maz_magdy Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 02.12.08, 09:50 Witam serdecznie drogie panie ekspertki. Chciałbym zonie mojej kochanej sprawic, jako niezapomniany prezent gwiazdkowy , dobrze dobrany stanik. Ona sama raczej nie przyklada szczegolnej do tego wagi i nosi biustonosze, niby w tego samego rozmiaru, ale np. jeden bedzie taki, ze miseczki wygladaja na za duze i material sie marszczy, a w drugim obwod wchodzi zamiast pod pierci to na piersi i od dolu z lekka wystaja. Ale oba maja rozmiar 75 B, a kiedys, gdzies przeczytala, dowiedziala sie ze taki bedzie jej pasowal wiec taki nosi. Ja natomiast co nieco slyszalem, co nieco poczytalem i wiem juz ze prawidlowo dobrany rozmiar ma pierwszorzedne znaczenie, jezeli chodzi o wyglad, zdrowie i komfort. Chciałbym pokazac jej tym prezentem co znaczy miec dobrze dobrany biustonosz w praktyce (a nie tylko pokazujac jej chociazby wasze posty na tym forum). Wzialem sie wiec wczoraj z wieczora za mierzenie podanymi tutaj sposobami i wyszlo cos takiego: pod biustem jakies 72 cm raczej ciasno mierzone (ale nie za bardzo, oddychac modelka mogla ;) ) w biuscie wyszlo 85 cm mierzone luzno. Jaki rozmiar drogie panie by polecily dla malzonki mej? Odpowiedz Link
pitupitu10 72/85 maz_magdy 02.12.08, 10:50 To jak w końcu było mierzone te "jakieś" 72cm? Ciasno czy nie? Mierzymy się na wydechu i bardzo ciasno! Z takich wymiarów jakie podałeś wychodzi rozmiar 30(65)DD. Skąd jesteście? Może mógłbyś zafundować żonie wyprawę do profesjonalnego sklepu z brafittingiem? Odpowiedz Link
maz_magdy Re: 72/85 maz_magdy 02.12.08, 11:31 Zapewniam cie ze to co masz na mysli piszac "bardzo ciasno" to nie jest moje "bardzo ciasno". Zmierzylem tak, ze wydawalo mi sie ze jest ciasno i wyszlo 73 cm, zacisnalem jeszcze troszke i odczytalem 72 cm i tyle tez podalem, co nie znaczy ze nie moglbym zacisnac miary jeszcze bardziej - balem sie ze bidula sie sina zrobi i mi omdleje, a caly wieczor byl jeszcze przed nami. Co do wypadu do profesjonalnego sklepu to po pierwsze mieszkamy w nieduzej miescinie i u nas w okolicach nic takiego nie ma, a po drugie to naprawde chcialbym aby to byl prezent niespodzianka. Licze sie z tym ze kupujac np. w internecie lub na wlasna reke bez przymiarki moze zaistniec potrzeba wymniany, ale jakas szansa jest ze utrafie w rozmiar ;) a nic nie zastapi tej atmosfery przy choince podczas rozpakowywania prezentow. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 72/85 maz_magdy 02.12.08, 13:53 > Co do wypadu do profesjonalnego sklepu to po pierwsze mieszkamy w nieduzej > miescinie i u nas w okolicach nic takiego nie ma, a po drugie to naprawde > chcialbym aby to byl prezent niespodzianka. Po tym jak ją obmierzyłeś NA PEWNO się niczego nie spodziewa... ;) Oczywiście życzę wszystkiego najlepszego. Niejedna chciałaby mieć takiego męża, który tam profesjonalnie podchodzi do kwestii kupowania bielizny. :) Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 72/85 maz_magdy 02.12.08, 14:13 A może zamówisz bon ze sklepu Bravissimo? Wtedy żona będzie mogła sama sobie wybrać stanik, który jej się spodoba. Zanim coś zamówisz, sprawdź opinie o danym modelu w wątku producenta. Niektóre staniki mają duże lub małe miseczki, albo wyjątkowo rozciągliwy obwód. Możesz też opisać czego szukasz, a my ci doradzimy. Odpowiedz Link
maz_magdy Re: 72/85 maz_magdy 02.12.08, 14:29 Dla niepoznaki pomierzylem ja w kazdym mozliwym miejscu, tak zeby nie wiedziala co takiego chcialbym jej kupic :) Jak mi cos wpadnie w oko to bede pytal. Odpowiedz Link
jaerra 76/88 ? 02.12.08, 15:15 Ostatnio jak się mierzyłam, miałam pod biustem 78, w 75C było mi ciasno. Więc kupiłam 80b... A potem trafiłam na to forum i proszę o pomoc w naprawie błędów! ;) Z elektronicznego bra-fitter'a wyszło mi 70C, ale 70 ostatnio ledwo zapięłam, a w dodatku zrobiły mi się niezbyt estetyczne fałdki na plecach...A miseczka C też chyba będzie za mała... Jaki rozmiar powinnam wypróbować? Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 76/88 ? 02.12.08, 15:39 Lepszym pomysłem powinno być 70D a może nawet 70E jeżeli w 75C było Ci ciasno. Masz tę komfortową sytuację, że możesz po prostu pochodzić po sklepach i pomierzyć modele różnych producentów i o różnych krojach i srawdzić co najlepiej na Tobie leży. Przy mierzeniu wygarnij starannie pierś spod pachy do miseczki. Jeżeli to 70C, które mierzyłaś miało za ciasne miseczki to mogło to zwiększyć odczucie ciasności obwodu i jednocześnie wypchnąć piersi z za małych miseczek pod pachy i w kierunku pleców. Odpowiedz Link
jaerra Re: 76/88 ? 04.12.08, 15:45 Kupiłam dzisiaj miękki stanik, 70DD, firmy Change. 70D miało za małe miseczki i robiły się buły ;/ 70DD jest ok, przynajmniej na początek, jak wrócę do polski to poszukam dalej :) W każdym razie - piersi wyglądają teraz lepiej, niż w niejednym push-up'ie :D :D Ale mam jedno pytanie - wydaje mi się, że wszystkie tutaj jesteście przeciwne usztywnianym stanikom, przynajmniej takie wrażenie odniosłam. To nie krytyka, tylko po prostu chciałabym wiedzieć, co jest z nimi nie tak? Przecież *dobrze dobrany* usztywniany stanik (np. o kroju balconette) też może sprawić, że piersi będą pięknie wyglądać. Więc jak to jest? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc! :) Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 76/88 ? 04.12.08, 16:22 Chodzi nam o to, że usztywniany stanik trudniej jest dopasować, szczególnie początkującym. Dodatkowo część dziewczyn trafia tu z przeświadczeniem, że tylko w usztywnianym będą dobrze wyglądać, a my chcemy przekonać, że nie tylko:)) Że nie tzreba biustu obkładać gąbką, żeby wyglądał fajnie. :)) Odpowiedz Link
alexis-z Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 02.12.08, 15:14 Przepraszam wszystkie osoby z forum że zrobiłam mały bałagan ale nie zauważyłam że nr 2 jest zamknięty mam nadzieje że teraz w dobrym miejscu wpisuję moje pytanie i mam nadzieję że ktoś mi pomoże chcę napisać że dzięki waszym stron zmieniłam już trochę swój rozmiar dawniej nosiłam 75a i uważałam że nie mam biustu później znalazłam waszą stronę i przeszłam na 70b od czerwca noszę 70c i zaczynam sądzić że mam ładny biust ale nadal to nie mój rozmiar bo zapinam się na ostatnią chawtkę ale i tak podjeżdża a miseczka taka cieka tylko na fiszbinie nieładnie leży nadal moje piersi cą na bokach i mam problem z fiszbinami często są za wąskie moje wymiary 74 a biust 88 bez stanika.mieszkam w Poznaniu i chcę iść do sklepu Yoshi myślę że powinnam nosić 65dd może polećcie mi konkretne modele na początek i jaki rozmiar powinnam nosić czasami na tej stronie gdzie wylicza się swój rozmiar jest mi polecane 65e lub nawet 60f. powiedzcie czy wizualnie miska 65dd a 60f czym się różni a cha jestem bardzo niska i czasami miski za wysoko zachodzą na moją klatkę piersiową pomocy Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: alexis-z 74/88 02.12.08, 15:46 Wydaje mi się, że jeżeli masz 74 pod biustem to celowanie w obwód 60 moze być już przesadą. Miseczka w 60F będzie zazwyczaj wyżej zabudowana niż w 65DD będzie miała też szersze fiszbiny. Jeżeli więc z racji swojej budowy masz problem z wysoko zabudowanymi miseczkami tym bardziej mierzenie zacznij od 65DD lub 65E. Jeżeli masz możliwość pójść do dobrze zaopatrzonego sklepu to po prostu zrób to i przymierz na spokojnie wszystko co będą mieli w rozmiarach 65DD i 65E Odpowiedz Link
alexis-z Re: alexis-z 74/88 09.12.08, 15:02 Witam faktycznie dobrze że spróbowałam 65 zapinam sie na najluźniejszą chawtkę w sklepie dużo staników przymierzałam ale większości pasowały mi 65e i taki kupiłam freya antoinette czarną rio jedynie mi pasowało białe 65dd a retro do dekoltów 65e było mi na styk że nawet przymierzałam 65f ale było wtedy takie mocno zabudowane w staniku w freya po wygarnięciu mam w biuście aż 89 i odziwo w miękkim staniku mój biust pięknie wygląda może byś mi poleciła jeszcze jakieś fajne staniki modele najlepiej coś w kolorach Odpowiedz Link
awwch 69/81 02.12.08, 17:13 hej dziewczyny doradźcie bo przymierzam się do pierwszego miękkiego stanika :) użyłam kalkulatora i wyszło mi 60E lub 65C. I tu mam pytanie: powinnam wybrać raczej ten z obwodem 60 czy 65? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 69/81 03.12.08, 07:24 Na początek radziłabym 65C. Tylko uważaj na modele opisywane jest okropne rozciągliwce - z nich 65C będzie za luźne. PS. z 60-tek wychodzi 60DD - rozmiarówka brytyjska Odpowiedz Link
fajerwerka_1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 02.12.08, 21:59 Hej, moja mama ma 78/90. Prosżę o pomoc w jej imieniu. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 03.12.08, 07:26 Niech mama spróbuje 70D, ewentualnie 70E (70DD w brytyjskiej rozmiarówce) Odpowiedz Link
1234.abcd 74/87 - 88 02.12.08, 22:36 Dziś się mierzyłam i wyszło jak wyżej. Do tej pory nosiłam 70B zawsze z push-upem. Nie chce mi się jakoś wierzyć, że mogłabym nosić 65D czy więcej, bo moje piersi mieszczą się w dłoni, że tak powiem... Cokolwiek ponad B to chyba jednak za dużo w moim wypadku:) Niedowiarek ze mnie trochę:P Powinnam kupić jednak inny stanik? Jeśli tak, to jaki rozmiar? Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 74/87 - 88 03.12.08, 07:30 Przecież miska w 65D i 70B ma prawie identyczną wielkość. Miska w rozmiarze 65B jest (dwa rozmiary) mniejsza od miski w rozmiarze 70B. Miska w 65B jest mniejsza od większości 70A. Proponuje w ramach korepetycji lekturę tych tekstów: b75.blox.pl/2008/02/Stanikowy-Matrix.html www.pinezka.pl/content/view/3300/1/ A rozmiar też raczej nie 65D, a 65DD. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/90 lub 74/89 z góry wielkie dzięki za pom 03.12.08, 07:31 No to może na początek 70D, ewentualnie 70E (70DD w brytyjskiej rozmiarówce). :) Odpowiedz Link
galanti Re: 75/90 lub 74/89 z góry wielkie dzięki za pom 03.12.08, 11:36 70 D lub 70 E w "zwyklej", tej europejskiej rozmiarowce??? Nie brytyjskiej? Moze juz mi sie wszystko pomieszalo, ale az mi sie nie chce wierzyc, ze np. 70 D w "zwyklej" byloby na mnie dobre... :))) Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: 75/90 lub 74/89 z góry wielkie dzięki za pom 04.12.08, 11:16 Tak, w "zwykłej" rozmiarówce. Spróbuj przejść się do sklepu i poprzymierzać. Tylko pamiętaj, że należy to robić prawidłowo! Pochyl się do przodu, wygarnij piersi spod pach, skróć ramiączka. Oceniaj czy dobrze leży w pozycji wyprostowanej. :) Aha, w przyszłości może się okazać, że będziesz próbować 65E/F. ;) Odpowiedz Link
madelajn666 Re: 71/81 03.12.08, 14:18 :x obecnie nosze rozmiar .... trudno powiedziec bo na kazdym jest inny rozmiar .... piersi mam małe... :( :( nie urodziłam dziecka ;] czekam na odpowiedz bo jestem nie wymiarowa. Odpowiedz Link
ametyst89 Re: 71/81 03.12.08, 18:25 Spróbuj 65C (30C). W modelach o bardziej rozciągliwych obwodach możesz też sprawdzić 60D/DD (28D/DD). Nie zrażaj się jeśli pierwszy mierzony model będzie nietrafiony. Popróbuj różnych marek, zaczynając od miękkich biustonoszy (w nich najlepiej ocenić zmiany) na fiszbinach. Jeśli masz możliwość - udaj się do sklepu z brafittingiem. Odpowiedz Link
nathalie01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 03.12.08, 20:31 w biuscie obecnie 85, a pod 74. jednak mam wahania wagi i częściej jest to 72/83-84. dodatkowo asymetria piersi i biust "rozchodzący sie" na boki Odpowiedz Link
tymusiowa.mama 69-70/82 04.12.08, 10:43 Hej, dotąd nosiłam najpopularniejszy rozmiar - 75B no i co tu ukrywać, nie zachowuje się, jak powinien :) Dobrze, że do Was trafiłam !!!!!!!!! Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 69-70/82 05.12.08, 10:23 Witamy! 65C, ewentualnie D (65C jest na 81,5 cm w biuście). Odpowiedz Link
ana_maria_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA- 73/89 04.12.08, 22:10 Cześć dziewczyny! Wczoraj kiedy to zajrzałam na stronę stanikomania i stwierdziłam, że jestem kolejną kobietą noszącą niewłaściwy rozmiar stanika. Jako że mieszkam w okolicy Poznania od razu udałam się do sklepu (jakoś na y) i pani stwierdziła, że powinnam nosić 65E. Po przymiarce stwierdziłam, że to chyba to, ale musiałam szybko uciekać, zresztą i tak bym uciekła bo ceny na moją studencką kieszeń były zaporowe. Gdzie warto kupić pierwszy "nowy" stanik,żeby się nie spłukać i sprawdzić czy to naprawdę ten rozmiar? Odpowiedz Link
sug 73/89 ana_maria_k 05.12.08, 08:53 Zacznij od 65E. Nie masz obowiązku kupować w sklepie. Możesz tylko przymierzyć, zapamiętać/zapisać model, rozmiar i kolor, a potem zamówić przez internet - w sklepie internetowym, na allegro lub na naszej giełdzie stanikowej. Wątek oszczędny na LB: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=32203&w=80397922&a=80397922 Odpowiedz Link
ana_maria_k Re: 73/89 ana_maria_k 05.12.08, 17:47 Dzięki za odpowiedz - chciałam jeszcze zrozumieć dlaczego dziewczyny tak lobbują;p za miękkimi stanikami. Mam wrażenie że biust ładniej wygląda kiedy jest odpowiednio wyeksponowany i znajduję się wyżej. Poza tym nie jestem fanką przebijających się przez bluzkę sutków, no i w staniku miękkim mam wrażenie że mój biust jest po prostu mały. No i ostatnie zapytanie - czy buły pod ramieniem naprawdę znikają. Mam wrażenie, że moje istnieją od zawsze, ale myślałam że to dlatego że mam dosyć rozbudowane mięśnie dzięki siatkówce. Jak sprawdzić czy to jednak nie tłuszczyk i skóra? Odpowiedz Link
ana_maria_k Re: 73/89 ana_maria_k 05.12.08, 17:50 Aha - nie rozumiem jeszcze tego całego slangu - co to znaczy szerokofiszbinowiec (brzmi jak jakiś gatunek waleni) i co mi daje informacja jak głęboka jest miseczka i jak szerokie są fiszbiny? Odpowiedz Link
lornaa 79/94 05.12.08, 09:28 Koleżanka prosiła mnie o policzenie jej prawidłowego rozmiaru, ale jeszcze nie znam się na tym zbyt dobrze, więc wolałam upewnić się na forum;) Zwłaszcza że 70G, które wyszło wg kalkulatora jest dla mnie jakieś mało wiarygodne;p Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 79/94 05.12.08, 10:28 Niech koleżanka przejdzie się po sklepach i poprzymierza 75D - to rozmiar dostępny praktycznie wszędzie. Jeśli obwód 75 okaże się za luźny, niech celuje w 70F w polskiej rozmiarówce (32E w brytyjskiej). Odpowiedz Link
turku.turku totalna nietabelkowość? 05.12.08, 17:56 witam:-) to mój pierwszy wpis na forum, czytam Was od kilku dobrych miesięcy i jestem już (chyba) dobrze ostanikowana. Przy wymiarach 58-59/77-79 (zależy kiedy się mierzę) mam 3 freye w rozmiarze 28E - czarną polly, która lekko bułkuje, białą elaeanor i czarną darcey, te dwa ostatnie dobrane na styk. Pomijam oczywiście luźne obwody, bo przy moich wymiarach nie da się tego uniknąć. Z tabelek wynika, że powinnam nosić rozmiar 28C, przy dobrych wiatrach D, więc skąd u mnie przeskok o kolejne 2 miski? Czy może to wynikać z mniejszego obwodu pod biustem? I co powinnam robić przy zaopatrywaniu się w polskich sklepach? Wpisywać w kalkulator obwód w biuście taki jaki jest - tzn to 77-79 czy taki jaki "powinnam mieć" - 83-85? Odpowiedz Link
plica Re: totalna nietabelkowość? 05.12.08, 23:30 jesli staniki juz dobralas i na Ciebie pasują, to olej kalkulator i nie wpisuj w niego nic. :)sprawdz, czy nie masz zadnych objawow zlego doboru stanika, czy spelniaja one Twoje wymagania itd. i zostaw tabelke w spokoju. to tylko punkt wyjscia. dziewczyny o tych samych wymiarach moga nosic rozne rozmiary stanikow rozniace sie nawet o 3 rozmiary. Odpowiedz Link
turku.turku Re: totalna nietabelkowość? 06.12.08, 10:55 Żadnych złych objawów poza tym przeklętym luźnym obwodem nie zauważyłam, tylko jakoś brak mi mobilizacji żeby wybrać się do pasmanterii ;-) A kalkulator jest czasem potrzebny - zakładając, że zakochałam się w jakimś staniku Polskiej firmy, np. Mileny, nie mam pojęcia w jaki rozmiar powinnam celować - zmierzony, czy ten który "wynika" z mojego sprawdzonego już rozmiaru freyowego? Z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
pestka.aga 74/94 05.12.08, 18:15 o jakim rozmiarze powinnam nosic stanik? aktualnie mam 70D. Myślałam o 65E lub F Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 74/94 pestka.aga 05.12.08, 19:29 Spróbuj przymierzyć rozmiar 32(70)E (polski 70F). Jeśli obwód 70 będzie za luźny, możesz spróbować 30(65)FF. Napisz coś więcej o swoich stanikach. Czy kiedy się pochylisz i wszystko wygarniesz do miseczki, nic nie bułkuje? Być może jesteś nietabelkowa i potrzebujesz mniejszych miseczek niż to wynika z twoich wymiarów. Odpowiedz Link
pestka.aga Re: 74/94 pestka.aga 05.12.08, 21:19 ogólnie trochę się bułkuje,ale nie jakoś masakrycznie (ja na to mówię efekt czterech piersi). Wiem, że tak nie powinno być, ale w normalnych cenach (nie mowie tu o stadionowych 10zł) to jest największa miseczka przy najmniejszym obwodzie jaki można dostać. Teraz przymierzam się do zakupu stanika lepiej dobranego (stwierdziłam, żena gwiazdkę mogę przyszaleć z ceną). Odpowiedz Link
pilka87 67-68/84-85 05.12.08, 22:31 Z kalkulatora wyszło 60G, prawda-li to?:) a poza tym, proszę o radę:jaki to by był rozmiar u melissy? dziękuję :) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 67-68/84-85 08.12.08, 11:16 Dla mnie to by było 65D może 65DD w brytyjczykach a w polskich rozmiarówkach jest inaczej fakt-bo nie ma podwójnych literek w rozmiarówce. Moze 60G być dobre ale moze być też za duże na Ciebie, tabelki dają orientacyjną wiedzę. W temacie Melissy nie orientuje sie dobrze wiec poczytaj w wątku producenta Odpowiedz Link
0_katrin Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 06.12.08, 16:56 staniki w rozmiarach które mi podaliście były bardzo,bardzo duże. W obwodzie pod super,ale w biuście wielkie.Coś to chyba nie tak Odpowiedz Link
mona_live Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 06.12.08, 17:09 pytam o siostrę, która ma wymiary: 73,5/88,5 Odpowiedz Link
mona_live siostra 08.12.08, 11:05 ponawiam pytanie o rozmiar stanika dla siostry, która ma wymiary 73,5/88,5 Odpowiedz Link
moonlight80 Re: siostra-73,5/88,5 08.12.08, 11:19 Pasować powinno 65E,niech dobrze wygarnia biust do miseczek Odpowiedz Link
witulka 74/93 - jaki to rozmiar?bardzo prosze o poradę 06.12.08, 18:38 Witam pod biustem mam 74/75 w biuscie 93. Do teraz noszę biustonosze 75C, ostatnio kupiłam 80B. Mam dosć poprawiania biustonosza co 10min, wiec postanowiłam się zabrac za siebie. Bardzo proszę o pomoc Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 74/93 - jaki to rozmiar?bardzo prosze o porad 08.12.08, 11:39 Z kalkulatora wychodzi 65FF,ale dużo zalezy od kształtu i konsystencji biustu wiec nie zrażaj sie po pierwszych przymiarkach.Na pewno nie mozesz nosić obwodu 80 ani 75,co najwyzej na początek ścisłe 70tki zebys przyzwyczaiła sie do ciaśniejszego obwodu.Przy obwodzie 70 spróbuj miskę E Odpowiedz Link
witulka Re: 74/93 - jaki to rozmiar?bardzo prosze o porad 08.12.08, 20:00 dziękuję za odpowiedz a co poradzic na to, ze przy 70 (probowałam w Samancie) robią się wałeczki na plecach nad i pod biustonoszem?nie duze ale widoczne przez bluzke? Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 74/93 - jaki to rozmiar?bardzo prosze o porad 09.12.08, 11:14 Wiesz moga pojawić sie wałeczki jak sie ubierze ciało w ciasny obwód, jedyna metoda to zgarnianie ich pod obwód stanika nawet po parę razy w ciągu dnia i skierowywanie do misek.To samo z "bułami" pod pachami. Ale jeśli buły robią się nad miskami to juz znaczy ze one są za małe:) Odpowiedz Link
krysiulka 73/90 06.12.08, 19:38 Właśnie się zmierzyłam: mam 73/90 (wcześniej 74/91). Tydzień temu mierzyłam całą chyba kolekcję Frei w sklepie w Katowicach - niestety to firma nie dla mnie. Obwód 65 w porządku, natomiast wszystkie miski za duże (sterczące) lub za małe. Moim problemem jest to, że wszystkie fiszbiny mierzonych staników są pod pachami zbyt płytkie i ta część biustu, którą mam na plecach i chcę zmusić do migracji, w takich stanikach nie ma na to szans. Czy któraś z dziewczyn z moimi wymiarami trafiła na w miarę wygodny stanik?? Tracę nadzieję... Odpowiedz Link
krysiulka Re: 73/90 08.12.08, 10:06 6-ty zmysł, dokładnego info szukaj w opisie sklepów stacjonarnych. Odpowiedz Link
moonlight80 Re: 73/90 08.12.08, 11:44 A jakie miski brałaś przy obwodzie 65?Powinno teoretycznie pasować 65E,ale tego co piszesz mozesz być szerokofiszbinowcem skoro freya nie celuje Ci w środek pachy. A warto pozgarniać buły spod pach i z pleców zebyś zmigrowała:)To próbuj Panache,Pour Moi?, Curvy Kate,niektóre modele Ruby Pink,Miss Mandalay też mają szersze fiszbiny Odpowiedz Link
kizombalover Mam ten sam problem 14.12.08, 00:28 do tego przy podobnych wymiarach. Ratuje mnie balkonik Fantasie Gabrielle 30FF (choć mam trochę luzu), oraz Panache Tango II również 30FF - bo 30F był na styk, a 30FF już się prawie wypełnił ;-) Szczególnie tango świetnie zbiera spod pach, czego nie robi mi freya... Odpowiedz Link
hejtojaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 06.12.08, 22:32 Też bym się chętnie dowiedziała, jakie toto :) Pod biustem jakieś 68/69, a biust 79. Niestety nie mam żadnego miękkiego biustonosza, od lat noszę push-upy, więc mierzyłam bez. Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi:) Odpowiedz Link
aabeza 73/82 07.12.08, 01:03 Witam, Jestem podwojna mama przed trzydziestka. Niestety mój biust zawsze maly zmniejszyl sie po drugim karmieniu dziecka do miligranowego. Wykarmilam dwoch grubaskow, ale po odstawieniu dziecka musialam wyrzucic wszystkie biustonosze. Zostal mi jeden. Kupiony pod suknie slubna jako rezerwowy. Wydawalo mi sie, że to jakis Eweline-kupiony w Trumhie. pozostal dobry ponieważ nie ma tak wąsko rozstawionych miseczek i ma regulowany na dole obwod, ale na bardzo cienkim pasku, jak ramiączku-to malo wygodne choć praktyczne rozwiazanie. Niestety po tych kilku latach nie jestem w stanie dobrac tak dobrego biustonosza i namierzyc drugi tak dobry. Straszne...Pod biustem dojde do nawet 72, w obwodzie 82, ale w biustonoszu nawet do 85, jak ścisne ten miękkawy biustonosz to nawet 82 w biustonoszu/ Gdzie w Wawie moge kupić dopasowany seksowny biustonosz. Gdzie szukac fachowej pomocy. Dziekuje za odp. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 73/82 aabeza 07.12.08, 08:53 > Straszne...Pod biustem dojde do nawet 72, w obwodzie 82, ale w > biustonoszu nawet do 85, jak ścisne ten miękkawy biustonosz to nawet > 82 w biustonoszu/ 82cm bez biustonosza i 85cm w, dobrze zrozumiałam? Czy mierzyłaś się luźno i normalnie oddychając? Czy stanik jest miękki czy usztywniany? Odpowiedz Link
aabeza Re: 73/82 aabeza 08.12.08, 00:14 Hej, nie moglam sie doczekac, wiec polecialam do sklepu przed doczytaniem odpowiedzi, wnioskujac z poprzednich postow, ze chyba trzeba poszukac 65C, tam oczywiscie nic nie bylo, pani mi dopasowala 70B proponujac zwezenie za trzy prania,lezy niezle 73pod biustem, 85 w tym usztywnianym nowym, ale najfajniejszy jest gorsecik, panie noście gorseciki, tylko niech to kosztuje mniej, czy w Wawie nie mozna kupic za jakies normalne ceny, bez przeróbek? Czy dziewczyny takich reklamowatych rzeczy nie wypisujecie? PS. nie wspomnialam jeszcze , że oczywiście prawą pierś mam mniejszą po karmieniu. Dzieciaki wolą te pierś w ktorej bije serce. haha. Dzieki za pomoc. Odpowiedz Link
stokrotka_szarlotka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 68/84 07.12.08, 12:46 Witam Wszystkie serdecznie:). Proszę o pomoc w dobraniu rozmiaru stanika. Noszę pusch upy, ale z cienkimi wkładkami - nie z gąbką w rozmiarze 70B i nawet czasem jest ok. Mam problem, bo staniki zazwyczaj mają za daleko od siebie miseczki i muszę je np. zszywać w środku żeby ładnie eksponowały piersi, ale i tak nie jest idealnie...Szukam fajnego stanika push upa na sylwestra do sukienki z dekoltem- chciałabym żeby wyglądało, że mam biust ;) oraz miękkiego "na co dzień".Będę bardzo wdzięczna za pomoc :. Mój rozmiar (bez stanika) to 68/84 Pozdrawiam Odpowiedz Link
moonlight80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 68/84 08.12.08, 11:51 Próbuj z rozmiarem 65D Odpowiedz Link
hejtojaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 68/79 07.12.08, 14:24 Jaki to rozmiar? Możliwe, że mogłabym pod biustem jeszcze się trochę mocniej ścisnąć. Mam szeroko rozstawione piersi, płaskie, ale że tak się wyrażę "duże powierzchniowo" :) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 68/79 08.12.08, 11:50 To musisz je dobrze zebrać skoro są duże powierzchniowo-czyli rozsmarowane mówiąc naszym żargonem jest nadzieja że powrócą na swoje miejsce czyli do stanika. Próbuj 65B i dobrze wygarniaj biust do misek spod pach a nawet z pleców Odpowiedz Link
ally 67/91 07.12.08, 15:36 oczywiście wszędzie wciskają mi 75B albo 75A (nawet jak wejdę do sklepu w puchowej kurtce i nie zdążę się odezwać, to ekspedientki już wiedzą, w końcu jestem niska i raczej chuda ;-)). 70B zwykle jest znacznie za mały, nosiłam zazwyczaj 70C. Odpowiedz Link
ally korekta 67/89 07.12.08, 15:42 albo się wczoraj pomyliłam w pomiarach, albo dzień cyklu ma naprawdę spore znaczenie ;-) Odpowiedz Link
sylki zgłupiałam 07.12.08, 17:04 mam ścisłe 76 pod biustem w biuście luźne 90 i brafilter podaje mi nasze 70E (hmm) tylko że on jest na mnie za duży - już nie wspomne o miękkich miskach, których moje piersi po prostu nie wypełniają. Mam biust po dwójce dzieci (każde karmione piersią) raczej flaczki- po jędrności pozostało wspomnienie. Niestety mam też bardzo dużo rozstępów na nich, co potęguje mój tzw. rozmiar afrykański. w chwili obecnej mierzyłam 2 staniki o roz. 70D - za duży i 70C - niby ok, ale coś z nim nie tak. Pod biustem mogę jeszcze spokojnie sporo naciągnąć, więc wnioskuję, że w 65 też bym wlazła. Aha jestem raczej z kobiet tzw. szeroko fiszbinowych. Jakie modele staników (firmy) mogę kupić, aby dobrać w końcu stanik, bo w desperacji prosiłam męża o prezent na 30 urodziny w postaci nowych piersi. pomocy Odpowiedz Link
moonlight80 Re: zgłupiałam 08.12.08, 09:23 Też chciałam kiedyś "nowe piersi" odpuść sobie te pomysły prosze Cie:) Po noszeniu dobrych staników piersi będą na tyle zebrane i uniesione ze powinny wyglądać zadowalająco. Jeśli rzeczywiście to co opisywałas ma miejsce to proponuej 65E z szerokofiszbinowców masz Panache czy chociażby Curvy Kate.Ale to w praniu wyjdzie czy na pewno jesteś szerokofiszbinowa.Wiesz na początku ja tez miałam niechęć do miękkich ale to szybko mi przeszło-warto sie przełamać i nosić chociaż trochę lepsze staniki-i doświadczy sie juz i tak migracji,szczególnie jaks ie wczesniej nosiło źle dobrane Odpowiedz Link
moonlight80 Re: korekta 67/89 08.12.08, 09:41 Uśredniłam Twoje pomiary do 90cm w biuście i wtedy wtedy pasowałoby ścisłe 65E lub 60FF tyle teorii, musisz pomierzyć cokolwiek zeby przekonac sie co bedzie dobrze leżało Odpowiedz Link
jogurtwaniliowy Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 08.12.08, 02:23 Witam. Osatnio trochę schudłam i oczywiście w biuście też mi trochę cm ubyło. Do tej pory nosiłam staniki 70,75B. Miseczka była dobra, w po jakimś czasie obwód się rozciągął. Teraz moje staniki jakby troszeczke były na mnie za duże. Zastanawim się czy nie powinnam zmienić rozmiaru miszeczk na A. Osatnio czytałam trochę na ten teamt i doszłam do wiosku, ze obwód wybieram za duży, co się potwierdza późniejszym rozciąganiem. Moje aktualne wymiary: pod biustem 70 w biuście 79/80. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :D Odpowiedz Link
moonlight80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 08.12.08, 09:38 Dobre powinno być 65B,poszukaj bo sa w stacjonarnych sklepach nieraz Odpowiedz Link
hikaru1989 71/84 08.12.08, 13:47 Witam, moje wymiary to 71/84 (w staniku, ale typu push up, nie noszę w ogóle miękkich- bez stanika 83). Stanik, który w miarę dobrze leży (właściwie najlepiej z dotychczasowych) to 75B z H&M (ma na metce napisane 34B GB). Ponieważ chciałabym kupić stanik firmy La Senza (zamówić na stronie firmowej), proszę o podanie rozmiaru stanika w jaki powinnam się zaopatrzyć (wg licznika powinnam kupić 70B (32B) , 60E (28E) lub 65D (30D) - nie wiem nawet, który z tych rozmiarów mam rozpatrywać), według tabelki la senzy wychodzi mi 32B. I obawiam się, czy ten rozmiar nie będzie za mały. Chodzi mi oczywiście o stanik typu bardotka czy push up. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
hikaru1989 Re: 71/84 08.12.08, 14:03 malutkie sprostowanie, ściskając miarkę pod biustem mam 69,5-70 Odpowiedz Link
stary_dywanik Re: 71/84 08.12.08, 14:42 La senza szyje od obwodu 30 (65) i prawdopodobnie w ten obwód właśnie powinnaś celować. Przymierz może coś w rozmiarze 30D a jeżeli się boisz, że może być za małe to w rozmiarze 30DD Odpowiedz Link
hikaru1989 Re: 71/84 08.12.08, 14:58 Czyli rozumiem, że z 32B lub 34B mogę zrezygnować :P? Odpowiedz Link
hogata1605 71/81 08.12.08, 21:51 Witam Dzisiaj was znalazłam i proszę o pomoc. Biustonosze mam 75A i 75B większość to z czasów karmienia. Wiem ze obwody są chyba za duże albo nie wiem co jest nie tak bo piersi brzydko wyglądają a jak podciągnę ramiączka to uciekają z miseczek. Jaki rozmiar powinnam nosić i może jakich firm. Dziękuję za pomoc. pozdrawiam Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 71/81 hogata1605 09.12.08, 11:52 > bo piersi brzydko wyglądają a jak podciągnę ramiączka to uciekają z miseczek. Tzn. bułkują? Z wymiarów wychodzi rozmiar 30(65)C, ale skoro twoje dotychczasowe staniki są za małe w miseczkach, to będziesz potrzebować wyższych literek. Czy w biuście zmierzyłaś się luźno i normalnie oddychając? Bez stanika? W staniku miękkim? Odpowiedz Link
hogata1605 Re: 71/81 hogata1605 09.12.08, 13:36 mierzyłam się bez stanika luźno. A po podciągnięciu ramiączek piersi wypływają pod spodem czyli pewnie za luźny obwód. Odpowiedz Link
pitupitu10 Re: 71/81 hogata1605 09.12.08, 13:53 Acha, myślałam, że górą. W takim razie celuj w 65C lub małomiseczkowe 65D. Odpowiedz Link
agusia1822 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 09.12.08, 13:16 pod biustem mam 75cm w biuście 88. Po spędzeniu parunastu godzin buszując na tym forum doszłam do wniosku, że wszystkie moje stare biustonosze są źle dobrane:( z góry dziękuję za pomoc:) pozdrawiam:) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA- 75/88 10.12.08, 09:11 Witaj Nie przejmuj sie każda z nas jak tu trafiła nosiła złe staniki:) Twój rozmiar to teoretycznie 65E,mozesz zacząć od 70D lepiej dostępnego w sklepach stacjonarnych,ale spokojnie zapniesz sie w 65-tki Odpowiedz Link
agusia1822 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA- 75/88 10.12.08, 10:17 Dziękuję bardzo:) Odpowiedz Link
ja87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 09.12.08, 13:17 Właśnie przed chwilą znalazłam to forum i postanowiłam skorzystać z Waszej pomocy. Moje wymiary to: 85cm w biuście i 72cm pod biustem. Do tej pory nosiłam staniki w rozmiarze 70B, ale mam wrażenie, że są one zbyt luźne w obwodzie, natomiast niektóre miseczki zbyt odstają, wygląda to tak, jakby były za duże. Już sama nie wiem, co o tym myśleć. Z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
moonlight80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 10.12.08, 09:21 70B miało za luźny obwód i dlatego miski mogły tez odstawać,odpowiednikiem tego stanika będzie 65D który powinien leżeć lepiej Odpowiedz Link
ja87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA-8 10.12.08, 09:59 Dzięki za odpowiedź. Spróbuję z sugerowanym rozmiarem 65D, może będzie leżał lepiej. Odpowiedz Link