że możesz być jednym z nielicznych prawdziwych 75B :)

Możesz podać wymiar pod biustem mierzony luźno (tzn. przylegająco do skóry) i jeszcze raz mierzony ściśle na wydechu?
        Ze staników brytyjskich zmierzyłabym na Twoim miejscu 75B i 80A. Z polskich zostałabym raczej przy obwodzie 75 (nie dotyczy Ewy Michalak i części oferty Mileny - są ścisłe i 80 może być ok) i pomierzyła "okoliczne" miski A-B-C. Masz ten komfort, że to rozmiary dostępne na każdym kroku. Przy mierzeniu zrób trochę wygibasów, podskoków itp. Zobacz, czy stanik zostanie na swoim miejscu, czy nie podjedzie po podniesieniu rąk.

Jeśli nie boisz się zakupów przez internet, to zajrzyj do wątku o polecanych sklepach.

Może wypowie się tu jeszcze ktoś o wymiarach podobnych do Twoich i lepiej Ci doradzi.

Nie przejmuj się wymiarami, jesteśmy wszak na Lobby Małobiuściastych :)

Powodzenia!
    • amra24 75/85 25.04.10, 14:42
      Witajcie. Jaki powinnamnosic rozmiar biustonsza? Wedlug kalkulatora
      65d, wedlug innych stron- 70a. Chcialabym zamowic sobie przez
      internet jakis pozadny stanik, ale nie wiem jaki rozmair mam wziac.
      Pomozcie prosze
      • zawsze_zielona Re: 75/85 28.04.10, 20:43
        Moze sprobowac od 70B, do przymierzenia w kazdym bielizniaku, tylko wybieraj w
        miare miekkie i nie oskorupkowane modele. Jesli obowod okaze sie za luzny,
        szukaj 30D (brytyjski) lub 65D (polski).
    • vinca_minor Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 25.04.10, 20:06
      Jak myślicie, czy Rio 28dd będzie pasować na mnie przy wymiarach 66/84? Dodam,
      że to czerwone Rio.
      • agnes85555 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 25.04.10, 22:01
        Witam. Pod biustem mam 67 cm, natomiast obwód w biuście (mierzony luźno bez stanika ) wynosi 79 cm. Do tej pory noszę 75B. Mam jeszcze małą asymetrię prawej piersi. Z góry dziękuję za odpowiedz.
        • zawsze_zielona Re:agnes8555_67/79 28.04.10, 20:48
          Nosisz 75B? Ale ten stanik jest szyty na 10cm wiecej w biuscie nie mowiac juz o
          podbiusciu. Dobrze sie zmielas w biuscie- centymetr rownolegle do podlogi? Jesli
          tak, to szukaj ciasnych 30B lub 28(60)D- ten ostatni latwiejszy do kupienia.

> Witam. Pod biustem mam 67 cm, natomiast obwód w biuście (mierzony luźno bez sta
          > nika ) wynosi 79 cm. Do tej pory noszę 75B. Mam jeszcze małą asymetrię prawej p
          > iersi. Z góry dziękuję za odpowiedz.
      • zawsze_zielona Re: vinca_minor 28.04.10, 20:45
        Niektorzy odczuwaja Rio jako duzomiskowe, wiec jest sporo szansa, ze miska w
        28DD moze byc dobra. Ale nie musi... Poza tym stanik, mimo ze dobry miskowo,
        moze okazac sie niekompatybilny z ksztaltem biustu. Musisz sama przymierzyc.
    • polia_2 73 - 93 26.04.10, 21:29
      Witam :)
      Mam oczywiście nadzieję na pomoc w wyborze rozmiaru ;)Mam wymiary
      73/93 cm. Do tej pory noszę 75B lub C, zależnie od modelu. Zawsze
      noszę push-up, jakoś nie wyobrażam sobie miękkiego stanika, bo wtedy
      byłabym chyba zupełnie płaska ;/ Jestem wysoka i mam bardzo szeroko
      rozstawione piersi, dlatego mój dekolt i tak zawsze wydaje się pusty.
      • zawsze_zielona Re: 73 - 93 28.04.10, 20:52
        Zacznij jednak od miekkiego stanika inaczej nigdy nie ustalisz prawidlowego
        rozmiaru. Tylko w miekkim staniku od razu widac jak sie biust uklada i czy
        stanik dobrze lezy, nie sciska/gniecie. Zle dobrany puszap, a Twoje niestety
        takie sa, wlasnie splaszcza piersi i w ogole deformuje piersi.
        Poszukaj 30(65)FF.
        Ja mam w biuscie 68 pod i 87 i nosze niemal wylacznie miekkie staniki.
    • ankara-24 Re: JAKI POWINNAM NOSIC ROZMIAR STANIKA-14 26.04.10, 21:34
      Oczywiśćie jak większość kobiet noszę od kilku lat rozmiar 75B. Dopiero dziś
      trafiłam na to forum i zaczęłam się martwić. pod biustem mam 74cm a w biuście
      85cm. Teraz już zupełnie nie wiem jaki rozmiar stanika jest dla mnie najlepszy.

Mam też pytanie odnośnie kupowania biustonoszy o tak małych obwodach, czy to nie
      powoduje problemów z oddychaniem, albo innych efektów ubocznych, bo jednak
      klatka piersiowa jest w takich rozmiarach mocno ściśnięta.

Z góry dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że będzie szybka.

Pozdrawiam
      • rota_9 67/81 - jaki rozmiar? 28.04.10, 10:47
        Pierwsze to pod biustem - mierzone ciasno i na wydechu, drugie to w biuście -
        mierzone luźno. No i jaki rozmiar przymierzać i nosić? Jestem tuz przed wizytą w
        sklepie brafitka w Bielsku i nie wiem od czego mam zacząć rozmowę. Z góry
        dziękuję za pomoc.
        • zawsze_zielona Re: 67/81 - jaki rozmiar? 28.04.10, 20:58
          Rozmowe najlepiej zaczac od "szukam stanika w dobrym rozmiarze"- brafitterka na
          pewno Ci doradzi.
          IMO dobry bylby 30(65)C, ale ten rozmiar jest trudny do dostania. Mozesz tez
          poszukac 28(60)DD.
      • zawsze_zielona Re: ankara-24_74/85 28.04.10, 20:56
        Zaczne od konca- staniki nosimy tak scisle, by nie przesuwaly sie na plecach a
        jednoczesnie tak luzne, by dalo sie w nich swobodnie oddychac. Poza tym stanik,
        w przeciwienstwie do miarki krawieckiej, uszyty jest z rozciagliwego materialu,
        wiec obwod takiego stanika "pracuje".

IMO powinnas zaczac od przymierzenia 70B- dostepny w kazdym bielizniaku. Jesli
        obowd okaze sie za luzny, tzn. stanik bedzie przemieszczal sie na plecach,
        poszukaj 30(65)D.
    • niemarozybezognia niemarozybezognia 83/90 28.04.10, 21:07
      Głównie wersja sportowa - czyli bez poduszek a najlepiej bez fiszbin :) ogólnie miękkie.
      • constans01 73-74/86 29.04.10, 21:30
        Proszę i pomoc jaki rozmiar staniczka? chciałabym uderzyć w rio i cleo
        pzdr
        • zawsze_zielona Re: 73-74/86_constans01 30.04.10, 14:25
          Przymierz 70(32)C a jesli obwod okaze sie za luzny, 30(65)DD z brytyjskich. Rio
          jest dosc scisle i niektorzy odczuwaja ten stanik jako duzomiskowy, wiec 30D
          moze byc wystarczajace, z Cleo nie mam doswiadczenia.
      • zawsze_zielona Re: niemarozybezognia 83/90 30.04.10, 14:22
        A dlaczego nie chcesz fiszbin? To nie tak, ze fiszbiny same w sobie sa
        niewygodne- to fiszbiny w zle dobranym rozmiarowo staniku sa niewygodne. W
        kazdym razie sprobuj 75B ewentualnie 80(36)AA- ale te raczej w brytyjskich
        rozmiarach.
        • niemarozybezognia Re: niemarozybezognia 83/90 30.04.10, 23:25
          Hmmm, kiedyś i fiszbiny i poduszki ale teraz lubię czuć się swobodnie ;-)
          75? Hmmm, teraz noszę 85 B
          • zawsze_zielona Re: niemarozybezognia 83/90 01.05.10, 13:17
            Gdybym wiedziala, ze noisz 85B, to bym zapytala, czy sie dobrze zmierzylas, bo
            85B jest szyty na 100 w biuscie. Jesli miska jest na Ciebie dobra, to
            polecalabym zaczac poszukiwania od 80C albo 75D w zaleznosci od tego, jak
            bedziesz odcczuwac obwod.
          • zawsze_zielona Re: niemarozybezognia-fiszbiny 01.05.10, 13:19
            Fiszbiny w dobrze dobranym staniku nie ograniczaja swobody. W zle dobranym
            staniku wbijaja sie bolesnie w mostek i kluja pod pacha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka