Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43

16.11.09, 18:38
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne swojego rozmiaru.

Prosimy, żeby pytanie o rozmiar wpisać jako odpowiedź na TEN POST!

*UWAGA: nasze ekspertki nie siedzą przed komputerem 24 godziny na dobę, dlatego odpowiedzi na Wasze pytania mogą pojawić się z pewnym opóźnieniem.
Prosimy o cierpliwość i "podbijanie" pytań dopiero, gdy ewidentnie zostaną przeoczone (kiedy zobaczysz, że wszystkie inne osoby otrzymały odpowiedzi, a przy Twoim pytaniu cisza).

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) UWAGA - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
- w biuście mierzymy się w swoim najwygodniejszym, miękkim (!) staniku, pochylając się tak mocno, by biust "zwisał" swobodnie, leciuteńko naprężając taśmę.

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który leży częściowo dobrze (np. "80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za duży..") i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby dla Ciebie najlepszy! :)

2A) Nie zapomnij o ważnych informacjach dodatkowych, mających wpływ na wybór rozmiaru - takich jak ciąża (który miesiąc), karmienie (czy już ustabilizowane), silna asymetria, czy mastektomia.

3) Mierząc stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
[instrukcja wygarniania znajduje się tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,50580,89074532,89500954,Re_Wygarniamy_porzadnie_eee_.html ]
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie
przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust też nie podskakuje, kiedy musisz podbiec do autobusu].

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a nie - fotografii. UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne maile! Nie dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie biustu, a wtedy ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY! Takie próby są oczywiście kasowane, dlatego widząc je od razu należy wezwać moderatorkę.

5) Odpowiedzi na pytania, które niemal każda z nas sobie zadawała, są tu:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,64532723,0,FAQ_czyli_najczesciej_zadawane_pytania.html
6) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie.
Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam wystarczająco osób będą kasowane bez ostrzeżenia.

7) Najczęściej podajemy Wam brytyjskie rozmiary staników. Jeśli interesuje Was również rozmiarówka kontynentalna (staniki polskich czy niemieckich marek) napiszcie o tym w Waszym poscie, a wtedy podamy Wam oba rozmiary. Jeśli podany przez nas rozmiar będzie rozmiarem kontynentalnym, a nie brytyjskim - oczywiście zaznaczymy to w odpowiedzi.

8) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Link do wcześniejszego wątku rozmiarowego jest tu:
42) forum.gazeta.pl/forum/w,32203,100167874,100167874,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_42.html

PS. Ostrzegamy przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu rozmiaru.
Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje prawidłowe wymiary, więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować. Kupujmy więc rozważnie.
Obserwuj wątek
    • m.gabrysia 79\116 18.11.09, 08:41
      Witam,
      Jestem mamą karmiącą od 5 miesięcy, czyli laktacja unormowana. Mój biust do
      jędrnych nie należy i to delikatnie mówiąc ;) tak więc obwód mierzony według
      instrukcji w pozycji mocno pochylonej.
      Obecnie noszę bawełniane biustonosze dla karmiących bez fiszbin, bardzo miękkie
      w rozmiarze 90E. Miska w miarę odpowiada, obwód o wiele za duży.
      Będę wdzięczna za rozmiar polski i brytyjski.

Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
      • maheda Re: 79/116 - m.gabrysia 18.11.09, 08:57
        Spróbuj staników w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)J, wględnie 32(70)JJ.
        Proponuję na początek spróbować ustrzelić Tango II (miseczki J, JJ i K) lub
        George'a (tylko do J).
        Rozmiary tutaj podawane są tylko wskazówką - może się np. okazać, że wystarczy
        Ci na przykład rozmiar 34(75)H lub 32(70)HH, może się też okazać, że lepszą
        miseczką jest miseczka większa.
        Od czegoś jednak trzeba zacząć ;)

Przeczytaj też pierwszy link z mojej sygnaturki, o poprawnym zakładaniu stanika
        - pomoże Ci to w dobieraniu sobie rozmiaru.
        • m.gabrysia Re: 79/116 - m.gabrysia 18.11.09, 16:20
          Dziękuję za szybką i pomocną odpowiedź.
          Proszę mi jeszcze rozjaśnić kwestię polski - brytyjski rozmiar. Podany jest
          brytyjskim, jak dobrze rozumiem, a polski to ten w nawiasie czy literka miski
          też się zmienia?
          Nowa jestem :)
          • maheda Re: 79/116 - m.gabrysia 18.11.09, 19:02
            Oj, to są brytyjskie rozmiary miseczek.
            W polskich to bywa tak bardzo różnie, że nie odważę się napisać, co powinnaś
            nosić w polskich firmach...
            Teoretycznie brytyjskiej miseczce HH odpowiada polska N (jak Natalia), a
            brytyjskiej miseczce J odpowiada polska O (jak Olga).
            Praktyka jest taka, że np. z niektórych modeli Dalii ich miseczka L odpowiada
            brytyjskiej J. A w Gorsenii miseczka L odpowiada mniej więcej miseczce JJ...
            Więc w polskich firmach trzeba zwyczajnie mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć...
    • yasmeen 110/82 18.11.09, 15:48
      Skonczylam karmic z poczatkiem lipca. DO tej pory ludzilam sie, ze jednak piersi
      wroca mi do rozmiaru sprzed ciazy, ale daremne zale, prozny trud. Czas sie
      pogodzic ze zmiana rozmiaru, tylko do konca nie jestem pewna na jaki.
      Mam Freye retro 34G. Generalnie jest bardzo wyodna, super trzyma piersi i je
      unosi, ale mam wrazenie ze u gory sie delikatnie bulkuja nad miseczka. Z kolei
      obwod nie cisnie mnie, ale poniewaz mam troche tluszczyku po ciazy wpija mi sie
      w niego. Nie jest to niekomfortowe ale wydaje mi sie, ze troche malo estetycznie
      wyglada.
      Aha, biutst mam z gatunku - niestety - tych "zwisajacych"...
      • maheda Re: 82/110 - yasmeen 18.11.09, 19:13
        A nie jest na Ciebie to 34G przypadkiem za małe? Może stąd się bierze to
        "nieestetyczne wrzynanie"?
        Jeśli założysz stanik zgodnie z regułami zakładania stanika z pierwszego linku
        sygnaturki - nie jest przypadkiem on na Ciebie za mały w miseczkach?
        Wg mnie powinnaś raczej celować w coś około 34GG (albo i 34H, przy opisywanych
        objawach), a nie w 34G.
    • karolinka4dons 77/105 18.11.09, 23:05
      witam
      nigdy nie wiedziałam, że trzeba się mierzyć w biuście pochylając się (może
      dlatego miałam za małe staniki:)) do tej pory nosiłam polskie 65J które kupiłam
      w comeximie jak przyszedł jakoś w kwietniu to wydawał mi sie za duży, bo oni
      mają trochę inną rozmiarówkę trochę się marszczył, ale teraz zrobił się za mały,
      ponieważ zaczęły mi się robić "bułki" od góry i piersi zaczęły mi wypadać, muszę
      co jakiś czas upychać je na swoje miejsce. do tej pory myślałam, że mam 72 pod
      biustem i kupywałam 65tki i myślałam, że mam 97 cm w biuście ale teraz kupiłam
      na allegro 3 staniki panache 30G i są za małe :( ledwo się dopinam i wychodzą
      bułki z góry, a po bokach nic nie dolega :( nie wiem jaki musze mieć dobry
      rozmiar, ale wiem ze te muszę teraz sprzedać :( proszę o pomoc
      • maheda Re: 77/105 - karolinka4dons 18.11.09, 23:18
        Spróbuj staników brytyjskich w rozmiarze około 32(70)GG.
        Może będą lepsze? Oby!
        Przeczytaj też artykuł zalinkowany w pierwszej linijce mojej sygnaturki. Mam
        nadzieję, że pomoże Ci w ocenie wielkości miseczki.
    • krewetka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 19.11.09, 09:09
      76/95
      • maheda Re: 76/95 - krewetka 19.11.09, 09:29
        Brytyjskie: 34(75)DD lub 32(70)E lub 32(70)F
        Polskie: 75E lub 70F lub 70G
    • funny-bear 79/101,5 19.11.09, 19:09
      Pytam w imieniu mojej Siostry:)
      • maheda Re: 79/101,5 - funny-bear - siostra 20.11.09, 00:07
        W zależności od tego, jak ściśle był mierzony obwód pod biustem, proponuję
        rozpoczęcie dobierania sobie odpowiedniego rozmiaru od brytyjskiego 34(75)FF lub
        32(70)G-32(70)GG.
        W stanikach polskich - ha... albo 75F-75I, albo 70G-70K ;-) Firmy szyją obecnie
        tak różne miseczki, że bardzo mocno zależy, na co się trafi...
    • trisha05 79/104 19.11.09, 19:28
      Witam,

wymiary jak w temacie. Biust raczej z tych 'lejących się'. ;-)
      Obecnie noszę 75, zapięte na 2 haftkę. Z tyłu obwód podnosi się do
      góry, wpija się zostawiając w okolicach pach i pod biustem brzydkie
      czerwone ślady. Ramiączka też się wrzynają. Noszę miękkie
      biustonosze, a mój biust żyje własnym życiem i daje o sobie znać przy
      każdym ruchu. :-)

Będę wdzięczna za polską i brytyjską rozmiarówkę. :-)
      • maheda Re: 79/104 - trisha05 20.11.09, 00:16
        Jak myślisz - czy jakaś mniej rozciągająca się 75-tka mogłaby być dobra?
        Jeśli tak - zacznij przymierzanie od brytyjskiego 34(75)G-34(75)GG.
        Jeśli nie - spróbuj staników w rozmiarze brytyjskim około 32(70)GG-32(70)H.
        W polskiej rozmiarówce jest obecnie bardzo różnie z miseczkami w tych rozmiarach
        - niektóre firmy mocniej trzymają się norm ISO, inne idą bardziej "literowo" w
        kierunku miseczek brytyjskich.
        Z polskich staników trzeba byłoby próbować rozmiarów albo z okolic 75G-75K, albo
        z okolic 70H-70L.
        • trisha05 Re: 79/104 - trisha05 20.11.09, 14:11
          Wielkie dzięki za odpowiedź. :-)

75-ka odpada, będzie raczej za luźna. :-)
          • marciasek Re: 79/104 - trisha05 20.11.09, 16:18
            Niekoniecznie, niektóre brytyjczyki są _naprawdę_ ciasne. Warto chociaż je przymierzyć . W za ciasnym staniku jest wygodnie tylko przez pierwsze godziny, potem niestety uwiera, ponadto fiszbiny się rozciągaja i włażą na plecy a miski sie defasonują.
            Oczywiście bywają modele tak rozciągliwe, że trzeba mocno zaniżać, nawet do 65 (np. Pure Bra by Vanity Fair). Jak widać nie ma reguły i każdy model trzeba przymierzyć.

[To mówiłam ja, 78 pod biustem, wyleczona skutecznie z ciasnych siedemdziesiątek :)]
            • trisha05 Re: 79/104 - trisha05 20.11.09, 22:11
              Jednak 75 było za luźne. :-) Chyba trafiłam na niezłe rozciągliwce, bo
              ostatecznie kupiłam dziś 30GG. Jeżeli ucisk rzeczywiście będzie nie do
              zniesienia to rozejrzę się 70/ 75-kami. Dzięki. :-)
    • malgonia-26 Re: 87/106 20.11.09, 21:55
      Witam
      > >
      > > Moje wymiary pod biustem to 87cm- na wydechu, w biuście ( bez stanika 106cm, w zwisie-111cm, 102cm w staniku najbardziej odpowiednim- piersi z niego nie wychodzą górą, nie uciekają pod pachy), w staniku w zwisie 105cm. Noszę staniki w rozmiarach 80 D, 85DD, 80 DD jeden 36DD( angielski) teraz nawet 90 E ale wychodzi że ten 90E jest jakiś ciaśniejszy niż 36DD ( ten jest niby najbardziej odpowiedni bo piersi się w nim dobrze trzymają. Ostatnio w ogóle wszystkie które mam ( te wymienione ) są jakieś ciasne. Jeden mi nawet podrapał skórę na plecach tak się wpijał. Załamana jestem tym złym doborem staników. Kupuje i wrzucam bo okazują się za małe. Ten stanik angielski(36DD) jest najlepszy- jaki to rozmiar wg polskiej rozmiarówki ? Poproszę o polską i brytyjską rozmiarówkę.
      Z góry dziękuję i mam nadzieję, ze znajdę pomoc...

Dodam jeszcze, że jak w tym angielskim 36DD dużo się pochylam to też czasem trochę piersi wychodzą górą :-(
      • maheda Re: 87/106 - malgonia-26 21.11.09, 10:51
        Nigdy nie będzie tak, że staniki będą na Ciebie dobre wyłącznie w jakimś tam
        rozmiarze. To do Ciebie zawsze będzie należało podjęcie decyzji, który jest
        najlepiej dobrany - dlatego stanik przed kupnem go należy zwyczajnie
        przymierzyć. Czasem będzie dobry stanik w obwodzie 36 (80), a czasem 38(85).
        Obwody 40 (90) to bardzo rzadko...

Sprawdź w pierwszym linku mojej sygnaturki, czy aby na pewno poprawnie zakładasz
        stanik? Tak dla pewności.

Wg mnie powinnaś raczej celować w staniki o rozmiarze około 38(85)DD lub
        38(85)E, albo też w staniki o rozmiarze około brytyjskiego 36(80)F.
        Sprawdź, czy zwiększenie miseczki oraz poprawne ułożenie piersi w staniku nie da
        lepszego efektu.
        W polskich rozmiarówkach jest tak różnie, że dobrze mogą leżeć staniki w
        rozmiarach 85 od D do F, a dla obwodu 80 - od E do H. Trzeba mierzyć, bo
        rozstrzał jest olbrzymi.
      • blade-karolina Re: 87/106 01.01.10, 19:56
        Witam Pod biustem ma 84cm,w staniku najwygodniejszym u góry102 i mam problem bo
        wszystkie staniki maja dziwne numeracje najczęstszy ,,euro,, 85c tak jest
        podpisany ,,fr,, 95c. w każdym prawie staniku ,,wymyka,, mi sie lewy sutek
        wkurza mnie to bo musze co jakiś czas poprawiać oprócz tego ten stanik w którym
        się mierzyłam ten najwygodniejszy jest troche za lużny. Prosze o rozmiar
        brytyjski i polski Z góry bardzo dziękuje za pomoc
        • maheda Re: 84/102 - blade-karolina 02.01.10, 10:44
          Zmierz się, proszę, w biuście w sposób opisany w pierwszym poście tego wątku i
          wtedy podaj swój obwód w biuście.
          Wydaje mi się, że przy takich wymiarach, jakie podałaś, stanik nie ma prawa
          zasłaniać piersi tak, by wysuwał się z niej górą sutek.

Francuska numeracja różni się od europejskiej - obwód francuski 95 odpowiada
          europejskiemu rozmiarowi 80. Czyli francuskie 95C to europejskie 80C.

Teoretycznie trzeba by było celować w rozmiar około europejskiego 80E-80F, czyli
          około brytyjskiego 36(80)DD-36(80)E.
    • hejnanana 77/89 21.11.09, 09:39
      Ostatnio sporo schudłam no i jak można się domyśleć biust też...
      Nosiłam wcześniej 75 D...teraz miseczki są za duże, mierząc 70D odczuwam
      dyskomfort w obwodzie natomiast miseczki są dobre...
      • maheda Re: 77/89 - hejnanana 21.11.09, 10:43
        Co to znaczy, że odczuwasz dyskomfort w obwodzie?
        Czy próbowałaś mierzyć 70E (lub 70DD) w sposób pokazany w pierwszym linku mojej
        sygnaturki?
    • agn44 68/93 22.11.09, 20:16
      Witam.
      Do niedawna nosiłam rozmiar 75C-75D. Od jakiegoś czasu próbuję dobrać odpowiedni
      dla mnie stanik ale z powodu braku sklepu stacjonarnego (a właściwie brakach
      rozmiarowych w sklepie) kupuję przez internet. Z ostatnio przeze mnie zrobionych
      zakupów najbardziej jestem zadowolona z Freya Darcey rozm. 30FF, ale to może to
      tylko moje subiektywne odczucie, że jest dobry. Mam asymetrię wielkości około
      2-3 misek i wpadniętą klatkę piersiową (niemalże zawsze mostek mi odstaje z
      powodu za płytkich misek). Piersi nie są za bardzo jędrne.
      Proszę o radę jaki rozmiar powinnam nosić zarówno brytyjski jak i polski.
      • maheda Re: 68/93 - agn44 23.11.09, 10:13
        Rozmiar wydaje się być dobry.
        Nie dostaniesz tutaj lepszej porady od tej, jaką sama jesteś w sobie sama
        udzielić :D
        Przeczytaj artykuł z pierwszego linku mojej sygnaturki i zastanów się, czy
        stanik jest odpowiedni.
        Przy asymetrii masz dwa wyjścia. Jednym jest dobranie stanika do większej piersi
        i uzupełnienie pustego miejsca w mniejszej miseczce wkładkami. Drugim jest takie
        dobranie stanika, żeby był trochę za duży na mniejszą pierś i trochę za mały na
        większą. Wybór stosowanej metody należy do Ciebie.
        W razie problemów czy braku pewności co do kolejnych zakupów - zapraszamy do
        aktualnego wątku ratunkowego.

Aha - i jeszcze o rozmiarówce polskiej. W chwili obecnej jest tak, że ... nie
        wiadomo, w co celować. Teoretycznie odpowiednikiem brytyjskiego 30FF jest
        polskie 65I. Ale praktyka jest taka, że może okazać się dobre np. 65F... Albo i
        70E-70F, bo 65 będzie miało zbyt ścisły obwód :D
        Wszystko zależy od firmy. Dlatego trzeba mierzyć, mierzyć i raz jeszcze mierzyć.
    • akinom1205 70/88 22.11.09, 22:11
      Witam. Pod biustem mam 70, wyżej 88. Karmię, moja laktacja jest już
      ustabilizowana. Bardzo rzadko zdarza mi się, że mam obrzmiałe piersi.
      Jaki rozmiar kupić? Chciałabym 65C, ale nie mogę dostać i chyba
      jestem skazana na 70C.
      • maheda Re: 70/88 - akinom1205 23.11.09, 10:16
        Dla staników w obwodzie 65 różnica w cm między obwodem w biuście a obwodem
        stanika wynosi 23 cm. 23 cm to nie jest różnica miseczki C, tylko brytyjskiej
        miseczki E. Polskiej -> F. Czyli teoretycznie powinnaś celować w staniki o
        rozmiarze brytyjskim 30(65)E lub polskim 65F. Z uwagi na to jednak, że część
        polskich firm produkuje w tych okolicach rozmiarowych staniki z miseczkami
        zbliżonymi do brytyjskich (lub większymi od nich), może się okazać, że z takiej
        np. Dalii wystarczy Ci 65E.

Zerknij na pierwszy link w mojej sygnaturce dotyczący zakładania stanika. Czy na
        pewno wszystko odpowiednio zakładasz?
    • mmotylekk 79/107 23.11.09, 08:59
      witam!
      obwód pod biustem to wychodzi 79(80) tak na granicy a w biuście w
      pozycji pochylonej bez stanika 110 a w staniku 107. wiekszosc
      stanikow mam 80E/F ale obwod nawyrazniej jest za duzy bo z tylu
      podchodzi a miseczki za male zaden stanik nie przylega do mostka.
      boje sie ze jak wezme mniejszy obwod zrobia sie waleczki na plecach
      tez mam gladko. Prosiłam bym o rozmiary zarówno polskie jak i
      angielskie.
      Pozrawiam
      • maheda Re: 79/107 - mmotylekk 23.11.09, 10:44
        Jeśli założysz stanik z ciaśniejszym obwodem, ale przy zakładaniu zwrócisz uwagę
        na dokładne wygładzenie sobie pleców, jednocześnie wygarniając ciało spod pach
        do miseczek - nie będziesz miała żadnych fałdek.
        Za to podjeżdżający obwód powoduje powstawanie fałdek na plecach - o czym się
        przeważnie nie wie, nie oglądając sobie pleców w ciągu dnia ;)

Próbuj rozmiaru około 34(75)G i zastanów się, co dalej - czy nie byłaby
        potrzebna np. większa miseczka. Z polskich orz europejskich firm bywa różnie -
        trzeba próbować rozmiarów od 75G do 75J, bo rozmiarówki są od Sasa do Lasa...
    • pannazuzanna86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 23.11.09, 13:37
      Witam,
      Z mierzenia pod biustem wyszło 78 cm, w biuście 100cm. Najlepiej się
      czuję w rozmiarze 80D, jednak miseczka mogłaby być większa i obwód
      trochę mniejszy ponieważ po pewnym czasie staniki się deformują i
      rozciągają i kompletnie nie leżą tak jak trzeba. Najgorszy mój
      stanik jest w rozmiarze 85C. Moja lewa pierś jest większa od prawej,
      tak o jeden rozmiar, może mniej, napewno nie więcej.Jednak na tyle
      by to do niej dopasowywać staniki bo na prawą pasowałyby mniejsze
      miseczki. Wdzięczna byłabym o wskazówki.
      Pozdrawiam Zuzia
      • maheda Re: 78/100 - pannazuzanna86 23.11.09, 13:47
        Spróbuj staników w rozmiarze 75 (spróbuj też 70).
        Jeśli chodzi o staniki w rozmiarze 75 pod biustem, celuj w staniki produkcji
        brytyjskiej z okolic 34(75)F, być może 34(75)E.
        Ze staników w rozmiarówce polskiej teoretycznie 75G, ale możliwe, że w
        niektórych firmach lepsze byłoby 75F.

Z obwodów 70 wtedy albo brytyjskie okolice 32(70)F, albo polskie okolice 70H
        (ale możliwe, że np. 70G będzie ok).

Dlatego właśnie trzeba mierzyć - w pierwszym linku mojej sygnaturki masz artykuł
        z instrukcją zakładania stanika.
    • i_w_s 83/94 23.11.09, 16:44
      Jestem w 25 tyg. ciąży (czy bliźniacza ma znaczenie? :)) i
      chciałabym kupić stanik w odpowiednim rozmiarze. Biust powiększył
      się nieznacznie - bardziej obwód pod, ale to może przez wysoki
      brzuch. Wcześniej nosiłam 70B i wydawał mi się ok. Nie wiem
      oczywiście jak to będzie po porodzie i jaki stanik wybiorę do
      karmienia, ale na dzień dzisiejszy już całkiem pogubiłam się z
      rozmiarówką.
      • maheda Re: 83/94 - i_w_s 23.11.09, 17:55
        Póki co wydaje mi się, że na teraz lepszy byłby stanik w rozmiarze około 75D
        chyba. Możliwe, że o miseczkę większy - to już by trzeba było sprawdzić :)
    • 1kasienka1985 72/84,5 23.11.09, 18:29
      Aktualnie noszę 70 C, ale tylko jednej firmy (Ava). Jak mierzę w sklepie to
      wydaje się, że wszytko jest ok. Ładnie ułożę i jest pięknie. Niestety czasem
      miseczki nieco odstają, a zależny to także od "kroju stanika". Co więcej, mam
      piersi różnych wielkości, różnica jest dość spora, więc wiadomo, że fiszbiny
      odstają w minimalnie przy jednaj miseczce i bardziej przy drugiej. Proszę o
      pomoc i podanie podanie polskiej rozmiarówki.
      • maheda Re: 72/84,5 23.11.09, 18:40
        A jak byłoby w 70B?
        Może warto zmienić firmę lub spróbować staników w rozmiarze np. 65D?
        • 1kasienka1985 Re: 72/84,5 23.11.09, 20:43
          Próbowałam już B 70 ale miseczka jest za mała, co nieestetycznie wygląda
          zwłaszcza przy większej piersi. Dla drugiej, która jest mniejsza jest znacznie
          lepiej
          • maheda Re: 72/84,5 23.11.09, 21:31
            Być może powinnaś spróbować innych firm i innych krojów?
            Nie znam firmy Ava i trudno mi cokolwiek na ich temat powiedzieć.
            Być może więcej informacji znajdziesz na Lobby Małobiuściastych (
            forum.gazeta.pl/forum/f,50580,Lobby_Malobiusciastych_.html ).
            Możliwe też, że powinnaś zacząć od rozmiaru 65D. Spróbuj go poszukać i przymierzyć.
    • deenbee przeliczenie miski 23.11.09, 18:49
      dziewczyny
      chce zamowic staniki la senzy ale boje sie ze nie zmieszcze sie w swoje 32g
      i teraz jesli chce wziac wiekszy obwod i wieksza miske to to bedzie... 34ff?
      • madzioreck Re: przeliczenie miski 23.11.09, 18:56
        Teoretycznie tak :)
      • maheda To jest pytanie do wątku ratunkowego 23.11.09, 18:58
        Wg tego, co pisze Kasica w swojej notce na Stanikomanii, powinnaś raczej celować w 34G...
    • tajemnicza667 81/94 24.11.09, 15:53
      Noszę teraz 75C, ale formują się nieestetyczne wałeczki pod pachami. Nie wydaje
      mi się jednak, że powinnam nosić większa miseczkę. A Wy co o tym myślicie?
      Proszę również o Polską rozmiarówkę.
      • maheda Re: 81/94 - tajemnicza667 24.11.09, 16:51
        A jeśli założysz stanik zgodnie z opisem w pierwszym z moich linków w sygnaturce
        - to wtedy też stanik jest dobry miseczkowo?
        Może jednak spróbuj 75D, ale porządnie wygarnij "tłuszczyk" do miseczek?
        • szkrabek27 78/98 24.11.09, 18:05
          witam

Moje mierzenie wykazalo : 78 pod biustem i 98 w biuscie, lewa piers
          jest o pol rozmiaru mniejsza od prawej. Nie umiem dobrac sobie
          stanika, nosze 75 C Triumph i jestem niezadowolona. Prosze o rade!
          • maheda Re: 78/98 - szkrabek27 24.11.09, 18:34
            Spróbuj staników z większymi miseczkami.
            Teoretycznie powinnaś celować w Triumphowe 75F, ale być może okaże się, że
            wystarczająco dobra będzie na przykład miseczka w staniku o rozmiarze 75E te
            firmy - trzeba sprawdzić na własnym biuście ;)

Ogólnie chyba powinnaś zacząć dobieranie sobie stanika od rozmiaru europejskiego
            z okolic 75F lub 70G, a z brytyjskiego - z okolic 34(75)E lub 32(70)F.
            • szkrabek27 Re: 78/98 - szkrabek27 25.11.09, 09:59
              dziekuje, oczywiscie bede tez szukac z firm polecanych na tym forum
        • tajemnicza667 Re: 81/94 - tajemnicza667 25.11.09, 13:56
          Mierzyłam w sklepie 75D, miseczki były ok, ale wydawało mi się ze pod biustem
          było za ciasno. Moze to wina tego, że rozmiar rozmiarowi nie równy. Teraz noszę
          75C, miseczka mogłaby być większa, ale z tym sobie poradzę. Problem tkwi w czym
          innym. Ten 75 na plecach podnosi się do góry, co sugeruje zmniejszenie obwodu.
          Ale niestety wpija się w ciało, z czego wynika że i tak jest juz ciasno, 70
          będzie jeszcze ciaśniej. Zaznaczam, że jestem szczupłą, wysportowaną osobą.
          Totalnie zgłupiałam, co mam robić?
          • maheda Re: 81/94 - tajemnicza667 25.11.09, 14:18
            Wpijanie się w ciało może być spowodowane niedokładnym wygarnięciem ciała i
            piersi do miseczek.
            Jeśli 75tka podjeżdża, wtedy istotnie trzeba brać 70tkę, oczywiście z większą
            miseczką.
    • zuza6661 74-94,5 24.11.09, 22:09
      Witam,
      Prosze o pomoc w dobraniu pierwszego stanika, gdyz nie mam
      mozliwosci sprawdzenia rozmiaru w sklepie stacjonarnym :/

Po biustem 74, w biuscie 94-94,5. Mloda bezdzietna, biust
      symetryczny, ale mam bardzo delikatna skore i pewnie bedzie opadal z
      wiekiem...

Najbardziej pasuje mi francuskie 80D-E, ale i tak zapiete na haftki
      z najmniejszego obwodu jest chyba ciut za luzne. Co do miseczki, to
      nawet nie wiem czy D czy E, bo kazdy stanik ma inna numeracje :/

Dziekuje za pomoc i za cale forum
      • maheda Re: 74/94,5 - zuza6661 24.11.09, 22:46
        Ja bym raczej celowała w europejskie 70F-70G lub okolice 65H, a przynajmniej od
        tego zaczęłabym przymierzanie.
        Co do staników brytyjskich - rozpoczęłabym od 32(70)E bądź 30(65)F-30(65)FF.

Czy Ty te francuskie staniki kupujesz w Polsce czy we Francji? Bo nie bardzo
        wiem, czy rozmiar 80 jest po francusku, czy po polsku (a to różnica 15 cm) :)
        • zuza6661 Re: 74/94,5 - zuza6661 25.11.09, 10:40
          Staniki kupuje we Francji. Niestety w "normalnych" sklepach roznice
          w rozmiarach sa kolosalne - w niektore D nie wchodzi mi polowa
          piersi ;) dlatego tez jestem ogromnie wdzieczna za Wasze forum.
          • maheda Re: 74/94,5 - zuza6661 25.11.09, 11:02
            Bo nie ma jednego "D"... Jest tyle D, ile jest obwodów ;)

Skoro kupujesz we Francji, to rozejrzyj się stacjonarnie za stanikami w
            rozmiarze 85F-85G (ale mówię o francuskim 85, które równa się europejskiemu -
            czyli np. niemieckiemu i polskiemu 70).

Takie na pewno są produkowane przez niektóre francuskie firmy.
    • ji-awan Re: 86/109 24.11.09, 23:34
      Witam,
      blagam o pomoc w doborze biustonosza. Od 2 miesiecy karmie piersia.
      Laktacja uregulowana. Przed ciaza nosilam 75 D lub 80 C, w
      zaleznosci od marki i kroju biustonosza.W ciazy rozmiar 38 C i 38 D.
      Nie znam sie na brytyjskiej rozmiarowce ale 38 C jest wiekszy od 38
      D :) (fiszbin jest dluzszy i miseczka wieksza). Obecnie nosze 38 DD
      jednak miseczka jest plytka i piersi wyplywaja :( wiec dodatkowo
      zakladam biustonosz sportowy. Posiadam tez bawelniny biustonosz
      polskiej firmy 85DD ale obwod jest stosunkowo za duzy a piersi
      opadaja jak u staruszki :( Dodam ze biust jest opadajacy + tluszczyk
      pod pachami. W wiekszosci zapiecia posiadanych przeze mnie
      biustonoszy znajduja sie wysoko na plecach ;/ (prawie na karku)
      biust przewaznie trzyma sie na ramiaczkach. Gdy obwod jest
      ciasniejszy niestety biustonosz wzyna sie, szczegolnie pod pachami.
      Zalezy mi by znalezc odpowiedni rozmiar i biustonosz by piersi staly
      sie jedrniejsze i by nie wygladaly jak u 90-latki :)
      Pozdrawiam
      • maheda Re: 86/109 - ji-awan 25.11.09, 08:49
        Spróbuj wyjść od brytyjskiego rozmiaru 36(80)FF lub 34(75)G.
        Stosując się do wskazówek w artykule podlinkowanym jaki pierwszy w mojej
        sygnaturce - postaraj się określić, czy stanik ma odpowiedni rozmiar, czy może
        jest nieodpowiedni dla Ciebie? :)
        Łatwo Ci to pójdzie :-)
    • koko-7 76/92 25.11.09, 08:33
      Pod biustem mam 75 cm, w biuście 92 cm. Wg elektronicznego bra fittera powinnam
      nosić rozmiar 32DD. Do tej pory nosiłam 34B. Zdecydowanie chcę zmienić rozmiar,
      ponieważ w 34B nie czuję się komfortowo. Czasem piersi wychodzą mi bokiem :-),
      poza tym, jak podniosę ręce do góry, to do góry idzie i stanik. Jednak 32DD to
      taki duży rozmiar... Trochę obawiam się go kupić. Może powinnam spróbować z 32D,
      albo 32C? Dziękuję za pomoc i rady!
      • maheda Re: 75/92 - koko-7 25.11.09, 08:44
        Zobacz na te notki:
        stanikomania.blox.pl/2008/05/Wypchniecie-czy-upchniecie-czyli-push-up-na.html
        stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html

Popatrz też na ten filmik:
        www.youtube.com/watch?v=e7Yjt_jqBGo

Biusty o rozmiarze wymagającym miseczki D czy DD to nie są duże biusty.

Jeśli miseczka C, to w staniku o rozmiarze 34C ;)
        Próbuj śmiało staników w rozmiarze 32DD, ułóż porządnie biust w staniku i sama
        określ, czy wszystko jest w porządku, czy należy coś zmienić.
        Przeczytaj koniecznie artykuł z pierwszego linku mojej sygnaturki!
        • koko-7 Re: 75/92 - koko-7 26.11.09, 08:41
          A nie uważasz, że 32D też mogłoby być dobre? W ogóle jaka jest różnica pomiędzy
          32D a 32DD? Tak dopytuję, bo takie rozmiary, tylko przez internet mogę kupić.
          Po odpowiednim ułożeniu piersi w staniku okazało się, że 75B to na pewno nie mój
          rozmiar... :-)
          • maheda Re: 75/92 - koko-7 26.11.09, 08:56
            Wątpliwe, że mogłoby być dobre... chociaż nie można tego wykluczyć ;)
            Akurat rozmiary 70D czy 70E bez problemu można dostać w sklepie stacjonarnym i
            nie musi to wcale być sklep z mega ofertą - uwierz!

Owszem, z polskiej Dalii może się okazać, że 70D jest w sam raz, bo ta firma ma
            spore miseczki w okolicach D właśnie. Dlatego trzeba mierzyć, a ten wątek nie
            służy temu, żeby na pewno określić rozmiar stanika - tylko jest po to, żeby
            wskazać, od czego można ZACZĄĆ poszukiwania :))))

70D to stanik odpowiedni dla kobiet, które mają właśnie mniej więcej 74 cm pod
            biustem i około 88-89 cm w biuście. 70E teoretycznie powinien być odpowiedni dla
            osób, które mają w biuście około 90-91 cm. Ty masz 92 cm, więc dla Ciebie
            teoretycznie odpowiednim rozmiarem powinien być 70F, przewidziany dla osób z
            92-93 cm w biuście.
            Jednak rozmiarówka brytyjska jest troszeczkę inna. Tam co prawda 32(70)D
            odpowiada 87-89 cm, ale już 32(70)DD jest na obwód w biuście około 90-91,5 cm, a
            32(70)E - na obwód w biuście około 92-94 cm.

Od razu też powiem, że miseczka DD to NIE jest połówka rozmiaru, ale pełnoprawny
            rozmiar. Różnica między D a DD jest zatem taka sama, jak między A i B, jak
            między B i C, jak między C i D.
    • kura.ra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 25.11.09, 11:28
      Biust: 102 cm
      pod: 73 cm

do tej pory najczęsciej 75c z reserved (mieli kiedyś w ofercie miękkie staniki w
      tym rozmiarze min, miękkie tzn bez żadnej gąbki, tylko fiszbin oraz cieniutki
      materiał na miseczce) ze wszystkich wypróbowanych te były najwygodniejsze. Teraz
      chcę spróbować czegoś w lepszym zakresie rozmiarowym :) Proszę o radę :)
      • maheda Re: 73/102 - kura.ra 25.11.09, 11:56
        Spróbuj zacząć dobieranie sobie rozmiaru od staników w rozmiarze brytyjskim
        około 32(70)G lub 32(70)GG, z luźniejszych próbuj staników z okolic 30(65)H.

Rozmiarówka polska jest nieprzewidywalna obecnie, od norm ISO do praktyki jest
        tym dalej, im dalsza jest odległość od miseczki D...
        Wszystko więc trzeba próbować, próbować, próbować. :-)

Przeczytaj artykuł zalinkowany w pierwszej linijce mojej sygnaturki - myślę, że
        może Ci to pomóc w pierwszych przymiarkach :-)))
        • ranska 85/111 25.11.09, 14:24
          Bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru. Jestem 3 tygodnie przed terminem
          porodu i moje piersi są ogromne. Kupiłam stanik triumpha. Panie doradziły mi 80
          D, ale nie czuję się w nim dobrze. Przed ciążą też nie nosiłam dobrze dobranych
          staników. Zazwyczaj było to 80 C lub D.
          Ostatnio kupiłam brytyjski stanik w rozmiarze (polskim)65 FF ale mam wrażenie,
          że jest bardzo ciasny w obwodzie i również nie jestem pewna czy jest dobrze
          dopasowany. A może tak ma być? Dziewczyny pomóżcie, bo muszę kupić wygodny
          stanik do karmienia. Podajcie i proszę rozmiar polski i brytyjski. Dziękuję za
          pomoc:)
          • maheda Re: 85/111 - ranska 25.11.09, 18:38
            Przy podanych wymiarach raczej celowałabym w staniki o rozmiarze brytyjskim z
            okolic 36(80)G... względnie 34(75)GG.
            Biustonosz w rozmiarze 65FF nie ma szans pasować Ci obecnie na biust - ani pod
            nim, ani w miseczkach.

Chyba celowałabym w 34(75)GG właśnie. Ale nie ma absolutnie żadnej gwarancji, że
            po porodzie ten rozmiar będzie na Ciebie dobry, bo nie wiadomo, co dalej będzie
            się działo z biustem...
    • natalunia25 69/92 i mama 78/98 26.11.09, 20:08
      Obwody w biuście mierzone są w miękkim staniku w pochyleniu. Usiłuję dobrać
      odpowiedni rozmiar dla siebie i niedawno zamówiłam sobie Georga w rozmiarze 65G,
      bo wiele opinii o nim było takich, że to małomiseczkowiec. A więc, miska jest
      faktycznie trochę za duża i fiszbina okala trochę więcej niż pierś, natomiast
      obwód jest super. Czy rozmiar 65F będzie dla mnie odpowiedni? Z mamą mam taki
      problem, że ona usilnie dobiera za duży obwód. Ostatnio nawet zamówiła sobie
      Freyę Arabellę 75D... Była o wiele za mała tym bardziej, że biust mamy jest po
      dwóch ciążach. Więc jaki rozmiar byłby dla niej odpowiedni? 70F-70FF? Chodzi mi
      o brytyjską rozmiarówkę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. :)
      • maheda Re: 69/92 - natalunia25 26.11.09, 22:59
        George jest stanikiem mocno ścisłym, więc możliwe, że z innych staników lepsze
        będą 60tki... No, ale tego nigdy nie wiadomo na pewno - trzeba sprawdzać :-)

Stawiałabym raczej na rozmiar 30(65)FF, zresztą skoro George jest na Ciebie
        trochę za duży, to istotnie próbuj w to oczko mniej celować.
        W okolicach G George bynajmniej małomiseczkowy nie jest.

Gdybyś strzelała w 60tki, to dopiero wtedy 28(60)G.
      • maheda Re: 78/98 - natalunia25 - mama 26.11.09, 23:01
        Jeśli mama woli 75tki, to nie ma się z nią co kłócić. Natomiast istotne jest to,
        żeby miseczki miały odpowiednią wielkość.
        Wydaje mi się, że Twoja mama powinna zacząć od rozmiaru z okolic 34(75)E,
        względnie 32(70)F z luźniejszych obwodowo staników.
        Ale co będzie na pewno dobre - do tego będziecie musiały dojść - jak wiadomo -
        doświadczalnie :-)
    • miss_sunday 81/101 26.11.09, 23:43
      Jestem w 7 miesiącu ciąży. Przed, nosiłam biustonosz 70C ale już od
      dawna nic się na mnie nie mieści. Chciałabym dobrze dobrać rozmiar
      ponieważ lubię biustonosze z fiszbinami a wiem że przy źle dobranym
      rozmiarze fiszbiny mogą uciskać kanaliki mlekowe. Interesuje mnie
      polska rozmiarówka.
      • maheda Re: 81/101 - miss_sunday 27.11.09, 08:13
        Spróbuj staników w rozmiarze 34(75)F lub 34(75)FF. Jeśli będą zbyt ciasne, celuj
        w 36(80)E.

Pamiętaj, żeby zakładać staniki zgodnie z zasadami opisanymi w pierwszym linku
        mojej sygnaturki :)
    • katarzyna_kep 90/107 27.11.09, 11:03
      Jestem w 19 tygodniu ciąży i biustonosze które do tej pory nosiłam
      zrbiły się zbyt ciasne przede wszystkim pod biustem ale biust też
      jest już większy. Do tej pory dzięki Tobie miałam super dobrany
      rozmiar polski 75E. Interesuja mnie polskie rozmiary. Dzięki wielkie
      • maheda Re: 90/107 - katarzyna_kep 27.11.09, 11:16
        Z rozmiarem polskim jest najtrudniej, bo im dalej od miseczki D, tym większe
        rozbieżności między producentami, ale i teorią...

Spróbuj czegoś z okolic 85E lub 85F. Wydaje mi się, że jeśli odczuwasz
        rozciągnięte staniki 75 jako za ciasne pod biustem, to nowe 80tki też mogłyby
        Cię uciskać. Stąd proponuję 85tki od razu.
        • katarzyna_kep Re: 90/107 - katarzyna_kep 26.01.10, 11:23
          Witam a czy mogłabyś podać mi rozmiar brytyjski również?
    • novhinna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 43 28.11.09, 11:19
      Witajcie:)
      Co prawda byłam już tu kiedyś orozmiarowana, ale nieco się zmieniło, i w dodatku
      mam mały problem z nowym stanikiem, więc proszę o pomoc:
      pod biustem: 79
      w biuście (na stojąco) 100, w 'zwisie' 107.
      W sklepie zaopatrzyli mnie w Pollyannę 30H (a dotąd nosiłam 85D, he he) - trochę
      nie pasuje mi, ale to już chyba w wątku ratunkowym opiszę...
      A więc?:)
      • maheda Re: 79/107 - novhinna 28.11.09, 11:30
        Obwód 65 na mega ściśle zmierzony obwód 79 to nie jest jakaś przesada?... Chyba,
        że się źle pod biustem zmierzyłaś? Ile Ci wychodzi pod biustem, jak się
        ściśniesz taśmą "do żeber"?

Bo przy podanych wymiarach wychodzi mi coś z okolic 34(75)GG (ew. miseczkę
        niżej, czyli G), względnie 32(70)H...
        • novhinna Re: 79/107 - novhinna 28.11.09, 12:24
          Mega ściśle wychodzi 75 - mea culpa, nie docisnęłam miarki. 30H wyszło pani na
          Pollyannie w kolorze Ivory (może to ma znaczenie, ponoć kolory też się między
          sobą różnią)...
          • maheda Re: 75/107 - novhinna 28.11.09, 13:03
            No to wychodzi jak nic... ;) 32(70)H, względnie 30(65)HH ;)
            Ale to tylko tabelki, ale Tobie dobierała brafitterka, więc ewidentnie tabelki
            się mylą.
            W ratunkowym napisz, co Ci się nie podoba w tym staniku.
            • novhinna Re: 75/107 - novhinna 28.11.09, 13:11
              Dziękuję:) już to zrobiłam. Może to po prostu ten stanik ma zaniżoną/zawyżoną
              rozmiarówkę? Dzięki jeszcze raz:)
              • kasiekslowik 89/112 29.11.09, 22:53
                póki co same niedobrane rozmiary,więc proszę o radę:) 89/112 na wydechu
                bardzo dopasowane, bez biustonosza
                • maheda Re: 89/112 - kasiekslowik 30.11.09, 08:00
                  Spróbuj zacząć dobieranie sobie rozmiarów od staników w okolicach brytyjskiego
                  38(85)F-FF lub 36(80)FF-G.
                  Z polskich rozmiarów jest tak różnie, że trudno mi powiedzieć, od czego
                  zaczynać... bo w polskich rozmiarówkach trzeba by było celować w 85F-85I lub
                  80G-80J. Rozrzut okropny, ale cóż zrobić... ;)

W pierwszym linku mojej sygnaturki znajdziesz artykuł z instrukcjami zakładania
                  stanika.
                  • kasiekslowik Re: 89/112 - kasiekslowik 30.11.09, 12:42
                    bardzo dziękuję za pomoc:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka