Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7

13.09.08, 14:22
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie
są pewne
swojego rozmiaru.

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) Uwaga - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
- w biuście delikatnie, bez ściskania (bez stanika i w staniku, a
wpisujemy
większy wynik).

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który
leży
częściowo dobrze i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy
ustalić,
jaki rozmiar byłby dla Ciebie najlepszy! :)

3) Mierząc stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami.
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie
przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy
zmieniasz
bluzkę.]

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a
nie -
fotografii.

UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne maile!
Nie
dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie biustu,
a wtedy
ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY! Takie próby są oczywiście
kasowane, dlatego
widząc je od razu należy wezwać moderatora.

5) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne
doświadczenie.
Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam
wystarczająco osób
będą kasowane bez ostrzeżenia.

6) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Poprzedni (szósty) wątek rozmiarowy:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82564946
PS. Ostrzegamy przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu
rozmiaru. Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje
prawidłowe wymiary, więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może
już nie pasować. Kupujmy więc rozważnie!
Obserwuj wątek
    • madeleine.eve siostra (14lat) 60/82 13.09.08, 16:36
      Przepraszam, z rozpędu dopisałam się do poprzedniego (odnośnikiem ze strony
      głównej...), ale do rzeczy- siostra, lat 14. Wymiary j/w.
      Mi wyszło gdzieś w granicach 60 D/DD. Mierzyła moją "60" i mówiła, że ją ściska
      i ciaśniej nie chce mieć, wiec dlatego "wyszło mi" 60.
      • zawsze_zielona Re: siostra (14lat) 60/82 13.09.08, 16:39
        Do ciasnego obwodu trzeba sie przyzwyczaic. IMO 60DD powinno byc OK. Tylko
        uwazaj, by nie kupic jakiegos rozciagliwca.
    • unrealpast 68/88 13.09.08, 20:46
      • stary_dywanik Re: 68/88 14.09.08, 23:03
        Spróbuj przymierzyć coś w rozmiarze 65 (30)E z modeli opisywanych
        jako ściśliwe ewentualnie coś w rozmiarze 60 (28)FF z pozostałych.
    • luincir 64/87 14.09.08, 20:16
      Do tej pory najlepiej leżała Gabrielle 65E (nie udało mi się dotąd trafić na nic dobrze leżącego z 60F). Jednak po czterech miesiącach stała się irytująco za luźna w obwodzie - sądziłam, że tak bardzo się rozciągnęła, ale jak widać nie tylko - zmierzyłam się i odkryłam, że z 67/86 zrobiło mi się 64/87. Ponieważ nie ma nic mniejszego niż sześdziesiątki, domyślam się, że muszę zostać przy 60F/FF? Czy jednak któraś z bardziej doświadczonych forumek mogłaby mi polecić jakieś konkretne, ściśliwe modele?
      • kaczencja Re: 64/87 15.09.08, 16:51
        Mogę Ci polecić takie ściśliwe modele, że w zupełności powinien wystarczyć Ci obwód 65tki :) Takim modelem jest Fayreform Society - stanik w rozmiarze 65DD z trudem rozciągałam do 70cm. Na moje 66cm pod biustem był zbyt ciasny. Stanik jest mocno zabudowany nawet w wersji plunge, więc nie każdemu będzie odpowiadał. Fantasie to w większości rozciągliwce, może spróbuj z Elle Macpherson - w tej firmie 65tki powinny Ci wystarczyć, z resztą oni nie mają 60tek wcale. Chociaż jeśli standardowo nosisz 65E to nie wiem, czy w Elle coś znajdziesz - firma ta prawie się nie wychyla poza miseczkę E.

Już wkrótce rusza sprzedaż staników projektantki i zarazem forumki z Lobby o nicku Effuniak - wywiad z nią pojawił się niedawno na stronie balkonetka.pl, gdzie można pooglądać niektóre z modeli staników i poczytać co nieco o pracy projektantki. Z tego co dotychczas czytałam, staniki Effuniak charakteryzuje spora ściśliwość i można u niej zamawiać swój regularny obwód, bez zaniżania.
        • luincir Re: 64/87 15.09.08, 21:07
          Wielkie dzięki :)
      • pitupitu10 Re: 64/87 16.09.08, 11:28
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=81862939&a=81862939
        • luincir Dzięki + kolejny problem, bo byłam w Intimo... 17.09.08, 22:46
          ...i mierzyłam wszystko, co mieli w okolicach "mojego rozmiaru", przy czym okazało się, źe "mój rozmiar" to 60 FF/G. A konkretniej, lewa pierś we Freyowych sześćdziesiątkach stanardowomiskowcach nosi FF, a prawa - G. To stawia mnie w szeregu mocno średniobiuściastych, ale jednocześnie powoduje problem - jaki rozmiar wybierać? Domyślam się, żeby dobierać rozmiar do większej piersi - żeby nie było bułek, nawet, jeśli lewa pierś ma wówczas od góry trochę luzu i powstaje lekka zmarcha. Z tym, że w 60G np. we Freyowej Antoinette fiszbiny sięgają mi aż na plecy, zdecydowanie ze dwa centymetry dalej niż kończy się pierś (ta większa, nie mówiąc o mniejszej), w Polly - ten sam efekt, plus piersi przepiłowane na pół za ciasną górną koronką. Rio 60FF - stosunkowo najlepiej tuszuje różnice między piersiami, nie ma zmarchy, ale ten sam problem z fiszbinami, a dodatkowo wbijają się w piersi na mostku, za to brzeg miski odstaje pod pachami.
          Czy fiszbiny sięgające na plecy to efekt zbyt szerokofiszbinowej miski? Do tej pory zastanawiałam się raczej, czy nie jestem typem właśnie szerokofiszbinowym, bo w miskach Fantasie (które też sięgają daleko, ale nie aż tak, jak Freye), których fiszbiny niby są uważane za wąskie/normalne miałam wrażenie, że przy dobrym rozstawie fiszbin miska jest za gęboka, przez co piersi stożkują (bo dziobami jeszcze bym tego nie nazwała), zamiast być zaokrąglane przez materiał. Może powinnam spróbować czegoś z Panache? Tylko wówczas jaki rozmiar? Ponieważ moje wymiary tabelkowe zupełnie nie przystają do rzeczywistości, całkiem już się pogubiłam *szloch*
          Przepraszam za taki długi post, ale starałam się opisać problem możliwie dokładnie.
          • kaczencja Re: Dzięki + kolejny problem, bo byłam w Intimo.. 18.09.08, 16:10
            Już kilka razy ten problem pojawiał się na Lobby, jest kilka forumek, które mają duże problemy z dopasowaniem stanika, właśnie przez to, że mimo wymiarów sugerujących rozmiar np. 60F potrzebują miseczki o 2-3 rozmiary większej. Jak wiadomo, przy zwiększeniu literki w miseczce zwiększa się szerokość fiszbiny, teoretycznie w końcu dany model jest robiony na większy biust, o szerszej podstawie. Problem w tym, że zdarzają się biusty o bardzo wąskiej podstawie, jednak o pełnym kształcie, które potrzebują większej miseczki o wąskiej fiszbinie. Skoro Freya jest za szeroka, Panache raczej możesz sobie odpuścić. Przychodzi mi kilka możliwych wyjść do głowy:
            a) szukaj staników okrzykniętych megaściśliwcami w grupie wąskofiszbinowej i potestuj 65tki z mniejszą miseczką. Podpowiem, że takim stanikiem jest Freya Tia - może 65E okazałoby się nie tylko odpowiednie rozmiarowo, ale i kompatybilne fiszbinowo.
            b) potestuj inne firmy wąskofiszbinowe, np. Miss Mandalay - przynajmniej jednej z forumek o podobnym problemie ta firma fiszbinowo pasuje lepiej niż inne wąskofiszbinowce
            c) poczekaj do października, aż zostanie otwarty sklep Effuniak, projektantki biustonoszy i zarazem Lobbystki - wśród jej oferty na pewno znajdzie się coś odpowiedniego dla Twojego biustu.
            • luincir Re: Dzięki + kolejny problem, bo byłam w Intimo.. 18.09.08, 17:10
              Dowiedziałam się, że w I. w piątek lub w przyszłym tygodniu ma być dostawa Miss Mandalay, więc spróbuję, ew. zgodnie z sugestią poszukam Tii. Na Effuniaki czekam i tak i wiążę z nimi wielkie nadzieje - jeśli nawet spośród nich nic nie znajdę, to chyba się załamię. No, ale bądźmy dobrej myśli :}
    • agata30 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 15.09.08, 15:18
      Witam,

Moje wymiary 75/87. jaki rozmiar dla mnie dobry? Pochodzilam dzien w
      freya millie hul-cup 70B, obwod chyba za luzny bo zapinam sie na
      najciasniejsza haftke i spokojnie moge oddychac, miseczki lekko
      przymale.
      Do tej pory nosilam 75A z triumpha.
      • kaczencja Agata30 75/87 70C 15.09.08, 16:43
        Pod biustem zmierzyłaś się naprawdę ciasno? Jeśli tak, to Twój rozmiar to 70C. Freya Millie nie jest zbyt ścisła, 65tka podobno potrafi rozciągnąć się do ok. 80cm, 70tka pewnie jeszcze lepiej. Jeśli zmierzyłaś się luźno, zmierz się jeszcze raz i jeśli wynik wyjdzie niższy, możesz celować w 65DD. A tak w ogóle to w dobrze dobranym staniku też można swobodnie oddychać - chodzi tylko o to by obwód nie podjeżdżał i stanik dobrze podtrzymywał biust, nie by towarzyszył mu ścisk uniemożliwiający swobodne oddychanie.
        • agata30 Re: Agata30 75/87 70C 16.09.08, 09:41
          Dzieki. Zmierzylam sie ciasno, pierwszy pomiar 77,ale...pomiar bedac
          w tym staniku 74. Czekam na zamowione staniki do poprzymierzania.
    • hanka505 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 15.09.08, 18:04
      Przeszlam cale miasto i nie znalazlam, zadnego sklepu, ktory dysponowalby
      65tkami :( Nie musze chyba dodawac jakie miny stroily ekspedientki...
      No i moje pytanko, czy nie ma szansy, ze 70D rowniez by pasowalo? Powtarzam
      wymiary 71/88
      Dziekuje z gory za rade :)
      • kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 15.09.08, 18:16
        Miałam odpowiedzieć w poprzednim wątku, ale widzę, że wpisałaś się też w nowym, odpowiadam zatem tutaj. Rok temu, gdy pierwszy raz trafiłam na Lobby miałam podobne wymiary pod biustem jak Ty. Wiedziałam, że powinnam szukać 65D, ale biorąc pod uwagę, że u mnie w mieście takich staników w ogóle nie było, a zakup staników za ponad 50zł przez internet mi się nie uśmiechał, oczywiście zaczęłam kupować 70tki, przekonana, że jak kupię stanik z naprawdę dobrej firmy, to on się nie rozciągnie jak moje stare biustonosze, których obwody podjeżdżały mi na łopatki, a fiszbiny wjeżdżały na biust. Jakie było moje zdziwienie, gdy po kilku miesiącach noszenia nowych 70tek zauważyłam, że najciaśniejsza rozciąga się do ok. 82cm, a najluźniejsza do 105cm. Straciłam kilkadziesiąt złotych na tanich stanikach, które po kilku dniach latały mi w obwodzie jak poprzednie. Cieszę się tylko, że oszczędnie kupowałam przecenione staniki a nie te w regularnych cenach. Po porażce z 70tkami powróciłam do planu 65D. I trwam tak do dzisiaj, przekonanana o słuszności tej decyzji.

Mój post nie jest może sam w sobie odpowiedzią na Twoje pytanie, ale mam nadzieję, że pomoże Ci dokonać wyboru. Trafiłaś tutaj, aby dopasować sobie naprawdę dobry stanik, nie pośrednio, czy prawie dobry, tylko taki, który będzie leżał świetnie, a Ty będziesz się w nim czuła superatrakcyjnie i komfortowo. I teraz sama sobie odpowiedz, czy warto jest uciekać się do rozmiaru zastępczego, który będzie prawie dobry, tylko dlatego, że jest powszechnie dostępny, czy warto poszukać tego, co naprawdę może odmienić Twoje spojrzenie na sprawę dobrze dobranego stanika.

Oczywiście, jest szansa, że w jakimś sklepie, wśród naręcza innych 70tek znajdziesz ścisłą perełkę. Dlatego warto mierzyć. Ale większość to niestety rozciągliwce, przeznaczone po prostu na większe obwody pod biustem niż Twój.
      • paula_aulap JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7/my story;) 15.09.08, 18:55
        Moim zdaniem jeśli chce się eksperymentować z innymi rozmiarkami
        najpierw trzeba się nauczyć mierzyć staniki, inaczej prawdopodobnie
        nawet to 70d będzie ci się wydawać za wielkie;)

na początku tego roku gdy zaczynałam stanikową przygodę nie bardzo w
        to wszystko wierzyłam, staniki kupywałam na bazarku i twierdziłam że
        nie mam biustu hehh,właściwie nie miałam pojęcia o zakładaniu
        stanika i dobieraniu rozmiaru,(kupywałam takie gdzie było duuużo
        gąbki). Dlatego jak pierwszy raz poszłam do sklepu w poszukiwaniu
        65, przymierzyłam 70c z avy i nie mogłam uwierzyć (pomimo wyczytania
        mnóstwa info na lobby) że ceeeeeeee jakoś na mnie wygląda hehhh,
        zapłaciłam za nie 89zł (cena 2brytyjczyków z allegro!) i po tygodniu
        tragicznie się rozciągnęło;/ ale podszyłam ramiączkiem ze starego
        stanika i nosiłam jeszcze parę tyg, dopóki nie wyrosłam, z 71/86 do
        70/88-90. Tak nabawiłam się niechęci do sklepów stacjonarnych -za
        drogo.

A teraz morał: najważniejsze żeby się przekonać do rozmiaru, o potem
        jak już znasz wymiary swojej miseczki (głębokość, fiszbina itd) to
        chętnie korzystasz z internetu w celu zakupu w miarę tanich i
        dobrych jakościowo staników;)))))) a, i chociaż ogólnie to jestem za
        podszywaniem to wolę kupić gotowe 65dd/e;D

dobra, musiałam się wygadać gdzieś;)
        • hanka505 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7/my stor 17.09.08, 13:13
          Dzieki dziewczyny macie racje, bede polowac na swoj rozmiar :)
    • biedrona_a Re: 72/89 15.09.08, 22:09
      Kiedyś nieszczęsne 75B... gąbkowane niestety - teraz jestem wolna :D
      Próbowałam Retro 65DD (chyba dobra, druga haftka, chociaż nie mam pojęcia jak w niej powinna wyglądać dobrze miska), Alexandria Wine 65E (tragicznie za ciasna), Zeta 65DD (chyba za mała miska, mocno ścisła), Lemon Sorbet 70D (obwód niby ok, z miską ewidentnie coś nie tak...), Rubypink Emilia 65E (chyba najlepiej...najpierw z przedłużką, po 2 m-cach bez), Kalyani 65E (kupiony używany, druga haftka... chyba ok, chyba; nie mam pojęcia co to za model, ale jest śliczny, turkusowy ;), idzie do mnie panaszowa Amelia 70DD (nie wiem czy dobrze zrobiłam z tą 70-tką, ale mam uraz po Alexandrii...)...
      I to tyle z mojego przymierzania. I szczerze powiedziawszy, nadal wiem, że nic nie wiem... Nie mam póki co dostępu do galerii żeby zobaczyć jak powinny dobrze leżeć dopasowane staniki a sama nie jestem w stanie tego stwierdzić :((( I czy ja wyglądam w którymś jak trzeba też nie mam pojęcia :((( Wszędzie dodaję chyba, bo może mi się wydawać, że jest w miarę dobrze a tak na prawdę nie wiem...
      I powoli dopada mnie zniechęcenie...
      I we wszystkich mam wrażenie, że moje podpachwowe bułki nie będą chciały zmigrować na swoje miejsce...
      Musiałam się wyżalić, ale w wątku z zapytaniem o rozmiar to chyba akurat na temat :D
      Czekam na Effuniaki, specjalnie pojadę do Łodzi, żeby mnie ktoś obejrzał i stwierdził co powinnam na siebie włożyć :D
      Sama nie umiem :(((
      • kaczencja Re: 72/89 15.09.08, 22:20
        A dawałaś zdjęcia do Galerii? Bo czasami samej trudno jest ocenić, czy stanik leży dobrze, czy coś jednak z nim nie tak. Dziwi mnie, że tak dużo z tych 65tek wydawało Ci się tak bardzo ciasnych przy 72cm pod biustem, zastanawiam się, czy nie była to kwestia niekompatybilnych, uwierających fiszbin, lub za małych miseczek, bo czasami tak właśnie bywa, że objawem tego jest uczucie ciasności obwodu.

Gdybyś chciała wrzucić zdjęcia do Galerii to tu masz regulamin:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82215844
        • biedrona_a Re: 72/89 15.09.08, 23:39
          W Alexandrii ewidentnie niekompatybilne były fiszbiny, bo masakrowały mi mostek... Żeby się dostać do Galerii, jestem chyba jeszcze za krótko na forum, może się obfotografuję i wyślę chociaż innym do oceny.
          Tak duża ciasność może wynikała też z szoku po noszeniu 75tek?
          Bardzo źle mi było tylko w Panache, do reszty przywykłam, Retro się już trochę rozciągnęła, reszta to takie przyjemne opięcie.
          wydaje mi się, że u mnie bardziej problem będzie z dobraniem miski, bo na obwód raczej jestem już zdecydowana :D
          Dzięki za odpowiedź kaczencjo :)
          • pitupitu10 Re: 72/89 16.09.08, 11:36
            Ja obstawiam za ciasne miseczki. 89 cm to "tabelkowa" granica rozmiaru, a w
            dobrych stanikach często ma się więcej cm niż w starych czy nago (bo piersi są
            lepiej uniesione). Nie musisz mieć dostępu do galerii, żeby podesłać zdjęcia do
            oceny. Przeczytaj uważnie regulamin, przyślij zdjęcia, a my nasze uwagi wpiszemy
            tu na forum.
            • biedrona_a Re: 72/89 16.09.08, 12:03
              Tak zamierzam zrobić :)
              Może dziś uda mi się obfotografować :)))
      • sangria21 Re: 72/89 18.09.08, 01:59
        Witam, to mój pierwszy post bo właśnie dziś znalazłam to wspaniale forum.
        Trafiłam tu bo właśnie niedawno wkurzona wywaliłam wszystkie moje staniki :)
        (rozmiar 75B co do jednego). Powodem było to, że nie dało się ich nosić, już
        wolałam chodzić bez. Spłaszczony biust, wiecznie opadające ramiączka - wstyd
        poprawiać przy ludziach (kiedy regulowałam je ciasno to biust uciekał mi dołem)
        itd. Po zmierzeniu wyszły mi wymiary identyczne jak u Pani wyżej z tym, że jeśli
        mierzę obwód w biuście pochylona do przodu (o takim sposobie mierzenia
        wyczytałam gdzieś, że jest bardziej prawidłowy.. sama nie wiem) to wychodzi 92 -
        chciałabym ;).

Problem jest taki, że, jak widzicie, nie posiadam już bielizny ;)). Chciałabym
        od czegoś zacząć, a pieniędzy starczy mi na razie na jeden - dwa modele. Co
        proponujecie tak na początek?
        • kaczencja Re: 72/89 18.09.08, 15:16
          Generalnie to jest tak, że możesz wymierzyć się bez stanika, a potem np. w najbardziej pasującym staniku i wówczas za prawidłowy bierze się ten większy wynik. Mówisz, że jak jesteś pochylona wychodzi Ci 3 cm więcej. Gdyby Twoje wymiary to było 72/89, proponowałabym Ci rozmiar 65E(30E), jeśli jednak bardziej podchodzisz pod 72/92, wówczas już odpowiedniejszy będzie 65F. Oczywiście chciałabyś, aby pierwsze zakupy miały szansę być jak najbardziej udane. Proponuję Ci coś takiego: najpierw pójdź do sklepu, jakiegoś najzwyczajniejszego i pomierz sobie 70D. Podpowiem, że miska w 70D jest taka jak w brytyjskim 65E, obwód za to jest luźniejszy. Powgarniaj biust do miseczek, popraw ramiączka i sprawdź, czy miseczki nie są za małe. Jeśli będą dobre, będzie to oznaczało, że na początek warto, byś pozamawiała staniki w rozmiarach 65E. Jeśli miseczka w 70D okaże się za mała po dokładnym wgarnięciu piersi do miseczek, wówczas odpowiedniejszy będzie dla Ciebie rozmiar 65F, który ma odrobinę większą miseczkę od 70D. Jakie modele na początek? Najlepiej coś z różnych firm, żebyś mogła ocenić jakie fiszbiny Ci najlepiej pasują. Proponuję firmy Freya i Panache, bo są najpopularniejsze. Freya ma wąskie fiszbiny, Panache ma szerokie. Z Freyi mogłabyś wypróbować np. Polyannę, Jeanie, Evę (uwaga, Eva to małomiseczkowy rozciągliwiec, zamiast 65E musiałabyś wziąć conajmniej 60G). Z Panache warto wypróbować klasyczne już Tango II, lub coś z nowszych kolekcji - Sienna, albo Lilly. Jeśli masz możliwość zakupów przez internet, polecałabym brytyjskie sklepy wyprzedażowe jak www.brastop.com albo www.figleavesclearance.co.uk - tam można nabyć staniki trochę taniej niż zazwyczaj. Ponadto zostaje eBay, czyli serwis aukcyjny, gdzie jest sporo staników w atrakcyjnych cenach.

Jeśli wolałabyś kupować w polskich sklepach, atrakcyjne ceny ma np. www.dopasowana.pl gdzie warto zwrócić uwagę na markę Curvy Kate produkującą bardzo ładne staniki :) Ponadto na blogu www.stanikowe-sklepy.blogspot.com możesz się zorientować, gdzie w Polsce można znaleźć stacjonarne sklepy oferujące rozmiary takie jak 65E - jeśli mieszkasz w większym mieście jak Kraków, Warszawa, Poznań, czy Wrocław, może się okazać, że będzie Ci trochę łatwiej, bo w tych miastach są już sklepy oferujące obwody 60 i 65.
          • sangria21 Re: 72/89 19.09.08, 23:24
            Bardzo dziękuję Pani za tak długą i wyczerpującą odpowiedź na moje pytanie :).
            Postaram się w najbliższym czasie postąpić zgodnie z Pani radą. Chociaż muszę
            przyznać , że trochę mnie ona podłamała... i najprawdopodobniej kupię po prostu
            to 70D, z powodów prozaicznych. Mimo wszystko, pewnie okaże się lepsze niż to
            straszliwe 75B.

Jeszcze raz dziękuję Pani za cenne uwagi :).
    • mama_marty1 65/84 17.09.08, 17:27
      Witam!
      Do tej pory kupowałam staniki raczej nie najlepszych firm w rozmiarze przeważnie
      75b.
      nie musze chyba pisac jak na mnie leza...
      przy kazdym podniesieniu rak stanik unosi sie, a poza tym w miseczce miesci sie
      polowa piersi
      • kaczencja Re: 65/84 17.09.08, 18:00
        Przy takich wymiarach powinnaś szukać staników w rozmiarze 60E (28E). Produkuje je np. Freya, Panache, Curvy Kate. W ściśliwych stanikach, np. niektórych Fayreform, czy Elle Macpherson mogłabyś też próbować z obwodami 65, ale wówczas z miseczką D lub DD (to ostatnie przy modelach Elle Macpherson, firma ta słynie ze staników ścisłych, o małych miseczkach). W dobrze dobranym biustonoszu w rozmiarze 60E zniknie problem podjeżdżania obwodu, fiszbina będzie ładnie okalać pierś, czego w 75B zapewne nie robiła, miseczki będą podtrzymywać i dobrze zbierać biust. Informacje o sklepach, gdzie dostępne są staniki w takich rozmiarach można znaleźć tu: www.stanikowe-sklepy.blogspot.com

Przy mierzeniu biustonosza pamiętaj, by wgarnąć cały biust do miseczek. Na temat zakłądania stanika można poczytać tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30489571&v=2&s=0 a poniższy link pokieruje Cię do tzw. Piersiówki, gdzie na przykładzie obrazków zobaczysz, jak powinien leżeć dobrze dobrany biustonosz: tnij.org/an30
        • wiszer Re: 65/84 23.09.08, 11:32
          Kaczencja
          Ci wszystko juz napisala, ja tylko chcialam dodac ze moje marzenie o miec
          wymiary 65/84, obecnie mam 65/80. Przyslowiowa dusze bym oddala za te 4 cm :).
          Dla mnie to ideal piersi, takie 19-20cm roznicy :).
          • mara04 Re: 65/84 04.10.08, 14:24
            I nie bój się brać większych rozmiarów. Ja mam 65/83 i noszę 60F (albo
            zmniejszane 65DD).
    • malla.mi 75/86, biust się "rozjeżdża" 18.09.08, 11:57
      Witam:) Mam wymiary 75/86 i biust trochę "rozjechany" na boki, co
      zrobić, żeby zebrać go do środka? Noszę 75B i problem mam właśnie w
      tym, że wydaje mi się, że biust jest "po bokach" i nie wchodzi w
      fiszbiny(wychodzi z boków, a z przodu jest 'luz'). Uff, mam
      nadzieję, że dobrze to opisałam;)
      • 2tea Re: 75/86, biust się "rozjeżdża" 18.09.08, 12:39
        Spróbuj z brytyjczyków 65DD lub ścisłe 70C z szerokimi fiszbinami
        (takimi, żeby objęły całą pierś), np. Panache. Może się okazać, że
        jednak będziesz potrzebowała węższych fiszbin, które znacznie
        lepiej zbierają z boków do środka, ale takich, żeby nie cięły
        piersi.
        • wiszer Re: 75/86, biust się "rozjeżdża" 23.09.08, 11:28
          Moze sie tez okazac ze wcale nie potrzebujesz szerokich fiszbin, a biust
          rozjerza sie na boki dlatego ze rozmasowalas go zle dobranymi stanikami i
          push-upami. Dlatego dobrze dobrany, slisly stanik to podstawa i na Twoim miejscu
          masowalabym piersi i zgarniala piersi do miski. Moje piersi diametralnie
          zmienily ksztalt i sa pelniejsze, dalej sa male, ale migracja istnieje, wierz mi :).
          • malla.mi Re: 75/86, biust się "rozjeżdża" 26.09.08, 17:07
            dzięki za odpowiedzi:)

zdziwiłam się tym obwodem 65(nop bo mam przecież równo 75:P), ale
            poczytałam, pomyślałam i rzeczywiście to chyba jest wyjście,
            spróbuję na początek 70C ;)

Wiszer... nie strasz mnie:) zawsze uwielbiałam spać na brzuchu i
            boję się trochę, że to od tego:/ a te masaże to jakieś specjalne
            mają być? ;)
    • andresita 101/111 19.09.08, 10:18
      Stanika nie noszę, bo nie ma dla mnie. Może źle szukałam.
      Mam małe piersi i szeroko rozstawione.
      Czy dla mnie też są staniki?
      Z góry dziękuję!
      • pitupitu10 Re: 101/111 19.09.08, 11:24
        Hmm.. Zacznij od rozmiaru 40DD (polski 90E). Jeśli będzie za luźny, spróbuj 38F
        (85G).

Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza (wygarnianie i skracanie ramiączek)!

Zanim zdecydujesz się na zakup stanika, poczytaj opinie o nim w odpowiednim
        wątku producenta. Może się okazać, że interesujący cię model ma np. duże miski,
        i trzeba brać inny rozmiar niż nasz "standardowy".

Ten wątek pewnie cię zainteresuje:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=84844072
        • ev.ik 72/84 19.09.08, 16:29
          Jestem ofiarą 75B, oczywiście niepasującego. Zresztą nie pamiętam
          żebym miała dobry stanik kiedykolwiek.

Więc pod biustem 72 w biuście 84. Z kalkulatora wychodzi 65D.
          Wiadomo jednak że co biust i co producent to inaczej....
          Na razie mierzyłam tylko panache inferno 65D i to nie moja bajka w
          sensie modelu- głębokość ok, ale miski to były dla mnie duże
          płaskawe talerze, fiszbiny zbyt pod pachę zachodziły.

Mam upatrzonnych kilka modeli i chciałabym prościć o poradę co z
          nich brać (w sensie jaki rozmaiar)

freya arabella- tu np. się doczytałam, że jest rozciągliwa, więc się
          zastanawiałam nad 60E. Był swgo czasu na all i na sprzedającą o
          wymiarach 67/84 był za mały...

freya rio- ? czy celować w 65D , czy ....?

miss mandalay- nie otwiera mi sie bravissimo,a nie pamiętam nazwy
          modelu- o ten: www.problempresents.com/cms_images/little%
          20miss%20paris.jpg

a może coś innego byście poleciły?

dziękuję

• kaczencja Re: 72/84 19.09.08, 16:40
            Przy wymiarach 72/84 zdecydowanie warto byłoby zacząć od 65D. Najpierw parę słów o modelach, które Cię interesują: Arabella to wielkomiseczkowy rozciągliwiec, często bywa niekompatybilna. Na pewno musiałabyś brać 60tkę i sama nie wiem, czy DD czy E bardziej. 60E mogłoby być z początku za duże, ale z drugiej strony to miałby być Twój pierwszy dobry stanik, a zazwyczaj jest tak, że przez pierwszy tydzień, dwa biust intensywnie migruje do przodu, wypełniając wszelkie pustki w miseczce.

Rio to kolejny wielkomiseczkowiec, obwód już mniej rozciągliwy, sądzę, że 65D powinno być okay.

Link z Miss Mandalay się nie otwiera, ale wnioskuję, że model to Paris - 65D też powinno być okay.

Wszystkie staniki, jakie sobie upodobałaś to wąskofiszbinowce. Ponieważ jeszcze nie wiadomo, czy bardziej będą pasować Ci wąskie, czy szerokie fiszbiny, warto byłoby wziąć dla porównania coś szerokofiszbinowego, np. jakieś Panache. Poprzeglądaj sobie jeszcze staniki tej firmy i może zastanów się, który by Cię interesował. Wpisując nazwę modelu w forumową wyszukiwarkę znajdziesz informacje co do rozciągliwości, wielkości miseczek itd. Pomocna jest ta tabela:
            spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html - tutaj jest bardzo dużo różnych modeli biustonoszy, gdzie ich właścicielki wpisują dane dotyczące rozciągania się stanika. Możesz też zobaczyć, jakie wymiary ma osoba nosząca dany rozmiar w konkretnym modelu.
            • ev.ik Re: 72/84 19.09.08, 17:00
              bardzo dziękuję za pomoc :-))))

jesli chodzi o panache, to jak pisłam inferno calkiem nie dla mnie,
              ale teraz czekam na panache harmony 65D, więc będę miała okazję
              obadać co i jak.
              • kaczencja Re: 72/84 19.09.08, 17:06
                Inferno nie jest dobrym modelem na początek. Sama kupiłam go jako jeden z początkowych modeli i nie leżał na mnie dobrze. Usztywniany, jak sama powiedziałaś, z płaskimi miskami, do tego mocno zabudowany po bokach. Widziałam kilka razy dobrze dobrane Inferno, ale też mnóstwo źle leżących egzemplarzy tego stanika. Harmony jest rozciągliwe i małomiseczkowe raczej, ale przynajmniej miękkie i moim zdaniem ma większą szansę pasować niż taki stanik jak Inferno.
    • eyes69 68/90 20.09.08, 13:55
      Zalozylam ten sam watek na Biusciastych, ale zorientowalam sie, ze
      raczej naleze do tych Malobiusciastych. ;)
      Kopiuje wiec:

Witam i prosze o pomoc!

Pod biustem mam 68, czasem 69, a w biuscie maxymalnie mam 90, ale
      zdarza sie, ze mam 87.

Kiedys nosilam stanik 75D, a teraz probuje dobrac odpowiedni rozmiar.

Zamowilam pare stanikow w roznych rozmiarach i juz nie mam pomyslu
      co dalej.

30E - Freya Retro Basic Coco - obwod za luzny. Moglam sie zapiac na
      ostatnie zapienie (a moze nawet i dalej), ale wtedy miska byla za
      mala.
      28F - Freya Margo - strasnie mnie cisnie.
      28FF - Panache Inferno - juz zdecydowanie lepiej niz 28F, ale nadal
      cisnie.

I teraz nie wiem, czy mam zamowic 28G czy GG, czy moze jednak
      pozostac przy obwodzie 30. :/

I nie wiem czy ma to jakies znaczenie, ale nie mam pelnego biustu.
      • stary_dywanik Re: 68/90 20.09.08, 16:02
        Poszukaj 28G lub 30F (ze ściśliwców lub do ewentualnego podszycia).
        W tym drugim rozmiarze będziesz miec większy wybór a miseczki
        zazwyczaj będą niżej zabudowane i ramiączka cieńsze.
        Na początek przymierzaj miękkie staniki, łatwiej w nich ocenić czy
        fason i rozmiar są odpowiednie.
        • nija89 Re: 68/90 21.09.08, 10:08
          Witam! To mój pierwszy post tutaj.

I ja chciałam się skonsultować.
          Mam 79 cm ściśle zmierzone pod biustem, a w biuście 95cm.
          Korzystałam ze strony:
          www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/
          i wyszło mi, że powinnam nosić rozmiar 70G.

Czy jest szansa, że trafię na taki rozmiar w normalnych sklepach z bielizną?

Do tej pory nosiłam 80C, czasem 80B, 85B, 85C...

• kaczencja Re: 68/90 22.09.08, 15:10
            70G to Twój polski rozmiar, którego używają takie firmy jak np. Triumph, Gorsenia, Konrad itd. W brytyjskiej rozmiarówce marek takich ja np. Freya, Panache, ale też Debenhams, Marks and Spencer, Next jest to 70E(32E). Rozmiar 70G na pewno nie jest w Polsce tak popularny w bieliźniakach jak 75B, nie jest jednak nieosiągalny. Istnieją firmy dostępne w Polsce, które produkują ten rozmiar, np. Samanta, Felina, teraz również Gorsenia i Milena. Biustonosze te można kupić w sklepach internetowych i wielu lepszych sklepach stacjonarnych, których adresy możesz znaleźć tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300
    • nik4 74/85 21.09.08, 20:05
      witam Was, pomożecie mi? pod biutem mam 74, a w biuscie 85, do tej
      pory raczej zawsze kupowałam 75b, ale zawsze cos jest nie tak, albo
      uciska pod pacha, albo pod biustem, a miseczka za duza...dobrze się
      czuje w 75a z femmme, oraz 70c z malinez, a także 75aa z key (taki
      raczej sportowy, ale też na fiszbinach), wg kalkulatora atlastravel
      wychodzi 65E, co o tym myślicie? z góry dzięki
      • nikopolis1 Re: 74/85 22.09.08, 10:25
        65E moim zdaniem będzie miał za duże miski, ja mam wymiary 71/(85)86 i noszę 65DD
        • nikopolis1 Re: 74/85 22.09.08, 10:27
          65DD (30DD) numeracja brytyjska:)
      • 2tea Re: 74/85 22.09.08, 10:31
        65E z polskiego rozmiaru, który niestety można żadko dostać. Może
        lepiej spróbuj z brytyjczyków 65D lub 70B z czegoś ściśliwego. A
        może uda Ci się znaleźć coś z 70-tek, ale mocno ściśliwego w
        polskich sklepach? Pamiętaj, że jak masz ciaśniejszy obwód, to
        piersi, które do tej pory były rozlane po klacie wracają do
        miseczki, więc na początku może Ci się wydawać, że miseczki będą za
        duże, ale szybko się wypełnią. Na początek najlepsze są miękkie
        staniki, żeby ustalić sobie rozmiar.
    • karasha 79/87 22.09.08, 09:01
      79 obwód pod, 87 obwód biustu w staniku. kupuję przeważnie w esotiq rozmiar 75
      A. W sumie trzyma się wszystko dobrze ale to zależy od fasonu. Push-up-y
      przemieszczają się podczas np zdejmowania bluzki.
      • 2tea Re: 79/87 22.09.08, 10:34
        Na pewno 75 jest za luźne, więc spróbuj 70C z polskich lub
        brytyjskich staników, najlepiej miękkich. Stanik nie powinien się
        ruszać w obwodnie.
    • ahaya20 Re: 76/94 22.09.08, 17:34
      Witam,
      wymiary mam takie jak wyżej. Do tej pory nosiłam coś z typu 75C lub D ale w
      obydwóch wydaje mi się, że moje piersi jednak się trochę "wylewają".. A za to E
      jest już bezsprzecznie za duże.
      • kaczencja Re: 76/94 22.09.08, 22:07
        Wypróbuj brytyjskie 70E lub polskie 70F/70G. Większe rozmiary polskich biustonoszy produkuje np. Felina, Milena, Gorsenia, Samanta i sporo innych. Masz tutaj linka do wątku o sklepach w Polsce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 - może ktoś opisał już jakiś dobry sklep w Twoim mieście, gdzie mogłabyś się udać w poszukiwaniu tych rozmiarów.
    • bezapelacyjnie 72/84 22.09.08, 18:58
      Dzień dobry :)
      całkiem niedawno tu trafiłam i zaczął się mój proces uświadamiania. Z tego co zdążyłam już wyczytać powinnam nosić rozmiar 65D (a przynajmniej tak mi się zdaje). W związku z tym wybrałam się dziś do sklepu, przymierzyłam freye pollyanne i niestety nie wszystko było tak jak powinno :(. Co do obwodu brak zastrzeżeń, jednak miseczki wydawały mi się za duże, materiał się marszczył i moje braki dały o sobie znać. I teraz, biedna, nie wiem co dalej.
      • kaczencja Re: 72/84 22.09.08, 22:01
        A wgarnęłaś porządnie biust do miseczek? Podciągnęłaś ramiączka? Bardzo często zdarza się, że przez niedokładne założenie stanika wydaje się, że jest on za duży. A po starannym włożeniu piersi do stanika i skróceniu ramiączek okazuje się, że jest super. Poza tym na początku nawet lepiej, gdy jest trochę luzu w miseczkach - to się wypełnia w przeciągu kilku dni, tygodnia, czy dwóch. Nie opłaca się na początek kupować biustonosza na styk, bo gdy biust, podtrzymywany wreszcie odpowiednio ścisłym obwodem i objęty odpowiedniej szerokości fiszbiną wraca na swoje miejsce, zaczyna brakować przestrzeni w miseczkach. Dlatego trochę luzu na początku jest przydatne. Może wątek z poniższego linka pomoże Ci trochę przy kolejnych przymiarkach:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=30489571&v=2&s=0
        • bezapelacyjnie Re: 72/84 22.09.08, 23:14
          Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wydaje mi się, że zrobiłam wszystko jak należy, ale jako niedoświadczona w tej materii mogę się mylić. W moim mieście mam tylko jeden sklep z takimi rozmiarami, więc planuję zakupy przez internet (choć nie jestem pewna, czy to dobry pomysł tak na początek). Właśnie jestem w trakcie studiowania wątków opisujących poszczególne modele staników, ale może jest coś sugerowanego na dobry początek? :)
          • kaczencja Re: 72/84 22.09.08, 23:32
            Polyanna jest stanikiem, który całkiem nieźle sprawdza się na początku. Innym stanikiem, który jest polecany na początek jest np. Panache Tango II - dobrze jest zamówić jednego wąskofiszbinowca (np. Freyę) i jednego szerokofiszbinowca (np. Panache) i sprawdzić, które fiszbiny lepiej pasują. Moim osobistym zdaniem jednak najlepiej po prostu poprzeglądać eBay, czy oferty sklepów, wybrać to, co Ci się naprawdę podoba i poczytać na forum, co inne dziewczyny piszą o tym staniku - jeśli ma korzystne opinie, wybrać odpowiedni rozmiar i kupić :]
    • kindzia.a 73/85 70B 22.09.08, 20:49
      witam :) edukuje sie stanikologicznie od niedawna, zazwyczaj
      kupowalam staniki na bazarkach made in china itp. jednak
      postanowilam zainwestowac wreszcie w 2-3 porzadne staniki. zazwyczaj
      nosze rozmiar 70B ale staniki mi sie podnosza, piersi niezawsze
      scisle przylegaja i w ogole szkoda gadac. prosze o pomoc w doborze
      odpowiedniego rozmiaru :)
      • kaczencja Re: 73/85 65D :) 22.09.08, 21:44
        Poszukaj stanika w rozmiarze 65D(30D). Będzie miał podobną wielkościowo miseczkę do 70B, ale obwód będzie bardziej ścisły. Zwracaj uwagę raczej na biustonosze o miękkich miseczkach na fiszbinach - łatwiej jest w nich określić, czy biustonosz dobrze leży. Przy zakładaniu stanika pamiętaj o starannym wgarnięciu biustu do miseczek i podciągnięciu ramiączek. Jeśli będziesz kupować stanik przez internet, przed zakupem poczytaj o danym modelu, by nie kupić przypadkiem jakiegoś rozciągliwca, albo stanika o większej/mniejszej niż standardowe wielkości miseczek.
    • latya 67/83 22.09.08, 21:10
      Witam, zakładałam już kiedyś wątek i dowiedziałam się że powinnam nosić 60D.
      Zamówiłam taki rozmiar z Freyi na allegro, był to model freya sassy, jednak
      stanik był za duży... próbowałam go poprawnie założyć ale i tak za duży był. no
      i źle się czuję w takim miękkim, chciałabym jednak sztywny stanik w dobrym
      rozmiarze, czy są takie? i jaki rozmiar to ma być, 60D?
      • kaczencja Re: 67/83 22.09.08, 21:52
        Masz wymiary 67/83 i chcesz 60D? Przy tych wymiarach bardziej skłaniałabym się ku 60DD, albo najlepiej 60E. Jakie były objawy tej zadużosci? Trochę trudno mi jest to zrozumieć, Sassy nie jest wielkomiskowcem, a Ty wgarniałaś starannie biust i nie pasował. Może pojawił się efekt pomarańczy w szklance, towarzyszący właśnie biustonoszom za małym, albo ta Sassy była niekompatybilna... Koniecznie trzeba dojść, co z nią było nie tak, bo trudno jest mi polecić Ci jakiś rozmiar, jeśli ten, który powinien być za mały jest za duży. Z drugiej strony zdarza się, że mimo wymiarów sugerujących większą miseczkę biust potrzebuje mniejszej lub większej. Nie chcę tutaj wysuwać zbyt dużo teorii, bo nie wiem w czym dokładnie jest rzecz. Może podeślij fotki w tej Sassy do Galerii - tam dziewczyny by oceniły, co jest nie tak z rozmiarem tego stanika. Jeśli chciałabyś biustonosz usztywniany to godne polecenia są M&S i La Senza - nie mają oni obwodów 60, ale La Senza słynie ze sporej ściśliwości, a M&S sama noszę w 65tkach a mam 66cm pod biustem. Jednak mimo wszystko doradzałabym na początku stanik miękki, chociażby po to, byś się dowiedziała, jaki na 100% jest ten Twój właściwy rozmiar, bo w usztywnianym staniku trochę ciężko to poznać.

Link do regulaminu Galerii:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=82215844
      • wiszer Re: 67/83 23.09.08, 11:23
        Moim zdaniem Sassy byla niekompatybilna niz za mala. Ja ja mierzylam i lezala
        tragicznie. Ogolnie mi sie wydaje, ze plunge nie sluza malym biusta i powinnas
        poszukac jakiejs balkonetki. Ja z podobnymi do Twoich wymiarami 65/80 (pisze
        podobnymi dlatego ze roznica pomiedzy pod a w jest podobna i oscyluje niedaleko)
        przymierzylam ponad 50 modeli nim cos znalazlam. Mierzylam wszystkie firmy i
        najlepiej lezaly na mnie:
        M&S 65C, ale low front
        Lottie 60DD
        Curvy Kate Emilly 60DD
        Miss Mandalay (nie pamietam nazwy?) 60DD
        Na mnie 3 ostatnie sa troche za duze i moglyby byc slislejsze, dlatego mysle ze
        na Ciebie moglyby byc dobre, aczkolwiek z M&Sa chyba musialabys wziazc wieksza
        miske bo na mnie jest idealny. Ja bym nie zanizala ani do 60D, ani nie szalala
        na 60E mimo ze wynika to z liczb, bo jednak liczy sie tez proporcja, i tak jak
        ostatnio zesmy z dziewczynami rozmawialy to odejmujac sobie pod do obwodu
        zwiekszasz glebokosc miski, takze celowalabym na Twoim miejscu w 65D ze
        slisliwcow lub w 60DD, a Sassy na prawde olej, ona malo komu cokolwiek robi z
        biustem.
        • latya Re: 67/83 23.09.08, 12:32
          dziękuje Wam :)
          Co do Sassy to pomyłka- było to 60DD, już mi się wszystko myli :)
          Niestety nie mam zdjęć, było to jakiś czas temu i cała ta miseczka odstawała, w
          ogóle czułam się płaska jak mała dziewczynka.
          Czym różni się plunge od balkonetki? Zielona jestem ;)
          A czy te wszystkie biustonosze których nazwy mi podałaś są całkiem miękkie? i
          gdzie je mogę dostać? :)
        • latya Re: 67/83 23.09.08, 12:44
          na all takie 2 ładne znalazłam, powinny być dobre? :)
          allegro.pl/item438248196_m_s_ceriso_65d_sliczny_nowy_komplet.html
          allegro.pl/item441612953_nowy_m_s_marks_spencer_ceriso_30d_65d.html
          • kaczencja Re: 67/83 24.09.08, 14:18
            Plunge różni się od balkonetki szerokością mostka i zabudowaniem. Balkonetka ma szeroki mostek (łączenie między miseczkami), jak np. tu: www.watermelonlingerie.co.uk/shopimages/products/normal/Panache_SS07_Lara_Bra.jpg lub www.watermelonlingerie.co.uk/shopimages/products/thumbnails/Panache_SS07_Ophelia_Apricot_Bra.jpg , plunge za to ma wąskie łączenie, nadaje się lepiej do dekoltów, jak np. ten: www.watermelonlingerie.co.uk/shopimages/products/normal/Adore_SS06_Daisy_Chain_Plunge.jpg

Wiszer podała Ci w większości nazwy staników miękkich. Te M&S, których linki wysłałaś są natomiast lekko usztywniane, nie jakoś bardzo, ale jednak. Nosiłam M&S'y tego typu i są całkiem fajne, ale mimo wszystko uważam, że nie powinnaś bać się miękkich biustonoszy. Wiszer podała np. jeden model Curvy Kate - te staniki możesz znaleźć po całkiem dobrych cenach na www.dopasowana.pl. Są miękkie, bardzo ładne i fajnie leżą na małych biustach.
      • ametyst89 Re: 67/83 23.09.08, 11:40
        Masz prawie te same wymiary co ja (65/83). Noszę freyowe 60E w
        większomiseczkowcach (!) Polyanna 60F była prawie ok (mogłaby być ciut większa),
        Curvy Kate Emily 60DD bułkowała. Gdzie Ci kobieto do D :P
        • latya Re: 67/83 23.09.08, 12:34
          to z tą Sassy było coś nie tak ;) a może chodzi o kształt piersi? bo moje są
          takie niepełne i stożkowate... mam nadzieję że stanik chociaż trochę je zmieni
          bo ich nie lubię bardzo :(
          • ametyst89 Re: 67/83 23.09.08, 13:21
            Też swoich nie lubiłam ;) Teraz jestem skłonna myśleć o nich pozytywnie ;)
            Pocieszę Cię: za czasów push-upowanego 70B miałam naleśniki a nie piersi. Teraz
            już nie zdejmuję biustu wraz ze stanikiem ;) Dobry rozmiar działa cuda.
    • riiko 79/92 23.09.08, 13:19
      Witam :) moje wymiary jw proszę o radę w kwestii doboru stanika, bo coś mi się
      wydaje, że ten rozmiar, który obecnie kupuję (zawsze ten sam) jednak nie jest
      odpowiedni :>
      • ametyst89 Re: 79/92 23.09.08, 13:29
        Radziłabym 70DD, ewentualnie 75C. Jaki rozmiar nosiłaś do tej pory?
        • riiko Re: 79/92 24.09.08, 01:34
          75A, ostatnio kupiłam 70B i wydaje mi się, że o wiele lepiej leżał, ale muszę
          spróbować to 70DD, jeśli gdzieś taki znajdę :) bo coś mi się wydaje, że 75C
          będzie zdecydowanie za duże..
    • jastrzek Re: 69/83 23.09.08, 14:25
      nosiłam 70b- kiepsko, 65c- Panache (jedna miseczka odstaje, delikatnie faluje
      się z jednej strony, obwód dobry ale jak zapinam na najmniejszą opcję już od
      pierwszego dnia noszenia) 65c- milena (miseczka odstaje strasznie dużo a obwód
      zdecydowanie za mały, miałam aż odciśnięte ślady pomiędzy miseczkami, bolące
      przez dwa tygodnie ;))
      • zawsze_zielona Re: 69/83 24.09.08, 15:27
        IMO na Twoje wymieary 65C powinno byc juz troche za male. Moze podeslesz zdjecia
        do galerii, to pomozemy ustalic w czym problem.
    • pudelek991 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 23.09.08, 19:21
      73/83
      • malamu.0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 23.09.08, 21:05
        ten problem też nęka i mnie
        pod biustem 72cm
        w biuscie[bez staniczka] 83cm
        w staniczku 84 nawet pokusze się o stwierdzenie,ze 84,5 cm...

noszę się w 70b,ale czy to dobry wybór???
        • zawsze_zielona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 24.09.08, 15:29
          70B raczej niezbyt dobry, chyba ze baaaardzo scisly. Czy jak podnosisz rece do
          gory, to stanik zostaje na miejscu czy podjezdza? Jesli to drugie, to poszukaj
          czegos w rozmiarze 65(30)D.
          • malamu.0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 24.09.08, 21:20
            stanik raczej zostaje na miejscu,ale czasem jest tak,ze na lewej piersi wszystko
            idealnie lezy,a prawa "ma jeszcze czym oddychac",innym razem,jest niby dobrze,a
            jednak mam niekiedy wrazenie,ze sutki mi zaraz wypadna. moze to faktycznie
            wynika z winy zle dobranego biustonoszu,ale rozmiar d zawsze kojarzyl mi sie z
            dosc duzym biustem i jakos ciezko mi uwierzyc w to 65 d :).....
      • zawsze_zielona 73/83_pudelek991 24.09.08, 15:28
        Poszukaj 65D.
    • julita77 pod biutem 82 i 92-93 biust 24.09.08, 14:04
      wychodzi mi z kalkulatora 75 c lub 70 d
      • zawsze_zielona Re: pod biutem 82 i 92-93 biust 24.09.08, 15:21
        A co teraz nosisz? I jak sie w tym staniku czujesz? Czy te 82 pod biustem to
        ciasno zmierzone?
        Piszesz, ze masz 92-93 w biuscie, dlatego raczej proponowalabym Ci 75D. Piersi
        zaczna migrowac, nie ma co sie wciskac w lekko za mala miseczke na wstepie.
        Jesli obwod nadal bedzie za luzny, wtedy siegnij po 70E moze F (kontynentalne)
        albo 32DD-E brytyjskie.

Masz naprawde duzy wybor stanikow w sklepie, nie musisz os razu zamawiac przez
        internet. Idz do jakiegos wiekszego bielizniaka i poprzymierzaj staniki. Jesli
        nie jestes zbyt asertywna i boisz sie, ze ekspedientka wcisnie Ci jakis kit, idz
        do wiekszego samoobslogowego skelpu z bielizna.

Tylko pamietaj, by stanik zalozyc porzadnie, czyli WYGARNAC piersi az spod pach
        do miseczek i dopiero wtedy wyregulowac ramiaczka.

Skad jestes? W niektorych wiekszych miastach sa polecane przez Lobby dobre
        sklepy stacjonarne.
        • mileczek87 czy dobrze obliczyłam? 60/75 24.09.08, 15:45
          po zmierzeniu według waszych wskazówek :) wyszło mi 60 pod biustem i 75 w
          biuście? czy to by oznaczało ze wychodzi mi 60C czy jeszcze 60B?

i gdzie ja mam kupic stanik z takim małym obwodem ?:( mieszkam we wrocławiu
          • zawsze_zielona Re: czy dobrze obliczyłam? 60/75 24.09.08, 16:12
            Raczej 60C. Jest nowootwarty sklep na Ruskiej, moze tam sie przejdz najpierw.
            Poza tym internet. Poczytaj forum.
            Sklepy stacjonarne:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038455&a=75038455&v=2&wv.x=0
            • mileczek87 Re: czy dobrze obliczyłam? 60/75 24.09.08, 16:41
              widze ze wrocław wyborem 60 nie grzeszy... moge dosstac namiary na sklepy
              internetowe? dla 60c bo szukanie przez wyszukiwarke nie daje zadnych rezultatów :(
              • zawsze_zielona Re: czy dobrze obliczyłam? 60/75 24.09.08, 17:16
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038938&a=75038938&v=2&wv.x=0
                • sadzka Re: czy dobrze obliczyłam? 60/75 24.09.08, 18:11
                  A ja myślę, że spokojnie możesz spróbować ze stanikiem 60D (28D) albo nawet 60DD (28DD), masz 15 cm różnicy między obwodem pod a obwodem w piersiach, to wcale nie tak mało. Możesz też spróbować poszukać staników Elle Macpherson np Casablanca , Coronto, one należą do bardzo ciasnych i tu szukaj miseczek 65D (30D) lub 65DD (30DD). Szukaj na ebay lub allegro. Teraz na ebay jest Casablanca 30D
                  Masz dokładnie takie same wymiary jak ja, w dobrym staniku dochodzi mi 2cm i mam 77cm i niektóre staniki w rozmiarze 60DD są na mnie za małe.
                  A we Wrocławiu przejdź się na Ruska 34, tam powinny być takie obwody.
        • julita77 z Warszawy 24.09.08, 15:49
          przymierzalam 75 i raczej byly za duze, mam naprawde znikomy biust, za to duzo
          pod biustem. wydaje mi sie tez, ze szeroko rozstawiony. Nosze obecnie 80 B np z
          La Senzy (wczesniej nosilam 75) ale po ciazy jakos tak mi ten wiekszy rozmiar
          pod biustem zostal - ale jest on za luzny zapinam sie na najmniejszy obwod.
          Czyli szukam czegos co nie splaszczy mi biustu (jak ten DIM - 75 C
          www.swiatbielizny.pl/index.php3?action=single&id=20343 cos w tym stylu),
          za to np miseczka D z podobnego modelu przy 75 pod biustem byla ogromna byla ona
          bardziej zabudowana jakby,
          do tego brakowało mi biustu -
          www.allegro.pl/item444170549_dim_rewolucyjny_stanikbody_touch_lace_polmiekki75c.html
          • zawsze_zielona Re: z Warszawy 24.09.08, 16:10
            Widzisz, 80B jest na tyle samo w biuscie co 75D. Przymierza oba, jest duzy wybor
            w sklepach.
            Jesli stanik splasza biust, to albo jest za maly w misce albo ma niewlasciwy fason.
            Proponuje zrobi tak:
            Przymierz 75D i 75C wg prawidel forum (z wygarnianiem i ukladaniem piersi w
            miseczkach) i zrob zdjecie w przymierzalni (z boku i z przodu). Przeslij na
            malobiusciaste@gmail.com i poczytaj, co dziewczyny Ci radza.
            • zawsze_zielona Re: z Warszawy 24.09.08, 16:11
              Link do polecanych przez forum sklepow stacjonarnych
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75038455&a=75038455&v=2&wv.x=0
              • julita77 A jaki fason dla małobiuściastych polecasz? 25.09.08, 11:38
    • atramynzcrawlof wymiary 77cm pod biustem i 92-94cm w biuscie 24.09.08, 16:07
      wszystko zalezy jak scisle mierze biust. 94cm kiedy miarka tylko dotyka sutkow
      zamiast wglebiac sie w nie jak ma to miejsce przy 92

Zaczelam od noszenia oczywiscie 75B. Pasek jest luzny i jak sie dowiedzialam
      duzo za luzny. Poszlam do Bravissimo i pani doradzila mi Panache Harmony 32D
      ktory kupilam ale wydaje mi sie ze miseczka jest wciaz za mala.. moze mi sie
      tylko wydaje ale od wczoraj juz uroslo mi takie polwybrzuszenie.. nie typowa
      bulka ale takie malutkie cos ponad i wydaje mi sie ze mi ciasno, choc wczoraj
      bylo OK.
      Prosze o jakas rade bo przez chwile cieszylam sie ze juz bedzie dobrze a tu
      chyba kiszka. :(
      • zawsze_zielona Re: wymiary 77cm pod biustem i 92-94cm w biuscie 24.09.08, 16:14
        Ja bym powiedziala 32DD albo nawet 32E (bo masz duzy rozstrzal miedzy pomiarami).
        • atramynzcrawlof Re: wymiary 77cm pod biustem i 92-94cm w biuscie 24.09.08, 16:18
          Bo na nie wiem czy mam ten biust troszke scisnac czy tak jakby tylko dotknac ta
          miarka. Pod biustem to wiem, na wydechu i scisnac. Z gora ze tak powiem jest
          gorzej. Tak jak wytlumaczylam roznica wynika z roznicy w metodologii mierzenia.

• atramynzcrawlof jednak 73cm pod biustem i 93cm w biuscie 24.09.08, 16:31
          cos mnie naprawde wezmie, na kompletnym wydechu scisle 73cm nie wiem jak to mi
          wyszlo a w biuscie w staniku ktory opisalam powyzej 93cm. Nie wiem jak przy
          kazdym mierzeniu wychodzi mi nieco inaczej :(
    • emusia 68/79 25.09.08, 00:02
      jaki powinnam nosić rozmiar stanika przy tych wymiarach? z góry dziękuję za
      wszystkie rady - jestem tutaj nowa :)
      • evunaa Re: 68/79 25.09.08, 12:26
        Wypróbuj 60D, a ze ściśliwych modeli 65B :)
        Przy mierzeniu pamiętaj, by dobrze wygarnąć pierś i podciągnąć ramiączka.
        • emusia Re: 68/79 25.09.08, 15:43
          mam obecnie jeden biustonosz 65B, z tym że z bazarku :) pod biustem jest dobry,
          dobrze podtrzymuje i nie zasłania oczu gdy podniosę ręce do góry :) ale miski ma
          jakby za małe. gdy wygarnę wszystko z pod pachy to nie mieści się w miskach.
          czytałam też, że "drut" powinien celować w środek pachy, a u mnie stanowczo
          bliżej celuje. nie wiem, czy to wina tego, że jest z bazarku i taki z normalnego
          sklepu będzie dobry, czy jednak próbować większe miski?
      • tasti111 Re: 68/79 26.09.08, 15:28
        Mam podobny rozmiar wiec sie podpinam 69/79 jesli dobrze zmierzylam. Z
        kalkulatora wychodzi mi rozmiar 60D (28D). Na poczatek chcialabym cos
        przymierzyc, ale oczywiscie 60 pewnie nigdzie nie znajde. Jaka 65 bylaby
        najblizsza mojemu rozmiarowi.

I jeszcze jaki model dla poczatkujacej nawroconej?
        • kaczencja Re: 68/79 27.09.08, 15:20
          Gdybyś zamiast 60tek chciała nosić 65tki to powinnaś celować w rozmiar 65B. Ja polecę Ci jednak dwie firmy małomiseczkowe, w których mogłabyś zwrócić uwagę bardziej na 65C, gdyż rozmiarówka w tych firmch jest bardzo często zawyżona. Pierwszą z nich jest La Senza - firma ta robi głównie push-upy, ale mają ścisłe obwody, za co duży plus. Druga firma, na którą polecam zwrócić szczególną uwagę jest to Elle Macpherson - tutaj też powinnaś celować w 65C. Firma słynie ze ścisłych obwodów, małych miseczek i wielu miękkich staników w swej ofercie. Najlepsze są bowiem na początek miękkie biustonosze. Mogłabyś spróbować np. z modelami Notorious, Dentelle, Coranto - możesz poczytać o tej formie w jej wątku producenckim na forum. Staniki te niestety można kupić głównie na Allegro i Ebayu, od sprzedawców z Wielkiej Brytanii i Australii. Jeśli zaś chodzi o polskie firmy, niedługo ma wejść nowa kolekcja firmy Milena, która przewiduje produkcję 60tek. Modele Flamenco i Sylvestrine będą robione od 60D właśnie. Można je obejrzeć na stronie producenta, w Zapowiedziach: www.milena-bielizna.pl/shop/?pro=Zapowiedzi - wkrótce powinna być możliwość kupna tych staników ze sklepu internetowego Mileny.
          • tasti111 Re: 68/79 27.09.08, 17:48
            Dziekuje kaczencja za wskazowki. Na razie zamowilam jeden stanik w rozmiarze 60D
            i bardzo jestem ciekawa, czy bedzie na mnie lezal. Na razie czekam na przesylke.

Kolejnym razem wyprobuje ktoras z polecanych przez Ciebie firm. Dzieki.
    • magnolia_83 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 25.09.08, 15:07
      Nurtuje mnie jedna rzecz.
      Kiedy się normalnie mierze centymetrem w biuście to wychodzi mi 87 cm w biuście
      (czyli według brytyjskiej rozmiarówki 65DD)
      Ale kiedy przesunę sobie centymetr tak gdyby tej dysproporcji między piersiami
      nie było to wychodzi 89 cm (65E).

Chodzi mi o to gdyż jak wiecie zamówiłam niedawno stanik Mileny sorbet 65G
      (który już zwróciłam zresztą) i oprócz tego że był niekompatybilny z moimi
      piersiami to zastanowiła mnie jedna rzecz.
      Materiał pod mostkiem odstawał, fiszbiny były mocno obniżone i było puste
      miejsce pomiędzy piersiami a miseczką mimo skrócenia ramiączek. Kiedy
      przytknęłam miseczkę z większej piersi tak jak powinny przylegać to na tej
      piersi wystąpił efekt bułkowania.

Ponieważ chce w najbliższym czasie zamówić nowy miękki stanik chciałam się was
      doradzić czy to oznacza że mogę mieć jeszcze większy rozmiar niż 65E (polskie
      65G) ?
      Czy te bułkowanie i nie przyleganie do mostka to po prostu wina stanika a nie za
      małej miseczki i tyle?
      • ametyst89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 26.09.08, 13:14
        Model Sorbet z Mileny o ile się orientuję, nie zebrał zbyt dobrych opinii. Nie
        mogę Ci za bardzo pomóc, bo nabiustnie tego modelu nie sprawdzałam. Jakie
        dotychczasowe staniki Ci pasowały?
        • magnolia_83 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 26.09.08, 22:40
          no właśnie żaden..
          Milena sorbet miał być moim pierwszym stąd moje wątpliwości.

Obecne staniki które nosze są bez porównania bo dopiero teraz widzę że są DUŻO
          za małe
    • kika_t 72/84 25.09.08, 19:28
      witam, moje wymiary jak powyzej, o ile dobrze zmierzylam:P w sklepie pani
      dobrala mi polyanne 28E, miski i fiszbiny ok, ale chyba jednak za ciasna w
      obwodzie...? a czy arabella nutmeg 28DD moglaby byc dobra przy moich wymiarach?
      pomozcie:(
      • ametyst89 65D/60E 26.09.08, 13:10
        Jeśli Polyanna była dobra i nie odczuwałaś zbyt dużego dyskomfortu spowodowanego
        ściśliwym obwodem (mogłaś ziewnąć, mówić, oddychać). Arabella Nutmeg jest ciut
        mniejsza od czarnej, ale skoro 28E z Polyanny było dobre to masz szansę wpasować
        się w Arabelkę :) Nie wiem z jakiego miasta jesteś żeby polecić sklep z tym modelem.
        • kika_t Re: 65D/60E 26.09.08, 16:24
          jestem z krakowa, ale 28 tylko w 1 sklepie znalazlam, intimo4you na wyslouchow,
          a tam z 28E tylko poly byla akurat. a rozne 30D i DD ktore mierzylam jakos
          ogolnie zle lezaly, fiszbiny sie nie ukladaly jak trzeba albo miseczki nie
          lezaly...a arabelle chcialam na allegro kupic bo duzo taniej a aktualnie mam
          dosc ogroniczone fundusze:P tylko boje sie ze nie bedzie pasowac a tam raczej
          zwrotow nie przyjmuja:<

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka