Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6

24.07.08, 15:44
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne
swojego rozmiaru.

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) Uwaga - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
- w biuście delikatnie, bez ściskania (bez stanika i w staniku, a wpisujemy
większy wynik).

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który leży
częściowo dobrze i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić,
jaki rozmiar byłby dla Ciebie najlepszy! :)

3) Mierząc stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami.
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie
przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz
bluzkę.]

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a nie -
fotografii.

UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne maile! Nie
dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie biustu, a wtedy
ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY! Takie próby są oczywiście kasowane, dlatego
widząc je od razu należy wezwać moderatora.

5) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie.
Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam wystarczająco osób
będą kasowane bez ostrzeżenia.

6) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Poprzedni (piąty) wątek rozmiarowy:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=80534806

PS. Ostrzegamy przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu
rozmiaru. Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje
prawidłowe wymiary, więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może
już nie pasować. Kupujmy więc rozważnie!
Obserwuj wątek
    • ankajanka 77/83,5 24.07.08, 16:05
      hej :)
      pod biustem- 77, w biuście "aż" 83,5.
      od zawsze nosiłam 75A tylko i wyłącznie z triumpha, ale nie każdy model się sprawdzał niestety :(
      dodam ze mam dosyć szeroki "rozstaw" piersi (niestety rozchodzą się na boki :( )
      pozdrawiam i czekam na odpowiedz :)
      • ankajanka poprawka: 77/85,5 24.07.08, 16:07
        tzn 77 na 85,5 :)
        • kaczencja 77/85,5 70C 24.07.08, 16:12
          Przy 75A, które zapewnie było na Ciebie za luźne i miało za płytką miskę nic dziwnego, że wydawało Ci się, że masz szeroki rozstaw piersi. Z takimi wymiarami powinnaś nosić raczej 70C - miseczka będzie objętościowo zbliżona do 75A, ale obwód będzie bardziej ciasny i nie będzie jeździł Ci po plecach przy każdym ruchu :)

Zapytam jeszcze: czy zmierzyłaś się ciasno na wydechu pod biustem? Tak właśnie mierzymy ten obwód i trzeba o tym pamiętać.
          • kaczencja Aha i jeszcze jedno: 24.07.08, 16:21
            Czy miseczka w 75A jest na Ciebie dobrze dopasowana? Jeśli tak to 70C powinno być odpowiednie, ale jeśli masz w niej trochę luzu, to możesz również mierzyć 70B. Ze swojego doświadczenia jednak wiem, że miseczki w 70B, szczególnie w polskich firmach są małe i nawet przy moim 83cm w biuście zdecydowanie potrzebuję 70C, dlatego i Tobie doradzam zacząć właśnie od tego rozmiaru :)
            • justka-p Re: Aha i jeszcze jedno: 24.07.08, 17:25
              obwód pod biustem 75, biustu 84

też do tej pory nosiłam 75A albo B ale biustonosz stale przesuwał się,
              podciągał. Próbowałam też z 70B ale miałam wrażenie jakby miseczki były zbyt
              wąsko rozstawione. Jaki powinnam nosić rozmiar i czy znacie jakieś dobre sklepy
              interenetowe z odpowiednią rozmiarówką?
              • po.rzeczka Re: Aha i jeszcze jedno: 26.07.08, 15:26
                Spróbuj 65D.Sklepy internetowe są zebrane w jednym miejscu na górze forum.I
                zwracajmy uwagę,na który post odpowiadamy,bo sie robi drzewko nie w tym
                miejscu,co trzeba.
            • ankajanka Re: Aha i jeszcze jedno: 25.07.08, 08:13
              dziękuję za szybka odpowiedz :)
              mierzyłam się jak najbardziej na wydechu. miseczka A w 75A w większości
              przypadków jest za duża w górnej części :(
              A ja od zawsze bałam się ze 70 będzie tak ciasne ze będę mieć ślady i
              odgniecenia po staniku w obwodzie i nawet zastanawiałam się nad kupnem 80A :P
              całe szczęście trafiłam tutaj :) spróbuję z tym 70B :)
      • majta-2 78/86 28.07.08, 13:08
        Teraz noszę nieśmiertelne 75 B. Pomóżcie co dla mnie.
    • sadzka 75/94 dla mamy 24.07.08, 19:46
      Proszę podpowiedzcie mi jaki rozmiar powinna nosić moja mama, jest to osoba starsza, ma 70 lat, piersi mało jędrne, ale dobry stanik też jej się należy :) Do tej pory nosiła 80C. Jest raczej pulchną osobą i nie chciałabym jej wciskać w za bardzo ciasny stanik. Na to by się nie zgodziła. Ma staniki miękkie, bez fiszbinów i też raczej się do nich nie przekona.
      Jutro wybieram się z nią do sklepu i zaśmiecam oba fora biuściaste, za co przepraszam, ale potrzebna mi szybka porada.
      • zawsze_zielona Re: 75/94 dla mamy 26.07.08, 18:20
        Ja bym próbowała 70E (czyli 70F w europejskiej rozmiarówce). Ale na
        bezfiszbinowcach to się nie znam...
    • lucy_92 77/87 24.07.08, 23:06
      Mam pod biustem ok. 77 na wdechu, w biuście ok. 87 mierzone luźno. Noszę staniki
      75A.
      • pitupitu10 Re: 77/87 lucy_92 25.07.08, 10:30
        Pod biustem mierzymy się na WYDECHU i bardzo ciasno. Zmierz się jeszcze raz.
      • lucy_92 Re: 77/87 25.07.08, 12:47
        Mierzyłam dobrze, na wydechu, tylko źle napisałam. Przepraszam za błąd. Teraz
        już poprawne: pod biustem 77 na wydechu, w biuście 87 mierzone luźno.
        • veevaa 75/84 25.07.08, 13:31
          Mierzone na wydechu:D
          • po.rzeczka Re: 75/84 26.07.08, 19:02
            Wygląda na 65D,próbuj w tych okolicach po ustaleniu,czy lepiej Ci pasują wąskie
            czy szerokie fiszbiny(trzeba mierzyć).
        • po.rzeczka Re: 77/87 26.07.08, 15:10
          Pozwalam sobie odpisać,bo zaczynałam od prawie identycznych wymiarów.
          Ja bym zaczęła od zmierzenia jakiegoś rozciągliwego 65DD lub ścisłego 70C.Był tu
          wątek o ściśliwcach i rozciągliwcach.
          Zależy,czy ma się trochę tłuszczyku,który łatwiej sie ściska i od indywidualnej
          wrażliwości.Na początku można użyć przedłużki obwodu(do kupienia w
          pasmanterii,na allegro i w niektórych sklepach odzieżowych).
          Może się też okazać,ze potrzebujesz miseczki o literkę większej,niż wynika z
          tabelki,ja tak mam.
    • oanamihaela Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 26.07.08, 00:32
      A więc ja znowu proszę o poradę w sprawie rozmiaru stanika...

Moje wymiary to: 71/90(91)

Myślałam, że Rio 65E będzie TYM jedynym, założyłam go na pół dnia na dłuższą
      przymiarkę i... musiałam zdjąć gdyż strasznie wpijał mi się w mostek :( dzisiaj
      założyłam swoją Polly (nie uciskała wcześniej na mostku) i cały dzień odczuwam
      na mostku dyskomfort... wciąż po tym Rio:(

Nie wydaje mi się że mam jakoś specjalnie wąsko rozstawione piersi, ale nie mam
      potrzeby, aby były szerzej...

Rio jako jedyny ze staników Frei nie spłaszcza mnie i ładnie zaokrągla piersi,,
      pogodziłam się już nawet z freyową zmarchą, ale to?

Czy Freya ma szeroko rozstawione miseczki? Czy powinnam szukać inne
      wąskofiszbinowej firmy? Czy możecie mi coś polecić?
      Co mi radzicie?
      • zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 26.07.08, 18:19
        A jaki rozmiar masz Poly? Jesteś przekonana do wąskich fiszbin? Mnie fiszbiny
        uwierają wtedy, gdy są zbyt wąskie. Może inne firmy? Może to zły fason (typowy
        balkonik Freya)? W każdym razie powinnać IMO próbowac 30F.
        • oanamihaela Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 26.07.08, 22:04
          Tak... próbowałam Panache - nie mam w nim w ogóle piersi, rozsmarowuje mi je :(
          Polly mam 65E (bułkuje) i 65F (freyowa zmarcha)- w każdym fiszbiny są ok :)
          oprócz Rio :( które za to robi ładne jabłuszka i nie spłaszcza jak Polly :(
          • zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 27.07.08, 00:38
            Wąskie fiszbiny ma Adore, Prueda, niektóre Kalyani, Avocado i pewnie jakieś
            inne... Popróbuj też inne fasony.
            Co do mostka, można wygiąć. Czasem pomaga.
    • kuki-monster 76(72)/84 26.07.08, 08:28
      Witajcie,
      Forum jest tak obszerne i tak w nim dużo informacji, że moja głowa nie jest w
      stanie tego wszystkiego przeczytać na raz 
      Zapytam, więc na początek o poprawny rozmiar stanika.
      Zmierzyłam swój obwód na wdechu (76) i wydechu(72) oraz na biuście (85cm).
      Mam 23 lata (jeszcze nie jestem matką) i 164 wzrostu. Ostatnio borykam się z
      kilkoma kilogramami nadwagi, chociaż mój wskaźnik BMI wg wszelkich obliczeń jest
      optymalny (idealny). Od jakiegoś, zatem czasu noszę nieco większe staniki. I tak
      zazwyczaj nosiłam stanik Intimissimi (nie pamiętam niestety rozmiaru, w każdym
      razie mniejsze niż po przytyciu). Ostatnio kupiłam sobie do sukienki bardotkę w
      La Senzie (rozmiar 75C) czułam się w nim dobrze i nosiłam go bez naramek cały
      czas, jednak ostatnio (pewnie ze względu na to, że wzięłam się za siebie i
      ćwiczę…może wreszcie chudnę) muszę go, co jakiś czas poprawiać. Świetnie za to
      czuję się w stanikach Esotique o rozmiarach 80B. Tak przynajmniej mi się wydaje.
      Raczej kupuję staniki typu Push-up. Nigdzie nie mam „bułek”, pierś leży dobrze w
      miseczce, zapinam się na najwęższa haftkę, i zapięcie nie ląduje mi na szyi oraz
      naramki nie wrzynają mi się w skórę. Wszystkie staniki dobrze traktuję. Mają
      oddzielną szufladkę z kulkami zapachowymi, piorę je w woreczku i nie noszę po
      domu (mam inne miękkie staniki do tego celu).
      Wg kalkulatora wyszło że powinnam nosić polskie 65D.... muszę taki przymierzyć
      ale boje się że ledwo będę oddychać.
      Zwróćcie mi uwagę (bo pewnie się mylę) jakich firm i rozmiarów staników szukać?

A tak poza tym. Bardzo dziękuję, że powstało takie forum i dziękuję mojej Mamie,
      że dała mi do przeczytania artykuł w Wysokich Obcasach.
      Aha, Mama należy do Biuściastych… Ja chyba też mam taką tendencję.
      Podrawiam
      • kaczencja Re: 76(72)/84 65D 26.07.08, 14:58
        Mierząc się pod biustem zawsze rób to na wydechu, bardzo ciasno (stanik, w przeciwieństwie do miarki, rozciąga się). Z tych 72/84-85 wychodzi Ci 65D. Mówisz, że w stanikach od La Senzy nosisz czasami 75C i wszystko jest ok, ale La Senza ma staniki po pierwsze dosyć ciasne, po drugie małomiseczkowe. Natomiast dziwię się, jak to możliwe, że to 80B jest na Ciebie dobre. Zmierz może obwody w tych stanikach po rozciągnięciu i przeanalizuj wyniki, bo to jest aż trudno uwierzyć, że nosisz obwod zawyżony o 8cm, kiedy powinno się robić wręcz odwrotnie - zaniżać, przynajmniej o 5cm. No ale z drugiej strony miałam koleżankę, która też nosiła 80B, przy bardzo podobnych wymiarach pod biustem i też twierdziła, że wszystko jest ok ;) Ostanikowałam ją "korespondencyjnie" na 65DD/E i od kiedy przymierzyła swój pierwszy stanik w lepiej dobranym rozmiarze, szuka tylko takich. Wiesz, jeśli nie chcesz od razu zaczynać od 65D, które w Polsce trudno kupić stacjonarnie, możesz pójść do sklepu z bielizną i przymierzyć jakiekolwiek miękkie 70B. Miseczka w 70B jest taka jak w 65D, tyle że obwód jest nieco luźniejszy. Pamiętaj, aby przy wkładaniu stanika się lekko pochylić do przodu, wygarnąć piersi od strony pach i od dołu do przodu, aby zagarnąć całość do miseczek. Piersi w całości muszą się w nich mieścić, zewnętrzny koniec fiszbiny powinien celować mniej więcej w środek pachy, a nie kończyć się jeszcze na piersi, czy na plecach. Zobacz jak się w tym staniku czujesz i porównaj to z tym, jak czujesz się w swoich 80B. Czy one naprawdę dobrze podtrzymują piersi i nic się nie wymyka spod fiszbin, ani bokami? Czy fiszbina z powodu za luźnego obwodu nie wjeżdża Ci na pierś ani trochę? Czy po kilku ćwiczeniach obwód nie podjeżdża parę cm do góry? To są pytania, które powinnaś zadać sobie przy ocenieniu swoich starych biustonoszy. Odradzam Ci na początek push-upy, bo w nich nie zobaczysz naturalnego kształtu piersi i nie będziesz w stanie na 100% stwierdzić, czy cała pierś wypełnia miseczkę, nie jest stłamszona pod twardą "skorupką" biustonosza. W miękkim staniku dużo łatwiej jest określić prawidłowy rozmiar i ustalić, jaki krój i jaki kształt fiszbin najlepiej Ci pasuje.

Na koniec pragnę dodać, że są to tylko uwagi i pytania pomocnicze. W ostatecznym rozrachunku to Ty masz stwierdzić, w czym czujesz się najlepiej i jaki biustonosz Ci odpowiada. Większość dziewczyn tu trafiających nie wraca już potem do starych staników, bo właśnie na przykładzie nowych poznają, jakie błędy występowały u biustonoszy, jakie nosiły kiedyś. Każda z nas jest inna, wymiary pod i w biuście to tylko parametry pomocne do zidentyfikowania właściwego rozmiaru, ale ważna jest też sylwetka i to, o czym sama wspomniałaś - czy ćwiczymy i co ćwiczymy, bo to znacznie może wpłynąć na sylwetkę. Najlepiej będzie, jak pójdziesz na zakupy "rozpoznawcze", pomierzysz jak najwięcej modeli w sklepie (nie bój się prosić o mniejszy obwód, czy większą miseczkę) i sama dojdziesz do jakichś wniosków, o których oczywiście możesz napisać tutaj :) Jeżeli mieszkasz w Warszawie, Krakowie, bądź Poznaniu, możesz udać się tam do sklepów, które posiadają już Twój właściwy rozmiar 65D. Adresy sklepów znajdziesz na blogu: www.stanikowe-sklepy.blogspot.com
        • kuki-monster Re: 76(72)/84 65D 28.07.08, 14:08
          Dzięki Kazencja za odpowiedź. Zaraz sobie wydrukuje co mi napisałaś i wezmę
          sobie do serca Twoje uwagi - wyruszę na przymierzanie.
    • iffona 65/83-84 26.07.08, 15:39
      ojej dopisalam sie do watku stareo

nosze 65E nie wiem co to za firma, czuje pomalu lekki niedosyt w
      obwodzie, czyli mysle, ze moglabym nosic 60, ksztalt piersi nieco
      stozkowy w tym staniku
      mierzac staniki w triumphie, na wielkosc miski wydaje mi sie, ze
      pasowaloby 70D i 70E w zaleznosci od fasonu, niestety obwod o wiele
      za duzy nawet na najscislejszej haftce

chcialabym jakies sugestie dotyczace bardzo scisliwych stanikow,
      moge taki zakup dokonac jedynie przez net, wiec nie chcialabym za
      duzo razy pudlowac
      • zawsze_zielona Re: 65/83-84 26.07.08, 18:23
        Ale to 65E to europejskie czy brytyjskie? Pewnie europejskie... W każdym razie
        spróbuj 60E brytyjskie albo 60F a może nawet 60G europejskie/polskie.
        • iffona Re: 65/83-84 26.07.08, 20:24
          te 65E to europejskie i jakies francuski odpowiednik 80E
          dziekuje, rozejrze sie za 60E i F
    • wredota_79 jaki rozmiar 69/81 26.07.08, 22:10
      Witam, jestem tu nowa. Bardzo się cieszę, że istnieje takie forum. Dotąd nie zdawałam sobie sprawy, jak istotny jest odpowiedni rozmiar stanika i przy swoich 69/81 kupowałam staniki 70B lub 75A, w dodatku push-upy. Teraz już wiem, że przede wszystkim muszę kupować te z mniejszym obwodem, jednak mam pewne obawy. Rozumiem, że staniki są szyte z elastycznych materiałów i tym samym się rozciągają, ale czy przy obwodzie 60 lub 65, stanik nie będzie mnie zbyt cisnąć pod biustem i zostawiać czerwonych śladów, tzn. czy tak ciasny obwód nie tamuje krwi? A może do tego trzeba się przyzwyczaić?
      Proszę o radę, w jakim rozmiarze powinnam kupić stanik na początek?
      Czy podczas mierzenia w biuście centymetr ma się lekko przesuwać?
      • zawsze_zielona Re: jaki rozmiar 69/81 27.07.08, 00:42
        Jeżeli masz 69 pod biustem, to niemalże wszystkie staniki o obwodzie 70 i więcej
        są na Ciebie za luźne. Dlaczego tak 65 ma Ci tamować dopływ krwi? Jak kupujesz
        majtki, to nie mają one (bez rozciągnięcia) tyle cm szerokości ile Ty masz w
        biodrach, prawda? Ze stanikiem sprawa wygląda podobnie, nie może być na Ciebie
        za duży..

Co do rozmiaru, spróbuj 65C(30C) albo 65D(30D) z modeli małomiseczkowych.
      • grusieczka pod biustem 69, a w biuście mam 79 09.08.08, 22:38
        nie wiem jaki rozmiar biustonosza nosić, do tej pory co nosiłam ciągle mi się
        przesuwają i w ogóle, nie wiem co mam robić..;/
        pomóżcie proszę..
    • pirania13 78/90 26.07.08, 22:41
      Cześć :)
      Moje wymiary to 78/90.
      Teraz noszę 75B ale zawsze mam wrażenie gigantycznego luzu w miseczkach. Problem
      w tym, że gdy próbuję przymierzyć inny rozmiar, jest albo to samo, albo z kolei
      za ciasno...
      Z góry dziękuje za pomoc :)
      • zawsze_zielona Re: 78/90 27.07.08, 00:46
        Masz luzy w miskach czy w obwodzie? Bo ze ściśliwych modeli (czyli takich,
        których obwód nie rozciąga się za bardzo) 75B powinno być OK. Ale możesz
        spróbować brytyjskie 70(32)D albo polskie 70E.
        Poza tym poczytaj uważnie forum, bo być może niedbale zakładasz stanik (czyli
        nie układasz piersi w miseczkach i nie podciągasz ramiączek).
        • pirania13 Re: 78/90 27.07.08, 19:30
          Luzy w miseczkach - po prostu mam wrażenie, że w tym B zmieściłaby się tak
          przynajmniej z półtora takiej piersi jak moja.
          Staram się układać biust i podciągać ramiączka, ale może robię to źle? ;)
          Spróbuję te polecane rozmiary, dziękuję! :)
    • gagi21a Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 28.07.08, 08:15
      80/93
      • sylwiastka 80/93 gagi21a 28.07.08, 11:25
        łatwiej dobierać rozmiar jesli napiszesz, jaki teraz nosisz i jak on leży (czy
        miseczki sa dobre czy za małe). Teraz moge opierac sie tylko na Twoich
        wymiarach. Zatem mając 80cm pod biustem powinnaś nosic obwód nie szerszy niż 75.
        Czyli proponuje przymiarzyć rozmiar 75D na poczatek. Pamiętaj o posciągniezciu
        ramiączek i wygarnięciu piersi spod pach do miseczki. Jesli obwód bedzie za
        luźny spróbuj rozmiaru 70E. Oczywiście najlepiej samemu ocenić jak lezy stanik,
        może okazć sie ze potrzebujesz mniejszych lub wiekszych miseczek niz
        proponowane, przyniesz tez różne fasony. Mysle, ze takie rozmiary z powodzeniem
        znajdziesz w sklepie stacjonarnym.
        • deaf_16 zapytanie 28.07.08, 19:25
          Mam pytanie, jesli teraz nosze stanik 75B, a pod biustem na wydechu mam 78cm, w
          biuscie 93 cm to jaki rozmiar stanika byłby dla mnie najodpowiedniejszy? Proszę
          o POMOC! :)
          • zawsze_zielona Re: zapytanie_deaf_16 31.07.08, 15:41
            Powinnas byla wpisac Twoje wymiary w temacie bo inaczej latwo Twoj wpis przeoczyc.
            Jak lezy 75B? Czy obowd jest za luzny? Mysle, ze powinnas poszukac 70E albo 70F
            (w brytyjskiej rozmiarowce 32DD albo 32E);jestes pomiedzy rozmiarami).
            Tylko szukaj miekkich stanikow
    • kluska2cv 65/80 28.07.08, 11:10
      no i problem mój jest taki, że mam jedną pierś większą i wszystkie za duze w
      obwodzie staniki (teraz mam 70B z H&M) przesówają mi się w bok.
      Co poradzicie??
      • kluska2cv Re: 65/80 28.07.08, 11:20
        o losie! przepraszam za ort. nie wiem co we mnie wstąpiło!!
        • sylwiastka Re: 65/80 kluska2cv 28.07.08, 11:31
          Po pierwsze, miseczki dopasowujemy zawsze do większej piersi. w przypadku
          mniejszej można mocnej podciągnąć ramiączko lub dołożyć wkładkę. Asymetrie ma
          większość kobiet.
          Po drugie wcale sie nie dziwię, że 70B sie przesuwa, skoro jest duzo za luźne.
          Powinnaś sprobować rozmiaru 60D (jest na 79 cm w biuscie) jednak myślę, że
          będzie za małe oraz 60DD (81,5) i 60E (odpowiednik miseczkowy 70B). Taka
          rozmiarówke maja głownie bryryjskie firmy. W staniki mozesz sie zaopatrzyc w
          polskich sklepach internetowych i stacjonarnych oraz zagranicznych. Jesli
          będziesz kupowac za granicą szukaj rozamiarów 28D, 28DD, 28E.
    • majta-2 78/86 28.07.08, 13:10
      Teraz noszę nieśmiertelne 75B. Proszę doradźcie jaki rozmiar dla mnie będzie
      najlepszy.
      • zawsze_zielona Re: 78/86 28.07.08, 14:05
        A jak to 75B lezy? Obwod za luzny? A miska dobra? Za duza?
        Sprobuj 70C, tylko poszukaj miekki stanikow bez grubej warstwy gabki.
        • majta-2 Re: 78/86 28.07.08, 14:53
          75B w obwodzie minimalnie za luźne, a miski raczej za małe, bo nie zbierają mi
          wszystkiego spod pach.
          • po.rzeczka Re: 78/86 30.07.08, 16:38
            To przymierz też 70D,dobrze wygarniając piersi spod pach do miseczek.
            Ja z 78/87 szybko przeszłam na 75/87 i 65E.
    • anna-lisa Re: 69/80 28.07.08, 13:55
      Witajcie!Moje wymiary to 69/79(80).Do tej pory zawsze nosiłam 70A puszap, teraz
      z kalkulatora wychodzi 60D, ale mam wrażenie, że miseczka D jest na mnie za
      duża:(. Mam dwa biustonosze w tym rozmiarze ( freya sassy i PANACHE Flamenco),
      jednak obydwa są chyba za duże? Proszę powiedzcie, czy ja dobrze obliczyłam swój
      rozmiar? Na koniec dodam, że 65 jest na mnie za luźne.
      • zawsze_zielona Re: 69/80 28.07.08, 14:06
        A czy dobrze wygarniasz spod pach? I regulujesz ramiaczka? IMO 60D powinno byc
        na Ciebie dobre.
        • anna-lisa Re: 69/80 28.07.08, 15:42
          Niestety z pod pach nie ma co wygarniać, bo jestem bardzo szczupła, zero
          tłuszczyku, ramiączka wyregulowane i freya jakoś dziwnie leży. Już nie wiem co
          jest. Miseczka w dolnej części wypełniona, na brzegach koronka przylega do
          ciała, tylko robią się na miseczce pionowe zmarszczki. Jedna duża wzdłuż miejsca
          łączenia i kilka mniejszych od firzbiny do ramiączka. W Panache Flamenco, dół
          ładnie wypełniony, górą hula wiatr:( Może doradzicie co jest nie tak. Proszę :)
          • deaf_16 pytanko 28.07.08, 19:27
            Mam małe ale jakze wazne zapytanie, jesli teraz nosze stanik 75B, a pod biustem
            na wydechu mam 78cm, w
            biuscie 93 cm to jaki rozmiar stanika byłby dla mnie najodpowiedniejszy? Proszę
            o POMOC! :)
            • pitupitu10 78 / 93 deaf_16 30.07.08, 10:13
              Spróbuj brytyjskiego 32(70)E lub polskiego 70F.
          • pitupitu10 Re: 69/80 29.07.08, 10:04
            To nic, że jesteś szczupła. Celem wygarniania jest dobre ułożenie piersi w
            miseczkach. Najlepiej najpierw pochyl się, przytrzymaj fiszbiny i wtedy
            wygarnij, na koniec możesz lekko "potrząsnąć" biustem. Może prześlij zdjęcia do
            galerii (regulamin w spisie treści)?
    • rysiuniaaa 71/82 29.07.08, 12:27
      mam 71 pod biustem i 82 w biuscie
      prosze o pomoc w doborze stanika ;] pozdrawiam
      • po.rzeczka Re: 71/82 30.07.08, 16:44
        Dobrze by było na początek przymierzyć 65C,ale pewnie szybko może sie zrobić za
        luźne(poszukaj od razu modelu słynącego ze ścisłości) w obwodzie,to wtedy 60DD.
        • rysiuniaaa Re: 71/82 03.08.08, 13:59
          dziekuje za pomoc.;] pozdrawiam ;]
    • tupp 74/89 30.07.08, 15:10
      standardowo nosze 75B chociaż miseczka w większości wypadków jest za mała i nie
      zbiera całości albo za duża i brzydko odstaje. Proszę o pomoc:)
      • po.rzeczka Re: 74/89 30.07.08, 16:32
        Spróbuj 65E o standardowej lub dużej miseczce.Jest watek o tym,które modele są
        mało- a które dużomiseczkowcami(czyli na ile trzymają rozmiar).
        • tupp Re: 74/89 30.07.08, 18:04
          serdecznie dziękuję.
          • marakuia Re: 74/89 30.07.08, 18:10
            Mam dokładnie takie wymiary w porywach do 91 i dobre są 30E
            zazwyczaj.
    • kupcowa 67/75 30.07.08, 17:57
      Witam,
      odkryłam forum i teraz chłonę wiadomości tutaj i z biuściastych blogów :)
      Wymiar pod 67, w 75.
      Teraz noszę 70/75A i oczywiście problem przy zakupie stanika był zawsze- za duże miseczki, o ile przy wyprostowanej postawie jest nawet ok, o tyle pochylenie się, w większości przypadków skutkuje widokiem całej piersi- stąd też unikam dekoltów, a kupno stanika to męczarnia przymierzania całej fury rzeczonych. No i duuuży błąd- przy każdym zakupie zawsze zapinałam na ostatnią najściślejszą haftkę.

Po wczorajszym wymierzeniu się celuję, że powinnam nosić 60B- przytaknijcie moje drogie lub wyprowadźcie mnie z kolejnego błędu ;)

pozdr
      • simply_z Re: 75/90 30.07.08, 21:58
        jaki rozmiar;)?
      • zawsze_zielona Re: 67/75 31.07.08, 15:38
        Tak, mysle ze mozesz zaczac od 60B, choc pewnie nie bedzie latwo taki stanik
        znalezc. Mozesz tez poszukac 65A z jakims malo rozciagliwym obwodem.
        • kupcowa Re: 67/75 04.08.08, 01:51
          zawsze_zielona napisała:
          > Tak, mysle ze mozesz zaczac od 60B, choc pewnie nie bedzie latwo taki stanik
          > znalezc. Mozesz tez poszukac 65A z jakims malo rozciagliwym obwodem.

Ok, dzięki za odpowiedź :)
          A odnośnie tego drugiego- nie lepiej 65 AA?

Mam już namiar na piaseczyński sklep i tam będę polować ;)

pozdr
          • eriza Re: 67/75 05.08.08, 13:42
            jeśli by Cię to interesowało to znalazłam jedno 28B
            www.figleavesclearance.co.uk/p/Womens_Bras/MH-SS08-75.htm?size=28B
    • nona12 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 30.07.08, 22:08
      Pod biustem 72 w biuście 81:( Niestety obecnie wylądowałam w 75A z
      braku innych pasujących, fiszbiny wbijają mi się w skórę, a
      biustonosz jeździ w górę. Pomocy!Próbowałam kupić 75AA, ale nie mogę
      nigdzie dostać.
      • zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 31.07.08, 15:43
        75A nie jest odpowiednie, bo masz mniej niz 75 pod biustem .Poszukaj 65C (30C)
        albo 65D(30D) z malomiseczkowych modeli.
    • ametyst89 76/85 (toż to woła o pomstę do nieba) 30.07.08, 23:53
      Moja droga nieuświadomiona koleżanka przy wymiarach 76 pod, 85 w, nosi rozmiar
      (uwaga!) 80B. Mówi, że pasuje, gdyż 75C jest ciut za małe... Celowałabym u Niej
      w 60D lub DD, ale chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś miał tu podobny przeskok
      rozmiarów.
      • ametyst89 Re: 76/85 (toż to woła o pomstę do nieba) 30.07.08, 23:53
        Miało być 65D lub DD :)
        • po.rzeczka Re: 76/85 (toż to woła o pomstę do nieba) 31.07.08, 15:23
          Ja zaliczyłam przeskok z 75 na 65 w dość krótkim czasie z etapem
          przejściowym-ścisłe 70.Z tym,ze rzadko nosiłam klasyczne staniki,raczej topy,bo
          w złych rozmiarowo stanikach było mi niewygodnie.
          Zaczynałam z 78/87,teraz 75/87 i noszę 65 E/DD.
    • siwa-sowa 79/90 31.07.08, 01:27
      Po latach poszukiwań znalazłam sobie kiedyś u Trumpha rozmiar 80A
      (push-upy Amourette lub najlepszy Magic Click)i się go trzymam. A z
      kalkulatora wychodzi mi 70E! Ilekroć przymierzałam mniejszy obwód
      był bardzo niewygodny (kiedyś jeden kupiłam i po paru tygodniach
      walki wyrzuciłam), te moje 79 to prawie same żebra, nie ma co
      ściskać (ani czego wygarniać z boków). Czy możliwa jest budowa,
      której nie dotyczą Wasze sposoby? A może po prostu trzeba
      zaakceptować niewygodę za cenę wyglądu? Kusi mnie, żeby spróbować,
      mogę prosić o doradzenie czegoś w łagodnej wersji?
      • po.rzeczka Re: 79/90 31.07.08, 15:31
        Wygoda jest bardzo ważna i nie należy z niej rezygnować!
        Przy takiej budowie jak Twoja po prostu mniej sie zaniża obwód.
        Może spróbuj 75 z przeliczona miseczką(jeśli 70E jest brytyjskie to 75 D,bo
        miseczka maleje o 2,czyli DD i D),większość polskim firm nie ma raczej DD.Można
        też próbować modele znane z mniej ścisłego obwodu lub zaczynać nosić z przedłużką.
      • pitupitu10 Re: 79/90 01.08.08, 09:23
        A ten mniejszy obwód to z jaką miseczką mierzyłaś? Bo wiesz, jeśli miseczka była
        za mała, to i obwód wydawał ci się za ciasny (piersi "ciągną" go do przodu).
    • avital84 68/86 31.07.08, 02:17
      Nie wiem, na którym powinnam być forum, bo moim zdaniem mój biust jest chyba
      średni. :)
      Pod biustem mam 68 cm, w biuście 86/87. Noszę 75 B i 70 C, tak standardowo. Jaki
      tak naprawdę powinnam nosić rozmiar?
      • po.rzeczka Re: 68/86 31.07.08, 15:14
        Z jednego i drugiego forum można się dużo dowiedzieć,rozmiarowo trafiłaś na
        właściwe,bo tu przeważają małe obwody.
        Powinnaś próbować brytyjskie 28F,czyli polski obwód 60.
        Większość staników jest na tyle rozciągliwa,że szybko sie przyzwyczaisz.Nawet ja
        z 75 cm pod biustem mam jedną 60 i noszę juz bez przedłużki.Z mniejszymi
        obwodami jest ciężko,ale są firmy,które szyją 55 na zamówienie.
    • paulisia92 75/80 31.07.08, 14:19
      wiec jeszcze raz : pod biustem mam 75 a w 80 teraz nosze 75 A ale
      miseczki są zdeka za duże ;/ :(
      paulisia92 :)))))))))))))))))))))))))))))
      • moonlight80 Re: 75/80 31.07.08, 14:49
        Wychodzi na to ze 65B.Ewentualnie z czasem 60D jak sie przyzwyczaisz
        do ciasnego obwodu.Zresztą na pewno obwód Ci sie zmniejszy jak
        zaczniesz nosić 65-tki i pewnie pójdzie w piersi:)
        Tu znalazłam w pierwszym z brzegu sklepie gdzie ja kupuje takie
        modele:
        www.brastop.com/Search.aspx?type=1&size=30B&brand=&colour=§ionid=&text=

i jest jeszcze masa innych sklepów gdzie można dostać takie
        rozmiary,mamy tez giełdę mozesz tam popatrzeć moze dziewczyny coś
        sprzedają w Twoim rozmiarze.
      • zawsze_zielona Re: 75/80 31.07.08, 15:50
        Ja bym zaczela od przymierzenie 70A, bo latwo to dostac w kazdym bielizniaku.
        Tylko unikaj bardzo wygabkowanych modeli. I przymierz stanik porzadnie, wygarnij
        wszystko spod pach do misek i wyreguluj ramiaczka. Jesli obwod jest za luzny,
        bedziesz musiala siegnac po 65B/C.
    • 3mkm3 71/86 31.07.08, 19:07
      Pytam kolejny raz, ponieważ zmieniły mi się wymiary. 9 dni temu kupiłam w
      lumpeksie stanik Gossarda 30D.
      Wygląda jak ten
      fashion.hsn.com/cnt/prod/zoom/zoom_viewer.aspx?main_img=247374_001&webp_id=3435132
      No i chyba coś mi przemigrowało i bułkuje. Teoretycznie powinnam już spróbować
      65DD, ale ten 65 ma za luźny obwód - rozciąga się do 83 cm. Może spróbować 60F?
      Dodam, że chyba mi zaczął tłuszczyk z pleców wędrować w stronę biustu i
      aktualnie znajduje się w okolicy pach, więc mam co wygarniać.
      • 3mkm3 Re: 71/86 31.07.08, 19:37
        Zapomniałam napisać, że stanik został odpancerniony (wycięłam spodnią warstwę z
        gąbeczki grubości 2mm i została koronka), ma zwężony mostek (tasiemkę) i
        skrócone ramiączka.
        Nie ma to jak robótki ręczne :P
        Fiszbiny mają jakieś 14 cm rozpiętości i mogłyby być minimalnie węższe, ale nie
        przeszkadzają.
        • pitupitu10 Re: 71/86 01.08.08, 09:31
          Gossardy to małomiseczkowce, więc nie dziwię się, że ci bułkuje. Z wymiarami
          71/86 spróbuj 30(65)DD.
    • tiija_nova 72/88 31.07.08, 21:03
      hey, właśnie zaledwie wczoraj dowiedziałam się o tej stronie... Mam
      zatem standardowe pytanie: jaki jest ten mój właściwy rozmiar? jaki
      powinnam zakupic biustonosz na początek? do tej pory nosiłam 75B,
      push up oczywiście... Proszę o radę... Pozdrawiam.
      • ksiezniczka256 Re: 72/88 31.07.08, 21:26
        Spróbuj na początek 30E (czyli 65E).
        • tiija_nova Re: 72/88 31.07.08, 21:30
          to jest brytyjski rozmiar? a jakiej firmy na poczatek?
          • pitupitu10 Re: 72/88 01.08.08, 09:34
            Tak, to brytyjski rozmiar. Zajrzyj do wątku o sklepach internetowych i przejrzyj
            ofertę "naszych" sklepów. Jak spodoba ci się jakiś model, to wejdź do
            odpowiedniego wątku producenta (spis producentów w spisie treści) i poczytaj
            opinie o nim. Na początek dobre są Freya Pollyanna, Freya Rio (trzeba brać
            mniejszą miseczkę) i Panache Tango II balconnet.
            • tiija_nova Re: 72/88 01.08.08, 14:13
              dziękuję bardzo, będę szukać i zgłębiać temat... pozdrawiam.
    • waniliowe_ciasteczko Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 31.07.08, 22:19
      76/89 teraz noszę rozmiar 70B i nie jest chyba najgorzej ale gdzieś przeczytałam
      że powinnam nosić 70D. przecież piersi w takiej miseczce by mi "utonęły"...
      • figa84 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 01.08.08, 00:22
        Nie utoną:-) Też tak myślałam i sprawdziłam. Idź do sklepu i poroś o
        miękkie 70D. Koniecznie musi być miękkie. Jak już znajdziesz to udaj
        się do przymierzalni. Sprawdź najpierw czy jest ciasny (zapinasz pod
        biustem bez zakładania misek). Jeśli na 1 haftce będzie bardzo
        ciasny, a na ostatnią nie będziesz mogła zapiąć tzn. że jakość jest
        ok. Następnie załóz staniczek tak jak to zwykle robisz, tylko
        pamiętaj, aby wygarnąć biust do misek.
        Jeśli nosisz choć lekko usztywniane staniki, to nie widzisz co się
        dzieje z piersią pod biustonoszem, dlatego mierz najpierw miękkie
        staniczki. Dodatkowo jeśli stanik jest luźny w obwodzie, to przód
        podjeżdża do góry i tnie dół piersi robiąc pustą górę - wtedy wydaje
        się nam, że staniczek jest za duży;-(
      • thorgalla 76/89 04.08.08, 21:39
        Ja po migracji mam o jeden centymetr więcej w biuście i zapewniam,że
        staniki niektórych firm w rozmiarze 70D są dla mnie za małe.
    • paaamcia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 6 31.07.08, 22:29
      obwod pod biustem-71
      biust : 82

nosze 70A
      • pitupitu10 71/82 paaamcia 01.08.08, 09:39
        Spróbuj rozmiaru 30(65)C lub 30(65)D z małomiseczkowców). Tutaj masz wątek o
        mało- i dużo- miseczkowcach:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506&a=73825506
        Z "rozciągliwców" weź 28(60)DD.
        wątek o rozciągliwcach:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281
        Pamiętaj o dokładnym układaniu piersi w miseczkach i porządnym podciąganiu
        ramiączek. Witamy na Lobby! :)
        • _nie_znajoma 74/84 01.08.08, 15:36
          Czesc dziewczyny, to moj pierwszy post tutaj :)
          A jakoze mam nadzieje ze nie bedzie ostatnim dlatego prosze pomozcie mi dobrac
          stanik.
          Zaczelo sie wszystko od slynnego sklepu 'ATUT' na Grochowskiej w Warszawie gdzie
          sławetna pani hanna dobrala mi 70B, ktore po roznych wahaniach wagi na przelomie
          lat zmienilo sie obecnie w 70C. Jednak po czytaniu waszego forum uswiadomilam
          sobie ze cos z tym 70C jest nie tak, bo spada, opada, przesuwa sie. Biust wyłazi
          mi bokami i dolem. Dodam jeszcze ze owe 70C to push up, gdyz moj biust jest
          praktycznie nie widoczny... Z elektronicznego bra fittera wyszlo mi ze wlasciwym
          rozmiarem dla mnie bedzie polskie 65D jednak chcialabym sie jeszcze u was
          upewnic, czy aby napewno.
          Doradzcie prosze bo mam juz dosc mojego stanika! :(

Ps. Wymiary jak w tytule posta: 74 cm pod biustem mierzone na scislo i 84cm w
          biuscie mierzone luzno :)
          • zawsze_zielona Re: 74/84 01.08.08, 15:48
            Teoretycznie 70C powinno Ci wystarczyc, ale jesli obwod jest za luzny masz dwie
            mozliwosci:
            1. przymierzyc 65D
            2. poszukac scisliwce (czyli stanik z ciasnym obwodem, co wyklucza wszystkie
            chyba Triumphy) w 70C i zobaczyc jak sie zachowuje

W kazdym razie stanik ma sie nie przesuwac w ciagu dnia a fiszbiny maja okalac
            cal piers i nic nie ma prawa wylazic bokiem czy przodem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka