izka646 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 02.11.08, 14:59 Dodam jeszcze ze obecnie nosze 75A lub 75B jak to się mówi bazarowe Odpowiedz Link
moonlight80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 03.11.08, 12:22 Próbuj 65E na początek Odpowiedz Link
joankb liliyth - przeniesione 03.11.08, 11:54 Witam wszystkich. Jestem nowonawróconą. Jaki powinnam nosić rozmiar stanika przy wymiarach 77(78 - zależy jak ciasno się zmierzę) na 97. Do tej pory nosiłam 80B. Mój biust czasem wypływa górą(nie jest równo z linią stanika):/ i czasem bokiem (pod pachę). W ogóle mam chyba dość "szeroko rozstawione" piersi. Takie dość mocno wykraczające poza obrys ciała własnie na boki (pod pachy :(). Ciągle je musze poprawiać i wyciagać spod pachy :) Co polecacie? Jaki rozmiar i jaki fason? Będę wdzięczna za sugestie. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link
moonlight80 Re: liliyth - przeniesione 03.11.08, 12:16 Witaj W brytyjskiej rozmiarówce spróbuj 70F w polskiej 70H. Z czasem pewnie przejdziesz na 65-tki w obwodzie. Myśle ze pewnie poczujesz sie na lobby biuściastych. Odpowiedz Link
liliyth Re: liliyth - przeniesione 03.11.08, 15:09 Oj, nie wydaje mi się, Aż tyle? Mój biust zawsze był raczej z tych mniejszych. Może mój facet mnie źle pomierzył :/ Odpowiedz Link
moonlight80 pomiary 03.11.08, 16:26 To zmierz sie sama porządnie bo to podstawa naprawdę zeby zacząc stanikowa przemianę. Najlepiej stań bokiem przed lustrem zebyś widziała ze miarka jest ustawiona na wysokości sutków i nie zsuwa sie na dół pleców Odpowiedz Link
liliyth 78/97 03.11.08, 21:27 Ponowny pomiar - 78 na wydechu i 97 w biuście. Jaki rozmiar i model powinnam mierzyć (zważywszy na to co pisałam wcześniej, że muszę biust z pod pach wygarnąć ;) ) Pewnie i tak rozmiar zweryfikuje przymiarka - ale od czego zacząć, za czym się rozglądać? Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 78/97 04.11.08, 10:28 W kwestii rozmiaru nie zmieniam stanowiska w takim razie,choć wiem ze cieżko Ci w to uwierzyć,pewnie spróbujesz od mniejszych misek,ja miałam dokładnie to samo jak byk wychodziło mi 70d a ja uparcie mierzyłam np.70c:) W kwestii wygarniania biustu spod pach musisz brać mocniej zabudowane staniki aby ten biust dobrze zgarniały. Niestey z polskich firm nie polecę Ci niczego bo nie łapię sie na rozmiarówkę wiec niestety nie kupuje (pomijam milenę i effuniak ale tam mamy własnie niżej zabudowane staniki). Natomiast moge polecić firmę Freya lub Fantasie poczytaj wątki producentów. Tylko one szyja wąskofiszboinowe staniki. Szerokie fiszbiny ma firma Panache . ROżne rodzaje fiszbin ma chociażby RubyPink,Mis Mandalay i wiele innych.Forum jest kopalnią wiedzy. Jeśli będziesz kupowała w Anglii weź jeśli masz możliwość kilka firm zeby zobaczyć co Ci moze pasować. I na koniec napisze Ci które modele dobrze mi i innym osobom zgarniały buły: freya senses freya rio(uwaga ma miski duże-większe niż standard) miss mandalay coco itp. sporo modeli ma zabudowane staniki musisz od czegoś zacząć,próbowac i szukać. powodzenia bo warto:) Odpowiedz Link
liliyth Re: 78/97 04.11.08, 14:50 Dziękuje za rady. Teraz rozpocznę poszukiwania i przymiarki ;) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 69/76 03.11.08, 14:16 Witaj Powinnaś raczej sięgnać po 60C. Dziewczyny z podobnymi wymiarami stworzyły fajny wątek w którym znajduje sie sporo porad które będą Cie dotyczyć. Oto on: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048 Odpowiedz Link
0mmm Re: 69/76 04.11.08, 11:43 Dziękuję Ci serdecznie, 60 c nigdzie nie mogę znaleźć, 65 a też nie należy do najczęstszych ale spróbuje:) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 69/76 04.11.08, 14:23 tinyurl.com/6lw9t2 Tutaj masz w figleaves sporo 65 A W sklepie AAlingerie też mi kilka wyskoczyło Próbuj,powodzenia Odpowiedz Link
vin_rouge Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 03.11.08, 22:20 W takim razie i ja poprosze o pomoc. Moje wymiary: pod: 65 (b.ciasno) - w: 80/81 (zalezy jak sie zmierze). Mam 3 staniki w rozmiarze 60D i kazdy lezy naczej. Freya Retro, ktora kupilam daaawno temu jest juz na mnie za mala, sa widoczne buly. Freya Tutti Frutti lezy dobrze, mam juz ja jakies pol roku wiec sie rozciagnela troche i jest ok, bulek nie ma, tylko niestety za wysoki mostek i ciagle mnie niesamowicie cisnie na mostku i slady zostawia, czesto nie wytrzymuje w tym staniku calego dnia... Kupilam niedawno Freye Jeanie, przeszukalam forum ze niby standardowe miseczki, ale mi bulki robi :( (tak mi sie wydaje). wogole bardzo dziwnie lezy, chyba niekompatybilny z moim bustem, albo tez za maly po prostu. Dobrze z romiarem celuje? Odpowiedz Link
kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.11.08, 05:58 Jeżeli stanik robi Ci bułki to chwyć za większy rozmiar, nie sugeruj się tylko i wyłącznie rozmiarówką. 60D jest teoretycznie na ok. 80-82 w biuście, ale zdarza się, że potrzebujemy większego rozmiaru mimo takich wymiarów. Ja mam 66/80, noszę ścisłe 65tki bo preferuję ich niższe zabudowanie, no i większą dostępność, wg rozmiarówki powinnam nosić 65B a rzadko które 65D ma dla mnie wystarczająco duże miseczki. Nie bój się chwycić za większą miseczkę - jeśli stanik w rozmiarze 60D bułkuje, zamów 60DD. Odpowiedz Link
black_papuaska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 03.11.08, 23:02 Witam. Jestem zieloniutka jak trawka w maju- pod biustem 72, w biuście 90. 30 lat, obwody zmieniały mi się okrutnie przez ostatnie trzy lata(3 ciąże, 24m-ce karmienia) a do tej pory nie wiem co mam(: Moja 'normalna' miseczka to 70C raczej chybiona, bo prawej piersi mi górą brakuje, a lewa wychodzi górą, prócz tego obie zezują pod pachy. Pomóżcie. Odpowiedz Link
kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.11.08, 06:04 Poszukaj miękkiego biustonosza na fiszbinach w rozmiarze 65E (30E). Jeśli wybierzesz stanik polskiej firmy, wówczas wybierz 65F (w polskiej rozmiarówce nie ma podwójnych literek i dlatego daję Ci taką radę). Gdy już znajdziesz odpowiedni stanik, pamiętaj o dokładnym wgarnięciu piersi do miseczek i podciągnięciu ramiączek - sprawdź, czy pierś nie bułkuje górą, czy biust jest dobrze zebrany. Miękki stanik w dobrym rozmiarze zbierze piersi spod pach, poza tym łatwiej będzie go dopasować, szczególnie, jeśli dotychczas miałaś problemy z różnie układającymi się miseczkami. Odpowiedz Link
black_papuaska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.11.08, 16:52 Dzięki za wskazówki. Może jeszcze wskażesz dobre polskie staniki w tym,niezbyt chyba powszechnym u naszych producentów, rozmiarze? A swoją drogą czemu brytyjki mają wybór a my nie? Odpowiedz Link
kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.11.08, 17:16 Chcesz dobre polskie staniki, czy staniki, które możesz kupić w Polsce? Jeśli to pierwsze, szukaj 65F np. u Mileny - właśnie wypuścili bardzo ładny model Sylvestrine, jeszcze nie widziałam o nim opinii, ale te wcześniejsze staniki są półusztywniane, albo usztywniane, a na początek lepiej, żebyś kupiła miękki. www.milena-bielizna.pl Poza tym np. Comexim ma staniki w tym rozmiarze, z tego co pamiętam to model Julia jest całkiem fajny. www.comexim.pl Jeśli chcesz ogólnie kupić stanik w Polsce za w miarę fajną cenę, polecam www.dopasowana.pl - tutaj znajdziesz brytyjczyki, więc bierz 65E (30E). Czemu Brytyjki mają wybór? Dobre pytanie i sądzę, że niemożliwe jest udzielenie krótkiej a wyczerpującej odpowiedzi. Tak naprawdę to Anglia jest jedynym krajem o tak powszechnej dostępności wąskich obwodów z dużymi miseczkami (lub raczej: dużymi literkami). W Polsce nie jest jeszcze tak źle (co nie znaczy, że nie może być lepiej) - są kraje, w których ciężko znaleźć 70tkę z miseczką powyżej B. U nas powoli rynek zmienia się na lepsze, coraz więcej firm oferuje nasze rozmiary, coraz więcej nowych sklepów powstaje no i o Lobby jest coraz głośniej. Być może już wkrótce większość producentów przyjmie do wiadomości, że obwód 60 z miseczką E nie jest wymysłem z filmów s-f i zacznie poszerzać rozmiarówkę. Bądźmy dobrej myśli. Odpowiedz Link
black_papuaska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 05.11.08, 14:08 Czyli uporządkowując: mam mierzyc 60(28)FF,65(30)E lub 70(32)D, ale polskie np.w/w Mileny 65F? Spory rozrzut, biorąc pod uwagę niezmienne 72/90. Mam nadzieję, że w wyniku migracji zrobi mi sie porządek i obie miski będą wreszcie leżały, jak trzeba.Niepokoi mnie tylko ten nacisk na miękki stanik, do tej pory nierówne piersi maskowałam usztywnianą miską bez wkładek, a teraz co? Odpowiedz Link
yellow_papillon Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.11.08, 00:02 pod biustem 86 cm w biuście 100 cm aktualnie 80B ale już widzę, że to chyba nie to Odpowiedz Link
kaczencja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.11.08, 06:14 Miseczka B zdecydowanie nie jest dla Ciebie. Nawet gdybyś trafiła na biustonosze o naprawdę ścisłym obwodzie, to wówczas przy 80 potrzebna by Ci była miseczka D. Staniki jednak się rozciągają, w większości znacznie i jeśli obwód stanika nie trzyma się należycie, wówczas trzeba sięgnąć, po mniejszy - w tym przypadku 75. Jeśli masz w okolicy jakiś sklep ze stanikami w większych rozmiarach, zapytaj tam o 75G (w brytyjskiej rozmiarówce Twój rozmiar to 75E, w polskiej - właśnie 75G). Adresy sklepów znajdziesz tutaj: limon1.gu.ma/ Odpowiedz Link
yellow_papillon Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 04.11.08, 19:11 ojojoj...! kto pyta, nie błądzi. dzięki, ruszę w sklepy:) Odpowiedz Link
looni_ma 65/80 05.11.08, 13:04 To i ja się zapytam, jakiego rozmiaru powinnam poszukać z wymiarami 65 pod biustem i ok. 80 w. Do tej pory nie trafiłam na chyba żaden wygodny stanik, triumfowe 70A mają zawsze za szeroki obwód, nawet jeśli miseczka ujdzie. Z kolei kilka h&m 70A z którymi eksperymentowałam, bo wydały mi się nieduże, miały obwód ok ale za to miseczkę za małą, a 70B najwyraźniej u nich nie istnieje. Większość innych firm odpadała już w przymierzalni, bo fiszbiny wbijały mi się albo w mostek albo pod pachami. Odpowiedz Link
maniu111 moje wymiary 72/80 doradźcie proszę 05.11.08, 22:22 70a mnie spłaszcza,uwiera,70b też leży nie najlepiej ... Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: moje wymiary 72/80 doradźcie proszę 06.11.08, 12:05 Zacznij od 30(65)C. Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu biustonosza: pochyl się i wygarnij piersi do miseczek, wyreguluj ramiączka. To ci się przyda: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048 Odpowiedz Link
zoi2 Kiedy się mierzyć? 07.11.08, 10:46 Od dwóch i pół tygodnia noszę mój pierwszy dopasowany stanik Pollyanne 60DD, razem z nią kupiłam Cassie, która była odrobinką za duża w miseczce. Dziś zdecydowałam się ubrać Cassie i o dziwo okazała się być wręcz maława w miseczce szczególnie na większej piersi, a tak się składa, że dzis trafił mi się pierwszy dzień okresu i po wymierzeniu sie wyszło mi, że mam o 4 cm wiecej w biuście. Stąd pytanie na podstawie wymiarów z którego dnia cyklu szukać staników? U mnie wyszła róznica rozmiaru. Odpowiedz Link
2tea Re: Kiedy się mierzyć? 07.11.08, 11:37 Przed okresem piersi się powiększają. Jeżeli jesteś na początku drogi z dobrym rozmiarem, to zawsze lepiej brać większy pomiar pod uwagę, bo czeka Cię zapewnie jeszcze migracja. Pewnie Pollyanna zrobi się za chwilę za mała i będziesz szukać większego rozmiaru. Odpowiedz Link
zoi2 Re: Kiedy się mierzyć? 07.11.08, 13:00 Dzięki za odpowiedź. Na migrację zbytnio nie liczę, bo szkielecik ze mnie ale może cos tam mimo wszystko sie poprzesuwa :) Odpowiedz Link
joankb Re: Kiedy się mierzyć? 08.11.08, 14:47 Mierzyć się trzeba i wtedy i wtedy. Te wahania każda z nas ma nieco inne. Jeśli systematycznie stwierdzasz, że jest to różnica rozmiaru - będziesz musiała mieć staniki i takie i takie. Najlepiej zacząć kupowanie od tych większych, jeżeli wymiary Ci się zmienią nie będziesz musiała ich sprzedawać tak zaraz, posłużą Ci w innej fazie cyklu, a dokupisz znowu większe. Odpowiedz Link
paulina20080 70/84 07.11.08, 11:32 Witam. Jestem tu nowa i bardzo proszę o pomoc w doborze stanika, bo już straciłam wszelkie nadzieje ;) Moje aktualne wymiary to 70/84, jak się bardziej ścisnę pod biustem to wyjdzie 68. Do tego mam jedną pierś nieco mniejszą od drugiej (ponoć to dość często spotykane). Wg polskiej tabeli wychodzi mi rozmiar 70B, no i zazwyczaj w sklepach ten jest dobry choć zdarza się, że za duży lub za mały. Zawsze w sklepie proponują mi 70A, a ja się od tego bronię, przychodząc w push-up'ie, wtedy nie patrzą jak na kosmitę gdy mówię 70B :) Jeśli chodzi o miękkie staniki, dotychczas nosiłam taki 70C kupiony na bazarze (niby C, ale wygląda raczej na B), który miski niby miał dobre, ale podjeżdżał do góry. Gdy go trochę zbiorę (ścisnę w obwodzie), moje maleństwa jednak mi się "wylewają". Wywnioskowałam z tego, że przydałby się mniejszy obwód i odpowiednie miski do tego. Zakupiłam więc niedawno na Allegro Panache Anastacia 30D no i zonk - na jedną pierś miska jest w sam raz, a na drugiej potwornie się marszczy (jest o wiele za duża) :( W ogóle ten stanik z moich piersi robi stożki zamiast "jabłek" (pomijając fakt, że takich prawdziwych "jabłek" to nigdy nie będę miała ;)) Próbowałam to jakoś wyrównać wkładką, ale nijak nie da się tego zrobić. Mam wrażenie, że ta Anastacia ma za szerokie fiszbiny jak dla mnie. Teraz chciałabym kupić jakiś normalny stanik, który by dobrze leżał, no i nie wiem jaki, skoro Anastacia okazała się nieudanym strzałem. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 70/84 07.11.08, 13:55 Rozmiar wybrałaś raczej dobry, tylko widocznie w fason/firmę nie trafiłaś. Myślę, że możesz dalej próbować 30D albo ewentualnie 28E. Spróbuj tylko wybrać inny fason. Jeśli fiszbiny wydają Ci się za szerokie to warto też spróbować czegoś innej firmy, bo Panache słynie z szerokich fiszbinów. Możesz próbować firmy Fayerform, Freya, Playtex, Elle Macpherson, La senza i pewnie jeszcze kilku innych. Odpowiedz Link
pinezka82 67/82 07.11.08, 20:10 Podpowiedzcie proszę od jakiego rozmiaru i stanika zacząć. Pod biustem 67, w biuście 82, żadnych nadmiarów ani na plecach ani pod pachami nie mam. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo same kości i skóra ;) Aktualnie (aż mi wstyd, bom uświadomiona od dawna...) noszę staniki w rozmiarze 75B, w zasadzie tylko Triumpha. Najlepiej leży stanik, który ma sztywne miski, na fiszbinach, ale bez wypełnienia. Ewidentnie za duży w obwodzie, ale i kształt i rozmiar misek w miarę. Jak go naciągnę, to mam na ostatniej haftce chyba z 10 cm luzu, więc funkcji swojej kompletnie nie spełnia... Marzy mi się stanik o którym nie będę musiała myśleć w ciągu dnia. Odpowiedz Link
zoi2 Re: 67/82 07.11.08, 21:35 Mam bardzo do Ciebie podobne wymiary 66/81 i jako pierwszy dobry kupiłam Pollyannę z Freya (czarną) rozmiar 28E, na początku miałam maleńki luz, ale teraz jest ok. Odpowiedz Link
petite-wee Re: 67/82 16.11.08, 16:46 Mam identyczne wymiary jak Ty:) Noszę rozmiar 60DD, mam Tię białą i Mitzy czerwoną w tym rozmiarze. Początkowo miałam 67/81 i nosiłam Tię 60D ale jest już za mała, chociaż urosło mi tylko o 1cm. Odpowiedz Link
esseltea 73/85-86 08.11.08, 16:47 Witam:) z tego co wyczytałam na forum, powinnam skłaniać się do 65D lub 65DD. Z jednej strony obawiam się, że 65DD będzie za duże na moje pryszczyki, natomiast z drugiej - z racji wieloletniego noszenia tylko złych nacycników- będzie miało co u mnie migrować (bułki pod pachami). Czy któraś z Was Drogie Panie mogłaby mnie wyprowadzić z błędu lub też utwierdzić w przekonaniu?:) Dodam, że nie mam możliwości przymierzenia w sklepie i porównania przed kupnem, w moim mieście obwody zaczynają sie od 70... Odpowiedz Link
esseltea Re: 73/85-86 10.11.08, 17:49 Dzięki za odpowiedź, zatem tak uczynię;) pozdrawiam Odpowiedz Link
towarzyszka_j 80/91 09.11.08, 09:42 Wczoraj wybrałam się na zakupy i w triumphie spędziłam bardzo dużo czasu mierząc różne rozmiary i nie mogąc nic dobrać idealnie :/ I tak: 75A za małe zdecydowanie, ciasne pod biustem, ale miseczka nie do końca wypełniona, 80A w końcu kupiłam, bo pod biustem idealnie, miseczka też prawie w porządku, ale nieco mimo wszystko za duża, 75B to już kompletna porażka, do miseczek mogłabym jeszcze po jednej piersi włożyć chyba. No i kupiłam to 80A, jestem w miarę zadowolona, ale wydaje mi się, że to nie to... Pomóżcie drogie Małobiuściaste :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 80/91 09.11.08, 11:37 Z twoich wymiarów wychodzi rozmiar 75C lub 70DD(polskie70E), jeśli to 80cm nie było mierzone bardzo ciasno. Jakie staniki mierzyłaś? Jakie firmy i modele? Były to staniki miękkie czy usztywniane? W jaki sposób przymierzałaś stanik? Czy zakładając go pochyliłaś się i wygarnęłaś piersi do miseczek? Czy skróciłaś ramiączka? Tutaj masz opisany efekt "pomarańczy w szklance", poczytaj: balkonetka.pl/2008/05/20/pomarancza-w-szklance/ balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/ Wybieraj staniki miękkie na fiszbinach. W sztywnych trudniej dobrać rozmiar (nie marszczą się), szczególnie jeśli nie ma się w tym doświadczenia. Obwód 80 dla ciebie jest zdecydowanie za duży. Na twoim miejscu przeszłabym się po sklepach jeszcze raz. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 80/91 09.11.08, 11:49 A tak w ogóle to 80A jest na więcej w biuście niż 75B. Odpowiedz Link
towarzyszka_j Re: 80/91 09.11.08, 13:28 Z rad skorzystam, wybiorę się w najbliższym czasie do sklepu. Staniki były dość sztywne. Wygarnianie piersi to w moim przypadku raczej abstrakcja, bo nie bardzo jest co wygarniać ;) Ramiączka skróciłam. Odpowiedz Link
herbatka1313 70/85 09.11.08, 12:50 Witam, od pewnego czasu czytuję Wasze forum i postanowiłam poszukać u Was pomocy. Moje wymiary to 70/85. Do tej pory nosiłam staniki w rozmiarze 70A jednak po pewnym czasie wszystkie się rozciągają i w ogóle nie trzymają biustu. Dodatkowo mój biust rojeżdza się na boki. Jaki rozmiar powinnam nosić? I jakich firm mam szukać? Będę wdzięczna za pomoc:) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 70/85 - herbatka1313 09.11.08, 13:09 Spróbuj 65D lub 60E, chociaż jesteś na granicy rozmiarów i dobre może być też 65DD lub 60F. Zajrzyj do spisu producentów - wielu z nich produkuje te rozmiary. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=75087491 Odpowiedz Link
myszewa 85/94 10.11.08, 23:17 Witam :) Obecnie noszę 75B, usztywniane miseczki. Proszę o pomoc :) Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 85/94_myszewa 10.11.08, 23:28 75B jest beee, bo ma za male miski. Ale brawo za dobrze dobrany obwod, teraz trzeba tylko powiekszyc miske, probowalas 75D? Nie stresuj sie miska D, tylko porzadnie przymierz stanik, czyli pamietaj by sobie piersi dokladnie ulozyc w miseczce a potem wyreguluj ramiaczka. Sprobuj to samo zrobic ze starym 75B, wtedy zrozumiesz co to sa bulki... Odpowiedz Link
nowagwinea 76/93 11.11.08, 03:58 prosze o pomoc w dobraniu stanika obecnie nosze 75 b ale miski jakby za duze i luzne zmierzylam sie i 76 cm pod biustem i 93 cm w biuscie luzno zmierzone Odpowiedz Link
zawsze_zielona Re: 76/93 11.11.08, 10:25 75B ma za luzny obwod ale na pewno nie za duze miski. Ten stanik jest szyty na 89 cm w biuscie a Ty masz wiecej. Poszukaj 32E (brytyjski) albo 70F polski. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 76/93 nowagwinea 11.11.08, 10:27 Witamy. Rozumiem, że luźno zmierzyłaś się tylko w biuście, a pod - ciasno i na wydechu? Z takimi wymiarami celuj w rozmiar 32(70)E w brytyjskiej rozmiarówce i 70F w polskiej. Pamiętaj o prawidłowym przymierzeniu biustonosza: pochyl się i wygarnij piersi do miseczek, dobrze wyreguluj ramiączka. Wybieraj miseczki miękkie na fiszbinach (w takich najłatwiej ustalić rozmiar). Miseczka w 75B powinna być o wiele za mała dla ciebie. Spróbuj przymierzyć swoje staniki w sposób jaki opisałam. Myślę, że może tu zachodzić efekt "pomarańczy w szklance": balkonetka.pl/2008/05/20/pomarancza-w-szklance/ balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/ Odpowiedz Link
towarzyszka_j 80/95 11.11.08, 17:43 Mojej mamie wasze porady się spodobały i też chciałaby skorzystać. Nosi rozmiar 75B i z wielu staników biust jej "ucieka". Będzie bardzo wdzięczna za radę :) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 80/95 11.11.08, 19:45 Jeśli chodzi o rozmiarówkę polską/kontynentalną to wychodzi 70G/H lub przy ciaśniejszych obwodach 75D/E. W rozmiarówce brytyjskiej 32E/F (70E/F) lub 34D/DD (75D/DD). Odpowiedz Link
vin_rouge Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 11.11.08, 21:35 Witam :) Ostatnio moja freya 60D zaczela mi lekko bulkowac, nawet po przedluzeniu ramiaczek, wiec zmierzylam sie jeszcze raz i wyszlo mi: 65 pod i 82 cm w biuscie(mierzone w staniku). Tak wiec w jaki rozmiar mam celowac? 60D czy raczej DD? Jaki rozmiar ze stanikow Mileny? I jesli chcialabym 65- scisliwcow to wtedy miseczke C? (np. staniki M&S). Poza tym mam tez Freye Jeanie plunge 60D, po pierwsze bulkuje, po drugie biust w nim wyglada na mniejszy i robia mi sie takie dwa rojechane stozki :/ To kwesta kroju czy raczej za malej miski? Z gory dzieki za pomoc:) Odpowiedz Link
pitupitu10 vin_rouge 11.11.08, 21:40 Skoro stanik bułkuje, to należy zmienić miskę na większą. Odpowiedz Link
truskawki_forever 76/91 12.11.08, 12:23 Witam. 75a/b podjeżdżają na plecach pod szyję. Miseczki też chyba nie pasują... Planuję poprzymierzać lepsze dla mnie rozmiary. Tylko... no właśnie. 70 ile? A może nie 70? Pomóżcie :) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 76/91 12.11.08, 12:38 Mozesz próbować w polskiej rozmiarówce 70E lub z brytyjczyków 70DD to bedzie 32DD .Jeśli obwód będzie za luźny to wtedy 65F moze 65E z dużomiseczkowych. Miska w 75A była chyba dramatycznie mała prawda? Musisz dobrze wygarniać cały biust do miseczek Odpowiedz Link
plica Re: 76/91 13.11.08, 07:23 zaczynalam z podobnymi wymiarami. na poczatek najlepsze dla mnie okazywaly sie scisle 70DD :) Odpowiedz Link
mar_tutka 69-70/84 12.11.08, 20:10 Wymierzyłam się jak na możliwości początkującej stanikomaniaczki najlepiej jak umiem. Wyszło mi, że powinnam celować w 60E. Więc nie czekając wiele zaopatrzyłam się w takowy, z myślą że jak nie będzie pasował, to puszczę dalej w obieg, na pewno znajdzie się chętna. Mój wybór padł na Freya Eva Slate 60E. Z tego co czytałam jest to malomiseczkowiec, więc nie mam pojęcia dlaczego wydaje mi się za duży. Może jest to tylko moje subiektywne odczucie. Jutro za dnia obfotografuję się starannie i poddam się ocenie ekspertek. A może już teraz powiecie mi coś na temat tego nietrafionego rozmiaru? Może coś źle przeanalizowałam. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 69-70/84 12.11.08, 23:49 Może to efekt pomarańczy w szklance: balkonetka.pl/2008/05/20/pomarancza-w-szklance/ balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/ Albo nie podciągnięte ramiączka? Ale najlepiej będzie widać na zdjęciach ;) Odpowiedz Link
basiaya 81/97 12.11.08, 22:31 wymiary 81 i 97, zawsze nosiłam staniki 80B i w miare pasowały do momentu aż taśma podtrzymująca sie nie rozciągnęła i stanik zaczynał robić się za luźny pod biustem, dlatego ostatnio kupiłam mniejszy - 75C i wydaje mi się że o ile pod biustem ok, to miseczki chyba za małe :( Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 81/97 12.11.08, 23:40 Słusznie zauważyłaś, że w 75C miseczki są za małe. Spróbuj 75E, może nawet 75F. A jak Ci się uda to zmierz 70G/H. Wśród angielskich marek spróbuj rozmiaru 34DD lub 32F. :) Odpowiedz Link
cesarus 85/68 12.11.08, 22:38 do tej pory 70b. Problem jednak w tym, że mój biust jest po ciąży i lekko zmieniony. Jakby większy, ale muszę już coś kupić, bo staniki ciążowe już nijak się mają do mojego nie-karmiącego już biustu. Od miesiąca już się nie zmienił, więc chyba taki pozostanie :) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 85/68 12.11.08, 23:42 Spróbuj więc 65D (może 65DD) lub z bardziej rozciągliwych 60E. Odpowiedz Link
komi_ok Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 14.11.08, 10:31 nie dawno trafiłam na te forum i tez mam problem z rozmiarem:( domyslam sie ze jest zle dobrany- nosze 75c(miseczka nie jest ani za duza ani za mala), przy wymiarach pod biustem 71,5 w biuście 86.kupuje staniki polskich firm np.kinga.prosze o pomoc... Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 14.11.08, 13:43 Hmmm... Tabelkowo wychodzi 65DD, tylko, że taki rozmiar ma miseczki mniejsze niż te w 75C, a podobne raczej do 75B. Więc może spróbuj angielskiego 65E, ale najlepiej przymierzyć oba rozmiary równocześnie - 65DD i 65E. Odpowiedz Link
aniusia_o 81/93 14.11.08, 13:33 81/93 Z kalkulatora wyszło 75D, a ja zawsze kupowałam 75A, więc proszę o radę Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 81/93 14.11.08, 13:41 Tabelkowo rzeczywiście wychodzi 75D, więc jeśli kupujesz 75A to całkiem możliwe, że Twoje staniki mają za małe miski. Możliwe, że przy zakładaniu stanika nie pochylasz się do przodu i nie wygarniasz piersi spod pach do miseczek. Masz odpowiednio skrócone ramiączka? Spróbuj przymierzyć w sklepie rozmiary 75D, ewentualnie 75C. Są stosunkowo łatwo dostępne i powinnaś je znaleźć w każdym bieliźniaku. Odpowiedz Link
pomkas NAPRAWDE MAŁY 70/77 .... 14.11.08, 15:38 Czytałam czytałam i czytałam całe forum... Myślę sobie - hmm, może faktycznie coś w tym jest... Ok, zmierzę się, dokładnie. Oto wyniki: pod biustem 70, w biuście 77... ekstra co nie? I jak widać diabeł nie tkwi w "złym rozmiarze". Są też takie co mają po prostu mały, bardzo mały a wręcz mikruśny tzw. "biust". Wchodzę na allegro, szukam szukam, hmm fajnie, stanik w "moim rozmiarze", 65A, kupić można, szkoda że np. "dla dziecka 152cm" .... I jak tu się nie załamywać? 23 lata na karku i biust jak u dziecka 152cm.... Na to też macie jakieś rady? Chętnie wysłucham ;((((( Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: NAPRAWDE MAŁY 70/77 .... 14.11.08, 15:59 Witamy :) "Tabelkowo" wychodzi rozmiar 30(65)A lub 30B (30A jest na 76,5cm, więc może być za mały) bądź też 28(60)C lub 28D. Z tych wszystkich rozmiarów najtrudniejsze do zdobycia jest 28C. W pozostałych jest sporo fajnych i seksownych staników. Zaglądnij tutaj: balkonetka.pl/2008/10/15/ale-ja-naprawde-mam-strasznie-maly-biust/ (przeczytaj też komentarze) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=85860048&a=85860048 Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: NAPRAWDE MAŁY 70/77 .... 14.11.08, 16:46 A tym "dla dziecka" się nie przejmuj. Prosząc o obwód mniejszy niż 70 50% lobbystek słyszy od niedouczonych ekspedientek, że to "dla dzieci". Drugie 50% - że coś takiego nie istnieje. ;) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: NAPRAWDE MAŁY 70/77 .... 14.11.08, 17:47 Jeszcze jeden link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=83690116 Odpowiedz Link
bryy JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-7 - 67/80 14.11.08, 18:13 Witam, generalnie nie noszę staników od początku liceum, czyli jakieś 8 lat. Wtedy najmniejsze były 70A, do teraz zjeżdżające, ściągające się, niewygodne i z pomarszczonymi (nie zawsze) miseczkami. Zraziłam się. Ale czasem jednak potrzebuję założyć, a dreszcz mnie przechodzi na myśl o 70A, więc może czas na zakupy? Co radzicie, miękkiego, delikatnego, wygodnego? Są jakieś sklepy w Krakowie żeby sobie po przymierzać?Pozdrawiam;. Odpowiedz Link
pitupitu10 67/80 bryy 15.11.08, 12:03 Witamy. :) W Krakowie wybierz się do sklepu Intimo: stanikowe-sklepy.blogspot.com/2008/04/intimo4you-stacjonarny.html Celuj w rozmiar 28(60)DD. Przy zakładaniu stanika pochyl się i "wygarnij" piersi do miseczek oraz wyreguluj ramiączka. Opinie o konkretnych modelach znajdziesz w wątkach producentów. Odpowiedz Link